Cathedral of Thorns Landhuis Bloemhof Curacao

Landhuis bloemhof

Curaçao is niet alleen zon, zee en strand, over het eiland verspreid vind je ruim 80 landhuizen, nog intact, vaak met een rijke geschiedenis. Een bijzonder en goed onderhouden exemplaar is Landhuis Bloemhof.

Landhuis bloemhof

Je vindt dit culturele centrum direct in de bocht als je van de Schottegatweg Oost afslaat naar de Santa Rosaweg. Het Landhuis is te bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag tussen 09:00 en 14:00.
Tip: rijd iets verder door en parkeer op de parkeerplaats van Number Ten, zo kun je als je na sluitingstijd nog in de tuin rondloopt gewoon over het bruggetje naar de auto toe lopen.

Landhuis Bloemhof Curacao op Google Maps

Cultureel centrum met genoeg historie

Landhuis Bloemhof dateert terug tot 1735 en is al sinds begin jaren 1900 in de handen van dezelfde familie. Het terrein bestaat niet alleen uit het landhuis, maar ook uit een grote tuin vol met kunstwerken en sculpturen. Vind je iets mooi en zou je het graag in huis willen zetten? Dat is mogelijk, veel van de items zijn namelijk te koop. Op de voormalige waterplantage vind je naast het grote huis, een kunststudio, een grote originele waterput een badhuis, maar ook the Cathedral of Thorns. Ook worden er geregeld workshops gegeven door lokale kunstenaars, kun je elke maand culturele film kijken in het kleine buiten-theater en worden er muzikale optredens gegeven.

Landhuis Bloemhof - atelier van May
Atelier van May, Landhuis Bloemhof

Voortvarende vrouwen

Wat de geschiedenis van dit landhuis zeldzaam maakt is dat het al ruim 100 jaar in handen is van een vrouw. May Henriquez erfde het landhuis in 1972 en besloot om het koetshuis om te bouwen tot haar sculpturen studio. Sindsdien is Landhuis Bloemhof een belangrijke plek voor de lokale Curaçaose kunstscene. Zo werden belangrijke en grote toneelstukken vertaald naar Papiaments door May en uitgevoerd door lokale theaters, concerten gehouden, recepties en exhibities.

Tentoonstellingen met lokale kunst

In 1999 overleed May Henriquez en hebben haar dochters en kleindochter Landhuis Bloemhof overgenomen en hebben ze een stichting opgericht ‘Stichting Exploitatie Bloemhof’. Sinds 2002 is het landhuis open voor bezoekers. Elke 6 tot 8 weken is er een nieuwe tentoonstelling te zien met kunst van lokale artiesten. Wil je weten welke exhibitie er op dit moment hangt? Deze kun je terugvinden op de website van het landhuis. Bij binnenkomst kun je een kaartje kopen (18 NAF voor volwassenen en 10,50 NAF voor kinderen) waarvan de opbrengst naar de stichting gaat. Net zoals de opbrengsten van de leuke kunstwerkjes die in het winkeltje te koop zijn.

Cathedral of Thorns

In 2020 is in de tuin van Landhuis Bloemhof het kunstwerk ‘Cathedral of Thorns’ ontworpen door kunstenaar Herman van Bergen geopend. Het kunstwerk is gemaakt van doorns van de Acacia Tortuosa en in de vorm van een labyrint. Je kunt er doorheen lopen en kunst van andere kunstenaars bewonderen. Er zijn daarnaast elementen van alle religies in het kunstwerk terug te vinden.

Cathedral of Thorns Landhuis Bloemhof Curacao

Rondleidingen

Er worden dagelijks om 09.30, 10.30 en 11.30 uur korte introductie rondleidingen gegeven. Het personeel is duidelijk enthousiast over het landhuis en dit kun je terug horen in hun verhalen. Hierna kun je vrij rondlopen. Wil je echt alles weten over het Landhuis? Dan kun je reserveren voor een uitgebreide rondleiding. Op woensdag is er een persoonlijke tour die ingaat op de kunst bij Landhuis Bloemhof en kun je ook kennis maken met Herman van Bergen. Op donderdag is er een kunst, geschiedenis en natuur tour om 09.30 uur en op elke eerste vrijdag van de maand is er om 19.30 uur een event gefocust op (een verlicht) Cathedral of Thorns.

Een cultureel uitstapje

Dushi Korsou is meer dan alleen prachtige stranden en mooi weer. Het eiland heeft een rijke geschiedenis en de lokale kunst is meer dan de moeite waard. Zeker omdat hier nog niet zoveel bekendheid voor is. Landhuis Bloemhof is een onwijs leuk uitstapje als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis, kunst en natuur van Curaçao. Er zijn veel schaduwplekjes en je kunt Landhuis Bloemhof goed combineren met bijvoorbeeld een lunch bij het ernaast gelegen Number Ten.

Kortom, Landhuis Bloemhof is zeker een bezoekje waard. Kijk even op de website wanneer er welke evenementen zijn. Zeker het event op de eerste vrijdagavond van de maand is de moeite waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *