Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Papiaments leren

papiamentse les: leren op curacaoofin nederland
Als je op Curaçao wilt gaan wonen, kom je er niet onderuit: je moet Papiaments leren. Natuurlijk kun je op Curaçao goed uit de voeten met Nederlands, maar uit respect voor het land en de cultuur is Papiaments leren echt wel een must. En het kan je ook echt verder helpen om wat Papiaments te begrijpen!

Móet je Papiaments leren?

Is het echt nodig om Papiaments te leren als je op Curaçao gaat wonen? Het mooie van Curaçaose cultuur is o.a. dat het een mix is van allerlei culturen. Die culturen plus de economische noodzaak voor contacten met andere landen zorgen er voor dat veel mensen op Curaçao meerdere talen spreken. Naast Papiaments spreken heel veel van de 160.000 inwoners van Curaçao ook minimaal één van de buitenlandse talen Engels of Spaans. En Nederlands is nog steeds een officiële taal op Curaçao. In veel gevallen spreekt men zelfs twee van die buitenlandse talen en je komt ook zat mensen tegen die ze alle drie spreken. Dus puur voor de communicatie zal Papiaments leren niet nodig zijn.

Papiaments leren voor je werk

Als je op Curaçao gaat werken is het eigenlijk ook wel een must om Papiaments te leren. Bij zakelijk contact met een ander bedrijf kan dat ene zinnetje Papiaments echt het verschil betekenen tussen een deal sluiten of zonder resultaat weer naar huis gaan. En uiteraard zal je Papiaments ook van pas komen als je een functie hebt waarbij je veel contact hebt met de lokale bevolking.
Let op: Bij sommige beroepen (b.v. in het onderwijs) kan het zelfs verplicht zijn dat je Papiaments leert om de functie te kunnen krijgen!

Papiamentu of Papiamento?

Sinds 2007 is Papiaments een officiële taal op Curaçao. Er zijn echter wel wat kleine verschillen tussen Papiaments op Curaçao of Papiaments op Aruba. Vandaar dat men op Curaçao Papiamentu spreekt en op Aruba is het Papiamento.

Curaçaose trots

De Curaçaose bevolking is trots op hun eiland, en terecht! Het is tenslotte maar een relatief klein eilandje, maar heeft zich (zeker in vergelijking met veel andere Caraïbische landen) goed ontwikkeld. Daar krijgt de bevolking graag waardering voor van de buitenlanders. En die waardering kun je o.a. laten blijken door Papiaments met ze te spreken. En dat betaalt zich dan ook weer terug doordat de lokale bevolking je net even beter zal helpen of eerder zal opnemen in de gemeenschap. En nee, je hoeft echt niet vanaf je eerste dag op Curaçao al op hoog niveau Papiaments te kunnen spreken. Maar je zult zien dat het je echt zal helpen als je net even meer Papiaments kan spreken dan ‘bon dia’ en ‘masha danki’. Spreek je geen woord Papiaments, dan heb je kans dat je sneller wordt gezien als die ‘Makamba’ (oud-Curaçaos scheldwoord voor de Nederlanders) die zich niet wil aanpassen. Kortom: Papiaments leren is niet een absolute must voor het dagelijks leven op Curaçao, maar het kan het leven op Curaçao zeker een stuk makkelijker maken in je contact met de lokale bevolking.

Online basiscursus Papiaments

cursus Papiaments Hellen Noort Papiamentu Op Maat
Hellen Noort met wéér een groep blije cursisten

e-cursus Papiaments: leer waar & wanneer jij wilt

vertalingen NED-ENG-SPA <=> PAP

cursussen in Den Haag (andere locatie in overleg)

cursus via Skype/Facetime

Papiamentu op Maat

Een taalcursus kun je nu ook heel goed thuis doen. In je eigen omgeving, op het moment dat het past in je toch al drukke schema en in de snelheid die daar bij past. Met de E-cursus Papiaments krijg je de eerste basis van de taal prima en snel onder de knie. In 11 modules die online beschikbaar staan voor je, leer je wat nodig is om de eerste eenvoudige gesprekjes aan te gaan in het Papiaments.

E-cursus Papiaments

Een zeer leuke en toegankelijke startcursus Papiaments is de E-cursus die Hellen Noort heeft opgezet. Je doet deze online basiscursus Papiaments in je eigen tempo. Via 11 video’s komen de basisregels van het Papiaments aan bod en door middel van pdf-bestanden krijg je de woordenlijst aangeboden. Aan het einde van de 11 modules kun je een eenvoudig gesprek voeren in het Papiaments. Beheers je deze basis, dan kun je via Hellen ook een vervolgcursus doen om het Papiaments echt vloeiend te gaan beheersen.

Les van Hellen Noort in Nederland

De expertise van Hellen is ook bekend in Nederland: Hellen werkt samen met de LOI voor hun lespakket Papiaments.

Meer over de online basiscursus Papiaments

Papiaments leren in je eigen tempo

Als Papiaments leren op een vaste moment in de week niet handig is of als er geen Papiamentse les bij jou in de buurt gegeven wordt, dan is het ook mogelijk om Papiaments te leren via een volledige thuisstudie met begeleiding via internet. Dan kun je in je eigen tempo Papiaments leren. Je krijgt het audio-materiaal op MP3 of cd’s en via internet kun je je huiswerk (spraakopdrachten) inleveren.
Ik kan hiervoor de cursus van de LOI aanbevelen. Een complete cursus waarmee je al snel je eerste woordjes Papiaments kunt spreken. Wat ook in het voordeel van de LOI spreekt is dat ze samenwerken met Hellen Noort.
Twijfel je nog?
Tip 1: Je kunt sowieso eerst een gratis proefles aanvragen bij de LOI.
Tip 2: Je kunt na ontvangst van het eerste lespakket binnen 14 dagen alles retour sturen en je geld volledig terug krijgen (‘No questions asked’-policy).

> Meer over de cursus Papiaments van de LOI
Papiaments leren bij de LOI, schrijf je nu in!

Papiaments leren via Facebook

Voor je allereerste woordjes of als je snel wat Papiaments wil leren voor je vakantie naar Curaçao kun je ook lid worden van de Facebook-groep “Papiaments voor Dummies”. Hier vind je handige overzichtjes van woorden en zinnetjes in een veel voorkomende situatie en kun je ook vragen stellen aan de andere groepsleden over een bepaalde vertaling. Handig!