Schiphol drukte in de Vertrekhal

Snel door Schiphol

Ga je voor een heerlijke vakantie naar Curacao, dan zul je waarschijnlijk vertrekken vanaf Schiphol. En dan ben je niet de enige. Met onderstaande tips kom je zo snel mogelijk door de checks en kan de vakantie echt beginnen!

60 miljoen per jaar

Per jaar zijn er ruim 60 miljoen (!) passagiers die via Schiphol reizen. En of dat nou voor een welverdiende vakantie is of voor zakenreis, verreweg de meeste van die 60 miljoen reizigers zullen bagage willen inchecken, door de Security Check moeten en uiteraard moet ook de Marechaussee nog hun paspoort controleren. Door al die checks kan het best wel al even duren voor je er doorheen bent en achter de douane al een beetje vakantie kan gaan vieren. Maar als je het vooraf een beetje voorbereid, kun je alsnog vrij efficiënt en snel door deze controles op Schiphol. We geven je de tips.

Tip 1: Thuis digitaal voorbereiden

Om sneller door het proces op Schiphol te gaan kun je thuis al enkele zaken online regelen of voorbereiden:

  • Online inchecken: Je kunt voor een vlucht naar Curacao 48 tot 24 uur voor vertrek al online inchecken (Corendon 48 uur, KLM 30 uur, TUI 24 uur van tevoren). Dat scheelt weer, dan hoef je op Schiphol alleen nog je ruimbagage in te leveren.
  • DI Card aanvragen: Iedere reiziger naar Curacao moet een Digital Immigration Card aanvragen. Dit regel je voor vertrek en je moet op Schiphol de bevestiging op papier laten zien. Kun je dat niet, dan kun je op Schiphol bij de incheckbalies al geweigerd worden voor de vlucht naar Curacao. Meer over de DI Card
  • Tip 3 en Tip 6: Tip 3 en Tip 6 hieronder kunnen je ook flink tijd schelen, maar dan moet je het wel vooraf online voorbereid hebben.
online voorbereiden vakantie curacao

Tip 2: Bagage inleveren op parkeerplaats

Vlieg je met KLM of TUI naar Curacao, dan kun je al op de parkeerplaats P3 wat extra gemak pakken: je kunt gebruik maken van Drive-Inchecken. Bij het gebouwtje waar je ook in en uit de bus kunt stappen kun je namelijk al inchecken. Je hoeft dan niet in de Vertrekhal in een lange rij te staan en je kunt ook gelijk al je ruimbagage inleveren. Vervolgens stap je in de bus naar de Vertrekhal en daar aangekomen kun je gelijk doorlopen naar de Security Check. Dus én je pakt tijdwinst én je hoeft zelf niet te slepen met je koffers. Goh, dat is relaxed!
Deze service is alleen beschikbaar in het hoogseizoen en alleen mogelijk als je vliegt met KLM, TUI of Transavia.

Schiphol P3 Parking bagage inchecken

Tip 3: Tijdslot reserveren bij Security Check

Weet je nog, de afgelopen jaren dat er van die enorm lange rijen stonden voor de Security Check op Schiphol? Dat is nu voor een groot deel wel verminderd, maar alsnog kun je hier zomaar een half uur of langer moeten wachten. Dat kan sneller! Je kunt namelijk een tijd reserveren dat je de rij voorbij mag lopen en vooraan komt te staan voor de Security Check op Schiphol. Dit doe je via de website van Schiphol, waar je dan een tijdslot van 15 minuten kunt reserveren. Dit is gratis en je kunt zelf bepalen welke tijd je wilt. Dit is uiteraard extra handig in combinatie met de vorige tip, want daarmee kun je vrij goed inschatten dat je ongeveer 20 minuten na aankomst bij P3 bij de Security Check kan staan. Let op: uiteraard is deze service niet onbeperkt voor iedereen mogelijk, dus reserveer jouw tijdslot ruim op tijd.

Tip 4: Efficient door de Security Check

Ben je eenmaal aan de beurt bij de Security Check, dan wil je het liefst daar ook zo snel mogelijk doorheen. Je hebt geen zin om je half te moeten uitkleden of al je handbagage binnenste buiten te moeten keren. Vandaar deze tips:

Draag dunne kleding
Hoe dikker de kleding, hoe groter de kans dat het uit moet. Simpel gesteld omdat het makkelijker is om iets te verbergen in dikke kleding dan in dunne kleding. Draag je bijvoorbeeld een lekkere zachte fluffy hoodie, dan zul je die uit moeten doen. En denk eraan dat een riem altijd af moet, dus een lekker zittende joggingsbroek zit niet alleen comfortabel in het vliegtuig, het helpt je ook makkelijker door de Security Check.

Trek lage schoenen aan
Loop je op (half) hoge schoenen of laarzen, dan zullen die uit moeten bij de Security Check. Dit geldt voor al het schoeisel dat boven je enkels komt. Beter doe je die laarzen in je ruimbagage en trek je b.v. een paar lage sneakers aan die je aan kunt houden.

