optimized

Vakantietips voor Curaçao

Je gaat met vakantie naar Curaçao. Heerlijk, je zult ongetwijfeld gaan genieten! Maar ook zul je misschien nog niet alles weten van deze ‘parel van het Koninkrijk der Nederlanden’. Hier wat praktische info en vakantietips voor Curaçao.

1- Elektriciteit op Curaçao

Op Curaçao kom je zowel 220V als 110V tegen. In de meeste hotels zul je alleen 110V hebben op je kamer. Kijk even goed op het apparaat (of de accu) dat je in het stopcontact wilt doen: de meeste Europese apparaten kunnen 110V hebben, maar niet allemaal. Bij de receptie kun je waarschijnlijk wel verloopstekkertjes lenen of kopen. Nog een handige tip: Neem een stekkerdoos mee! Met smartphones, tablets, e-readers, MP3-spelers, etc. zul je dagelijks zat apparaten op willen laden. Als je dan een stekkerdoos bij je hebt, heb je maar 1 verloopstekkertje nodig!

> Stekkerdoos kopen

2- Valutakoers Curaçao

Op Curaçao betaal je met de Antilliaanse Gulden, afgekort met NAF of ANG. de koers ligt rond de NAF 1,95 voor € 1,- (koers februari 2020). De koers van de NAF is redelijk stabiel, en is gekoppeld aan de US dollar. Een snelle formule voor het indicatief omrekenen van NAF naar euro’s is “delen door 2”. Dus NAF 10,- is EUR 5,-. Je kunt op Curaçao overal makkelijk betalen met je Nederlandse pinpas of creditcard. Let er wel op dat je je pinpas van tevoren vrij geeft voor pinnen buiten Europa! En als je je creditcard niet heel vaak gebruikt, check dan nog even je pincode (als die er op zit). Er zijn op Curaçao volop pin-automaten te vinden (zie de borden ‘ATM’).

3- Tijdsverschil Nederland-Curaçao

Op Curaçao doet men niet aan zomertijd (hé, het is heel het jaar al zomer! :-)). Vandaar dat het tijdsverschil tussen Nederland en Curaçao niet het hele jaar hetzelfde is. Als het in Nederland wintertijd is, dan is het op Curaçao 5 uur eerder (dus om 18:00 in NL is het 13:00 in CUR). Is het in Nederland zomertijd, dan is het op Curaçao 6 uur eerder (dus om 19:00 in NL is het 13:00 in CUR).

Op Curaçao is het het hele jaar door vroeg donker, ergens tussen 18:00 en 19:00 gaat het schemeren en voor je het weet is het donker. Dus geen lange lichte avonden, maar wel heerlijk om aan het strand nog te borrelen bij ondergaande zon en daarna een hapje te eten!

4- Paspoort/visa voor Curaçao

Je hebt als Nederlander voor Curaçao een paspoort nodig dat bij aankomst op Curaçao nog minimaal geldig is voor de verblijfsduur + 3 maanden geldig is (voor niet-Nederlanders geldt verblijfsduur + 6 maanden). Je hebt geen visum nodig, maar als je gaat werken op Curaçao heb je wel bepaalde papieren nodig.
Wél moet je vóór vertrek verplicht een online ED-card invullen. Dat is de digitale variant van dat kaartje dat je vroeger altijd in het vliegtuig uitgedeeld kreeg, waarop je aangeeft waarom je naar Curaçao gaat, voor hoelang en waar je verblijft. Sinds 1 oktober 2019 is iedereen verplicht deze ED Card online in te vullen (ook voor kinderen).
bron: www.kgmc.nl

Geen enkele reis!

Het is voor mensen die niet op Curaçao zijn ingeschreven niet toegestaan om met een enkele vlucht het land in te komen. Je moet een retourticket hebben, of een ander ticket waarmee je aantoonbaar Curaçao weer gaat verlaten. Formeel mag je zes maanden per doorlopende 12 maanden als toerist op Curaçao verblijven. Echter als je iets langer blijft dan dat dan is er niet direct reden voor paniek.

5- Inentingen voor Curaçao

Je hebt voor Curaçao geen inentingen nodig. Geen verplichte inentingen, maar er worden ook geen vrijwillige inentingen geadviseerd. Wel is het raadzaam om je goed voor te bereiden op de muggen die het hele jaar door duidelijk aanwezig zijn op Curaçao. Ga er maar vanuit dat je sowieso een paar keer flink geprikt zal worden, maar uiteraard kun je het beperken door voldoende DEET mee te nemen, en ook After Bite voor als je toch geprikt bent.

De muggen zijn er vooral aan het einde van de middag als de schemer begint, en ze blijven je de hele nacht lastig vallen. De meeste accommodaties hebben geen horren voor de ramen, dus als je een klamboe mee kunt nemen zou dat wel handig zijn. Als je erg gevoelig bent voor de muggen, neem dan ook een dunne lange broek en een dun lang shirt mee.

