mug op curacao 1200

Mug op Curacao

Curacao is één van de meest favoriete vakantie-bestemmingen voor Nederlanders. Maar helaas hebben de Caribische eilanden ook een vijand van de toeristen: de mug. Curacao heeft ook muggen, maar laat dat je niet tegenhouden om op Curacao je vakantie te gaan vieren!

Welke muggen op Curacao

Als je echt alle wetenschappelijke details wilt weten, moet je Wikipedia er maar eens op nalezen wat voor soorten muggen er allemaal zijn op Curacao. Maar voor de meeste mensen maakt het niet uit dat er heel veel soorten muggen zijn, waarvan de meeste soorten niet eens prikken (bijten). Laten we ons vooral druk maken om de muggen die wél prikken, en dan met name de Aedes Aegypti (Gelekoortsmug) en de Aedes Albopictus (Aziatische Tijgermug) die verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van de virussen zoals Zika, Chikungunya en Dengue (knokkelkoorts).

Hoe herken je een ‘dengue-mug’?

De muggen die dengue kunnen veroorzaken herken je aan de heldere zwart/witte strepen op de poten.
Daarbij moet je vooral oppassen voor de vrouwtjes want die kunnen het het virus overbrengen. De vrouwtjes zijn te herkennen aan harige antennen op de kop, de mannetjes hebben veervormige antennen op de kop.

Maar ja, eigenlijk maakt het ook weer niet zo heel veel uit: je wilt natuurlijk door geen enkele mug geprikt (gebeten) worden. In principe zal elke muggenbeet sowieso een bultje achterlaten en irritatie veroorzaken.

dengue-mug-Aedes-Aegypti
Een Gelekoortsmug (Aedes Aegypti), een vrouwtje

Zika en Chikungunya op Curacao

In 2014/2015 was Zuid-Amerika en daarmee ook Curacao in de ban van Chikungunya. Een jaartje later (winter 2015/2016) was dat voor het Zika-virus. Zika, Chikungunya en Dengue worden verspreid door dezelfde mug, de Tijgermug. Gelukkig zijn Chikungunya (sinds einde 2016) en Zika (sinds 2019) vrijwel geen issue meer op Curacao, al zijn er begin 2024 wel van beide virussen enkele besmettingen geconstateerd.

Dengue op Curacao

Dengue (of: knokkelkoorts) is helaas een wat hardnekkiger probleem. Dit is eigenlijk altijd wel in meer of mindere mate aanwezig op Curacao. In 2010/2011 was er een uitbraak en ook nu in 2023/2024 was een opleving van Dengue merkbaar op Curacao. Ook de nodige toeristen hebben Dengue opgelopen. Eind maart/begin april 2024 komt er -moeizaam- enige communicatie vanuit de overheid over dengue op Curacao. Er is geen reden voor paniek, maar er is wel een uitbraak gaande.
Meer over Dengue op Curacao »

Muggen op Curacao houden van toeristen!

Laat je niet foppen door locals die claimen dat de mug er niet is. Omdat de locals er geen last van hebben wil dat niet zeggen dat ze er niet zijn, want je ziet heel het jaar door wel volop toeristen rondlopen met de nodige rode muggenbulten op armen en benen. De mug is er altijd op Curacao, alleen de ene keer wat vaker en de andere keer wat minder. Daarbij zal de lokale bevolking door het zonnetje een dikkere huid hebben wat de muggen niet prettig vinden. Dus sowieso zal een mug op Curacao sneller de “witte” toeristen opzoeken en minder de lokale bevolking met een gekleurde of tijdelijk gebruinde huid. En het afweersysteem van de locals is aan de mug op Curacao gewend, waardoor ze geen jeukende muggenbulten meer krijgen als ze geprikt worden.

Waar houdt een mug op Curacao WEL van

Wat een mug prettig vindt, moet je als mens zoveel mogelijk vermijden:

 • stilstaand water
 • warmte
 • donkere plaatsen
 • windstilte
 • hoge luchtvochtigheid

Waar houdt een mug op Curacao NIET van

Dit zijn dus zaken die kunnen helpen de muggen bij je vandaan te houden:

 • wind/tocht
 • koudere omgeving
 • rook
 • DEET
 • bedekkende kleding

Wanneer heb je last van muggen op Curacao?

Regelmatig krijgen we de vraag “Wanneer zijn er geen muggen op Curacao?“. Helaas, er zijn altijd muggen op Curacao. Maar het kan wel een beetje schelen per tijd van het jaar of er veel of weinig muggen zijn. Globale indicatie:
– In het voorjaar (april/mei) is doorgaans wat meer wind op Curacao waardoor je wat minder last van muggen hebt.
– In het najaar en begin van de winter (september t/m december/januari) is het regenseizoen op Curacao, dan zul je meer last van muggen kunnen verwachten omdat er op veel plekken dan plasjes water ontstaan waarin de muggen hun eitjes kunnen leggen.
– De rest van het jaar is het “gemiddeld”. Afhankelijk van de plek waar je bent zul je wat meer of wat minder last van muggen hebben. Maar het zal niet constant een ding zijn, of dat je er juist totaal niets van merkt.

Qua moment van de dag moet je vooral overdag alert zijn op de muggen, vooral dan is de ‘dengue-mug’ actief. Dat wil niet zeggen dat je in de avond en nacht geen dengue-besmetting op kan lopen, maar de kans is dan kleiner dan overdag.

Bescherming tegen de mug op Curacao

Ook al ben je als toerist op Curacao een geliefd doelwit voor de mug, je kunt je je aardig beschermen en daarmee de kans om geprikt te worden flink verminderen.

DEET smeren

DEET is verkrijgbaar in drie varianten: een lotion met 50% DEET, een spray met 40% DEET en gel met 30% DEET. Heb je een middel met een percentage DEET lager dan 30% dan beschermt het slechts voor een korte tijd en is het eigenlijk niet geschikt voor Curacao. Heb je een middel met een percentage DEET van meer dan 50% dan heeft dat geen extra waarde: je smeert eigenlijk alleen maar meer gif op je lichaam zonder dat het extra (lang) helpt.

DEET-tips

 • Eén verpakking DEET is voldoende voor één persoon bij normaal dagelijks gebruik voor 2 tot 3 weken.
 • DEET kan een vrij gemeen goedje zijn. Als je het voor de allereerste keer gebruikt, smeer eerst een klein beetje om te zien hoe je huid er op reageert.
 • Smeer geen DEET op een wondje of als je huid geïrriteerd is omdat je te lang in de zon gelegen hebt. Voorkom contact met ogen en lippen. Komt er per ongeluk wel DEET op gevoelige huid, dan z.s.m. spoelen met water.
 • De werking van DEET kan negatief worden beïnvloed door een sterke lichaamsgeur zoals zweet
 • Net als zonnebrand moet je na het zwemmen opnieuw insmeren met DEET
 • Belangrijk! De juiste volgorde: Eerst zonnebrand smeren en in laten trekken. Dan pas DEET op je lichaam aanbrengen. Doe je dit andersom dan heeft de DEET geen enkel effect.
 • Bij kinderen max. 30% DEET gebruiken. Ideaal voor kinderen is een anti-mug armbandje.

Slaap onder een klamboe

Een klamboe kan je een veilig gevoel geven om rustig te kunnen slapen terwijl de muggen proberen bij je te komen. Als je een klamboe wilt kopen hebben je verschillende mogelijkheden Wil je een klamboe voor 1- of 2-persoonsbed? Wil je een compacte reisklamboe? Wel of niet geïmpregneerd met anti-insectenspul? Dus voor je een klamboe gaat bestellen even goed uitzoeken wat handig is voor jouw accommodatie op Curacao. Tip: Denk ook even na hoe je de klamboe op gaat hangen, neem wat praktische spullen mee.

Doe de airco aan

Een mug houdt niet van wind, kou en droge lucht. Hoe mooi is het dat je dit kunt combineren door de airco aan te zetten. Tip: Gebruik op Curacao de airco alleen als het echt nodig is: de elektriciteit is duur op Curacao en een airco verbruikt veel stroom. Veel (kleinere) accommodaties zullen gebruik van de airco extra doorberekenen, houd rekening met een bedrag tussen de € 5,- en € 10,- per nacht per airco.

Vermijd stilstaand water

Ook jij als toerist kunt meehelpen om de overlast van de muggen op Curacao zo minimaal mogelijk te houden. Als je ergens (langdurig) water in ziet staan, kun je dit signaleren of oplossen. Bv. bij je accommodatie een lege bloempot gewoon even ondersteboven zetten. Of leg een autoband plat op de grond waardoor er geen water meer in blijft staan. Probeer in elk geval om het water er voor nu uit te verwijderen, en als het even kan laat het op zo’n manier achter dat er niet opnieuw water in kan blijven staan. Helaas wordt op Curacao door veel inwoners de tuin ook gebruikt als opslag voor spullen die ze “waarschijnlijk ooit” nog wel kunnen gebruiken, wat uiteraard niet meehelpt om de broedplaats van muggen te voorkomen.
Wat hier in voorjaar 2024 nieuw bij is: bij de dengue-uitbraak op Curacao heeft men voor het eerst geconstateerd dat de mug die dengue verspreid ook eitjes legt is vies water. Tot dan toe werd de eitjes alleen gevonden in stilstaand schoon water, maar begin 2024 ook o.a. in beerputten op Curacao.

muggenlarven en muggeneitjes in stilstaand water
Muggenlarven en muggeneitjes in stilstaand water

Vitamine B slikken?

Veel mensen claimen dat het helpt om van tevoren al Vitamine B te gaan slikken. Uiteraard is het moeilijk zelf te toetsen of het wel of niet werkt, maar het is tot nu toe nog niet aangetoond met wetenschappelijk onderzoek dat het slikken van Vitamine B (B1) helpt. Sterker nog: Bart Knols, dé muggen-expert van Nederland, zegt dat het zeker is dat het slikken van Vitamine B niet helpt. Maar ondanks het gebrek aan (wetenschappelijk) bewijs zijn er wel veel mensen die zeggen dat zij er zeker baat bij hebben in de strijd tegen de muggen. Dus wellicht is het het proberen waard?

Vaccinatie tegen dengue

Het is mogelijk om je tegen dengue te vaccineren. Deze (nieuwe) dengue vaccinatie is vooral een goede bescherming tegen ernstig ziek worden a.g.v. dengue en voorkomt ongeveer 80% van de gevallen van dengue. De vaccinatie bestaat uit twee prikken, met een tussentijd van 3 maanden. Het vaccin is nog redelijk nieuw. Het is wel uitgebreid getest, maar er is nog weinig bekend over lange termijn werking.
Maar deze vaccinatie is niet zomaar voor iedereen verkrijgbaar:

 • Omdat je bij een tweede of derde dengue-besmetting flink ziek kunt worden is de vaccinatie vooral van belang voor mensen die minimaal een jaar geleden al dengue hebben gehad.
 • Heb je nog niet eerder dengue gehad, dan is de vaccinatie alleen voor reizigers die minimaal 4 weken in een risicogebied zullen verblijven, of frequent korter verblijf.
 • Voor de werking van het vaccin is het -uiteraard…- cruciaal dat je beide prikken met een tussenpoze van 3 maanden kunt krijgen. Omdat het mogelijk ook nog even kan duren voordat je langs kunt komen voor de eerste prik, adviseren we je om minimaal 4 maanden voor vertrek hier achteraan te gaan.
 • Het vaccin wordt niet gegeven aan kinderen jonger dan 4 jaar, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven of personen met een afweerstoornis (mogelijk door medicatie).

Hoe kun je een vaccinatie tegen dengue krijgen?

Neem ongeveer 4 maanden voor vertrek contact op met jouw lokale GGD voor de mogelijkheden.

Wat kost een dengue-vaccinatie?

De tarieven zijn anders per GGD-locatie, waarbij er een fors verschil kan zitten tussen de verschillende locaties (waarom weten wij ook niet). Als we even snel enkele GGD-locaties checken op hun tarief voor een dengue-vaccinatie, dan varieert het van net geen € 95 tot € 147, maar mogelijk zijn er nog GGD-locaties waar een dengue-vaccinatie goedkoper of juist duurder uitvalt.
Bekijk de tarieven per GGD-locatie »

Anti-muggen producten op Curacao

In de supermarkten van Curacao kun je diverse spullen tegen muggen kopen:

 • Muggen-racket: Een klein model tennisracket met stroom op de draden (batterij of oplaadbaar). Voor een paar Antilliaanse Gulden te koop in vrijwel elke supermarkt of mini-markt. Een goed middel om even een rondje mee door de kamer te lopen en alle aanwezig muggen te doden.
 • rook-spiraal: Muggen op Curacao houdt niet van rook. Op Curacao koop je in elke supermarkt een anti-mug rookspiraal. Zet de spiraal op z’n pootje, steek hem aan en voor een uur of drie staat de spiraal rustig te roken, vergelijkbaar met wierook. Je kunt de rook een beetje ruiken, maar het is zeker niet hinderlijk. Een prima middel om tijdens het eten (uiteraard buiten!) de muggen bij de tafel weg te houden. Let op met uitpakken van de anti-mug rookspiraal: ze zitten vaak in elkaar gedraaid verpakt. Voorzichtig uitpakken want ze breken makkelijk.
 • OFF! anti-muggen spray: OFF! is de meest populaire anti-muggenspray op Curacao. Je koopt het in elke supermarkt of botika (= apotheek), maar het is wel duur. Door de DEET is OFF! niet ongelimiteerd bruikbaar. Veel mensen spuiten zich er dagelijks volop mee in. Doe dat niet te lang, dat kan irritaties voor je huid opleveren. OFF! is er in een groene en oranje variant. Bij sommige mensen helpt de ene versie beter tegen de mug dan de andere. We krijgen hier regelmatig vragen over, maar OFF is niet in Nederland te koop. N.B.: Let goed op als je OFF! of een ander anti-muggenmiddel koopt op Curacao. Behalve dat het enorm prijzig is, zijn er varianten die beperkt houdbaar zijn. Als het over de datum is dan werkt het middel minder effectief.