Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
Top

Papiaments leren

papiamentse les: leren op curacaoofin nederland
Als je op Curaçao wilt gaan wonen, kom je er niet onderuit: je moet Papiaments leren. Natuurlijk kun je op Curaçao goed uit de voeten met Nederlands, maar uit respect voor het land en de cultuur is Papiaments leren echt wel een must.

Móet je Papiaments leren?

Is het echt nodig om Papiaments te leren als je op Curaçao gaat wonen? Het mooie van Curaçaose cultuur is o.a. dat het een mix is van allerlei culturen. Die culturen plus de economische noodzaak voor contacten met andere landen zorgen er voor dat veel mensen op Curaçao meerdere talen spreken. Naast Papiaments spreken heel veel van de 160.000 inwoners van Curaçao ook minimaal één van de buitenlandse talen Nederlands, Engels of Spaans. In veel gevallen spreekt men zelfs twee van die buitenlandse talen en je komt ook zat mensen tegen die ze alle drie spreken. Dus puur voor de communicatie zal Papiaments leren niet nodig zijn.

Papiaments leren voor je werk

Als je op Curaçao gaat werken is het eigenlijk ook wel een must om Papiaments te leren. Bij zakelijk contact met een ander bedrijf kan dat ene zinnetje Papiaments echt het verschil betekenen tussen een deal sluiten of zonder resultaat weer naar huis gaan. En uiteraard zal je Papiaments ook van pas komen als je een functie hebt waarbij je veel contact hebt met de lokale bevolking.
Let op: Bij sommige beroepen (b.v. in het onderwijs) kan het zelfs verplicht zijn dat je Papiaments leert om de functie te kunnen krijgen!

Curaçaose trots

De Curaçaose bevolking is trots op hun eiland, en terecht! Het is tenslotte maar een relatief klein eilandje, maar heeft zich (zeker in vergelijking met veel andere Caraïbische landen) goed ontwikkeld. Daar krijgt de bevolking graag waardering voor van de buitenlanders. En die waardering kun je o.a. laten blijken door Papiaments met ze te spreken. En dat betaalt zich dan ook weer terug doordat de lokale bevolking je net even beter zal helpen of eerder zal opnemen in de gemeenschap. En nee, je hoeft echt niet vanaf je eerste dag op Curaçao al op hoog niveau Papiaments te kunnen spreken. Maar je zult zien dat het je echt zal helpen als je net even meer Papiaments kan spreken dan ‘bon dia’ en ‘mashi danki’. Spreek je geen woord Papiaments, dan heb je kans dat je sneller wordt gezien als die ‘Makamba’ (oud-Curaçaos scheldwoord voor de Nederlanders) die zich niet wil aanpassen. Kortom: Papiaments leren is niet een absolute must voor het dagelijks leven op Curaçao, maar het kan het leven op Curaçao zeker een stuk makkelijker maken in je contact met de lokale bevolking.

Papiamentu of Papiamento?

Sinds 2007 is Papiaments een officiële taal op Curaçao. Er zijn echter wel wat kleine verschillen tussen Papiaments op Curaçao of Papiaments op Aruba. Vandaar dat men op Curaçao Papiamentu spreekt en op Aruba is het Papiamento.

Papiaments leren op Curaçao

Als je net naar Curaçao geëmigreerd bent is het leuk om Papiamentse les te nemen. Een wekelijke groepsles (of privé-les) waarbij je gelijk in praktijk kunt oefenen wa je die week geleerd hebt. Daarnaast is het natuurlijk ook een leuke manier om via de Papiamentse les in contact te komen met lotgenoten. Want met gemiddeld 5.000 Nederlanders per jaar die voor langere tijd op Curaçao gaan wonen is er een grote kans dat er onder je mede-cursisten ook andere Nederlanders zijn die Papiamentse les nemen kort nadat ze op het eiland zijn komen wonen.
Er zijn twee toppers op Curaçao die we je kunnen aanbevelen:

Papiaments leren in Amsterdam bij Gisela Mosquera

Gisela is op Curaçao geboren maar woont al 20 jaar in Amsterdam. Ze is echter regelmatig voor langere tijd op Curaçao, dus het is bij Gisela mogelijk om Papiamentse les te krijgen op Curaçao en in Amsterdam. Gisela is docente Spaans, Engels en Papiaments met al jarenlange ervaring als docente op taalscholen en het ROC in Amsterdam. Bij Gisela leer je niet alleen de feitelijke woorden en grammatica, maar de communicatie als geheel. Gisela gebruikt dan ook vaak spelletjes, muziek en humor tijdens de Papiamentse les en verwerkt in de les ook altijd wat cultuur en lokale omgangsvormen.
Gisela past haar lesmateriaal en het tarief aan op de behoefte van de cursisten. De kosten voor Papiamentse les bij Gisela zijn afhankelijk van wat je precies wilt, dus neem even contact met haar op.
Voor meer informatie over Papiaments les van Gisela op Curaçao of in Amsterdam, kun je contact opnemen met Gisela.

Tevreden cursist

Een review die we over Gisela ontvingen: “Wat ik heel prettig vind is dat Gisela echt les op maat geeft en dus inspeelt op mijn behoeftes. Ze vind vaak een creatieve manier om mij dingen bij te brengen. Bijvoorbeeld met muziek, waardoor leren leuk wordt. Op die manier heb ik in korte tijd al veel kunnen leren. Gisela is heel geduldig en ze doet haar werk met lach. Kortom geweldige docent.

Nieuwe groepslessen beginnen in januari 2018

Gisela gaat vanaf tweede week januari 2018 weer beginnen met een nieuwe serie groepslessen Papiaments voor beginners. Op maandag of donderdag (bij voldoende belangstelling ook op woensdag), van 20:00 tot 21:30, 14 weken lang. Met een groepsgrootte van max. 4 deelnemers is er voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht.
Interesse? Stuur snel een mail naar Gisela voor meer info.

Papiaments leren in Den Haag bij Hellen Noort

Hellen Noort Papiaments leren
Hellen Noort is een begrip onder de Nederlanders op Curaçao. Velen zijn al bij haar op cursus geweest om Papiaments te leren. Privé-les of groepsles, particulier of op kantoor: Hellen is zeer flexibel in de opzet van de cursus. Hellen is vooral bekend door haar lesprogramma ‘Papiamentu op maat’, waarmee ze voor elke cursus-doelstelling de juiste aanpak weet te leveren. Maar vanaf voorjaar 2018 is Hellen niet meer op Curaçao te vinden; ze verhuist naar Nederland en zal in de omgeving van Den Haag Papiamentse les gaan geven. Meer info volgt.

Les van Hellen Noort in Nederland

De expertise van Hellen is zelfs in Nederland bekend: Hellen werkt samen met de LOI voor hun lespakket Papiaments.
> Meer informatie over Papiaments leren bij Hellen Noort

Papiaments leren in Nederland

Als je naar Curaçao gaat verhuizen is het handig om in Nederland al te beginnen met Papiaments leren. Het is mogelijk (m.n. in de grote steden) om hiervoor groepsles of privé-les te nemen, zoals bij Gisela Mosquera in Amsterdam (hierboven vermeld).

Groepsles Papiaments in Den Haag

Wil je in de regio Den Haag Papiaments leren, dan kun je naar Maureen Levisson. Maureen geeft al lange tijd Papiaments les en is daardoor al aardig een begrip geworden onder de Nederlanders op Curaçao. De basiscursus Papiaments bestaat bij Maureen uit 10 lessen van anderhalf uur (meestal in de avond). De groep is max. 7 personen groot zodat iedereen voldoende aandacht krijgt. Ook leuk: elke les krijg je ook een Antilliaans hapje/taartje (+ het recept), dus je krijgt ook al wat culinaire les. De cursus Papiaments bij Maureen kost € 250,-. Meer weten? => Mail met Maureen.

Papiaments leren in je eigen tempo

Als Papiaments leren op een vaste moment in de week niet handig is of als er geen Papiamentse les bij jou in de buurt gegeven wordt, dan is het ook mogelijk om Papiaments te leren via een thuisstudie met begeleiding via internet. Dan kun je in je eigen tempo Papiaments leren. Je krijgt het audio-materiaal op MP3 of cd’s en via internet kun je je huiswerk (spraakopdrachten) inleveren.
Ik kan hiervoor de cursus van de LOI aanbevelen. Een complete cursus waarmee je al snel je eerste woordjes Papiaments kunt spreken. Wat ook in het voordeel van de LOI spreekt is dat ze samenwerken met Hellen Noort, de topper in Papiamentse les op Curaçao.
Twijfel je nog?
Tip 1: Je kunt sowieso eerst een gratis proefles aanvragen.
Tip 2: Je kunt na ontvangst van het eerste lespakket binnen 14 dagen alles retour sturen en je geld volledig terug krijgen (‘No questions asked’-policy).

> Meer over de cursus Papiaments van de LOI
Papiaments leren bij de LOI, schrijf je nu in!

Papiaments leren online via Henky's Papiamento

Henky’s Papiamento biedt online Papiamentse les

Online Papiaments leren

Wil je helemaal zelf Papiaments leren zonder de (morele) verplichting van een echt lesprogramma? Dan kun je ook online Papiaments leren met geheel vrijblijvende video’s en taalquizjes. Leer Papiaments op een leuke en toegankelijke manier met behulp van Henky’s Papiamento. Op henkyspapiamento.com zijn al vele je voor gegaan bij het leren van deze mooie taal. Bekijk de video lessen op Youtube en al het andere lesmateriaal op de website. Zo kun je op ieder gewenst moment aan je Papiaments werken. Via de Facebook pagina en Instagram kun je dagelijks een zin en uitspraak in het Papiaments leren. Erg toegankelijk, zeker ook leerzaam en vooral leuk.

Privé-cursus Papiaments

Ben je helemaal enthousiast over de Papiamentse les van Henky? Sinds kort kun je ook een privé-cursus bij Henky doen. Óf persoonlijk (Amsterdam e.o.) óf via Skype als je te ver van Amsterdam woont.
> Meer over Papiamentse les van Henky

Papiaments leren via Facebook

Voor je allereerste woordjes of als je snel wat Papiaments wil leren voor je vakantie naar Curaçao kun je ook lid worden van de Facebook-groep “Papiaments voor Dummies”. Hier vind je handige overzichtjes van woorden en zinnetjes in een veel voorkomende situatie en kun je ook vragen stellen aan de andere groepsleden over een bepaalde vertaling. Handig!