Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Praktische info voor Curacao

pontjesbrug handelskade penha
Je gaat met vakantie naar Curacao. Heerlijk, je zult ongetwijfeld gaan genieten! Maar ook zul je misschien nog niet alles weten van deze 'parel van het Koninkrijk der Nederlanden'. Hier wat praktische info en vakantietips voor Curacao.

1- Elektriciteit op Curacao

Op Curacao kom je zowel 220V als 110V tegen. In de meeste hotels zul je alleen 110V hebben op je kamer. Kijk even goed op het apparaat (of de accu) dat je in het stopcontact wilt doen: de meeste Europese apparaten kunnen 110V hebben, maar niet allemaal. Bij de receptie kun je waarschijnlijk wel verloopstekkertjes lenen of kopen. Nog een handige tip: Neem een stekkerdoos mee! Met smartphones, tablets, e-readers, MP3-spelers, etc. zul je dagelijks zat apparaten op willen laden. Als je dan een stekkerdoos bij je hebt, heb je maar 1 verloopstekkertje nodig!

> Stekkerdoos kopen

2- Valutakoers Curacao

Op Curacao betaal je met de Antilliaanse Gulden, afgekort met NAF of ANG. de koers ligt rond de NAF 1,81 voor € 1,- (koers juli 2022). De koers van de NAF is redelijk stabiel, en is gekoppeld aan de US dollar. Een snelle formule voor het indicatief omrekenen van NAF naar euro’s is “delen door 2, plus 10%”. Dus NAF 10,- is EUR 5,50. Je kunt op Curacao overal makkelijk betalen met je Nederlandse pinpas of creditcard. Let er wel op dat je je pinpas van tevoren vrij geeft voor pinnen buiten Europa! En als je je creditcard niet heel vaak gebruikt, check dan nog even je pincode (als die er op zit). Er zijn op Curacao volop pin-automaten te vinden (zie de borden ‘ATM’).

3- Tijdsverschil Nederland-Curacao

Op Curacao doet men niet aan zomertijd (hé, het is heel het jaar al zomer!). Vandaar dat het tijdsverschil tussen Nederland en Curacao niet het hele jaar hetzelfde is. Als het in Nederland wintertijd is, dan is het op Curacao 5 uur eerder (dus om 18:00 in NL is het 13:00 in CUR). Is het in Nederland zomertijd, dan is het op Curacao 6 uur eerder (dus om 19:00 in NL is het 13:00 in CUR).

Op Curacao is het het hele jaar door vroeg donker, ergens tussen 18:30 en 19:30 gaat het schemeren en voor je het weet is het donker. Dus geen lange lichte avonden, maar wel heerlijk om aan het strand nog te borrelen bij ondergaande zon en daarna een hapje te eten!

4- Paspoort/visa voor Curacao

Je hebt als Nederlander voor Curacao een paspoort nodig dat bij aankomst op Curacao nog minimaal geldig is voor de verblijfsduur + 3 maanden geldig is (voor niet-Nederlanders geldt verblijfsduur + 6 maanden). Je hebt geen visum nodig, maar als je gaat werken op Curacao heb je wel bepaalde papieren nodig.
Wél moet je vóór vertrek verplicht een online DI Card invullen, de Digital Immigration Card. Dat is de digitale variant van dat kaartje dat je vroeger altijd in het vliegtuig uitgedeeld kreeg, waarop je aangeeft waarom je naar Curacao gaat, voor hoelang en waar je verblijft. Deze online ED-Card is verplicht voor iedereen, ook kleine kinderen. Heb je in je reisgezelschap alleen personen van 19 jr. of ouder, dan heeft het ook nog als voordeel dat je door de elektronische controlepoortjes kan op Hato Airport.
Lees meer over de DI Card

5- Inentingen voor Curacao

Je hebt voor Curacao geen inentingen nodig. Geen verplichte inentingen, maar er worden ook geen vrijwillige inentingen geadviseerd. Wel is het raadzaam om je goed voor te bereiden op de muggen die het hele jaar door duidelijk aanwezig zijn op Curacao. Ga er maar vanuit dat je sowieso een paar keer flink geprikt zal worden, maar uiteraard kun je het beperken door voldoende DEET mee te nemen, en ook After Bite voor als je toch geprikt bent.

De muggen zijn er vooral aan het einde van de middag als de schemer begint, en ze blijven je de hele nacht lastig vallen. De meeste accommodaties hebben geen horren voor de ramen, dus als je een klamboe mee kunt nemen zou dat wel handig zijn. Als je erg gevoelig bent voor de muggen, neem dan ook een dunne lange broek en een dun lang shirt mee.

