Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Auto rijden op Curaçao

auto curacao

Lees over …

  • tanken op Curaçao
  • afwijkend verkeersgedrag
  • navigatie voor Curaçao
Hoe is het om als toerist op Curaçao met een auto in het verkeer te begeven? Zijn de verkeersregels op Curaçao anders dan je gewend bent? Kun je relaxed rondrijden of moet je continu scherp opletten op het verkeer dat je van alle kanten als een razende voorbij schiet?

Curaçao, Auto-eiland

De inwoners van Curaçao doen echt alles met de auto. Al moet je bij wijze van spreken 300 mtr. verderop zijn, je pakt de auto. De reden hiervoor is simpel: Het is te warm om te lopen, en te gevaarlijk voor andere vormen van (vakantie)vervoer als een fiets of een scooter.

Het verkeer op Curaçao

Het is vrij makkelijk om mee te gaan in het dagelijkse verkeer in Curaçao. Sowieso is het meestal rustig op de weg (zeker in vergelijking met Nederland), en wordt er zelden hard gereden. Curaçao kent dan ook geen snelwegen; alleen de ringweg in Willemstad (Schottegatweg) is 2-baans, vrijwel alle overige wegen hebben één baan per rijrichting.
Bekijk ook eens deze NOS Journaal Zomercolumn van Dick Drayer voor een ludiek (maar realistisch) beeld van het verkeer op Curaçao.

Automaat

De meeste auto’s op Curaçao hebben een automatische versnellingsbak, ook huurauto’s op Curaçao. Mocht je nog nooit in een automaat gereden hebben: het is in het begin even wennen en je trapt ongetwijfeld een paar keer op de koppeling die er niet is, maar al snel ben je er aan gewend en ga je het nog waarderen ook.

Fiets of scooter op Curaçao

Op Curaçao zul je niet vaak iemand op een fiets of een scooter zien rijden. Het eiland kent vrijwel geen fietspaden, dus je moet je dan tussen het autoverkeer begeven. Het lokale verkeer is niet echt ingesteld op tweewielers, dus het kan redelijk gevaarlijk zijn. Ook zie je weinig motors rijden. En als je een motor ziet, is de kans groot dat die zo is ‘gepimpt’ dat hij echt wel opvalt tussen de auto’s. Je hebt wel kans dat je een quad op de weg ziet. Pas op, doorgaans worden de quads bereden door jonge mannen die zichzelf erg stoer vinden en niet echt aan de veiligheid van andere weggebruikers denken.

Tanken op Curaçao – vooraf betalen!

Tanken op Curaçao gaat eigenlijk net zo als in Nederland, met één belangrijk verschil: Je moet vooraf betalen voordat er benzine (of diesel) uit de pomp komt.
Wat dan wel weer lekker is: omgerekend betaal je nog geen anderhalve euro per liter!

1. Parkeer je auto bij een beschikbare pomp

2. Loop naar het gebouwtje en geef aan voor hoeveel je wilt tanken bij welk pompnummer. Als je van tevoren nog niet weet hoeveel het gaat/mag kosten, dan geef je ruim voldoende geld; je kunt na het tanken wisselgeld terughalen.

3. Ga tanken; zodra je het betaalde bedrag bereikt slaat de pomp vanzelf af.

4. Indien van toepassing: vergeet niet je wisselgeld op te halen!

Regel je huurauto
auto tanken curacao

Afwijkend gedrag

Zoals in elk land heeft ook Curaçao wel zijn eigen kenmerkende verkeers- en gedragsregels:

Relaxter verkeer

Het verkeer op Curaçao is veel sympathieker en rustiger dan je waarschijnlijk in Nederland gewend bent. Hard rijden valt ook wel mee (als je die incidentele idioot niet meetelt), al is het alleen al vanwege de soms slecht onderhouden wegen. De toeter wordt vaak gebruikt, maar vooral als bedankje of om iemand te laten weten dat ze er tussen mogen.

Voorrang bij T-splitsing

Op een T-splitsing moet degene wiens rijrichting doodloopt altijd voorrang geven aan het verkeer op de doorgaande weg.

Doorrijden bij rood

Bij een verkeerslicht is het voor een deel van de bevolking normaal dat je nog net even doorrijdt als het licht op rood springt. Trek dus niet te snel op als je vooraan staat en het wordt groen.

Voorrang op rotonde

Curaçao kent de nodige rotondes, en op sommige doorgaande routes kan het een knooppunt(je) zijn. Het kan dan voorkomen dat degene die al enige tijd staat te wachten om de rotonde op te kunnen naar je zwaait in de hoop even er tussen te mogen. Let ook goed op: de voorrangsregel verschilt van rotonde tot rotonde, en zelfs op één rotonde kan het per oprit verschillen wie voorrang heeft.

Nat wegdek

Rij voorzichtig als de weg nat is van de regen! Door de stof en de vuiligheid kan het wegdek erg glad zijn. En rijd om de plassen heen: je ziet vooraf niet of het een klein oppervlakkig plasje is, of een volgelopen diepe kuil van het slecht onderhouden wegdek.

Aanrijding? Road Services!

Bij een aanrijding moet je ALTIJD de Curaçao Road Service inschakelen via telnr. 199. Je zult dit ook wel verteld krijgen door het autoverhuurbedrijf, maar doe je dit niet dan kun je echt problemen krijgen met je verzekering.

Rijden in het donker

Kijk een beetje uit in het donker. De straatverlichting is niet overal optimaal, en doordat de verkeerscontroles minder vaak gehouden worden dan nodig is, moet je niet raar opkijken als je in het pikkedonker een auto tegenkomt met kapotte verlichting en/of een dronken bestuurder.

Navigatie nodig op Curaçao?

Een vraag die we regelmatig krijgen als een toerist via ons een huurauto regelt, is of het nodig is om een navigatie-systeem te regelen voor Curaçao. Als je een kaart hebt waarop de straten van Willemstad te vinden zijn, is navigatie niet echt nodig. Soms moet je dan misschien even een minuutje zoeken, maar dat weegt niet op tegen de kosten voor het huren van een navigatiesysteem. Na een paar dagen rondrijden zul je de weg al snel herkennen en weet je de grotere wegen wel aan elkaar te koppelen om ergens te komen.

Offline navigatie

Wat wel een tip is, is om een offline navigatie app op je smartphone te installeren. Doe dit alvast thuis, want je moet flink wat data downloaden (oa. de kaart van Curaçao). Om deze app te gebruiken heb je dus geen 3G of wi-fi nodig. Zet je GPS aan en de app weet je prima van A naar B te sturen. Zelf ben ik erg blij met MapFactor: GPS Navigation (Android).

Adres vinden op Curaçao

Ongeacht of je een navigatie-systeem gebruikt of op de kaart kijkt, een probleem waar je vroeg of laat mee te maken zult krijgen is dat het soms lastig kan zijn om een bepaalde straat te vinden. Dit kan komen omdat sommige straten meerdere namen hebben. Je zoekt straat A, maar iedereen kent die straat als weg B. Of de straatnaambordjes zijn verdwenen of door de zon en zoute lucht niet meer goed leesbaar. En als je dan de straat gevonden hebt, kan het soms een uitdaging zijn om het juiste huisnummer te vinden. Niet alle panden hebben een nummer bij de voordeur en door onduidelijke oorzaken staan de nummers soms kris-kras door elkaar. En er zijn ook zat adressen zonder nummer, waarbij het adres wordt aangegeven door de straatnaam en de toevoeging ‘z/n’, bv. “Weg naar Fuik z/n”. Eén ding scheelt: de gemiddelde Curaçaoenaar is zeer behulpzaam, dus wees niet bang om even de weg te vragen!

Taxi op Curaçao

Er zijn voldoende taxi’s op Curaçao om je te vervoeren, maar ze zijn vrij prijzig. Kwalitatief zijn de meeste taxi’s keurig en professioneel, maar de door de overheid vastgestelde tarieven zijn fors. Bijvoorbeeld voor een ritje van het vliegveld naar je accommodatie ben je al snel NAF 100 of meer kwijt. Meer over taxi’s op Curaçao vind je bij DCTA Curaçao.

Weg naar Westpunt

Speciale aandacht even voor de Weg naar Westpunt, de “provinciale weg” van Willemstad naar het westen van het eiland. Dit is een relatief lange en saaie weg. Pas hier goed op, vooral in het donker: hier wordt soms hard gereden en veel ingehaald, wat niet altijd even veilig gebeurt. Ga sowieso niet zelf inhalen (gevaarlijk!!) en als er een tegenligger op jouw weghelft verschijnt, houd er dan rekening mee dan jij uit moet/kunt wijken, de berm in. Helaas zijn er elk jaar wel een aantal verkeersongelukken op deze weg met dodelijke afloop.

Verkeersongevallen op Curaçao

Uiteraard heb je op Curaçao ook ongelukken in het verkeer. Gemiddeld zijn er 35 tot 40 verkeersongevallen per dag op Curaçao. Wat daarbij opvalt, is dat er relatief veel gewonden vallen. Jaarlijks raken zo’n 3.000 mensen gewond bij een ongeluk in het verkeer, gemiddeld ongeveer 8 per dag. Sinds 2013 zijn er jaarlijks gemiddeld 20 verkeersslachtoffers. Eén van de grootste oorzaken voor relatief veel gewonden en doden in het verkeer, is dat op Curaçao nog veel mensen rijden zonder gebruik van de autogordel.

Verkeersslachtoffers in 2019*

In 2019 waren 17 dodelijke slachtoffers in het verkeer; één minder dan de jaarlijkse 18 verkeersdoden in 2016, 2017 en 2018. Er vallen 8 slachtoffers als gevolg van een aanrijding waarbij geen gordel werd gedragen. Bij 9 gevallen was vermoedelijk alcohol in het spel. Het kabinet Rhuggenaath wil het aantal verkeersslachtoffers in 2021 met 40% laten dalen, maar omdat de cijfers statistisch erg laag zijn zal dat moeilijk te behalen zijn.
* bron: De Achterkant van Curaçao, 6 januari 2020

Openbaar vervoer op Curaçao

Mocht je geen rijbewijs hebben, dan ben je aangewezen op het Openbaar Vervoer. Op Curaçao bestaat het Openbaar vervoer uit twee soorten busvervoer:
Grote bussen (konvooi): Deze bussen rijden vaste routes, met een regelmaat van meestal 1 keer per uur. Er is een groot busstation bij Otrabanda en eentje bij Punda. Opstappen bij de paaltjes ‘BUSHALTE’ langs de kant van de weg, en contant afrekenen bij de chauffeur. Er is een dienstregeling, maar die wordt niet zo stipt aangehouden als in Nederland. De konvooibussen rijden uiteraard vooral in en om Willemstad, maar ook naar Westpunt.
Kleine bussen (bus): Deze 8-persoonsbusjes zie je volop in het verkeer rijden, herkenbaar aan een bordje voorop met de wijken waartussen dat busje heen-en-weer rijdt, en aan het kenteken dat begint met ‘BUS….’. Wil je mee, dan ga je langs de kant van de weg staan tot er een busje voorbij komt, en steek gewoon je hand op om hem te laten stoppen. Vertel waar je heen wilt, zoek een plekje, en betaal contant voor, tijdens of na je ritje. Je betaalt per ritje, niet per afstand. Probeer de drukke tijden te vermijden (ochtend- en avondspits en begin van de middag als de scholen uit gaan), want dan is een 8-persoonsbusje snel vol.
Er zijn twee busstations: In Otrabanda bij het viaduct, en in Punda bij het postkantoor aan het Waaigat.
En gebruik je verstand: Neem ’s avonds gewoon een taxi en ga niet in het donker langs de kant van de weg staan wachten!

Laat je rijden!

Als je voor je vakantie op Curaçao bent, wil je waarschijnlijk ook wel eens een avondje uit eten met een wijntje of een biertje er bij. Je kunt onderling afspreken wie de BOB is voor die avond of je regelt een taxi, maar weet dat veel restaurants op Curaçao een gratis shuttle service aanbieden van en naar veel toeristische accommodaties. Check vooraf dus even of het restaurant je gratis op kan halen en weer thuis brengen, dan kan iedereen die wil aan de alcohol en je bespaart de kosten van een taxi.

Conclusie: ga lekker rijden!

Alles bij elkaar is het verkeer op Curaçao prima te doen, als je maar meegaat in de relaxte sfeer. Je bent op vakantie, dus doe rustig aan en “go with the flow”. Een huurauto en de benzine kost niet veel, het verkeer is goed te doen: fijne vakantie!

Offerte huurauto opvragen