klm tui curacao vliegticket

Vliegen naar Curacao

Vliegen naar Curacao kan met KLM of met TUI. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen die twee?

De mogelijkheden voor vliegen naar Curacao

Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden voor vliegen naar Curacao vanuit Nederland?
1. Naar Curacao met KLM (Boeing 777-200 of 777-300)
2. Naar Curacao met TUI (Boeing 787-8 Dreamliner)

KLM

KLM Boeing 777 200 960x540 1

7 dagen per week, minimaal 1 vlucht per dag

vertrek vanaf Schiphol

Boeing 777-200 of 777-300

max. 320 passagiers (777-200) / max. 408 pass. (777-300)

beenruimte Economy 79 cm

beenruimte Comfort 86-89 cm

bijbetalen voor ruimbagage

(indicatie: € 50 voor 1 koffer max. 23 kg, enkele reis)

Doorgaans rechtstreeks AMS-CUR

Pakketreizen met Corendon

TUI

TUI Dreamliner 787 8 960x540 1

7 dagen per week, minimaal 1 vlucht per dag

vertrek vanaf Schiphol

Boeing 787-8 Dreamliner

max. 300 passagiers

beenruimte Economy 71-74 cm

beenruimte Comfort 86 cm

bijbetalen voor ruimbagage

(indicatie: € 25 voor 1 koffer max. 20 kg, enkele reis)

Doorgaans op heen- of terugvlucht een tussenstop op Bonaire of Aruba

Pakketreizen met TUI

Air Belgium

Momenteel is het ook nog mogelijk om naar Curacao te vliegen vanaf Brussel met Air Belgium (altijd met tussenstop, heen en terug). Begin maart 2023 stopt Air Belgium met vliegen naar Curacao.

Op Schiphol

Schiphol is één van de grotere vliegvelden van Europa. Ter indicatie: Schiphol heeft jaarlijks zo’n 70 miljoen passagiers. Maar zoals we velen van ons in voorjaar en zomer 2022 hebben meegemaakt kan juist die grootte voor problemen zorgen. KLM en TUI doen beide minimaal één vlucht per dag vanaf Amsterdam naar Curacao. In het hoogseizoen doen ze er 2 per dag en KLM soms zelfs 3 vluchten per dag.

Inchecken

Bij zowel KLM als TUI kun je vooraf thuis al online inchecken. Bij KLM kan dat vanaf zo’n 30 uur van tevoren, bij TUI kun je online inchecken vanaf 24 uur voor vertrek. Daarna op Schiphol alleen nog je koffers inleveren. Bij KLM doe je dit doorgaans in Hal 2, bij TUI in Hal 3. Meestal gaat dit redelijk snel en ben je er met max. een minuut of 20 wel doorheen.

Bagage

De regels m.b.t. het meenemen van bagage worden steeds strenger; de afgelopen jaren is de standaard toegestane bagage (kosteloos) steeds verder afgeknepen. Bij KLM en TUI is je ticket nu standaard met alleen handbagage. Wil je ook een koffer meenemen, dan moet je die extra bijboeken. Let op: je moet apart regelen voor de heen én de terugreis.

bagageband vliegveld 960x540 1

KLM Bagage-regels

Zonder iets bij te boeken heb je bij KLM alleen handbagage wat je mee mag nemen. Max. 2 st. met totaal max. 12 kg. Qua ruimbagage de volgende opties:

 • Light – géén ingecheckte bagage
 • Standard – 1 st. ruimbagage, max. 23 kg
 • Flex – 1 st. ruimbagage, max. 23 kg

Standard kost gemiddeld zo’n € 50 tot € 80 extra per enkele reis, voor Flex betaal je per enkele reis € 125 tot € 160 extra.

TUI Bagage-regels

Bij TUI heb je standaard 1 st. handbagage wat je mee mag nemen, max. 10 kg. De max. afmeting is 55x40x20 cm. De extra kosten voor ruimbagage*, per enkele reis:

 • Tot 20 kg: € 27 extra
 • Tot 25 kg: € 32 extra
 • Tot 30 kg: € 42 extra
 • Tot 40 kg: € 52 extra
 • Tot 50 kg: € 67 extra

*: deze extra kosten gelden bij Economy en Comfort klasse. Bij Deluxe heb je tot 40 kg ruimbagage inclusief, wil je 50 kg meenemen kost dat € 15 extra.

Comfort in het vliegtuig

Als je eenmaal in het vliegtuig zit, wat is dan de prettigste maatschappij om mee te vliegen?

Welke klasse

KLM biedt Economy Class, Comfort Class en World Business Class. TUI heeft -vergelijkbaar- Economy, Economy Comfort en Deluxe. Over het algemeen kun je wel stellen dat de klasses bij KLM net wat beter zijn dan bij TUI. Je zit wat beter, de service net wat prettiger, de catering net wat ruimer.

