Corendon vliegtuig naar Curacao Airbus A350-900

Vliegen met Corendon

Vrijdag 3 november 2023 was de allereerste vlucht van Corendon met hun eigen vliegtuig naar Curacao. Wij waren aan boord.

Corendon vliegt naar Curacao

Met steeds meer accommodaties op Curacao in de “Corendon-familie” is het een logische stap dat Corendon ook zelf de vliegreis gaat aanbieden. De eerste paar weken 3x per week, maar vanaf half december 2023 5x per week. Corendon huurt hiervoor een toestel van het Spaanse World2Fly, een Airbus A350-900. Het toestel is nog zo goed als nieuw, opgeleverd zomer 2023. Het vliegtuig is verdeeld in rijen van 9 stoelen met 2 gangpaden ertussen. Dus 3-3-3. Totaal 432 stoelen, waarvan 27 XL stoel en de overige stoelen allemaal Economy. Het grootste deel van de stoelen is bedoeld voor de eigen pakketreizen van Corendon of By June, maar je kunt ook alleen een los ticket boeken bij Corendon.

Adult Only

Corendon biedt iets unieks op de route Amsterdam-Curacao: een Adult Only zone. 12 rijen (een kleine 100 stoelen) voorin het vliegtuig waar alleen passagiers van 16 jr. en ouder welkom zijn. Je zit net even rustiger, zonder kans op overlast van kinderen. De afscheiding tussen Adult Only en het gedeelte waar de kinderen wel welkom zijn bestaat uit 2 gordijnen met daartussen een doorgang met de deur voor het instappen en uitstappen. Met het geruis van het vliegtuig als achtergrondgeruis van het vliegtuig, wat overigens verrassend beperkt is, blijkt dit voldoende om herrie van de kinderen inderdaad niet te horen in het Adult Only gedeelte. Althans, wij hebben tijdens onze reis (heen en terug) niets gehoord.
Je zit Adult Only voor € 45 p.p. extra per enkele reis. Een fair tarief en zeker interessant voor de toeristen die ook een Adult Only accommodatie hebben geboekt.

Incheckbalie 32 & rode loper

Het inchecken ging vrij soepeltjes, ondanks dat er net een stroomstoring was geweest op Schiphol. Corendon heeft balie 32, de laatste in de rij van Vertrekhal 3. De rij ging redelijk snel vooruit, dus ondanks dat er een flinke rij stond (want, 432 passagiers) waren we er snel doorheen.
Bij de gate was er vanwege de allereerste vlucht zoals gebruikelijk een kleine ceremonie. Lintje doorknippen, praatje van Corendon-oprichter Atilay Uslu en minister Cijntje (Minister Economische Ontwikkeling op Curacao), een gebakje voor alle passagiers en voor het boarden was voor alle passagiers -letterlijk- de rode loper uitgerold; even een leuk momentje. Ondanks de festiviteiten ging het boarden vervolgens vrij soepel en op tijd, alles prima onder controle door Corendon.

Stoelen

De dunne en slim afgeronde stoelen zitten comfortabel. Met een beenruimte bij de Economy stoelen van 76 tot 79 cm zit Corendon tussen de beenruimte van TUI (71-74 cm) en KLM (79 cm) in. Met de stoel achterover (tot 7,5 cm) kun je prima slapen, ook omdat bij het kantelen van de stoel de zitting iets naar voren schuift. De XL stoelen voor € 100 p.p. extra bieden een beenruimte van 96,5 cm. Let hierbij wel op dat enkele XL-stoelen direct achter het toilet geplaatst zijn. Langere passagiers moeten goed in de gaten houden dat ze mogelijk hun benen niet volledig kunnen strekken door het wandje van de toilet voor zich. De XL stoelen zijn niet beschikbaar voor kinderen van 11 jr. of jonger.

Catering

De catering aan boord is vergelijkbaar met hoe TUI de service biedt: je krijgt een drankje met de mogelijkheid om er een snackje bij te kopen, een uurtje later volgt het diner en ongeveer 2 uur voor aankomst volgt nog een heerlijke pastechi, een warme Curaçaose snack (vegetarisch). En daarmee gelijk al een duidelijk pluspunt van de catering bij Corendon aan boord: in samenwerking met chefkok Justin Niessen van de Mondi Caribbean Cuisine restaurants (Amsterdam) is een Curacaose twist bedacht voor de menukaart. Bij het diner kies je voor een heerlijk Curacaose stobá (gestoofd rundvlees) met rijst en sperziebonen, of kies voor een vegetarische variant met bietjes met spinazie. Wij waren positief verrast over het diner. Waar we bij TUI en KLM het diner vaak na een paar happen al opzij schuiven, hebben we de stobá tot op de laatste kruimel opgesmikkeld.
Op de terugweg krijg je al vrij kort na vertrek het diner, met keuze uit kip of vegetarisch. In de ochtend krijg je een klein ontbijtje: een klein broodje met plakje kaas of jam, een bakje fruit en een bakje yoghurt. Het vult, maar zeker door wat we de afgelopen dagen gewend waren bij ons all-inclusive verblijf in Corendon Mangrove Beach Resort met uitgebreid ontbijtbuffet was dit wat beperkt.

Menukaart buitenzijde

Goede doel

Ook leuk om te weten: voor iedere passagier die met Corendon naar Curacao vliegt, doneert Corendon NAF 1 (ongeveer € 0,52) aan Hòfi Mango, een mooi natuurpark op Curacao. Hòfi Mango is niet alleen voor het bezichtigen van de mooie natuur op Curacao, maar zal ook een de lokale bevolking ondersteunen met schoolprogramma’s gericht op de lokale natuur, opleidingen voor hoveniers en in samenwerking met de bevolking groente en fruit verbouwen en verkopen.

Entertainment

Zoals al gemeld wordt het toestel door Corendon gehuurd van het Spaanse World2Fly en dat is deels nog te merken in het entertainment. Veel films en tv-series (Engels- en Spaanstalig), maar veel titels (nog?) zonder Nederlandse ondertiteling. Handig detail hierbij is wel dat je tijdens de film linksboven in de hoek snel kunt checken hoe lang de vlucht nog duurt.
Wat Corendon qua entertainment extra biedt t.o.v. TUI en KLM is dat ze naast een standaard ruim aanbod aan films, tv-series, games en actuele vluchtinfo ook een groot aantal magazines (Engels- en Spaanstalig) in digitale vorm aanbieden. Leuke extra gadget is dat ze buiten het vliegtuig enkele camera’s hebben geplaatst, waardoor je live het beeld buiten het vliegtuig kunt zien. Leuk bij de landing!
In het tv-tje zit ook een USB-poort (USB A), dus je kunt onderweg je telefoon, tablet of e-reader opladen.
De inflight safety video is een leuk bedachte video, waarin Jandino Asporaat als Judeska de hoofdrol speelt en de nodige BN-ers opdraven. De gedachte hierachter is dat een leuke video beter bekeken zal worden dan een suffe standaard video zoals andere airlines die hebben, en daar geloof ik wel in. Zie de video onderaan deze pagina.
Kortom: het aanbod moet wellicht nog een kleine uitbreiding/upgrade krijgen om wat meer Nederlandstalig te bieden, maar wij hebben ons er prima mee vermaakt en geen behoefte gehad om op onze telefoon de downloads van Netflix te gaan kijken.

Wifi

Corendon biedt op de vluchten naar en terug van Curacao de mogelijkheid om gebruik te maken van wifi, tegen betaling. Je kunt hierbij kiezen uit 3 bandbreedtes:
– World2Chat (20MB) US$ 5,90. Prima voor licht gebruik, zoals Whatsapp brichten.
– World2Surf (150MB), US$ 15,90: Geschikt voor social media-gebruik en het bezoeken van websites.
– World2Surf Plus (500MB), US$ 29,90: Wil je je films of tv-series streamen, dan is dit het pakket voor jou.
De tarieven zijn per enkele reis; je kunt dit tijdens de reis in het vliegtuig aankopen door gewoon online te gaan.

De crew

De crew is een mix van Nederlandstalige Corendon crew en Engelstalige crew van het Spaanse World2Fly. Vriendelijk en behulpzaam en ook lekker snel in de service en het weer weghalen van het afval na het eten.

Conclusie

Alles bij elkaar biedt Corendon een zeer mooi alternatief dat goed de concurrentiestrijd aan kan met KLM en TUI op de route Amsterdam – Curacao. Het is duidelijk te merken dat Corendon enkele details voor deze route heeft afgestemd op de bestemming, wat direct al meer persoonlijke service uitstraalt. Maar omdat de verschillen niet heel ver uiteen lopen zullen veel toeristen vooral hun keuze baseren op de prijs van de tickets. Benieuwd wat een Corendon-ticket naar Curacao voor jou kost? Kijk snel!

Losse ticket of pakketreis?

Regel je zelf je accommodatie, of boek je liever een pakketreis naar Curacao met reis & verblijf in één?