trouwen curacao strand

Trouwen op Curacao

Een mooi wit strand, de zon en de zee en je bent gelijk op een schitterende bestemming voor een super-romantische huwelijksreis. Niet voor niets is Curacao recent weer door lezers van USA Today verkozen tot Top 3 Meest Romantische Eiland in de Caribbean. Lees hier waarom trouwen op Curacao ook voor jou de droom-bruiloft kan worden.

Waarom trouwen op Curacao?

Als je wilt trouwen op een tropisch eiland, waarom zou je er dan voor kiezen om te trouwen op Curacao? Er zijn zoveel mooie tropische (ei)landen in the Caribbean, maar juist Curacao is het ideale eiland voor jouw bruiloft:

  • De taal. Op Curacao kun je gewoon trouwen in de Nederlandse taal. Wel zo leuk als iedereen de ceremonie kan verstaan. Daarbij is het ook wel handig dat je met de voorbereiding al je wensen 100% duidelijk in je eigen taal kunt overbrengen.
  • Het Koninkrijk. Omdat Curacçao onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden (het is wel een apart land binnen het Koninkrijk) is het soms net even makkelijker en/of sneller om de formaliteiten geregeld te krijgen.
  • De trouwlocaties. Met de vele strandjes en hotels op Curacao zijn er veel schitterende trouwlocaties om uit te kiezen. Zoek je een mooi baaitje waar je alles zelf kunt regelen? Geen probleem. Heb je liever een top-hotel aan het strand dat de locatie voor je opbouwd? Keuze genoeg!
  • Goedkope vliegtickets. Of je nou alleen met z’n tweetjes gaat of je neemt al je familie en vrienden mee: de vliegtickets kunnen de kosten van je bruiloft aardig op laten lopen. Omdat KLM en TUI dagelijks op Curacao vliegen, zijn de tickets naar Curacao relatief goedkoop. De prijs ligt vaak rond de € 700, maar er zijn ook aanbiedingen voor € 600 of lager.
  • De kosten. Trouwen op Curacao is in veel gevallen voordeliger dan trouwen in Nederland. Uiteraard heb je wel je reiskosten als extra kostenpost, maar de kosten voor de dag zelf zullen vrijwel altijd (flink) lager uitvallen op Curacao dan in Nederland. Afhankelijk van hoe je wilt trouwen zou je zelfs je reiskosten terug kunnen verdienen en is trouwen op Curacao goedkoper dan trouwen in Nederland!
  • De grootte van Curacao. Veel tropische eilandjes bieden niet veel meer dan de stranden en een kleine bewoonde wereld daar net achter. Curacao is één van de grotere eilanden in the Caribbean, waardoor je net even meer ‘bewegingsruimte’ hebt. Wanneer je als bruidspaar ook wel eens een dagje zonder je bruiloftsgasten wilt doorbrengen, zijn er voldoende romantische plekjes te vinden waar je geen bekenden zult tegen komen.

De formaliteiten om te trouwen op Curacao

Natuurlijk moeten er wel wat formaliteiten geregeld worden om te kunnen trouwen op Curacao, maar alles bij elkaar is het relatief snel en makkelijk te regelen. Theoretisch kan het in twee maanden geregeld worden, maar in de meeste gevallen zul je zelf al langer van tevoren met de voorbereidingen begonnen zijn.

Schriftelijk aanmelden

Je moet uiterlijk twee maanden voor de geplande huwelijksdatum schriftelijk aangeven bij de Burgelijke Stand op Curacao dat je wilt gaan trouwen op Curacao. In die brief geef je aan wanneer en hoe laat je wilt gaan trouwen en als bijlage stuur je mee van zowel bruid als bruidegom:

  • Kopie van geldig paspoort
  • Geboorteakte
  • Bewijs dat je nu nog niet getrouwd bent (via de Burgerlijke Stand van je woonplaats)
  • Als je gescheiden bent of weduwe/weduwnaar, dan moet je hiervan ook de betreffende aktes meesturen.

Let op: op het paspoort na moeten het de originele documenten zijn, maximaal 6 maanden oud!

De brief en de bijlagen stuur je dan op naar:
Burgerlijke Stand Curacao (Kranshi)
Afdeling Bevolkingsregister en Verkiezingen (BSB&V)
Roodeweg 42
Willemstad
Curaçao
(Fax: 005999 4618166 – Tel.: 005999 4341600 – info.bsbv@gobiernu.cw)

Binnen twee weken nadat de documenten door de Kranshi ontvangen zijn krijg je te horen of het in orde is of dat er nog aanvullende informatie nodig is. Op de eerstvolgende zaterdag nadat de aanvraag om te trouwen op Curacao is goedgekeurd zal dit worden afgekondigd op Curacao.

En verder…

Verder hoef je niet zo veel meer te regelen om te kunnen trouwen op Curacao. Wel moet je uiterlijk drie dagen voor de huwelijksdag op Curacao langs bij de Kranshi met je paspoort. Waarschijnlijk kun je dan gelijk ook kennismaken met de ambtenaar van de Burgelijke Stand die je huwelijk zal voltrekken.

Vrijgesteld van legalisatie

Om jullie huwelijk ook in Nederland geldig te laten zijn, moet je bij trouwen in het buitenland de trouwakte nog laten legaliseren door de Nederlandse vertegenwoordiging in het land waar je gaat trouwen. Maar als onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden is Curacao hiervoor vrijgesteld. Dat scheelt weer wat regelwerk.

Weddingplanner of zelf regelen

Je kunt natuurlijk zelf alles regelen om te trouwen op Curacao, maar een bruiloft regelen is vaak een hoop gedoe, en zeker op 9.000 km afstand. Zeker als je niet heel bekend bent op Curacao dan is het handig om een Weddingplanner op Curacao in te schakelen. Een Weddingplanner kan je goed helpen om ‘de mooiste dag van je leven’ ook echt een schitterende dag te laten worden. Een Weddingplanner kent de mooiste locaties, de juiste mensen, de mogelijkheden voor iets speciaals, etc.: alles waar je zelf al snel lang mee bezig bent om het te regelen (áls het je al lukt) kan een Weddingplanner snel voor je doen. Weet jij bv. een goede fotograaf op Curacao? Op welk strandje heb je de perfecte sfeer voor de ceremonie? Wat zijn de lokale gewoontes waar je zelf nooit aan zou denken? Een weddingplanner helpt je echt om er een onvergetelijke zorgeloze dag van te maken.

BanKasa Weddingplanner Curacao

Op basis van ervaringen van bezoekers van NaarCuracao.com kan ik BanKasa Dream Weddings Curacao aanraden. BanKasa Dream Weddings Curacao verzorgt al bruiloften op Curacao sinds 2001 en is daarmee de oudste professionele Weddingplanner op Curacao en die ervaring is duidelijk merkbaar in hun service. Mede doordat de Weddingplanners Nederlandse dames zijn die al lang op Curacao wonen kunnen zijn perfect jullie wensen vertalen naar de juiste lokale mogelijkheden. Wil je geen Weddingplanner maar wel een bureau die een aantal zaken voor je kan regelen, ook daarvoor kun je bij BanKasa Dream Weddings Curacao terecht.

Bruidsfotograaf op Curacao

Uiteraard wil je van je bruiloft op Curacao ook mooie foto’s als herinnering aan de mooie dag. Maar ja… vind maar eens een goede en betrouwbare fotograaf, die meedenkt met jouw wensen en ideeën op 9.000 km afstand. Ons advies: Neem dan contact op met Curacao-Memories, het bedrijf van Diana. Haar stijl is spontaan, ongedwongen, natuurlijk, romantisch, en met oog voor detail. Het leuke van Diana is dat ze het duidelijk niet als werk ziet, maar er zelf ook echt van kan genieten om heel de dag voor jullie op foto vast te leggen. De zenuwachtige maar mooie momentjes tijdens het aankleden. Het gezicht van de aanstaande echtgenoot als hij voor het eerst zijn bruid ziet.

wedding at beach curacao
bruidspaar Curaçao
foto curacao memories trouwen
foto’s van Curaçao Memories ©

Huwelijksreis op Curacao

Als je dan toch gaat trouwen op Curacao, kun je er gelijk een heerlijke huwelijksreis van maken. Je kunt niet alleen romantisch trouwen op Curacao, er zijn ruim voldoende romantische plekjes op Curacao om na de bruiloft nog heerlijk samen na te genieten van de mooie dag. Voor elk budget is wel een mooie/romantische accommodatie op Curacao te vinden, tot aan villa’s met je privé-butler. Er zijn genoeg restaurants op Curacao waarbij je een tafeltje voor twee op het strand bij ondergaande zon kunt vragen. Of beter: doe een romantische Sunset Sail, een lekkere privétrip met luxe zeiljacht of ga samen heerlijk ongestoord genieten op een privéstrand. Alles is mogelijk voor een ultiem romantische huwelijksreis op Curacao.

Huwelijksaanzoek op Curacao

Zie je dit allemaal wel zitten, dan kun je ook nog het huwelijksaanzoek doen op Curacao. Hiervoor volop leuke locaties, we doen enkele suggesties.