auto rijden op Curacao

Autorijden op Curacao

Hoe is het om als toerist op Curacao met een auto in het verkeer te begeven? Zijn de verkeersregels op Curacao anders dan je gewend bent? Kun je relaxed rondrijden of moet je continu scherp opletten op het verkeer dat je van alle kanten als een razende voorbij schiet?

Curacao, Auto-eiland

De inwoners van Curacao doen echt alles met de auto. Al moet je bij wijze van spreken 300 mtr. verderop zijn, je pakt de auto. De reden hiervoor is simpel: Het is te warm om te lopen, en te gevaarlijk voor andere vormen van (vakantie)vervoer als een fiets of een scooter.

Het verkeer op Curacao

Het is vrij makkelijk om mee te gaan in het dagelijkse verkeer in Curacao. Sowieso is het meestal rustig op de weg (zeker in vergelijking met Nederland), en wordt er zelden te hard gereden. Curacao kent dan ook geen snelwegen; alleen de ringweg in Willemstad (Schottegatweg) is 2-baans, vrijwel alle overige wegen hebben één baan per rijrichting.
Bekijk ook eens deze NOS Journaal Zomercolumn van Dick Drayer voor een ludiek (maar realistisch) beeld van het verkeer op Curacao.

Automaat

De meeste auto’s op Curacao hebben een automatische versnellingsbak, ook huurauto’s op Curacao. Mocht je nog nooit in een automaat gereden hebben: het is in het begin even wennen en je trapt ongetwijfeld een paar keer op de koppeling die er niet is, maar al snel ben je er aan gewend en ga je het nog waarderen ook.

Tanken op Curacao – vooraf betalen!

Tanken op Curacao gaat eigenlijk net zo als in Nederland, met één belangrijk verschil: Je moet vooraf betalen voordat er benzine uit de pomp komt. Wat dan wel weer lekker is: omgerekend betaal je maar iets maar dan één euro per liter (prijspeil maart 2023).

1. Parkeer je auto bij een beschikbare pomp

2. Loop naar het gebouwtje en geef aan voor hoeveel je wilt tanken bij welk pompnummer. Als je van tevoren nog niet weet hoeveel het gaat/mag kosten, dan geef je ruim voldoende geld; je kunt na het tanken wisselgeld terughalen.

3. Ga tanken; zodra je het betaalde bedrag bereikt slaat de pomp vanzelf af.

4. Indien van toepassing: vergeet niet je wisselgeld op te halen!

tanken op Curacao: eerst betalen

Afwijkend gedrag

Zoals in elk land heeft ook Curacao wel zijn eigen kenmerkende verkeers- en gedragsregels. Check dus even goed de afwijkingen in regels en gedrag:

Relaxter verkeer

Het verkeer op Curacao is veel sympathieker en rustiger dan je waarschijnlijk in Nederland gewend bent. Hard rijden valt ook wel mee (als je die incidentele idioot niet meetelt), al is het alleen al vanwege de soms slecht onderhouden wegen. De toeter wordt vaak gebruikt, maar vooral als bedankje of om iemand te laten weten dat ze vanuit een zijstraat er tussen mogen.

Voorrang bij T-splitsing

Op een T-splitsing moet degene wiens rijrichting doodloopt altijd voorrang geven aan het verkeer op de doorgaande weg. Het is dus niet zo dat standaard verkeer van rechts voorrang heeft.

Doorrijden bij rood

Bij een verkeerslicht is het voor een deel van de bevolking normaal dat je nog net even doorrijdt als het licht op rood springt. Trek dus niet te snel op als je vooraan staat en het wordt groen.

Voorrang op rotonde

Curacao kent de nodige rotondes, en op sommige doorgaande routes kan het een knooppunt(je) zijn. Het kan dan voorkomen dat degene die al enige tijd staat te wachten om de rotonde op te kunnen naar je zwaait in de hoop even er tussen te mogen. Let ook goed op: de voorrangsregel verschilt van rotonde tot rotonde, en zelfs op één rotonde kan het per oprit verschillen wie voorrang heeft.