Corona op Curacao

Volg hier alles over de actuele corona-situatie op Curacao.

6- Regenseizoen op Curacao

Curacao kent een regenseizoen van september t/m december. Het is in die periode nog gewoon heerlijk warm (september zelfs erg warm), maar je hebt de kans dat een paar keer per dag een plensbui valt die een paar minuten duurt. Daarna schijnt meestal snel het zonnetje weer als vanouds, en kun je weer rustig op je strandbedje gaan liggen. Een enkele keer kan het voorkomen dat je een hele dag grijze wolken hebt, maar dat zijn uitzonderingen. Let wel op als je tijdens of vlak na zo’n heftige regenbui in de auto stapt: De wegen van Curacao zijn dan erg glad, en er kunnen onverwacht diepe kuilen in het wegdek zitten!

7- Vervoer op Curacao

Als je tijdens je vakantie er zelf op uit wilt, is een auto huren eigenlijk de enige optie. Het openbaar vervoer is niet betrouwbaar qua tijd dat de bus langs komt. Er rijden kleine 8-persoons busjes rond die je langs de weg kunt laten stoppen om mee te mogen. Kijk naar het kenteken, deze busjes rijden met kenteken ‘BUS’, gevolgd door een nummer. Wel goedkoop (1e zone NAF 2,00, 2e zone NAF 2,60 en 3e zone NAF 3,60), maar je moet maar meestal duurt het erg lang voor je op je bestemming bent.

Scooter huren op Curacao is mogelijk, maar pas een beetje op: scooters worden op Curacao veel minder vaak gebruikt dan in Nederland dus de gemiddelde automobilist zal niet altijd automatisch rekening met je houden.

Fietsen is vanwege de warmte en het soms heuvelachtige terrein eigenlijk geen optie. Veel hotels hebben wel een shuttle service naar het centrum van Willemstad (Punda of Otrabanda) of naar een strandje. Ook zijn er een aantal restaurants die een shuttle service gratis aanbieden vanaf de (grotere) hotels en resorts.

Reguliere taxi’s zijn er in alle soorten en maten, maar pas op: Een taxi op Curacao is redelijk duur. Ze zijn op straat te herkennen aan het kenteken dat begint met ‘TX’ (gevolgd door een nummer), en je betaalt je rit meestal in US Dollar.

Shuttle Service restaurants

Wil je uit eten en heb je geen auto of geen zin om te rijden? Geen probleem! Veel restaurants hebben een gratis shuttle service die de toeristen ophaalt bij de diverse accommodaties. Vind hier de restaurants met gratis shuttle service.

8- Lezen over Curacao

Er zijn veel Curacao boeken om je voor te bereiden op je vakantie. Reisgidsen, ervaringsverhalen, fotoboeken: er is veel te vinden om je voor te bereiden.

> Meer lezen in Curacao boeken

9- Internet op Curacao

Verbazend genoeg is er relatief veel gratis wifi te vinden op Curacao, meestal van goede kwaliteit. Vrijwel alle hotels, restaurant en beachbars bieden gratis wi-fi aan (soms wel even om het wachtwoord vragen), en er is in Punda en Otrobanda door de overheid een redelijk werkend netwerk van gratis wi-fi spots aangelegd.

10- Water uit de kraan

Eén van de meest gestelde vragen tijdens de eerste vakantiedag: Kun je het water uit de kraan drinken? Ja hoor, op Curacao kan dat. Let wel even op als je de kraan de eerste keer aan doet in de kamer van je accommodatie: Mogelijk is de kraan lange tijd niet gebruikt en dan kan er eerst wat bruin water uitkomen. Het kan ook wat anders smaken dat je thuis gewend bent, maar dat is o.k. Zo zit er o.a. een minimale (veilige) hoeveelheid fluor in het water.

Meer over Curacao!

Wil je meer weten over Curacao? Lees dan alles door op onze pagina ‘Eerste Keer Curacao’.

Meer over Curacao

Comments:

  • Nancy Alders
    11 januari 2018 at 12:30

    10-Smeer je in
    Je merkt het niet, omdat de wind meestal lekker waait, of het is bewolkt (vooral in de regentijd), maar de zon is sterk en als je je niet goed insmeert (ook als je een stukje aan de wandel gaat) kun je flink verbranden! Ik smeerde me altijd in met factor 30. En als ik op het strand lag, lag ik met factor 30 onder de palapa! En ook dan word je gewoon lekker bruin. En dan het snorkelen: smeer je ook dan in, of trek een t-shirt aan. Want na een half uurtje drijven op het water, kom je er zo rood als een kreeft weer uit!

    Dus…;-) groetjes, Nancy

Leave a Reply:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.