We krijgen vaak vragen van kinderen die hun spreekbeurt over Curaçao willen doen. Hier vind je allemaal feitjes en informatie over Curaçao.
Spreekbeurt informatie over Curaçao
Je rijdt in 1,5 uur van oost naar west
- Het eiland Curaçao is van oost naar west ruim 60 km lang. Van de noord- naar de zuidkust varieert de afstand van 5 km tot max. 14 km. De totale oppervlakte is 444 vierkante km, wat ongeveer twee keer zo groot is als Terschelling. Zou je de kaart van Curaçao op ware grootte leggen op de kaart van Nederland, dan bedek je een strook van Zandvoort tot ongeveer Amersfoort.
- Curaçao ligt op 7.900 km van Nederland, een rechtstreekse vlucht duurt 9 tot 10 uur.
- Curaçao is het middelste eiland van de zogeheten ABC-eilanden, Aruba, Bonaire en Curaçao. Bonaire ligt ongeveer 50 km ten oosten van Curaçao, Aruba op zo’n 80 km te westen.
- Het vaste land van Venezuela is ongeveer 70 km ten zuiden van Curaçao. Bij onbewolkt weer kun je vanaf het strand op Curaçao in de verte de bergen van Venezuela zien.
- Aan de oostkust is een groot gebied (ong. 8 km breed) privé-eigendom. Dit gebied is niet vrij toegankelijk.
- De hoofdstad van Curaçao is Willemstad. Eigenlijk is dit ook de enige stad. Er zijn in het westen nog wel wat dorpjes, maar verreweg de meeste mensen wonen in de stad.
- Het hoogste punt van Curaçao is de Christoffelberg, 375 mtr. hoog. Je kunt de Christoffelberg beklimmen. Daar doe je gemiddeld een uurtje over maar het is wel pittig. Het laatste stuk is echt even “klimmen & klauteren” over grote rotsblokken. Het advies is om dit niet te doen met kinderen jonger dan 6 jaar. Vanwege de warmte mag je alleen in de vroege ochtend de berg op.
De vlag van Curaçao staat voor zee & zon
- De vlag van Curaçao is blauw en geel: blauw voor de lucht en de zee en geel voor de zon. De 2 sterren op de vlag staan voor de 2 eilanden: Curaçao en Klein Curaçao.
- Curaçao is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dat is anders dan bijvoorbeeld Bonaire, wat een Bijzondere Gemeente van Nederland is.
- Curaçao kun je zien als “volwaardig apart land” met o.a. een eigen regering, eigen nationaal voetbalteam, etc. Defensie (het leger) wordt wel centraal vanuit Nederland geregeld.
- Curaçao heeft een eigen muntsoort, de Antilliaanse Gulden. Eén Antilliaanse Gulden is ongeveer € 0,50 waard.
- In 1499 is Curaçao ontdekt door de Spanjaarden. Daarna waren afwisselend de Spanjaarden, Engelsen en Nederlanders de baas op Curaçao. Sinds 1816 hoort Curaçao bij het Nederlandse Koninkrijk.
- Omdat het eilandje met een beetje fantasie op een hart lijkt, werd het door de Spanjaarden “Corazon” genoemd (‘hart’). Later werd dat Curaçao, afgeleid van het Portugese woord voor hart, “Coração”.
Het centrum van Willemstad is Werelderfgoed
- Curaçao ligt in de Zuidelijke Caribische Zee. Het ligt net onder de “Hurricane Belt”, waardoor er vrijwel nooit orkanen bij Curacao komen. Wel kan het gebeuren dat er een flinke storm over Curaçao raast als gevolg van een orkaan enkele honderden kilometers verderop.
- Curacao heeft een eigen cultuur, maar Nederlandse invloeden zie je o.a. met Koningsdag, Sinterklaas en de Nieuwjaarsduik op 1 januari.
- De noordkust van Curaçao is te wild om in zee te gaan zwemmen. Vandaar dat alle strandjes aan de zuidwestkust liggen.
- Op 1 januari 2023 woonden er bijna 154.000 mensen op Curaçao. Daarmee heeft het ongeveer evenveel inwoners als Den Bosch.
- Per jaar gaan ongeveer 1 miljoen toeristen naar Curaçao voor een heerlijke vakantie, waarvan ongeveer 250.000 uit Nederland. De meeste toeristen komen met een cruiseschip (53%), de rest komt met het vliegtuig (47%). Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor het eiland. Alle toeristen geven bij elkaar per jaar ongeveer € 1,3 miljard uit op Curaçao.