Nat wegdek

Rij voorzichtig als de weg nat is van de regen. Door de stof en de vuiligheid kan het wegdek erg glad zijn. En rijd om de plassen heen: je ziet vooraf niet of het een klein oppervlakkig plasje is, of een volgelopen diepe kuil van het slecht onderhouden wegdek.

Aanrijding? Bel Road Services!

Bij een aanrijding moet je ALTIJD de Curaçao Road Service inschakelen via telnr. 199. Je zult dit ook wel verteld krijgen door het autoverhuurbedrijf, maar doe je dit niet dan kun je echt problemen krijgen met je verzekering.

Rijden in het donker

Kijk een beetje uit in het donker. De straatverlichting is niet overal optimaal, en doordat de verkeerscontroles minder vaak gehouden worden dan nodig is, moet je niet raar opkijken als je in het pikkedonker een auto tegenkomt met kapotte verlichting en/of een dronken bestuurder.

Navigatie nodig op Curacao?

Een vraag die we regelmatig krijgen als een toerist via ons een huurauto regelt, is of het nodig is om een navigatie-systeem te regelen voor Curacao. Als je een kaart hebt waarop de straten van Willemstad te vinden zijn, is navigatie niet echt nodig. Soms moet je dan misschien even een minuutje zoeken, maar dat weegt niet op tegen de kosten voor het huren van een navigatiesysteem. Na een paar dagen rondrijden zul je de weg al snel herkennen en weet je de grotere wegen wel aan elkaar te koppelen om ergens te komen.

Offline navigatie

Wat wel een tip is, is om een offline navigatie app op je smartphone te installeren. Doe dit alvast thuis, want je moet flink wat data downloaden (oa. de kaart van Curacao). Om deze app te gebruiken heb je dus geen 3G of wi-fi nodig. Zet je GPS aan en de app weet je prima van A naar B te sturen. Zelf ben ik erg blij met MapFactor: GPS Navigation (Android).

Adres vinden op Curacao

Ongeacht of je een navigatie-systeem gebruikt of op de kaart kijkt, een probleem waar je vroeg of laat mee te maken zult krijgen is dat het soms lastig kan zijn om een bepaalde straat te vinden. Dit kan komen omdat sommige straten meerdere namen hebben. Je zoekt straat A, maar iedereen kent die straat als weg B. Of de straatnaambordjes zijn verdwenen of door de zon en zoute lucht niet meer goed leesbaar. En als je dan de straat gevonden hebt, kan het soms een uitdaging zijn om het juiste huisnummer te vinden. Niet alle panden hebben een nummer bij de voordeur en door onduidelijke oorzaken staan de nummers soms kris-kras door elkaar. En er zijn ook zat adressen zonder nummer, waarbij het adres wordt aangegeven door de straatnaam en de toevoeging ‘z/n’, bv. “Weg naar Fuik z/n”. Eén ding scheelt: de gemiddelde Curaçaoenaar is zeer behulpzaam, dus wees niet bang om even de weg te vragen!

Weg naar Westpunt

Speciale aandacht even voor de Weg naar Westpunt, de “provinciale weg” van Willemstad naar het westen van het eiland. Dit is een relatief lange en saaie weg. Pas hier goed op, vooral in het donker: hier wordt soms hard gereden en veel ingehaald, wat niet altijd even veilig gebeurt. Ga sowieso niet zelf inhalen (gevaarlijk!!) en als er een tegenligger op jouw weghelft verschijnt, houd er dan rekening mee dan jij uit moet/kunt wijken, de berm in. Helaas zijn er elk jaar wel een aantal verkeersongelukken op deze weg met dodelijke afloop.

Verkeersongevallen op Curacao

Uiteraard heb je op Curacao ook ongelukken in het verkeer. Gemiddeld zijn er 35 tot 40 verkeersongevallen per dag op Curaçao. Wat daarbij opvalt, is dat er relatief veel gewonden vallen. Jaarlijks raken zo’n 3.000 mensen gewond bij een ongeluk in het verkeer, gemiddeld ongeveer 8 per dag. Sinds 2013 zijn er jaarlijks gemiddeld 20 verkeersslachtoffers. Eén van de grootste oorzaken voor relatief veel gewonden en doden in het verkeer, is dat op Curaçao nog veel mensen rijden zonder gebruik van de autogordel.

Toeristen opvallend vaak betrokken

Uit onderzoek blijkt dat lang niet alle toeristen goed op de hoogte zijn. Sterker nog, toeristen op Curacao zijn opvallend vaak betrokken bij verkeersongelukken. Ook zal het meespelen dat toeristen niet altijd de weg kennen en meer om zich heen kijken voor de juiste afslag dan dat ze op het verkeer letten. En op vakantie zul je toch wel relaxter achter het stuur zitten, mogelijk iets te relaxed. Houd dit in gedachte als je op Curacao in een auto stapt en blijf alert!

Verkeersslachtoffers

De afgelopen jaren ligt het aantal verkeersslachtoffers op Curacao rond de 20. Na een lichte daling de afgelopen jaren, blijkt 2022 helaas weer een stijging te geven met 24 doden in het verkeer*.
*: stand per 15 december 2022

Openbaar vervoer op Curacao

Mocht je geen rijbewijs hebben, dan ben je aangewezen op het Openbaar Vervoer. Op Curacao bestaat het Openbaar vervoer uit twee soorten busvervoer:
Grote bussen (konvooi): Deze bussen rijden vaste routes, met een regelmaat van meestal 1 keer per uur. Er is een groot busstation bij Otrobanda en eentje bij Punda. Opstappen bij de paaltjes ‘BUSHALTE’ langs de kant van de weg, en contant afrekenen bij de chauffeur. Er is een dienstregeling, maar die wordt niet zo stipt aangehouden als in Nederland. De konvooibussen rijden uiteraard vooral in en om Willemstad, maar ook naar Westpunt.
Kleine bussen (bus): Deze 8-persoonsbusjes zie je volop in het verkeer rijden, herkenbaar aan een bordje voorop met de wijken waartussen dat busje heen-en-weer rijdt, en aan het kenteken dat begint met ‘BUS….’. Wil je mee, dan ga je langs de kant van de weg staan tot er een busje voorbij komt, en steek gewoon je hand op om hem te laten stoppen. Vertel waar je heen wilt, zoek een plekje, en betaal contant voor, tijdens of na je ritje. Je betaalt per ritje, niet per afstand. Probeer de drukke tijden te vermijden (ochtend- en avondspits en begin van de middag als de scholen uit gaan), want dan is een 8-persoonsbusje snel vol.
Er zijn twee busstations: In Otrobanda bij het viaduct, en in Punda bij het postkantoor aan het Waaigat.
En gebruik je verstand: Neem ’s avonds gewoon een taxi en ga niet in het donker langs de kant van de weg staan wachten!

Laat je rijden!

Als je voor je vakantie op Curacao bent, wil je waarschijnlijk ook wel eens een avondje uit eten met een wijntje of een biertje er bij. Je kunt onderling afspreken wie de BOB is voor die avond of je regelt een taxi, maar weet dat veel restaurants op Curacao een gratis shuttle service aanbieden van en naar veel toeristische accommodaties. Check vooraf dus even of het restaurant je gratis op kan halen en weer thuis brengen, dan kan iedereen die wil aan de alcohol en je bespaart de kosten van een taxi.

Conclusie: ga lekker rijden!

Alles bij elkaar is het verkeer op Curacao prima te doen, als je maar meegaat in de relaxte sfeer. Je bent op vakantie, dus doe rustig aan en “go with the flow”. Een huurauto en de benzine kost niet veel, het verkeer is goed te doen: fijne vakantie!