Luchtkwaliteit

Een punt waar TUI met de Dreamliner goed op scoort is de atmosfeer in de cabine. De luchtdruk en luchtvochtigheid zijn hoger waardoor je minder snel last krijgt van b.v. droge ogen en zul je in betere conditie aankomen op Curacao dan met de Boeing 777 van KLM.

Geluidsniveau

Ook op geluidsniveau scoort TUI beter dan het wat oudere toestel van KLM. Je zult dus mogelijk bij KLM wat minder makkelijk in slaap vallen of met elkaar kunnen praten door het achtergrondgeluid van de motoren.

Tarieven

Uiteraard ook heel belangrijk bij de keuze: wat kosten de vliegtickets eigenlijk? Enkele jaren terug nog vrij standaard dat KLM wat duurder was dan TUI, tegenwoordig zijn ze qua prijs redelijk gelijkwaardig. De ene keer is de één KLM wat voordeliger, de andere keer is TUI net wat interessanter qua prijs. Sowieso zijn de tarieven van zowel KLM als ook TUI voor vliegen naar Curacao na corona fors gestegen. Dit is ook mede veroorzaakt doordat het aantal vluchten is verminderd.

Kortingsacties

Veel mensen wachten met het boeken van hun vliegtickets naar Curacao op de actieweken van KLM of TUIKLM is bekend om de de WereldDeal Weken, tegenwoordig de Real Deal Dagen. TUI heeft de TUI Ticket Sale. Dit kan zeker interessant zijn, maar omdat er, voor de tickets naar Curacao, al heel het jaar een sterke concurrentiestrijd op prijs is, zijn de actietarieven doorgaans niet super verrassend. Zowel bij KLM als TUI zul je tegenwoordig in de actie zelden een vanaf-prijs lager dan € 699 (retour) tegen komen.

Andere reisdata?

Check ook altijd even de tarieven voor als je één of twee dagen eerder of later vliegt. Daar kan zomaar een verschil van meer dan € 100 p.p. te halen zijn. En omdat je tegenwoordig de tarieven apart ziet voor heen- vs. terugreis: check dit voor je vlucht naar Curacao, maar ook voor de reis terug.

Algemene conclusie

Als je naar alle details kijkt, is er niet duidelijk een vliegmaatschappij aan te wijzen die duidelijk beter is dan de ander. Het gaat om de details die jij belangrijk vindt. En dat kan daarmee ook nog per keer anders zijn voor welke maatschappij je kiest. De tendens lijkt te zijn dat meer mensen een duidelijke voorkeur hebben voor KLM, maar er zijn zeker ook veel reizigers die alleen maar met TUI willen. Alles bij elkaar vlieg je met elk van deze maatschappijen prima naar Curacao en kun je heerlijk gaan genieten van je vakantie!

KLM

KLM Boeing 777 200 960x540 1 1

7 dagen per week, minimaal 1 vlucht per dag

vertrek vanaf Schiphol

Boeing 777-200 of 777-300

max. 320 passagiers (777-200)/ max. 408 pass. (777-300)

beenruimte Economy 79 cm

beenruimte Comfort 86-89 cm

bijbetalen voor ruimbagage

(indicatie: € 50 voor 1 koffer max. 23 kg, enkele reis)

Doorgaans rechtstreeks AMS-CUR

Pakketreizen met Corendon

TUI

TUI Dreamliner 787 8 960x540 1 1

7 dagen per week, minimaal 1 vlucht per dag

vertrek vanaf Schiphol

Boeing 787-8 Dreamliner

max. 300 passagiers

beenruimte Economy 71-74 cm

beenruimte Comfort 86 cm

bijbetalen voor ruimbagage

(indicatie: € 25 voor 1 koffer max. 20 kg, enkele reis)

Doorgaans op heen- of terugvlucht een tussenstop op Bonaire of Aruba

Pakketreizen met TUI

2 reviews op “Vliegen naar Curacao”

 1. Beste Mark,
  Leuke site!
  Ik ben op zoek naar een betaalbare reis voor 2 personen. Mijn plan is ca. 14 dagen te gaan waarvan ongeveer de helft in een resort en de helft bij familie. Is zo’n combinatiereis beschikbaar? Of beter losse tickets en ter plekke zelf wat boeken?
  Hartelijke groet,
  Angelique

 2. Met KLM 747 gevlogen naar Curacao. Goede vlucht, hele goede service. Mijn echtgenote was jarig op de vlucht. Tussendoor even doorgegeven aan de stewardess. Toen kwam ze met 2 glazen champagne door het gangpad. Geweldig is dat. Economy class was heel goed te doen. Terugreis met Airbus 330. Ook goed, maar minder stabiel toestel. Algemeen kies ik nu voor KLM. Inderdaad ietsje duurder, maar voor een totaalvlucht van 18 uur(heen en terug) wil ik wel wat comfort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *