Vliegticket Curacao

Vliegen naar Curacao

Vliegen naar Curacao kan met KLM of met TUI, en vanaf november 2023 ook met Corendon. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen die drie?

De mogelijkheden voor vliegen naar Curacao

Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden voor vliegen naar Curacao vanuit Nederland? Je hebt keuze uit drie maatschappijen, waarvan er twee (KLM en TUI) dagelijks heen-en-weer vliegen tussen Nederland en Curacao, en eentje (Corendon) 5 dagen per week die route vliegt.
1. Naar Curacao met KLM (Boeing 777-200 of 777-300)
2. Naar Curacao met TUI (Boeing 787-8 Dreamliner)
3. Naar Curacao met Corendon (Airbus 350-900)

KLM

KLM Boeing 777 200 960x540 1

elke dag minimaal 1 vlucht vanaf Schiphol

KLM

Boeing 777-200 of 777-300

max. 320 passagiers (777-200)
max. 408 pass. (777-300)

KLM

beenruimte Economy 79 cm

beenruimte Comfort 86-89 cm

KLM

bijbetalen voor ruimbagage
(€ 50 voor koffer tot 23 kg, enkele reis)

KLM

Doorgaans rechtstreeks AMS-CUR, geen tussenstops

Corendon

Corendon Airbus A350-900 naar Curacao

5 dagen per week (di, wo, vr, za en zo) vanaf Schiphol

Corendon

Airbus A350-900

max. 432 passagiers

Corendon

beenruimte Economy 76-79 cm

beenruimte XL stoelen 96,5 cm

Corendon

bijbetalen voor ruimbagage
(€ 60 voor koffer tot 20kg)

Corendon

Rechtstreekse vlucht

Pakketreizen met Corendon

TUI

TUI Dreamliner 787 8 960x540 1

elke dag minimaal 1 vlucht vanaf Schiphol

TUI

Boeing 787-8 Dreamliner

max. 300 passagiers

TUI

beenruimte Economy 71-74 cm

beenruimte Comfort 86 cm

TUI

bijbetalen voor ruimbagage
(€ 27 voor koffer tot 20 kg, enkele reis)

TUI

Vaak op heen- of terugvlucht een tussenstop (Bonaire of Aruba)

Pakketreizen met TUI

Op Schiphol

Schiphol is één van de grotere vliegvelden van Europa. Ter indicatie: Schiphol heeft jaarlijks zo’n 70 miljoen passagiers. Maar zoals we velen van ons in 2022 hebben meegemaakt kan juist die grootte voor problemen zorgen. KLM en TUI doen beide minimaal één vlucht per dag vanaf Amsterdam naar Curacao. In het hoogseizoen doen ze er 2 per dag en KLM soms zelfs 3 vluchten per dag. Corendon begint met 5 vluchten per week.

Inchecken

Bij alle drie de airlines kun je vooraf thuis al online inchecken. Bij KLM kan dat vanaf zo’n 30 uur van tevoren, bij TUI kun je online inchecken vanaf 24 uur voor vertrek. Corendon biedt hierin het meest ruime tijdblok: van 48 tot 5 uur voor vertrek kun je online inchecken.
Daarna op Schiphol alleen nog je koffers inleveren. Bij KLM doe je dit doorgaans in Hal 2, bij TUI en Corendon moet je in Hal 3 zijn. Meestal gaat dit redelijk snel en ben je er met max. een minuut of 20 wel doorheen.

Bagage

De regels m.b.t. het meenemen van bagage worden steeds strenger; de afgelopen jaren is de standaard toegestane bagage (kosteloos) steeds verder afgeknepen. Bij KLM, TUI en Corendon is je ticket standaard met alleen handbagage. Wil je ook een koffer meenemen, dan moet je die extra bijboeken. Let op: je moet dit bij KLM en TUI apart regelen voor de heen én de terugreis. Bij Corendon boek je dit in 1x voor je heen- & terugreis.

bagageband vliegveld 960x540 1

KLM Bagage-regels

Zonder iets bij te boeken heb je bij KLM alleen handbagage wat je mee mag nemen. Max. 2 st. met totaal max. 12 kg. Qua ruimbagage de volgende opties:

 • Light – géén ingecheckte bagage
 • Standard – 1 st. ruimbagage, max. 23 kg
 • Flex – 1 st. ruimbagage, max. 23 kg

Standard kost gemiddeld zo’n € 50 tot € 80 extra per enkele reis, voor Flex betaal je per enkele reis € 125 tot € 160 extra.

Qua ruimbagage is KLM fors duurder dan Corendon en TUI, maar de regels voor handbagage zijn bij KLM iets soepeler.

Corendon Bagage-regels

Bij Corendon heb je standaard 1 st. handbagage wat je mee mag nemen, max. 10 kg.
De max. afmeting is 55x35x25 cm.
De extra kosten voor ruimbagage*, voor heen- & terugvlucht:

 • Tot 20 kg: € 60 extra voor retour
 • Tot 30 kg: € 90 extra voor retour
 • Tot 40 kg: € 110 extra voor retour

Tip: wil je een koffer tot 20kg bijboeken, overweeg dan een Flex pakket. Dan heb je voor € 75 (dus € 15 meer dan alleen koffer bijboeken) 20 kg ruimbagage + stoelkeuze + wijzigbaar ticket.

TUI Bagage-regels

Bij TUI heb je standaard 1 st. handbagage wat je mee mag nemen, max. 10 kg. De max. afmeting is 55x40x20 cm. De extra kosten voor ruimbagage*, per retour:

 • Tot 20 kg: € 54 extra voor retour
 • Tot 25 kg: € 64 extra voor retour
 • Tot 30 kg: € 84 extra voor retour
 • Tot 40 kg: € 104 extra voor retour
 • Tot 50 kg: € 134 extra voor retour

*: deze extra kosten gelden bij Economy en Comfort klasse. Bij Deluxe heb je tot 40 kg ruimbagage inclusief, wil je 50 kg meenemen kost dat € 30 extra.

Comfort in het vliegtuig

Als je eenmaal in het vliegtuig zit, wat is dan de prettigste maatschappij om mee te vliegen?

Welke klasse

KLM biedt Economy Class, Comfort Class en World Business Class. TUI heeft -vergelijkbaar- Economy, Economy Comfort en Deluxe. Over het algemeen kun je wel stellen dat de klasses bij KLM net wat beter zijn dan bij TUI. Je zit wat beter, de service net wat prettiger, de catering net wat ruimer. Maar, TUI Deluxe klasse is niet te vergelijken met KLM World Business Class. Corendon biedt eigenlijk maar één klasse aan, Economy. Tegen meerprijs kun je er wel een XL stoel van maken met beenruimte van 96,5 cm (zelfde stoelbreedte als Economy). Let op: De meeste XL-stoelen zijn op de eerste rij na de toiletten. Hierdoor kunnen lange mensen (indicatie 1,90 mtr. en langer) hun benen niet geheel strekken. Doorgaans geen probleem bij de heenvlucht (want: overdag, dus weinig slapen), maar bij de terugvlucht is dat wel een dingetje (want: nachtvlucht, dus je wilt slapen en ontspannen je benen strekken).

Only Adult Zone

Corendon introduceert een Only Adult Zone op de vluchten tussen Amsterdam en Curacao. Dit is o.a. bedoelt voor reizigers zonder kinderen die in een rustige omgeving wil zitten. De Only Adult zone is voorin het vliegtuig: 93 standaardstoelen en 9 extra ruime XL-stoelen. Een plek in de Only Adult zone zal op de route Amsterdam-Curacao € 45 per enkele reis kosten, een XL-stoel € 100 per enkele reis.

Luchtkwaliteit

Een punt waar TUI met de Dreamliner goed op scoort is de atmosfeer in de cabine. De luchtdruk en luchtvochtigheid zijn hoger waardoor je minder snel last krijgt van b.v. droge ogen en zul je in betere conditie aankomen op Curacao dan met de Boeing 777 van KLM. Maar let op: Corendon scoort hier nog beter in, elke twee tot drie minuten wordt de lucht in het vliegtuig ververst. Dit, in combinatie met de hogere luchtdruk zorgt ervoor dat je veel uitgeruster op Curacao aankomt. Dit is echt een heel sterk pluspunt van Corendon. Je komt veel fitter aan op bestemming en daardoor heb je echt veel minder last van de jetlag.

Geluidsniveau

Ook op geluidsniveau scoort TUI beter dan het wat oudere toestel van KLM. Je zult dus mogelijk bij KLM wat minder makkelijk in slaap vallen of met elkaar kunnen praten door het achtergrondgeluid van de motoren. De Airbus A350 van Corendon is het stilste toestel (van alle toestellen met dubbel gangpad).

Catering

Qua aanbod van catering is KLM het beste verzorgd. Je krijgt een maaltijd en op ongeveer de helft van de trip ook nog een snack aangeboden. Meestal heb je bij KLM keuze uit 2 gerechten + vegetarisch. Bij TUI krijg je alleen een maaltijd aangeboden en geen snack. Alleen bij de maaltijd kun je drinken kiezen als cola of een biertje, bij een latere ronde drankjes is het alleen koffie, thee, water of een sapje en moet je betalen voor frisdrank of bier/wijn (beetje flauw, maar o.k….). TUI komt nog wel langs met snoep en snacks die je kunt kopen, maar het aanbod is beperkt: ben je niet één van de eerste rijen waar ze langs komen dan heb je weinig keuze meer. Corendon doet het op dezelfde manier als TUI: bij de maaltijd kun je drinken kiezen, bij de snack kun je een “lekker drankje” kopen. Pluspunt van Corendon (vinden wij): Corendon biedt een typisch Curacaos gerecht, bereid door de chef van Mondi restaurant in Amsterdam. Kwalitatief is het bij KLM en TUI magertjes; elke keer ongeveer dezelfde opgewarmde hap. Bij Corendon waren we aangenaam verrast en hebben we de stobá helemaal opgesmikkeld.

Tarieven

Uiteraard ook heel belangrijk bij de keuze: wat kosten de vliegtickets eigenlijk? Enkele jaren terug nog vrij standaard dat KLM wat duurder was dan TUI, tegenwoordig zijn ze qua prijs redelijk gelijkwaardig. De ene keer is de één KLM € 100 voordeliger, de andere keer is TUI of Corendon net wat interessanter qua prijs. Sowieso zijn de tarieven van zowel KLM als ook TUI voor vliegen naar Curacao na corona fors gestegen. Dit is ook mede veroorzaakt doordat het aantal vluchten is verminderd. Nu Corendon als nieuwe aanbieder (op de route naar Curacao) erbij komt, zorgt de concurrentiestrijd ervoor dat de prijzen over het algemeen weer iets lijken te zakken.
Alle drie de aanbieders bieden de tarieven standaard aan per enkele reis in de goedkoopste Economy klasse, met alleen handbagage (dus nog geen koffer erbij) en geen stoelkeuze.

Let goed op! Plan je de heen- en/of terugvlucht een dag eerder of later, dan kan dat een prijsverschil tot € 200 opleveren. Dit geldt bij alle drie de maatschappijen. Er is geen peil op te trekken: een bepaalde datum waarop b.v. Corendon de voordeligste vlucht van die week/maand aanbiedt, is dan b.v. bij KLM één van de duurdere vluchten die periode (of andersom!).

Rekenvoorbeeld tarieven

Om een beeld te geven van de schommeling in de prijzen een klein rekenvoobeeld.
In maart 2024 zoek ik bij alle drie tarieven voor een vlucht met vertrek tussen 13 t/m 19 mei 2024, Economy Class, 9 dagen tussen heen- en terugreis, incl. 1 koffer voor 20kg ruimbagage, incl. boekingskosten.
=> Bij KLM: vanaf € 895
=> Bij Corendon: € 773 (incl. stoelkeuze)
=> Bij TUI: vanaf € 845
Het lijkt er op dat Corendon (in dit voorbeeld) de voordeligste tarieven hanteert. Uiteraard is dit een momentopname, maar het laat zien dat het voor de prijs interessant kan zijn om even alle drie de aanbieders te checken voordat je een ticket boekt.

Kortingsacties

Veel mensen wachten met het boeken van hun vliegtickets naar Curacao op de actieweken van KLM of TUIKLM is bekend om de de WereldDeal Weken, tegenwoordig de Real Deal Dagen. TUI heeft de TUI Ticket Sale. Dit kan zeker interessant zijn, maar omdat er, voor de tickets naar Curacao, al heel het jaar een sterke concurrentiestrijd op prijs is, zijn de actietarieven doorgaans niet super verrassend. Zowel bij KLM als TUI zul je tegenwoordig in de actie zelden een vanaf-prijs lager dan € 599 (retour) tegen komen.
Van Corendon is nog niets bekend over mogelijke kortingsacties.

Andere reisdata?

Check ook altijd even de tarieven voor als je één of twee dagen eerder of later vliegt. Daar kan zomaar een verschil van meer dan € 100 p.p. te halen zijn. En omdat je tegenwoordig de tarieven apart ziet voor heen- vs. terugreis: check dit voor je vlucht naar Curacao, maar ook voor de reis terug.

Algemene conclusie

Als je naar alle details kijkt, is er niet duidelijk een vliegmaatschappij aan te wijzen die duidelijk beter is dan de ander. Het gaat om de details die jij belangrijk vindt. En dat kan daarmee ook nog per keer anders zijn voor welke maatschappij je kiest. De tendens lijkt te zijn dat meer mensen een duidelijke voorkeur hebben voor KLM, maar er zijn zeker ook veel reizigers die alleen maar met TUI willen. En het is nog even afwachten hoe Corendon bevalt bij de meeste toeristen. De eerste reacties (jan./feb. 2024) zijn positief.
Alles bij elkaar vlieg je met elk van deze maatschappijen prima naar Curacao en kun je heerlijk gaan genieten van je vakantie!

KLM

KLM Boeing 777 200 960x540 1

elke dag minimaal 1 vlucht
vertrek vanaf Schiphol

KLM

Boeing 777-200 of 777-300

max. 320 passagiers (777-200)
max. 408 pass. (777-300)

KLM

beenruimte Economy 79 cm

beenruimte Comfort 86-89 cm

KLM

bijbetalen voor ruimbagage
(€ 50 voor koffer tot 23 kg, enkele reis)

KLM

Doorgaans rechtstreeks AMS-CUR, geen tussenstops

Corendon

Corendon Airbus A350-900 naar Curacao

5 dagen per week (di, wo, vr, za en zo)
vertrek vanaf Schiphol

Corendon

Airbus A350-900

max. 432 passagiers

Corendon

beenruimte Economy 76-79 cm

Corendon

beenruimte XL stoel 96,5 cm

bijbetalen voor ruimbagage
(€ 60 voor koffer tot 20kg)

Corendon

Rechtstreekse vlucht

Pakketreizen met Corendon

TUI

TUI Dreamliner 787 8 960x540 1

elke dag minimaal 1 vlucht
vertrek vanaf Schiphol

TUI

Boeing 787-8 Dreamliner

max. 300 passagiers

TUI

beenruimte Economy 71-74 cm

beenruimte Comfort 86 cm

TUI

bijbetalen voor ruimbagage
(€ 27 voor koffer tot 20 kg, enkele reis)

TUI

Vaak op heen- of terugvlucht een tussenstop (Bonaire of Aruba)

Pakketreizen met TUI

3 reviews op “Vliegen naar Curacao”

 1. Hoi
  Leuke en overzichtelijke site met alle drie de airlines op een rijtje.

  Het is inderdaad maar net wat voor de reiziger belangrijker is.
  Wanneer je met TUI naar Curacao of Amsterdam vliegt, heb je altijd deels Antilliaanse lokale Crew aan boord.
  Behalve dat dit goed is voor de lokale arbeidsmarkt, brengt deze warme crew je al helemaal in de vakantie stemming met goede service, en een dushi hier, dushi daar.
  We hadden veel ruimbagage mee kunnen nemen, prijs was redelijk goedkoper.
  Mijn dochter was jarig op de vlucht en de crew was heel attent.
  “Bon bini op Curacao”

 2. Beste Mark,
  Leuke site!
  Ik ben op zoek naar een betaalbare reis voor 2 personen. Mijn plan is ca. 14 dagen te gaan waarvan ongeveer de helft in een resort en de helft bij familie. Is zo’n combinatiereis beschikbaar? Of beter losse tickets en ter plekke zelf wat boeken?
  Hartelijke groet,
  Angelique

 3. Met KLM 747 gevlogen naar Curacao. Goede vlucht, hele goede service. Mijn echtgenote was jarig op de vlucht. Tussendoor even doorgegeven aan de stewardess. Toen kwam ze met 2 glazen champagne door het gangpad. Geweldig is dat. Economy class was heel goed te doen. Terugreis met Airbus 330. Ook goed, maar minder stabiel toestel. Algemeen kies ik nu voor KLM. Inderdaad ietsje duurder, maar voor een totaalvlucht van 18 uur(heen en terug) wil ik wel wat comfort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *