Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Woning zoeken op Curaçao

Bij het huren of kopen van een huis op Curaçao stel je andere eisen dan aan je huis in Nederland. Maar waar moet je op letten, en hoe vind je jouw ideale woning op Curaçao?

Seminar “Emigratie naar Curaçao”

Wil je misschien verhuizen naar Curaçao of zit je al midden in de voorbereiding van de (tijdelijke) emigratie? Kom dan naar het seminar “Emigratie naar Curaçao”, waarbij echt álle relevante info voorbij komt. Ook interessant voor stage en sabbatical!
> Meer info & aanmelden

Resort of openbare straat?

De eerste afweging die je moet maken bij het kopen of huren van een huis op Curaçao is of je op een resort wilt wonen of in een ‘gewone’ straat. Denk bij het woord ‘resort’ niet gelijk aan dat 5-sterren all-inclusive vakantie-resort in Egypte, Mexico of Turkije. In veel gevallen is het niet meer dan een ‘gated community’, een buurtje met een muur er omheen met meestal 24/7 bewaking bij de ingang, en de algemene taken (bv. onderhoud) zijn centraal geregeld. Enkele resorts hebben gemeenschappelijke voorzieningen (zwembad, tennisbaan, klein winkeltje), en natuurlijk heb je ook wel de grote luxe resorts met privé-strand, fitness, etc. Voordeel van een resort is vooral dat het veiliger is, en dat er alleen bestemmingsverkeer komt dat stapvoets rijdt (kinderen kunnen op straat spelen). Een nadeel is natuurlijk de prijs: je betaalt er ook meer voor.
Maar eigenlijk is een resort voor elk budget haalbaar, en vind je ze ook in vrijwel alle wijken van Willemstad.

Welke wijken in Curaçao?

Er is veel verschil tussen de wijken in Curaçao en om allerlei redenen moet je daar dus ook naar kijken. Focus niet alleen op de huizen zelf, kijk ook heel goed naar de wijk waar de huizen staan!
Iedereen heeft wel bepaalde algemene aspecten die je belangrijk vindt aan de buurt waar je woont. Zoek je een huis op Curaçao in of vlakbij het centrum van de Willemstad of juist niet? Is een (basis)school vlakbij belangrijk of niet? Wat is het budget? etc.
Daarnaast zijn er ook nog specifieke aspecten van Curacao die je mee moet nemen bij het zoeken naar huizen in Curaçao. Denk hierbij aan:

  • Hoe ligt de wijk t.o.v. de ISLA, vanwege de uitstoot van deze raffinaderij? Zit je net ten noorden/westen van de ISLA (o.a. Blue Bay, Julianadorp of Piscadera), dan kun je hier nog wel eens last van hebben.
  • Hoe ligt de wijk (en het huis!) op de wind? Blaast er dagelijks een lekker briesje, zodat je wat verkoeling hebt en minder last hebt van de muggen?
  • Moet je in de spits de weg op naar werk of school? In sommige delen van Willemstad kan er verkeersdrukte zijn waardoor je ritje wat langer kan duren dan op andere momenten op de dag (o.a. vanuit Jan Thiel). Probeer o.a. de Caracasbaaiweg en de Santa Rosa weg te vermijden tijdens de spits!
  • Curaçao is heuvelachtig, en in de regentijd kan het gebeuren dat er in korte tijd zeer veel water uit de lucht valt. Als je huis op Curaçao in een lager gelegen deel staat, heb je de kans dat al snel je kelder onder water staat als daar niet voldoende op is geanticipeerd.
  • Curaçao en haar inwoners zijn qua vervoersmiddel ingesteld op de auto. Fietsen kan echt gevaarlijk zijn, lopen is al snel moeizaam vanwege de temperatuur en openbaar vervoer is lang niet zo ontwikkeld als in Nederland. Als je dus geen auto hebt, ga dan niet ergens afgelegen wonen.

Kosten huizen Curaçao

huizen curacao mid
Door het grote aanbod is er voor elk budget wel een huis op Curaçao te vinden. Huurprijzen beginnen bij appartementen van een kleine NAF 1.000 (ongeveer €425) tot aan villa’s van NAF 8.000 of meer. Uiteraard is het prijskaartje gekoppeld aan zaken als de staat van het huis, de ligging, grootte, etc.
Ik ben niet volledig ingewijd in de huurtarieven in Nederland, maar voor zover ik het in kan schatten zullen de huizen op Curaçao ongeveer op hetzelfde prijsniveau zitten als in Nederland, of misschien net iets goedkoper.
Ter indicatie: Wij waren (zomer 2013) op zoek naar een woning met 3 slaapkamers op een resort, met zwembad, volledig gemeubileerd, en hadden met ons budget van NAF 4.000 per maand voldoende keuze.
Let op: Voorheen was het op Curaçao gebruikelijk dat, bij lange termijn huur, de huurder een courtage betaalde aan de makelaar. Die courtage was meestal gelijk aan één maandtermijn van de huurkosten. Hierdoor had je dus gelijk al een fors startkapitaal nodig om een woning te huren op Curaçao: De eerste maand huur, plus de borg t.w.v. één maandtermijn, plus dan dus ook nog de courtage voor de makelaar: Bij sleuteloverdracht kon je gelijk 3 maandtermijnen huur betalen. Dit is sinds een tijdje veranderd. Formeel mogen makelaars geen courtage meer vragen aan de huurders, dit moeten zij regelen met de verhuurders. Maar let op, sommige makelaars proberen dit nog steeds (ook!) te berekenen aan de huurders. Niet betalen dus!

(On)gemeubileerde huizen Curacao

Afhankelijk van hoe lang je naar Curaçao gaat, kun je overwegen om volledig gemeubileerd, deel gemeubileerd, of volledig ongemeubileerd te huren.
Als je ongemeubileerd wilt huren en je wilt je inboedel vanuit Nederland laten verschepen, reken dan -indicatief- met € 200 per m³ voor een overtocht (van deur tot deur, maar wel enkele reis), wat alles bij elkaar ongeveer vier weken zal duren. Ga je volledig of deels gemeubileerd huren, stem dan vooraf goed af wat wel of niet aanwezig is in het huis. Het scheelt zo’n beetje per huis wat ‘volledig gemeubileerd’ betekent! En weet dat een nog redelijk groot deel van de gemeubileerde huizen op Curaçao redelijk oubollig is ingericht.

Woonhuis of vakantiehuis in Curacao?

huizen curacao bottomAls je voor langere tijd naar Curaçao gaat, let dan goed op het type huis dat je huurt. Er wordt in het aanbod weinig tot geen onderscheid gemaakt tussen een vakantiehuis of een regulier woonhuis. Een vakantiehuis Curaçao is vaak net even iets aantrekkelijker qua prijs, maar is voor de langere termijn misschien toch ook minder wenselijk: vaak zeer beperkte opbergruimte, sowieso kleiner qua oppervlakte, en in enkele gevallen ook net even minder van kwaliteit.

Zwembad in de tuin?

Eén van de eerste beelden die bij mensen opkomt bij huizen op Curaçao is het zwembad in de tuin. Hoe zit dan nou eigenlijk? Ja, uiteraard zijn er veel (heel veel) huizen met een zwembad in de tuin, maar uiteindelijk zijn er nog veel meer huizen op Curaçao zonder een zwembad in de tuin.
Het klinkt voor velen als het toppunt van ‘wonen in de Caribbean’ om zo in je eigen zwembad te kunnen stappen, maar denk nog even goed na of je dit echt wilt. De ervaring leert dat bij veel mensen met een zwembad in de tuin na enige tijd de lol er wel af gaat en dat men echt niet meer zo veel in het zwembad ligt. Meestal is het te klein om echt te kunnen zwemmen, dus moet je het vooral zien als badje om even heerlijk af te koelen (wat zeker lekker is!). Daarnaast kost het natuurlijk ook best wel wat. Regelmatig water bijvullen, de wekelijkse pool-service om het schoon te houden, etc.
Zet dus niet te snel dat zwembad als ‘must have’ op je wensenlijstje voor je huis op Curaçao! Als je op een resort gaat wonen kun je misschien voor een mooie tussen-oplossing gaan door een resort te kiezen waar een zwembad voor gemeenschappelijk gebruik is.

Makelaar op Curacao

Ga je wel of niet via een makelaar op Curacao een huis huren? Er is via internet redelijk wat aanbod te vinden aan huizen Curaçao waarbij je zonder tussenkomst van een makelaar direct met de eigenaar kan schakelen. Check hiervoor o.a. Marktplaats (zowel marktplaats.cw als marktplaats.nl). Als je liever via een makelaar werkt, dan heb je heel wat makelaars om uit te kiezen: er zijn er ongeveer 80 in Curaçao. Een enorm aanbod aan makelaars voor voor zo’n klein land als Curaçao, en de één is dan ook wat professioneler dan de ander.

Top Makelaar Curaçao

Top Makelaar CuraçaoEen nieuwe makelaar op Curaçao met een unieke aanpak waar ik enthousiast van word, is Top Makelaar Curaçao. Top Makelaar Curaçao biedt huur- en koopwoningen voor elk budget. Gebaseerd op jarenlange ervaring in de woningmarkt van Curaçao kent Top Makelaar Curaçao alle ins & outs van de lokale woningmarkt. En door het grote netwerk dat in al die jaren is opgebouwd, kun je wel stellen dat Top Makelaar Curaçao vrijwel elke beschikbare woning voor koop of huur op Curaçao wel kent.
> Meer over Top Makelaar Curaçao

Tip: Tijdelijk huren!

Aangezien het aanbod aan huizen Curaçao erg groot is en divers, raden wij je aan om niet vanuit Nederland iets te huren voor de lange termijn, ook al zijn de foto’s via mail en internet nog zo mooi. Het is ons erg goed bevallen om eerst iets te huren voor een paar weken (wel via internet geregeld), en als je dan eenmaal in Curaçao zit, ter plekke huizen te gaan bekijken, met of zonder makelaar. Dan krijg je een veel beter beeld van de huizen en kun je ook de omgeving beoordelen. Dit is ons goed bevallen: het huis dat we vooraf via internet als favoriet hadden bestempeld viel al snel af bij de bezichtiging, en een huis die we via de foto’s van de makelaar niet zo interessant vonden hebben we na de bezichtiging maar snel gekozen!

Huizen Curaçao kopen

Als je een huis Curaçao wilt kopen, is er heel veel mogelijk. Qua prijs begint het rond de NAF 200.000 (ruim EUR 80.000) voor een appartement. Maar afhankelijk van de locatie, het aantal (bad)kamers, etc., kan dit al snel boven de NAF 350.000 uitvallen. Zoek je een iets grotere woning, dan is net als in Nederland voor vrijwel elke portemonnee wel iets te vinden. Let goed op dat er een globale splitsing te maken is bij huizen Curaçao. Is het een vakantiehuis, of een regulier huis dat wat meer geschikt is voor langdurige bewoning.