Auto rijden op Curaçao, Julianabrug

Autorijden op Curacao

Hoe is het om als toerist op Curacao met een auto in het verkeer te begeven? Zijn de verkeersregels op Curacao anders dan je gewend bent? Kun je relaxed rondrijden of moet je continu scherp opletten op het verkeer dat je van alle kanten als een razende voorbij schiet?

Curacao, Auto-eiland

De inwoners van Curacao doen echt alles met de auto. Al moet je bij wijze van spreken 300 mtr. verderop zijn, je pakt de auto. De reden hiervoor is simpel: Het is te warm om te lopen en te gevaarlijk voor andere vormen van (vakantie)vervoer als een fiets of een scooter.

Het verkeer op Curacao

Het is vrij makkelijk om mee te gaan in het dagelijkse verkeer in Curacao. Sowieso is het meestal rustig op de weg (zeker in vergelijking met Nederland) en wordt er zelden te hard gereden. Curacao kent dan ook geen snelwegen; alleen de ringweg in Willemstad (Schottegatweg) is 2-baans, vrijwel alle overige wegen hebben één baan per rijrichting. Het gaat doorgaans allemaal wel “op het gemakkie”. Verkeersregels worden niet altijd gevolgd, maar dat zorgt zelden voor gevaarlijke situaties. Zolang je maar in deze rijstijl meegaat! Blijf je haastig rijden zoals velen in Nederland gewend zijn dan kan het snel misgaan.
Bekijk ook eens deze NOS Journaal Zomercolumn. Al van een tijdje terug (uit 2015), maar nog steeds wel een realistisch en grappig beeld van het verkeer op Curacao.

Huurauto’s op Curacao

De gemiddelde huurauto op Curacao herken je snel: veel toeristen rijden in een klein autootje als een Hyundai i10 of Kia Picanto. Uiteraard zijn er zeker ook wel grotere modellen als huurauto te krijgen op Curacao, maar voor het gemiddelde vervoer naar strand, restaurant en excursies volstaat een klein autootje prima. Makkelijk te parkeren en op een relatief klein eiland als Curacao zul je geen enorme stukken rijden (Ter indicatie: vanuit de stad helemaal naar Westpunt doe je in minder dan een uur). De kwaliteit van de huurauto’s is doorgaans prima in orde. Maar let wel op dat je bij een gerenomeerde car rental huurt. Er zijn helaas ook wel particulieren/beunhazen die één of twee auto’s in de verhuur hebben waar ze b.v. geen vergunning voor hebben of waarbij geen juiste verzekering is afgesloten.

Automaat

De meeste auto’s op Curacao hebben een automatische versnellingsbak, ook huurauto’s op Curacao. Mocht je nog nooit in een automaat gereden hebben: het is in het begin even wennen en je trapt ongetwijfeld een paar keer op de koppeling die er niet is, maar al snel ben je er aan gewend en ga je het nog waarderen ook.

Tanken op Curacao – vooraf betalen!

Tanken op Curacao gaat eigenlijk net zo als in Nederland, met één belangrijk verschil: Je moet vooraf betalen voordat er benzine uit de pomp komt. Wat dan wel weer lekker is, is dat de benzine op Curacao een stuk voordeliger is dan in Nederland: NAF 2,17 per liter, omgerekend ongeveer € 1,12 (prijspeil zomer 2024).

1. Parkeer je auto bij een beschikbare pomp

2. Loop naar het gebouwtje en geef aan voor hoeveel je wilt tanken bij welk pompnummer. Als je van tevoren nog niet weet hoeveel het gaat/mag kosten, dan geef je ruim voldoende geld; je kunt na het tanken wisselgeld terughalen. Bij de meeste pompstations kun je ook pinnen, maar nog niet overal.

3. Ga tanken; zodra je het betaalde bedrag bereikt slaat de pomp vanzelf af.

4. Indien van toepassing: vergeet niet je wisselgeld op te halen. Zeg nog even vriendelijk bedankt en gedag tegen de dame achter de kassa (‘danki dushi, ayo’) en je kunt weer door.

tanken op Curacao: eerst betalen

Afwijkend gedrag

Zoals in elk land heeft ook Curacao wel zijn eigen kenmerkende verkeers- en gedragsregels. Check dus even goed de afwijkingen in regels en gedrag:

Relaxter verkeer

Het verkeer op Curacao is veel sympathieker en rustiger dan je waarschijnlijk in Nederland gewend bent. Hard rijden valt ook wel mee (als je die incidentele idioot niet meetelt), al is het alleen al vanwege de soms slecht onderhouden wegen. De toeter wordt vaak gebruikt, maar vooral als bedankje of om iemand te laten weten dat ze vanuit een zijstraat er tussen mogen.

Voorrang bij T-splitsing

Op een T-splitsing moet degene wiens rijrichting doodloopt altijd voorrang geven aan het verkeer op de doorgaande weg. Het is dus niet zo dat standaard verkeer van rechts voorrang heeft. LET OP: Deze verkeersregel is de grootste oorzaak van aanrijdingen door toeristen. Dit komt m.n. omdat het anders is dan je gevoelsmatig doet o.b.v. de verkeersregels in Nederland.

Doorrijden bij rood

Bij een verkeerslicht is het voor een deel van de bevolking normaal dat je nog net even doorrijdt als het licht op rood springt. Trek dus niet te snel op als je vooraan staat en het wordt groen.

Voorrang op rotonde

Curacao kent de nodige rotondes en op sommige doorgaande routes kan het een knooppunt(je) zijn. Het kan dan voorkomen dat degene die al enige tijd staat te wachten om de rotonde op te kunnen naar je zwaait in de hoop even er tussen te mogen. Let ook goed op: de voorrangsregel verschilt van rotonde tot rotonde en zelfs op één rotonde kan het per oprit verschillen wie voorrang heeft, omdat het gezien wordt als doorgaande weg voor één van de hoofdwegen die op de rotonde aansluit.

Nat wegdek

Rij voorzichtig als de weg nat is van de regen. Door de stof en de vuiligheid kan het wegdek erg glad zijn. Zeker bij b.v. de op- en afritten van de hoge Julianabrug.
En rijd om de plassen heen: je ziet vooraf niet of het een klein oppervlakkig plasje is, of een volgelopen diepe kuil van het slecht onderhouden wegdek.

Aanrijding? Bel Road Services!

Bij een aanrijding moet je ALTIJD de Curaçao Road Service inschakelen via telnr. 9233 (dit is een nieuw nummer per maart 2024). En laat sowieso je auto staan, verplaats hem ook niet even naar de kant zodat het overige verkeer door kan rijden. Je zult dit ook wel verteld krijgen door het autoverhuurbedrijf, maar doe je dit niet dan kun je echt problemen krijgen met je verzekering.

Rijden in het donker

Kijk een beetje uit in het donker. De straatverlichting is niet overal optimaal, en doordat de verkeerscontroles minder vaak gehouden worden dan nodig is, moet je niet raar opkijken als je in het pikkedonker een auto tegenkomt met kapotte verlichting en/of een dronken bestuurder.

Rijden bij/na regen

Pas goed op als je tijdens of na een regenbui de weg op gaat. Doordat het gedurende het jaar zelden regent, ligt er altijd wel stof/zand/e.d. op de weg. En met nattigheid wordt dat glad. Tel daar bij op dat de gemiddelde huurauto redelijke kans heeft op iets te gladde bandjes en je hebt al snel het gevaar om glijdend over de weg te gaan, zeker als je (op snelheid) een bocht neemt.
Daarbij kunnen door de regen ook diepe gaten in de weg niet goed zichtbaar zijn. Je denkt dat het gewoon een ondiepe plas is, maar het blijkt een diep gat te zijn midden op de weg waar je met gemak met een half wiel even in wegzakt.
Dus als er nattigheid op de weg ligt: extra voorzichtig zijn!

Navigatie nodig op Curacao?

Een vraag die we regelmatig krijgen als een toerist via ons een huurauto regelt, is of het nodig is om een navigatiesysteem te regelen voor Curacao. Als je een kaart hebt waarop de straten van Willemstad te vinden zijn, is navigatie niet echt nodig. Soms moet je dan misschien even een minuutje zoeken, maar dat weegt niet op tegen de kosten voor het huren van een navigatiesysteem. Na een paar dagen rondrijden zul je de weg al snel herkennen en weet je de grotere wegen wel aan elkaar te koppelen om ergens te komen.

Offline gratis navigatie

Wat eventueel wel een tip is, is om een offline navigatie app op je smartphone te installeren. Doe dit alvast thuis, want je moet flink wat data downloaden (oa. de kaart van Curacao). Om deze app te gebruiken heb je dus geen 3G of wifi nodig. Zet je GPS aan en de app weet je prima van A naar B te sturen. Zelf ben ik erg blij met MapFactor: GPS Navigation (Android).

Adres vinden op Curacao

Ongeacht of je een navigatiesysteem gebruikt of op de kaart kijkt, een probleem waar je mee te maken kunt krijgen is dat het soms lastig kan zijn om een bepaald adres te vinden. Dit kan komen omdat sommige straten meerdere namen hebben. Je zoekt straat A, maar iedereen kent die straat als weg B. Of de straatnaambordjes zijn verdwenen of door de zon en zoute lucht niet meer goed leesbaar. En als je dan de straat gevonden hebt, kan het soms een uitdaging zijn om het juiste huisnummer te vinden. Niet alle panden hebben een nummer bij de voordeur en door onduidelijke oorzaken staan de nummers soms kris-kras door elkaar. En er zijn ook zat adressen zonder nummer, waarbij het adres wordt aangegeven door de straatnaam en de toevoeging ‘z/n’, bv. “Weg naar Fuik z/n”. Eén ding scheelt: de gemiddelde Curaçaoenaar is zeer behulpzaam, dus wees niet bang om even de weg te vragen!

Weg naar Westpunt

Speciale aandacht even voor de Weg naar Westpunt, de “provinciale weg” van Willemstad naar het westen van het eiland. Dit is een relatief lange en saaie weg. Pas hier goed op, vooral in het donker: hier wordt door veel locals te hard gereden en veel ingehaald, wat niet altijd veilig gebeurt. Ga sowieso niet zelf inhalen (echt gevaarlijk!!) en als er een tegenligger op jouw weghelft verschijnt, houd er dan rekening mee dan jij uit moet/kunt wijken, de berm in. Helaas zijn er elk jaar wel een aantal verkeersongelukken op deze weg met dodelijke afloop.

Verkeersongevallen op Curacao

Uiteraard heb je op Curacao ook ongelukken in het verkeer. Gemiddeld zijn er zo’n 40 aanrijdingen per dag op Curaçao. Wat daarbij opvalt, is dat er relatief veel gewonden vallen. Jaarlijks raken zo’n 3.000 mensen gewond bij een ongeluk in het verkeer, gemiddeld ongeveer 8 per dag. Sinds 2013 zijn er jaarlijks gemiddeld 20 verkeersslachtoffers. Het jaar 2022 was een negatieve uitschieter met 26 verkeersdoden. Eén van de grootste oorzaken voor relatief veel gewonden en doden in het verkeer is dat op Curacao nog veel mensen rijden zonder gebruik van de autogordel.

Toeristen opvallend vaak betrokken

Uit onderzoek blijkt dat lang niet alle toeristen goed op de hoogte zijn van de verkeersregels op Curacao. Sterker nog, toeristen op Curacao zijn opvallend vaak betrokken bij verkeersongelukken. Ook zal het meespelen dat toeristen niet altijd de weg kennen en meer om zich heen kijken voor de juiste afslag dan dat ze op het verkeer letten. En op vakantie zul je toch wel relaxter achter het stuur zitten, mogelijk iets te relaxed. Houd dit in gedachte als je op Curacao in een auto stapt en blijf alert! En mocht het gebeuren dat je betrokken raakt bij een ongeval: verplaats de auto niet en bel ForenSys op telnr. 9233 of -voor toeristen- bel +5999-461 3282.

Openbaar vervoer op Curacao

Mocht je geen rijbewijs hebben, dan ben je aangewezen op het Openbaar Vervoer. Op Curacao bestaat het Openbaar vervoer uit twee soorten busvervoer:
Grote bussen (konvooi): Deze bussen rijden vaste routes, met een regelmaat van meestal 1 keer per uur. Er is een groot busstation bij Otrobanda en eentje bij Punda. Opstappen bij de paaltjes ‘BUSHALTE’ langs de kant van de weg en contant afrekenen bij de chauffeur. Er is een dienstregeling, maar die wordt niet zo stipt aangehouden als in Nederland. De konvooibussen rijden uiteraard vooral in en om Willemstad, maar ook naar Westpunt. Ons advies is om niet teveel gebruik te willen maken van deze busdiensten, omdat het te onbetrouwbaar is hoe laat de bus je oppikt. Binnen de stad gaat het nog wel en kun je nog een alternatief bedenken als het te lang duurt voordat de bus komt. Maar sta je bijvoorbeeld bij Westpunt en de bus komt niet terwijl het al einde van de middag is, dan kun je een uitdaging hebben.
Kleine bussen (bus): Deze 8-persoonsbusjes zie je volop in het verkeer rijden, herkenbaar aan een bordje voorop met de wijken waartussen dat busje heen-en-weer rijdt, en aan het kenteken dat begint met ‘BUS….’. Wil je mee, dan ga je langs de kant van de weg staan tot er een busje voorbij komt, en steek gewoon je hand op om hem te laten stoppen. Vertel waar je heen wilt, zoek een plekje en betaal contant voor, tijdens of na je ritje. Je betaalt per ritje, niet per afstand. Probeer de drukke tijden te vermijden (ochtend- en avondspits en begin van de middag als de scholen uit gaan), want dan is een 8-persoonsbusje snel vol. Deze busjes hebben vaak achter de voorruit een bord geplaatst met daarop de wijken waar het busje langs komt. De exacte route is vooraf niet bekend; de chauffeurs zijn altijd behulpzaam om even een straatje om te rijden om iemand netjes voor de deur af te zetten.
Gebruik je verstand: Neem ’s avonds gewoon een taxi en ga niet in het donker langs de kant van de weg staan wachten!

Laat je rijden!

Als je voor je vakantie op Curacao bent, wil je waarschijnlijk ook wel eens een avondje uit eten met een wijntje of een biertje er bij. Je kunt onderling afspreken wie de BOB is voor die avond of je regelt een taxi, maar weet dat sommige restaurants op Curacao een gratis shuttle service aanbieden van en naar veel toeristische accommodaties. Check vooraf dus even of het restaurant je gratis op kan halen en weer thuis brengen, dan kan iedereen die wil aan de alcohol en je bespaart de kosten van een taxi.

Conclusie: ga lekker rijden!

Alles bij elkaar is het verkeer op Curacao prima te doen, als je maar meegaat in de relaxte sfeer. Je bent op vakantie, dus doe rustig aan en “go with the flow”. Een huurauto en de benzine kost niet veel, het verkeer is goed te doen: fijne vakantie!