Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Vliegen naar Curacao: KLM – TUI – Air Belgium

Curacao KLM TUI
Vliegen naar Curacao kan met KLM, met TUI, of -sinds zomer 2021- met Air Belgium. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen die drie?

De mogelijkheden voor vliegen naar Curacao

Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden voor vliegen naar Curacao vanuit Nederland?
1. Naar Curacao met KLM (Boeing 777-200 of 777-300)
2. Naar Curacao met TUI (Boeing 787-8 Dreamliner)
3. Naar Curacao met Air Belgium (Airbus 330-900 neo)

KLM

KLM Curacao Boeing 777-200

7 dagen per week, minimaal 1 vlucht per dag

vertrek vanaf Schiphol

Boeing 777-200 of 777-300

max. 320 passagiers (777-200)

max. 408 passagiers (777-300)

beenruimte Economy 79 cm

beenruimte Comfort 86-89 cm

bijbetalen voor ruimbagage

(indicatie: € 50 voor 1 koffer max. 23 kg, enkele reis)

Doorgaans rechtstreeks AMS-CUR

Curacao met KLM

TUI

TUI Dreamliner Boeing 787-8

7 dagen per week, minimaal 1 vlucht per dag

vertrek vanaf Schiphol

Boeing 787-8 Dreamliner

max. 300 passagiers

beenruimte Economy 71-74 cm

beenruimte Comfort 86 cm

bijbetalen voor ruimbagage

(indicatie: € 25 voor 1 koffer max. 20 kg, enkele reis)

Doorgaans op heen- of terugvlucht een tussenstop op Bonaire of Aruba

Curacao met TUI

Air Belgium

Air Belgium Airbus A330 900 960x540 1

twee keer per week

vertrek vanaf Brussels Airport

Airbus A330-900neo

max. 286 passagiers

beenruimte Economy 79 cm

beenruimte Premium 91 cm

standaard met ruimbagage

(Economy 1x 30kg, Premium 2x 30kg)

Op heenvlucht tussenstop op Punta Cana (Dom.Rep.), terug rechtstreeks Brussel

Niet mogelijk in combinatie met pakketreis

Curacao met Air Belgium

Schiphol of Brussel?

Een groot verschil tussen KLM en TUI vs. Air Belgium is uiteraard het vliegveld waar vandaan je naar Curacao vliegt. KLM en TUI vertrekken (dagelijks) vanaf Schiphol, Air Belgium vertrekt (op donderdag en zondag) vanaf Brussels Airport. Let op: het gaat hierbij echt om Brussels Aiport, ten noorden van Brussel bij Zaventem. Voorheen vertrok Air Belgium vanaf Brussel-Zuid/Charleroi Airport wat zo’n 50km onder Brussel ligt. Maar dat is dus niet meer zo en daarmee direct interessanter voor veel Nederlanders.

Naar het vliegveld

Waarschijnlijk zal Brussels Airport niet interessant zijn voor reizigers vanuit het noorden van Nederland omdat het te ver rijden is. Ongeveer de lijn Breda-Venray is het kantelpunt. Boven die lijn ben je sneller bij Schiphol, ten zuiden van die lijn is Brussels Airport dichterbij.

Parkeren

Als je gaat voor de meest zekere en veilige oplossing voor parkeren, bij de officiële parkings van het vliegveld zelf, dan is Brussels Airport voordeliger dan Schiphol. Ter indicatie: Voor 9 dagen parkeren in het hoogseizoen kan op Schiphol vanaf € 86. Voor dezelfde periode kun je op Brussels Airport vanaf € 67 terecht (Prijspeil 2022).

Trein

Beide vliegvelden zijn ook prima bereikbaar per trein. Ook Brussels Airport kun je prima per trein bereiken: vanaf Utrecht CS ben je -met 1 of 2x overstappen- in 2 tot 2,5 uur in de vertrekhal van Brussels Airport. Of stap in de intercity Amsterdam-Brussel (opstappen Amsterdam CS, Schiphol, Den Haag, Rotterdam CS of Breda) en je stapt uit op Brussels Airport met reistijd 2u 20m vanaf Amsterdam.

Bus

Een groot voordeel van KLM kan de KLM Bus zijn. Deze bus rijdt op 2 routes vanaf totaal 4 steden naar Schiphol. Route 1 is vanaf Maastricht en Eindhoven, route 2 is vanaf Nijmegen en Arnhem. Je kunt gratis met de KLM bus mee, wel vooraf reserveren via de website.
Vanaf najaar 2022 zal ook Brussels Airport per bus bereikbaar zijn vanaf Breda, Eindhoven en Maastricht.

schiphol of brussel airport

Op het vliegveld

Schiphol is een veel groter vliegveld dan Brussels Airport. Ter indicatie: de jaren voor corona had Schiphol jaarlijks zo’n 70 miljoen passagiers, via Brussels Airport waren dat er zo’n 25 miljoen per jaar.
Maar groter is niet altijd beter.

Wachtrijen op vliegveld

Het is heel het voorjaar 2022 terugkerend in het landelijke nieuws: het is een drama op Schiphol met de doorstroom van passagiers. Te weinig personeel en het personeel dat er is gaat af en toe ook nog staken. Vooral bij de security check moet je rekenen op een wachtrij van minimaal anderhalf uur en staan er zelfs buiten lange rijen met passagiers. Geen leuk begin van je vakantie!
Ook bij Brussels Airport worden voor zomer 2022 wachtrijen verwacht, maar men voorspelt “niet zo’n chaos als op Schiphol“.

Faciliteiten

Qua faciliteiten ontlopen Schiphol en Brussels Airport elkaar niet zoveel. Door de grootte heeft Schiphol van alles ‘meer’, maar op zich zijn alle faciliteiten ook wel aanwezig op Brussels Airport qua horeca, shops, etc. Je zou op dit punt wellicht kunnen stellen dat Brussels Airport juist overzichtelijker is en dat alles sneller bereikbaar is omdat het niet zo groot is.

Vliegveld conclusie

Als Brussels Airport niet te ver reizen is voor je, wint Air Belgium duidelijk op dit punt. Voordeliger parkeren, snellere doorstroom en ook gewoon alle faciliteiten die je mag verwachten op een internationaal vliegveld.

Bagage

De regels m.b.t. het meenemen van bagage worden steeds strenger; de afgelopen jaren is de standaard toegestane bagage (kosteloos) steeds verder afgeknepen.

Ruimbagage

KLM en TUI: bijbetalen

Bij KLM en TUI is er standaard géén ruimbagage meegerekend in je ticketprijs, die moet je nog extra bijboeken. En let op: je boekt dit per enkele reis, dus bij een retourvlucht Amsterdam – Curacao moet je je koffer 2x bijboeken.
Bij KLM betaal je zo’n € 50 voor 1 stuk ruimbagage van max. 23 kg. Dus voor heen- en terugreis samen is dit € 100. Dit tarief is voor Economy; bij de KLM Comfort klasse zit 1 koffer van max. 23 kg al in de prijs.
Bij TUI betaal je de helft hiervan: € 25 voor een koffer van max. 20 kg, enkele reis. Maar bij TUI moet je ook voor je koffer betalen bij de TUI Comfort klasse.

Air Belgium: 1 koffer meenemen

Bij Air Belgium zit, ook bij Economy klasse, al 1 koffer van max. 30 kg in je ticketprijs erbij. Vlieg je de Air Belgium Premium klasse (de Comfort klasse van Air Belgium), dan mag je zonder meerprijs zelfs 2 koffers van elk 30 kg meenemen zonder bijbetalen.

bagageband koffers

Handbagage

Ook de regels voor handbagage worden steeds strenger. Als gevolg van de extra kosten om een koffer mee te nemen zag je steeds meer en grotere handbagage mee het vliegtuig in gaan. Echter op dit punt hanteren alle drie de airlines een vergelijkbare policy: 1 tas/rugzak + 1 accessoire (bv. handtas of laptoptas).

Bagage conclusie

Qua toegestane bagage ben je beter af met Air Belgium, waarbij voor een gemiddelde vakantie je koffer zonder meerprijs mee kan.

Comfort in het vliegtuig

Als je eenmaal in het vliegtuig zit, wat is dan de prettigste maatschappij om mee te vliegen?

Beenruimte

Eén van de belangrijkste aspecten, zeker voor langere personen, om het keuze voor een vliegmaatschappij te bepalen is de beenruimte. Hoe krap zit je in de stoel? Als je niet direct naast het gangpad zit, kun je dan makkelijk opstaan om bv. even naar het toilet te gaan?
In TUI Economy heb je 71 tot 74 cm beenruimte, in TUI Comfort is dat 86 cm.
Bij KLM Economy heb je 79 cm beenruimte en 86 tot 89 cm bij KLM Comfort.
Air Belgium Economy is gelijk aan KLM met 79 cm, maar in Air Belgium Premium doen ze het iets beter met 91 cm beenruimte.
Daarbij speelt ook nog mee dat de stoelen in de TUI Dreamliner iets smaller zijn dan bij KLM en Air Belgium. Het verschil is echter niet groot, ongeveer 1,5 cm.
Alles bij elkaar scoort TUI op het onderdeel zitcomfort minder.

Luchtkwaliteit

Een punt waar TUI met de Dreamliner goed op scoort is de atmosfeer in de cabine. De luchtdruk en luchtvochtigheid zijn hoger waardoor je minder snel last krijgt van b.v. droge ogen en zul je in betere conditie aankomen op Curacao dan met de Boeing 777 van KLM. Ook de nieuwe Airbus 330-900neo van Air Belgium scoort goed op dit onderdeel.

Geluidsniveau

Ook op geluidsniveau scoren TUI en Air Belgium beter dan het wat oudere toestel van KLM. Je zult dus mogelijk bij KLM wat minder makkelijk in slaap vallen of met elkaar kunnen praten door het achtergrondgeluid van de motoren.

Catering

Wat krijg je te eten in het vliegtuig? Als je een kleine 10 uur onderweg bent is toch ook wel van belang om af en toe wat lekkers te eten en te drinken te hebben.
Alle drie de maatschappijen ontlopen elkaar niet veel qua maaltijden. Standaard keuze uit 2 menu’s (in Economy) en kwalitatief is dat allemaal wel redelijk gelijk. Bij KLM en Air Belgium is het net wat beter verzorgd, maar op zich is TUI op dit punt gelijkwaardig.
Voordeel van KLM is wel dat ze doorgaans wat vaker tussendoor langs komen met wat drinken en/of een snackje. TUI komt ook nog langs met de kar om snacks te kunnen kopen, maar zit je niet vooraan in het vliegtuig dan is de kans groot dat een deel van het assortiment al uitverkocht is voordat de kar bij jou voorbij komt.

Tarieven

Uiteraard ook heel belangrijk bij de keuze: wat kosten de vliegtickets eigenlijk?

Geen structureel verschil

Was het tot enkele jaren terug nog vrij standaard dat KLM wat duurder was dan TUI, tegenwoordig zijn ze qua prijs redelijk gelijkwaardig. De ene keer is de één KLM wat voordeliger, de andere keer is TUI net wat interessanter qua prijs. Op dit punt valt wel op dat bij enkele checks die we gedaan hebben Air Belgium eigenlijk nooit duidelijk voordeliger was dan KLM of TUI.

Kortingsacties

Veel mensen wachten met het boeken van hun vliegtickets naar Curacao op de actieweken van KLM of TUI. KLM is bekend om de de WereldDeal Weken, TUI heeft de TUI Ticket Sale. Dit kan zeker interessant zijn, maar omdat er, voor de tickets naar Curacao, al heel het jaar een sterke concurrentiestrijd op prijs is, zijn de actietarieven doorgaans niet super verrassend. Zowel KLM als TUI zullen in de actie zelden een vanaf-prijs lager dan € 549 (retour) aanbieden.

Schoolvakantie

Standaard zijn de tarieven voor vliegen naar Curacao in de schoolvakanties fors duurder dan wanneer je buiten die periodes naar Curacao vliegt. En hier ligt mogelijk een mooi voordeel voor Air Belgium. De Nederlandse schoolvakanties lopen niet gelijk met de schoolvakanties in België. En als dat aan de orde is en je hoge ticketprijzen hebt in Nederland vanwege een schoolvakantie, dan kan het zomaar zo zijn dat in België geen schoolvakantie is en daarmee de tickets van Air Belgium fors voordeliger zijn. Altijd de moeite waard om even te checken!

Andere reisdata?

Check ook altijd even de tarieven voor als je één of twee dagen eerder of later vliegt. Daar kan zomaar een verschil van meer dan € 100 p.p. te halen zijn. En omdat je tegenwoordig de tarieven apart ziet voor heen- vs. terugreis: check dit voor je vlucht naar Curacao, maar ook voor de reis terug.

Algemene conclusie

Als je naar alle details kijkt, is er niet duidelijk een vliegmaatschappij aan te wijzen die duidelijk beter is dan de andere twee. Het gaat om de details die jij belangrijk vindt. En dat kan daarmee ook nog per keer anders zijn voor welke maatschappij je kiest. Alles bij elkaar vlieg je met elk van deze maatschappijen prima naar Curacao en kun je heerlijk gaan genieten van je vakantie!

KLM

KLM Curacao Boeing 777-200

7 dagen per week, minimaal 1 vlucht per dag

vertrek vanaf Schiphol

Boeing 777-200 of 777-300

max. 320 passagiers (777-200)

max. 408 passagiers (777-300)

beenruimte Economy 79 cm

beenruimte Comfort 86-89 cm

bijbetalen voor ruimbagage

(indicatie: € 50 voor 1 koffer max. 23 kg, enkele reis)

Doorgaans rechtstreeks AMS-CUR

Curacao met KLM

TUI

TUI Dreamliner Boeing 787-8

7 dagen per week, minimaal 1 vlucht per dag

vertrek vanaf Schiphol

Boeing 787-8 Dreamliner

max. 300 passagiers

beenruimte Economy 71-74 cm

beenruimte Comfort 86 cm

bijbetalen voor ruimbagage

(indicatie: € 25 voor 1 koffer max. 20 kg, enkele reis)

Doorgaans op heen- of terugvlucht een tussenstop op Bonaire of Aruba

Curacao met TUI

Air Belgium

Air Belgium Airbus A330 900 960x540 1

elke donderdag en zondag

vertrek vanaf Brussels Airport

Airbus A330-900neo

max. 286 passagiers

beenruimte Economy 79 cm

beenruimte Premium 91 cm

standaard met ruimbagage

(Economy 1x 30kg, Premium 2x 30kg)

Doorgaans op heen- of terugvlucht een tussenstop op Punta Cana (Dom.Rep.)

Niet mogelijk in combinatie met pakketreis

Curacao met Air Belgium