optimized

Praktische info voor Curacao

Je gaat met vakantie naar Curaçao. Heerlijk, je zult ongetwijfeld gaan genieten! Maar ook zul je misschien nog niet alles weten van deze ‘parel van het Koninkrijk der Nederlanden’. Hier wat praktische info en vakantietips voor Curacao.

1- Tijdsverschil Nederland-Curacao

Op Curaçao doet men niet aan zomertijd (hé, het is heel het jaar al zomer! :-)). Vandaar dat het tijdsverschil tussen Nederland en Curaçao niet het hele jaar hetzelfde is. Als het in Nederland wintertijd is, dan is het op Curaçao 5 uur eerder (dus om 18:00 in NL is het 13:00 in CUR). Is het in Nederland zomertijd, dan is het op Curaçao 6 uur eerder (dus om 19:00 in NL is het 13:00 in CUR).
Op Curaçao is het het hele jaar door vroeg donker, ergens tussen 18:00 en 19:00 gaat het schemeren en voor je het weet is het donker. Dus geen lange lichte avonden, maar wel heerlijk om aan het strand nog te borrelen bij ondergaande zon en daarna een hapje te eten!
meer over de tijd op Curacao

2- Betalen Curacao

Op Curacao betaal je met de Antilliaanse Gulden, afgekort met NAF of ANG. de koers ligt rond de NAF 1,92 voor € 1,- (koers voorjaar 2023). De koers van de NAF is redelijk stabiel, en is gekoppeld aan de US dollar. Een snelle formule voor het indicatief omrekenen van NAF naar euro’s is “delen door 2”. Dus NAF 10,- is EUR 5,- als een paar cent meer of minder het verschil niet maakt. Je kunt op Curacao overal makkelijk betalen met je Nederlandse pinpas of creditcard. Let er wel op dat je je pinpas van tevoren vrij geeft voor pinnen buiten Europa. Als je je creditcard niet heel vaak gebruikt, check dan nog even je pincode. Er zijn op Curacao volop pin-automaten te vinden (zie de borden ‘ATM’).

3- Elektriciteit op Curacao

Op Curaçao kom je zowel 220V als 110V tegen. In de meeste hotels zul je alleen 110V hebben op je kamer. Kijk even goed op het apparaat (of de accu) dat je in het stopcontact wilt doen: de meeste Europese apparaten kunnen 110V hebben, maar niet allemaal. Op het apparaat staat een input van b.v. 100-240V, waarbij dus alles tussen 100 en 240V mogelijk is. Bij de receptie kun je waarschijnlijk wel een reisstekker lenen of kopen. Ga je er eentje kopen, laat je dan geen dure omvormer aansmeren, je hebt genoeg aan een verloopstekker van een paar gulden. Nog een handige tip: Neem een stekkerdoos mee! Met smartphones, tablets, e-readers, MP3-spelers, etc. zul je dagelijks zat apparaten op willen laden. Als je dan een stekkerdoos bij je hebt, heb je maar 1 reisstekker nodig.

4- Paspoort/visa voor Curacao

Je hebt als Nederlander voor Curacao een paspoort nodig dat bij aankomst op Curacao nog minimaal geldig is voor de verblijfsduur + 3 maanden geldig is (voor niet-Nederlanders geldt verblijfsduur + 6 maanden). Je hebt geen visum nodig, maar als je gaat werken op Curacao heb je wel bepaalde papieren nodig.
Wél moet je vóór vertrek verplicht een online DI-card invullen. Dat is de digitale variant van dat kaartje dat je vroeger altijd in het vliegtuig uitgedeeld kreeg, waarop je aangeeft waarom je naar Curaçao gaat, voor hoelang en waar je verblijft. Iedere toerist is verplicht deze DI-Card online in te vullen (ook kinderen).
meer over de DI-Card

Geen enkele reis!

Het is voor mensen die niet op Curacao zijn ingeschreven niet toegestaan om met een enkele vlucht het land in te komen. Je moet een retourticket hebben, of een ander ticket waarmee je aantoonbaar Curacao weer gaat verlaten. Formeel mag je zes maanden per doorlopende 12 maanden als toerist op Curacao verblijven. Echter als je iets langer blijft dan dat dan is er niet direct reden voor paniek.

5- Inentingen voor Curacao

Je hebt voor Curacao geen inentingen nodig. Geen verplichte inentingen, maar er worden ook geen vrijwillige inentingen geadviseerd. Wel is het raadzaam om je goed voor te bereiden op de muggen die het hele jaar door duidelijk aanwezig zijn op Curacao. Ga er maar vanuit dat je sowieso een paar keer flink geprikt zal worden, maar uiteraard kun je het beperken door voldoende DEET mee te nemen, en ook After Bite voor als je toch geprikt bent.
De muggen zijn er vooral aan het einde van de middag als de schemer begint, en ze blijven je de hele nacht lastig vallen. De meeste accommodaties hebben geen horren voor de ramen, dus als je een klamboe mee kunt nemen zou dat wel handig zijn. Als je erg gevoelig bent voor de muggen, neem dan ook een dunne lange broek en een dun lang shirt mee voor als je ’s avonds buiten gaat eten.
meer over muggen op Curacao

Zika, Chikungunya en Dengue

Met het tropische klimaat van Curacao kun je hier ook kans op tropische ziektes verwachten. Vooral de ziektes die door muggen verspreid kunnen worden. Zika en Chikungunya komen zo goed als niet meer voor op Curacao en deze ziektes zijn dan ook geen reden om van Curacao weg te blijven, ook niet voor zwangere vrouwen. Dengue is een virus dat altijd sluimerend aanwezig is op Curacao, maar ook hierbij geldt dat er zelden een toerist besmet wordt.

6- Regenseizoen op Curacao

Curacao kent een regenseizoen van september t/m januari, met een duidelijke piek in november. Het is in die periode nog gewoon heerlijk warm (september zelfs erg warm), maar je hebt de kans dat een paar keer per dag een plensbui valt die een paar minuten duurt. Daarna schijnt meestal snel het zonnetje weer als vanouds, en kun je weer rustig op je strandbedje gaan liggen. Een enkele keer kan het voorkomen dat je een hele dag grijze wolken hebt, maar dat zijn uitzonderingen. Let wel op als je tijdens of vlak na zo’n heftige regenbui in de auto stapt: De wegen van Curacao zijn dan erg glad, en er kunnen onverwacht diepe kuilen in het wegdek zitten!
Tip 1: download de regenradar app
Tip 2: Het regenseizoen is ook heel interessant voor goed geprijsde pakketreizen naar Curacao

7- Vervoer op Curacao

Als je tijdens je vakantie er zelf op uit wilt, is een auto huren eigenlijk de enige optie. Het openbaar vervoer is niet betrouwbaar qua tijd dat de bus langs komt. Er rijden kleine 8-persoons busjes rond die je langs de weg kunt laten stoppen om mee te mogen. Kijk naar het kenteken, deze busjes rijden met kenteken ‘BUS’, gevolgd door een nummer. Wel goedkoop (1e zone NAF 2,00, 2e zone NAF 2,60 en 3e zone NAF 3,60), maar je moet maar meestal duurt het erg lang voor je op je bestemming bent.
Scooter huren op Curacao is mogelijk, maar kan gevaarlijk zijn omdat je ze niet vaak in het verkeer ziet: de gemiddelde automobilist zal geen rekening met je houden.
Fietsen is vanwege de warmte en het soms heuvelachtige terrein eigenlijk geen optie. Veel hotels hebben wel een shuttle service naar het centrum van Willemstad (Punda of Otrabanda) of naar een strandje. Ook zijn er een aantal restaurants die een shuttle service gratis aanbieden vanaf de (grotere) hotels en resorts.
Reguliere taxi’s zijn er in alle soorten en maten, maar pas op: Een taxi op Curacao is redelijk duur. Ze zijn op straat te herkennen aan het kenteken dat begint met ‘TX’ (gevolgd door een nummer), en je betaalt je rit meestal in US Dollar.
Zoek je nog een transfer om van het vliegveld naar je accommodatie te komen (of v.v.), dan is Norwin een mooie tip, de vrolijkste taxi-chauffeur van Curacao.

8- Lezen over Curacao

Er zijn veel boeken om je voor te bereiden op je vakantie op Curacao. Reisgidsen, ervaringsverhalen, fotoboeken: er is veel te vinden om je voor te bereiden. Er zijn ook wel apps, maar die lijken toch allemaal wel wat achterhaald.
meer lezen in Curacao reisgidsen

9- Internet op Curacao

Verbazend genoeg is er relatief veel gratis wifi te vinden op Curacao, meestal van goede kwaliteit. Vrijwel alle hotels, restaurant en beachbars bieden gratis wifi aan (soms wel even om het wachtwoord vragen). Vaak heb je in je eigen accommodatie ook goede wifi op je kamer/appartement, of je kunt hiervoor terecht in de centrale lobby o.i.d.

Mobiele data

Wil je echt overal en altijd online kunnen, dan is daar een prima oplossing voor. Je kunt vrij eenvoudig een lokale sim kopen (prepaid). Kom je overdag aan op Curacao, dan kun je waarschijnlijk al in de hal bij de bagageband waar je op je koffer staat te wachten al zo’n sim-kaartje kopen van Chippie of Digicel.

10- Water uit de kraan

Eén van de meest gestelde vragen tijdens de eerste vakantiedag: Kun je het water uit de kraan drinken? Ja hoor, op Curaçao kan dat. Let wel even op als je de kraan de eerste keer aan doet in de kamer van je accommodatie: Mogelijk is de kraan lange tijd niet gebruikt en dan kan er eerst wat bruin water uitkomen.

1 review op “Praktische info voor Curacao”

  1. 10-Smeer je in
    Je merkt het niet, omdat de wind meestal lekker waait, of het is bewolkt (vooral in de regentijd), maar de zon is sterk en als je je niet goed insmeert (ook als je een stukje aan de wandel gaat) kun je flink verbranden! Ik smeerde me altijd in met factor 30. En als ik op het strand lag, lag ik met factor 30 onder de palapa! En ook dan word je gewoon lekker bruin. En dan het snorkelen: smeer je ook dan in, of trek een t-shirt aan. Want na een half uurtje drijven op het water, kom je er zo rood als een kreeft weer uit!

    Dus…;-) groetjes, Nancy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *