wonen op Curacao

Wonen op Curacao

Als je gaat wonen op Curacao stel je andere eisen dan aan je woning in Nederland. Maar waar moet je op letten, en hoe vind je jouw ideale woning op Curacao?

Wonen op Curacao is heerlijk. Een lekker leventje in de Caribbean, 365 dagen per jaar het zonnetje. Voor velen is alleen dit al de reden om naar Curacao te emigreren. En terecht! Maar als je die beslissing maakt, is vaak direct ook al de eerste zoektocht: waar gaan we wonen? In je enthousiasme van je nieuwe avontuur ga je online allerlei websites van makelaars op Curacao bekijken en wordt je waarschijnlijk alleen nog maar enthousiaster. Maar als ‘groentje’ bij het wonen op Curacao zijn er wel enkele aspecten waar je even bij stil moet staan.

Seminar Emigreren naar Curaçao

Wil je misschien gaan wonen op Curacao of zit je al midden in de voorbereiding van een (tijdelijke) emigratie? Kom dan naar het seminar “Emigreren naar Curacao”, waarbij echt álle relevante info voorbij komt. Ook interessant voor stage en sabbatical.

Andere woonwens

Als je ongeveer weet wat je budget is om te wonen op Curacao, dan kun je gaan rondkijken wat er in jouw prijsklasse zoal beschikbaar is. Grote valkuil hierbij als je gaat zoeken terwijl je nog in Nederland woont: op Curacao zul je andere wensen voor je woning hebben dan in Nederland!
Waar je o.a. aan moet denken als je gaat wonen op Curacao:

Meer buiten leven

Op Curacao zul je thuis veel meer buiten je huis zijn dan binnen. Uiteraard omdat het heel het jaar heerlijk weer is, zul je veel meer buiten in de tuin zijn in vergelijking met hoe vaak je dat in Nederland doet waar dat meestal beperkt blijft tot een paar zomerse maanden in het jaar. En daarmee wordt je tuin, en de inrichting van de tuin, dus veel belangrijker dan in Nederland. Ligstoelen, een gezellige zithoek, hier of daar een hangmat. Maar denk ook aan de aankleding van mooie grote planten en bij de wat grotere woningen is het bijna standaard dat er ook iets van een barretje of keukentje in de tuin staat, natuurlijk voorzien van stoere grote BBQ. En tegelijkertijd kun je daarmee dus ook minder belang hechten aan de inrichting in de woonkamer. Het hoeft geen top-kwaliteit bankstel te zijn, etc.: je zult hier in verhouding tot je woning in Nederland veel minder tijd doorbrengen in de woonkamer.

buiten wonen op Curacao

‘Op de wind’ wonen

In Nederland vind je het wel prettig als je huis een beetje beschut is bij een beetje (winterse) wind, maar op Curacao is een windje dat om het huis waait juist wel lekker. Ten eerste als verkoeling, maar het tweede argument zal voor velen ook belangrijk zijn: muggen houden niet van wind. Dus met een beetje wind om je huis op Curacao heb je al direct een natuurlijke barrière tegen de muggen. Dit is wel iets om goed in de gaten te houden: omdat Curacao wat heuvelachtig is, kan het in sommige wijken vrijwel heel het jaar windstil zijn.

Zwembad in de tuin

Voor velen is een zwembad in de tuin een droom die ze op Curacao waar willen maken. Maar denk er even goed over na of je dit echt wilt. Uiteraard is het lekker om heerlijk te kunnen afkoelen in je eigen zwembad. Maar als je in het ‘gewone dagelijkse leventje‘ zit, zul je waarschijnlijk steeds minder in het zwembad duiken. Na verloop van tijd zie je het ook niet echt meer als luxe. Zeker niet als je er dan nog structureel de kosten hebt van zwembad-onderhoud, de poolboy voor het schoonhouden en het bijvullen van het water dat verdampt door de Curacaose zon. Dus zwembad in je tuin: het klinkt leuk, maar denk er nog eens over na. Als prima tussen-oplossing zou je kunnen kijken naar een (woon-)resort met gemeenschappelijk zwembad. Omdat voor de meeste bewoners het zwembad ook maar ‘gewoontjes’ is, zijn de gemeenschappelijke zwembaden zelden druk en heb je dan vaak alsnog het zwembad voor jezelf.

zwembad in de tuin curacao

Afstand tot voorzieningen

Bij het zoeken naar een huis in Nederland heb je waarschijnlijk ook goed gekeken naar de directe omgeving van de woning: welke voorzieningen zijn in de buurt? De supermarkt, het OV, scholen, etc.: prettig als het allemaal op fiets-afstand bereikbaar is. Voor Curacao geldt dat wat minder. Curacao is echt een auto-eiland, alles doen ze met de auto. De reden hiervoor is heel simpel, het is al snel te warm om op de fiets boodschappen te gaan doen en ook is het niet overal even veilig door het ontbreken van fietspaden.
Dus als je toch in de auto stapt, dan is het ook minder van belang om dichtbij alle voorzieningen te wonen. Anders gezegd: woon je in/om Willemstad, dan is alles binnen een minuut of 20 aan te rijden.
Let op: dit is dus ook wel een dingetje om rekening mee te houden als je nog thuiswonende kinderen hebt: Totdat ze zelf een rijbewijs hebben ben jij de chauffeur om ze naar school, vrienden, sport, etc. te brengen.

Veilig wonen op Curacao

Eén van de meest gestelde vragen die wij krijgen m.b.t. emigreren naar Curacao: ‘Waar kan ik veilig wonen op Curacao?‘. Maar uiteindelijk blijkt dat dit per persoon zo enorm veel kan verschillen, dat we hier niet zomaar een standaard antwoord op kunnen geven van waar je met een gerust hart kunt wonen op Curacao.
De eerste gedachte van velen is dat je op één van de resorts veilig bent. Een hek er omheen, een slagboom voor de poort en vaak ’s nachts een bewaker die de boel in de gaten houdt. Dat klinkt inderdaad veilig, maar aan de andere kant: het ‘boevengilde’ weet ook wel dat juist daar in de resorts doorgaans wat meer te halen valt, dus zijn de resorts ook interessanter voor een inbraak. En er zijn ook veel mensen die zich juist het veiligst voelen als ze midden in een gemiddelde woonwijk wonen, met volop sociale controle. Het is dus maar net onder welke omstandigheden jij je veilig voelt.

Uiteraard zijn er ook echt wel de ‘slechte’ wijken waar je niet wilt gaan wonen op Curacao. Zonder de wijken te willen noemen, kunnen we wel aangeven dat woningen uit die wijken slechts heel sporadisch getoond worden in het online aanbod van de makelaars op Curacao.

Neem maatregelen!

Waar je ook gaat wonen op Curacao, sowieso willen we je adviseren om maatregelen te nemen tegen inbraak. Denk daarbij bv. aan het installeren van een alarminstallatie. Wat ook veel gedaan wordt, is dat een zwerfhond wordt geadopteerd van één van de opvangstichtingen op Curacao. Dit zijn geen agressieve honden, maar ze zullen alleen al door het geblaf een afschrikkend effect hebben.

Woonwijken op Curacao

Er zijn voldoende woonwijken waar je prima kunt wonen op Curacao. Maar uiteraard zijn er ook wel wat locaties waar je wellicht even voor gewaarschuwd moet worden. Als je nieuw op Curacao bent, zul je lang niet alles weten van wat er aan mogelijke nadelen speelt bij een wijk, en uiteraard zal een verkopende makelaar dit niet direct melden. Enkele voorbeelden:

Uitstoot van de Isla

De wind op Curacao komt vrijwel altijd uit het oosten. Woon je net te westen van de Isla raffinaderij, dan kun je hier last krijgen van de uitstoot. Dit geldt in meer of mindere mate o.a. voor de wijken Piscadera, Blue Bay, Julianadorp.

N.b.: momenteel (najaar 2023) ligt de Isla al enkele jaren zo goed als stil. Er is niet duidelijk wat de toekomst zal worden. De overheid probeert een partij te vinden die de Isla weer in gebruik wil gaan nemen, maar het lijkt er op dat partijen hun interesse verliezen door enorme achterstallig onderhoud en de milieu-eisen waar flinke investeringen voor nodig zijn. Om de zoveel maanden wordt er weer vol trots aangekondigd dat er een partij gevonden is waarmee men in gesprek gaat voor exploitatie van de raffinaderij, maar tot nu toe is er nog weinig van terecht gekomen.
Dus de kans dat de Isla weer op volle sterkte gaat draaien is klein. Als er al een partij gevonden wordt die er in wil stappen, dan zal er eerst een mega-project opgestart moeten worden om de boel te moderniseren. Het lijkt dan ook niet waarschijnlijk dat de raffinaderij binnen nu en enkele jaren weer voor volop uitstoot zal gaan zorgen. Maar…. de kans is er altijd uiteraard.
= = = UPDATE JAN. 2024 = = =
De overheid heeft aangegeven toch wel erg graag de Isla weer te willen laten opstarten. Er wordt door de overheid bekeken wat mogelijk is om een nieuwe exploiterende partij voor “de eerste jaren” vrijstelling te geven van de strenge milieu-eisen waar eigenlijk niet direct aan te voldoen zal zijn.

Wateroverlast

Jongbloed is een leuke en populaire wijk. De wijk ligt mooi onderaan een heuvelachtig terrein, wat er bij flinke regenval (m.n. in de regentijd) wel voor zou kunnen zorgen dat er wateroverlast in de straat is. Of nog erger: bij jou in huis.

Dagelijkse file

Woon je aan de zuid-oost kant van Curacao (m.n. Jan Thiel, maar o.a. ook Brakkeput, Jan Sofat of Cas Grandi) dan zul je veel over de  Caracasbaaiweg rijden. En dat kan in de ochtend- en avondspits een file opleveren; zowel in de ochtend als einde van de middag kan dat zomaar een half uur extra reistijd betekenen.

Kaart van Curacao

Als je nog een beetje onbekend bent met Curacao, kan het handig zijn om op de kaart een beeld te krijgen van waar de meest populaire woonwijken liggen:

wonen op curacao

Dit zijn zo maar wat voorbeelden van wat mogelijk kan spelen rond bepaalde woonwijken op Curacao. Zelfs als je persoonlijk in de wijk gaat kijken dan kan het zijn dat je sommige voor- of nadelen totaal niet opmerkt (bv. omdat het op dat moment niet aan de orde is), maar toch is het wel prettig als je dit soort zaken weet voordat je er gaat wonen. Zoek dit goed van tevoren uit. Check dit bv. bij de makelaar, en ga op zoek naar referenties over de wijk. Tip: ga op Facebook op zoek naar referenties over wonen Curacao. Dit kan goed in enkele Facebook-groepen zoals Emigreren naar Curacao.

Wonen op Curacao: kopen of huren?

Nog een belangrijke keuze die je moet maken: ga je een woning huren of kopen op Curacao? Eigenlijk is ons advies om sowieso altijd eerst een woning te gaan huren als je naar Curacao emigreert. De reden voor dit advies is vrij simpel: Er zijn veel factoren die er voor kunnen zorgen dat je er al na een paar maanden achter komt dat je toch net niet de juiste woning of de juiste woonwijk hebt gekozen. Als je dan de woning gekocht hebt, dan is het uiteraard lastiger om er weer van af te komen dan wanneer je de woning gehuurd hebt.

Huis kopen op Curacao

wonen curacao - huis kopen curacao


Wil je een huis kopen op Curacao dan zijn daar goede mogelijkheden voor. Er is altijd wel een mooi aanbod van koopwoningen beschikbaar is zo’n beetje alle prijsklassen. Meer info over een huis kopen op Curacao

Huis huren op Curacao

wonen curacao - huis huren curacao


Als je wilt huren, dan zijn er wel wat factoren waar je op moet letten. Denk b.v. aan gemeubileerd of ongemeubileerd huren en of je incl. of excl. de kosten van elektriciteit & water huurt. Meer over een huis huren op Curacao

Makelaars

Ben je op zoek naar betrouwbare makelaars, lees dan even onze tips.
Voor huurwoningen kunnen we Let’s Go Curacao adviseren.
Ben je op zoek naar een koopwoning, kijk dan eens bij Top Makelaar Curacao.

11 reviews op “Wonen op Curacao”

 1. ha Dennis,

  De meeste makelaars op Curacao doen lange termijn verhuur. In het centrum zul je niet veel resorts vinden, die zitten meer in de “woonwijken”. Althans, het ligt er natuurlijk aan wat je centrum vindt. Wil je op relaxte loopafstand van de Handelskade, of is 5 minuten autorijden ook nog acceptabel?
  Anyway, de makelaars die je waarschijnlijk wel wat verder kunnen helpen zijn Let’s Go Curacao en Top Makelaar Curacao.
  Uiteraard zijn de appartementen in het centrum wel relatief prijzig: of redelijke prijs voor oud appartementje, of normaal appartement voor forse prijs. Maar ja, dan kijk je wel uit op de St. Annabaai! 🙂

  Succes en geniet van Curacao!
  Mark

 2. Hallo Mark,

  Weet je toevallig nog goede sites voor lange termijn verhuur? Ik wil het liefst zo dicht mogelijk in het centrum zitten. Appartement of Resort maakt niet uit. In ieder geval geen grote huizen.

  Alvast bedankt
  Groet, Dennis

 3. Hallo Dennis,

  Omdat het gevoel van veiligheid verschilt van persoon tot persoon, zal ik geen uitspraken doen dat een wijk veilig is of onveilig. Wel is het zo dat Otrobanda de laatste jaren flink is opgeknapt. Maar het blijft een stadscentrum en net als in veel grote steden heb je altijd wel de veilige en minder veilige straten in of rond het centrum. Ondanks dat Otrobanda het centrum is, moet je er niet van uit gaan dat er bij wijze van 24/7 leven op straat is. Zeker als de restaurants gesloten zijn zal er weinig ‘bruisends’ meer te vinden zijn op een doordeweekse avond in Otrobanda.

  Geniet van Curacao!
  Mark

 4. Goedenavond Mark,

  Ik heb een appartement op het oog wat ligt in de straat Jan. H. Fergusonstraat in de wijk Otrobanda. Hoe is het daar bijvoorbeeld kwa veiligheid? Het ligt mooi in het centrum.

 5. Hoi Irene,

  Goed te horen dat je wat met de informatie op deze site kunt voor jullie mooie avontuur. Inderdaad worden er geen specifieke wijken benoemd waar het leuk en veilig is. Reden hiervoor is heel simpel: dit kan per persoon verschillen. Sowieso natuurlijk wat je leuk vindt, maar ook of je je ergens veilig voelt. De één voelt zich in een bepaalde wijk wel veilig en de ander niet. Natuurlijk zijn er wel duidelijk enkele wijken aan te wijzen als slechte wijken, maar daar zullen de makelaars sowieso al geen woningen aanbieden. Wat ik je kan aanraden: Zoek een wijk die niet al te ver van de school voor je kinderen af ligt, maar het hoeft ook weer niet binnen 5 minuten rijden te liggen. Verder: als het qua budget mogelijk is, ga dan voor een resort/gated community met (’s nachts) bewaking aan de poort. Dat is sowieso de beste kans op een veilig gevoel, maar ook is dat de meest ideale situatie voor je kinderen om op straat te kunnen spelen met de grootste kans om vriendjes te maken.
  Bij veel andere makelaars krijg je alleen een woning aangeboden als die woonwijk geschikt is voor een gezin met kleine kinderen. Maar let op: nergens op Curacao heb je een garantie dat je 100% veilig woont.
  Als het je zou kunnen helpen: tegen de tijd dat je definitief een keuze voor een woning gaat maken, stuur dan even een mailtje met het adres naar info@naarcuracao.com. Dan zal ik je via mail mijn mening over die woonwijk geven.

  succes!
  Mark

 6. Beste Mark, Allereerst mijn complimenten voor je site! Heel duidelijk en infomratief. Ik heb nog wel een vraagje, misschien kijk ik eroverheen, maar ik zou heel graag willen weten welke wijken op curaçao leuk en veilig zijn om een huisje te huren. Wij zijn ook een gezin met 3 kids en willen 3 maanden naar het eiland. Alvast bedankt voor je reactie.
  Groet Irene

 7. goeie site, alles is welkom als je met emigratieplannen rondloopt en alle informatie doen we wat mee.
  Gezocht…een huurwoning, buiten willemstad, liest landelijk gelegen, om te ontdekken of wij van Curacao ons thuis willen maken.

 8. Lara van Dongen

  Beste Asche,
  Mijn man en ik wonen in België. Mijn man is ook van Curacao afkomstig. Wij zijn op zoek naar een klein huisje.
  Kan u me wat bijkomende informatie bezorgen en/of sturen (foto’s eventueel)/vraagprijs van het huis.
  Indien u nog bijkomende informatie van mij wenst vraag gerust.

  Met vriendelijke groet

  Lara

 9. Hi,allemaal. Ik woon in Duitsland maar kom uit Curacao. Mijn zusje heeft een heel leuk gezellig huisje dat ze wilt verkopen. Europese standaard, in een veilige buurt en niet ver van het strand (richting zeeaquarium). Goede infrastructuur, supermarkt, scholen etc. Bij interesse kunnen jullie contact met mij opnemen.

Reacties zijn gesloten.