autoverzekering Curacao

Autoverzekering Curaçao

Als je op Curaçao gaat wonen, kun je eigenlijk niet zonder auto. Afhankelijk van de auto die je in Nederland hebt kun je een auto meenemen of op Curaçao een nieuwe kopen. Hoe dan ook, je zult de auto wel moeten verzekeren. Hoe doe je dat op Curaçao?

Autoverzekering regelen op Curaçao

Lang verhaal kort: Op zich is het niet moeilijk om op Curaçao een autoverzekering te regelen. Maar in het geheel van je Nederlandse auto op Curaçao importeren of je op Curaçao gekochte auto op naam zetten, kan het nog wel eens verwarrend zijn hoe de regeltjes zijn rond een autoverzekering op Curaçao. En welke autoverzekering is dan goed en voor jou de meest geschikte?

Geen grote verschillen met Nederlandse autoverzekering

Het is goed om te weten dat er geen grote verschillen zijn tussen een autoverzekering op Curaçao en in Nederland. Je hebt de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) en Casco, waarbij je vaak bij Casco -net als in Nederland- nog 2 of 3 ‘smaken’ hebt. Gelukkig is de benaming ook gelijk aan wat we in Nederland gewend zijn, dus ook dat scheelt weer wat verwarring.

No-claim uit Nederland telt ook op Curaçao!

Goed om te weten is dat je je no-claimkorting uit Nederland ook kunt gebruiken op Curaçao! Op Curaçao kan je no-claim oplopen tot 80%, dus als je dan al flink wat opgebouwd hebt in Nederland dan hoef je in Curaçao niet helemaal op nul te beginnen met je no-claimkorting.

BM-verklaring

Om ook in Curaçao te kunnen genieten van je no-claimkorting uit Nederland, moet je wel wat regelen in Nederland bij de verzekering (of tussenpersoon) van je autoverzekering. Je moet een BM-verklaring opvragen, de Bonus Malus-verklaring. Op zich niet zo heel spannend, niet veel meer dan een formele verklaring van de hoogte van je no-claim. Maar ja, als je het niet regelt, kun je de no-claimkorting niet gebruiken in Curaçao, dus regel dit vóór je vertrek uit Nederland.

Hoe regel je een autoverzekering in Curaçao

Curaçao kent een aantal grotere of kleinere verzekeringsmaatschappijen die een autoverzekering aanbieden. Kies er niet zomaar eentje, er zitten partijen tussen die in eerste instantie heel goedkoop lijken, maar als je ze nodig hebt blijkt het allemaal toch niet zo voordelig. Zelf hebben wij goede ervaringen met ENNIA.
Om je auto te verzekeren gelden twee belangrijke regels:
1- Het is niet verplicht om als inwoner in Curaçao ingeschreven te staan. Als je maar een geldig rijbewijs of paspoort (ook van buiten Curaçao) kunt tonen, dan kun je in Curaçao een autoverzekering afsluiten.
2- Je kunt pas een autoverzekering afsluiten als je auto in Curaçao is gekeurd. Pas op: Om je auto te laten keuren, moet je er mee naar het Keuringsstation (Abattoirweg) rijden. Dat betekent dus in de praktijk dat je op dat moment onverzekerd de weg op gaat! Zodra je een keuringsbewijs hebt, kun je daarmee naar een verzekeraar gaan (kantoor of online) om een autoverzekering af te sluiten, ingaande per direct.

Autoverzekering online aanvragen

Gelukkig kun je tegenwoordig ook in Curaçao je autoverzekering volledig online afsluiten. Waar je tot voor kort alleen bij een verzekeraar langs kon gaan en dan eigenlijk snel moest beslissen zonder je goed ingelezen te hebben over de voor- en nadelen per verzekering, kun je nu heerlijk op je gemak in alle rust alle details per autoverzekering doornemen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de website van ENNIA, waar ze naast een duidelijke opsomming van alle info ook een heldere vergelijkingstabel tonen met alle autoverzekeringen op een rijtje in één scherm.

Vrijblijvende premieberekening autoverzekering

Bij ENNIA kun je ook makkelijk en snel online een gratis en geheel vrijblijvende offerte maken. Even enkele gegevens invullen en je weet direct wat je gaat betalen. Gewoon direct op je scherm, je hoeft geen gegevens achter te laten zodat je later benaderd gaat worden door een medewerker van de verzekeraar. Makkelijk, gratis, vrijblijvend en daardoor heel toegankelijk.
> Premieberekening autoverzekering maken

Prijsvergelijk autoverzekeringen

Het kan uiteraard geld besparen als je meerdere autoverzekeringen op Curaçao met elkaar vergelijkt op de prijs. Maar pas op: er zijn enkele autoverzekeraars die een hele lage premie berekenen, maar waarbij de dekking echt heel veel slechter is dan bij de verzekeraars die net even duurder zijn. Zo zijn er autoverzekeringen die door allerlei voorwaarden niets zullen uitkeren als je schade hebt en denkt recht te hebben op een uitkering van je autoverzekering.

Aanspraak maken op je autoverzekering in Curaçao

Je hoopt het natuurlijk niet, maar vroeg of laat kun je schade krijgen aan je auto waardoor je aanspraak kunt maken op je autoverzekering. Of het nou je eigen schuld is of van de tegenpartij, het is van groot belang dat dit zo snel en vlekkeloos mogelijk wordt afgehandeld, en helaas blijkt daarbij in Curaçao best wel wat verschil te zijn tussen de verschillende verzekeraars.

Bel Forensys!

Wat ook de situatie is bij een aanrijding, sowieso moet je Forensys bellen! Dat is een onafhankelijke partij die bij elke aanrijding in Curaçao, waarbij minimaal één tegenpartij is, direct naar de locatie van de aanrijding komt om de schade te vast te leggen en dit direct doorgeeft aan de betrokken verzekeraars. Het zijn de verzekeraars die onderling bepalen wie schuldig is. Zonder een rapportage van Forensys kan de schade claim niet in behandeling worden genomen en krijg je vertraging bij de schade-afhandeling.

ENNIA klanten hoeven na de rapportage van Forensys niet nog eens naar de verzekeraar toe om apart de schade te melden want ENNIA belt je uiterlijk binnen 2 dagen zelf om de schade met je te regelen.

ENNIA

Vanuit eigen ervaring kan ik ENNIA aanraden voor een autoverzekering op Curaçao. Het is één van de grotere verzekeraars in Curaçao en dat is te merken ook: professionele organisatie, goed aanbod van verschillende verzekeringen en een prima klantenservice. Ook heeft ENNIA een handige en complete website, zeker voor Curaçaose begrippen doen ze dat goed. Zoals al gezegd kun je bij ENNIA heel eenvoudig online een premieberekening doen, maar je kunt ook direct al de autoverzekering online afsluiten.

Uitkering bij autoschade

Als je schade hebt, is het in Curaçao niet altijd zo dat de verzekeraar automatisch de kosten direct afhandelt met de schade-hersteller. Afhankelijk waar je de auto laat herstellen kan het zijn dat je de reparatie zelf moet regelen, waarbij je dan achteraf de kosten vergoed krijgt door de verzekeraar maar doe dit in goed overleg met de verzekeraar.
Het kan ook gebeuren dat een verzekeraar zelf bepaalt wat de kosten voor een reparatie mogen/kunnen zijn en dat je dat bedrag uitgekeerd krijgt. Het kan dus gebeuren dat de schade-uitkering lager is dan de herstelkosten en dat je moet bijbetalen.

Papieren cheque

Als je schade door de tegenpartij vergoed wordt, krijg je meestal niet direct het geld op je bankrekening overgeboekt. Het gaat op een manier die wellicht wat ouderwets lijkt in vergelijking met Nederland. Telefonisch of bij navraag word je medegedeeld dat een cheque kan worden opgehaald bij de verzekeraar. Deze cheque kun je storten op je bankrekening of cashen bij de betreffende bank van de cheque. Ook al voelt dit een beetje als iets uit de vorige eeuw, op zich werkt het prima.

WA-dekking of Casco?

Als je bij ENNIA een autoverzekering afsluit, heb je de keuze uit een WA-dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid, alleen dekking voor de auto van de andere partij als jij verantwoordelijk bent voor de aanrijding) of Casco (ook dekking voor schade aan je eigen auto als jij verantwoordelijk bent voor de aanrijding). De Casco-dekking is mogelijk in drie varianten: Casco BeperktCasco Extra en Casco Ideaal. Voor je WA-dekking is NAF 90.000 het wettelijke minimum maar het wordt dringend geadviseerd een dekking te nemen van minimaal NAF 250.000 zodat in geval bij een letselschade je het spaargeld niet hoeft aan te spreken.
Bedenk bij het bepalen van je dekking dat het wel handig kan zijn om op Curaçao een wat betere dekking te nemen dan je in Nederland had:

  • Het verkeer op Curaçao is soms net even anders dan in Nederland. Zo is de voorrangsregel op een T-splitsing anders. Bij een rotonde is het -zeker in het begin- vaak onduidelijk wie nou eerst mag. En ook de informele gedragsregels zijn toch een puntje waar je even aan moet wennen. Daardoor is het dus juist in de eerste tijd dat je op Curaçao woont een extra risico dat je schade rijdt waar jij verantwoordelijk voor bent.
  • Een emigratie naar Curaçao is sowieso al kostbaar en vaak ga je dan snel door je spaargeld heen. Hoe jammer zou het dan zijn als je je eigen auto in de kreukels rijdt maar je bent niet verzekerd voor (alle) schade aan je eigen auto? Zeker op Curaçao wil je echt niet zonder auto komen te zitten.

Kortom, het is zeker nodig om op Curaçao een goede autoverzekering te hebben. Gelukkig is het niet zo moeilijk om een goede autoverzekering te regelen. Hoe dan ook: rij voorzichtig!