Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Curacao Corona

Dagelijkse update

corona curacao update

Curacao corona-maatregelen

Dit zijn momenteel de belangrijkste maatregelen voor toeristen, geldig per 18 januari 2022, voor 10 dagen:

AVONDKLOK

Er geldt een Avondklok van 22:00 tot 04:30. Winkels en horeca mogen open volgens vergunning, maar sluiten uiterlijk 21:00 zodat gasten en medewerkers nog voldoende tijd hebben om thuis te komen voor het begin van de Avondklok.
= =
Uitzondering hierop is horeca op eigen terrein van een hotel/resort. Dat mag langer open blijven (volgens vergunning), maar dan wel alleen voor eigen gasten.

TESTVERPLICHTING

Curacao hanteert momenteel Code Rood voor alle landen. Elke reiziger die naar Curacao wilt reizen moet vooraf een PCR-test doen (binnen 48 uur voor vertrek) plus een Antigeentest op de 3e dag op Curacao. Vaccinatiestatus maakt geen verschil, ook maakt het niet uit of je inwoner van Curacao bent of toerist.
= =
Heb je recent corona gehad, dan zal de PCR-test nog een positieve uitslag kunnen geven. Om dan toch naar Curacao te kunnen, heeft de GGD van Curacao een alternatieve ’test-route’ beschikbaar.
= =
Nederland ziet Curacao als Code Geel. Dat betekent dat je gewoon naar Curacao kunt reizen. als je volledig gevaccineerd bent (of recent hersteld) kun je reizen met QR-code. Ben je niet volledig gevaccineerd dan moet je een test doen kort voor vertrek (terug) naar Nederland. Dat is een PCR-test binnen 48 uur voor vertrek of een Antigeentest binnen 24 uur voor vertrek.

EXCURSIES

Excursies zijn nog gewoon mogelijk, alles gaat nog door. Wel is de capaciteit mogelijk beperkt (o.a. bij de boten naar Klein Curacao).
= =
Heb je bij de excursie ook een transfer geboekt? Een mondkapje in de bus is verplicht.

HORECA

Alle gasten in restaurants en beach bars moeten zitten. Max. 4 personen per tafel.
= =
Hierop is een uitzondering: als je met meer dan 4 personen uit één huishouden bent, dan mag iedereen toch bij elkaar aan dezelfde tafel. Er mag dan niemand meer bij van buiten dat huishouden.
= =
Als je door het restaurant loopt een mondkapje op doen, zodra je aan tafel zit mag die af.
= =
Er wordt geen registratie of QR-code gevraagd. In verband met de Avondklok sluit de horeca uiterlijk 21:00.

SAMENSCHOLINGSVERBOD

Er geldt een samenscholingsverbod in openbare ruimte (o.a. winkels, maar ook straat/strand/zee) voor meer dan 4 personen.
Meer personen mogen alleen bij elkaar als ze uit hetzelfde huishouden komen. Het begrip ‘bij elkaar’ betekent dus binen social distancing van elkaar; hier wordt op Curacao 2 mtr. voor aangehouden.
= =
Tot 17 januari zijn alle evenementen gecanceld.

MONDKAPJE

Gebruik van mondkapje is verplicht in openbare ruimte (o.a. winkels, vliegveld en openbaar vervoer).
= =
Curacao hanteert een afstand van 2 mtr. voor social distancing.

ISOLATIE & QUARANTAINE

Om te beginnen eerst even duidelijk het onderscheid:
Isolatie is voor actief besmette personen, die een positieve test hebben gekregen.
Quarantaine is voor personen die nog geen klachten hebben, geen positieve test, maar wel in nauw contact zijn geweest met een actief besmette persoon.
= =
Bij een positieve test op Curacao moet je 10 dagen in isolatie. In eigen accommodatie en alle kosten voor eigen rekening/verzekering. Heb je zelf geen klachten maar ben je in nauw contact geweest met iemand die actief besmet is, dan moet je 10 dagen in quarantaine. Als je in quarantaine op dag 6 nog steeds klachtenvrij bent mag je een PCR-test doen (Antigeentest voldoet niet). Is die negatief dan mag je per direct uit quarantaine.
= =
De dag van de positieve test is dag 1. Komt de positieve test na de 3e dag Antigeen test en is je vakantie korter gepland dan 14 dagen, dan moet je sowieso in actie komen om je ticket te wijzigen en accommodatie te regelen.
= =
Volgens protocol hoort de GGD van Curacao contact op te nemen met iedereen die een positieve test heeft gekregen. Dit lukt momenteel niet door het hoge aantal actieve besmettingen.
= =
Alleen de GGD mag je na 10 dagen isolatie hersteld verklaren. Ook hiervoor komen zij momenteel mensen te kort om na 10 dagen met iedere actief besmette persoon contact op te nemen. Er wordt gewerkt aan een systeem met automatische herstelverklaring.
= =
Als je in isolatie zit mag je NIET reizen. Als je in quarantaine zit en klachtenvrij bent, mag je wel reizen. Je moet dan op de dag van vertrek een negatieve Antigeentest hebben gedaan. Je wordt geacht na thuiskomst je quarantaine af te maken.

REIZEN NAAR NEDERLAND

Wil je (terug)reizen naar Nederland en ben je volledig gevaccineerd, dan kun je reizen met alleen de QR-code. Deze hoef je niet te printen, het kunnen tonen met je telefoon is voldoende.
= =
Ben je recent hersteld, ook dan kun je reizen met de QR-code.
= =
Ben je nog niet volledig gevaccineerd, dan moet je een corona-test doen kort voor vertrek naar Nederland. Dat is dan een PCR-test binnen 48 uur voor vertrek, of een Antigeentest binnen 24 uur voor vertrek.

Naar verwachting zal de volgende persconferentie over de corona-maatregelen op 27 of 28 januari zijn.

Alle reizigers uit Nederland testen

Momenteel moet iedereen (van 12 jr. en ouder) die vanuit Nederland naar Curacao reist voldoen aan de testverplichting. Oók als je al volledig gevaccineerd bent (incl. booster), óók als je inwoner van Curacao bent die terug naar huis reist.

Reisadvies Curacao code geel
Reisadvies Nederland: Curacao is Code Geel

Curacao ziet Nederland als Code Rood

Curacao ziet Nederland als CODE ROOD (Zeer Hoog Risico-land). Reizigers vanuit Nederland zijn welkom op Curacao, maar moeten voldoen aan de testverplichting: een PCR-test binnen 48 uur voor vertrek, plus een Antigeentest op de derde dag dat je op Curaçao bent.

Nederland ziet Curacao als Code Geel

Het officiële Reisadvies van de Nederlandse overheid voor Curacao is CODE GEEL: Reizen naar Curacao kan, maar pas op er zijn nog (corona-)risico’s.
Meer over Reisadvies Curacao

Curacao corona cijfers van vrijdag 21 januari 2022:

310

deze dag positief getest

positivity rate: 15% op 2.029 tests

19

geïmporteerde besmettingen (toeristen)

6% van deze dag positief getest

Als iemand binnen de eerste 5 dagen op Curacao positief test, wordt het gezien als geïmporteerde besmetting

2180

deze dag hersteld

totaal hersteld 25.504

9902

totaal actief besmet

11.500 gemiddeld over afgelopen 7 dagen

54

totaal in het ziekenhuis

waarvan 16 op de IC

1

deze dag overleden

totaal overleden 211

Curacao Corona – van dag tot dag

We geven hieronder de updates per datum die relevant zijn voor Curacao, gebaseerd op de diverse publicaties in de media. Waar mogelijk vermelden we de bron met een linkje voor meer informatie.

Disclaimer: We plaatsen de berichten waarvan wij denken dat ze waardevol zijn m.b.t. het coronavirus en Curacao, met een focus op de informatie die relevant kan zijn voor toerisen. Als de inhoud van de berichten wordt overgenomen van een andere bron, dan vermelden we de bron maar doen verder geen diepgravend onderzoek doen naar de juistheid van de informatie. NaarCuracao.com is op geen enkele manier aansprakelijk voor welke directe of indirecte schade dan ook op basis van de informatie die je hier leest.
22 jan. 2022 - Flinke inhaalslag herstelmeldingen, druk op CMC blijft | IC-verpleegkundigen gezocht

Er is gisteren (vrijdag 21 januari) een flinke inhaalslag gemaakt met de herstelmeldingen. Er was eerder bij de persconferenties al gemeld dat de GGD al het werk niet aan kan, met als gevolg dat (lang) niet iedereen weer hersteld gemeld wordt, omdat de GGD geen capaciteit heeft om iedere actieve corona-patiënt na 10 dagen isolatie te contacten.
Gisteren zijn er maar liefst 2.180 personen hersteld gemeld. Er waren 310 nieuwe actieve besmettingen bij gekomen, waardoor het totale aantal actieve besmettingen nu met 9.902 weer onder de 10.000 zit.
De positivity rate zit voor de 4e dag op rij rond de 16%. Het aandeel toeristen onder de dagelijkse nieuwe cases schommelt de afgelopen week tussen de 5 en 10%.
De druk op het CMC blijft hoog met 54 corona-patiënten, waarvan 16 op de IC. Hiermee zit de IC echt op de max. capaciteit. Er is helaas 1 persoon in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van corona.

Curacao & corona

Zoals bekend is de bottleneck op Curacao m.b.t. de corona-bestrijding de beschikbaarheid van medisch personeel. Door uitval (door corona) onder de eigen medewerkers kan het Curacao Medical Center niet de zorg bieden waar de ruimte en middelen verder wel voor zijn. Vandaar dat men hard zoekt in Nederland naar IC-verpleegkundigen die een aantal weken op Curacao willen komen werken. Vliegticket, huisvesting en auto wordt verzorgd.
Klik hier voor meer info

Curacao & corona

Ik hoop je via deze dagelijkse updates over corona op Curacao een correct, compleet en actueel beeld te geven van de huidige situatie op Curacao. Kun je deze updates waarderen? Geef dan een positieve review!
bedankt,
Mark/NaarCuracao.com

Review NaarCuracao.com

Curaçao & corona

Blijf je gezond verstand gebruiken, volg het Reisadvies Curacao. Kom je op een locatie waar veel andere mensen zijn (op Schiphol of op Curacao), zorg er echt voor dat je afstand houdt tot anderen. Wordt dat moeilijk, draag dan een mondkapje. Was regelmatig je handen, minimaal 20 seconden.

21 jan. 2022 - Cijfers stabiliseren

Gisteren (donderdag 20 januari) zijn er 422 nieuwe positieve testuitslagen gerapporteerd en 57 personen zijn hersteld verklaard, waardoor het totale aantal actieve corona-cases iets daalt naar 11.773. Het totale aantal actieve corona-gevallen op Curacao lijkt daarmee redelijk stabiel deze week: de afgelopen 6 dagen ligt het tussen de 11.500 en 12.000 personen.
= =
Goed om te zien is dat het aantal de aangroei van nieuw besmette personen over het algemeen een daling lijkt te hebben ingezet. Zowel het aantal uitgevoerde tests als ook het aantal positieve tests dat daar uit kwam (en daarmee dus ook de positivity rate) liggen deze week op ongeveer hetzelfde niveau als aan het begin van deze corona-piek (rond afgelopen kerst). Lag de positivity rate vorige week nog dagelijks tegen de 30%, de afgelopen week kwam het niet meer boven de 20% uit.

corona curacao cijfers
17 jan. 2022 - Huidige maatregelen voor 10 dagen verlengd | GGD kan niet iedereen contacten | Daling nieuwe besmettingen

Bij de persconferentie vandaag is bekend gemaakt dat alle corona-maatregelen op Curaçao (die liepen tot vandaag 17 januari) per morgen, dinsdag 18 januari, voor 10 dagen worden verlengd.
= =
Er komt een aanpassing van quarantaine: De termijn voor quarantaine (dus als je zelf nog geen positieve test hebt maar wel in nauw contact bent geweest met iemand die actief besmet bleek) gaat van 14 dagen naar 10 dagen. Voor isolatie blijft de termijn van 10 dagen staan.
Na afloop van de isolatie/quarantaine dien je contact op te nemen met een huisarts.
Er wordt gewerkt aan een automatisch herstelbewijs.

Curacao & corona

Door de enorme stijging in actieve besmettingen de afgelopen tijd, lukt het de GGD niet meer om alle personen die positief testen (op tijd) te contacten. Het protocol geeft aan dat elke actieve besmetting door de GGD benaderd moet worden. Zowel aan het begin ( = binnen een dag na de positieve test) als ook aan het einde van de isolatie-termijn voor een herstel-verklaring. Maar het het beschikbare team lukt dat simpelweg niet omdat er momenteel teveel corona-patiënten zijn. Daardoor is het aantal totale actieve besmettingen op Curaçao (momenteel bijna 12.000) niet correct, het ligt (flink) lager! Er wordt door de beleidsmakers momenteel vooral gekeken naar de nieuwe besmettingen per dag, en het aantal personen in het ziekenhuis.
De verwachting is dan ook dat op korte termijn het totale aantal actieve besmettingen dat gerapporteerd wordt fors zal dalen.
Dit alles werd gemeld door Dr. Izzy Gerstenbluth tijdens de persconferentie vandaag (17 januari).

Curacao & corona

De coronacijfers van zondag 16 januari geven mogelijk weer een klein lichtpuntje. Met ‘slechts’ 339 nieuwe positieve testresultaten is dat de 4e opeenvolgende dag dat het aantal nieuwe besmettingen gedaald is t.o.v. de dag ervoor. Ook is dit het laagste aantal nieuwe besmettingen dit jaar. Er waren zondag 2.336 tests uitgevoerd, waarmee de positivity rate 14,5% is en ook dat is het laagste aantal dit jaar.
Helaas is ook het aantal hersteld gerapporteerde personen met 116 aan de lage kant. Er zijn totaal 11.825 actief besmette personen.
Er zijn geen nieuwe patiënten m.b.t. corona opgenomen in het ziekenhuis, er is helaas wel 1 persoon op de IC overleden. Daardoor liggen er nu 47 personen in het Curacao Medical Center, waarvan 13 op de IC.

13 jan. 2022 - Aantallen blijven stijgen | Strengere controle op naleving corona-regels | Relatief weinig toeristen besmet

Ook gisteren (donderdag 13 januari) zijn er weer flink wat nieuwe besmettingen bij gekomen. Met 1.065 nieuwe positieve testresultaten en 243 personen die hersteld verklaard zijn, staat de teller nu op 10.801 actieve corona-cases op Curacao.
Het Curacao Medical Center krijgt het nu ook wel fors zwaarder. Met 40 personen in het ziekenhuis door corona is dat aantal verdubbeld t.o.v. de 20 die er nog geen week terug lagen. Er liggen 15 corona-patiënten op de IC, waar het met een maximale capaciteit van 16 nu echt tegen de maximale capaciteit aanzit.

Curacao & corona

Gisteren is een persconferentie gehouden waarbij ingegaan is op het naleven van de corona-regels op Curacao. Dit onder andere naar aanleiding van enkele drukke activiteiten afgelopen weekend (waaronder een feestje bij Fuikbaai). Minister-president Pisas gaf aan trots te zijn op verreweg het grootste deel van de bevolking. Volgens zijn zeggen houdt 99% zich keurig aan de regels, maar die 1% die dat niet doet is nog wel een groot probleem. Vandaar dat er een zero tolerance-beleid is afgekondigd, met strenge controles en zware straffen. Overtreding van corona-regels kan o.a. leiden tot een boete van NAF 25.000 (ruim € 12.000).

Curacao & corona

Er komen veel vragen bij NaarCuracao over de besmetting onder de toeristen op Curacao. De afgelopen 7 dagen zijn er per dag gemiddeld 60 toeristen als nieuwe positieve besmettingen gerapporteerd, gemiddeld 8% van het totale aantal nieuwe besmettingen per dag. Het gaat hierbij dan om “geïmporteerde besmettingen”, personen die binnen de eerste 5 dagen op Curacao besmet blijken en dat hoogstwaarschijnlijk buiten (of onderweg naar) Curacao hebben opgelopen.
Veel mensen vragen zich af hoe dit kan “want alle toeristen komen toch met een negatieve PCR-test naar Curacao“. Maar sinds de afname van die PCR-test kan er natuurlijk van alles gebeurd zijn:
– De test wordt gemiddeld zo’n 40 uur voor vertrek vanuit Nederland afgenomen, dus al die tijd kun je in Nederland (waar het momenteel ook hard gaat met nieuwe besmettingen) ook nog besmet raken.
– Zodra je zelf een negatieve uitslag van de PCR-test hebt, ga je mogelijk -bewust of onbewust- iets relaxter om met de corona-regels qua hygiëne en social distancing.
– Op Schiphol, en zeker in het vliegtuig, is het lastig om afstand van de mede-reizigers te houden.
– Eenmaal aangekomen op Curacao sta je al snel minimaal een half uur dicht op anderen in de rij voor de douane en bij het wachten op je bagage.
– Als je vakantie echt begonnen is, voel je jezelf waarschijnlijk wat relaxter/vrijer en ga je wat makkelijker om met de gestelde corona-regels.
=> Zomaar enkele situaties waarbij je als toerist juist aan het begin van je vakantie besmet kunt raken en/of de besmetting makkelijk door kunt geven aan een ander. Blijf dus ook als toerist kort voor vertrek, tijdens de reis én op Curacao alert op de besmettingsrisico’s. Vermijd drukte, draag een mondkapje waar nodig en was regelmatig je handen.

12 jan. 2022 - Bijna 10.000 actieve besmettingen, cijfers lopen verder op | vergelijk met situatie in Nederland

Leken we begin deze week een afvlakking van de stijging in corona-aantallen te zien, helaas nu toch weer forse stijgingen en dagrecords. Er zijn gisteren 1.107 nieuwe positieve testresultaten bijgekomen. Doordat er 345 personen hersteld zijn verklaard, zitten we nu met 9.979 actieve corona-gevallen op Curacao. Gisteren ook een nieuw dagrecords met de positivity rate: 31% van alle .573 uitgevoerde tests bleek positief, voor het eerst boven de 30%.
Er liggen 31 personen door corona in het ziekenhuis, waarvan 11 op de IC. Helaas 2 personen overleden.

Curacao & corona

Nu Curacao de 10.000 actieve corona-cases lijkt aan te tikken, moeten we dit wellicht ook eens in perspectief zetten t.o.v. de situatie in Nederland.
Over de afgelopen 7 dagen heeft Curacao gemiddeld per dag 875 nieuwe besmettingen erbij gekregen. Voor Nederland is dat (afgerond) 29.900 over de afgelopen 7 dagen. Daarmee ligt het getal voor Nederland zo’n 35x hoger, maar qua inwoners zit Nederland ruim 100x hoger dan Curacao. Anders gesteld:

Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen per dag per 100.000 inwoners

Curacao (officieel 155.000 inwoners) heeft per 100.000 inwoners gemiddeld 565 nieuwe besmettingen per dag erbij gekregen, waar dit getal voor Nederland (officieel 17,4 miljoen inwoners) voor 100.000 inwoners op gemiddeld 172 per dag ligt. De besmettingen gaan op Curacao momenteel dus ongeveer 3x zo hard.
Ga je Curacao vergelijken met een Nederlandse stad met ongeveer een zelfde aantal inwoners, dan zie je vergelijkbare verschillen:
Den Bosch (155.000 inwoners) heeft de afgelopen 7 dagen gemiddeld 311 nieuwe positief geteste personen per dag. Amersfoort (157.500 inwoners) zit op gemiddeld 215 nieuwe positieve gevallen per dag. Zelfs bij elkaar opgeteld is dat nog minder dan de 565 van Curacao.
Kortom: De Omikron-variant verspreid zich op Curacao nog sneller dan in Nederland.

11 jan. 2022 - Corona-patiënten in CMC neemt toe | Stijging corona-cijfers vlakt af

De corona-cijfers van Curacao op maandag 10 januari: 407 nieuwe positieve testuitslagen op 2.236 uitgevoerde tests. Doordat er 179 personen hersteld zijn, komt het totaal aantal actieve cases op 9.027. Het aantal personen dat door corona in het ziekenhuis komt loopt op, 5 personen erbij tot een totaal van 31. Hiervan liggen er 8 op de IC. Helaas 1 persoon (die in het ziekenhuis lag) overleden aan de gevolgen van corona.

Curacao & corona

Misschien kunnen we een voorzichtig positieve trend zien. Het aantal besmettingen loopt nog wel op, maar de stijging vlakt af. Was het op 5 en 6 januari nog ruim 1.000 nieuwe besmettingen per dag en een positivity rate van 28%, dat is in een paar dagen gedaald tot deze 407 nieuwe besmettingen van 10 januari, met een positivity rate van 18%. Ook het aantal uitgevoerde tests (bestaande uit de verplichte tests van de toeristen + de lokale bevolking die zich laat testen omdat ze symptomen hebben) is gedaald van ruim 4.300 op 6 januari tot 2.236 gisteren.
De dalende trendlijn is goed zichtbaar in de grafiek hieronder. Hebben we mogelijk de piek vorige week gehad? Nog niet te vroeg juichen, maar mogelijk zien we hier het resultaat van de genomen maatregelen.

curacao corona 2022
10 jan. 2022 - Cijfers blijven stijgen | CMC mist 200 medewerkers

Zoals nog wel te verwachten was, blijft het aantal actieve coronagevallen op Curacao nog dagelijks oplopen. Gisteren (9 januari) waren er 749 nieuwe positieve testuitslagen, 24% van de ruim 3.100 uitgevoerde tests. Mogelijk een beetje hoopgevend: Na vorige week 2 dagen van 1.000+ nieuwe positieve gevallen per dag, hebben we nu al 3 dagen op rij minder dan 1.000 nieuwe actieve besmettingen.
Gelukkig ook 273 personen hersteld, waarmee er totaal 8.801 personen actief besmet zijn.
Negatieve uitschieter is dat het aantal personen in het ziekenhuis relatief flink gegroeid is, van 20 naar 26. Hiervan liggen er 7 op de IC. Gelukkig is er gisteren niemand overleden aan de gevolgen van corona.

Curacao & corona

Het Curacao Medical Center heeft aangegeven door ernstige personeelsuitval bijna 200 medewerkers te missen. Gevolg is dat alle electieve operaties zijn uitgesteld. Ook de druk op de IC is hoog; door te weinig medewerkers kunnen daar momenteel slechts 10 personen terecht, waar plek is voor 16. Deze week komen 12 artsen en verpleegkundigen uit het buitenland om te ondersteunen bij het CMC.
bron: Curacao.nu, 9 januari 2022

7 jan. 2022 - ADC druk

Laboratorium ADC, één van de labs waar je de 3e dag Antigeentest kunt doen, heeft aangegeven momenteel te kampen met te weinig personeel omdat er de nodige medewerkers met corona besmet zijn en daardoor niet kunnen werken. Dit is o.a. te merken aan de lange wachtrijen de afgelopen dagen bij diverse testlocaties (waaronder op Hato Airport). Dit kan ook als gevolg hebben dat ook de testuitslagen vertraagd worden geleverd; met name van belang als je ook een test moet doen voor terugreis naar Nederland.

6 jan. 2022 - Maatregelen per 7 januari | Nieuwe records corona-cijfers Curacao | CMC stelt operaties uit en krijgt hulp

Tijdens de persconferentie vandaag zijn de volgende maatregelen aangekondigd:
– geldig per 7 januari
– Curacao geeft zichzelf ‘een time-out’ van 10 dagen
– avondklok van 22:00 tot 04:30
– horeca sluit volgens vergunning, maar uiterlijk 21:00. Uitzondering: horeca op eigen terrein van hotels/resorts, die mogen open blijven voor eigen gasten.
– truk’i pan mag open van 17:00 tot 21:00
– openbaar vervoer rijdt tot 22:00
– alle evenementen worden gecanceld
– fitness (ook bij hotels/resorts) max. 50% capaciteit aan sporters; sporten in groepen niet toegestaan.
– bruiloften mogen doorgaan, maar advies is om uit te stellen.

Curacao & corona

Wederom een slechte dag qua corona-cijfers op Curacao. Op woensdag 5 januari zijn maar liefst 1.056 positieve testuitslagen gerapporteerd; voor de eerste keer ooit op Curacao meer dan 1.000 nieuwe besmettingen op één dag. Doordat er ‘slechts’ 91 personen hersteld verklaard zijn, is ook een ander record gebroken: met een totaal aantal van 5.722 actieve besmettingen is dit ook voor het eerst boven de 5.000. Er zijn 3.668 tests uitgevoerd, waardoor de positivity rate uitkomt op 28,8%, waarmee het nog net onder dat record van 28,9% blijft.
In totaal liggen er 31 personen in het ziekenhuis met corona-klachten.
Een kleine verlichting in deze zware tijden voor Curacao: de ergste cijfers nemen niet toe, met nog steeds 8 personen op de IC en geen sterfgevallen.

Curacao & corona

Het Curacao Medical Center heeft besloten om een aantal niet-urgente operaties uit te stellen. Hiermee hoopt het CMC goede zorg te kunnen blijven bieden. Momenteel zijn er ruim 100 werknemers van het ziekenhuis niet inzetbaar doordat zij besmet zijn met het coronavirus.
Komende week worden 12 verpleegkundigen ingevlogen vanuit de Verenigde Staten (op kosten van Nederland) om mee te helpen in het CMC.
bron: Paradise FM, 5 januari 2022

5 jan. 2022 - Weer veel nieuwe besmettingen erbij

De stijging van het aantal actieve corona-gevallen op Curacao blijft doorzetten. Op dinsdag 4 januari zijn 732 nieuwe besmettingen gerapporteerd, het op-één-na hoogste aantal ooit op Curacao (na de 816 nieuwe besmettingen van afgelopen 1 januari). Voor de 4e dag op rij is het aantal personen dat hersteld gemeld is rond de 200 (4 januari: 222), waardoor het totale aantal actieve cases op 4.757 komt. Dat ligt nog net onder het hoogste aantal ooit op Curacao (4.768 op 11 apr. 2021).
Ook het aantal personen in het ziekenhuis loopt op, gisteren zijn er 6 personen bijgekomen waardoor er totaal nu 28 personen in het ziekenhuis liggen met corona-gerelateerde klachten. Goed om te zien is dat het aantal personen op de IC niet stijgt, dat staat nog op 8 personen.

3 jan. 2022 - Nieuwe maatregelen vallen nog mee

Bij de persconferentie eerder vandaag zijn enkele nieuwe maatregelen aangekondigd. Op basis van de forse stijging van de corona-aantallen werd een flinke verzwaring van de maatregelen verwacht, maar het viel mee. De belangrijkste wijzigingen (voor toeristen):
Avondklok van 01:00 tot 04:30 Niet ruimer, om de economie zo min mogelijk in de weg te zitten.
– bedrijven, horeca, truki’pan, etc.: uiterlijk 00:00 sluiten.
– In horeca alleen bediening aan tafel, alle gasten moeten zitten. Max. 4 personen aan een tafel, meer mag alleen als allen uit hetzelfde huishouden komen.
– Activiteiten buiten tot max. 75 personen (was 100), met advies om -ook buiten- mondkapje te dragen.
– Lage risico evenementen: max. 50 personen in binnenruimte en mondkapje verplicht.
– Curacao gaat Nederland vragen om medisch personeel te sturen ter ondersteuning van de medewerkers in het Curacao Medical Center.
– Vanaf nu zijn de zelftests ook te verkrijgen op Curacao (voorheen nog niet toegestaan).
De nieuwe maatregelen gaan in per dinsdag 4 januari, het is -zoals altijd- niet aangegeven tot wanneer of wanneer er weer een persconferentie is over de maatregelen.

Tijdens de persconferentie gaf minister-president Pisas meerdere keren en op verschillende manieren aan dat strengere maatregelen zeer onwenselijk zijn voor de economie/het bedrijfsleven.

2 jan. 2022 - Nieuwe corona-records, toch ook mogelijke lichtpuntjes | Voorlopig geen lockdown

Eindigden we op Curacao met een dagrecord aan nieuwe positieve testcases, het nieuwe jaar gaat daar ruim overheen: 816 nieuwe positieve testresultaten. Dat aantal kwam uit 3.834 uitgevoerde tests, wat ook een dagrecord is voor Curacao. De positivity rate (aantal positieve testresultaten op aantal uitgevoerde tests) is hiermee 21%; geen record maar sinds begin april niet meer zo hoog geweest. Er zijn in totaal momenteel 3.824 actieve corona-cases op Curacao. Als het in dit tempo doorgaat, zal met 2 à 3 dagen ook daarmee helaas een nieuw record gezet worden.
Toch zijn er ook nog wel wat mogelijke kleine lichtpuntjes te zien:
– met 184 personen hersteld loopt ook dat aantal per dag flink op
– het aantal personen vanwege corona in het ziekenhuis loopt op van 12 naar 17, maar het aantal personen op de IC loopt terug van 10 naar 7.
– in verhouding tot de vorige corona-piek op Curacao (afgelopen april) valt het aantal sterfgevallen mee. Uiteraard is elk sterfgeval er één teveel, afgelopen week zijn totaal 3 personen overleden. In april bij vergelijkbare aantallen van actieve besmettingen waren dat er minimaal 2 per dag.
Dit alles lijkt een mogelijke indicatie dat de Omicron-variant, momenteel de dominante variant op Curacao, wel veel sneller verspreid, maar minder schadelijk lijkt.

Curaçao & corona

Er komt voorlopig geen lockdown op Curacao. Dat heeft minister-president Pisas gezegd als reactie op het verzoek van Curacao Medical Center voor extra maatregelen. Wel zal Curacao een hulpverzoek doen aan Nederland voor 20 personen medisch personeel.
bron: Curacao.nu, 2 januari 2022

Curaçao & corona

Ik hoop je via deze dagelijkse updates over corona op Curacao een correct, compleet en actueel beeld te geven van de huidige situatie op Curacao. Kun je deze updates waarderen? Geef dan een positieve review!
bedankt,
Mark/NaarCuracao.com

Review NaarCuracao.com

Curaçao & corona

Blijf je gezond verstand gebruiken, volg het Reisadvies Curacao. Kom je op een locatie waar veel andere mensen zijn (op Schiphol of op Curacao), zorg er echt voor dat je afstand houdt tot anderen. Wordt dat moeilijk, draag dan een mondkapje. Was regelmatig je handen, minimaal 20 seconden.

december 2021:
31 dec. 2021 - Recent besmet geweest, toch naar Curacao

Heb je recent corona gehad, dan kan een PCR-test nog steeds een positieve uitslag geven ook als je niet meer actief besmet bent. We krijgen hier de laatste tijd veel vragen over omdat er een mogelijkheid is dat je met een positieve PCR-test toch naar Curacao kan.
Lees meer over ‘Positieve PCR, toch naar Curacao

29 dec. 2021 - Veel nieuwe positieve testresultaten | Weer cruiseschip geweigerd

In de dagrapportage van dinsdag 28 december zijn maar liefst 399 nieuwe positieve testuitslagen gemeld. Een aantal dat sinds begin april niet meer gehaald was. De testratio is 12,5% (op bijna 3.200 tests), wat ook niet meer gehaald is sinds de lockdown van afgelopen voorjaar. Totaal zijn hiermee 1.859 actieve corona-cases op Curacao. Ter vergelijk: een week eerder (21 december) waren dat er 304.

Toch zijn er ook nog wel enkele lichtpuntjes te melden:
– Met 51 personen die hersteld zijn gemeld, loopt ook dit aantal op. De eerste personen van de huidige golf lijken al relatief snel te herstellen.
– Het lijkt er op dat de huidige golf niet direct leidt tot een stijging van de druk op het ziekenhuis. Ten opzichte van een week terug is het aantal personen dat door corona in het ziekenhuis ligt gelijk gebleven (12), met wel een kleine stijging van aantal personen op de IC (van 5 naar 7). Er zijn in de afgelopen week 2 personen overleden aan de gevolgen van corona.
– Het grootste deel van de nieuwe besmettingen zit bij de jongeren op Curacao, de groep die doorgaans de minste last heeft van het virus.

Curaçao & corona

Voor de tweede keer in een week tijd is een cruiseschip door Curacao geweigerd om de passagiers van boord te laten gaan. Werd vorige week woensdag de Odyssey of the Seas (3.600 passagiers en 1.600 crewleden) geweigerd omdat er meer dan 50 actieve besmettingen aan boord waren, gisteren werd de Riviera (1.250 passagiers) verboden om de loopplank neer te laten.
De vrees voor de besmettingen vanaf de cruiseschepen is groot: waar iedere toerist die met het vliegtuig naar Curacao komt een PCR-test moet overleggen van max. 48 uur oud, zijn passagiers en crew van cruiseschepen alleen getest voorafgaand aan de start van de cruise. Daarna zijn zij niet meer getest terwijl zij wel op diverse bestemmingen aan land zijn geweest.

