Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Woning zoeken op Curacao

wonen op curacao
Bij het huren of kopen van een huis op Curacao stel je andere eisen dan aan je huis in Nederland. Maar waar moet je op letten, en hoe vind je jouw ideale woning op Curacao?

Wonen op Curacao

Wonen op Curaçao is heerlijk. Een lekker leventje in de Caribbean, 365 dagen per jaar het zonnetje. Voor velen is alleen dit al de reden om naar Curacao te emigreren. En terecht! Maar als je die beslissing maakt, is vaak direct ook al de eerste zoektocht: waar gaan we wonen? In je enthousiasme van je nieuwe avontuur ga je online allerlei websites van makelaars op Curacao bekijken en wordt je waarschijnlijk alleen nog maar enthousiaster. Maar als ‘groentje’ in de huizenmarkt van Curacao zijn er wel enkele aspecten waar je even bij stil moet staan.

Seminar “Emigratie naar Curacao”

Wil je misschien verhuizen naar Curacao of zit je al midden in de voorbereiding van een (tijdelijke) emigratie? Kom dan naar het seminar “Emigratie naar Curacao”, waarbij echt álle relevante info voorbij komt. Ook interessant voor stage en sabbatical.

seminar 'Emigratie naar Curacao' - meer info

Andere woonwens!

Je zult op Curacao op een andere manier gebruik maken van je woning dan in Nederland. En dat is wel handig om op voorhand al rekening mee te gaan houden bij het zoeken naar je nieuwe droomplekje in de tropen.

Meer buiten dan binnen

Op Curacao zul je veel meer buiten dan binnen vertoeven. Al is het alleen al omdat je het Nederland minimaal 9 maanden per jaar buiten te koud en/of te nat is. De woonkamer is op Curacao dus minder belangrijk dan in Nederland. Sterker nog: kijk vooral uit naar een woning waar je buiten (in de schaduw !) een soort van woonkamer kunt creëren. Vandaar dat veel woningen op Curacao een overdekt terras hebben, de porch. Vooral ook die overkapping is wel prettig; heel de dag in de zon zitten is echt te warm.
Consequentie hiervan is dus ook dat je de woonkamer in het huis minder zult gebruiken. Deze zal dus ook minder belangrijk zijn (dan in Nederland), dus focus niet teveel op de grootte en eventueel de inrichting van de woonkamer van een woning waar je mogelijk interesse in hebt.

``Op de wind``

Met het warme weer van Curacao kan het prettig zijn als er een lekker windje rond het huis waait. Omdat Curacao een klein beetje heuvelachtig is, kan het gebeuren dat een woning net even niet goed gesitueerd is waardoor er vrijwel geen wind waait. Dat kan dan echt (onbewust) een reden zijn dat je steeds minder buiten zult gaan zitten omdat het te warm wordt (ook onder de porch). Let er hierbij ook goed op dat de wind waait bij het deel waar je grotendeels zult verblijven. Als de wind vooral voor langs het huis waait maar je zit eigenlijk alleen maar achter de woning, dan heb je er nog weinig aan.
Bijkomend voordeel van de wind rond je huis: muggen houden niet van wind! Met een beetje wind om de woning zul je al snel wat minder last hebben van muggen.

Zwembad in de tuin

De eerste gedachte die veel nieuwe potentiële emigranten zullen hebben: Op Curacao wil ik een zwembad in de tuin! Dat is uiteraard een heerlijk idee, dat je heel het jaar door wanneer je maar wilt even lekker kunt afkoelen in het zwembad direct bij je huis. Maar realiseer je ook dat er nadelen aan zitten. Denk bv. aan het schoonmaken/onderhoud. Niet alleen regelmatig met een schepnet de beestjes e.d. er uit vissen, maar ook de kwaliteit op niveau houden met chemicaliën. Uiteraard kun je hiervoor gebruik maken van de vele bedrijfjes die deze service aanbieden, maar daar zitten weer kosten aan verbonden die je nu waarschijnlijk niet zo snel meerekent. En over kosten gesproken: wist je dat het kraanwater op Curacao ongeveer 10x duurder (!!) is dan in Nederland? Alleen al door de zon verdampt het water in je zwembad, dus regelmatig bijvullen is een must.

Los van deze nadelen: vraag jezelf eens serieus af hoe vaak je er in zult springen op de lange termijn? Je zult echt de eerste niet zijn die er de eerste maanden dagelijks even inspringt, maar na een tijdje wordt dat ook zo gewoon en lig je misschien nog hooguit één keer maand per maand in je eigen zwembad.

Ligging van de woning

Naast het gebruik van de woning dat anders zal zijn op Curacao dan in Nederland, zal ook de ligging van de woning anders bekeken moeten worden om de voor jou geschikte woning te vinden:

Resort of openbare straat

De eerste afweging die je moet maken is of je op een resort wilt wonen of in een ‘gewone’ straat. Denk bij het woord ‘resort’ niet gelijk aan dat 5-sterren all-inclusive vakantie-resort voorzien van allerlei faciliteiten. In veel gevallen is het niet meer dan een ‘gated community’, een buurtje met een muur er omheen met meestal 24/7 bewaking bij de ingang. Ook zijn meestal de algemene taken (bv. onderhoud) centraal geregeld en bieden enkele resorts gemeenschappelijke voorzieningen (zwembad, tennisbaan, klein winkeltje), maar dat is het dan wel. Voordeel van een resort is vooral dat het veiliger is, en dat er alleen bestemmingsverkeer komt dat stapvoets rijdt (kinderen kunnen op straat spelen). Een nadeel is natuurlijk de prijs: je betaalt er ook meer voor.
Wil je meer in contact komen met de wijk, dan is een woning buiten het resort aan te raden. Het is wat voordeliger, de sociale controle is groter en je komt wat makkelijker in contact met de buren.

De ISLA

Belangrijk om in je overweging mee te nemen: hoe ligt de woning t.o.v. de ISLA, de olie-raffinaderij midden op het eiland? De ISLA ligt nu (zomer 2020) al enige tijd stil, maar als er een nieuwe partij komt die de ISLA wil uitbaten dan kun je verwachten dat er dagelijks flink wat ongezonde rook uitgestoten zal worden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat in de wijken direct naast de ISLA jaarlijks meerdere doden zijn toe te wijzen aan de ongezonde lucht in die wijk (bij volledig operationele raffinaderij).
Omdat de wind op Curacao vrijwel altijd vanuit het oosten komt, zullen vooral de wijken te westen/zuid-westen van de ISLA hier last van hebben. Wijken waarbij je hier rekening mee moet houden zijn o.a. Julianadorp, Piscadera en ook het grote Blue Bay Resort.

Niet in een dal!

Een ander dingetje waar je ook goed op moet letten: sommige wijken liggen onderaan een heuvel. Dat kan in de regentijd een probleem opleveren als het een paar keer achter elkaar hevig regent. Het afvoersysteem voor hemelwater is grotendeels een open systeem, aan de oppervlakte van de straat. Omdat het vrijwel heel het jaar droog is, komt hier allemaal stof/zand en rommel in terecht, waardoor het systeem niet meer optimaal werkt (of helemaal verstopt raakt) bij hevige regen. Gevolg: straten lopen onder en daarmee loopt het water ook je huis is. Wijken waar dit kan spelen zijn o.a. Jongbloed en Saliña.

Makelaar op Curacao

Er zijn heel veel makelaars op Curacao, maar helaas zijn ze lang niet allemaal goed bezig. Het cliché van de snelle jongens en meiden die eigenlijk alleen maar oog hebben voor zoveel mogelijk provisie is helaas waar bij veel personen en bedrijven die zich als makelaar aanbieden. Bij elkaar zijn er ruim 100 makelaarbedrijven op Curacao, wat best wel veel is voor een relatief klein eilandje als Curacao met ongeveer 165.000 inwoners. De concurrentie onder de makelaars is hevig!

Tips makelaar vinden

Kijk goed uit met welke partij je te maken krijgt. Enkele tips om een goede makelaar op Curacao te selecteren:

  • De makelaar heeft een actueel aanbod op de website. Sommige makelaars laten gewilde woningen op hun site staan die al lang niet meer beschikbaar zijn. Daarmee hopen ze dat de klant contact met hen opneemt, waarna ze een ‘net zo mooie of zelfs betere’ woning aan je kunnen adviseren. Right…
  • Ook bij de grotere makelaarskantoren heb je één contactpersoon, ook bij bezichtigingen. Malafide makelaars zijn er goed in om ‘via via’ een woning aan te bieden. Als je dan de woning wilt bekijken krijg je opeens met een andere makelaar te maken, en als je pech hebt dan is hij/zij ook alleen maar een tussenpersoon en komt er nog een derde makelaar bij kijken voordat je eindelijk de woning kunt bekijken en mogelijk zaken kunt doen.
  • Een goede makelaar luistert echt naar jouw woonwens. Uiteraard zal elke makelaar het gesprek beginnen met de vraag wat je zoekt, maar daarna is het belangrijk welke woningen je aangeboden krijgt. Passen die ook echt bij jouw woonwens, of wordt jouw woonwens door de makelaar wat aangepast zodat het past binnen het aanbod? Belangrijk hierbij: de woning is variabel, hou zo goed mogelijk vast aan jouw woonwensen! De vraag moet zijn Past deze woning bij mij? en niet Wil ik in dit huis wonen?

Makelaar: Let’s Go Curacao

Een makelaar die wij van harte kunnen aanbevelen is Let’s Go Curacao, het makelaarskantoor van Dineke Jalloh. Dineke runt haar bedrijf alleen, dus je hebt altijd één aanspreekpunt. Let’s Go Curacao is vooral sterk in huurwoningen. Gemeubileerd of ongemeubileerd huren, lange termijn of korte termijn huren: bij Dineke is het allemaal te regelen.

makelaar curacao huurwoning lets go curacao logo

Een woning voor iedereen

Let’s Go Curacao heeft huurwoningen voor iedereen en elke portemonnee. Ben je stagiair en zoek je een voordelige kamer voor een paar maanden stage? Kom je voor sabbatical naar Curacao? Wil je op een resort wonen of juist niet? Een woning voor een jong gezin of voor een Penshonado? Geef aan wat je wilt en Let’s Go Curacao regelt een passende woning!
Wat wij vooral in Dineke kunnen waarderen is haar persoonlijke aanpak. Dineke wil gewoon voor haar klant de beste woning. Daarbij richt Dineke zich vooral ook op de emigranten, de doelgroep die mogelijk nog niet alle ins & outs van Curacao kent en best wel wat extra info & tips kan gebruiken.
Waar Dineke ook heel duidelijk is: als hurende klant betaal je helemaal niets voor haar service. Mocht je via haar een woning huren, dan krijgt ze een vergoeding van de verhuurder.

Ook ander woningen!

Het mooie van de werkwijze van Let’s Go Curacao is dat Dineke een goede samenwerking heeft met diverse andere makelaars. Let’s Go Curacao kan je dus veel meer woningen aanbieden dan op de eigen website vermeld staan. Uiteraard blijft Dineke hierbij voor jou wel het contactpersoon en zorgt ze er voor dat alles helemaal prima geregeld wordt.

Neem gewoon eens geheel vrijblijvend contact op met Dineke en kijk wat ze voor jou kan betekenen! O ja, ook wel handig: Dineke woont op Curacao maar is regelmatig in Nederland. Wellicht prettig dat je dan in Nederland al kennis kan maken met haar.

Let's Go Curacao!

Huren of kopen?

Als je in Nederland een koophuis hebt, zul je waarschijnlijk op Curacao ook wel weer iets willen kopen. Dat kan zeker (keuze genoeg), maar mogelijk is het toch handiger om (de eerste tijd) een woning te huren. De argumenten om eerst te gaan huren:

Onbekend met de wijk

Waarschijnlijk ken je de omgeving van je nieuwe woning nog niet echt goed. In het meest gunstige geval ben je er tijdens een vakantie wel een paar keer doorheen gereden en heb je wat rondgevraagd bij bekenden die op Curacao wonen. Maar echt eigen ervaring van die plek heb je niet. Als je dan direct al je huis daar koopt, dan kom je er niet zo snel meer van af als je je er toch niet helemaal op je gemak voelt.

Inboedel nog onderweg

Als je gaat emigreren zul je ook wel je inboedel mee verhuizen, of minimaal voor een deel. Dan ontkom je er niet aan om óf in Nederland, óf op Curacao (of beide) een paar weken zonder je spullen te moeten wonen omdat die op zee dobberen of in de haven op de douane staan te wachten. Hoe handig is het dan om voor een tijdje gemeubileerd te huren? Dan heb je vanaf dag #1 dat je op Curacao woont toch gewoon een volwaardig ingericht huis, ook al zijn het nog niet helemaal je eigen spullen.

Terug naar Nederland

Emigreren naar een eiland in de Caribbean op zo’n 9.000 km van Nederland is uiteraard best wel een spannend avontuur. Je kent Curacao waarschijnlijk wel al van vakanties, maar er echt wonen is een ander ding. Gaat je avontuur wel verlopen zoals je het gepland hebt? Kun je er aarden? Vind je er werk? En dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je partner en/of kinderen. Je zult de eerste niet zijn die vol goede moed en met 100% vertrouwen emigreert om “nooit meer terug te komen”, maar dat je binnen een jaar toch wel weer gaat uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om terug naar Nederland te gaan. Heb je dan een koophuis, dan is dat een zware factor die een terugkeer flink kan vertragen.

Financiële situatie

Het kan verstandig zijn om niet direct het grootste deel van je spaargeld in te zetten voor een koophuis. En dat moet sowieso, je zult als inwoner van Curacao altijd nog zo’n 10% van een koopwoning uit eigen middelen moeten betalen. En omdat zo’n emigratie alles bij elkaar best wel wat kan kosten, kan het slim zijn om wat geld achter de hand te houden.
Daarbij komt ook nog: Je krijgt een ander leven met waarschijnlijk ook een ander inkomen en sowieso een ander uitgave-patroon. Het is op voorhand dan best wel moeilijk inschatten wat je maandelijks aan geld beschikbaar hebt om de hypotheek af te lossen. Dan is het niet zo handig op een hypotheek te nemen waar je direct voor minimaal 20 jaar aan vast zit met maandelijkse lasten.

Eerst huren!

Op basis van bovenstaande argumenten is ons algemene advies aan elke emigrant: ga eerst huren! Al is het maar voor een maand of 2. Dan heb je wat meer de tijd om ter plekke echt de juiste koopwoning uit te zoeken en om je te verdiepen in de meest geschikte hypotheek.

Bekijk aanbod huurwoningen
× Kan ik je helpen?