Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Wonen op Curacao

Als je gaat wonen op Curacao stel je andere eisen dan aan je woning in Nederland. Maar waar moet je op letten, en hoe vind je jouw ideale woning op Curacao?

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao is heerlijk. Een lekker leventje in de Caribbean, 365 dagen per jaar het zonnetje. Voor velen is alleen dit al de reden om naar Curacao te emigreren. En terecht! Maar als je die beslissing maakt, is vaak direct ook al de eerste zoektocht: waar gaan we wonen? In je enthousiasme van je nieuwe avontuur ga je online allerlei websites van makelaars op Curacao bekijken en wordt je waarschijnlijk alleen nog maar enthousiaster. Maar als ‘groentje’ bij het wonen op Curacao zijn er wel enkele aspecten waar je even bij stil moet staan.

Seminar “Emigreren naar Curacao”

Wil je misschien gaan wonen op Curacao of zit je al midden in de voorbereiding van een (tijdelijke) emigratie? Kom dan naar het seminar “Emigreren naar Curacao”, waarbij echt álle relevante info voorbij komt. Ook interessant voor stage en sabbatical.

meer info

Wonen op Curacao: andere woonwens

Als je ongeveer weet wat je budget is om te wonen op Curacao, dan kun je gaan rondkijken wat er in jouw prijsklasse zoal beschikbaar is. Grote valkuil hierbij als je gaat zoeken terwijl je nog in Nederland woont: op Curacao zul je andere wensen voor je woning hebben dan in Nederland!
Waar je o.a. aan moet denken als je gaat wonen op Curacao:

Meer buiten leven

Op Curacao zul je thuis veel meer buiten je huis zijn dan binnen. Uiteraard omdat het heel het jaar heerlijk weer is, zul je veel meer buiten in de tuin zijn in vergelijk met hoe vaak je dat in Nederland doet waar dat meestal beperkt blijft tot een paar zomerse maanden in het jaar. Dus aan de ene kant is je tuin en porch ( = de overkapping in je tuin) belangrijker dan in Nederland, maar daarbij geldt dus ook dat je woonkamer minder belangrijk wordt.

wonen op Curacao
Wonen op Curacao: veel feestjes in de tuin!

‘Op de wind’ wonen

In Nederland vind je het wel prettig als je huis een beetje beschut is bij een beetje (winterse) wind, maar op Curacao is een windje dat om het huis waait juist wel lekker. Ten eerste als verkoeling, maar het tweede argument zal voor velen ook belangrijk zijn: muggen houden niet van wind. Dus met een beetje wind om je huis op Curacao heb je al direct een natuurlijke barrière tegen de muggen. Dit is wel iets om goed in de gaten te houden: omdat Curacao wat heuvelachtig is, kan het in sommige wijken vrijwel heel het jaar windstil zijn.

Zwembad in de tuin

Eén van de eerste gedachten die velen zullen hebben als je gaat wonen op Curacao: “Ik wil een zwembad in de tuin!“. Dat is natuurlijk een heerlijk herkenbaar aspect van het wonen op een Caribisch eiland en een droom voor velen. Maar denk er even goed over na of je dit echt wilt. Uiteraard is het lekker om wanneer je maar wilt even heerlijk te kunnen afkoelen in het zwembad in je eigen tuin. Maar als je ‘gewone dagelijkse leventje’ op Curacao eenmaal lekker draait, zul je waarschijnlijk steeds minder vaak in je eigen zwembad duiken. Na verloop van tijd wordt het een beetje vanzelfsprekend dat dat zwembad er ligt en zie je het ook niet echt meer als luxe. Zeker niet als je er dan aan denkt dat het zwembad ook onderhouden moet worden. Dus zwembad in je tuin: het klinkt leuk, maar denk er nog eens over na. Zeker als je ziet wat de extra kosten zijn om te wonen op Curacao met een zwembad in je tuin.

wonen op curacao
Wonen op Curacao: zwembad in je tuin?

Afstand tot voorzieningen

Bij het zoeken naar een huis in Nederland heb je waarschijnlijk ook goed gekeken naar de directe omgeving van de woning: welke voorzieningen zijn in de buurt? De supermarkt, het OV, scholen, etc.: prettig als het allemaal op fiets-afstand bereikbaar is. Voor Curacao geldt dat wat minder. Curacao is echt een auto-eiland, alles doen ze met de auto. De reden hiervoor is heel simpel, vooral omdat het al snel te warm is om op de fiets boodschappen te gaan doen.
Dus als je toch in de auto stapt, dan is het ook minder van belang om dichtbij alle voorzieningen te wonen.

Veilig wonen op Curacao

Eén van de meest gestelde vragen die wij krijgen m.b.t. emigreren naar Curacao: ‘Waar kan ik veilig wonen op Curacao?‘. Maar uiteindelijk blijkt dat dit per persoon zo enorm veel kan verschillen, dat we hier niet zomaar een standaard antwoord op kunnen geven van waar je met een gerust hart kunt wonen op Curacao.
De eerste gedachte van velen is dat je op één van de resorts veilig bent. Een hek er omheen, een slagboom voor de poort en vaak ’s nachts een bewaker die de boel in de gaten houdt. Dat klinkt inderdaad veilig, maar aan de andere kant: het ‘boevengilde’ weet ook wel dat juist daar in de resorts doorgaans wat meer te halen valt, dus zijn de resorts ook interessanter voor een inbraak. En er zijn ook veel mensen die zich juist het veiligst voelen als ze midden in een gemiddelde woonwijk wonen, met volop sociale controle. Het is dus maar net onder welke omstandigheden jij je veilig voelt.

Uiteraard zijn er ook echt wel de ‘slechte’ wijken waar je niet wilt gaan wonen op Curacao. Zonder de wijken te willen noemen, kunnen we wel aangeven dat woningen uit die wijken slechts heel sporadisch getoond worden in het online aanbod van de makelaars op Curacao.

Neem maatregelen!

Waar je ook gaat wonen op Curacao, sowieso willen we je adviseren om maatregelen te nemen tegen inbraak. Denk daarbij bv. aan het installeren van een alarminstallatie. Wat ook veel gedaan wordt, is dat een zwerfhond wordt geadopteerd van één van de opvangstichtingen op Curacao. Dit zijn geen agressieve honden, maar ze zullen alleen al door het geblaf een afschrikkend effect hebben.

Woonwijken op Curacao

Er zijn voldoende woonwijken waar je prima kunt wonen op Curacao. Maar uiteraard zijn er ook wel wat locaties waar je wellicht even voor gewaarschuwd moet worden. Als je nieuw op Curacao bent, zul je lang niet alles weten van wat er aan mogelijke nadelen speelt bij een wijk, en uiteraard zal een verkopende makelaar dit niet direct melden. Enkele voorbeelden:

Uitstoot van de Isla

De wind op Curacao komt vrijwel altijd uit het oosten. Woon je net te westen van de Isla raffinaderij, dan kun je hier last krijgen van de uitstoot. Dit geldt o.a. voor de wijken Piscadera, Blue Bay, Julianadorp.

Stankoverlast

Sunset Heights is een wijk met mooie woningen, maar ten oosten van de wijk is de kippenfarm, die regelmatig stankoverlast veroorzaakt in de wijk.

Wateroverlast

Jongbloed is een leuke en populaire wijk. De wijk ligt mooi onderaan een heuvelachtig terrein, wat er bij flinke regenval (m.n. in de regentijd) wel voor zou kunnen zorgen dat er wateroverlast in de straat is.

Dagelijkse file

Woon je aan de zuid-oost kant van Curacao (m.n. Jan Thiel, maar o.a. ook Brakkeput, Jan Sofat of Cas Grandi) dan zul je veel over de  Caracasbaaiweg rijden. En dat kan in de ochtend- en avondspits een file opleveren; zowel in de ochtend als einde van de middag kan dat zomaar een half uur extra reistijd betekenen.

Kaart van Curacao

Als je nog een beetje onbekend bent met Curacao, kan het handig zijn om op de kaart een beeld te krijgen van waar de meest populaire woonwijken liggen:

wonen op curacao
Wonen op Curacao: kaart met woonwijken

Dit zijn zo maar wat voorbeelden van wat mogelijk kan spelen rond bepaalde woonwijken op Curacao. Zelfs als je persoonlijk in de wijk gaat kijken dan kan het zijn dat je sommige voor- of nadelen totaal niet opmerkt (bv. omdat het op dat moment niet aan de orde is), maar toch is het wel prettig als je dit soort zaken weet voordat je er gaat wonen. Zoek dit goed van tevoren uit. Check dit bv. bij de makelaar, en ga op zoek naar referenties over de wijk. Tip: ga op Facebook op zoek naar referenties over wonen Curacao. Dit kan goed in enkele Facebook-groepen, zoals: Emigreren naar Curacao of DurfTeVragenCuracao.

Wonen op Curacao: kopen of huren?

Nog een belangrijke keuze die je moet maken: ga je een woning huren of kopen op Curacao? Eigenlijk is ons advies om sowieso altijd eerst een woning te gaan huren als je naar Curacao emigreert. De reden voor dit advies is vrij simpel: Er zijn veel factoren die er voor kunnen zorgen dat je er al na een paar maanden achter komt dat je toch net niet de juiste woning of de juiste woonwijk hebt gekozen. Als je dan de woning gekocht hebt, dan is het uiteraard lastiger om er weer van af te komen dan wanneer je de woning gehuurd hebt.

wonen curacao - huis kopen curacao

Huis kopen op Curacao

Wil je een huis kopen op Curacao dan zijn daar goede mogelijkheden voor. Er is altijd wel een mooi aanbod van koopwoningen beschikbaar is zo’n beetje alle prijsklassen.
Meer info over een huis kopen op Curacao

Huis kopen Curacao
wonen curacao - huis huren curacao

Huis huren op Curacao

Als je een (vakantie)woning wilt huren op Curacao, dan zijn er wel enkele factoren waar je goed op moet letten. Denk b.v. aan gemeubileerd of ongemeubileerd huren en of de incl. of excl. de kosten van elektriciteit & water huurt.
Alle tips over een huis huren op Curacao

Huis huren Curacao

Makelaars

Ben je op zoek naar betrouwbare makelaars, lees dan even onze tips.
Voor huurwoningen kunnen we Let’s Go Curacao adviseren.
Ben je op zoek naar een koopwoning, kijk dan eens bij Top Makelaar Curacao.

Makelaars op Curacao