middelbare school curacao

Middelbare school Curacao

Veel Nederlanders die op Curacao wonen besluiten om terug naar Nederland te gaan tegen de tijd dat hun kinderen naar de middelbare school op Curacao moeten. Toch zijn er goede mogelijkheden voor voortgezet onderwijs op Curacao. Lees hier het verhaal van een Nederlandse vrouw die voor een sabbatical naar Curacao wilde, maar dat kon alleen doorgaan als haar dochter naar een middelbare school op Curacao zou kunnen.

Aansluiting bij middelbaar onderwijs in Nederland

Bij de zoektocht naar een geschikte middelbare school Curacao voor mijn dochter, die in Nederland in 2 VWO zat, ben ik begonnen met het vaststellen van een aantal eisen en wensen:

1. Kwaliteit en aansluiting van onderwijs

De aansluiting van de middelbare school op Curacao op het voortgezet onderwijs in Nederland en vice versa hadden mijn hoogste prioriteit. Vertraging of juist een gat in de schoolcarrière is natuurlijk niet wenselijk.

2. Veiligheid op middelbare school Curaçao

Uiteraard was ik op zoek naar een veilige school, met name een school waar mijn dochter als Nederlandse geaccepteerd zou worden en waar de leerlingen over het algemeen goed met elkaar omgaan zonder dagelijkse vechtpartijen en pesterijen.

3. Uitstraling van de school

Als derde op de lijst met wensen kwamen zaken als uitstraling van de school (is b.v. een school-uniform verplicht) en natuurlijk het gevoel van zowel mij als mijn dochter om de hoek kijken.

4. Locatie

De locatie vonden we het minst belangrijk. Welke school je ook kiest, rijden moet je toch om je kind(eren) te brengen en halen. Uiteraard wil je niet naar de andere kant van het eiland moeten rijden, maar aangezien alle middelbare school rond Willemstad zitten waren ze voor ons op dit punt vrijwel allemaal gelijk.

Lokale of particuliere middelbare school Curacao

Allereerst komt dan de keuze voor een lokale of particuliere middelbare school naar voren. Die hadden we snel gemaakt, want voor een Abel Tasman College moet je al snel op € 10.000 per jaar rekenen. Word je via Defensie, Justitie of een ander bedrijf gestationeerd op Curaçao dan is dat waarschijnlijk anders, want dan neemt de werkgever eigenlijk altijd de kosten voor hun rekening.

Lokale cultuur op middelbare school Curaçao

Bovendien ging onze voorkeur duidelijk uit naar een lokale school omdat je op die manier pas echt kennis maakt met een andere cultuur en de mensen van hier. Immers bij een particuliere middelbare school op Curaçao kom je toch terecht in een kleine besloten gemeenschap (“blanke elite”) want dergelijk duur betaald onderwijs is slechts voor een beperkte groep bereikbaar.
Dan blijft er een keuze over voor VSBO (in Nederland VMBO) of HAVO/VWO scholen, plus eventueel de keuze voor een geloofsovertuiging.

Wij hebben vooraf eerst telefonisch contact gezocht met het hoofd van de diverse middelbare scholen op Curaçao zodat ik mijn vragen en zorgen kwijt kon. Vervolgens hebben we een afspraak gemaakt voor een bezichtiging en kennismaking tijdens onze ‘voorbereidings-vakantie’. Samen met de enorme goede verhalen en positieve aanbevelingen van diverse mensen van het eiland, heeft dit voor ons de doorslag gegeven om te kiezen voor het Radulphus College.

Onze keuze voor de middelbare school Curaçao

Het Radulphus College is een middelbare school Curaçao met katholieke geloofsinslag en ondanks dat we zelf geen geloofsovertuiging hebben, kwam deze voor ons zo positief uit de bus dat we geen eens meer een andere school bezichtigd hebben.
Het gevoel was gelijk goed, de school heeft een positieve open instelling. Oke, er heerst een behoorlijk strak regime ten opzichte van wat we in Nederland kennen, maar dat leek me niet eens verkeerd om eens mee te maken. Daar leren we met z’n allen alleen maar weer van, toch?

Sfeer op Middelbare school Curaçao

Echter de sfeer op school, onderling tussen de leerlingen en ook tussen leerlingen en leraren, en de wijze van omgang met elkaar is echt fantastisch! Mijn dochter moest de eerste weken wel even wennen, met name aan de wat strakke regelgeving, maar ze was vanaf dag één onderdeel van de groep! En nu heeft ze al herhaaldelijk aangegeven het allerliefst de middelbare school op Curaçao af te willen maken omdat het zo enorm goed bevalt! Geen onderling gedoe, geen gepest of buiten sluiten, geen groepjesvorming, geen afgunstig gedrag en geklier… Alleen maar heel veel saamhorigheid!
Dat was wat de rector zo roemde over ‘zijn’ school en dat blijkt dus ook waarheid en geen woord van te zijn gelogen!
Verder worden er veel leuke activiteiten georganiseerd, hebben ze een tropenrooster waardoor de leerlingen ’s middags vrij zijn (maar dat geldt voor alle middelbare scholen op Curaçao), en is het Radulphus College modern genoeg dat ze ook een online LeerlingVolgSysteem hebben.

