Isla


Helaas is het niet alleen maar paradijselijk op Curacao. Midden in Willemstad ligt de Isla, de raffinaderij die ooit door Shell is gebouwd en midden jaren ’80 voor NAF 1,00 is verkocht aan Curacao.

Trouble in paradise

De Isla is al jaren een groot probleem voor Curacao. Misschien wel te groot om aan te pakken voor een klein landje als Curacao, en laat men het daardoor maar doorsudderen. Aan de ene kant is de raffinaderij de grootste werkgever met ruim 1.000 vaste medewerkers en nog 2.000 à 3.000 indirecte arbeidsplaatsen. Maar het is ook verreweg de grootste vervuiler van Curacao, en zorg er zelfs voor dat omgerekend per hoofd van de bevolking Curacao in de top 3 staat van meest vervuilende landen ter wereld.

Jaarlijks 18 doden

Dat de Isla slecht is voor mens en milieu is zo al te zien aan alle schoorstenen die allerlei uitstoot (van witte pluimpjes tot dikke zwarte wolken) veroorzaakt. Maar ook op de grond en in het water is rond de Isla volop vervuiling te zien. Onderzoek heeft aangetoond dat er jaarlijks 18 personen overlijden als direct gevolg van de verontreiniging door de Isla. En dat zijn dus niet de medewerkers, dan gaat om mensen die jarenlang ‘onder de rook’ van de Isla gewoond hebben.

Toekomst van de Isla

De toekomst van de Isla is nog moeilijk te bekijken. De raffinaderij wordt nu gebruikt door Venezuela, dat bij de overheid van Curacao wel heeft bedongen dat ze qua verontreiniging eigenlijk kunnen doen wat ze willen zonder op de vingers te worden getikt. Het contract met Venezuela loopt over enkele jaren af, en wat dan?

Sluiten of moderniseren?

Er zijn twee opties voor de Isla: Of sluiten, of flink moderniseren. Eind 2013 heeft de regering van Curacao hier een (voorlopige) knoop over doorgehakt: Sluiten is o.a. gezien de werkgelegenheid niet wenselijk, dus men heeft gekozen voor moderniseren. Klein probleempje bij die keuze: de kosten hiervoor worden ingeschat op US$ 3 miljard, en die heeft Curacao bij lange na niet. Men gaat nu dus hard op zoek naar een investeerder, maar of die gevonden kan worden is nog maar de vraag. Mijn persoonlijke inschatting is dat de investeerder niet gevonden zal worden, en dat men dan alsnog een paar jaar blijft doorsukkelen om dan uiteindelijk toch echt te sluiten.

Docu: Stikken in het Paradijs

Bekijk de documentaire van Zembla die begin 2013 is gemaakt over de vervuiling door de Isla en de overheid die er niets aan doet (uitzending 21 mrt. 2013). Aanvullende opmerking: Dhr. Whiteman die in deze film als Minister van Gezondheid en Milieu redelijk onderuit gaat, is in 2015/2016 Minister-President van Curaçao.

Bezoek Minister-President Mark Rutte aan Curaçao

Midden juli 2013 heeft Minister-President Mark Rutte een bezoek gebracht aan Curaçao. Bij toeval zorgde de Isla nog voor een discussie tussen de RVD en de NOS. Lees & luister!

Webcam ISLA

Er is een webcam die de live beelden toont van de uitstoot bij de Isla. In de avond kan het affakkelen op zich een mooi plaatje geven, maar zodra je er dan weer bij nadenkt welke giftige stoffen er over de woonwijken uitgestort worden is het beeld al snel bedroevend.

Voor meer eerlijke informatie over de situatie rond de Isla kun je terecht bij Stichting SMOC.


Anderen bekeken ook:

> GOEDKOOP NAAR CURACAO – TICKETS EN/OF ACCOMMODATIE AANBIEDINGEN
> HUIZEN CURACAO
> WERKEN OP CURACAO
> SCHOLEN CURACAO
> DAGELIJKS LEVEN IN CURACAO
> NEDERLAND IN CURACAO
[shareaholic app=’share_buttons’ id=’5019195′]