Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

ISLA Raffinaderij

ISLA Raffinaderij Curacao
Helaas is het niet alleen maar paradijselijk op Curaçao. Midden in Willemstad ligt de ISLA, de raffinaderij die ooit door Shell is gebouwd en midden jaren '80 voor NAF 1,00 is verkocht aan de overheid van Curaçao.

Trouble in paradise

De Isla is al jaren een groot probleem voor het land. Misschien wel te groot om aan te pakken voor een klein landje als Curaçao en laat men het daardoor maar doorsudderen. Aan de ene kant is de raffinaderij de grootste werkgever met ruim 1.000 vaste medewerkers en nog 2.000 à 3.000 indirecte arbeidsplaatsen. Maar het is ook verreweg de grootste vervuiler van het eiland en zorgt er zelfs voor dat omgerekend per hoofd van de bevolking Curaçao in de top 3 staat van meest vervuilende landen ter wereld.

Jaarlijks 18 doden

Dat de Isla slecht is voor mens en milieu is zo al te zien aan alle schoorstenen die allerlei uitstoot (van witte pluimpjes tot dikke zwarte wolken) veroorzaakt. Maar ook op de grond en in het water is rond de Isla volop vervuiling te zien. Onderzoek heeft aangetoond dat er jaarlijks 18 personen overlijden als direct gevolg van de verontreiniging door de Isla. En dat zijn dus niet de medewerkers, dan gaat om mensen die jarenlang ‘onder de rook’ van de Isla gewoond hebben.

Scholen sluiten

In september 2017 heeft de overheid besloten iets te willen gaan doen aan de overlast van de Isla voor de scholen die direct in de ‘gevarenzone’ van de Isla liggen. Het gaat hierbij om vier scholen die teveel hinder van de Isla ondervinden. Helaas wordt de oorzaak niet verholpen, maar kiest men er voor om waarschijnlijk de scholen maar te sluiten. Wellicht de makkelijkste keuze (zeker economisch gezien), maar daarmee is natuurlijk de overlast op die locatie niet verdwenen; een locatie waar nog steeds mensen wonen en kinderen buiten spelen. En doordat de kinderen hierdoor verder weg van een school komen te wonen, is de kans ook weer groter dat ze voortijdig school zullen verlaten. Triest dat deze keuze wordt gemaakt, voor een doelgroep die het toch al niet heel makkelijk heeft.

Toekomst van de Isla

De toekomst van de Isla is nog moeilijk te bekijken. De raffinaderij werd tot eind 2019 gebruikt door Venezuela, dat bij de overheid van Curaçao wel heeft bedongen dat ze qua verontreiniging eigenlijk kunnen doen wat ze willen zonder op de vingers te worden getikt. Het contract met Venezuela zal in 2020 worden overgenomen door een Amerikaans conglomeraat dat veel investeringen doet in de petrochemische branche, de Klesch Group.

Sluiten of moderniseren?

Er zijn twee opties voor de Isla: Of sluiten, of flink moderniseren. Eind 2013 heeft de regering van Curaçao hier een (voorlopige) knoop over doorgehakt: Sluiten is o.a. gezien de werkgelegenheid niet wenselijk, dus men heeft gekozen voor moderniseren. Klein probleempje bij die keuze: de kosten hiervoor worden ingeschat op US$ 3 miljard, en die heeft Curaçao bij lange na niet. In hoeverre de Klesch Group de raffinaderij wil gaan moderniseren is nog maar de vraag. Deze organisatie heeft in het verleden al regelmatig bewezen dat ze vooral bedrijven opkopen en dan slechts interesse te hebben in bepaalde kleine onderdelen van die bedrijven. Op Curaçao zou o.a. de opslaglocatie bij Bullenbaai het interessante onderdeel van de raffinaderij kunnen zijn.

Verhuizen

Een andere optie die nog mogelijk lijkt is om de Isla (deels) te verplaatsen. Door de raffinaderij niet meer midden op het eiland te hebben staan maar aan de zuidkust, zal de overlast op het eiland wel fors minder worden. Dat dan nog steeds dezelfde chemicaliën uitgestoten worden (direct naar open zee) is dan blijkbaar niet meer het probleem van Curaçao. Maar de kosten hiervan zijn ook enkele miljarden en het is nog maar de vraag wie dat wil/kan betalen.

Docu: Stikken in het Paradijs

Bekijk de documentaire van Zembla die begin 2013 is gemaakt over de vervuiling door de Isla en de overheid die er niets aan doet (uitzending 21 mrt. 2013). Aanvullende opmerking: Dhr. Whiteman die in deze film als Minister van Gezondheid en Milieu redelijk onderuit gaat, is in 2015/2016 Minister-President van Curaçao geweest.

Bezoek Minister-President Mark Rutte aan Curaçao

Midden juli 2013 heeft Minister-President Mark Rutte een bezoek gebracht aan Curaçao. Bij toeval zorgde de ISLA nog voor een discussie tussen de RVD en de NOS. Lees & luister!

Voor meer eerlijke informatie over de situatie rond de Isla kun je terecht bij Stichting SMOC.