Radulphus College Curaçao

Het Radulphus College is de grootste middelbare school van Curaçao met ongeveer 1.200 leerlingen en staat zeer goed bekend. Ze kennen, net als de overige lokale middelbare scholen op Curaçao, geen onderwijsinspectie rapport. Wel wordt het Radulphus College jaarlijks gecontroleerd op slagingspercentage (afgelopen jaar 96% VWO en 84% HAVO). Ze kennen dezelfde profielen als in Nederland, en het onderwijs sluit logischerwijs volledig aan op het Nederlandse onderwijssysteem. Per middelbare school op Curaçao zijn er wat afwijkingen/uitzonderingen. Zo wordt er op het Radulphus bijvoorbeeld geen Duits onderwezen.

Papiaments op middelbare school Curaçao

Papiaments is een verplicht vak op de middelbare school op Curaçao, maar dat is alleen maar leuk om te leren en eens mee te mogen maken. Verder een zeer gemailleerd gezelschap van allerlei nationaliteiten, waarbij er groepen zijn die Papiaments, Nederlands en Engels spreken.

Nadelen middelbare school Curaçao

Zijn er ook nadelen? Mwah….. het onderhoud van de schoolgebouw misschien? Het zijn relatief oude lokalen die absoluut onderhoud zouden kunnen gebruiken en het is allemaal niet hyper modern, echter dat geldt zo’n beetje voor alle lokale scholen op Curaçao. De budgetten zijn gering en er wordt weinig geld extra vrij gemaakt. Wel hebben alle lokalen een fan of airco!
Wat betreft de uniformen, dat beperkt zich tot een verplichte polo met het schoollogo in diverse kleuren waaruit je zelf mag kiezen. En de verplichte lange broek en dichte schoenen (beide gewoon vrij te kiezen, mits niet met gaten en scheuren) blijken in de praktijk ook reuze mee te vallen. Het achterliggende idee is geen herkenbare komaf qua sociale klasse. Alleen maar goed, is mijn persoonlijke mening.
De overgang van middelbare school tussen Nederland (van V2) en Curaçao (naar V3) is prima te doen, maar niet helemaal ‘smooth’. Bij een aantal vakken lopen ze op Curaçao wat voor (o.a. Engels) en een aantal vakken loopt wat achter (o.a. Nederlands en Frans; op Curaçao wordt in de brugklas geen Frans onderwezen).

Terug naar Middelbare school Nederland

We zullen kijken in hoeverre de overgang van de middelbare school Curaçao (V3) naar Nederland (V4) te maken is. Waarschijnlijk komt dat allemaal wel goed en anders was het sowieso een geweldig jaar om nooit te vergeten. De opgedane ervaring is vele male groter en weegt zwaarder dan een jaartje “over doen” zoals de conrector vooraf in Nederland tegen ons zei! Je doet zoveel ervaring op met een jaartje middelbare school op Curaçao en dat pakt niemand je ooit meer af! Oftewel een jaar waarin je misschien wel meer leert dan menig leerling in zijn hele middelbare schoolperiode in Nederland.

Miguel Pourier Academy

Sinds enkele jaren is er een nieuwe opleiding in het voorgezet onderwijs op Curaçao: De Miguel Pourier Academy richt zich op MAVO/HAVO/VWO onderwijs en is een tweetalige opleiding in Saliña. De Miguel Pourier Academy is verbonden aan het Klein College, en is dus ook een privé-school. Naast inschrijfgeld van NAF 375,- kost deze opleiding gemiddeld NAF 1.500,- per maand. De opleiding is verbonden aan het NOB en het Ministerie van Onderwijs in Nederland. De Academy zal onder de Nederlandse onderwijsinspectie vallen waardoor een gegarandeerd Nederlands erkend diploma zal worden behaald door het afleggen van het staatsexamen op Nederlands grondgebied.
> Meer over Miguel Pourier

Overzicht middelbare scholen Curaçao

Voor de volledigheid hierbij een overzicht van de middelbare scholen op Curaçao.

Radulphus College

 • Cas Coraweg 57, telnr. +5999 737 6008
 • Katholiek
 • Havo en VWO
 • Schooluniform in lichte zin (school-polo met zelf gekozen spijkerbroek)
 • www.radulphuscollege.org

Peter Stuyvesant/KAP

 • Schottegat-Noord 105, telnr. +5999 737 4650
 • Openbaar
 • Havo en VWO
 • www.kap-psc.com

Maria Immaculata Lyceum (MIL)

Marnix College (VPCO)

Dr. Albert Schweizer College (VPCO)

Vespucci College

 • St. Michielsweg 14-s, telnr. +5999 888 7227
 • Particuliere middelbare school Curaçao
 • Kosten-indicatie: NAF 20.000 per jaar
 • VSBO, Havo en VWO
 • www.vespuccicollege.net

Abel Tasman College

 • Gosieweg 22, telnr. +5999 737 1046
 • Particuliere middelbare school Curaçao
 • Kosten-indicatie: NAF 30.000
 • VSBO, Havo en VWO
 • Abel Tasman College

International School

 • Koninginnelaan z/n, telnr. +5999 737 3142
 • Particuliere middelbare school Curaçao
 • Kosten-indicatie: NAF 30.000
 • Uitsluitend Engelstalig onderwijs
 • www.isc.cw

Open dag en inschrijven

In de periode februari/maart hebben de meeste middelbare scholen op Curaçao een Open Dag, met daarbij gelijk de opening van de inschrijving voor het nieuwe schooljaar. Bekijk de website van de middelbare scholen voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *