Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top
NaarCuracao.com / Verklaring van Rechtswege

Verklaring van Rechtswege

Verklaring Rechtswege VRW aanvragen

Lees over:

  • Wanneer wel of niet een VRW aanvragen
  • Hoe vraag je een VRW aan
  • Hulp bij je aanvraag mogelijk
VRW-hulp aanvragen
Als je tijdelijk op Curaçao wilt gaan werken zonder je in te schrijven als inwoner van Curaçao heb je een Verklaring van Rechtswege nodig. Of juist als je je wel in wilt schrijven als inwoner van Curaçao, dan heb je ook een Verklaring van Rechtswege (VRW) nodig. Maar wanneer voldoet een Verklaring van Rechtswege en hoe vraag je er eentje aan?

Seminar “Emigratie naar Curaçao”

Wil je misschien verhuizen naar Curaçao of zit je al midden in de voorbereiding van de (tijdelijke) emigratie? Kom dan naar het seminar “Emigratie naar Curaçao”, waarbij echt álle relevante info voorbij komt. Ook interessant voor stage en sabbatical!

Seminar: meer info & aanmelden

Wanneer een Verklaring van Rechtswege

Eigenlijk zijn er twee redenen om een Verklaring van Rechtwege aan te vragen:

  1. Je wilt gaan werken op Curaçao zonder je in te schrijven als inwoner van Curaçao
  2. Je wilt je gaan inschrijven als inwoner van Curaçao

In theorie is er nog een derde mogelijkheid: je wilt als toerist langer dan 6 maanden op Curaçao wonen, zonder in te schrijven of te werken. Maar in praktijk komt dat weinig voor, omdat dit eigenlijk altijd wel uitkomt op één van de twee reeds genoemde opties.

Werken op Curaçao zonder lokaal in te schrijven

Als je geen Sedula hebt (= bewijs van inschrijving in het bevolkingsregister van Curaçao) dan mag je als toerist max. 6 maanden per 12 maanden op Curaçao verblijven. Maar ondanks dat je je niet hebt ingeschreven als inwoner van Curaçao mag je aan het werk op Curaçao. Maar dan heb je wel een Verklaring van Rechtswege nodig, wat door sommigen ook wel wordt gezien als werkvergunning. Het is dus mogelijk om gewoon legaal op Curaçao te werken zonder je in te schrijven.
Als Nederlander heb je het voordeel t.o.v. andere buitenlanders dat je wel al op het eiland mag zijn als je de aanvraag voor de Verklaring van Rechtswege indient en dat je tijdens de looptijd van de aanvraag ook al mag beginnen met werken op Curaçao.

Lokaal inschrijven op Curaçao

Als je wel op Curaçao wilt laten inschrijven als inwoner (ongeacht of je wel of niet gaat werken), ook dan moet je een Verklaring van Rechtswege aanvragen.
Kortom, als je op Curaçao wilt gaan werken (al is het maar één dag) en/of langer dan 6 maanden wilt wonen, dan moet je altijd een VRW aanvragen!

Een Verklaring van Rechtswege aanvragen

Je kunt een VRW alleen online aanvragen op de website van Ministerie van Justitie van Curaçao.

Kosten Verklaring van Rechtswege

Let op: een Verklaring van Rechtswege is niet goedkoop! Het kost NAF 615,- (leges + retributie). Deze kosten zijn per persoon, dus voor een gezin met een paar kinderen kan het aardig oplopen. En dat zijn puur de kosten die je sowieso moet betalen aan de overheid van Curaçao.

Betaling: niet via Girobank!

Als je een Verklaring van Rechtswege online gaat aanvragen moet je ook een betaling doen van de leges (NAF 615 p.p.). Let op: Tot eind 2019 kon dit via een bankrekening bij de Girobank, maar dat is niet meer mogelijk! Wegens financiële problemen bij de Girobank is hiervoor nu een nieuw bankrekeningnummer geopend bij een andere bank, de MCB.

Nieuw rekeningnummer Toelatingsorganisatie: 31967908
Naam: Toelatingsorganisatie
Adres: Prinsenstraat 90, Willemstad
Swiftcode: MCBKCWCU
Omschrijving: naam zoals in paspoort + geboortedatum
Denk eraan dat de overboekingskosten volledig voor rekening van de opdrachtgever moet worden gerekend.

Hulp bij aanvragen Verklaring van Rechtswege

Ook al kan de Verklaring van Rechtswege eenvoudig online aangevraagd worden, het gaat toch nog regelmatig mis. Nét de verkeerde documenten toegevoegd, per ongeluk een verkeerde optie gekozen of een onnodige afwijzing door een tikfoutje in je naam. Het komt allemaal vaker voor dan je denkt, en bij elke afwijzing moet je de aanvraag helemaal opnieuw starten: weer een paar maanden wachten en vooral ook weer opnieuw betalen van NAF 615.

Vandaar de nieuwe service van NaarCuracao.com: De VRW-hulp. We gaan je begeleiden bij het aanvragen van je Verklaring van Rechtswege zodat jij een zorg minder hebt en zelf niet te maken krijgt met de wirwar van de Curaçaose overheid.

Hulp bij je Verklaring van Rechtswege (VRW) aanvragen

Verklaring van Rechtswege bij stage op Curaçao

Ook als je stage gaat lopen op Curaçao móet je een Verklaring van Rechtswege aanvragen. Veel studenten doen dit niet, met name omdat ze het geld liever uitgeven aan wat anders. Advies: Vraag wél een VRW aan!! Zonder VRW ben je illegaal werkzaam op Curaçao en kun je allerlei problemen en boetes krijgen. Zo ben je bv. hierdoor ook niet verzekerd op de werkvloer! N.B.: Ook de werkgever kan hier flinke boetes voor krijgen. Omdat het redelijk veel voorkomt dat stagiaires gaan werken zonder Verklaring van Rechtswege, wordt hier door de overheid meer en meer op gecontroleerd. Ga dus niet teveel af op de verhalen van andere stagiaires: “Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Vereiste documenten bij aanvraag Verklaring van Rechtswege

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) (niet ouder dan 3 maanden).

Werkgeversverklaring van je (nieuwe) werkgever in Curaçao óf een bewijs van voldoende middelen van bestaan (zie onderaan deze pagina)

Kopie geldig paspoort

Recente geboorteakte (niet ouder dan 6 maanden).

Twee pasfoto's

Indien getrouwd: Kopie huwelijksakte (max. 6 maanden oud)

Indien samenwonend: Notariële samenlevingsovereenkomst (in NL afgesloten), + bewijs dat je ongehuwd/gescheiden/weduwe/weduwnaar bent

Indien kind(eren): Bewijs van aanmelding of inschrijving op een school op Curaçao

Betaalbewijs leges

Doorlooptijd aanvraag Verklaring van Rechtswege

Het aanvragen van een Verklaring van Rechtswege kan redelijk snel gaan. Het kan binnen 10 werkdagen, maar zorg er dan wel voor dat je de aanvraag correct en compleet instuurt. Theoretisch mag de Curaçaose overheid er 4 maanden over doen.

Snel VRW aanvragen

Als je de VRW zo snel mogelijk nodig hebt, dan kunnen wij je helpen. We hebben regelmatig contact met de Toelatingsorganisatie en kunnen het aanvraagproces goed volgen en op gang houden.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Bij de aanvraag van de Verklaring van Rechtswege zul je ook een Verklaring Omtrent Gedrag moeten meesturen. Lees aandachtig hoe je een VOG moet aanvragen, want hier zijn nogal wat misverstanden over.

Werkgeversverklaring óf bewijs van voldoende middelen van bestaan

Voor de aanvraag van een Verklaring van Rechtswege heb je ook een Werkgeversverklaring nodig. Dit formulier laten invullen door je toekomstige werkgever en bijvoegen bij de aanvraag van de Verklaring van Rechtswege.

Voldoende middelen van bestaan

Kun of wil je geen werkgeversverklaring aanleveren, dan mag je ook een bewijs van voldoende middelen van bestaan meesturen: bewijs dat je voldoende geld hebt om voor jezelf (en eventueel je gezin) te kunnen zorgen. Dit kun je als verklaring bij je bank opvragen. Reken hierbij met NAF 1.500 per maand per volwassene, en als je kinderen meeneemt dan nog NAF 250 (0-6 jr.), NAF 350 (6-12 jr.) of NAF 500 (12 jr. en ouder) per kind per maand.

Meer info of hulp voor je Verklaring van Rechtswege

Heb je nog vragen of wil je hulp bij dit traject, neem dan snel contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. We kunnen je met alle processen bij je emigratie helpen, vraag meer info aan.