brussel curacao amsterdam schiphol

Naar Curacao: vanaf Brussel of Schiphol?

Woon je in het zuiden van Nederland en wil je naar Curacao, dan kun je overwegen om met KLM vanaf Brussel te vertrekken. Waarom? We geven je de voor- en nadelen om vanuit Brussel naar Curacao te vliegen.

Vliegen naar Curacao: waar vandaan?

Momenteel is het alleen mogelijk om (vanuit Europa) vanaf Schiphol naar Curacao te vliegen. De afgelopen jaren is het ook mogelijk geweest om vanaf Düsseldorf en Brussel rechtstreeks op Curacao te vliegen, maar die vluchten zijn ondertussen weer gestopt. Toch kan het interessant zijn om eens te kijken naar de mogelijkheden om je reis naar Curacao in Brussel te beginnen, met KLM. Je vliegt dan eerst van Brussel naar Amsterdam, en daar stap je alsnog in hetzelfde vliegtuig als wanneer je een ticket Amsterdam naar Curacao geboekt zou hebben. Dus de ‘grote oversteek’ doe je in hetzelfde toestel, je maakt voor het stukje Brussel – Amsterdam een extra vlucht en dus ook extra reistijd. Toch kan het interessant zijn om je reis naar Curacao te beginnen vanaf Brussel en niet vanaf Amsterdam. We geven je wat voordelen, maar benoemen ook wat aspecten waarbij vliegen naar Curacao via Amsterdam Schiphol een betere oplossing is.

Vliegen vanaf Brussel: voordelen t.o.v. Schiphol

Goedkope tickets

Voor velen het belangrijkste argument om vanaf Brussel te vertrekken is de prijs van de tickets. Door een combinatie van lagere luchthavenbelasting en meer subsidie voor KLM is het voordeliger om vanaf Brussel naar Curacao te vliegen dan vanaf Amsterdam naar Curacao. In het laagseizoen scheelt het een paar tientjes per persoon, maar in het hoogseizoen kan het verschil oplopen tot € 250 p.p. of zelfs nog meer, in het voordeel van Brussel. Dus zeker als je bv. in de zomer- of kerstvakantie met een gezin van 4 of 5 naar Curacao wilt, kan het flink schelen om eens te checken wat de mogelijkheden zijn voor vertrek vanaf Brussel.

Makkelijker aan te rijden

KLM vliegt vanaf Brussel Airport (BRU) in Zaventem, in het noordoosten van Brussel. Voor vrijwel heel limburg en de zuidelijke helft van Noord-Brabant is Brussel Aiport beter aan te rijden dan Schiphol.
Het kantelpunt ligt ongeveer op de lijn Breda – Tilburg – Venray. Woon je daarboven dan is het korter rijden naar Amsterdam, woon je ten zuiden van die lijn dan zal Brussel sneller aan te rijden zijn. Uiteraard is het niet heel strak op die lijn. Woon je bv. in Eindhoven (ten zuiden van die lijn) vlakbij de A2, dan zal Amsterdam alsnog sneller aan te rijden zijn. Dus woon je in de regio van die lijn Breda – Tilburg – Venray, check zelf even de route naar Schiphol en de route naar Brussel Airport (Zaventem) om te kijken wat voor jou sneller aan te rijden zal zijn.

kaartje Schiphol Zaventem

Minder drukte

Doorgaans is Brussel Airport minder druk dan Schiphol Airport. En dat merk je overal: bij het inchecken, bij de security check, bij de paspoort controle, bij de gates en als je achter de douane wat wilt eten. In 2022 kreeg Amsterdam Schiphol zo’n 61,3 miljoen reizigers te verwerken, via Brussel reisden er ‘slechts’ zo’n 19 miljoen. Het voordeel hiervan is dat in Brussel alles veel sneller gaat en dat merk je al aan de algemene informatie vooraf: Waar op Schiphol het advies geldt om minimaal 3 uur voor vertrek naar Curacao aanwezig te zijn, is dat op Brussel Airport 2 uur van tevoren.

Lang parkeren

Voor de tarieven op de officiële parkings van de vliegvelden maakt het weinig verschil in prijs of je kiest voor parkeren bij Schiphol of parkeren bij Brussel. We hebben dit voor een aantal periodes vergeleken en per keer zat er (voor een 10-daagse reis) maar een paar euro verschil tussen de twee locaties. De ene keer bleek parkeren bij Schiphol net iets voordeliger, de andere periode was parkeren bij Brussel Airport net goedkoper.
N.B.: Als je gebruik wilt maken van de niet-officiële parkeermogelijkheden rond de vliegvelden, dan zijn die in Amsterdam doorgaans een paar tientjes voordeliger (ook weer bij een 10-daagse reis). Echter is ons advies om gebruik te maken van de officiële parkeerterreinen bij het vliegveld.

Vliegen vanaf Schiphol: voordelen t.o.v. Brussel

Het is zeker niet zo dat Brussel Airport het op alle punten wint van Schiphol. Er zijn zeker ook wel goede argumenten om je reis naar Curacao te starten op Schiphol.

Reistijd

Vlieg je vanaf Brussel, dan heb je vanaf Amsterdam hetzelfde vliegschema als iemand die vertrekt vanaf Amsterdam, dus je hebt vanuit Brussel altijd nog de extra reistijd tussen Brussel en Amsterdam. Puur de vliegtijd tussen Brussel en Amsterdam is een klein uurtje. Dat valt dan weg tegen het uurtje extra dat je van tevoren op Schiphol moet zijn voor het inchecken, dus op zich is het ook weer niet zo dat dit voor veel verloren tijd zorgt. Wel moet je uiteraard vroeg in de ochtend op Brussel inchecken.

Overstappen

Als je vertrekt vanuit Brussel, dan moet je op Amsterdam een overstap maken naar het vliegtuig dat jou naar Curacao brengt. Hier zit een (klein) risico aan: als de vlucht vanuit Brussel vertraagd is kun je mogelijk het vliegtuig naar Curacao missen. Ook heb je een iets groter risico dat er ‘achter de schermen’ iets niet goed gaat met het overladen van jouw bagage, waardoor je zonder koffer aankomt op Curacao.

CO2-uitstoot

Voor steeds meer mensen een factor waar naar gekeken wordt: de route Brussel-Curacao is meer vliegtijd dan de route Amsterdam-Curacao, dus met het stukje Brussel – Amsterdam veroorzaak je voor jouw reis naar Curacao extra CO2-uitstoot. Waar je met de vliegroute Amsterdam – Curacao voor een retourtje per persoon zorgt voor een uitstoot van 2,46 ton CO2, is dat 0,07 ton CO2 bij een retourtje Brussel – Amsterdam*. Uiteraard ook geen schokkend hoge uitstoot, maar alle beetjes helpen.
*: bron: https://treesforall.nl/

Met de bus gratis naar Schiphol

KLM biedt een mooi alternatief als je naar Schiphol wilt reizen vanuit het zuiden/oosten van Nederland: vanaf 4 stedenkun je gratis met de pendelbus mee. Je kunt opstappen in Nijmegen, Arnhem, Eindhoven en Maastricht. Grappig: je kunt de bus direct al reserveren bij je vliegticket, dus je reserveert dan b.v. “Arnhem – Curacao“.
De KLM-bus rijdt 7 dagen per week en er zijn 2 routes:
Route 1: Maastricht centrum – Maastricht Aachen Airport – Eindhoven Airport – Schiphol (en v.v.). Rijdt 2x per dag, aankomst Schiphol om 08:10 en 18:00.
Route 2: Nijmegen – Arnhem – Schiphol (en v.v.). Rijdt 1x per dag, aankomst Schiphol 07:45.
Extra voordeel van deze busrit is dat bij vertraging van de bus je ticket kosteloos wordt omgeboekt.

Conclusie/advies

Alles bij elkaar kan vertrekken vanaf Brussel zeker interessant zijn als je in het zuiden van Nederland woont. Alles bij elkaar zul je ongeveer evenveel tijd kwijt zijn aan de reis, maar het kan wel tot een paar honderd euro p.p. voordeliger uitpakken. Vind je het een enorm gedoe om te moeten overstappen of wil je het milieu zo min mogelijk belasten met je reis, vertrek dan vanaf Schiphol en pak als het enigszins kan de gratis KLM-bus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *