verhuizing curacao 1600x900 1

Verhuizen naar Curacao

Jaarlijks verhuizen ongeveer 3.500 mensen vanuit Nederland naar Curacao. Eén van de hoofdbrekers daarbij is de verhuizing van je inboedel. Wat neem je mee naar Curacao en wat niet, wat kost het, maar vooral: wie vertrouw je je persoonlijke inboedel toe?

Verhuizen naar Curacao: keuzes maken!

Als je gaat verhuizen naar Curacao zul je enkele keuzes moeten maken. Niet alleen moet je kiezen voor een bepaald verhuisbedrijf (en hoe kies je dat dan?), maar andere zaken waar je over na moet denken:

Wat neem je mee?

Uiteraard is de eerste vraag: wat neem je allemaal mee? De één wil echt alles meenemen, de ander alleen het hoognodige. Waar je hierbij vooral aan moet denken is dat je waarschijnlijk een deel van je spullen (en kleding!) niet zult gebruiken op Curacao. Dat zijn voor de hand liggende zaken als een slee en andere winter-artikelen, maar trek die lijn door dat je bv. ook minder kledingkasten nodig zult hebben omdat je geen dikke winterkleding meer zult hebben.
En is het überhaupt zinvol om alles mee te nemen? Oude meubels die wil je misschien achter laten, maar bedenk dat het je ook kan helpen om op Curacao je draai te vinden als je juist nog wat ‘bekende’ spulletjes in huis hebt.
Hierbij is het goed om te weten dat elk volume verhuisd kan worden. Of je maar één kubieke meter (ongeveer de grootte van een wasmachine) of 65 m³ (ongeveer de inhoud van een grote 40 ft. zeecontainer) mee wilt nemen: alles is mogelijk.

Budget

Een verhuizing is niet goedkoop, maar alles nieuw kopen op Curacao is natuurlijk ook niet niks. Bepaal je budget dan ook vanuit de gedachte “wat is het me waard om deze spullen mee te nemen in plaats van nieuw te moeten kopen op Curacao?“, en reken dan ook globaal mee wat het kost om iets nieuw aan te schaffen (evt. tweedehands) op Curacao.
Ons advies hierbij: voordat je definitief je budget voor de verhuizing bepaalt, vraag eerst een vrijblijvende en globale offerte op, zodat je een beetje weet waar je qua kosten over moet nadenken. Misschien valt het allemaal mee en kun je probleemloos alles meenemen.

Eigen container of groupage

Een belangrijk verschil in kosten en tijd is of je een eigen container huurt of dat je de spullen met groupage mee stuurt. Met groupage heb je minder volume dan een volle container en worden jouw spullen in een container geplaatst waar ook spullen van andere mensen bij staan. Uiteraard staan jouw spullen wel duidelijk apart en is voor iedereen duidelijk wat van wie is, maar door dit gezamenlijke transport kun je makkelijker en voordeliger een kleiner volume verhuizen.
Nadeel van groupage kan zijn dat het wat langer duurt voordat je op Curacao over je spullen kunt beschikken. Ten eerste zal in Nederland pas verscheept gaan worden als de container vol is. En bij groupage duurt het ook wat langer om de douane-formaliteiten af te wikkelen, omdat het verhuisbedrijf voor elke zending van een andere eigenaar de papieren moet regelen. Ook is de kans op douane-controle groter bij groupage.

Zelf inpakken of inpak-service

Om wat geld te besparen is vaak de eerste gedachte dat je zelf al je spullen inpakt voor de verhuizing. Maar dit is lang niet altijd een besparing. Ervaren verhuizers weten namelijk exact hoe ze in moeten pakken. Hoe dik in bubbeltjes plastic, wat zijn de zwakke plekken, etc. En met die kennis en ervaring kunnen ze zo efficiënt mogelijk de spullen inpakken en in de container laden. Doe je dit zelf, dan zul je al snel teveel of te weinig inpakmateriaal gebruiken of de spullen te strak of juist te ruim in de container plaatsen. Teveel inpakmateriaal betekent uiteraard extra kosten voor het inpakmateriaal, maar gevolg is ook dat je meer volume te verhuizen.
Daarbij is het bij zelf inpakken vrij lastig (eigenlijk onmogelijk) om schade te claimen bij de transportverzekering. Al snel wordt de schade dan toegewezen aan verkeerd inpakken en zul je geen compensatie krijgen vanuit de verzekeraar of het verhuisbedrijf.

Full service of ‘zelf doen’

Een groot deel van de kosten wordt uiteraard bepaald door hoe je de verhuizing laat verzorgen. Laat je alles doen, van het inpakken thuis in Nederland tot aan het weer uitpakken en inrichten op Curacao, of kies je ervoor om bepaalde taken zelf te doen? Hiervoor zijn globaal drie mogelijkheden:

  1. Full Service: Het verhuisbedrijf regelt alles voor je en ontzorgt totaal van A tot Z. In overleg wordt bepaald wanneer de verhuizers komen inpakken en wanneer ze op Curacao komen uitpakken.
  2. Medium Service: Je kiest ervoor om zelf de spullen op Curacao op te halen en uit te pakken. Het verhuisbedrijf doet wel de administratieve afhandeling met de douane, maar verder handel je het zelf af.
  3. Self Service: Je pakt alles zelf in en levert de dozen aan bij het verhuisbedrijf. Zij verzorgen het vervoer naar Curacao en de processen met de douane, maar daarna haal je het zelf op bij de douane.

Wanneer verstuur je de inboedel

Alles bij elkaar zal de verhuizing van een inboedel naar Curacao een paar weken duren. Van het inpakken van je inboedel in Nederland, tot aan het uitpakken op Curacao. Je hebt uiteraard de vaartijd van de boot, maar ook moet je in Nederland en op Curacao door de douane heen. Belangrijk hierbij is dan dat je er even over nadenkt wat in jouw situatie het handigste is: zit je een paar weken zonder je spullen in Nederland of op Curacao? In Nederland kun je waarschijnlijk nog wel wat spullen lenen van familie en vrienden, op Curacao kun je mogelijk de eerste weken gemeubileerd huren.

containerschip verhuizing curacao 800x450 1

Verzekeren van je verhuizing

Er kan uiteraard altijd wat gebeuren onderweg tijdens het transport. Hoe zit het dan met de verzekering?
Eigenlijk wordt alleen bij hoge uitzondering een verhuizing gedaan zonder verzekering. Je zit namelijk met het begrip ‘Averij Grosse’. Als midden op zee het schip waar jouw spullen op staan in problemen komt en daardoor (tijdelijk) niet meer kan varen, dan komen de kosten van het schip, en de eventuele berging, voor rekening van de belanghebbenden. En dat ben jij dus, als klant van het verhuisbedrijf. De lading moet de kosten dekken (averij grosse) en dat kan in die uitzonderlijke gevallen oplopen tot een naheffing van (tien)duizenden euro’s per klant. Deze verzekering wordt dan ook gezien als transportverzekering, niet als inboedelverzekering. De transportverzekering is 1,7% van de waarde van de te verschepen inboedel plus de waarde van transport. 

Verhuisbedrijf kiezen

Als je globaal weet hoe je de verhuizing wilt gaan doen, kun je op zoek naar een verhuisbedrijf. Er is veel keuze, maar er zit ook zeker wel verschil in kwaliteit en service. Twee bedrijven die wij als betrouwbaar verhuisbedrijf kunnen aanbevelen zijn AGS Global Services en Transpack Moving Services.

AGS Global Solutions

AGS Global Solutions verhuizen

AGS Global Solutions is één van de marktleiders op het gebied van internationale verhuizingen en is uniek als het aankomt op verhuizen naar Curacao. Als enige Europese verhuizer beschikt de moederorganisatie van AGS Global Solutions over een eigen verhuisafdeling op Curacao: Meyer Moving. AGS Global Solutions staat vooral voor kwaliteit en is dan ook een zeer betrouwbare partij om je inboedel aan toe te vertrouwen bij een (tijdelijke) emigratie naar Curacao. Niet voor niets mag AGS Solutions de verhuizing organiseren voor o.a. de medewerkers van Defensie die van Nederland naar Curacao emigreren.

Transpack Moving Services

Transpack Moving Services

Vanuit de grootste haven van Europa zorgt Transpack Moving Services er al sinds 1974 voor dat mensen voordelig, veilig en snel de wereld over kunnen verhuizen. Het specialistische team staat voor iedereen klaar, of je met pensioen gaat, een nieuwe baan hebt of gewoon een nieuw leven gaat opbouwen in een zonniger klimaat. Transpack biedt voor iedereen een passende service. Wil je liever kosten besparen? Ga dan voor de voordelige groupage service. Wil je je hele huishouden verschepen en wil je dat in een directe lijn naar Curacao? Dan kan Transpack dat samen met jou regelen. Voor iedere verhuizing een service op maat.

Belangrijke Tips

Invoerrechten

Je privé-inboedel kun je vaak wel vrij van invoerrechten meenemen naar Curacao. Globaal geldt hierbij de regel dat het aannemelijk is dat het in te voeren product inderdaad voor particulier gebruik is (en dus niet voor verkoop), en -belangrijk- dat het al minimaal 6 maanden in privé-bezit & gebruik is. Dus kort voor vertrek even bij IKEA nieuwe kasten halen en die lekker compact ingepakt in de originele verpakking in de container doen is op zich mogelijk, maar dan betaal je wel invoerrechten (oplopend tot 27%). En reken maar dat de douane op Curacao er op getraind is om te ontdekken of jouw inboedel wel of niet ook al in gebruik is. Dus bv. een nieuwe wasmachine even 2 wasjes laten draaien zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om die vrij van invoerrechten in Curacao te krijgen.
Alle details over de invoerrechten vind je in de Landsverordening tarief van invoerrechten en op de website van de douane van Curacao. Of lees even deze informatie over Vrijstelling Verhuisgoederen

Electronica

Check bij je electronische apparaten of het überhaupt zinvol is om die mee te nemen naar Curacao. Zo zijn bij veel woningen op Curacao alleen stopcontacten voor 100V, en niet alle apparaten uit Nederland (220V) zijn hiervoor geschikt. Is bv. je laptop hier niet geschikt voor en doe je hem toch in het stopcontact, dan zal vrijwel direct je adapter kapot gaan. Een koelkast meenemen wordt afgeraden. Een gemiddelde ‘Nederlandse’ koelkast is niet sterk genoeg om heel het jaar door te moeten presteren in een tropisch klimaat, en al snel zal de motor van de koelkast het begeven. Meerdere tv’s meenemen is mogelijk, maar het is niet zo dat elke tv vrij van invoerrechten zal zijn. Hierbij zal gekeken worden naar de samenstelling van het huishouden, waarbij dan bv. een tweede tv voor de kinderen geaccepteerd kan worden, maar zeker niet een tv voor elke slaapkamer.

Hoe langt duurt het van deur tot deur?

Uiteraard is dit per geval weer helemaal anders, maar sowieso ben je aan vaartijd zo’n 15 dagen kwijt. Tel daar nog bij op dat de container met jouw spullen nog door de douane moet (in Nederland én op Curaçao), en je bent zo 4 tot 6 weken verder, mede afhankelijk van de drukte bij de douane.

Auto of motor mee

Wil je een auto of motorfiets meenemen naar Curacao, houd er dan rekening mee dat je max. 1 motorvoertuig per huishouden mag importeren zonder invoerrechten te betalen. Een tweede (of derde) auto of motorfiets meenemen mag, maar dan betaal je 27% invoerrechten + 9% omzetbelasting. En let op: Het motorvoertuig moet voor vertrek al minimaal 1 jaar in privébezit zijn. Heb je een lease-auto of bedrijfsauto, dan is het niet mogelijk om die mee te nemen zonder invoerrechten te betalen. Voordat je de keuze maakt om je auto wel of niet mee te nemen, lees even goed onze pagina over ‘Auto op Curacao‘ door om te zien of het interessant is om je auto mee te nemen of juist niet. Zowel financieel als ook qua onderhoud moet je altijd even goed nadenken of het slim is om een auto mee te nemen, of juist niet. Een ander veelbesproken onderwerp m.b.t. het verhuizen van je auto naar Curacao is wel of niet goederen in je auto bijladen tijdens het transport. Want in auto heb je al snel enkele kubieke meter ‘lucht’, dus waarom dat voor het transport niet opvullen met allerlei inboedel? Pas op, dit mag niet! Dit zal ook zeker zorgen voor een extra scherpe controle door de douane op Curacao en dus een vertraging van dagen (tot weken).

Opslag

Als je nog niet exact weet wanneer je de inboedel op Curacao naar je nieuwe huis kunt laten brengen, dan kun je bij de meeste verhuisbedrijven ook vragen of zij het voor je opslaan. Deze service wordt door vrijwel alle verhuisbedrijven wel aangeboden, waarbij je spullen meestal worden opgeslagen in een geschikte ruimte (bv. niet te warm of te vochtig). Vaak kan dit worden aangeboden daar waar jij wilt: in Nederland of op Curacao.
Dergelijke opslag kan met name handig zijn als je bij aankomst op Curacao nog niet in je definitieve woning terecht kunt. Vraag ernaar bij het verhuisbedrijf.

Wat kost een verhuizing naar Curacao?

Het is echt niet aan te geven wat gemiddeld een verhuizing naar Curacao kost. Er zijn allerlei factoren die het tarief flink kunnen beïnvloeden. Denk aan het gewenste service-niveau. Uiteraard ook of je een paar dozen wilt meenemen of een volle 40 ft. container. Wil je zelf uitpakken of laat je alles doen?
Wel kunnen we aangeven dat na corona wereldwijd een enorme vraag naar containers is ontstaan waardoor alleen al de huurprijs van een container in een jaar tijd ruim 6x hoger is geworden.
Om hier een redelijk beeld van te krijgen kun je het beste hieronder een geheel vrijblijvende offerte aanvragen. Het formulier heb je zo ingevuld, en dan krijg je van twee verhuisbedrijven (AGS Global Services en Transpack) een offerte op maat.

Alle info emigreren naar Curacao

Wil je meer weten over emigreren naar Curacao? Kom dan naar ons seminar. Een paar keer per jaar organiseren we een seminar waarbij we allerlei informatie geven die je zal helpen in de voorbereiding van jouw mooie emigratie-avontuur. Verschillende experts en ervaringsdeskundigen zullen een presentatie doen over relevante onderwerpen. Denk aan: taal & cultuur, wat is nodig om als inwoner op Curaçao in te schrijven en hoe regel je dat, tips m.b.t. wonen, verzekeren & hypotheek, belastingen & ondernemen, school, werk vinden, etc. Stel je persoonlijke vragen en kom in contact met mede-emigranten.

Prijsverschil offertes

Uiteraard is het serviceniveau dat je vraagt in grote mate bepalend voor het tarief dat je betaalt. Let daar goed op bij het vergelijken van offertes. Ga er maar van uit dat de meeste verhuisbedrijven werken met een min of meer vergelijkbare kosten (b.v. uurloon van de medewerkers en de kosten om een container te huren van een rederij) en winstmarge, dus bij een groot verschil in prijs is dat linksom of rechtsom terug te vinden in de kwaliteit en/of service die je krijgt. Het vergelijken van offertes kun je dus niet even snel doen door alleen de eindprijs te vergelijken, kijk goed naar wat je krijgt voor je geld.

Verhuis-offerte aanvragen

Vraag nu eenvoudig en snel een geheel vrijblijvende offerte aan voor het verhuizen naar Curacao. Je zult dan benaderd worden door AGS Global Solutions en door Transpack, zodat je twee offertes hebt om een mooi vergelijk te kunnen maken op de prijs en aangeboden services. Bonus: als je via deze offerte-aanvraag je verhuizing regelt bij AGS Global Solutions of Transpack, dan krijg je € 20 korting op je transportverzekering.

Vraag verhuis-offerte aan

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties zijn gesloten.