trouwen curacao strand

Trouwen op Curacao

Een mooi wit strand, de zon en de zee en je bent gelijk op een schitterende bestemming voor een super-romantische huwelijksreis. Niet voor niets is Curacao recent weer door lezers van USA Today verkozen tot Top 3 Meest Romantische Eiland in de Caribbean. Lees hier waarom trouwen op Curacao ook voor jou de droom-bruiloft kan worden.

Waarom trouwen op Curacao?

Als je wilt trouwen op een tropisch eiland, waarom zou je er dan voor kiezen om te trouwen op Curacao? Er zijn zoveel mooie tropische (ei)landen in the Caribbean, maar juist Curacao is het ideale eiland voor jouw bruiloft:

De taal

Op Curacao kun je gewoon trouwen in de Nederlandse taal. Wel zo leuk als iedereen de ceremonie kan verstaan. Daarbij is het ook wel handig dat je met de voorbereiding al je wensen 100% duidelijk in je eigen taal kunt overbrengen bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand, de trouwlocatie, etc.

Houd de formaliteiten binnen het Koninkrijk

Curacao is een apart land van Nederland, maar valt nog wel binnen het Koninkrijk der Nederlanden. En daarmee is het net even makkelijker en/of sneller om de formaliteiten geregeld te krijgen. De wetgeving van Curacao (apart land sinds 2010) is grotendeels gebaseerd op de Nederlandse wetgeving, dus veel regeltjes, ook m.b.t. trouwen, zijn op Curacao net zo als in Nederland. Lijkt het je bijvoorbeeld leuk dat een bekende van jullie als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgelijke Stand (BABS) jullie huwelijk officieel voltrekt, dan is dat op Curacao ook goed te regelen.
En omdat je trouwt binnen het Koninkrijk, hoef je de trouwakte niet te laten legaliseren om ook in Nederland geldig te laten zijn. Dat is automatisch al geregeld binnen het Koninkrijk.

De trouwlocaties

Als je gaat trouwen in de Caribbean, dan wil je dat ook zo zonnig mogelijk, toch? Een trouwceremonie op een mooi strand hoort daar zeker ook bij. Met de vele strandjes en hotels op Curacao zijn er veel schitterende trouwlocaties om uit te kiezen. Zoek je een mooi baaitje waar je alles zelf kunt regelen? Geen probleem. Heb je liever een top-hotel aan het strand dat de locatie voor je opbouwt? Ook daarvoor zijn volop mogelijkheden op Curacao. Je kunt dit regelen via een weddingplanner, maar vaak hebben de hotels zelf ook wel iemand hier voor die je helpt om dit tiptop voor elkaar te krijgen.

Voordelig vliegen

Of je nou alleen met z’n tweetjes gaat of je neemt al je familie en vrienden mee: de vliegtickets kunnen de kosten van je bruiloft aardig op laten lopen. Maar omdat er dagelijks minimaal 4 vliegtuigen van Amsterdam naar Curacao vliegen, zijn de tickets naar Curacao relatief goedkoop. Sterker nog, wil je naar de Caribbean, dan heb je met Curacao als bestemming de voordeligste vliegtickets. De prijs ligt vaak rond de € 700 voor een retourtje, maar er zijn ook aanbiedingen voor € 600 of lager.

De kosten

Hoe groot of klein je het ook doet, trouwen zal voor de meeste bruidsparen een flinke deuk slaan in het spaargeld. Maar wist je dat trouwen op Curacao in veel gevallen voordeliger kan uitpakken dan trouwen in Nederland? Uiteraard heb je wel je reiskosten als extra kostenpost, maar de kosten voor de dag zelf zullen vrijwel altijd (flink) lager uitvallen op Curacao dan in Nederland. Afhankelijk van hoe je wilt trouwen zou je zelfs je reiskosten terug kunnen verdienen en is trouwen op Curacao goedkoper dan trouwen in Nederland. Plus je bent direct al op bestemming voor een super-romantische huwelijksreis, dat scheelt dan ook weer.

De grootte van Curacao

Veel tropische eilandjes bieden niet veel meer dan de stranden en een kleine bewoonde wereld daar net achter. Curacao is één van de grotere eilanden in de Caribbean, waardoor je net even meer ‘bewegingsruimte’ hebt. Je hebt ‘de grote stad’ maar ook de stille plekken buiten de stad. De gezellige drukte of de mooie rustige natuur; het kan allebei volop op Curacao. Wanneer je als bruidspaar ook wel eens een dagje zonder je bruiloftsgasten wilt doorbrengen, zijn er voldoende romantische plekjes te vinden waar je geen bekenden zult tegen komen.

De formaliteiten om te trouwen op Curacao

Natuurlijk moeten er wel wat formaliteiten geregeld worden om te kunnen trouwen op Curacao, maar alles bij elkaar is het relatief snel en makkelijk te regelen. Theoretisch kan het in twee maanden geregeld worden, maar in de meeste gevallen zul je zelf al langer van tevoren met de voorbereidingen begonnen zijn.

Schriftelijk aanmelden

Je moet uiterlijk twee maanden voor de geplande huwelijksdatum schriftelijk aangeven bij de Burgelijke Stand op Curacao dat je wilt gaan trouwen op Curacao. In die brief geef je aan wanneer en hoe laat je wilt gaan trouwen en als bijlage stuur je mee van zowel bruid als bruidegom:

  • Kopie van geldig paspoort
  • Geboorteakte
  • Bewijs dat je nu nog niet getrouwd bent (via de Burgerlijke Stand van je woonplaats)
  • Als je gescheiden bent of weduwe/weduwnaar, dan moet je hiervan ook de betreffende aktes meesturen.

Let op: op het paspoort na moeten het de originele documenten zijn, maximaal 6 maanden oud.

De brief en de bijlagen stuur je dan op naar:
Burgerlijke Stand Curacao (Kranshi)
Afdeling Bevolkingsregister en Verkiezingen (BSB&V)
Roodeweg 42
Willemstad
Curaçao
(Fax: 005999 4618166 – Tel.: 005999 4341600 – info.bsbv@gobiernu.cw)

Binnen twee weken nadat de documenten door de Kranshi ontvangen zijn krijg je te horen of het in orde is of dat er nog aanvullende informatie nodig is. Op de eerstvolgende zaterdag nadat de aanvraag om te trouwen op Curacao is goedgekeurd zal dit worden aangekondigd op Curacao.
Vervolgens moet je uiterlijk drie dagen voor de huwelijksdag op Curacao langs bij de Kranshi met je paspoort. Waarschijnlijk kun je dan gelijk ook kennismaken met de ambtenaar van de Burgelijke Stand die je huwelijk zal voltrekken.

En verder…

Verder hoef je niet zo veel meer te regelen om te kunnen trouwen op Curacao. Althans, qua formele zaken met de Burgerlijke Stand. Natuurlijk is er nog volop te puzzelen voor de trouwlocatie, een diner, een (Caribbean style?) liveband bij het feest, etc. Maar puur qua formele zaken om te trouwen op Curacao is dit het.

Vrijgesteld van legalisatie

Om jullie huwelijk ook in Nederland geldig te laten zijn, moet je bij trouwen in het buitenland de trouwakte nog laten legaliseren door de Nederlandse vertegenwoordiging in het land waar je gaat trouwen. Maar als onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden is Curacao hiervoor vrijgesteld. Dat scheelt weer wat regelwerk.

Weddingplanner of zelf regelen

Je kunt zelf alles regelen om te trouwen op Curacao, maar een bruiloft regelen is vaak een hoop gedoe, en zeker op 8.000 km afstand. Zeker als je niet heel bekend bent op Curacao dan is het handig om een Weddingplanner op Curacao in te schakelen. Een Weddingplanner kan je goed helpen om ‘de mooiste dag van je leven’ ook echt een schitterende dag te laten worden. Een Weddingplanner kent de mooiste locaties, de juiste mensen, de mogelijkheden voor iets speciaals, etc.: alles waar je zelf al snel lang mee bezig bent om het te regelen (áls het je al lukt) kan een Weddingplanner snel voor je doen. Weet jij bv. een goede fotograaf op Curacao? Op welk strandje heb je de perfecte sfeer voor de ceremonie? Wat zijn de lokale gewoontes waar je zelf nooit aan zou denken? Een weddingplanner helpt je echt om er een onvergetelijke zorgeloze dag van te maken.

wedding at beach curacao
bruidspaar Curaçao
foto curacao memories trouwen

Huwelijksreis op Curacao

Als je dan toch gaat trouwen op Curacao, kun je er gelijk een heerlijke huwelijksreis van maken. Je kunt niet alleen romantisch trouwen op Curacao, er zijn ruim voldoende romantische plekjes op Curacao om na de bruiloft nog heerlijk samen na te genieten van de mooie dag. Voor elk budget is wel een mooie/romantische accommodatie op Curacao te vinden, tot aan villa’s met je privé-butler. Er zijn genoeg restaurants op Curacao waarbij je een tafeltje voor twee op het strand bij ondergaande zon kunt vragen. Of beter: doe een romantische Sunset Sail, een lekkere privétrip met luxe zeiljacht of ga samen heerlijk ongestoord genieten op een privéstrand. Alles is mogelijk voor een ultiem romantische huwelijksreis op Curacao.

Huwelijksaanzoek op Curacao

Zie je dit allemaal wel zitten, maar moet je eerst nog wel even je partner ten huwelijk vragen? Ook dat kan heel romantisch op Curacao. Hiervoor volop leuke locaties, we doen enkele suggesties.