Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
Top
NaarCuracao.com / Autorijden op Curaçao

Autorijden op Curaçao

Op Curaçao kun je eigenlijk gewoon niet zonder auto. Maar hoe is het om als toerist op Curaçao in het verkeer te begeven? Zijn de verkeersregels anders dan we gewend zijn? Kun je relaxed rondrijden of moet je continu scherp opletten op het verkeer dat je van alle kanten als een razende voorbij schiet?

Curaçao, Auto-eiland

De inwoners van Curaçao doen echt alles met de auto. Al moet je bij wijze van spreken 300 mtr. verderop zijn, je pakt de auto. De reden hiervoor is simpel: Het is te warm om te lopen, en te gevaarlijk voor andere vormen van (vakantie)vervoer als een fiets of een scooter.
Op Curaçao zul je niet vaak iemand op een fiets of een scooter zien rijden. Het eiland kent vrijwel geen fietspaden, dus je moet je dan tussen het autoverkeer begeven. Het lokale verkeer is er totaal niet op ingesteld dat er tweewielers tussendoor schieten, dus het is levensgevaarlijk!
Hierdoor zie je ook vrijwel geen motors rijden. En als je dan incidenteel een motor ziet, is de kans groot dat die zo is ‘gepimpt’ dat hij echt wel opvalt tussen de auto’s. Je hebt wel kans dat je een quad op de weg ziet. Pas op, doorgaans worden de quads bereden door jonge mannen die zichzelf erg stoer vinden en niet echt aan de veiligheid van andere weggebruikers denken.

Automaat

Denk er even aan als je een auto gaat huren op Curaçao dat verreweg de meeste auto’s op Curaçao een automatische versnellingsbak hebben. Als je hier niet mee wilt of kunt rijden, let er dan goed op dat je hier je huurauto op uitzoekt. Mocht je nog nooit in een automaat gereden hebben: het is in het begin even wennen en je trapt ongetwijfeld een paar keer op de koppeling die er niet is, maar al snel ben je er aan gewend en ga je het nog waarderen ook.

Het verkeer op Curaçao

Het is vrij makkelijk om mee te gaan in het dagelijkse verkeer in Curaçao. Sowieso is het meestal rustig op de weg (zeker in vergelijking met Nederland), en wordt er zelden hard gereden. Curaçao kent dan ook geen snelwegen; alleen de ringweg in Willemstad (Schottegatweg) is 2-baans, vrijwel alle overige wegen hebben één baan per rijrichting.

Afwijkend gedrag

Zoals in elk land heeft ook Curaçao wel zijn eigen kenmerkende verkeers- en gedragsregels:

 • Om te beginnen: het verkeer in Curaçao is veel sympathieker en relaxter dan in Nederland. Vrij gemakkelijk houdt men even in om verkeer uit een zijstraat er tussen te laten. Hard rijden valt ook wel mee, al is het alleen al vanwege de soms slecht onderhouden wegen. De toeter wordt vaak gebruikt, maar vooral als bedankje of om iemand te laten weten dat ze er tussen mogen.
 • Op een T-splitsing moet degene wiens rijrichting doodloopt altijd voorrang geven aan het verkeer van links en van rechts.
 • Bij een verkeerslicht is het algemeen geaccepteerd gedrag dat je nog net even doorrijdt als het licht op rood springt. Oranje ziet men sowieso als een alternatieve kleur voor groen, maar rood is dus ook niet per definitie direct het sein om te stoppen. Trek dus niet te snel op als je vooraan staat en het wordt groen!
 • Curaçao kent de nodige rotondes, en op sommige doorgaande routes kan het een knooppunt(je) zijn. Het kan dan voorkomen dat degene die al enige tijd staat te wachten om de rotonde op te kunnen naar je zwaait. Niet omdat hij of zij je zo aardig vindt, maar in de hoop even er tussen te mogen. Let ook goed op: de voorrangsregel verschilt van rotonde tot rotonde!
 • Pas op voor loslopende honden. Er leven op Curaçao veel zwerfhonden en die lopen vaak in de buurt van de weg. Of ze willen even lekker in de schaduw gaan slapen, en kruipen dan half onder een geparkeerde auto. Maar dan steken hun achterpoten en staart nog wel uit, zo de weg op.
 • Rij voorzichtig als de weg nat is van de regen! Door de stof en de vuiligheid kan het wegdek erg glad zijn. En rijd om de plassen heen: je ziet vooraf niet of het een klein oppervlakkig plasje is, of een volgelopen diepe kuil van het slecht onderhouden wegdek.
 • Last but nog least: Bij een aanrijding moet je ALTIJD de Road Services inschakelen! Je zult dit ook wel verteld krijgen door het autoverhuurbedrijf, maar doe je dit niet dan kun je echt problemen krijgen met je verzekering.
 • Kijk goed uit in het donker. De straatverlichting is niet overal optimaal, en doordat de verkeerscontroles minder vaak gehouden worden dan je zou verwachten, moet je niet raar opkijken als je in het pikkedonker een auto tegenkomt met kapotte verlichting en/of een dronken bestuurder.

Bekijk ook eens deze NOS Journaal Zomercolumn van Dick Drayer voor een ludiek (maar realistisch!) beeld van het verkeer op Curaçao.

Verkeersdoden op Curaçao

Zoals overal vallen ook op Curaçao jaarlijks doden als gevolg van verkeersongevallen. Sinds 2010 zijn er jaarlijks gemiddeld 16 verkeersslachtoffers:

 • 2014: 23 doden in het verkeer
 • 2015: 20
 • 2016: 18

Verkeersslachtoffers in 2016*

Opvallend is dat het merendeel van de verkeersslachtoffers in 2016 op Curaçao het gevolg is van te hard rijden, vaak in combinatie met het niet dragen van de veiligheidsriem. Wat ook opvalt, is het relatief hoge aantal toeristen onder de slachtoffers: met 5 doden ruim 25%. Kijk dus goed uit! Zeker ’s avonds in het donker moet je oppassen: verkeerscontroles zijn minimaal op Curaçao. Als je ’s avonds een auto zonder verlichting over de weg ziet slingeren vanwege een dronken bestuurder (in veel gevallen ook nog onverzekerd), dan is dat helaas geen uitzondering. Kijk ook uit op de doorgaande wegen zonder wegafscheiding in het midden (Bv. Weg naar Westpunt): er kan redelijk roekeloos worden ingehaald zonder rekening te houden met het tegemoetkomende verkeer.
* bron: blog De Achterkant van Curaçao, 12 januari 2017

Navigatie nodig op Curaçao?

Een vraag die we regelmatig krijgen is of het nodig is om een navigatie-systeem te regelen voor Curaçao. Als je een kaart hebt waarop de straten van Willemstad te vinden zijn, is navigatie niet echt nodig. Soms moet je dan misschien even een minuutje zoeken, maar dat weegt niet op tegen de kosten voor het huren van een navigatiesysteem. Na een paar dagen rondrijden zul je de weg al snel herkennen en weet je de grotere wegen wel aan elkaar te koppelen om ergens te komen.

Offline navigatie

Wat wel een tip is, is om een offline navigatie app op je smartphone of tablet te installeren. Doe dit alvast thuis, want je moet flink wat data downloaden (oa. de kaart van Curaçao). Om deze app te gebruiken heb je dus geen 3G of wi-fi nodig. Zet je GPS aan en de app weet je prima van A naar B te sturen. Zelf ben ik erg blij met MapFactor: GPS Navigation (Android).

Adres vinden op Curaçao

Ongeacht of je een navigatie-systeem gebruikt of op de kaart kijkt, een probleem waar je vroeg of laat mee te maken zult krijgen is dat het soms lastig kan zijn om een bepaalde straat te vinden. Dit kan komen omdat sommige straten meerdere namen hebben. Je zoekt straat A, maar iedereen kent die straat als weg B. Of de straatnaambordjes zijn verdwenen of door de zon en zoute lucht niet meer goed leesbaar. En als je dan de straat gevonden hebt, kan het soms een uitdaging zijn om het juiste huisnummer te vinden. Niet alle panden hebben een nummer bij de voordeur en door onduidelijke oorzaken staan de nummers soms kris-kras door elkaar. En er zijn ook zat adressen zonder nummer, waarbij het adres wordt aangegeven door de straatnaam en de toevoeging ‘z/n’, bv. “Weg naar Fuik z/n”. Eén ding scheelt: de gemiddelde Curaçaoenaar is zeer behulpzaam, dus wees niet bang om even de weg te vragen!

Weg naar Westpunt

Speciale aandacht even voor de Weg naar Westpunt, de “provinciale weg” van Willemstad naar het westen van het eiland. Dit is een relatief lange en saaie weg. Pas hier goed op, vooral in het donker: hier wordt veel ingehaald, wat niet altijd even veilig gebeurt. Ga sowieso niet zelf inhalen (gevaarlijk!!) en als er een tegenligger op jouw weghelft verschijnt, houd er dan rekening mee dan jij uit moet/kunt wijken, de berm in. Helaas zijn er elk jaar wel een aantal verkeersongelukken op deze weg met dodelijke afloop.

Openbaar vervoer op Curaçao

Mocht je geen rijbewijs hebben, dan ben je aangewezen op het Openbaar Vervoer. Op Curaçao bestaat het Openbaar vervoer uit twee soorten busvervoer:
Grote bussen (konvooi): Deze bussen rijden vaste routes, met een regelmaat van meestal 1 keer per uur. Opstappen bij de paaltjes ‘BUSHALTE’ langs de kant van de weg, en contant afrekenen bij de chauffeur. Er is een dienstregeling, maar die wordt niet zo stipt aangehouden als in Nederland. De konvooibussen rijden uiteraard vooral in en om Willemstad, maar ook naar Westpunt.
Kleine bussen (bus): Deze 8-persoonsbusjes zie je volop in het verkeer rijden, herkenbaar aan een bordje voorop met de wijken waartussen dat busje heen-en-weer rijdt, en aan het kenteken dat begint met ‘BUS….’. Wil je mee, dan ga je langs de kant van de weg staan tot er een busje voorbij komt, en steek gewoon je hand op om hem te laten stoppen. Vertel waar je heen wilt, zoek een plekje, en betaal contant voor, tijdens of na je ritje. Je betaalt per ritje, niet per afstand. Probeer de drukke tijden te vermijden (ochtend- en avondspits en begin van de middag als de scholen uit gaan), want dan is een 8-persoonsbusje snel vol.
Er zijn twee busstations: In Otrabanda bij het viaduct, en in Punda bij het postkantoor aan het Waaigat.
En gebruik je verstand: Neem ’s avonds gewoon een taxi en ga niet in het donker langs de kant van de weg staan wachten!

Taxi op Curaçao

Er zijn voldoende taxi’s op Curaçao om je te vervoeren, maar ze zijn vrij prijzig. Kwalitatief zijn de meeste taxi’s keurig en professioneel, maar de door de overheid vastgestelde tarieven zijn fors. Bijvoorbeeld voor een ritje van het vliegveld naar je accommodatie ben je al snel NAF 100 of meer kwijt. Meer over taxi’s op Curaçao vind je bij DCTA Curaçao.

Laat je rijden!

Als je voor je vakantie op Curaçao bent, wil je waarschijnlijk ook wel eens een avondje uit eten met een wijntje of een biertje er bij. Je kunt onderling afspreken wie de BOB is voor die avond of je regelt een taxi, maar weet dat veel restaurants op Curaçao een gratis shuttle service aanbieden van en naar veel toeristische accommodaties. Check vooraf dus even of het restaurant je gratis op kan halen en weer thuis brengen, dan kan iedereen die wil aan de alcohol en je bespaart de kosten van een taxi.

Conclusie: ga lekker rijden!

Alles bij elkaar is het verkeer op Curaçao prima te doen, als je maar meegaat in de relaxte sfeer. Je bent op vakantie, dus doe rustig aan en “go with the flow”.

 

Geeft deze pagina de info die je zocht?

Wat vind je van deze pagina? Zou je het aantal sterren kunnen aanklikken dat jouw mening weergeeft?
[polldaddy rating=”7014879″]