DI Card Curacao immigratiekaart

DI Card (Digital Immigration Card)

Iedere toerist die Curacao in wilt, zal bij aankomst op Hato Airport een Digital Immigration Card (DI Card) moeten tonen bij de douane. Hoe en wat met de Digital Immigration Card leggen we hier uit.

DI Card Curacao

De Digital Immigration Card (DI Card) is verplicht voor iedere toerist die naar Curacao wilt reizen. Je hebt deze DI Card nodig om bij aankomst op Hato Airport op Curacao door de douane te komen. De DI Card is verplicht voor iedereen (ongeacht leeftijd) die naar Curacao wilt reizen en die niet is ingeschreven als inwoner van Curacao. Wel of niet op Curacao geboren maakt hierbij geen verschil, het gaat om wel of niet inwoner van Curacao.

Online aanvragen

De DI Card, ook wel Embarkation Card genoemd, is de moderne online vervanging van het papiertje dat je vroeger in het vliegtuig uitgedeeld kreeg door de stewardessen om in te vullen wanneer en waarom je op Curaçao zou zijn en waar je verblijft. Dat briefje in het vliegtuig doen we tegenwoordig niet meer, dit gaat alleen nog online. Maar verder is alle informatie nog wel gelijk: persoonlijke info (van je paspoort), je vluchtgegevens en je accommodatie.

E-gates Curacao

Een voordeel van de online DI Card is dat je hiermee bij aankomst op Curacao door de E-gates kunt. Je hoeft dan niet in de rij om langs een douanebeambte te gaan, maar je kunt door de poortjes met het geautomatiseerde proces. Dit gaat doorgaans veel sneller, waardoor je dus net weer eerder van je eerste cocktail op Curacao kunt gaan genieten!

Niet voor kinderen

Helaas zijn de E-gates niet mogelijk als je met kinderen van 17 jr. of jonger reist. Omdat bij kinderen de gezichten al snel kunnen afwijken van de foto in het paspoort, is het voor de computer niet mogelijk om kinderen goed te kunnen matchen bij dit proces. Dus reis je met kinderen, dan zul je langs de ‘ouderwetse’ douanebeambte moeten.

En voor de duidelijkheid: de DI Card moet je sowieso regelen, ook als je niet door de E-gates wilt.

e-gates Curacao Hato Airport
e-gates op Curacao Hato Airport

DI Card: waar & wanneer

De DI Card vraag je online aan via dicardcuracao.com. Je kunt de DI Card aanvragen vanaf 7 dagen voor vertrek, maar omdat het uiteraard pas zinvol is om dit te doen als je écht gaat, is ons advies om dit te doen nadat je hebt online ingecheckt, meestal zo’n 24 uur voor vertrek. Dan heb je alle benodigde informatie bij elkaar en kun je vrij eenvoudig alles invullen. Doe je dit al eerder, dan heb je kans dat je vlucht nog gewijzigd wordt en dat je dan weer de DI Card moet gaan aanpassen.

Regel excursies vóór vertrek

Op Curacao wil je natuurlijk ook wel wat leuke dingen doen. Maar sommige excursies zijn (ruim) van tevoren al vol geboekt, zoals Klein Curacao, zwemmen met dolfijnen en Aquafari. Beter regel je dit al vóór vertrek naar Curacao. De meest populaire excursies:

Persoonlijke gegevens via foto paspoort

De DI Card biedt een leuk handigheidje: je kunt een foto van je paspoort uploaden en daarmee worden dan automatisch alle benodigde gegevens uit de foto gehaald en ingevuld. Handig, snel en het voorkomt tikfoutjes. Maar… de praktijk leert dat het lang niet altijd lukt om de foto te uploaden en daarmee de gegevens automatisch te laten invullen. Geen probleem, je kunt ook altijd nog handmatig de invoer doen.

Gebruik reeds eerder aangeleverde info

Heb je ooit eerder al een DI Card ingevuld voor Curacao? Dat is mooi, dan kun je nu die gegevens weer opvragen en is het zo gepiept. Als je de DI Card gaat invullen, krijg je als eerste vraag of je de DI Card al eerder hebt ingevuld. Klik hier dan dus op “Ja, ik heb dit eerder ingevuld”. Als je vervolgens je email, geboortedatum en paspoortnr. invult, worden je gegevens uit de database gehaald en hoef je die niet meer opnieuw in te vullen. Het enige wat je nu nog moet invullen zijn de nieuwe vluchtgegevens en je accommodatie. En helemaal onderaan moet je ter bevestiging nogmaals je email invullen en aanvinken dat je geen robot bent. Lekker simpel, lekker snel.
N.b.: Zie dit vooral als hulpmiddel om bij terugkerend bezoek de DI Card sneller aan te vragen. Ben je al eerder op Curacao geweest maar kun je de DI Card van die reis niet meer terughalen uit de database? Geen probleem, vul de DI Card gewoon opnieuw in. Je krijgt dan geen probleem omdat je mogelijk dubbel in de database zou komen te staan.

Hoe ziet de DI Card er uit?

DI Card Curacao douane
DI Card Curacao

Wat nog meer?

Kun je met alleen de Digital Immigration Card naar Curacao reizen of heb je nog meer te regelen als reisdocument? Als toerist heb je nodig:
1- uiteraard een geldig paspoort
2- dan dus ook deze DI Card
3- een retourticket. Voordat je Curacao binnen mag, wil men zeker weten dat je ook weer van het eiland kan vertrekken. Deze regel is o mte voorkomen dat Curacao jou moet gaan opvangen als je geen geld meer hebt.

Daarbij is de DI Card puur informatief voor de Curacaose douane over wie er op welk moment naar het eiland komt. Het biedt geen enkele zekerheid dat je door toekenning van dit document Curacao inkomt. Die beslissing wordt genomen bij de douane op Curacao.

DI Card Curacao immigratiekaart douane
Website voor aanvragen DI Card

Veelgestelde vragen m.b.t. DI Card

Waar regel je de DI Card?

De DI Card kun je online regelen via www.dicardcuracao.com.

Ik ben op Curacao geboren, moet ik een DI Card regelen?

De DI Card is verplicht voor iedereen die niet op Curacao als inwoner is ingescheven. Dat je op Curaçao geboren bent maakt hierbij geen verschil: ben je woonachtig buiten Curaçao dan ben je voor deze DI Card ‘gewoon’ een toerist; dat geldt dus ook voor Yu di Korsou.

Moet de DI Card ook ingevuld worden voor kinderen?

Ja, de DI Card is verplicht voor iedereen die naar Curacao wilt reizen maar niet woonachtig is op Curacao. Let er op bij kinderen dat je de contactgegevens van de ouders invult.

Wanneer moet je de DI Card invullen?

Ons advies is om de DI Card te regelen nadat je bent ingecheckt voor het vliegtuig. Dan is het zeker dat je gaat en doe je dit niet onnodig of verkeerd, omdat je ticket alsnog gecanceld of gewijzigd wordt. Doorgaans is dit dus binnen 30 uur voor vertrek. Wil je het eerder doen dan kan het vanaf 7 dagen voor vertrek.

Ik krijg de website in het Engels, is het ook in het Nederlands beschikbaar?

In het allereerste scherm kun je rechtsboven de taal aanpassen. Doe dit hier, verderop in het formulier kan het niet meer.

Moet je de DI Card ook printen?

Na het invullen van de DI Card zul je binnen enkele minuten een email krijgen met daarin een pdf-bestand, dat is jouw persoonlijke DI Card. Deze moet je printen en tijdens de reis bij je hebben. Er kan op Schiphol op gecontroleerd worden, heb je hem niet op papier bij je dan kun je geweigerd worden voor de vlucht. Digitaal laten zien op telefoon of laptop wordt niet geaccepteerd.

Ik heb een foutje gemaakt bij het invullen van de DI Card, kan ik de gegevens nog aanpassen?

Een foutje kan altijd gebeuren. Maar voor de DI Card is dit gelukkig makkelijk te corrigeren:
– Ga gewoon weer naar dicardcuracao.com
– Klik op de groene button ‘Vul hier uw Digital Immigration Card in
– Kies de rechter blauwe button ‘Ja, ik heb dit eerder ingevuld
– Met het invullen van je email, je geboortedatum en je paspoortnummer worden je gegevens uit de database opgehaald. Let op: is het foutje juist in één van deze drie velden gemaakt, dan ook nu dat foutje zo intikken anders worden jouw gegevens niet goed gematched.
– Je krijgt je gegevens vanuit de database te zien. Maak de correctie en sla de gegevens weer op. Het is nu gecorrigeerd.

HELP!! Ik sta op Schiphol en heb geen DI Card, wat nu?!?

Om te beginnen: geen paniek. Je kunt ook kort voor vertrek nog een DI Card regelen. Ga gewoon naar dicardcuracao.com en vul de DI Card in. Je krijgt hem binnen enkele minuten in je mailbox. Om deze te printen kun je bij Schiphol Plaza (op de verdieping van de Aankomsthallen en de treinstations) naar het Service Point gaan, tegenover de HEMA. Het invullen van de DI Card zul je waarschijnlijk op je telefoon doen dus dat gaat iets lastiger dan thuis op de computer. Reken hiervoor zo’n 10 minuten p.p.; het printen kan zo gedaan zijn maar is uiteraard mede afhankelijk van de drukte bij het Service Point.

Kun je de Immigration Card ook nog als papiertje in het vliegtuig invullen?

Nee, dat kan niet. De enige mogelijkheid voor de Immigration Card is de Digital (!) Immigration Card.

Ik ga emigreren naar Curacao en ben in Nederland uitgeschreven als inwoner. Moet ik nog een DI Card regelen?

Ja, dat moet nog. Voor de douane op Curacao zijn er maar twee heldere opties: je bent inwoner van Curacao, of je bent toerist. En zolang je nog niet formeel bent ingeschreven als inwoner op Curacao ben je dus nog gewoon toerist, ongeacht jouw intentie om op Curacao te gaan wonen en bij wijze van spreken nooit meer het eiland te verlaten. De status die je wel of niet hebt in het land van herkomst maakt hierbij niets uit. Heb je al een VRW aangevraagd dan maakt dan ook geen verschil: je bent nog toerist totdat je op Kranshi bent ingeschreven als inwoner van Curacao.

Verder niets vergeten?

Heb je verder alles geregeld voor een heerlijke vakantie? Neem voor de zekerheid even deze Curacao checklist door, dan moet het zeker goed komen!