vertraging vliegen Curacao Nederland compensatie

Vlucht Curacao vertraagd: compensatie?

Je gaat lekker op vakantie naar Curacao, heerlijk! Maar je moet er nog wel heen vliegen. Doorgaans een vliegreis van 9 tot 10 uur, maar met wat pech erbij loop je vertraging op. Maar is de vertraging minimaal 3 uur, dan kun je tot € 600 p.p. compensatie krijgen!

Vertraging op Schiphol

Vlieg je naar Curacao dan vertrek je doorgaans vanaf Schiphol (of via b.v. Brussel vlieg je via Schiphol). En met de grootte van Schiphol kan er wel eens wat misgaan dat dan niet zomaar even snel is opgelost. Dat krijg je al snel een domino-effect dat tientallen vluchten vertraging oplopen. Vervelend, zeker als je al door de hele riedel van de security en paspoortcontrole bent. Dan moet je je maar vermaken achter de douane. Een beetje shoppen, je eet nog wat, maar het is sowieso een vervelende start van de vakantie als je op Schiphol een paar uur extra moet wachten voordat je vertrekt.

Compensatie bij vertraging?

Hoe zit dat eigenlijk, heb je recht op financiële compensatie als je vliegtuig met vertraging vertrekt? Ja zeker, als de vertraging lang genoeg is, dan heb je zeker recht op compensatie en dat kan nog best wel een leuk bedrag zijn ook. Sowieso krijg je bij een vertraging van enkele uren ter plekke vaak wel een kleine compensatie om b.v. voor € 5 wat te drinken of eten te kopen om de tijd door te komen, maar als de vertraging écht oploopt kun je ook redelijk wat geld terugkrijgen.

vlucht Curacao vertraagd compensatie

EU wetgeving

Vanuit de EU is er vrij duidelijke regelgeving over verplichte compensatie bij vertragingen van vliegreizen. Voor het gemak zullen we het verder in dit artikel alleen hebben over de vertraging op vluchten naar en terug van Curacao, maar vlieg je kortere afstanden, lees dan hier meer info over mogelijke compensatie.

Vertraging bij aankomst

Belangrijk om te weten is dat bij het wel of niet toekennen van compensatie gekeken wordt naar de vertraging die je hebt opgelopen bij aankomst op Curacao. Ben je enkele uren later vertrokken vanaf Schiphol, maar had het vliegtuig flink windje mee waardoor onderweg een groot deel van de vertraging is ingelopen, dan kan het gebeuren dat je geen recht hebt op compensatie.

De regels

Wanneer heb je recht op compensatie en welke compensatie is dat dan? Nogmaals, om het overzichtelijk te houden benoemen we hier alleen de compensatie voor vluchten tussen Schiphol en Curaçao (en v.v.):

Compensatie tot € 600 p.p.

  • Bij meer dan 2 uur vertraging van vertrek heb je recht op verzorging
  • Bij minimaal 3 uur vertraging bij aankomst heb je recht op een vergoeding tot € 600 p.p.
  • Is de vlucht volledig geannuleerd en ben je minder dan 2 weken voor vertrek hierover geïnformeerd, dan heb je recht op een vergoeding tot € 600 p.p.

Hierbij nog wel de extra opmerking die in vrijwel alle gevallen wel op gaat bij het vliegen tussen Schiphol en Curacao: het is EU-regelgeving, dus de compensatie is alleen mogelijk bij vertrek vanuit een EU-land (ja, daar valt Schiphol onder) of als je vliegt naar een EU-land met een Europese airline (ja, daar vallen KLM, TUI en Corendon onder). Dus bij vertraging van minimaal 3 uur op het traject Schiphol – Curacao of Curacao – Schiphol, dan heb je vrijwel altijd wel recht op bovenstaande compensatie. Een uitzondering kan b.v. zijn als je je ticket hebt geregeld via een andere maatschappij waarbij je een tussenstop hebt in de USA.

Compensatie claimen

Om de compensatie te claimen kun je zelf contact opnemen met KLM, TUI of Corendon, maar dat kan soms lastig zijn. Uiteraard wil de luchtvaartmaatschappij zoveel mogelijk voorkomen om de compensatie te moeten uitkeren, dus kan het gebeuren dat je in een correspondentie terecht komt waar je zelf al snel onvoldoende (juridische) kennis voor hebt. Is je vlucht b.v. met 6 uur vertraging op Curacao aangekomen, dan is het wel duidelijk en kun je het zelf regelen met grote kans dat je binnen enkele dagen al de bevestiging krijgt dat de compensatie wordt uitgekeerd. Maar kom je in een wat grijzer gebied terecht, of heb je b.v. een aansluitende vlucht gemist, dan kan het lastig worden. In dat geval adviseren we om gebruik te maken van de service van EUclaim, een bureau dat alle (juridische) kennis heeft om de claim voor jou binnen te halen als je daar volgens de EU-regelgeving recht op hebt.

EUclaim

Je kunt bij EUclaim terecht voor compensatie voor zowel geannuleerde als vertraagde vluchten. Via de handige tool op hun website kun je heel snel zien of je wel of geen recht hebt op compensatie.
Daarbij is het goed om te weten dat ze hun service aanbieden op basis van No Cure, No Pay. Dus mocht je geen compensatie krijgen, dan kost het je ook niets.

Hoe werkt het?

Hoe werkt het proces bij EUclaim? Het proces gaat vrij simpel:
1- Uiteraard doe je eerst een (gratis) check of je überhaupt recht hebt op compensatie.
2- Heb je recht op een vergoeding, dan kun je in één keer een claim indienen voor alle reisgenoten.
3- EUclaim gaat direct aan de slag met het aanmaken van jouw dossier. Dat kun je zelf volgen via de inloggegevens om direct inzage te hebben in jouw dossier.
4- Je ondertekent de volmacht en EUclaim kan de communicatie opstarten met de vliegtuigmaatschappij.
5- Als de claim door de vliegtuigmaatschappij wordt erkent en ze gaan een vergoeding uitbetalen, dan zal dat doorgaans binnen 4 tot 8 weken uitgekeerd worden.

Wat is jouw vergoeding?

Check snel of jij recht hebt op compensatie, en zo ja wat dan jouw vergoeding wordt. Deze check doe je gratis en binnen een minuutje, dus dat is mogelijk € 600 verdiend binnen een paar minuten tijd!