Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top
NaarCuracao.com / Verklaring van Rechtswege

Verklaring van Rechtswege

Verklaring van rechtswege curacao aanvragen online VRW
Als je tijdelijk op Curaçao wilt gaan werken zonder je in te schrijven als inwoner van Curaçao heb je een Verklaring van Rechtswege nodig. Of juist als je je wel in wilt schrijven als inwoner van Curaçao, dan heb je ook een Verklaring van Rechtswege (VRW) nodig. Maar wanneer voldoet een Verklaring van Rechtswege en hoe vraag je er eentje aan?

Seminar “Emigratie naar Curaçao”

Wil je misschien verhuizen naar Curaçao of zit je al midden in de voorbereiding van de (tijdelijke) emigratie? Kom dan naar het seminar “Emigratie naar Curaçao”, waarbij echt álle relevante info voorbij komt. Ook interessant voor stage en sabbatical!

Seminar: meer info & aanmelden

Wanneer een Verklaring van Rechtswege

Eigenlijk zijn er twee redenen om een Verklaring van Rechtwege aan te vragen:

  1. Je wilt gaan werken op Curaçao zonder je in te schrijven als inwoner van Curaçao
  2. Je wilt je gaan inschrijven als inwoner van Curaçao

In theorie is er nog een derde mogelijkheid: je wilt als toerist langer dan 6 maanden op Curaçao wonen, zonder in te schrijven of te werken. Maar in praktijk komt dat weinig voor, omdat dit eigenlijk altijd wel uitkomt op één van de twee reeds genoemde opties.

Werken op Curaçao zonder lokaal in te schrijven

Als je geen Sedula hebt (= bewijs van inschrijving in het bevolkingsregister van Curaçao) dan mag je als toerist max. 6 maanden per kalenderjaar op Curaçao verblijven. Maar ondanks dat je je niet hebt ingeschreven als inwoner van Curaçao mag je aan het werk op Curaçao. Maar dan heb je wel een Verklaring van Rechtswege nodig, wat door sommigen ook wel wordt gezien als werkvergunning. Het is dus mogelijk om gewoon legaal op Curaçao te werken zonder je in te schrijven.
Als Nederlander heb je het voordeel t.o.v. andere buitenlanders dat je wel al op het eiland mag zijn als je de aanvraag voor de Verklaring van Rechtswege indient en dat je tijdens de looptijd van de aanvraag ook al mag beginnen met werken op Curaçao.

Lokaal inschrijven op Curaçao

Als je wel op Curaçao wilt laten inschrijven als inwoner (ongeacht of je wel of niet gaat werken), ook dan moet je een Verklaring van Rechtswege aanvragen.
Kortom, als je op Curaçao wilt gaan werken (al is het maar één dag) en/of langer dan 6 maanden wilt wonen, dan moet je altijd een VRW aanvragen!

Een Verklaring van Rechtswege aanvragen

Het proces rond het aanvragen van een Verklaring van Rechtswege is per 1 sep. 2016 gewijzigd. Je kunt nu een VRW alleen nog maar online aanvragen op de website van Ministerie van Justitie van Curaçao.

Kosten Verklaring van Rechtswege

Let op: een Verklaring van Rechtswege is niet goedkoop! Het kost NAF 615,- (leges + retributie). Deze kosten zijn per persoon, dus voor een gezin met een paar kinderen kan het aardig oplopen. En dat zijn puur de kosten die je sowieso moet betalen aan de overheid van Curaçao.

Nieuw! Hulp bij aanvragen Verklaring van Rechtswege

Ook al kan tegenwoordig de Verklaring van Rechtswege online aangevraagd worden, het gaat toch nog regelmatig mis. Nét de verkeerde documenten toegevoegd, per ongeluk een verkeerde optie gekozen of een onnodige afwijzing waardoor je de aanvraag opnieuw moet starten (en betalen!): het komt allemaal voor.

Vandaar de nieuwe service van NaarCuracao.com: De VRW-hulp. We gaan je begeleiden bij het aanvragen van je Verklaring van Rechtswege zodat jij weer een zorg minder hebt en zelf niet te maken krijgt met de wirwar van de Curaçaose overheid.

Hulp bij je Verklaring van Rechtswege (VRW) aanvragen

Verklaring van Rechtswege bij stage op Curaçao

Ook als je stage gaat lopen op Curaçao móet je een Verklaring van Rechtswege aanvragen. Veel studenten doen dit niet, met name omdat ze het geld liever uitgeven aan wat anders. Advies: Vraag wél een VRW aan!! Zonder VRW ben je illegaal werkzaam op Curaçao en kun je allerlei problemen en boetes krijgen. Zo ben je bv. hierdoor ook niet verzekerd op de werkvloer! N.B.: Ook de werkgever kan hier flinke boetes voor krijgen. Omdat het redelijk veel voorkomt dat stagiaires gaan werken zonder Verklaring van Rechtswege, wordt hier door de overheid meer en meer op gecontroleerd. Ga dus niet teveel af op de verhalen van andere stagiaires: “Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Vereiste documenten bij aanvraag Verklaring van Rechtswege

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) (niet ouder dan 3 maanden).

Werkgeversverklaring van je (nieuwe) werkgever in Curaçao óf een bewijs van voldoende middelen van bestaan (zie onderaan deze pagina)

Kopie geldig paspoort

Recente geboorteakte (niet ouder dan 6 maanden).

Twee pasfoto's

Indien getrouwd: Kopie huwelijksakte (max. 6 maanden oud)

Indien samenwonend: Notariële samenlevingsovereenkomst (in NL afgesloten), + bewijs dat je ongehuwd/gescheiden/weduwe/weduwnaar bent

Indien kind(eren): Bewijs van aanmelding of inschrijving op een school op Curaçao

Betaalbewijs leges

Doorlooptijd aanvraag Verklaring van Rechtswege

Het aanvragen van een Verklaring van Rechtswege kan redelijk snel gaan. Het kan binnen 10 werkdagen, maar zorg er dan wel voor dat je de aanvraag correct en compleet instuurt. Theoretisch mag de Curaçaose overheid er 4 maanden over doen.

Snel VRW aanvragen

Als je de VRW zo snel mogelijk nodig hebt, dan kunnen wij je helpen. We hebben regelmatig contact met de Toelatingsorganisatie en kunnen het aanvraagproces goed volgen en op gang houden.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Bij de aanvraag van de Verklaring van Rechtswege zul je ook een Verklaring Omtrent Gedrag moeten meesturen. Lees aandachtig hoe je een VOG moet aanvragen, want hier zijn nogal wat misverstanden over.

Werkgeversverklaring óf bewijs van voldoende middelen van bestaan

Voor de aanvraag van een Verklaring van Rechtswege heb je ook een Werkgeversverklaring nodig. Dit formulier laten invullen door je toekomstige werkgever en bijvoegen bij de aanvraag van de Verklaring van Rechtswege.

Voldoende middelen van bestaan

Kun of wil je geen werkgeversverklaring aanleveren, dan mag je ook een bewijs van voldoende middelen van bestaan meesturen: bewijs dat je voldoende geld hebt om voor jezelf (en eventueel je gezin) te kunnen zorgen. Dit kun je als verklaring bij je bank opvragen. Reken hierbij met NAF 1.500 per maand per volwassene, en als je kinderen meeneemt dan nog NAF 250 (0-6 jr.), NAF 350 (6-12 jr.) of NAF 500 (12 jr. en ouder) per kind per maand.

Wel of niet voor laaggeschoolde beroepen

Midden maart 2016 was er opeens paniek bij de Nederlanders die (tijdelijk) naar Curaçao willen emigreren. Minister Larmonie-Cecilia van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn maakte bekend dat er voorlopig geen werkvergunningen meer worden afgegeven aan mensen van buiten Curaçao voor 34 laaggeschoolde beroepen. Het doel van deze actie is om de werkloosheid op Curaçao onder de lokale (jonge) bevolking aan te pakken.
Eerst was de aanname dat dit ook voor Nederlanders zou gelden, maar een dag later werd bekend dat dit niet geldt voor Nederlanders die zich op Curaçao willen vestigen.

Meer info of hulp voor je Verklaring van Rechtswege

Heb je nog vragen of wil je hulp bij dit traject, neem dan snel contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. We kunnen je met alle processen bij je emigratie helpen, vraag meer info aan.