Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top
corona-test pcr-test voor vakantie naar Curaçao

Corona-test: PCR-test

Corona-test, de PCR-test

Als je naar Curaçao wilt, dan gelden per 1 juli 2020 enkele verplichtingen vanwege corona. Eén van die verplichtingen is dat je een corona-test laat afnemen. Alles over deze PCR-test lees je hier.

Wat is een PCR-test?

Voor reizigers naar Curaçao, die geen klachten vertonen die mogelijk op corona wijzen, is het verplicht om een PCR-test te laten afnemen kort voor vertrek naar Curaçao. De PCR-test (Polymerase Chain Reaction) wordt heel snel, eenvoudig en pijnloos afgenomen. Bij een door het RIVM gecertificeerd laboratorium wordt door een erkend arts wat slijm afgenomen via een keel- en/of neusswab. Met een wattenstaafje veegt de arts wat slijm op uit je mond/keel, en/of uit je neus. Dat laatste is iets onprettiger is, maar niet pijnlijk.
Vervolgens wordt het materiaal geanalyseerd in het laboratorium. De arts controleert de uitslag en stelt het formeel erkende COVID-19 certificaat op. Dit wordt binnen 24 of 48 uur per mail toegestuurd.

Eisen van Curaçao m.b.t. de corona-test

Voor je reis naar Curaçao heeft de overheid van Curaçao de volgende eisen m.b.t. de PCR-test:

De PCR-test is verplicht voor iedereen, ook voor kleine kinderen, baby's, inwoners van Curaçao, etc.: iedereen die naar Curaçao wilt moet de test doen.

De test moet worden afgenomen binnen 72 uur voor vertrek naar Curaçao. Houd er rekening mee dat het 24 tot 48 uur kan duren voordat je de uitslag hebt, dus goede planning is cruciaal.

De uitslag van de test moet op een formeel COVID-19 certificaat staan. Dit certificaat (met negatieve uitslag) moet je vóór vertrek uploaden. Ook moet je het op papier (!) bij je hebben tijdens de reis. Hier zal al streng op gecontroleerd worden bij het board op Schiphol.

Let op: een gorgeltest wordt niet geaccepteerd door Curaçao als volwaardige test. De test moet afgenomen worden via neus- en/of keelswab.

Waar doe ik een PCR-test?

Vaccinaties op Reis

15 locaties door heel NL
test via keel- & neusswab
€ 139 p.p.
uitslag binnen 48 uur

Voor de PCR-test kun je terecht bij de volgende vestigingen van Vaccinaties op Reis; je kunt Online een afspraak maken:
Amersfoort
Amsterdam – Stadionbuurt
Arnhem
Breda
Delft
Eindhoven
Enschede
Groningen
Haarlem
Hoofddorp
Leiden
Nijmegen
Rotterdam
Tilburg
Zwolle

Maak een afspraak

Coronalab

8 locaties (in Randstad en Noord-Brabant/Limburg)
test via keel- & neusswab
€ 149 p.p.
uitslag dezelfde dag of binnen 48 uur

Je kunt een PCR-test laten afnemen bij Coronalab in Amsterdam, waarbij je de uitslag diezelfde dag rond 22:00 in je mailbox krijgt.
Je kunt via Coronalab ook een test inplannen bij enkele vestigingen van Travel Doctor. Let op: Hierbij volgt de uitslag minder snel, binnen 48 uur.
Amsterdam (Science Park 106)
Travel Clinic Schiphol (Het Poortgebouw, Beech Avenue)
Travel Doctor Den Bosch noord (Frans Fransenstraat 1a)
Travel Doctor Den Bosch west (Copernicuslaan 301)
Travel Doctor Den Haag (Laan van Meerdervoort 622)
Travel Doctor Eindhoven Airport (Vertrekhal, Luchthavenweg 25-027)
Travel Doctor Rotterdam noord (Bergweg 180)
Travel Doctor Rotterdam west (Burg. Baumannlaan 124a)
Travel Doctor Rotterdam zuid (Boergoensevliet 191 C)
Travel Doctor Utrecht (Grevelingenstraat 10)
Travel Doctor Venray (De Wieënhof 1)

Maak een afspraak

PCR-test via Corendon en TUI

Heb je een pakketreis geboekt via Corendon of TUI, dan wordt de test je gratis aangeboden bij vertrek voor 31 oktober 2020. Bekijk wel even de voorwaarden van de reisorganisatie of jouw boeking hiervoor in aanmerking komt. Heb je alleen tickets geboekt bij TUI, dan krijg je van TUI € 40 korting op de test.
N.b.: Deze acties van TUI en Corendon zijn alleen geldig bij testen via Het Huisartslab. Deze organisatie blinkt echter ook uit in het te laat leveren van de test-uitslag waardoor reizigers geweigerd worden op Schiphol. Uiteraard gaat verreweg het grootste deel van de tests via Het Huisartslab wel goed, maar je hebt dus ook kans op problemen.

PCR-test via KLM

Heb je een vliegticket geboekt bij KLM, dan heb je pech: KLM biedt niet aan om de PCR-test (deels) voor je te vergoeden. Je zult het dus volledig zelf moeten betalen. Let op: KLM blijkt in haar communicatie over het afnemen van de PCR-test er redelijk op aan te dringen dat je de test laat doen via hun KLM Health Services. Dit is niet verplicht! KLM kan/mag niet bepalen waar jij de test laat doen. Uiteraard promoten zij hun eigen service, maar dit is met € 145 p.p. wel één van de duurdere tests in de markt. Dus ook als je je vliegtickets bij KLM hebt geboekt kun je voor een PCR-test terecht bij andere laboratoria zoals hierboven al vermeld. Voor de duidelijkheid: KLM Health Services is verder wel gewoon een goedgekeurd laboratorium waar je prima de PCR-test kunt laten afnemen (locatie: Schiphol en Den Haag).

Wanneer kan ik een PCR-test laten afnemen?

Het belangrijkste hierbij is dat de test niet meer dan 72 uur voor vertrek naar Curaçao mag worden afgenomen. Vanwege de drukte is het op diverse locaties ook mogelijk om in het weekend en/of ’s avonds de test te laten afnemen. Kijk goed hoe lang het per locatie duurt voordat je het certificaat van de test ontvangt: sommige locaties doen dit binnen 24 uur, maar anderen nemen hier 48 uur voor. Je moet het certificaat vóór vertrek uploaden, plus je moet het ook (op papier) laten zien bij het boarden op Schiphol. Zorg dus dat je echt op tijd de test laat afnemen!

PCR-test via GGD

Helaas is het niet mogelijk om een PCR-test te laten afnemen bij de plaatselijke GGD. Een test bij de GGD is in principe voor iedereen mogelijk, maar wel onder de voorwaarde dat je klachten hebt die mogelijk op een corona-besmetting kunnen wijzen.
Daarbij zal de GGD ook geen COVID-19 certificaat overhandigen; de uitslag krijg je alleen telefonisch. En daarbij komt ook nog dat het bij de GGD meestal wat langer duurt voordat de uitslag bekend is.

PCR-certificaat uploaden

Alleen de test doen is niet voldoende. De uitslag van de test krijg je op een formeel certificaat. Dat certificaat moet je in papieren vorm bij je hebben tijdens de reis, maar je moet het ook nog voor vertrek uploaden! Dat uploaden van het PCR-certificaat is één van de vragen als je een Passenger Locator Card (PLC) online aanvraagt. Je kunt dus ook pas een PLC online regelen als je het PCR-certificaat hebt.
Meer over Passenger Locator Card (PLC)

Ook vooraf te regelen

Naast de PCR-test moet je nog meer regelen vóórdat je naar Schiphol vertrekt voor een vakantie naar Curaçao:

Reisverzekering

Er wordt geacht dat iedere toerist die het eiland op wilt komen een goede reisverzekering afsluit, die voldoende dekking biedt voor alle mogelijke (medische) kosten. Met name de kosten die om de hoek komen als je tijdens je verblijf op Curaçao verplicht in quarantaine moet, volledig op eigen kosten. Een reisverzekering (kortlopend) die wij hiervoor kunnen aanbevelen is die van Centraal Beheer. Dan kun je voor een klein bedrag extra de module ‘Medische kosten’ toevoegen, waardoor al je medische kosten (op Curaçao) gedekt zijn die niet vallen onder je zorgverzekering.

Bereken premie reisverzekering

Passenger Locator Card

Om bij eventuele corona-besmetting op Curaçao terug te kunnen zoeken met wie de betreffende persoon mogelijk in contact is geweest, ben je verplicht om een Passenger Locator Card in te vullen. Hiervoor moet je online enkele vragen invullen, en o.b.v. de antwoorden wordt het formulier voor je samengesteld. Deze krijg je per mail toegestuurd. Print het uit en doe hem bij je reispapieren. Hier zal op Hato Airport naar gevraagd worden; een digitale versie op je smartphone voldoet niet!

Passenger Locator Card

Mondkapjes

Tijdens de vliegreis én op het vliegveld van Curaçao ben je verplicht om een mondkapje te dragen. Op Schiphol is het niet verplicht maar wordt het wel geadviseerd. Let op: met even simpel één mondkapje redt je het niet. TUI stelt dat je in het vliegtuig het mondkapje elke 4 uur moet vervangen. Bij elkaar heb je dan al snel 13 uur of meer dat een mondkapje verplicht is (2 uur voor vertrek aanwezig op het vliegveld, een vliegtijd AMS-CUR van 9 à 10 uur, plus nog minimaal een uurtje op het vliegveld van Curaçao voordat je door de douane bent en je koffer hebt), dus reken per enkele reis op minimaal 5 mondkapjes per persoon.

Mondkapjes bestellen

Digital Immigration Form

Naast alle corona-verplichtingen moet je ook nog een digitale immigratiekaart invullen, het Digital Immigration Form. Deze moet je altijd invullen en staat verder los van de extra corona-maatregelen. Let op: per 25 juni 2020 is dit formulier in herziene versie beschikbaar gekomen. Had je voor die datum het formulier ingevuld voor een verblijf op Curaçao vanaf 1 juli, dan moet je het opnieuw invullen.
Voor alle tips adviseren we je om onze Checklist er even bij te pakken.

Comments:

 • Peter Raedschelders
  28 september 2020 at 23:26

  Hallo Mark,
  Ik las op jouw site dat mensen uit België niet welkom zijn op Curaçao! Wij willen toch graag naar Curaçao omdat wij daar een eigen huis bezitten.
  Jij geeft aan dat men dan toestemming kan vragen en kan klikken op de link maar daar kun je niet invullen dat je voor vakantie( overwinteren komt).
  Wat zouden wij kunnen doen?

 • Monique peters
  22 september 2020 at 06:29

  Beste zijn mensen uit België dit moment welkom in Curacao?

 • Minx
  20 september 2020 at 16:36

  Klopt het dat er een corona test afgenomen moet worden op Curaçao, alvorens het vliegen naar Nederland? Door de toenemende positief geteste personen op het eiland?

 • Marga lankhorst
  14 september 2020 at 15:48

  Wat ik niet begrijp is het volgende.
  We moeten allemaal getest worden.. je bent niet besmet met het virus als je in het vliegtuig zit.. waarom dan die belachelijke mondkap/muilkorf om???
  Dat is dan toch nergens voor nodig???
  Onnodig!!!

 • Hans
  14 september 2020 at 10:09

  Hallo Marc,

  Nog even voor de zekerheid.
  Wij vliegen op zaterdag om 13:10 uur naar Curacao. Wij laten ons testen op woensdag om 17:00 uur (zodat testresultaat op tijd in ons bezit is). Stel er is vertraging van 6 uur. Tellen de resultaten van de test dan nog?
  Dank alvast.
  Groet, Hans

 • Berryl Linthorst
  8 september 2020 at 14:21

  Hoi, wat gebeurt er met de kosten voor je vliegticket en gehuurde accomodatie als je toch corona-positief wordt getest? Ben je dan alles kwijt of worden de kosten (deels) vergoed?

 • Silvana
  8 september 2020 at 13:37

  Dank je wel Mark!
  Dan ga ik snel ook een afspraak voor mijn dochter maken, want eerst was het vanaf 1 jaar.
  Daar gaat dan 700 euro gespaard vakantie geld 🙁

 • Silvana
  8 september 2020 at 13:07

  Hoi!

  Wij hebben net een test geboekt via KLM. Ik lees in het artikel dat coronaalab goedkoper is, maar dat klopt niet.
  Nu heb ik nog wel even een vraag want overal staat iets verschillends….
  Naar curaçao; moeten kinderen van 6 maanden nou ook testen? Of vanaf 1 jaar?
  Ik kan geen duidelijke richtlijn hierin vinden.

  Bedankt alvast!

 • Jo
  6 september 2020 at 23:33

  Dag Mark,

  Ik en mijn vriendin willen voor 19 september een reis naar curacao boeken en twijfelen erg tussen klm package deal of TUI.

  Vandaag las ik wederom dat Huisartslab (partner van TUI) nog steeds vertraging heeft en dat gisteren (5 sep) weer enkele reizigers op schiphol stonden en niet mee konden met hun vlucht terwijl ze de test beide binnen 69 uur hebben laten doen!

  Nadeel van KLM is dat de reis op zich duurder is, de coronatest niet inbegrepen is in de prijs én dat je geen transfer van Hato naar Willemstad/Jan Thiel hebt..

  Vandaar mijn vraag:

  Is het ook mogelijk/toegestaan dat je de pakketreis bij TUI boekt, en dan niet de gratis Huisartslab test pakt, maar in plaats daarvan de Coronalab.eu test van 150 euro?
  Of lijkt dit jou overbodig? Dan heb je de test wel zeker op tijd.

  Is weliswaar 150 euro duurder maar weet niet of TUI moeilijk doet als die niet van hun partner partij is?

  Thanks voor je antwoord!

  Ps, als je nog tips voor me hebt naar aanleiding van bovenstaand verhaal hoor ik ’t graag!

  Jo

 • Marsha Jansen
  1 september 2020 at 16:25

  Beste Mark.als ik vrijdag 11:20 zou vertrekken en ik laat mij testen op dinsdag 11:20.dan is dat precies 72 uur van tevoren.en stel dat vrijdags dan mijn vliegtuig vertraging heeft.is mijn test dan nig wel geldig?

 • Samantha Zillig
  28 augustus 2020 at 20:04

  Wij hadden een PCR test geboekt bij huisartslab en konden gister bij de veelgestelde vragen ineens het stukje test annuleren niet meer vinden. Gelukkig had ik ze een mail gestuurd en daar staat in de automatische reply gelukkig het stukje annulering nog wel vermeld. Moet overigens nog steeds een antwoord ontvangen.
  Wij hebben nu uiteindelijk er toch voor gekozen om een duurdere test te doen in Amsterdam. Maar wat ik me wel afvraag is dat er op deze website wordt aangegeven dat bij coronolab.eu kinderen tot 17 jaar 25 % korting krijgen. Wanneer je via de website van coronlab.eu een andere locatie moet kiezen wordt er niet meer gesproken over een korting voor kinderen. Bijvoorbeeld bij Coronatestservice,nl wordt met geen wordt gerept over korting en kost de test voor mijn dochter gewoon €149,95.
  Beetje een dooie mus op toch al hoge extra kosten.
  Nu zaten wij hetzelfde als Chantal hoe zit het met de test tijd als het vliegtuig vertraging heeft. KLM heeft nu inmiddels als 2x de vluchttijd aangepast. Dus mijn gedacht was als wij nou zondag laten testen om half 4 dan krijgen we bij coronatestservice.nl de uitslag maandag rond 22:00 bekend gemaakt, Dus dan zijn we op tijd.

 • Fransisca
  25 augustus 2020 at 23:45

  Gaat er een verandering komen voor reizigers uit België. Want de laatste lijst dateert van 6 augustus. En de gevallen momenteel per dag in België zijn niet meer dan Nederland.

 • Martin
  20 augustus 2020 at 13:49

  Wordt een certificaat van een PCR test uit Belgie ook geaccepteerd op Curacao?

 • Curacao toerist
  16 augustus 2020 at 04:32

  Laat je NIET testen bij het Huisartslab! Bij mij en vele anderen kwam de uitslag te laat binnen waardoor we de vlucht hebben gemist. Na vele mailtjes en telefoontjes (niemand te bereiken terwijl er wordt geadviseerd een tel.nr te bellen waarop inspreken niet mogelijk is) nog steeds geen excuses of oplossing gehad. SCHANDALIG !

 • Rutger
  14 augustus 2020 at 22:56

  Wij hebben de test donderdag om 9.15 uur af laten nemen en het is nu vrijdag 22.54 uur. Onze vlucht vertrekt zaterdag om 10.50 uur. Na meerdere belletjes maak ik me zorgen om de reactie snelheid van Huisartslab. Is 48 uur gegarandeerd voor resultaten?

 • Lois
  12 augustus 2020 at 16:55

  Mijn huisarts zei dat de GGD ook een verklaring stuurt naar je eigen huisarts en die kun je vervolgens opvragen? Dan heb je als het ware ook een certificaat, maar ik weet dit niet zeker. Vooral geen idee of dit geaccepteerd wordt door de officials op Curacao. Iemand hier ervaring mee of is iedereen echt naar zo’n instantie geweest zoals het huisartslab?

 • Chantal Essink
  11 augustus 2020 at 18:45

  Beste Mark,

  Als je op zondag om 10.50 uur vertrekt vanaf Schiphol. Kan je dan donderdag om 12 uur de test laten doen. Wat als het vliegtuig vertraging heeft is de test dan niet meer geldig. Groet Chantal

 • Halabi
  5 augustus 2020 at 15:37

  Mark ik kan in mijn eigen ziekenhuis een keel/wat pcr doen voor Corona.
  Is een academisch ziekenhuis. Is de test uitslag evt met begeleiden van een viroloog voldoende voor Curaçao ?

 • Marlou van Loon
  1 augustus 2020 at 19:34

  Ik zie dat huisartslab ook pcr-testen aanbied. Ze hebben het op de site over een keel/neus test (dus niet meer over een gorgeltest. Zij bieden het een stuk goedkoper aan. Klopt het dat deze ook gewoon goed wordt gekeurd door Curacao?

 • Jeanette van der Leest
  29 juni 2020 at 12:36

  Waar kan ik vinden vanaf welke leeftijd pcrt test verplicht is?

Leave a Reply:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Kan ik je helpen?