camera systeem thuis 1200x400 1

Veilig wonen op Curaçao

Bij naarcuracao.com krijgen we wekelijks vragen van mensen die naar Curaçao willen verhuizen, maar die o.a. nog twijfelen vanwege de veiligheid op Curaçao. In hoeverre kun je veilig wonen op Curaçao?

Veilige wijken

De meestgestelde vraag bij ons is “in welke wijken is het veilig wonen op Curaçao?“. Helaas is daar geen antwoord op te geven. Sowieso is het door de criminaliteit op Curacao nergens 100% veilig wonen, zoals je eigenlijk ook in Nederland nergens 100% veilig woont. In eigenlijk elke wijk komt het voor dat er inbraken e.d. zijn.

Veilige resorts

Meestal woon je op een beveiligd resort veiliger dan in een gemiddelde woonwijk. Er staat een muur of hoog hek om je buurtje, vaak ook nog met bewaking bij de poort. Maar ja, de ‘bad guys’ weten ook wel dat daar vaak meer te halen is, en dus is de beveiliging van een resort soms toch wel de uitdaging waard om te proberen in te breken. Zo is het een tijdje ‘populair’ geweest voor de criminelen om de wijk Jan Sofat (gelegen aan het Spaanse Water) vanaf het water te benaderen. Geen last van de bewaking bij de poort, en met snelle bootjes zijn ze ook snel weer verdwenen. Dus je kunt veilig wonen in een resort op Curaçao, maar het is geen garantie dat er niets zal gebeuren.

Geen onveilig gevoel

Kortom, er is geen woonwijk aan te wijzen op Curaçao waar je altijd 100% veilig zult kunnen wonen. Maar tegelijkertijd kun je niet zeggen dat Curaçao onveilig is. Ja, de kans op criminaliteit en overvallen is groter dan in Nederland. Maar toch hebben wij ons nooit onveilig gevoeld op Curaçao. Natuurlijk moet je met gezond verstand goed opletten waar je loopt en moet je niet heel naïef als “rijke Hollander” ’s avonds laat in je eentje door de arme wijken van Willemstad lopen. Net zoals er ook wijken zijn in Nederland waar je dat niet moet doen.

Veilig wonen op Curaçao

In je eigen huis wil je je natuurlijk zeker veilig voelen. Naast dat de buurt een rol hierin speelt, kun je zelf meehelpen om dit veilige gevoel te krijgen. Als eerste wil je natuurlijk voorkomen dat ongewenste bezoekers binnen dringen. Dit kun je bereiken door bouwkundige maatregelen te nemen, zoals goed hang- en sluitwerk. Wat ook vaak gebeurt is het plaatsen van een hekwerk om de woning. Dit is wel heel persoonlijk want je moet er dan wel altijd rekening mee houden dat het hekwerk ook een onveilige en vertragende situatie kan creëren, bijvoorbeeld bij brand.

Alarmsysteem

Het is natuurlijk ook mogelijk om de woning te voorzien van een alarmsysteem. Dit wordt vaak op maat gemaakt en is geheel afhankelijk van het type woning, hoe u leeft in de woning en wat de mogelijke risico’s zijn. Bij een eventueel alarm kan u kiezen voor een doormelding naar uw eigen mobiele telefoon of naar een particuliere alarmcentrale met alarm-opvolging.

Alarmsysteem voor een huurwoning

Vaak denkt men dat een alarmsysteem alleen mogelijk is bij een koopwoning, maar ook als je een woning gaat huren kun je een alarmsysteem aan laten leggen. Er zijn kwalitatief zeer goede draadloze alarmsystemen als mooie (tijdelijke) oplossing. Als je gaat verhuizen kun je het simpel meenemen naar je nieuwe woning, of verkopen als je weer terug naar Nederland gaat. Dus ook voor de vele Nederlanders die voor een bepaalde tijd van een paar maanden tot een paar jaar op Curaçao gaan wonen is een alarmsysteem een mogelijkheid.

Check de woning vooraf

Goed om te weten is dat je op Curaçao de mogelijkheid hebt om vóórdat je een woning gaat kopen of huren een veiligheids-screening kunt laten uitvoeren door een professioneel bedrijf, zoals Insafe Inbraakbeveiliging. Hierdoor krijg je gelijk een goed beeld van de ‘zwakke plekken’ van de woning, en hoe je met een veilig gevoel kunt wonen op Curaçao.

Tips voor veilig wonen op Curaçao

Als je een nieuwe woning intrekt kun je met deze tips je woning veiliger maken:

  • Vervang direct alle cilinders van de sloten. Je weet niet hoeveel sleutels er in omloop zijn
  • Zorg voor voldoende verlichting rondom het huis, eventueel met sensoren om te voorkomen dat de verlichting irritatie oplevert bij je buren omdat het de hele nacht schijnt.
  • Als je ’s avonds niet thuis bent, kun je de verlichting in een bepaald patroon aan en uit laten gaan om de indruk te wekken dat er iemand aanwezig is in de woning
  • Als je thuis bent, zorg dan dat men niet zomaar je huis of je porch binnen kan komen.

Alle oplossingen

Insafe Inbraakbeveiliging is één van de meest vooruitstrevende bedrijven op Curaçao in de beveiligingsbranche. Of het nou gaat om beveiliging van je woning of van een bedrijf, Insafe biedt de beste oplossing.