Curacao Landhuis Huize Batavia Otrobanda

Wonen in een Curacaos landhuis

Op Curacao staan nog tientallen landhuizen uit de 17e en 18e eeuw. Sommigen zijn ruïnes en veruit onbewoonbaar. Maar er staan ook landhuizen die nog in goede staat zijn, vaak gerestaureerd en fijn om in te wonen. Een perfect voorbeeld hiervan is Huize Batavia in Otrobanda. NaarCuracao mocht een kijkje nemen in dit authentieke landhuis en ging in gesprek met de eigenaar.

Landhuis midden in de stad

Officieel gezien valt Huize Batavia niet meer onder de noemer ‘Landhuis’ omdat het tegenwoordig midden in de stad staat. Vroeger was dit echter anders. Toen was de huidige voorzijde van het landhuis namelijk de achterzijde van het huis en de huidige achterzijde was de vooringang. Aan de toenmalige achterzijde liep tot de jaren 60 en 70 water, te vergelijken met het huidige Waaigat in Punda. Er lagen dan ook 2 bruggen om aan de overkant te komen. Deze grond is drooggelegd en hier vind je nu o.a. het Rif Fort en de resorts van Corendon en zie je de machtige cruiseschepen liggen.

Huize Batavia Curacao Otrobanda

Klusproject

Landhuis Batavia is in handen geweest van verschillende eigenaren, maar de huidige eigenaar woont sinds 2016 in dit prachtige monumentale pand. Hij heeft het overgenomen van de familie Winkel, die 2 generaties in het landhuis heeft gewoond. Toen de huidige eigenaar het overnam, moest er veel gedaan worden om het landhuis weer praktisch en bewoonbaar te maken. Overal stonden muurtjes, de indeling was niet logisch en het hout in de plafonds was aangevreten door termieten. Een echt klusproject dus.

Gerenoveerd tot prachtig authentiek landhuis

In totaal heeft het zo’n 4 jaar gekost om Huize Batavia eigenhandig te restaureren. En het resultaat mag er zijn. Het landhuis bestaat uit een prachtige ruime woonkamer en een grote bibliotheek. Er loopt een corridor rondom deze ruimtes en in de hoek bevindt zich nog een slaapkamer. Al het hout is vervangen door bewerkt hardhout zodat termieten wegblijven en alle elektra is vernieuwd. Bovendien is er een enorm grote woonkeuken in het landhuis gemaakt. Op de bovenverdieping bevinden zich een prettige werkplek met bad- en slaapkamer. Buiten is een heerlijke porch aangelegd waar je droog en op de wind zit, wat het erg aangenaam maakt om buiten te zitten. Deze porch staat dan ook op 1 als je aan de eigenaren vraagt wat hun favoriete plek is in en rondom het landhuis. De originele regenbak achter het pand is inmiddels omgetoverd tot een heerlijk zwembad waar je zon hebt tot deze aan het eind van de middag achter het huis zakt.

Modern comfort & historie

Als je een grote liefhebber bent van de Curaçaose geschiedenis, van monumentale panden en een authentieke uitstraling, dan is een landhuis de perfecte plek om te wonen. Het vergt wat onderhoud, maar daar krijg je enorm veel voor terug. De huidige eigenaren hebben het huis ingericht volgens de oude koloniale tijd. Dit houdt in dat er veel antieke meubels terug te vinden zijn in het interieur en dat het een beetje voelt alsof je in museum loopt. Het landhuis is duurzaam gebouwd, zo zijn de muren van koraalsteen. Dit zorgt ervoor dat het huis weer en wind overleeft én dat het heerlijk koel is binnen. Bovendien woon je hoog dus last van overstromingen of ongewenst ongedierte heb je niet. Huize Batavia is daarmee een schitterende combinatie van modern comfort en de Curaçaose geschiedenis.

Bloedbank

Van origine bestaat Huize Batavia uit 2 delen. De verdieping op de begane grond en de 2 verdiepingen daarboven zijn van elkaar gescheiden. Vroeger woonden er zowel beneden als boven families. Nu is dat anders, op de begane grond zit namelijk al 17 jaar de Bloedbank van Curaçao gevestigd. Hier merk je als bewoner overigens niks van, als je op de porch zit heb je er geen erg in wanneer de Bloedbank bezoekers heeft. De Bloedbank heeft een huurcontract van nog zeker 6 jaar lopen wat betekent dat u gegarandeerd bent van een prettige inkomstenbron.

Ondernemers, opgelet!

Het leuke aan dit landhuis is, is dat het onwijs veel mogelijkheden heeft. De huidige eigenaren hadden tot Covid een goedlopend concept op de zaterdag en zondag. Van 12.00 tot 18.00 uur was het landhuis geopend voor een typische Engelse high-tea. Er is dan ook nog steeds een restaurantvergunning aanwezig. Ook zit er een grote bar aan de zijkant van het pand. Het landhuis is perfect voor partijen en trouwerijen én er is genoeg ruimte voor een boetiekhotel. Houd je net zoveel van koken als de huidige eigenaar? Dan zijn de woonkamer en de binnentuin een goede locatie voor een restaurant of bistro. Bovendien is Otrobanda volop in ontwikkeling. Je zit in dit landhuis dus super centraal in het (toeristisch) centrum van de stad.

Jouw geluksdag

Op Open Monumentendag kun je dit prachtige landhuis bezoeken. In 2023 was Huize Batavia het drukstbezochte monument in de wijk Otrobanda. Maar… ben jij ondernemend, heb je een voorliefde voor monumentale panden en zou je niets liever willen dan in zo’n prachtig pand wonen? Dan heb je geluk. Landhuis Batavia staat namelijk te koop. Inmiddels zijn alle kinderen uit huis en het landhuis wordt wat groot voor de huidige bewoners. En we kunnen je van één ding verzekeren, het is echt geen straf om in zo’n prachtig authentiek pand te wonen. Neem eens een kijkje!

Huize Batavia Otrobanda Curacao bibliotheek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *