Tijd op Curacao

Curacao & tijd

Curacao ligt in een heel ander deel van de wereld, maar wat is eigenlijk de tijd op Curacao? Het tijdsverschil, hoe laat is het er nu, en hoe zit het met zomertijd & wintertijd?

Curacao tijd

Qua tijd ligt Curacao in de tijdzone ‘Atlantic Standard Time (GMT-4)‘. Dat betekent dat het 4 uur vroeger is dan de ‘nulmeting’ van de tijd, Greenwich Mean Time van waar de 24 verschillende tijdzones zijn ingedeeld. In plaats van GMT wordt ook wel de afkorting UTC gebruikt, Universal Time Coordinated. GMT en UTC zijn aan elkaar gelijk, beide zijn dezelfde indicatie voor één van de 24 tijdzones in de wereld.
Hiermee heeft Curacao dezelfde tijd als o.a. Brazilië, Bermuda, Barbados en de Amerikaanse Virgin Islands.

Hoe laat is het op Curacao?

Hoe laat is het nú in Curacao? Zie hier de klokken met de actuele tijd in Nederland en op Curacao:

Curacao tijdsverschil Nederland

Het tijdsverschil Curacao Nederland is niet heel het jaar gelijk. Dat komt omdat Curacao geen verschil heeft tussen wintertijd of zomertijd:

In Nederland zomertijd, dan is het op Curacao 6 uur vroeger
In Nederland wintertijd, dan is het op Curacao 5 uur vroeger

Dat betekent dus dat de tijd op Curacao 5 of 6 uur ‘achterloopt’ op Nederland. Is het in Nederland 13:00 in de middag, dan is het op Curacao pas 07:00 (zomertijd) of 08:00 (wintertijd) in de ochtend. Wil je dus zelf in Nederland uitrekenen hoe laat het op Curacao is: kijk op de klok en trek er 5 of 6 uur van af.
Heb je een ezelsbruggetje nodig om dit te onthouden: in de Zomer is het Zes uur tijdsverschil tussen Curacao en Nederland, beide met een ‘Z’.

Waarom geen zomertijd/wintertijd op Curacao

Curacao kent geen zomertijd of wintertijd. Door de ligging van Curacao dicht bij de evenaar is het aantal zonuren per dag voor heel het jaar vrijwel gelijk: gemiddeld 9 zonuren per dag in de zomer en gemiddeld 8 zonuren per dag in de winter. Dat verschilt gemiddeld een half uur tot een uur tussen zomer en winter. Hiermee is er dan ook geen echt voordeel te behalen door de tijd een uur te verzetten.

Zonopkomst en zonsondergang

Zoals hierboven al gemeld zit er heel het jaar weinig verschil tussen de zonopkomsttijden en de zonsondergangtijden. Hier een grove indicatie:

winter

zonsopkomst: rond 07:00
zonsondergang: rond 18:30

voorjaar

zonsopkomst: rond 06:30
zonsondergang: rond 18:45

zomer

zonsopkomst: rond 06:15
zonsondergang: rond 19:00

herfst

zonsopkomst: rond 06:30
zonsondergang: rond 18:20

Tip: Wil je een mooie Sunset cruise doen? Dat kan heel het jaar door, maar in de winter begint de tour vaak wel een half uur tot een uur eerder dan in de zomer.

Wanneer bellen?

Wil je even (video)bellen van Nederland naar Curacao of van Curacao naar Nederland, dan is het waarschijnlijk wel handig om te bellen op een tijd die ‘aan de andere kant’ nog redelijk gepast is.

Bellen van Nederland naar Curacao: doe dit niet in de ochtend (Nederlandse tijd), dan slapen ze nog op Curacao. Bel vanaf ongeveer 15:00, dan hebben ze op Curacao het ontbijt net op, is de dag gestart en kunnen ze je op het gemak te woord staan. Bel je iemand privé op, houd er dan rekening mee dat men op Curacao tot ongeveer 22:00 of later (Nederlandse tijd) aan het werk kan zijn.

Bellen van Curacao naar Nederland: Pleeg je belletje overdag. Ga je in de avond bellen (Curacaose tijd), dan is het in Nederland al na 00:00 en zul je waarschijnlijk een slaperige stem aan de telefoon krijgen. Bel je zakelijk van Curacao naar Nederland, doe dit dan voor je lunchpauze anders zal het bedrijf in Nederland waarschijnlijk al gesloten zijn.

Een tijd afspreken

Op Curacao is men doorgaans redelijk relaxed qua tijd. Spreek je om 10:00 af, dan wordt dat makkelijk 10:30 of later en dat is algemeen geaccepteerd. Als je op Curacao woont en je maakt een afspraak voor een klusjesman/schilder/loodgieter/etc. “morgen 11:00”, dan moet je niet raar opkijken als ze pas om 14:00 komen. Hier zul je mogelijk ook tegenaan lopen als je net naar Curacao geëmigreerd bent en een afspraak maakt bij een instantie om iets te regelen (bv. je inschrijving als inwoner van Curacao of bij de Belastingdienst). Hiervoor moet je weken van tevoren een afspraak maken, maar dat wil niet zeggen dat je dan ook stipt op die tijd aan de beurt bent. Je kunt dan alsnog een nummertje pakken en wachten tot je aan de beurt bent.

Fashionably late

De kreet ‘fashionably late’ is op Curacao dan ook eigenlijk geen ding. Spreek je b.v. om 17:30 af voor een sociale activiteit zoals gezellig naar een Happy Hour, dan is de kans groot dat de eersten pas rond 17:45 binnendruppelen. Geen probleem toch? Uiteindelijk zijn we er allemaal, het zonnetje schijnt en het is gezellig. Wie maakt zich dan druk over de tijd?

Zakelijke afspraak

Hoe anders is het met een zakelijke afspraak tussen bedrijven onderling. Dan wordt toch echt wel verwacht dat je keurig op de afgesproken tijd aanwezig bent. Zo niet, dan sta je echt al 1-0 achter om de zakelijke deal in je voordeel te sluiten.

Groeten op Curacao

Als we toch over de tijd op Curacao bezig zijn, is het ook wel goed om even het groeten te benoemen. Sowieso is het in de cultuur van Curacao ingebakken dat als iemand ergens binnenkomt (ook in een winkel, een school of andere openbare plek) dat degene die binnenkomt dan altijd even groet. Van belang hierbij is dat je uiteraard wel even oplet welke begroeting je op welke tijd van de dag zegt:

  • Bon dia: Goedemorgen. De standaard begroeting in de ochtend, tot 12:00 in de middag.
  • Bon tardi: Goedemiddag. Dit zeg je vanaf 12:00 tot schemering, ongeacht hoe laat dat is. Let op de uitspraak, de ‘r’ in ’tardi’ is een harde rollende ‘r’; “bon tarrrdi”
  • Bonochi: Goedenavond/goedenacht. Waar we in Nederland gewend zijn om vanaf stipt 18:00 over te schakelen naar ‘goedenavond’, ligt het kantelpunt op Curacao meer rond de zonsondergang. Als de schemering goed op gang is gekomen, dán wordt het ‘bonochi’. Qua uitspraak is de ‘ch’ een ’tsh’ => “bonotshi”
  • Bon siman: Letterlijk vertaald ‘goede week’. Het is gangbaar op Curacao dat men elkaar op maandag (soms ook al op zondag) een goede week wenst: bon siman. Dat kan dan in plaats van bon dia of in combinatie ‘bon siman, bon dia‘.
  • Ayo: Een informele groet als je vertrekt. Vergelijk het met de Nederlandse ‘doei’. Let even goed op de uitspraak want hier gaan Nederlanders vaak de fout mee in. Het is en korte ‘o’ aan het einde. Dus de uitspraak is “Ajò”, en niet wat Nederlanders vaak doen “Ajoooo!”

Poko poko…

Als we het dan toch over de tijd op Curacao hebben: Curacao hééft de tijd! Mede ingegeven door het warme klimaat doet men doorgaans alles op het gemak. Waar men in Spanje de kreet “mañana mañana” gebruikt om aan te geven dat iets ook wel ‘morgen’ kan, wordt op Curacao vaak de term “poko poko” gebruikt, wat vertaald kan worden als “rustig aan…“. En gelijk hebben ze toch, met het zonnetje op je bol?

Alle tijd voor een leuke excursie?