emigreren naar curacao - 10 argumenten

Emigreren naar Curacao – ja

Misschien twijfel je nog over je (tijdelijke) emigratie naar Curacao? Het is ook niet niks, om een heel ander leven te gaan beginnen aan de andere kant van de wereld. Is Curacao wel het juiste eiland om naar toe te gaan? Moet je überhaupt wel weg uit Nederland? We geven je 10 argumenten waarom emigreren naar Curacao heel goed kan uitpakken.

1- Het weer

Uiteraard het eerste waar de meeste mensen om te emigreren naar Curacao: het is altijd lekker weer! Het hele jaar door een gemiddelde dagtemperatuur van zo’n 30 graden, zelfs in de regentijd blijft de temperatuur makkelijk warm genoeg om in zomerse kleding te blijven lopen. Een jas heb je hier niet nodig (ook niet ’s avonds in “wintermaanden”) en dichte schoenen draag je alleen als qua dresscode je slippers echt niet kunnen. Het klimaat op Curacao is heel het jaar vrij stabiel qua temperatuur van de lucht en het water.

2- Het grootste eiland

Van de voormalig Nederlandse Antillen is Curacao het grootste eiland. Ga je bijvoorbeeld naar St. Maarten of Bonaire, dan kom je op een eiland dat veel kleiner is dan Curacao. Qua oppervlakte misschien nog niet zo heel erg, maar wel in de dagelijkse praktijk: Minder bedrijven voor als je werk zoekt, minder faciliteiten voor o.a. medische zorg en sport, en de beschikbaarheid van producten in de winkels is beperkt (bijvoorbeeld dat nieuwe shirt in jouw maat en de kleur die jij wilt), met daaraan gekoppeld een levertijd van enkele weken. Met een ruim 150.000 inwoners is Curacao net groot genoeg om dergelijke zaken even beter geregeld te hebben.

Seminar “Emigreren naar Curacao”

Wil je misschien verhuizen naar Curacao of zit je al midden in de voorbereiding van de (tijdelijke) emigratie? Dan is het seminar “Emigreren naar Curacao” interessant voor jou! Alle relevante info komt voorbij, ook interessant voor sabbatical, ondernemers en pensionado’s!

3- De taal

Hoe prettig is het dat je met Nederlands overal prima terecht kan op Curacao. Veel Curaçaoënaars spreken minimaal drie van de vier talen Nederlands, Papiaments, Engels en/of Spaans. Dus kom je eens iemand tegen die geen Nederlands spreekt, dan is de kans groot dat je alsnog met Engels ook duidelijk kunt maken wat je wilt vertellen.

Papiamentse les

Mocht je voor enkele jaren op Curacao gaan wonen, dan adviseer ik je wel om Papiamentse les te gaan nemen. Je zult merken dat -ook al spreekt iemand Nederlands- men het erg zal waarderen als je Papiaments spreekt of toch minimaal een poging doet. Mijn advies is om hier in Nederland al vast een beginnetje mee te maken. Juist als nieuwkomer kun je ‘punten scoren’ bij de locals met een paar zinnen Papiaments. Denk bv. aan de instanties waar je langs moet om van alles te regelen als je net op het eiland bent. En ook als je beroepsmatig met redelijk wat lokale bevolking in contact komt, is Papiaments echt een must (denk aan bv. onderwijs of zorg).

4- De sfeer

Ook al ga je voor langere tijd emigreren naar Curacao, je zult altijd wel een sfeer hebben van een relaxte vakantie op Curacao. Vooral ook door het zonnetje natuurlijk, maar je komt weinig chagrijnige mensen tegen op straat. En dat is echt niet alleen in de gebieden waar de toeristen komen, ook op de plekken waar je niet zo snel een toerist zal tegenkomen is het over het algemeen een goede sfeer. Alles gaat op z’n gemakkie. Geen stress, poko poko!

5- De stranden

Als je gaat emigreren naar Curacao zul je zeker een strand vinden dat jouw favoriet wordt. Voor de trendy strandtenten ga je naar Jan Thiel of zoek je een prettig familiestrand dan is Mambo erg goed te doen. Maar ook als je liever een wat stiller of kleiner strandje zoekt dan kun je goed terecht in Curacao. In Banda Abou zijn er voldoende baaitjes te vinden waar het doordeweeks relatief rustig is. Op veel strandjes kun je een ligbedje huren en op sommige strandjes mag je je BBQ aansteken. Met 40+ stranden (!!) is er altijd wel een strand te vinden waar jij je helemaal happy bij voelt.

6- Kwaliteit van leven

Over het algemeen is het goed leven op Curacao. Het is één van de meest ontwikkelde landen in het Caribisch gebied. Je levensstandaard van Nederland kun je redelijk vast houden op Curacao, al kunnen de boodschappen wel wat duurder uitvallen. Qua elektronica e.d. is alles volop verkrijgbaar, wifi en 4G is prima verzorgd op het eiland. Qua levensmiddelen heb je sowieso een ‘kopie-Albert Heijn” maar daarnaast ook nog enkele lokale supermarkten die qua assortiment goed vergelijkbaar zijn met je supermarkt in Nederland, met ook alle huismerken die je in de Nederlandse supers kunt krijgen.
Uiteraard kan het gebeuren dat nét dat ene (luxe) merk even niet beschikbaar is in de winkels, maar in grote lijnen is het goed leven op Curacao. Vandaar ook dat Curacao heel interessant is voor Penshonado’s.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is curacao-sunset-1200x675-1-533x300.jpg

Tip: Vraag vrijblijvend een verhuis-offerte aan

Overweeg je te emigreren naar Curacao en wil je ongeveer weten wat het kost om (een deel van) je inboedel te verhuizen naar Curacao, vraag dan een vrijblijvende offerte aan voor enkele kubieke meters tot aan een volle 20″of 40″-container.

7- Regeltjes? Mwoahh….

Uiteraard zijn er wetten en regels op Curacao, maar lang niet zo veel (en onbegrijpelijk) als in Nederland. En wat er dan aan regelgeving is in Curacao, wordt vaak niet zo streng gecontroleerd of bestraft bij overtreding. Over het algemeen is dit wel wat prettiger in het dagelijks gebruik, maar er kleeft ook wel een nadeel aan. Ook regeltjes met betrekking tot veiligheid worden niet zo strak nageleefd of gecontroleerd. Denk hierbij aan rijden door rood licht, te hard rijden of rijden met drank op.

8- Het buitenleven

Het is echt heerlijk om het hele jaar door buiten te kunnen leven. Veel inwoners van Curacao komen bij wijze van spreken alleen binnen om te slapen en eten klaar te maken. Tijdens de winter en het regenseizoen blijft de temperatuur ook heerlijk warm. Dit is voor velen hét grote voordeel van wonen op Curacao. Vandaar ook dat bij veel woningen de inrichting buiten belangrijker is dan de inrichting binnen.

9- Vrijwel geen drukte

Waar het in Nederland vrijwel overal druk kan zjin, is het op Curacao zelden druk te noemen. Ja, de dag voor kerst is het druk in de Albert Heijn en op Koningsdag is het druk in Pietermaai. Maar over het algemeen is het altijd goed te doen, waar je ook gaat of staat. In de winkels, op de stranden, in Punda en Otrobanda: je zult er nooit door de drukte worden weggejaagd. Ook qua verkeer is het goed te doen. De Caracasbaaiweg en Santa Rosaweg zijn vaak druk in ochtend- en avondspits, maar verder zul je zelden ergens in een file terecht komen.

10- Ver weg uit Nederland, maar toch dichtbij!

Er is vanuit de historie een sterke band tussen Nederland en Curacao. Als je -om welke reden dan ook- weg wilt uit Nederland, maar toch ook Nederland niet te veel wilt gaan missen, dan is Curacao de oplossing. In sommige radiostations wordt bij het nieuws eerst het nieuws uit Nederland vermeld en daarna pas het lokale nieuws. In de supermarkten (niet alleen bij Albert Heijn) vindt je volop hagelslag, pindakaas, drop en andere typisch Nederlandse producten. Ook op Curacao staat december in het teken van Sinterklaas en oliebollen en de Nieuwjaarsduik op 1 januari (mét bekende oranje wollen muts en snert!). Tijdens Koningsdag kleurt ook Curacao oranje. En met minimaal 2 vluchten Willemstad-Amsterdam per dag is Nederland uiteindelijk ‘slechts’ 9 uur vliegen bij je vandaan. Kortom: niet voor niets wordt Curacao ook wel ‘Nederland in de tropen’ genoemd.

7 reviews op “Emigreren naar Curacao – ja”

  1. Woon nu al bijna 8 jaar in Turkije, ben nu aan het overwegen om te emigreren naar Curacao. Na deze 10 argumenten weet ik het volgens mij al bijna zeker hahah 🙂

  2. ha Marion,
    Nee, een jaar is niet mogelijk. Je mag max. 6 maanden op Curaçao verblijven zonder in te schrijven. Daarbij mag je ook max. 8 maanden (in een periode van 12 maanden) weg uit Nederland om in Nederland ingeschreven te blijven.

  3. Kan ik een jaar in Curaçao gaan wonen en werken zonder mij uit te hoeven schrijven uit Nederland

  4. Mark ,was ik al beetje mee bezig U gaf extra zetje. Ik laat nog van mij horen.
    Gr ferry

  5. ha Ferry,

    Daar kan ik zo geen antwoord op geven. Ligt o.a. aan jouw gewenste levensstandaard en de aanwezige concurrentie. Mijn advies: ga eerst eens goed uitzoeken hoeveel concurrentie er is. Doe dan zelf een aanname hoeveel klanten je per week kunt krijgen en bepaal of dat voldoende voor je is.

    Succes!
    Mark

  6. Jacobine Koot

    Het lijkt me FANTASTISCH! Ik ben aan het afstuderen aan de opleiding Sportmanagement. En daarna werk zoeken in Curacao lijkt me het einde! Enige wat me tegen houdt is mijn dierbare familie, ideale test! Curacao is prachtig ook de mensen!

Reacties zijn gesloten.