Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Curacao Corona

Update

corona curacao update

Curacao corona-maatregelen

Per 23 maart 2022 zijn alle corona-maatregelen vervallen. Dat betekent o.a.:
Geen test meer nodig, ook niet voor de (terug)reis van Curacao naar Nederland.
Geen mondkapjes meer: formeel nog wel in het vliegtuig maar KLM en TUI hebben aangegeven niet hierop te handhaven.
Geen verplichte social distancing of samenscholingverbod.

– Per 4 mei 2022 is ook de eis voor een goede reisverzekering vervallen.
– Per 5 juni 2022 is de eis voor het invullen van de Passenger Locator Card (PLC) vervallen.

Wat nog wél moet

Helaas kun je niet helemaal onvoorbereid met alleen een paspoort naar Curacao reizen. Wat je nog steeds moet regelen is de Digital Immigration-Card (DI-Card). Dit staat eigenlijk ook helemaal los van alle corona-maatregelen, dit moest voor corona ook al en zal ook na corona verplicht blijven. Meer over de DI-Card

Curacao corona cijfers voor 9 t/m 15 augustus 2022

Om aan te tonen dat het goed blijft gaan qua corona op Curacao, blijft de overheid wekelijks de relevante cijfers publiceren. Zie hier de meest actuele stand:

34

deze week positief getest

positivity rate: 10% op 327 tests

86

deze week hersteld

totaal hersteld 44.896

62

totaal actief besmet

totaal ooit positief 45.243

5

totaal in het ziekenhuis

waarvan 0 op de IC

2

deze week overleden

totaal overleden 285

Curacao Corona – van dag tot dag

We geven hieronder de updates per datum die relevant zijn voor Curacao, gebaseerd op de diverse publicaties in de media. Waar mogelijk vermelden we de bron met een linkje voor meer informatie.

Disclaimer: We plaatsen de berichten waarvan wij denken dat ze waardevol zijn m.b.t. het coronavirus en Curacao, met een focus op de informatie die relevant kan zijn voor toeristen. Als de inhoud van de berichten wordt overgenomen van een andere bron, dan vermelden we de bron maar doen verder geen diepgravend onderzoek doen naar de juistheid van de informatie. NaarCuracao.com is op geen enkele manier aansprakelijk voor welke directe of indirecte schade dan ook op basis van de informatie die je hier leest.
16 augustus 2022 - Cijfers lopen verder terug

In de rapportage voor de week van 9 t/m 15 aug. is het aantal actieve besmettingen bijna gehalveerd, van 116 de week ervoor naar 62 nu. Ook de positivity rate is met 10% het laagste niveau van de afgelopen 2 maanden. In het ziekenhuis liggen nog maar 5 corona-gerelateerde patiënten, waarvan niemand op de IC. Helaas wel 2 personen overleden aan de gevolgen van corona op Curacao.

Curacao & corona

Hier geven we een update van alles wat relevant is (voor toeristen) m.b.t. de corona-situatie op Curacao. Kun je deze updates waarderen dan zouden we het leuk vinden als je een review wilt plaatsen.

Review NaarCuracao.com

Curacao & corona

1 augustus 2022 - Cijfers dalen hard

Sinds midden juli zijn de corona-cijfers op Curacao weer flink teruggelopen. Waren er midden juli nog 150 actieve cases, begin augustus is dat gedaald naar 64. Daarbij ook goed te zien dat de positivity rate (percentage positieve tests) ook gedaald is van wekenlang rond de 20% naar 12% begin augustus. Er liggen 9 personen in het ziekenhuis vanwege corona-klachten, waarvan 1 op de IC.

18 juli 2022 - Cijfers blijven licht oplopen

Ook de afgelopen week (12-18 juli 2022) zijn de corona-cijfers licht opgelopen, net als de week ervoor. Echter totaal nog geen reden voor paniek, met een totaal aantal van 216 actieve corona-gevallen op Curacao is het nog steeds zeer mild te noemen.

11 juli 2022 - Ziekenhuis-cijfers lopen iets op

In de week van 5 t/m 11 juli blijven de totale corona-cijfers stabiel op vergelijkbaar niveau als de week ervoor, met 120 nieuwe besmettingen (was 117) en 110 personen hersteld (was 107). Echter voor het ziekenhuis lopen de cijfers wel iets op. Er liggen nu 9 personen in het Curacao Medical Center, waarvan 2 op de IC. Helaas zijn er voor het eerst sinds begin juni ook weer personen overleden (2) aan de gevolgen van covid-19.

Hier geven we een update van alles wat relevant is (voor toeristen) m.b.t. de corona-situatie op Curacao. Kun je deze updates waarderen dan zouden we het leuk vinden als je een review wilt plaatsen.

4 juli 2022 - Geen stijging corona op Curacao

Ondanks dat in Nederland de laatste tijd de corona-cijfers wat zijn opgelopen, blijft de situatie op Curacao stabiel laag. Met in totaal 155 actieve besmettingen is het iets meer dan een week terug (145), maar nog steeds fors minder dan de periode daarvoor (200+).

5 juni 2022 - Passenger Locator Card niet meer nodig!

Afgelopen week zijn alle nog resterende corona-maatregelen komen te vervallen. Dit was o.a.:
– De noodtoestand die was uitgeroepen om de overheid de mogelijkheid te geven corona-maatregelen snel in te voeren, is niet meer van kracht.
– De Passenger Locator Card (PLC) hoeft per 5 juni 2022 niet meer ingevuld te worden als je naar Curacao wilt reizen. Let op: De DI-Card blijft nog wel nodig!
– Als je mogelijk besmet bent met corona, kun je niet meer gratis een PCR-test laten doen.

Hiermee is Curacao geheel vrij van corona-maatregelen gekomen. Laten we hopen dat dit zo blijft!

13 juni 2022 - corona-cijfers lopen iets verder terug, wel veel testen

Voor de periode van 4 t/m 13 juni 2022 zijn de corona-cijfers nog iets verder gedaald t.o.v. de periode ervoor. Voor het eerst sinds de cijfers op weekbasis (of langer, zoals nu) gerapporteerd worden, zijn er minder dan 200 nieuwe corona-cases bijgekomen (188). Opvallend is wel dat het aantal uitgevoerde tests flink is toegenomen (van bijna 1.800 naar bijna 2.800). Er liggen 4 personen vanwege corona-klachten in het ziekenhuis, gelukkig niemand op de IC. Er is helaas 1 persoon overleden aan de gevolgen van corona.

24 mei 2022 - Nieuw virus: Apenpokken

Het coronavirus is nog niet verdwenen of er duikt wereldwijd al weer een mogelijk nieuw virus op: het Apenpokkenvirus. Doorgaans alleen in West- en Midden-Afrika, maar sinds begin deze maand ook in steeds meer Europese landen vastgesteld.
Tot op heden is er nog geen Apenpokken op Curacao vastgesteld, maar het Ministerie van Gezondheid is alert.

4 mei 2022 - Eis voor 'goede reisverzekering' vervallen

Eén van de weinige verplichtingen die er nog overeind stond voor de toeristen die naar Curacao wilde reizen, was dat men verplicht was een goede reisverzekering af te sluiten. Per 4 mei 2022 is ook die eis vanuit de Curacaose overheid vervallen. Uiteraard blijft wel het advies om een reisverzekering af te sluiten, en het is verstandig om dan ook even te kijken naar de dekking bij corona-gerelateerde kosten. Maar verplicht is het niet meer.

23 april 2022 - forse daling actieve besmettingen

De afgelopen week (16 t/m 23 april) is het aantal actieve besmettingen op Curacao fors gedaald, van 581 actieve besmettingen naar 442 actieve besmettingen (= -/- 24%). Opvallend is dat de positivity rate, het percentage positieve uitslagen van alle uitgevoerde tests, nog wel redelijk hoog is met 12% (was 14%). Gelukkig lijken vrijwel alle actieve besmettingen weinig tot geen last te hebben van de corona. Er liggen momenteel 4 personen in het ziekenhuis waarvan niemand op de IC. Afgelopen week zijn 2 personen overleden aan de gevolgen van corona.

2 april 2022 - cijfers stabiel maar goed

De corona-cijfers laten ook de afgelopen week weer een stabiel beeld zien: In een week tijd 455 nieuwe gevallen, maar ook 405 personen hersteld. Het totale aantal actieve corona cases per 1 april komt hiermee op 546. De positivity rate is vrij hoog met ruim 15%, maar het lijkt erop dat het virus bij vrijwel alle patiënten relatief mild verloopt. Er liggen nog 5 personen in het ziekenhuis, maar gelukkig niemand meer op de IC. Er zijn afgelopen week geen personen overleden aan de gevolgen van corona.

Curacao & corona

Hier geven we een update van alles wat relevant is (voor toeristen) m.b.t. de corona-situatie op Curacao. Kun je deze updates waarderen dan zouden we het leuk vinden als je een review wilt plaatsen.

Review NaarCuracao.com

Curacao & corona

16 mrt. 2022 - testen voor reizen naar Nederland vervalt | Onduidelijkheid over mondkapje tijdens vliegreis

Op de persconferentie in Nederland van gisteren (15 maart) heeft minister Kuipers o.a. bekend gemaakt dat per 23 maart reizigers vanuit Curacao naar Nederland geen test meer hoeven te doen. Dit was al niet meer nodig als je volledig gevaccineerd bent, maar per 23 maart dus ook niet meer als je nog niet volledig gevaccineerd bent.

Curacao & corona

Er is even wat onduidelijkheid over de mondkapjesplicht tijdens de vliegreis. De Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat de mondkapjesplicht vrijwel overal komt te vervallen (o.a. ook in het OV), maar dat deze nog wel blijft gelden in het vliegtuig en op het vliegveld na de security-check. Argument hiervoor is dat het door internationale afspraken niet mogelijk is om de mondkapjesplicht tijdens de vliegreis nu al te laten vervallen.
Echter, de luchtvaartsector met o.a. ook KLM en TUI vinden dit onverantwoord. Ze zijn bang dat het handhaven hiervan zal leiden tot een toename van agressieve passagiers. KLM en TUI hebben dan ook aangegeven per 23 maart geen controle meer te doen op het dragen van een mondkapje tijdens de vliegreis. Tegelijkertijd geven zij wel het advies om tijdens de vliegreis een mondkapje te blijven dragen.
Let op: de verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt dus ook na 23 maart sowieso nog wel op het vliegveld na de security-check.
bron: Luchtvaartnieuws, 15 maart 2022

8 mrt. 2022 - PCR-TEST VERVALT | Persconferentie vandaag

Eindelijk is het zo ver: de PCR-test gaat vervallen voor alle reizigers die naar Curacao willen! Per donderdag 10 maart hoeven reizigers alleen nog maar een PLC (Passenger Locator Card) in te dienen, en is er geen enkele testverplichting meer om naar Curacao te kunnen reizen.
En even om de vele vragen/appjes/mails/belletjes te voorkomen: Ja, deze informatie klopt 100% en is gecommuniceerd door de Curaçaose overheid. Dat dit nog niet bij andere websites terug te vinden is, kunnen wij niets aan doen. Als er iets wijzigt kunnen wij dit direct plaatsen op de website, helaas hebben veel bedrijven en overheidsinstellingen daar meer moeite mee.

curacao corona pcr test vervallen

Curacao & corona

De highlights (voor toeristen) van de persconferentie vandaag:
– de mondkapjesplicht verder versoepeld, alleen nog in ziekenhuis en zorginstellingen. Ondernemers mogen zelf bepalen of ze wel of geen mondkapjesplicht in hun bedrijf willen hanteren.
– de PCR-test voor reizigers die naar Curacao willen vervalt per 10 maart. Dit geldt ook voor cruise-toerisme.
– alle beperkingen voor het organiseren van evenementen en activiteiten vervallen per 10 maart.

4 mrt. 2022 - Curacaose overheid stopt met dagelijkse rapportage corona-cijfers | Cijfers lopen iets op

Veel bezoekers van deze pagina komen hier regelmatig voor een update van de corona-cijfers. Helaas zullen we de cijfers niet meer op dagelijkse basis kunnen updaten. De overheid van Curacao heeft aangegeven de cijfers nog maar eens per week te geven. nu de situatie relatief goed gaat. Mocht er aanleiding zijn om weer een dagelijkse rapportage te gaan doen, dan zal dat ook weer gaan gebeuren.
Voor de duidelijkheid: uiteraard blijven we wél de dagelijkse update geven als er nieuws te melden is m.b.t. corona op Curacao.

Curacao & corona

Voor de derde dag op rij zijn de coronacijfers op Curacao iets opgelopen. Waren er op 1 maart 286 actieve besmettingen, vandaag (4 maart) zijn het 336 actieve besmettingen. De positivity rate (= percentage positieve tests op het aantal afgenomen tests) is de afgelopen dagen ook gestegen. Lag dit de afgelopen tijd rond de 3%, de laatste 3 dagen was dit 10 tot ruim 11%.
Het aantal personen in het ziekenhuis blijft redelijk steady rond de 10 personen waarvan 4 op de IC. Helaas de afgelopen 2 dagen 3 personen overleden aan de gevolgen van corona.

28 feb. 2022 - Cijfers blijven goed gaan | Nog geen nieuws over vervallen PCR-test

Nadat vorige week de verplichting van de 3e dag Antigeentest voor toeristen is vervallen is het voorlopig goed blijven gaan met de corona-cijfers op Curacao. Het totale aantal actieve besmettingen is de afgelopen week ruim 40% gedaald (van 553 naar 320 personen). Het aantal nieuwe besmettingen per dag blijven schommelen tussen de 20 en 50 nieuwe besmettingen per dag. Het aantal personen hersteld was redelijk stabiel met zo’n 40 tot 70 personen per dag hersteld verklaard. In het ziekenhuis liggen nu 11 personen waarvan 6 op de IC. In de afgelopen 12 dagen is 1 persoon overleden aan de gevolgen van corona.

Nadat vorige week de verplichting van de 3e dag Antigeentest voor toeristen is vervallen is het voorlopig goed blijven gaan met de corona-cijfers op Curacao. Het totale aantal actieve besmettingen is de afgelopen week ruim 40% gedaald (van 553 naar 320 personen). Het aantal nieuwe besmettingen per dag blijven schommelen tussen de 20 en 50 nieuwe besmettingen per dag. Het aantal personen hersteld was redelijk stabiel met zo’n 40 tot 70 personen per dag hersteld verklaard. In het ziekenhuis liggen nu 11 personen waarvan 6 op de IC. In de afgelopen 12 dagen is 1 persoon overleden aan de gevolgen van corona.

Curacao & corona

Ondanks dat het goed blijft gaan met de corona-cijfers op Curacao is er nog niets bekend over het vervallen van de PCR-test. Dit is op de laatste persconferentie aangekondigd, maar meer dan dat is er tot nu toe nog niet gecommuniceerd.
– we weten nog niet wanneer de PCR-test mogelijk zou kunnen gaan vervallen
– we weten niet hoe ‘goed’ de cijfers moeten zijn zodat die beslissing genomen kan worden
– we weten niet wanneer er weer een persconferentie gehouden wordt, die wordt altijd pas binnen 24 uur van tevoren aangekondigd.
Zodra er ook maar iets te melden is over bovenstaande onderwerp, dan vermelden we dat uiteraard duidelijk op deze pagina. Het heeft dus geen zin om ons te gaan appen, mailen of bellen. We snappen het wanneer je in de situatie zit dat je binnenkort naar Curacao gaat, dat je dan heel graag wilt weten waar je aan toe bent. Maar we houden echt geen informatie achter de hand om alleen te kunnen delen via persoonlijk contact. En om misverstanden te voorkomen zullen we onze persoonlijke inschatting niet geven. Wordt er nog niets duidelijk gemeld op deze pagina, dan is er nog niets bekend.

21 feb. 2022 - 3e dag Antigeentest vervallen

Voor reizigers die vanaf vandaag, 21 februari 2022, aankomen op Curacao is de verplichting voor een Antigeentest op de derde dag van je verblijf op Curacao vervallen.
We krijgen veel vragen van reizigers die deze informatie nog niet terugvinden in de communicatie vanuit grotere organisaties zoals de Nederlandse overheid, RIVM, TUI, etc. Helaas kunnen wij er niets aan doen dat derde partijen hun communicatie hierover niet snel genoeg kunnen updaten. Het vervallen van deze verplichting is echt waar, het is gecommuniceerd op de persconferentie van de Curaçaose minister-president afgelopen week en ook formeel gecommuniceerd vanuit de Curaçaose overheid:

19 feb. 2022 - 3e DAG ANTIGEENTEST VERVALT

Het was even onduidelijk de afgelopen anderhalve dag, maar nu is eindelijk een datum gecommuniceerd: per 21 februari vervalt de verplichting van de 3e dag Antigeentest. Het gaat daarbij dus om reizigers die vanaf die datum op Curacao aankomen. Ben je 18, 19 of 20 februari aangekomen op Curacao, dan wordt je geacht deze test nog wel te doen.

curacao antigeentest corona
18 feb. 2022 - Onduidelijkheid over testverplichting

Na de persconferentie van gisteren is veel onduidelijkheid en verwarring ontstaan m.b.t. de testverplichting. Dit is de status op dit moment (18 feb. in de ochtend):

3e dag Antigeentest

De 3e dag Antigeentest komt te vervallen. Echter de in de persconferentie genoemde datum van 20 februari werd na de persconferentie ontkracht door diverse betrokken instanties. Het is daarbij ook nog onduidelijk of het testen zelf dan per ‘datum X’ vervalt (bv. 20 feb.), of dat de testverplichting vervalt voor de reizigers die vanaf ‘datum X’ aankomen op Curacao. In dat laatste geval moeten de reizigers die één tot drie dagen eerder dan ‘datum X’ zijn aangekomen nog wel deze test doen.

PCR-test

Als alles zo goed blijft gaan met de dalende corona-cijfers op Curacao, dan zal ‘met een week of 2’ ook de PCR-test komen te vervallen. Maar hierbij is nog onduidelijk:
a) wanneer dat dan precies is,
b) hoe laag de cijfers daarvoor moeten zijn, en
c) of dan de PCR-testverplichting vervalt voor iedereen of alleen voor gevaccineerden.

reizen tussen de eilanden

Voor het reizen tussen de eilanden vervalt de volledige testverplichting nu al, zowel de PCR-test als 3e dag Antigeentest is niet meer nodig als je bv. vanuit Aruba of Bonaire naar Curacao reist.

Uiteraard blijven we er bovenop zitten om dit helder te krijgen, zodra er meer bekend is melden we dit direct op deze pagina.

17 feb. 2022 - Persconferentie | weekgemiddelde onder 1.000

Vandaag is weer een persconferentie over de corona-maatregelen op Curacao. De belangrijkste wijzigingen in de corona-maatregelen (voor toeristen):
– de Avondklok komt te vervallen.
– Samenscholingsverbod komt te vervallen. Evenementen zijn weer toegestaan. Buiten tot max. 400 personen, binnen tot max. 200 personen.
– op de commerciële boten (o.a. naar Klein Curacao) mag weer gevaren worden met maximale capaciteit aan gasten.
– de testverplichting verandert! De verplichte PCR-test vóór vertrek blijft, maar de 3e dag Antigeentest komt te vervallen maar per wanneer is nog onduidelijk.
– geen aanpassing van isolatie- of quarantaine-termijn. Deze blijft 10 dagen.

Curacao & corona

De corona-cijfers op Curacao blijven goed dalen. Gisteren (woensdag 16 feb.) zijn er 73 personen hersteld verklaard, met daar tegenover 66 nieuwe besmettingen. Totaal zijn er nu 742 actieve corona-besmettingen op Curacao. Hiermee is het weekgemiddelde voor het eerst sinds eind december weer onder de 1.000 gekomen (952 om precies te zijn). Ook in het ziekenhuis gaat het de goede kant op: nog maar 6 personen vanwege corona in het ziekenhuis, waarvan 4 op de IC. Ook goed om te zien is dat gisteren voor het eerst sinds een week niemand is overleden door corona.
Enige opvallende negatieve cijfer: Het aandeel van de toeristen in de dagelijkse nieuwe besmettingen is relatief hoog. Gemiddeld de afgelopen week was elke dag zo’n 30% van alle nieuwe besmette personen een toerist. N.b.: Dit betekent niet dat het een grote kans is dat je als toerist een positieve test krijgt op de 3e dag, die kans ligt op zo’n 2 tot 3%.

16 feb. 2022 - Curacao is Code Groen geworden

Per vandaag, woensdag 16 februari, is het officiële reisadvies van Nederland voor Curacao aangepast naar CODE GROEN: De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met Nederland, reizen kan. Dit betekent geen wijziging in de testverplichting: die blijft zoals het is, zowel voor het reizen van Nederland naar Curacao als voor het reizen van Curacao naar Nederland.

7 feb. 2022 - Tweede opeenvolgende dag geen sterfgevallen

De corona-cijfers op Curacao gaan al enkele dagen weer de goede kant op, maar helaas waren er afgelopen week nog wel elke dag sterfgevallen gerelateerd aan corona te rapporteren. Gelukkig lijkt die situatie nu ook te verbeteren: de afgelopen twee dagen zijn er geen corona-doden meer gerapporteerd op Curacao.

5 feb. 2022 - Achterstand herstelmeldingen ingehaald, aantal sterfgevallen hoog

Gisteren (vrijdag 4 februari) zijn er 116 personen als nieuwe besmetting gerapporteerd en 168 personen zijn hersteld verklaard. Hiermee zijn er nu totaal 1.389 actieve coronagevallen op Curacao. Hiermee lijkt het er op dat de achterstand in de herstelmeldingen is ingelopen door de GGD.
Over de afgelopen week waren er gemiddeld per dag:
– zo’n 1.600 actieve cases per dag,
– 116 nieuwe besmettingen gemiddeld per dag,
– gemiddeld ongeveer 265 herstelmeldingen per dag.
Daarmee lijkt het er op dat de situatie op Curacao stabiel is, met elke dag wel een kleine daling in het totale aantal actieve gevallen.
Ook de situatie in het ziekenhuis lijkt te verbeteren. Waren tot een week terug voor langere periode elke dag zo’n 45 tot 50 corona-patiénten in het ziekenhuis, de afgelopen week is dat teruggelopen tot de 18 die er nu nog liggen. Ook op de IC is de werkdruk wat minder geworden nu er nog maar 8 personen op de IC liggen t.o.v. de 10 tot 15 personen die er de weken ervoor dagelijks op de IC lagen.
Wrang is wel dat deze daling op de IC voor een groot deel veroorzaakt wordt door de gemiddeld meer dan 3 sterfgevallen per dag de afgelopen week. Een groot deel van die overleden personen lag op de IC.

4 feb. 2022 - Vandaag persconferentie

Vandaag (vrijdag 4 februari) is er weer een persconferentie gehouden over de nieuwe corona-maatregelen op Curacao. De belangrijkste mededelingen voor toeristen:
Weinig veranderingen in de maatregelen
– De nieuwe maatregelen gaan in per 7 februari, t/m 17 februari
Avondklok verschuift een uurtje: gaat in om 00:00, tot 04:30.
– Als gevolg daarvan mag horeca open volgens vergunning tot uiterlijk 23:00. Truki’Pan open van 19:00 tot 23:00.
= =
Dr. Gerstenbluth geeft aan dat een variant van Omikron ook naar Curacao zal komen (is al in Nederland gesignaleerd), die waarschijnlijk nog besmettelijker is maar waarvan nog niet duidelijk is hoe ziek men er van wordt. De epidemioloog blijft dan ook aandringen op vaccineren voor iedereen, m.n. omdat blijkt dat vooral jongeren momenteel het virus verspreiden, maar dat de ouderen en zwakkeren in de Curaçaose samenleving op de IC belanden en overlijden.

30 jan. 2022 - Aantal besmettingen blijft hard teruglopen

De piek in de huidige corona-golf op Curacao lijkt wel voorbij. de afgelopen 7 dagen (23-29 jan.) zijn er per dag gemiddeld 156 nieuwe actieve besmettingen bij gekomen. Ter vergelijk: een week daarvoor was dat nog gemiddeld per dag 350, en de week dáárvoor lag dit zelfs op 850 nieuwe actieve besmettingen gemiddeld per dag.
Tegelijkertijd gaat ook het aantal personen dat hersteld verklaard wordt hard omlaag. Hier was een achterstand mee ontstaan, maar die is aardig weggepoetst: op 22 januari waren er nog 11.075 personen actief besmet, in een week tijd is dat met ruim 7.500 verlaagd tot de 2.126 die gisteren (29 jan.) gerapporteerd werden.
In het ziekenhuis wordt de situatie iets beter, met nu 42 corona-patienten waarvan 12 op de IC, maar de druk blijft hoog. Ook zijn er de afgelopen week 13 personen overleden door corona.

27 jan. 2022 - Persconferentie: nieuwe maatregelen

Vandaag (donderdag 27 januari) is er weer een persconferentie gehouden over de corona-maatregelen op Curacao. De belangrijkste zaken voor toeristen:
– De corona-cijfers van Curaçao dalen, maar we zijn er nog niet
– De situatie in het Curacao Medical Center is kritiek, maar stabiel. Vorige week 10 tijdelijke verpleegkundigen begonnen met hulp van Nederland. Er volgen nog meer tijdelijke krachten, mogelijk ook uit Cuba.
– Alle maatregelen worden voor 10 dagen verlengd, met enkele kleine aanpassingen.
– De Avondklok gaat een uur later in, van 23:00 tot 04:30, maar dringend advies om binnen te blijven als je buiten niets te doen hebt. Horeca/bedrijven kunnen dus tot 22:00 open blijven als dat mogelijk is binnen hun reguliere vergunning.
– Gebruik van mondkapjes blijft verplicht in alle publieke ruimte, ook bij horeca, als je niet aan tafel zit.
– Heb je een positieve test, dan moet je 10 dagen in isolatie. Ben je in nauw contact geweest met iemand die actief besmet is, dan moet je 10 dagen in quarantaine. Het was mogelijk om in quarantaine op dag 7 een PCR-test te doen en als die negatief zou zijn dan was de quarantaine per direct afgelopen. Dit geldt niet meer: isolatie en quarantaine staan beide op 10 dagen. N.b.: Heb je minimaal een week terug een booster gekregen dan hoef je niet in quarantaine. Uiteraard wel in isolatie als je zelf actief besmet raakt.

24 jan. 2022 - Totale aantal besmettingen in 4 dagen gehalveerd

Doordat er de afgelopen dagen een enorme inhaalslag gemaakt is met de herstelmeldingen, is het totale aantal actieve cases in 4 dagen ruim gehalveerd. Waren er vrijdag 21 januari nog 9.902 actieve corona-besmettingen op Curacao, vandaag (maandag 24 januari) worden er nog ‘maar’ 4.703 actieve cases gerapporteerd.
Er waren vandaag 79 nieuwe positieve test-uitslagen, daarmee is het de eerste keer sinds 21 december dat dit aantal weer onder de 100 personen is gebleven. Opvallend: van die 79 waren maar liefst 29 personen toerist (37%).
Helaas is deze goede ontwikkeling nog niet terug te zien in de cijfers van het ziekenhuis. Er zijn 2 personen bijgekomen in het ziekenhuis, totaal 57 corona-gerelateerde opnames (waarvan 16 op de IC). Gelukkig vandaag voor het eerst sinds een week geen sterfgeval door corona gerapporteerd.

22 jan. 2022 - Flinke inhaalslag herstelmeldingen, druk op CMC blijft | IC-verpleegkundigen gezocht

Er is gisteren (vrijdag 21 januari) een flinke inhaalslag gemaakt met de herstelmeldingen. Er was eerder bij de persconferenties al gemeld dat de GGD al het werk niet aan kan, met als gevolg dat (lang) niet iedereen weer hersteld gemeld wordt, omdat de GGD geen capaciteit heeft om iedere actieve corona-patiënt na 10 dagen isolatie te contacten.
Gisteren zijn er maar liefst 2.180 personen hersteld gemeld. Er waren 310 nieuwe actieve besmettingen bij gekomen, waardoor het totale aantal actieve besmettingen nu met 9.902 weer onder de 10.000 zit.
De positivity rate zit voor de 4e dag op rij rond de 16%. Het aandeel toeristen onder de dagelijkse nieuwe cases schommelt de afgelopen week tussen de 5 en 10%.
De druk op het CMC blijft hoog met 54 corona-patiënten, waarvan 16 op de IC. Hiermee zit de IC echt op de max. capaciteit. Er is helaas 1 persoon in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van corona.

Curacao & corona

Zoals bekend is de bottleneck op Curacao m.b.t. de corona-bestrijding de beschikbaarheid van medisch personeel. Door uitval (door corona) onder de eigen medewerkers kan het Curacao Medical Center niet de zorg bieden waar de ruimte en middelen verder wel voor zijn. Vandaar dat men hard zoekt in Nederland naar IC-verpleegkundigen die een aantal weken op Curacao willen komen werken. Vliegticket, huisvesting en auto wordt verzorgd.
Klik hier voor meer info

21 jan. 2022 - Cijfers stabiliseren

Gisteren (donderdag 20 januari) zijn er 422 nieuwe positieve testuitslagen gerapporteerd en 57 personen zijn hersteld verklaard, waardoor het totale aantal actieve corona-cases iets daalt naar 11.773. Het totale aantal actieve corona-gevallen op Curacao lijkt daarmee redelijk stabiel deze week: de afgelopen 6 dagen ligt het tussen de 11.500 en 12.000 personen.
= =
Goed om te zien is dat het aantal de aangroei van nieuw besmette personen over het algemeen een daling lijkt te hebben ingezet. Zowel het aantal uitgevoerde tests als ook het aantal positieve tests dat daar uit kwam (en daarmee dus ook de positivity rate) liggen deze week op ongeveer hetzelfde niveau als aan het begin van deze corona-piek (rond afgelopen kerst). Lag de positivity rate vorige week nog dagelijks tegen de 30%, de afgelopen week kwam het niet meer boven de 20% uit.

corona curacao cijfers
17 jan. 2022 - Huidige maatregelen voor 10 dagen verlengd | GGD kan niet iedereen contacten | Daling nieuwe besmettingen

Bij de persconferentie vandaag is bekend gemaakt dat alle corona-maatregelen op Curaçao (die liepen tot vandaag 17 januari) per morgen, dinsdag 18 januari, voor 10 dagen worden verlengd.
= =
Er komt een aanpassing van quarantaine: De termijn voor quarantaine (dus als je zelf nog geen positieve test hebt maar wel in nauw contact bent geweest met iemand die actief besmet bleek) gaat van 14 dagen naar 10 dagen. Voor isolatie blijft de termijn van 10 dagen staan.
Na afloop van de isolatie/quarantaine dien je contact op te nemen met een huisarts.
Er wordt gewerkt aan een automatisch herstelbewijs.

Curacao & corona

Door de enorme stijging in actieve besmettingen de afgelopen tijd, lukt het de GGD niet meer om alle personen die positief testen (op tijd) te contacten. Het protocol geeft aan dat elke actieve besmetting door de GGD benaderd moet worden. Zowel aan het begin ( = binnen een dag na de positieve test) als ook aan het einde van de isolatie-termijn voor een herstel-verklaring. Maar het het beschikbare team lukt dat simpelweg niet omdat er momenteel teveel corona-patiënten zijn. Daardoor is het aantal totale actieve besmettingen op Curaçao (momenteel bijna 12.000) niet correct, het ligt (flink) lager! Er wordt door de beleidsmakers momenteel vooral gekeken naar de nieuwe besmettingen per dag, en het aantal personen in het ziekenhuis.
De verwachting is dan ook dat op korte termijn het totale aantal actieve besmettingen dat gerapporteerd wordt fors zal dalen.
Dit alles werd gemeld door Dr. Izzy Gerstenbluth tijdens de persconferentie vandaag (17 januari).

Curacao & corona

De coronacijfers van zondag 16 januari geven mogelijk weer een klein lichtpuntje. Met ‘slechts’ 339 nieuwe positieve testresultaten is dat de 4e opeenvolgende dag dat het aantal nieuwe besmettingen gedaald is t.o.v. de dag ervoor. Ook is dit het laagste aantal nieuwe besmettingen dit jaar. Er waren zondag 2.336 tests uitgevoerd, waarmee de positivity rate 14,5% is en ook dat is het laagste aantal dit jaar.
Helaas is ook het aantal hersteld gerapporteerde personen met 116 aan de lage kant. Er zijn totaal 11.825 actief besmette personen.
Er zijn geen nieuwe patiënten m.b.t. corona opgenomen in het ziekenhuis, er is helaas wel 1 persoon op de IC overleden. Daardoor liggen er nu 47 personen in het Curacao Medical Center, waarvan 13 op de IC.

13 jan. 2022 - Aantallen blijven stijgen | Strengere controle op naleving corona-regels | Relatief weinig toeristen besmet

Ook gisteren (donderdag 13 januari) zijn er weer flink wat nieuwe besmettingen bij gekomen. Met 1.065 nieuwe positieve testresultaten en 243 personen die hersteld verklaard zijn, staat de teller nu op 10.801 actieve corona-cases op Curacao.
Het Curacao Medical Center krijgt het nu ook wel fors zwaarder. Met 40 personen in het ziekenhuis door corona is dat aantal verdubbeld t.o.v. de 20 die er nog geen week terug lagen. Er liggen 15 corona-patiënten op de IC, waar het met een maximale capaciteit van 16 nu echt tegen de maximale capaciteit aanzit.

Curacao & corona

Gisteren is een persconferentie gehouden waarbij ingegaan is op het naleven van de corona-regels op Curacao. Dit onder andere naar aanleiding van enkele drukke activiteiten afgelopen weekend (waaronder een feestje bij Fuikbaai). Minister-president Pisas gaf aan trots te zijn op verreweg het grootste deel van de bevolking. Volgens zijn zeggen houdt 99% zich keurig aan de regels, maar die 1% die dat niet doet is nog wel een groot probleem. Vandaar dat er een zero tolerance-beleid is afgekondigd, met strenge controles en zware straffen. Overtreding van corona-regels kan o.a. leiden tot een boete van NAF 25.000 (ruim € 12.000).

Curacao & corona

Er komen veel vragen bij NaarCuracao over de besmetting onder de toeristen op Curacao. De afgelopen 7 dagen zijn er per dag gemiddeld 60 toeristen als nieuwe positieve besmettingen gerapporteerd, gemiddeld 8% van het totale aantal nieuwe besmettingen per dag. Het gaat hierbij dan om “geïmporteerde besmettingen”, personen die binnen de eerste 5 dagen op Curacao besmet blijken en dat hoogstwaarschijnlijk buiten (of onderweg naar) Curacao hebben opgelopen.
Veel mensen vragen zich af hoe dit kan “want alle toeristen komen toch met een negatieve PCR-test naar Curacao“. Maar sinds de afname van die PCR-test kan er natuurlijk van alles gebeurd zijn:
– De test wordt gemiddeld zo’n 40 uur voor vertrek vanuit Nederland afgenomen, dus al die tijd kun je in Nederland (waar het momenteel ook hard gaat met nieuwe besmettingen) ook nog besmet raken.
– Zodra je zelf een negatieve uitslag van de PCR-test hebt, ga je mogelijk -bewust of onbewust- iets relaxter om met de corona-regels qua hygiëne en social distancing.
– Op Schiphol, en zeker in het vliegtuig, is het lastig om afstand van de mede-reizigers te houden.
– Eenmaal aangekomen op Curacao sta je al snel minimaal een half uur dicht op anderen in de rij voor de douane en bij het wachten op je bagage.
– Als je vakantie echt begonnen is, voel je jezelf waarschijnlijk wat relaxter/vrijer en ga je wat makkelijker om met de gestelde corona-regels.
=> Zomaar enkele situaties waarbij je als toerist juist aan het begin van je vakantie besmet kunt raken en/of de besmetting makkelijk door kunt geven aan een ander. Blijf dus ook als toerist kort voor vertrek, tijdens de reis én op Curacao alert op de besmettingsrisico’s. Vermijd drukte, draag een mondkapje waar nodig en was regelmatig je handen.

12 jan. 2022 - Bijna 10.000 actieve besmettingen, cijfers lopen verder op | vergelijk met situatie in Nederland

Leken we begin deze week een afvlakking van de stijging in corona-aantallen te zien, helaas nu toch weer forse stijgingen en dagrecords. Er zijn gisteren 1.107 nieuwe positieve testresultaten bijgekomen. Doordat er 345 personen hersteld zijn verklaard, zitten we nu met 9.979 actieve corona-gevallen op Curacao. Gisteren ook een nieuw dagrecords met de positivity rate: 31% van alle .573 uitgevoerde tests bleek positief, voor het eerst boven de 30%.
Er liggen 31 personen door corona in het ziekenhuis, waarvan 11 op de IC. Helaas 2 personen overleden.

Curacao & corona

Nu Curacao de 10.000 actieve corona-cases lijkt aan te tikken, moeten we dit wellicht ook eens in perspectief zetten t.o.v. de situatie in Nederland.
Over de afgelopen 7 dagen heeft Curacao gemiddeld per dag 875 nieuwe besmettingen erbij gekregen. Voor Nederland is dat (afgerond) 29.900 over de afgelopen 7 dagen. Daarmee ligt het getal voor Nederland zo’n 35x hoger, maar qua inwoners zit Nederland ruim 100x hoger dan Curacao. Anders gesteld:

Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen per dag per 100.000 inwoners

Curacao (officieel 155.000 inwoners) heeft per 100.000 inwoners gemiddeld 565 nieuwe besmettingen per dag erbij gekregen, waar dit getal voor Nederland (officieel 17,4 miljoen inwoners) voor 100.000 inwoners op gemiddeld 172 per dag ligt. De besmettingen gaan op Curacao momenteel dus ongeveer 3x zo hard.
Ga je Curacao vergelijken met een Nederlandse stad met ongeveer een zelfde aantal inwoners, dan zie je vergelijkbare verschillen:
Den Bosch (155.000 inwoners) heeft de afgelopen 7 dagen gemiddeld 311 nieuwe positief geteste personen per dag. Amersfoort (157.500 inwoners) zit op gemiddeld 215 nieuwe positieve gevallen per dag. Zelfs bij elkaar opgeteld is dat nog minder dan de 565 van Curacao.
Kortom: De Omikron-variant verspreid zich op Curacao nog sneller dan in Nederland.

11 jan. 2022 - Corona-patiënten in CMC neemt toe | Stijging corona-cijfers vlakt af

De corona-cijfers van Curacao op maandag 10 januari: 407 nieuwe positieve testuitslagen op 2.236 uitgevoerde tests. Doordat er 179 personen hersteld zijn, komt het totaal aantal actieve cases op 9.027. Het aantal personen dat door corona in het ziekenhuis komt loopt op, 5 personen erbij tot een totaal van 31. Hiervan liggen er 8 op de IC. Helaas 1 persoon (die in het ziekenhuis lag) overleden aan de gevolgen van corona.

Curacao & corona

Misschien kunnen we een voorzichtig positieve trend zien. Het aantal besmettingen loopt nog wel op, maar de stijging vlakt af. Was het op 5 en 6 januari nog ruim 1.000 nieuwe besmettingen per dag en een positivity rate van 28%, dat is in een paar dagen gedaald tot deze 407 nieuwe besmettingen van 10 januari, met een positivity rate van 18%. Ook het aantal uitgevoerde tests (bestaande uit de verplichte tests van de toeristen + de lokale bevolking die zich laat testen omdat ze symptomen hebben) is gedaald van ruim 4.300 op 6 januari tot 2.236 gisteren.
De dalende trendlijn is goed zichtbaar in de grafiek hieronder. Hebben we mogelijk de piek vorige week gehad? Nog niet te vroeg juichen, maar mogelijk zien we hier het resultaat van de genomen maatregelen.

curacao corona 2022
10 jan. 2022 - Cijfers blijven stijgen | CMC mist 200 medewerkers

Zoals nog wel te verwachten was, blijft het aantal actieve coronagevallen op Curacao nog dagelijks oplopen. Gisteren (9 januari) waren er 749 nieuwe positieve testuitslagen, 24% van de ruim 3.100 uitgevoerde tests. Mogelijk een beetje hoopgevend: Na vorige week 2 dagen van 1.000+ nieuwe positieve gevallen per dag, hebben we nu al 3 dagen op rij minder dan 1.000 nieuwe actieve besmettingen.
Gelukkig ook 273 personen hersteld, waarmee er totaal 8.801 personen actief besmet zijn.
Negatieve uitschieter is dat het aantal personen in het ziekenhuis relatief flink gegroeid is, van 20 naar 26. Hiervan liggen er 7 op de IC. Gelukkig is er gisteren niemand overleden aan de gevolgen van corona.

Curacao & corona

Het Curacao Medical Center heeft aangegeven door ernstige personeelsuitval bijna 200 medewerkers te missen. Gevolg is dat alle electieve operaties zijn uitgesteld. Ook de druk op de IC is hoog; door te weinig medewerkers kunnen daar momenteel slechts 10 personen terecht, waar plek is voor 16. Deze week komen 12 artsen en verpleegkundigen uit het buitenland om te ondersteunen bij het CMC.
bron: Curacao.nu, 9 januari 2022

7 jan. 2022 - ADC druk

Laboratorium ADC, één van de labs waar je de 3e dag Antigeentest kunt doen, heeft aangegeven momenteel te kampen met te weinig personeel omdat er de nodige medewerkers met corona besmet zijn en daardoor niet kunnen werken. Dit is o.a. te merken aan de lange wachtrijen de afgelopen dagen bij diverse testlocaties (waaronder op Hato Airport). Dit kan ook als gevolg hebben dat ook de testuitslagen vertraagd worden geleverd; met name van belang als je ook een test moet doen voor terugreis naar Nederland.

6 jan. 2022 - Maatregelen per 7 januari | Nieuwe records corona-cijfers Curacao | CMC stelt operaties uit en krijgt hulp

Tijdens de persconferentie vandaag zijn de volgende maatregelen aangekondigd:
– geldig per 7 januari
– Curacao geeft zichzelf ‘een time-out’ van 10 dagen
– avondklok van 22:00 tot 04:30
– horeca sluit volgens vergunning, maar uiterlijk 21:00. Uitzondering: horeca op eigen terrein van hotels/resorts, die mogen open blijven voor eigen gasten.
– truk’i pan mag open van 17:00 tot 21:00
– openbaar vervoer rijdt tot 22:00
– alle evenementen worden gecanceld
– fitness (ook bij hotels/resorts) max. 50% capaciteit aan sporters; sporten in groepen niet toegestaan.
– bruiloften mogen doorgaan, maar advies is om uit te stellen.

Curacao & corona

Wederom een slechte dag qua corona-cijfers op Curacao. Op woensdag 5 januari zijn maar liefst 1.056 positieve testuitslagen gerapporteerd; voor de eerste keer ooit op Curacao meer dan 1.000 nieuwe besmettingen op één dag. Doordat er ‘slechts’ 91 personen hersteld verklaard zijn, is ook een ander record gebroken: met een totaal aantal van 5.722 actieve besmettingen is dit ook voor het eerst boven de 5.000. Er zijn 3.668 tests uitgevoerd, waardoor de positivity rate uitkomt op 28,8%, waarmee het nog net onder dat record van 28,9% blijft.
In totaal liggen er 31 personen in het ziekenhuis met corona-klachten.
Een kleine verlichting in deze zware tijden voor Curacao: de ergste cijfers nemen niet toe, met nog steeds 8 personen op de IC en geen sterfgevallen.

Curacao & corona

Het Curacao Medical Center heeft besloten om een aantal niet-urgente operaties uit te stellen. Hiermee hoopt het CMC goede zorg te kunnen blijven bieden. Momenteel zijn er ruim 100 werknemers van het ziekenhuis niet inzetbaar doordat zij besmet zijn met het coronavirus.
Komende week worden 12 verpleegkundigen ingevlogen vanuit de Verenigde Staten (op kosten van Nederland) om mee te helpen in het CMC.
bron: Paradise FM, 5 januari 2022

5 jan. 2022 - Weer veel nieuwe besmettingen erbij

De stijging van het aantal actieve corona-gevallen op Curacao blijft doorzetten. Op dinsdag 4 januari zijn 732 nieuwe besmettingen gerapporteerd, het op-één-na hoogste aantal ooit op Curacao (na de 816 nieuwe besmettingen van afgelopen 1 januari). Voor de 4e dag op rij is het aantal personen dat hersteld gemeld is rond de 200 (4 januari: 222), waardoor het totale aantal actieve cases op 4.757 komt. Dat ligt nog net onder het hoogste aantal ooit op Curacao (4.768 op 11 apr. 2021).
Ook het aantal personen in het ziekenhuis loopt op, gisteren zijn er 6 personen bijgekomen waardoor er totaal nu 28 personen in het ziekenhuis liggen met corona-gerelateerde klachten. Goed om te zien is dat het aantal personen op de IC niet stijgt, dat staat nog op 8 personen.

3 jan. 2022 - Nieuwe maatregelen vallen nog mee

Bij de persconferentie eerder vandaag zijn enkele nieuwe maatregelen aangekondigd. Op basis van de forse stijging van de corona-aantallen werd een flinke verzwaring van de maatregelen verwacht, maar het viel mee. De belangrijkste wijzigingen (voor toeristen):
Avondklok van 01:00 tot 04:30 Niet ruimer, om de economie zo min mogelijk in de weg te zitten.
– bedrijven, horeca, truki’pan, etc.: uiterlijk 00:00 sluiten.
– In horeca alleen bediening aan tafel, alle gasten moeten zitten. Max. 4 personen aan een tafel, meer mag alleen als allen uit hetzelfde huishouden komen.
– Activiteiten buiten tot max. 75 personen (was 100), met advies om -ook buiten- mondkapje te dragen.
– Lage risico evenementen: max. 50 personen in binnenruimte en mondkapje verplicht.
– Curacao gaat Nederland vragen om medisch personeel te sturen ter ondersteuning van de medewerkers in het Curacao Medical Center.
– Vanaf nu zijn de zelftests ook te verkrijgen op Curacao (voorheen nog niet toegestaan).
De nieuwe maatregelen gaan in per dinsdag 4 januari, het is -zoals altijd- niet aangegeven tot wanneer of wanneer er weer een persconferentie is over de maatregelen.

Tijdens de persconferentie gaf minister-president Pisas meerdere keren en op verschillende manieren aan dat strengere maatregelen zeer onwenselijk zijn voor de economie/het bedrijfsleven.

2 jan. 2022 - Nieuwe corona-records, toch ook mogelijke lichtpuntjes | Voorlopig geen lockdown

Eindigden we op Curacao met een dagrecord aan nieuwe positieve testcases, het nieuwe jaar gaat daar ruim overheen: 816 nieuwe positieve testresultaten. Dat aantal kwam uit 3.834 uitgevoerde tests, wat ook een dagrecord is voor Curacao. De positivity rate (aantal positieve testresultaten op aantal uitgevoerde tests) is hiermee 21%; geen record maar sinds begin april niet meer zo hoog geweest. Er zijn in totaal momenteel 3.824 actieve corona-cases op Curacao. Als het in dit tempo doorgaat, zal met 2 à 3 dagen ook daarmee helaas een nieuw record gezet worden.
Toch zijn er ook nog wel wat mogelijke kleine lichtpuntjes te zien:
– met 184 personen hersteld loopt ook dat aantal per dag flink op
– het aantal personen vanwege corona in het ziekenhuis loopt op van 12 naar 17, maar het aantal personen op de IC loopt terug van 10 naar 7.
– in verhouding tot de vorige corona-piek op Curacao (afgelopen april) valt het aantal sterfgevallen mee. Uiteraard is elk sterfgeval er één teveel, afgelopen week zijn totaal 3 personen overleden. In april bij vergelijkbare aantallen van actieve besmettingen waren dat er minimaal 2 per dag.
Dit alles lijkt een mogelijke indicatie dat de Omicron-variant, momenteel de dominante variant op Curacao, wel veel sneller verspreid, maar minder schadelijk lijkt.

Curaçao & corona

Er komt voorlopig geen lockdown op Curacao. Dat heeft minister-president Pisas gezegd als reactie op het verzoek van Curacao Medical Center voor extra maatregelen. Wel zal Curacao een hulpverzoek doen aan Nederland voor 20 personen medisch personeel.
bron: Curacao.nu, 2 januari 2022

Curaçao & corona

Ik hoop je via deze dagelijkse updates over corona op Curacao een correct, compleet en actueel beeld te geven van de huidige situatie op Curacao. Kun je deze updates waarderen? Geef dan een positieve review!
bedankt,
Mark/NaarCuracao.com

Review NaarCuracao.com

Curaçao & corona

Blijf je gezond verstand gebruiken, volg het Reisadvies Curacao. Kom je op een locatie waar veel andere mensen zijn (op Schiphol of op Curacao), zorg er echt voor dat je afstand houdt tot anderen. Wordt dat moeilijk, draag dan een mondkapje. Was regelmatig je handen, minimaal 20 seconden.

december 2021:
31 dec. 2021 - Recent besmet geweest, toch naar Curacao

Heb je recent corona gehad, dan kan een PCR-test nog steeds een positieve uitslag geven ook als je niet meer actief besmet bent. We krijgen hier de laatste tijd veel vragen over omdat er een mogelijkheid is dat je met een positieve PCR-test toch naar Curacao kan.
Lees meer over ‘Positieve PCR, toch naar Curacao

29 dec. 2021 - Veel nieuwe positieve testresultaten | Weer cruiseschip geweigerd

In de dagrapportage van dinsdag 28 december zijn maar liefst 399 nieuwe positieve testuitslagen gemeld. Een aantal dat sinds begin april niet meer gehaald was. De testratio is 12,5% (op bijna 3.200 tests), wat ook niet meer gehaald is sinds de lockdown van afgelopen voorjaar. Totaal zijn hiermee 1.859 actieve corona-cases op Curacao. Ter vergelijk: een week eerder (21 december) waren dat er 304.

Toch zijn er ook nog wel enkele lichtpuntjes te melden:
– Met 51 personen die hersteld zijn gemeld, loopt ook dit aantal op. De eerste personen van de huidige golf lijken al relatief snel te herstellen.
– Het lijkt er op dat de huidige golf niet direct leidt tot een stijging van de druk op het ziekenhuis. Ten opzichte van een week terug is het aantal personen dat door corona in het ziekenhuis ligt gelijk gebleven (12), met wel een kleine stijging van aantal personen op de IC (van 5 naar 7). Er zijn in de afgelopen week 2 personen overleden aan de gevolgen van corona.
– Het grootste deel van de nieuwe besmettingen zit bij de jongeren op Curacao, de groep die doorgaans de minste last heeft van het virus.

Curaçao & corona

Voor de tweede keer in een week tijd is een cruiseschip door Curacao geweigerd om de passagiers van boord te laten gaan. Werd vorige week woensdag de Odyssey of the Seas (3.600 passagiers en 1.600 crewleden) geweigerd omdat er meer dan 50 actieve besmettingen aan boord waren, gisteren werd de Riviera (1.250 passagiers) verboden om de loopplank neer te laten.
De vrees voor de besmettingen vanaf de cruiseschepen is groot: waar iedere toerist die met het vliegtuig naar Curacao komt een PCR-test moet overleggen van max. 48 uur oud, zijn passagiers en crew van cruiseschepen alleen getest voorafgaand aan de start van de cruise. Daarna zijn zij niet meer getest terwijl zij wel op diverse bestemmingen aan land zijn geweest.

24 dec. 2021 - Derde dag op rij 45%+ stijging aantal actieve cases | Omicron officieel op Curacao

Wederom (voor de 3e dag op rij) is het aantal actieve cases bijna met de helft gestegen t.o.v. de dag ervoor. Met 323 nieuwe positieve testresultaten (en 21 personen hersteld) is het totale aantal actieve corona-besmettingen op Curacao op 964 gekomen. Opvallend hierbij is dat met ‘slechts’ 20 personen (6%) het aantal geïmporteerde besmettingen relatief laag ligt: het gaat dus erg hard met de besmettingen onder de lokale bevolking. Gelukkig blijft het aantal corona-patiënten in het ziekenhuis stabiel: het zijn er vandaag 10, waarvan 6 op de IC.

Curaçao & corona

Het was geen verrassing dát het zou komen, alleen wanneer was nog de vraag. Maar op 24 december heeft epidemioloog Izzy Gerstenbluth laten weten dat de omicron-variant officieel op Curacao is geconstateerd. Daarbij ook de toelichting dat momenteel vooral jonge mensen (18 tot 33 jr.) besmet raken. De omicron-variant is voor hen wellicht minder gevaarlijk, maar ze kunnen het virus wel overdragen op anderen waarbij het virus wel een serieus gevaar kan zijn.
bron: Paradise FM, 24 december 2021

23 dec. 2021 - Weer flinke stijging positieve cases | Verwarring over samenscholingsverbod

Voor de 3e dag op rij is het aantal positieve cases fors gestegen: Waren er gisteren nog 462 actieve corona-cases op Curacao, vandaag komen daar 200 bij (217 nieuwe positieve tests, 17 personen hersteld) tot een totaal van 662 actieve cases. Het aandeel geïmporteerde besmettingen (toeristen) is met 11 (5%) een beperkt aandeel in het totaal.
Gelukkig blijft de druk op het Curacao Medical Center nog beperkt, geen stijgingen t.o.v. gisteren: 11 personen in het ziekenhuis met corona-gerelateerde klachten, waarvan 5 personen op de IC.

Curaçao & corona

De nieuwe corona-regel van het samenscholingsverbod zorgt voor wat verwarring en onrust. De regel is dat er niet meer dan 4 personen bij elkaar mogen zijn in een openbare ruimte. Onder openbare ruimte wordt verstaan een winkel, een (overheids)gebouw, horeca maar bv. ook gewoon op straat, strand of zee.
Er is nog wel wat ‘ruis’ over deze regel, maar sowieso goed om te weten voor toeristen:
– Uitzondering op die max. 4 personen bij elkaar zijn personen uit hetzelfde huishouden. Bv. een gezin met 5 of 6 personen mag gewoon nog bij elkaar op straat.
– Eigenlijk gaan alle excursies door. Mogelijk in licht aangepaste vorm (bv. minder deelnemers en verplicht een mondkapje), maar er is tot nu toe nog geen excursie die gecanceld wordt.
– De (commerciële) boottochten naar Klein Curaçao gaan ook door. De boten hebben een beperking in de maximale capaciteit die ze aan gasten mee mogen nemen.

De onduidelijkheid is vandaag ook wel te merken in het straatbeeld. Omdat tourbussen niet rijden, zie je bv. grote groepen toeristen rondlopen. Wel allemaal met een mondkapje. In hoeverre dit wel of niet binnen de regels valt zal de komende dagen duidelijk worden.

22 dec. 2021 - Persconferentie met nieuwe maatregelen | Aantal actieve cases +50%

Vanwege de stijgende corona-aantallen op Curacao en de nieuwe Omicron-variant, is er een extra persconferentie ingelast om nieuwe maatregelen aan te kondigen:
– Omicron is nog niet gedetecteerd op Curacao. Echter dat zal een kwestie van tijd zijn dat ook op Curacao deze variant zal opduiken.
– Curacao gaat opschalen om een boosterprik aan te bieden. O.a. bij SDK zal een priklocatie ingericht worden.
Hoog Risico-evenementen voor meer dan 100 personen zijn niet meer toegestaan. Dansfeestjes sowieso niet (ongeacht aantal aanwezigen).
Samenscholingsverbod in openbare ruimten voor meer dan 4 personen. Ook winkels, kappers, restaurants, etc en op straat/strand/zee: max. 4 personen bij elkaar. Meerdere personen uit één huishouden mogen wel gezamenlijk in openbare ruimten.
– Tijdens de feestdagen: niet meer dan 4 personen thuis ontvangen.
– Er gaat opgeschaald worden voor controle op naleving van de regels, er wordt ‘zero tolerance beleid’ aangekondigd.
Avondklok blijft va 03:00 tot 04:30.
Alle landen worden gezien als Hoog Risicoland (Code Rood). Dit heeft geen gevolgen voor reizigers vanuit Nederland, Nederland was al Code Rood voor Curacao.
Deze aanpassing van de regels gaat in per zaterdag 25 december 2021.

Curaçao & corona

De corona-aantallen blijven oplopen op Curacao. Vandaag zijn er 181 nieuwe positieve testresultaten gerapporteerd. Er zijn 22 personen hersteld verklaard. Hiermee stijgt het aantal actieve cases met ruim 50% t.o.v. een dag eerder tot 462 actieve besmettingen. Dit aantal positieve tests is het resultaat van 2.911 uitgevoerde tests, wat een testratio is van ruim 6% (het hoogste testratio van de afgelopen 4 maanden). Er liggen 11 personen in het ziekenhuis, waarvan 5 op de IC. Er zijn 2 personen overleden aan de gevolgen van corona, totaal komt het aantal corona-doden op Curacao daarmee op 186.

21 dec. 2021 - Nieuwe testverplichting NIET NODIG voor reizigers vanuit Curacao

Er is eindelijk duidelijkheid over de nieuwe corona-regel, dat elke reiziger die van buiten de EU naar Nederland komt voor vertrek een corona-test moet doen. Die regel is niet van toepassing voor reizigers vanuit Curacao. Ben je volledig gevaccineerd, dan kun je reizen o.b.v. je QR-code. Ben je nog niet volledig gevaccineerd, dan zul je alsnog een corona-test moeten doen voor vertrek vanuit Curacao naar Nederland.
Meer info op rijksoverheid.nl

19 dec. 2021 - Testen weer verplicht voor (terug)reizen naar Nederland?

Er gelden mogelijk nieuwe regels voor het (terug)reizen naar Nederland per 22 december: iedereen moet een corona-test doen, ook als je gevaccineerd bent. Echter de regels worden wat onduidelijk gesteld: deze regel gaat gelden voor ‘reizigers van buiten de EU/Schengen‘.
Het is onduidelijk of in dit geval Curacao gezien wordt als onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden (en daarmee als onderdeel van Nederland valt onder de regels voor EU/Schengen), of dat Curacao toch echt als land van buiten de EU gezien wordt. Met eerdere corona-regels zijn beide situaties voorgekomen.
De nieuwe regel wordt hier gecommuniceerd op rijksoverheid.nl. Echter de Check mijn Reis-tool op reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl geeft hier niets over aan.
Verwarring dus. We werken er aan om hier z.s.m. duidelijkheid over te krijgen. We adviseren iedereen die komende week van Curacao naar Nederland reist om goed de nieuwsberichten in de gaten te houden.

16 dec. 2021 - Persconferentie | Besmettingen lopen op

Vanwege de oplopende aantallen met corona-besmettingen op Curacao en het risico van de nieuwe Omicron-variant heeft Curacao een extra persconferentie georganiseerd om “mogelijke nieuwe maatregelen” aan te kondigen.
Uiteindelijk blijkt de persconferentie vooral een duidelijke waarschuwing dat de cijfers al weer oplopen, o.a. door relatief veel besmettingen uit Nederland. Er zijn géén nieuwe maatregelen aangekondigd.

Curaçao & corona

Gisteren (woensdag 15 december) zijn 41 nieuwe positieve test-resultaten gerapporteerd. Dit is voor het eerst sinds ruim 2 maanden (1 oktober) dat dit aantal boven de 40 ligt. Opvallend hierbij, en wellicht ook tegen de verwachting in, is dat het hierbij in “slechts” 2 gevallen gaat om een geïmporteerde besmetting, dus naar alle waarschijnlijkheid van toeristen. De afgelopen week was dat dagelijks ongeveer 1/3e van de totale nieuwe cases, nu dus maar 5%. Die totaal 41 nieuwe positieve tests zijn nog geen directe reden voor grote zorg, op een totaal van bijna 2.000 tests was dit 2% dat positief bleek.
Het totale aantal actieve corona gevallen op Curacao komt hiermee op 165.
In het Curacao Medical Center is 1 persoon overleden, waarmee het totale aantal corona-patiënten in het ziekenhuis op 6 staat (waarvan 1 op IC). Het totale aantal sterfgevallen gerelateerd aan corona op Curacao komt hiermee op 183.

16 dec. 2021 - Besmettingen lopen op

Gisteren (woensdag 15 december) zijn 41 nieuwe positieve test-resultaten gerapporteerd. Dit is voor het eerst sinds ruim 2 maanden (1 oktober) dat dit aantal boven de 40 ligt. Opvallend hierbij, en wellicht ook tegen de verwachting in, is dat het hierbij in “slechts” 2 gevallen gaat om een geïmporteerde besmetting, dus naar alle waarschijnlijkheid van toeristen. De afgelopen week was dat dagelijks ongeveer 1/3e van de totale nieuwe cases, nu dus maar 5%. Die totaal 41 nieuwe positieve tests zijn nog geen directe reden voor grote zorg, op een totaal van bijna 2.000 tests was dit 2% dat positief bleek.
Het totale aantal actieve corona gevallen op Curacao komt hiermee op 165.
In het Curacao Medical Center is 1 persoon overleden, waarmee het totale aantal corona-patiënten in het ziekenhuis op 6 staat (waarvan 1 op IC). Het totale aantal sterfgevallen gerelateerd aan corona op Curacao komt hiermee op 183.

Curaçao & corona

Ik hoop je via deze dagelijkse updates over corona op Curacao een correct, compleet en actueel beeld te geven van de huidige situatie op Curacao. Kun je deze updates waarderen? Geef dan een positieve review!
bedankt,
Mark/NaarCuracao.com

Review NaarCuracao.com

Curaçao & corona

Blijf je gezond verstand gebruiken, volg het Reisadvies Curacao. Kom je op een locatie waar veel andere mensen zijn (op Schiphol of op Curacao), zorg er echt voor dat je afstand houdt tot anderen. Wordt dat moeilijk, draag dan een mondkapje. Was regelmatig je handen, minimaal 20 seconden.

13 dec. 2021 - Besmettingen lopen iets op; een derde is geïmporteerd

De corona-besmettingen op Curacao lopen weer wat op. Leek het er op dat we eind november een mooie daling in hadden gezet van 120 actieve besmettingen naar onder de 100, vanaf begin december is het weer wat opgelopen naar 130 actieve besmettingen op 12 december.
Opvallend is dat de afgelopen week elke dag het aandeel nieuwe besmettingen dat geïmporteerd is (=> vooral toeristen die recent zijn aangekomen op Curacao) op zo’n 35% ligt van de totale nieuwe positieve testresultaten per dag. Dus van elke 3 nieuwe besmettingen is één persoon afkomstig uit het buitenland. Zonder hier een wetenschappelijk onderbouwde data voor te hebben, is het wel waarschijnlijk dat een groot deel van deze geïmporteerde besmettingen uit Nederland afkomstig is.

6 dec. 2021 - PLC ook voor kinderen

Hoe zit het nu met kinderen en de PCR-test en PLC? Moeten ze die wel of niet doen?
– Kinderen t/m 11 jr. hoeven niet te voldoen aan de testverplichting om naar Curacao te kunnen reizen. Zowel de PCR-test vóór vertrek als de 3e dag Antigeentest is niet nodig voor kinderen onder de 12 jr. Voorwaarde is wel dat ze geen corona-symptomen vertonen en dat de ouder(s) een negatieve test hebben.
-Iedereen, dus óók kinderen, moet een PLC (Passenger Locator Card) hebben.
– Voor de reis (terug) van Curacao naar Nederland geldt dat iedereen van 12 jr. en ouder en coronabewijs moet hebben.

2 dec. 2021 - ``Curacao lijkt bestand tegen Nederlandse corona-piek``

Het lijkt erop dat Curaçao geen grote gevolgen ondervindt van de huidige Nederlandse coronapiek. Dat zei Izzy Gerstenbluth vanmorgen op Paradise FM. “Die piek is al een aantal weken bezig, en dan hadden we de gevolgen nu wel gemerkt,” aldus de epidemioloog.
Nederland heeft momenteel zo’n 22.000 positieve coronatests per dag, Curacao gemiddeld tussen de 10 en 20 per dag.
bron: Paradise FM, 1 december 2021

november 2021:
30 nov. 2021 - Curaçao start in december met boosterprik | verhouding geïmporteerde besmettingen loopt op

Sharon Melfor, Secretaris-generaal van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft bevestigd dat Curacao begin december zal starten met de boosterprik voor personen met ernstige medische klachten. Of ook gestart wordt met een boosterprik voor de ‘overige’ bevolking (te beginnen met de 80-plussers) is nog niet bekend.
Personen met ernstige medische klachten die voor de boosterprik in aanmerking willen komen, moeten zich melden bij de huisarts.
bron: nu.cw, 29 november 2021

Curaçao & corona

Het aantal geïmporteerde besmettingen ( = personen afkomstig uit het buitenland die voor of kort na aankomst op Curacao besmet zijn geraakt) loopt op. Was dit de eerste 14 dagen van november nog 20% (29 geïmporteerd op totaal van 147 nieuwe besmettingen), over de 14 dagen daarna is de verhouding opgelopen tot 32% (60 geïmporteerd op totaal van 185 nieuwe besmettingen).
Goed nieuws is wel dat het totale aantal actieve besmettingen gisteren (maandag 29 nov.) voor de derde dag op rij is gedaald. Was dat vrijdag 26 nov. nog 120 actieve besmettingen, maandag waren dat er 104. Er liggen nog ‘slechts’ 4 personen daarvan in het ziekenhuis, waarvan 3 op de IC.
Zeker nu het dus op Curacao relatief goed gaat qua corona, zal men er erg scherp op zijn om het aantal geïmporteerde besmettingen niet teveel te laten oplopen.

29 nov. 2021 - Inreisverbod i.v.m. Omicron-variant

Curacao pakt stevig door m.b.t. de nieuwe Omicron-variant. Zaterdag werden enkele Afrikaanse landen al ingedeeld in de hoogste categorie ‘Zeer Hoog Risicoland’, gisteren (zondag) werd voor die 7 landen de status verhoogd tot een inreisverbod voor iedereen die de afgelopen 14 dagen in één van die landen is geweest.
Dit geldt voor de landen:
Botswana
Lesotho
Mozambique
Namibië
Swaziland (Eswatini)
Zimbabwe
Zuid-Afrika

omicron corona curacao inreisverbod
21 nov. 2021 - Cijfers lopen iets op

Voor het eerst deze maand wordt met 21 nieuwe positieve tests op één dag de grens van 20 gepasseerd. Omdat er 10 personen hersteld zijn verklaard, loopt het totale aantal actieve corona-cases op Curacao op tot 114. In het ziekenhuis is nog geen toename merkbaar: 8 personen door corona in het Curacao Medial Center, waarvan 4 op de IC. Helaas is er ook weer 1 persoon overleden door de gevolgen van corona, totaal zijn er daarmee 176 corona-doden op Curacao.
Hiermee lijken de corona-cijfers op Curacao weer iets toe te nemen. De afgelopen week waren er gemiddeld 104 actieve corona-besmettingen per dag, de week daarvoor lag dat op gemiddeld 94. De groei wordt mede veroorzaakt door een kleine stijging in het aantal geïmporteerde besmettingen (vooral toeristen). Afgelopen week totaal 28 nieuwe besmettingen van personen afkomstig uit het buitenland (32% van totaal nieuwe positieve tests). Ter vergelijk: in de eerste 7 dagen van november waren er 13 nieuwe besmettingen geïmporteerd (22% van totaal nieuwe positieve tests die week).

19 nov. 2021 - Avondklok aangepast

Per vandaag, vrijdag 19 november 2021, heeft Curacao de Avondklok aangepast. De Avondklok gaat in om 03:00 en duurt tot 04:30. Het is niet helemaal duidelijk met welk doel deze Avondklok nog anderhalf uur gehandhaafd blijft, maar er staat flinke boete op overtreding, ook al geldt het dus maar voor een zeer beperkte tijd.

12 nov. 2021 - NEDERLAND CODE ROOD

Curacao heeft gisteravond bekend gemaakt dat Nederland per maandag 15 november gezien wordt als Land met Zeer Hoog Risico, een Code Rood-land. Gezien de corona-stijging in Nederland de laatste tijd geen verrassing dat de status ‘laag risico’ zou vervallen, opvallend is wel dat de status ‘hoog risico’ wordt overgeslagen en direct ‘zeer hoog risico’ van toepassing is.
Dit betekent dat:
– alle reizigers die vanaf maandag 15 november naar Curacao reizen vanuit Nederland verplicht een PCR-test moeten doen binnen 48 uur voor vertrek. Let op: dit moet een PCR-test zijn, een Antigeentest wordt niet geaccepteerd.
– alle reizigers die vanaf maandag 15 november naar Curacao reizen vanuit Nederland moeten ook 3e dag Antigeentest laten afnemen. Dit moet geboekt wordt vóór vertrek, je moet bewijs daarvan tonen bij inchecken. Voor de volledigheid: het is niet zo dat het testen begint per 15 november. Ben je op 12, 13 of 14 november aangekomen op Curacao dan hoef je deze 3e dag test dus nog niet te doen.
Deze twee testverplichtingen gelden voor ALLE REIZIGERS (van 12 jr. en ouder) van Nederland naar Curacao. Voor inwoners van Curacao en toeristen, en het maakt ook geen verschil of je wel of niet volledige gevaccineerd bent.

9 nov. 2021 - update ziekenhuis-cijfers

In een nieuwe update vanuit het Curacao Medical Center (CMC) over de personen die vanwege corona op Curacao in het ziekenhuis zijn terecht gekomen komt nog steeds de duidelijke trend naar voren dat verreweg het grootste deel van de patiënten niet gevaccineerd is: 202 van de 218 (94%) sinds 20 juli (t/m gisteren 8 november).
Vandaar ook dat de overheid van Curacao het belang van vaccineren blijft benadrukken.

Curaçao & corona

De corona-cijfers blijven dalen voor Curacao; gisteren (maandag 8 november) werden er ‘nog maar’ 93 actieve besmettingen gerapporteerd; een daling van 18% t.o.v. een week geleden. Los van dat dit op zichzelf voor Curacao een hele goede ontwikkeling is, is het ook prettig om te zien dat de nieuwe richtlijnen (per 27 oktober naar Curacao reizen o.b.v. QR-code) niet lijken te zorgen voor een toename van corona op Curacao.
Hiermee lijkt er dan voor nu ook geen aanleiding voor Curacao om de status van Nederland aan te passen, Nederland wordt door Curacao nog steeds gezien als Laag Risicoland, ondanks de hard oplopende corona-cijfers in Nederland.

3 nov. 2021 - aantallen blijven dalen

Het totale aantal actieve corona-besmettingen op Curacao blijft dalen. Gisteren (dinsdag 2 nov.) was dit gedaald tot 100 personen, een daling van 34% t.o.v. een week ervoor en is sinds midden juli niet zo laag geweest. Helaas wel één persoon overleden, waardoor het totale aantal corona-sterfgevallen op Curacao komt op 175 personen. Er liggen nu nog 11 personen in het ziekenhuis a.g.v. corona, waarvan 3 op de IC.