Alleen handbagage wat je tijdens de reis nodig hebt
Misschien een beetje een dooddoener, maar neem in je handbagage alleen mee wat je echt nodig hebt tijdens de reis. Alles wat je in je koffer als ruimbagage kunt doen, vermindert de kans op extra controle bij de Security Check en sowieso is ‘luchtig’ reizen prettiger dan heel Schiphol te moeten rondlopen met een zware tas.

Schiphol Security Check

Wat mag mee als handbagage?
Naast kleding, een boek of tijdschrift, etc. kun je nog van alles meenemen in je handbagage waarvan je op voorhand eigenlijk niet zomaar weet of het überhaupt wel mee mag als handbagage, of dat je het bij de Security Check mag inleveren. Wat mag wél mee?

  • Vloeistoffen, gels, crèmes en pasta’s. Verpakkingen van max. 100 ml elk, samen verpakt in een hersluitbare en transparante zak van max. 1 liter.
  • Medicijnen, dieet- en babyvoeding. Mogelijk kan voor de medicatie een medische verklaring of medicijnenpaspoort handig zijn.
  • Kleine vijl, schaar en/of pincet, elk max. 6 cm groot.
  • camera, tablet, laptop; deze hoeft niet uit je handbagage gehaald te worden om apart door de Security Check te laten scannen.
  • Kaas en andere soorten voedingswaren. Let op: het mag op Schiphol door de Security Check om mee te nemen op reis, maar mogelijk gelden er wel beperkingen om de voedingswaren te importeren bij aankomst op je bestemming.

Tip 5: Paspoort controle Schiphol

De laatste stap voordat je door de controles bent is de paspoortcontrole. Als je hier aankomt zul je meestal door een medewerker al de snelste rij ingestuurd worden, maar als die er niet staat let dan zelf even goed op. De paspoortcontrole op Schiphol is verdeeld over 2 ‘flows’: de handmatige controle en de eGates. Doorgaans zijn de eGates alleen voor reizigers met een EU-paspoort waar een chip in zit en je moet ouder dan 14 jr. zijn. Als de eGates geopend zijn en je voldoet aan de eisen, dan zal dat vrijwel altijd sneller zijn dan de handmatige check bij een medewerker van de Marechaussee.

Selfservice paspoortcontrole Schiphol eGates

Proef met digitale paspoortcontrole

Voorjaar 2024 heeft Schiphol een test gedaan met een digitale paspoortcontrole. Hierbij kun je thuis via een app op je telefoon al de controle in gang zetten. Een gezichtsfoto uploaden, paspoortinfo invullen en enkele vragen beantwoorden. Hiermee wordt dan eigenlijk de grenscontrole al voor aankomst gedaan worden. Op Schiphol volgt dan alleen nog een snelle digitale check of jouw gezicht identiek is aan de gezichtsfoto die je eerder via de app al had ingediend en je kunt doorlopen.
De proef was alleen voor reizigers vanuit Canada. Het lijkt redelijk succesvol te zijn verlopen, dus het ligt in de lijn der verwachting dat Schiphol dit in de tweede helft van 2024 verder zal uitrollen.
N.b.: Deze check is voorlopig alleen nog voor de paspoortcontrole bij aankomst in Nederland, niet bij vertrek.

Tip 6: Paspoort controle Hato

Ook bij aankomst op Curacao kun je op vliegveld Hato met een beetje pech enorm lang in de rij staan. Om te beginnen zijn er meestal maar enkele douane-medewerkers op Curacao beschikbaar voor de handmatige paspoortcontrole. Dus neem je die rij en ben je niet één van de eersten die het vliegtuig uitkomen, dan zul je hier wel al snel een half uurtje of langer in de rij staan.
Zijn alle reizigers uit jouw groepje 17 jaar of ouder, dan kun je op Curacao ook gebruik maken van de eGates. Even opletten: als je de trap afkomt de hal in waar de paspoortcontrole is, dan zijn er drie rijen waar je in kunt gaan. De rij helemaal rechts is voor locals en personen geboren op Curacao, dus die zal voor de meeste toeristen niet relevant zijn. De middelste rij is voor de eGates. Neem dus die rij als je geen kinderen bij je hebt! De rij helemaal links brengt je bij de handmatige/persoonlijke paspoortcontrole.

Curaçao Express Pass

Ook op Curacao is sinds juli 2024 de mogelijkheid voor een versnelde paspoortcontrole, vergelijkbaar met de proef die voorjaar 2024 gedaan is op Schiphol. Deze Curacao Express Pass is mogelijk voor alle reizigers van 16 jaar of ouder, afkomstig uit Europa (en de V.S. of Canada). Hiervoor moet je de app van Airside downloaden op je telefoon.
Hoe het proces van de paspoortcontrole werkt zie je in deze video.

Zo, nu nog eventjes je koffer oppikken bij de bagageband en dan kan die heerlijke vakantie echt beginnen. Geniet van Curacao!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *