Isla Curacao

Isla raffinaderij

Helaas is het niet alleen maar paradijselijk op Curacao. Midden in Willemstad ligt de ISLA, de raffinaderij die ooit door Shell is gebouwd en midden jaren ’80 voor één Antilliaanse Gulden is verkocht aan de overheid van Curacao.

Trouble in paradise

De Isla is al jaren een groot probleem voor het land. Misschien wel te groot om aan te pakken voor een klein landje als Curacao en laat men het daardoor maar doorsudderen. Aan de ene kant is de Isla raffinaderij de grootste werkgever die direct en indirect zo’n 5.000 arbeidsplaatsen mogelijk maakt. Maar het is ook verreweg de grootste vervuiler van het eiland en zorgt er zelfs voor dat omgerekend per hoofd van de bevolking Curacao in de top 3 staat van meest vervuilende landen ter wereld.

Jaarlijks 18 doden

Dat de Isla slecht is voor mens en milieu is zo al te zien aan alle schoorstenen die allerlei uitstoot (van witte pluimpjes tot dikke zwarte wolken) veroorzaakt. Maar ook op de grond en in het water is rond de Isla volop vervuiling te zien. Onderzoek heeft aangetoond dat er -totdat de raffinaderij in 2019 grotendeels stil kwam te staan- jaarlijks 18 personen overleden als direct gevolg van de verontreiniging door de Isla. En dat zijn dus niet de medewerkers, dan gaat om mensen die jarenlang in direct omgeving van de Isla gewoond hebben.

Toekomst van de Isla

De toekomst van de Isla is nog moeilijk te bekijken. De raffinaderij werd tot eind 2019 gebruikt door Venezuela, dat bij de overheid van Curaçao wel heeft bedongen dat ze qua verontreiniging eigenlijk kunnen doen wat ze willen zonder op de vingers te worden getikt. Sinds 2020 zijn er enkele partijen aangekondigd die de raffinaderij weer op gang wilden brengen, maar dat mislukte elke keer weer.

– – – UPDATE JULI 2024 – – –
Begin juli 2024 wordt bekend dat de Curacaose overheid een leaseovereenkomst heeft getekend met de Oryx Group uit Hongkong. Met deze overeenkomst heeft de Oryx Group voor 30 jaar het beheer van de terminal in Bullenbaai en de faciliteit in Emmastad. Maar dit betekent niet dat de raffinaderij snel weer opgestart zal zijn. Er zullen eerst aanzienlijke investeringen nodig zijn om te voldoen aan de verplichte internationale milieunormen. Vandaar dat de Oryx Group in de eerste drie jaar tot in detail onderzoek zal doen naar de technische, economische en milieu aspecten waar ze mee te maken krijgen om daarmee te bepalen hoe de raffinaderij de komende 30 jaar in gebruik kan worden genomen. Oryx Group zelf geeft aan in de komende 5 jaar zo’n US$ 70 miljoen te moeten investeren om aan alle milieu- en veiligheidsnormen te voldoen, maar meerdere experts geven aan dat dit eerder richting de US$ 2 miljard zal gaan. Wel onderkent de Oryx Group dat de huidige staat van de raffinaderij het onhaalbaar maakt om tot exploitatie over te gaan zonder grootschalige renovaties.
bron: Curacao.nu, 1-7-2024

Bekijk de documentaire van Zembla die begin 2013 is gemaakt over de vervuiling door de Isla en de overheid die er niets aan doet (uitzending 21 maart 2013). Aanvullende opmerking: Dhr. Whiteman die in deze film als Minister van Gezondheid en Milieu redelijk onderuit gaat, is in 2015/2016 Minister-President van Curacao geweest. Deze documentaire is dus al van even geleden, maar geeft desondanks nog steeds een accuraat beeld van de gevoeligheid van de Isla op Curacao.

Onduidelijke toekomst

Kortom: het is al jaren onduidelijk wat de toekomst van de Isla wordt. Duurzame alternatieven worden niet serieus bekeken, en het is nog maar de vraag in hoeverre de Oryx Group de benodigde investeringen ook echt kan en wil doen. Ondertussen ligt het terrein van de Isla er vervuild bij.

Disclaimer

De informatie op deze pagina is gebaseerd op wat in de media verschijnt. We proberen dit up-to-date te houden, maar het kan gebeuren dat de informatie op deze pagina niet meer overeenkomt met de actuele situatie. Voor meer informatie over de situatie rond de Isla kun je terecht o.a. bij Stichting SMOC.