reisadvies Curacao: code groen

Reisadvies Curacao

Wat is het Reisadvies Curacao? We willen allemaal graag weer op vakantie, maar kan dat ook? We leggen uit wat het reisadvies inhoudt.

-Laatste update 16 mei 2022. Deze pagina is vandaag () nog actueel.-

Reisadvies Curacao: Reizen naar Curacao kan!

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor Curacao als reisadvies CODE GROEN. Dat betekent formeel: “De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die in Nederland. U kunt reizen naar Curaçao“. Het is mogelijk om met een pakketreis naar Curacao op vakantie te gaan, waarbij de reis gedekt wordt door elke reisverzekering.

Reisadvies Curacao: Code Groen

Het reisadvies wordt ook wel in kleurcodes gecommuniceerd; vooral handig als je bv. een grotere kaart bekijkt zodat je snel landen of regio’s kunt herkennen waar een bepaald reisadvies geldig is.
Wat zijn de mogelijke kleuren en bijbehorende reisadviezen?
– Code Groen: Geen bijzondere gezondheids- of veiligheidsrisico’s.
– Code Geel: Reizen kan, maar wees waakzaam, er zijn risico’s.
– Code Oranje: Reis alleen als dat moet. Er zijn gezondheids- en veiligheidsrisico’s, een inreisverbod en/of quarantaineverplichting.
– Code Rood: Alle reizen worden afgeraden.
Bron: NederlandWereldwijd
Het reisadvies Curacao is momenteel ‘Code Groen‘ (sinds 16 februari 2022).

reisadvies Curacao: code groen
Reisadvies Curacao: code groen

Reisadvies Curacao: uitleg

Wat betekent nou een “reisadvies Curacao: code groen”? Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt hierbij het begrip gemeld “Reizen naar Curacao kan”, wat wordt uitgelegd met de korte algemene omschrijving: “De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die in Nederland. U kunt reizen naar Curaçao.

Verplichtingen bij reizen

Een Code Groen reisadvies voor Curacao is het meest veilige reisadvies. Er gelden dan ook geen testverlichtingen meer voor het reizen van Curacao naar Nederland. Let op: de verplichtingen voor de reis van Nederland naar Curacao staan hier los van. Vooralsnog blijft de testverplichting voorafgaand aan de reis naar Curacao geldig.

Géén verplichtingen vanuit Curacao

Een reisadvies vanuit Nederland voor Curacao staat in principe helemaal los van de maatregelen die de Curacaose overheid heeft ingesteld. Uiteraard wordt door beide landen gekeken naar dezelfde situatie en zullen de maatregelen doorgaans ook geen tegenstrijdig signaal afgeven, maar dat Nederland de status voor Curacao momenteel op Code Groen heeft staan, heeft op zichzelf geen directe consequenties voor de verplichtingen vanuit Curacao. Wel moet je gewoon nog de DI-Card invullen, zoals altijd al was (ook voor de corona-periode).

Corona-test voor vertrek

Per 10 maart 2022 hoeft niemand meer te testen voor het reizen naar Curacao.

Antigeentest op 3e dag

-Deze verplichting is vervallen voor reizigers die vanaf 21 februari 2022 aankomen op Curacao-

Passenger Locator Card

Ook de Passenger Locator Card (PLC) is momenteel niet nodig om naar Curacao te mogen reizen.

Goede reisverzekering

Per 4 mei 2022 is de eis voor een goede reisverzekering vervallen. Uiteraard is nog wel het advies om een reisverzekering af te sluiten.

Mondkapje

Formeel moet je gedurende heel de reis, van het binnenlopen op Schiphol tot je op Curacao door je transfer bij je accommodatie bent afgezet, een mondkapje te dragen. Echter o.a. KLM en TUI hebben aangegeven per 23 maart 2022 hier niet meer op te handhaven; je kunt dus zonder mondkapje in het vliegtuig. Let op: er kan nog wel gehandhaafd worden op Schiphol, na de security check!
Dus:

  • Vertrekhal Schiphol tot aan security check: geen mondkapje verplicht
  • Vanaf Security check Schiphol tot in het vliegtuig: formeel wel een mondkapje dragen (maar wordt niet gecontroleerd)
  • In het vliegtuig: geen mondkapje verplicht
  • Uit het vliegtuig stappen op Curacao tot in de Aankomsthal na de douane: formeel wel een mondkapje dragen (maar wordt niet gecontroleerd)
  • Vanaf binnenlopen Aankomsthal: geen mondkapjesplicht op Curacao!

DI Card

Los van alle corona-maatregelen moet je ook een DI-card aanvragen, de Digital Immigration-Card. Dit is de digitale versie van het formuliertje dat je vroeger altijd in het vliegtuig moest invullen voor de douane op Curacao. De DI-Card moet je sowieso altijd voor vertrek regelen, los van welke corona-maatregel dan ook. Dit moet dus ook nu nog steeds gedaan worden.

Verplichtingen vanuit Nederland

Coronabewijs

Per 23 maart 2022 kun je zonder corona-test reizen van Curacao naar Nederland. Ook als je nog niet volledig gevaccineerd bent.

Adviezen

Net als in Nederland waar de corona-maatregelen zo goed als allemaal verdwenen zijn, wordt door de overheid nog geadviseerd om alert te zijn. Draag alsnog een mondkapje als je in een drukke situatie komt, probeer alsnog de 1,5 meter social distancing aan te houden en was regelmatig je handen. Geen verplichtingen, maar alsnog wel het advies van de Nederlandse overheid.

Blijf alert

Bij een Code Groen reisadvies is er altijd nog wel een risico bij een verblijf op Curacao; tenslotte is corona nog niet geheel verdwenen. Blijf dus alert en volg op onze website wat de actueel geldende maatregelen op Curacao zijn. Blijf de dagelijkse updates rond corona op Curacao volgen voor het laatste nieuws.