Zika op Curaçao

Ongetwijfeld zul je de afgelopen tijd gehoord hebben over Zika, het virus dat vooral in Zuid-Amerika en de Caribbean door muggen verspreid wordt. Gelukkig is Curaçao redelijk gespaard gebleven met Zika. Ja, er zijn mensen besmet en er worden nog steeds mensen besmet. Maar dan praat je echt over ongeveer een tiental per week, op een bevolking van 160.000 plus duizenden toeristen. Daarbij geldt ook nog dat slechts één op de 5 besmette personen last krijgt van ziekteverschijnselen, en die vallen uiteindelijk nog redelijk mee: na een week tot 10 dagen ben je er weer vanaf. Zika vormt alleen een serieus gevaar voor zwangere vrouwen, of vrouwen die binnenkort zwanger willen worden.

> Meer over Zika

6- Regenseizoen op Curaçao

Curaçao kent een regenseizoen van september t/m december. Het is in die periode nog gewoon heerlijk warm (september zelfs erg warm), maar je hebt de kans dat een paar keer per dag een plensbui valt die een paar minuten duurt. Daarna schijnt meestal snel het zonnetje weer als vanouds, en kun je weer rustig op je strandbedje gaan liggen. Een enkele keer kan het voorkomen dat je een hele dag grijze wolken hebt, maar dat zijn uitzonderingen. Let wel op als je tijdens of vlak na zo’n heftige regenbui in de auto stapt: De wegen van Curaçao zijn dan erg glad, en er kunnen onverwacht diepe kuilen in het wegdek zitten!

7- Vervoer op Curacao

Als je tijdens je vakantie er zelf op uit wilt, is een auto huren eigenlijk de enige optie. Het openbaar vervoer is niet betrouwbaar qua tijd dat de bus langs komt. Er rijden kleine 8-persoons busjes rond die je langs de weg kunt laten stoppen om mee te mogen. Kijk naar het kenteken, deze busjes rijden met kenteken ‘BUS’, gevolgd door een nummer. Wel goedkoop (1e zone NAF 2,00, 2e zone NAF 2,60 en 3e zone NAF 3,60), maar je moet maar meestal duurt het erg lang voor je op je bestemming bent.

Scooter huren op Curacao is mogelijk, maar kan gevaarlijk zijn omdat je ze niet vaak in het verkeer ziet: de gemiddelde automobilist zal geen rekening met je houden.

Fietsen is vanwege de warmte en het soms heuvelachtige terrein eigenlijk geen optie. Veel hotels hebben wel een shuttle service naar het centrum van Willemstad (Punda of Otrabanda) of naar een strandje. Ook zijn er een aantal restaurants die een shuttle service gratis aanbieden vanaf de (grotere) hotels en resorts.

Reguliere taxi’s zijn er in alle soorten en maten, maar pas op: Een taxi op Curacao is redelijk duur. Ze zijn op straat te herkennen aan het kenteken dat begint met ‘TX’ (gevolgd door een nummer), en je betaalt je rit meestal in US Dollar.

Shuttle Service restaurants

Wil je uit eten en heb je geen auto of geen zin om te rijden? Geen probleem! Veel restaurants hebben een gratis shuttle service die de toeristen ophaalt bij de diverse accommodaties. Vind hier de restaurants met gratis shuttle service.

8- Lezen over Curaçao

Er zijn veel Curaçao boeken om je voor te bereiden op je vakantie. Reisgidsen, ervaringsverhalen, fotoboeken: er is veel te vinden om je voor te bereiden.

> Meer lezen in Curaçao boeken

9- Internet op Curaçao

Verbazend genoeg is er relatief veel gratis wifi te vinden op Curaçao, meestal van goede kwaliteit. Vrijwel alle hotels, restaurant en strandtenten bieden gratis wi-fi aan (soms wel even om het wachtwoord vragen), en er is in Punda en Otrabanda door de overheid een redelijk werkend netwerk van gratis wi-fi spots aangelegd. Er zijn in de toeristische gebieden ook nog wel enkele internet-café’s te vinden, maar die verdwijnen langzaamaan uit het straatbeeld door het ruime aanbod aan (gratis) wi-fi.

10- Water uit de kraan

Eén van de meest gestelde vragen tijdens de eerste vakantiedag: Kun je het water uit de kraan drinken? Ja hoor, op Curaçao kan dat. Let wel even op als je de kraan de eerste keer aan doet in de kamer van je accommodatie: Mogelijk is de kraan lange tijd niet gebruikt en dan kan er eerst wat bruin water uitkomen.

1 review op “Vakantietips voor Curaçao”

  1. 10-Smeer je in
    Je merkt het niet, omdat de wind meestal lekker waait, of het is bewolkt (vooral in de regentijd), maar de zon is sterk en als je je niet goed insmeert (ook als je een stukje aan de wandel gaat) kun je flink verbranden! Ik smeerde me altijd in met factor 30. En als ik op het strand lag, lag ik met factor 30 onder de palapa! En ook dan word je gewoon lekker bruin. En dan het snorkelen: smeer je ook dan in, of trek een t-shirt aan. Want na een half uurtje drijven op het water, kom je er zo rood als een kreeft weer uit!

    Dus…;-) groetjes, Nancy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *