shutterstock 1908888307

Corona-test: PCR-test of Antigeentest

Als je naar Curacao wilt, dan gelden momenteel geen verplichtingen vanuit de corona-regels. Ook een PCR-test of Antigeentest is niet nodig.

-Laatste update 16 mei 2022. Deze pagina is vandaag () nog actueel.-

Per 10 maart 2022 is de testverplichting vervallen voor alle reizigers die van Nederland naar Curacao willen reizen (of van Curacao naar Nederland). Geen PCR-test, geen Antigeentest.

Digital Immigration Card

Er zijn geen corona-verplichtingen meer, maar je moet nog wel een digitale immigratiekaart invullen, de Digital Immigration Card (DI Card). Deze moet je altijd invullen en staat verder los van de extra corona-maatregelen.
Voor alle tips adviseren we je om onze Checklist er even bij te pakken.

41 reviews op “Corona-test: PCR-test of Antigeentest”

 1. Beste Esmeralda,
  Als je recent corona hebt gehad kun je vrijstelling aanvragen. Wat hiervoor te doen:
  1- Stuur een recente positieve PCR-test + herstelbewijs naar dicardsupport@curacao.com, voorzien van alle details m.b.t. de reis (reisdata, accommodatie, kopie paspoort, etc). Het team achter dit mail-adres zal de aanvraag voorleggen aan GGD Curaçao.
  2- Als GGD Curaçao de aanvraag goedkeurt zal dit formeel bevestigd worden. Deze bevestiging ook uploaden bij de PLC-aanvraag en geprint op papier bij je hebben tijdens de reis.
  3- Binnen 24 uur voor vertrek moet je een Antigeentest doen. Deze moet negatief zijn. Is die positief, dan stopt het alsnog en kun je niet naar Curaçao.
  4- Heb je de goedkeuring van GGD Curaçao en een negatieve Antigeentest, dan kun je daarmee alsnog op reis naar Curaçao.
  N.b.: Dit is het proces zoals het nu geldt (per maandag 19 juli). Het is op dit moment onbekend tot wanneer dit proces geldig blijft, blijf daarvoor het nieuws volgen (o.a. via onze Curacao Corona-update).

  met vriendelijke groet,
  Mark/NaarCuracao.com

 2. Esmeralda Knauff

  Vanaf 19 juli is voor reizen naar Curacao de pcr test verplicht. Hoe zit het met de mensen die covid hebben gehad en nog steeds positief testen met de pcr. Zij kunnen alleen aantonen niet meer besmettelijk te zijn met een antigeentest. Of is deze mogelijkheid voor deze mensen komen te vervallen en zullen wij onze reis moeten annuleren?

 3. Beste Mark,
  Vanaf 29 dec a.s. is het ook verplicht om vanuit Curacao naar Nederland een PCR test te laten doen.
  Weet jij misschien waar op Curacao dit mogelijk is?
  Hoe vraag je deze aan?
  Dank je wel

 4. Beste Esther,
  Wat jammer dat jullie vakantie geannuleerd is. Om de DI card te cancellen kun je een berichtje sturen naar dicardsupport@curacao.com. Bij voorkeur de mail met de DI Card als bijlage doorsturen, dan hebben ze direct alle benodigde informatie bij de hand om jullie registratie te kunnen annuleren.
  met vriendelijke groet,
  Mark
  NaarCuracao.com

 5. Wij hebben onze vakantie naar Curacao voor volgende week helaas geannuleerd. Nu had ik al een DI card ingevuld online. Kan ik deze ook ergens intrekken of annuleren of is dat niet nodig?
  Al het andere, afspraak voor vaccinatie etc. is al afgezegd.

 6. hi Charlotte,
  De test moet gedaan worden binnen 72 uur voor de geplande vertrektijd. Dus 28 dec. 10:30 betekent dat je niet eerder dan 25 dec. 10:30 mag testen. Ik adviseer je om de test tussen de 60 en 72 uur voor vertrek te doen, dus niet later dan 25 dec. 22:30. Als je het wel later doet, bv. in de ochtend van de 26e, kijk dan goed elke tijd het laboratorium aangeeft dat het duurt voordat je de uitslag krijgt. Het is niet zo prettig om kort voor vertrek (dus de ochtend van de 28e) nog de PLC te moeten aanvragen (met als onderdeel daarvan het uploaden van PCR-uitslag), dus je wilt het liefst uiterlijk 27 dec. begin van de avond de uitslag binnen hebben. Omdat de meeste labs een doorlooptijd tot 48 uur aangeven, kom je (terugrekenend vanaf de avond van de 27e) uit op uiterlijk testen 25e in de avond. Voor zover ik weet is KLM Health Service de enige die een doorlooptijd van max. 32 uur aangeeft.
  Nou zal het waarschijnlijk minder makkelijk zijn om je tijdens kerst te laten testen, dus plan je test z.s.m.!

 7. Charlotte Assendelft

  Je moet toch 72 uur rekenen vanaf het moment dat je wordt getest?
  En het gaat om het moment van vertrek toch? Of moet ik rekening houden met de aankomsttijd in Curaçao en dus tijdsverschil?
  Wij vliegen op 28 december om 10.30 uur vanuit Nederland en komen aan op Curaçao om 15.30 uur (lokale tijd).

 8. Peter Raedschelders

  Hallo Mark,
  Ik las op jouw site dat mensen uit België niet welkom zijn op Curaçao! Wij willen toch graag naar Curaçao omdat wij daar een eigen huis bezitten.
  Jij geeft aan dat men dan toestemming kan vragen en kan klikken op de link maar daar kun je niet invullen dat je voor vakantie( overwinteren komt).
  Wat zouden wij kunnen doen?

 9. Beste Minx,
  Nee, dat is tot op heden absoluut niet het geval. De enige verplichting die er is als je terug wilt naar Nederland, is dat je een Gezondheidsverklaring invult. Verder nog geen verplichte test.

 10. Klopt het dat er een corona test afgenomen moet worden op Curaçao, alvorens het vliegen naar Nederland? Door de toenemende positief geteste personen op het eiland?

 11. Beste Marga,
  Er is altijd een mogelijkheid dat je toch besmet het vliegtuig instapt: bv. als de test een ‘false negative’ geeft: het virus wordt niet gedetecteerd maar je bent wel al besmet. Of in de tijd tussen de test en je vertrek vanaf Schiphol raak je alsnog besmet.
  Niemand vindt het leuk, maar helaas is het echt nodig in deze periode.

 12. Marga lankhorst

  Wat ik niet begrijp is het volgende.
  We moeten allemaal getest worden.. je bent niet besmet met het virus als je in het vliegtuig zit.. waarom dan die belachelijke mondkap/muilkorf om???
  Dat is dan toch nergens voor nodig???
  Onnodig!!!

 13. Hallo Hans,
  Ja hoor, als die vertraging pas op de vertrekdag zelf bekend wordt, is dat geen probleem.

  Fijne vakantie!
  Mark

 14. Hallo Marc,

  Nog even voor de zekerheid.
  Wij vliegen op zaterdag om 13:10 uur naar Curacao. Wij laten ons testen op woensdag om 17:00 uur (zodat testresultaat op tijd in ons bezit is). Stel er is vertraging van 6 uur. Tellen de resultaten van de test dan nog?
  Dank alvast.
  Groet, Hans

 15. hi Berryl,
  Dat ligt helemaal aan je reisverzekering. Vanuit je vraag ga ik er vanuit dat je apart de vliegtickets hebt gekocht en apart de accommodatie (dus geen pakketreis). Afhankelijk van het ticket dat je gekocht hebt, kun je het kosteloos of tegen vergoeding omboeken naar een latere datum. Je accommodatie: Heb je bij een kleine ondernemer op Curaçao geboekt dan zal die in de meeste gevallen wel mee willen denken aan een oplossing om een andere datum te plannen.
  Geheel annuleren en al je geld terug voor tickets en accommodatie zal waarschijnlijk toch wel moeilijk worden. Sowieso adviseren we je om een goede reis- & annuleringsverzekering te nemen. Bij voorkeur eentje waarbij alle medische kosten goed gedekt zijn.

 16. Berryl Linthorst

  Hoi, wat gebeurt er met de kosten voor je vliegticket en gehuurde accomodatie als je toch corona-positief wordt getest? Ben je dan alles kwijt of worden de kosten (deels) vergoed?

 17. Dank je wel Mark!
  Dan ga ik snel ook een afspraak voor mijn dochter maken, want eerst was het vanaf 1 jaar.
  Daar gaat dan 700 euro gespaard vakantie geld 🙁

 18. hi Silvana,
  Inderdaad zijn er ondertussen wat prijswijzigingen geweest waardoor inderdaad Coronalab met € 149,- per test net duurder is dan KLM met € 145 per test. Coronalab had ook nog een korting voor kinderen, maar dat is helaas ook vervallen. Ik zal de site aanpassen, dank voor de hint.

  Iedereen moet testen, ook kinderen! Ook babies van 1 dag oud (niet dat die al op reis zullen gaan …) moeten getest worden.

  met vriendelijke groet,
  Mark
  NaarCuracao.com

 19. Hoi!

  Wij hebben net een test geboekt via KLM. Ik lees in het artikel dat coronaalab goedkoper is, maar dat klopt niet.
  Nu heb ik nog wel even een vraag want overal staat iets verschillends….
  Naar curaçao; moeten kinderen van 6 maanden nou ook testen? Of vanaf 1 jaar?
  Ik kan geen duidelijke richtlijn hierin vinden.

  Bedankt alvast!

 20. Beste Jo, bon dia,
  Ja hoor, er is geen enkele verplichting om de test via Huisartslab te moeten doen, ook niet als je bij TUI boekt. TUI biedt het aan, maar uiteindelijk bepaal je zelf waar je de test laat doen. Dus coronalab of welke andere partij dan ook: het mag allemaal! Bottomline: als je op Schiphol wilt boarden moet je een negatief test-uitslag op papier kunnen laten zien, van een test die max. 72 uur voor dat moment is afgenomen. Waar de test is afgenomen is niet van belang, zolang de testlocatie maar voldoet aan de eisen van RIVM.

  Wat betreft tips voor je reis:
  – Kijk nog eens goed naar de tarieven. KLM is op sommige dagen vrijwel dezelfde prijs als TUI of voordeliger. Voordelen van KLM: mogelijk vlieg je nu ook al met de Dreamliner (Boeing 787-10), het mooie nieuwe toestel waar TUI ook mee vliegt. TUI heeft aangekondigd tussenstops te gaan maken op weg naar en/of terug van Curaçao, dus je reist langer met TUI. Service aan boord bij KLM vinden de meeste mensen toch nog steeds wel wat beter dan bij TUI, ook al is bij TUI ondertussen het meeste ook wel inclusief de tickerprijs.
  – Transfer: Bij losse tickets heb je sowieso geen transfer inbegrepen, en bij pakketreizen sowieso wel, toch? Tips voor een transfer: Boek een transfer bij een betrouwbare taxi, of boek een huurauto met pick-up vanaf Hato Airport.

  Geniet van Curaçao!
  Mark

 21. Dag Mark,

  Ik en mijn vriendin willen voor 19 september een reis naar curacao boeken en twijfelen erg tussen klm package deal of TUI.

  Vandaag las ik wederom dat Huisartslab (partner van TUI) nog steeds vertraging heeft en dat gisteren (5 sep) weer enkele reizigers op schiphol stonden en niet mee konden met hun vlucht terwijl ze de test beide binnen 69 uur hebben laten doen!

  Nadeel van KLM is dat de reis op zich duurder is, de coronatest niet inbegrepen is in de prijs én dat je geen transfer van Hato naar Willemstad/Jan Thiel hebt..

  Vandaar mijn vraag:

  Is het ook mogelijk/toegestaan dat je de pakketreis bij TUI boekt, en dan niet de gratis Huisartslab test pakt, maar in plaats daarvan de Coronalab.eu test van 150 euro?
  Of lijkt dit jou overbodig? Dan heb je de test wel zeker op tijd.

  Is weliswaar 150 euro duurder maar weet niet of TUI moeilijk doet als die niet van hun partner partij is?

  Thanks voor je antwoord!

  Ps, als je nog tips voor me hebt naar aanleiding van bovenstaand verhaal hoor ik ’t graag!

  Jo

 22. Beste Marsha,
  Bij het plannen van je PCR-test hoef je er geen rekening mee te houden dat mogelijk je vlucht op het laatst moment vertraagd is. Ga uit van max. 72 uur voorafgaand aan de geplande vertrektijd. Als er binnen die 72 uur alsnog een vertraging wordt aangekondigd zal dat genegeerd worden bij de calculatie van de 72 uur.
  Fijne vakantie!
  Mark

 23. Beste Mark.als ik vrijdag 11:20 zou vertrekken en ik laat mij testen op dinsdag 11:20.dan is dat precies 72 uur van tevoren.en stel dat vrijdags dan mijn vliegtuig vertraging heeft.is mijn test dan nig wel geldig?

 24. hi Samantha,
  Dank voor je correctie m.b.t. de korting voor kinderen. Dit was zeker wel zo, maar lijkt nu niet meer gedaan te worden door Coronalab.eu. Ik zal de vermelding direct weghalen.
  M.b.t. de opmerking over een vertraagde vertrektijd: Er wordt gekeken naar de geplande vertrektijd. Als een week vooraf de vertrektijd gewijzigd wordt, dan moet je er mogelijk wel je test-afspraak op aanpassen, maar als op de dag zelf opeens de vlucht vertraagd wordt dan is dat uiteraard overmacht en wordt het geaccepteerd als de test mogelijk enkele uren over de ‘max. 72 uur’ gaat.
  met vriendelijke groet,
  Mark/NaarCuracao.com

 25. Samantha Zillig

  Wij hadden een PCR test geboekt bij huisartslab en konden gister bij de veelgestelde vragen ineens het stukje test annuleren niet meer vinden. Gelukkig had ik ze een mail gestuurd en daar staat in de automatische reply gelukkig het stukje annulering nog wel vermeld. Moet overigens nog steeds een antwoord ontvangen.
  Wij hebben nu uiteindelijk er toch voor gekozen om een duurdere test te doen in Amsterdam. Maar wat ik me wel afvraag is dat er op deze website wordt aangegeven dat bij coronolab.eu kinderen tot 17 jaar 25 % korting krijgen. Wanneer je via de website van coronlab.eu een andere locatie moet kiezen wordt er niet meer gesproken over een korting voor kinderen. Bijvoorbeeld bij Coronatestservice,nl wordt met geen wordt gerept over korting en kost de test voor mijn dochter gewoon €149,95.
  Beetje een dooie mus op toch al hoge extra kosten.
  Nu zaten wij hetzelfde als Chantal hoe zit het met de test tijd als het vliegtuig vertraging heeft. KLM heeft nu inmiddels als 2x de vluchttijd aangepast. Dus mijn gedacht was als wij nou zondag laten testen om half 4 dan krijgen we bij coronatestservice.nl de uitslag maandag rond 22:00 bekend gemaakt, Dus dan zijn we op tijd.

 26. Gaat er een verandering komen voor reizigers uit België. Want de laatste lijst dateert van 6 augustus. En de gevallen momenteel per dag in België zijn niet meer dan Nederland.

 27. Beste Martin,
  Een PCR-test moet gedaan worden volgens de Europese standaard die ook RIVM aanhoudt (en daarmee ook Curaçao). Als het laboratorium daaraan voldoet dan wordt het test-certificaat geaccepteerd, ongeacht het land van herkomst. N.b.: Ik ken verder niet je achtergrond, maar weet dat momenteel toeristen uit België niet toegelaten worden op Curaçao.

 28. Curacao toerist

  Laat je NIET testen bij het Huisartslab! Bij mij en vele anderen kwam de uitslag te laat binnen waardoor we de vlucht hebben gemist. Na vele mailtjes en telefoontjes (niemand te bereiken terwijl er wordt geadviseerd een tel.nr te bellen waarop inspreken niet mogelijk is) nog steeds geen excuses of oplossing gehad. SCHANDALIG !

 29. Hi Rutger,
  Helaas horen wij meer verhalen van Huisartslab dat ze de beloofde timing van 48 niet wat kunnen maken. Ik hoorde eerder deze week via-via (dus niet 100% bevestigd!) dat KLM deze dagen gemiddeld 6 tot 8 passagiers niet mee kan nemen omdat Huisartslab niet op tijd levert. Sinds midden deze week adviseren ze op hun eigen website om de test 3 dagen van tevoren te doen en dan krijg je de uitslag uiterlijk middernacht voor vertrek. Dus ik hoop dat je zo nog wat krijgt, maar mogelijk komt het te laat. Het schijnt dat KLM redelijk meegaand is (was?) om hierbij je vlucht om te boeken, maar daar kan/wil ik verder geen toezegging of suggestie voor doen.
  Succes,
  Mark

 30. Wij hebben de test donderdag om 9.15 uur af laten nemen en het is nu vrijdag 22.54 uur. Onze vlucht vertrekt zaterdag om 10.50 uur. Na meerdere belletjes maak ik me zorgen om de reactie snelheid van Huisartslab. Is 48 uur gegarandeerd voor resultaten?

 31. Mijn huisarts zei dat de GGD ook een verklaring stuurt naar je eigen huisarts en die kun je vervolgens opvragen? Dan heb je als het ware ook een certificaat, maar ik weet dit niet zeker. Vooral geen idee of dit geaccepteerd wordt door de officials op Curacao. Iemand hier ervaring mee of is iedereen echt naar zo’n instantie geweest zoals het huisartslab?

 32. hi Chantal,
  De regel hiervoor is heel simpel: binnen 72 uur voor vertrek, gebaseerd op de geplande vertrektijd. Vertraging die een paar dagen van tevoren nog niet bekend is, daar is natuurlijk geen rekening mee te houden.
  Dus vertrek gepland voor zondag 10:50 betekent dat de test niet eerder mag dan donderdag 10:50. Houd er ook rekening mee: hoe later je de test doet, hoe spannender het wordt of het qua timing gaat lukken om op tijd het testcertificaat te ontvangen en te uploaden.

  Veel plezier op Curaçao, geniet van je vakantie!

  met vriendelijke groet/saludos,
  Mark/NaarCuracao.com

 33. Chantal Essink

  Beste Mark,

  Als je op zondag om 10.50 uur vertrekt vanaf Schiphol. Kan je dan donderdag om 12 uur de test laten doen. Wat als het vliegtuig vertraging heeft is de test dan niet meer geldig. Groet Chantal

 34. hi Halabi,
  Op zich zal het ziekenhuis wel voldoen aan de eisen van RIVM en daarmee een gevalideerd laboratorium zijn. Echter ik denk niet dat een relatief simpel briefje van een viroloog als volwaardig testcertificaat gezien zal worden. Je moet echt een test-certificaat hebben.

 35. Mark ik kan in mijn eigen ziekenhuis een keel/wat pcr doen voor Corona.
  Is een academisch ziekenhuis. Is de test uitslag evt met begeleiden van een viroloog voldoende voor Curaçao ?

 36. Beste Marlou,
  Ja hoor, de PCR-test van Huisartslab via keel-/neusswab wordt door Curaçao gezien als betrouwbare testmethode. Heb je via TUI of Corendon je reis geboekt dat kun je mogelijk via hen de test gratis laten afnemen.

  met vriendelijke groet,
  Mark
  NaarCuracao.com

 37. Marlou van Loon

  Ik zie dat huisartslab ook pcr-testen aanbied. Ze hebben het op de site over een keel/neus test (dus niet meer over een gorgeltest. Zij bieden het een stuk goedkoper aan. Klopt het dat deze ook gewoon goed wordt gekeurd door Curacao?

 38. Beste Jeanette,
  Er wordt door alle officiële instanties van Curaçao gecommuniceerd dat ‘IEDEREEN’ die naar Curaçao komt de PCR-test moet ondergaan. Er staan nergens uitzonderingen gemeld, ook niet voor kinderen tot een bepaalde leeftijd. Er is enige tijd het gerucht geweest dat kinderen tot 1 jr. oud vrijgesteld zouden zijn, maar dat heb ik nog nergens formeel bevestigd gekregen.

 39. Jeanette van der Leest

  Waar kan ik vinden vanaf welke leeftijd pcrt test verplicht is?

Reacties zijn gesloten.