Curaçao heeft meer dan 40 mooie stranden
- De bevolking van Curaçao bestaat uit meer dan 50 verschillende nationaliteiten met elk hun eigen cultuur en tradities. Papiaments, Nederlands en Engels zijn de officiële talen, maar je hoort steeds meer Spaans en er worden nog meer verschillende talen en dialecten gesproken. Curaçao is een mooie smeltkroes van mensen van over de hele wereld die hier door de geschiedenis van het eiland zijn samengebracht. In het Papiaments heet Curaçao ‘Korsou’.
- Het centrum van Willemstad staat op Unesco’s Werelderfgoedlijst. Dit komt o.a. door de bekende kleurrijke eeuwenoude panden aan de Handelskade, maar ook door de Koningin Emmabrug. Deze Pontjesbrug (ook wel ‘Swinging Old Lady’ genoemd) wordt door 16 pontonboten gedragen en is met 170 meter de langste ponton-brug ter wereld. Vroeger moest je betalen als je de brug over wilde lopen, maar wilde men de arme bevolking gratis over laten steken. Daarom besloot men om alleen geld te vragen als je met schoenen de brug op liep. Gevolg was dat de rijken hun schoenen uit deden om geld te besparen. De arme bevolking was juist te trots om als ‘arm’ gezien te worden en trokken hun oude schoenen juist niet uit.
Klein Curaçao is de meest populaire excursie
- De meeste Curaçaose scholen kennen nog het gebruik van schooluniform, meestal in de vorm van een identiek t-shirt voor alle leerlingen. Dit wordt met name gedaan om verschillen tussen arm & rijk niet via kleding op school te verduidelijken.
- Van alle (openbare) zwembaden op Curaçao heb je alleen bij Kunuku Aqua Resort en Corendon Mangrove Beach Resort glijbanen.
- Curaçao heeft een Tropisch Savanneklimaat. Daarmee is de temperatuur vrijwel heel het jaar ongeveer gelijk: een gemiddelde dagtemperatuur van 30 tot 33 graden, het zeewater gemiddeld 26 tot 29 graden.
- Op 2 januari 2014 is het nieuwe koude-record gebroken. Officiële meting gaf aan dat het “slechts” 19,7 gr. Celsius was.
- Een dagtocht naar Klein Curaçao is voor toeristen de meest populaire excursie van Curaçao. Andere excursies op Curaçao is zwemmen met dolfijnen.
Heel het jaar is het 30 gr. warm op Curaçao
- Curaçao heeft ruim 40 stranden, Playa Kalki is door de lezers van een Amerikaans travel-magazine verkozen tot één van de mooiste 10 stranden ter wereld. Alle mooie stranden liggen aan de zuidwest-kust. De noordkust is erg rotsachtig en doorgaans enorme golven die op de metershoge kliffen beuken waardoor de noordkust totaal niet geschikt is voor strand of zwemmen.
- Bekende stranden voor toeristen zijn Jan Thiel beach, Mambo beach, Grote Knip en Cas Abou.
- Gemiddeld worden er ongeveer 20 moorden per jaar gepleegd in Curaçao.
- Curaçao doet niet aan zomertijd. In de winter is het tijdsverschil 5 uur (Curaçao is 5 uur vroeger dan Nederland), en in de zomer is het tijdverschil 6 uur.
- Heel het jaar, dus ook in de zomer, is het vroeg donker op Curaçao. Reken er op dat tussen 18:00 en 18:30 de zon onder zal gaan, sowieso is het 19:00 donker.
- De bekende Blue Curacao likeur wordt nog steeds traditioneel gemaakt op Curaçao, in Landhuis Chobolobo. Dit kun je bezoeken met een leuke tour.
‘Dushi’ betekent ‘schatje’, ‘lekker’, ‘lief’, ‘mooi’
- Curaçao telt ongeveer 5.000 zwerfhonden. De overheid doet hier niets aan, gelukkig zijn er enkele stichtingen die proberen dit probleem op te vangen.
- Jaarlijks gaan ongeveer 3.000 Nederlanders naar Curaçao om daar voor langere tijd te werken en te wonen. Ongeveer evenveel Nederlanders gaan elk jaar ook weer terug naar Nederland.
- In 1795 was er een grote slavenopstand op Curaçao, onder leiding van Tula.
- In 1954 werden de Nederlandse Antillen gevormd met o.a. Curaçao, Aruba en Bonaire. Sinds 10 oktober 2010 (10-10-10 dus) is Curaçao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
- Het leukste Papiamentse woordje is ‘dushi’, dit wordt ook vaak gebruikt op Curaçao. Het heeft meerdere betekenissen, zoals ‘schatje’, ‘lekker’, ‘lief’ en ‘mooi’. Het wordt ook gebruikt om iemand aan te spreken die iets aardigs voor je doet. Bijvoorbeeld in een restaurant krijgt een serveerster vaak ‘danki dushi’ te horen, “dankjewel, schatje”, zonder dat ze elkaar echt kennen. Durf jij het te zeggen als je in een restaurant op Curaçao zit?
Van 1665 tot tot 1863 was er slavernij op Curaçao
- De leguanen op Curaçao zijn officieel beschermd. Maar ondertussen zijn het er zoveel dat die status overbodig is geworden. Bij restaurant Jaanchies (bij Westpunt) kun je leguaan eten.
- Op sommige stranden is het toegestaan om de BBQ aan te steken, maar lang niet overal!
- In het verkeer is de formele maximum snelheid voor de auto’s op Curaçao: 40 km/u in de wijken, 60 km/u op de doorgaande wegen.
- De meest populaire sport op Curaçao is honkbal. Voor de Nederlanders is er een leuke hockey-competitie.
- Curaçao werd in 1634 (samen met Bonaire) veroverd door Nederland. In 1665 werd Curaçao het centrum van de slavenhandel voor Zuid-Amerika en de Caribbean. Deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Nederland en Curaçao bracht wel de nodige rijkdom naar het eiland. De slavernij duurde tot 1863.
Op Curaçao kun je leguanen-soep eten
- Jaarlijks valt gemiddeld 600 mm regen, voornamelijk in het regenseizoen van september t/m december. Dit zijn dan meestal de typisch tropische stortbuien: kort maar hevig. De afvoer van het hemelwater loopt voornamelijk via bovengrondse geulen (‘rooi’ genoemd). Door stof, afval en achterstallig onderhoud kunnen die geulen soms het plotseling enorme aanbod aan regenwater niet aan en overstroomt de boel. Grote plassen en ondergelopen straten zijn het gevolg, maar dat is vaak ook wel weer snel verdwenen.
- Wereldwijd is op Curaçao de enige mogelijkheid om als toeristische excursie met een echte onderzeeër mee te gaan. De tour kan tot wel 200 mtr. diep in zee.
- Een paar veelgebruikte woordjes Papiaments:
– goedemorgen = bon dia
– goedemiddag = bontardi
– goedenavond = bonochi
– tot ziens (doei) = ayò
– hoe gaat het? = kon ta bai?
– welkom = bon bini
– bedankt = danki
- De bodem van Curaçao is voornamelijk rotsbodem. Vandaar dat zo weinig mogelijk in de grond aangelegd wordt en vrijwel alles bovengronds gaat: stroom- en telefoondraden, maar ook bij begraafplaatsen. Een rioleringssysteem is er hierdoor ook niet: Vanuit toiletten en badkamers loopt er een pijp naar een put in de tuin die om de paar maanden geleegd moet worden. De afvoer vanuit de keuken en de wasmachine loopt meestal naar een hoekje in de tuin (goed voor de plantjes!).
- Tot het begin van de 19e eeuw waren de huizen op Curaçao ‘gewoon’ wit. Waarom de huizen toen een vrolijke kleur kregen? Het verhaal gaat dat de toenmalige gouverneur, Albert Kikkert, hiervoor een wet invoerde op advies van een arts die constateerde dat veel inwoners oogproblemen hadden door de schittering van de zon op de witte muren. De oogarts adviseerde om alle huizen verplicht in een pastelkleur te laten schilderen en al snel werd dat door gouverneur Kikkert als decreet ingevoerd. O ja, detail hierbij is dat zowel de arts als de gouverneur aandeelhouder waren bij de plaatselijke verffabriek, dus of het decreet er nou echt kwam om medische redenen of dat de oogarts en de gouverneur samenspanden om extra geld te verdienen mag je zelf bepalen. 😉 Het decreet was ongeveer 100 jaar geldig (tot begin 20e eeuw), maar nog steeds zijn de huizen op Curaçao vrolijk gekleurd.
- De Julianabrug op Curaçao is 56 mtr. hoog, zodat grote zeeschepen er onderdoor kunnen varen naar de haven. Stoer: Je kunt vanuit de brug abseilen! Sommige mensen vinden het best eng om zo’n hoge brug op te rijden. Je hebt wel een heel mooi uitzicht vanaf de brug.
Heb je na al deze informatie tóch nog een vraag over Curaçao voor je spreekbeurt? Stuur ons een email op info@naarcuracao.com met je vraag en we gaan je helpen.
Hoi ik vind dit erg nuttig.