24 dec. 2021 - Derde dag op rij 45%+ stijging aantal actieve cases | Omicron officieel op Curacao

Wederom (voor de 3e dag op rij) is het aantal actieve cases bijna met de helft gestegen t.o.v. de dag ervoor. Met 323 nieuwe positieve testresultaten (en 21 personen hersteld) is het totale aantal actieve corona-besmettingen op Curacao op 964 gekomen. Opvallend hierbij is dat met ‘slechts’ 20 personen (6%) het aantal geïmporteerde besmettingen relatief laag ligt: het gaat dus erg hard met de besmettingen onder de lokale bevolking. Gelukkig blijft het aantal corona-patiënten in het ziekenhuis stabiel: het zijn er vandaag 10, waarvan 6 op de IC.

Curaçao & corona

Het was geen verrassing dát het zou komen, alleen wanneer was nog de vraag. Maar op 24 december heeft epidemioloog Izzy Gerstenbluth laten weten dat de omicron-variant officieel op Curacao is geconstateerd. Daarbij ook de toelichting dat momenteel vooral jonge mensen (18 tot 33 jr.) besmet raken. De omicron-variant is voor hen wellicht minder gevaarlijk, maar ze kunnen het virus wel overdragen op anderen waarbij het virus wel een serieus gevaar kan zijn.
bron: Paradise FM, 24 december 2021

23 dec. 2021 - Weer flinke stijging positieve cases | Verwarring over samenscholingsverbod

Voor de 3e dag op rij is het aantal positieve cases fors gestegen: Waren er gisteren nog 462 actieve corona-cases op Curacao, vandaag komen daar 200 bij (217 nieuwe positieve tests, 17 personen hersteld) tot een totaal van 662 actieve cases. Het aandeel geïmporteerde besmettingen (toeristen) is met 11 (5%) een beperkt aandeel in het totaal.
Gelukkig blijft de druk op het Curacao Medical Center nog beperkt, geen stijgingen t.o.v. gisteren: 11 personen in het ziekenhuis met corona-gerelateerde klachten, waarvan 5 personen op de IC.

Curaçao & corona

De nieuwe corona-regel van het samenscholingsverbod zorgt voor wat verwarring en onrust. De regel is dat er niet meer dan 4 personen bij elkaar mogen zijn in een openbare ruimte. Onder openbare ruimte wordt verstaan een winkel, een (overheids)gebouw, horeca maar bv. ook gewoon op straat, strand of zee.
Er is nog wel wat ‘ruis’ over deze regel, maar sowieso goed om te weten voor toeristen:
– Uitzondering op die max. 4 personen bij elkaar zijn personen uit hetzelfde huishouden. Bv. een gezin met 5 of 6 personen mag gewoon nog bij elkaar op straat.
– Eigenlijk gaan alle excursies door. Mogelijk in licht aangepaste vorm (bv. minder deelnemers en verplicht een mondkapje), maar er is tot nu toe nog geen excursie die gecanceld wordt.
– De (commerciële) boottochten naar Klein Curaçao gaan ook door. De boten hebben een beperking in de maximale capaciteit die ze aan gasten mee mogen nemen.

De onduidelijkheid is vandaag ook wel te merken in het straatbeeld. Omdat tourbussen niet rijden, zie je bv. grote groepen toeristen rondlopen. Wel allemaal met een mondkapje. In hoeverre dit wel of niet binnen de regels valt zal de komende dagen duidelijk worden.

22 dec. 2021 - Persconferentie met nieuwe maatregelen | Aantal actieve cases +50%

Vanwege de stijgende corona-aantallen op Curacao en de nieuwe Omicron-variant, is er een extra persconferentie ingelast om nieuwe maatregelen aan te kondigen:
– Omicron is nog niet gedetecteerd op Curacao. Echter dat zal een kwestie van tijd zijn dat ook op Curacao deze variant zal opduiken.
– Curacao gaat opschalen om een boosterprik aan te bieden. O.a. bij SDK zal een priklocatie ingericht worden.
Hoog Risico-evenementen voor meer dan 100 personen zijn niet meer toegestaan. Dansfeestjes sowieso niet (ongeacht aantal aanwezigen).
Samenscholingsverbod in openbare ruimten voor meer dan 4 personen. Ook winkels, kappers, restaurants, etc en op straat/strand/zee: max. 4 personen bij elkaar. Meerdere personen uit één huishouden mogen wel gezamenlijk in openbare ruimten.
– Tijdens de feestdagen: niet meer dan 4 personen thuis ontvangen.
– Er gaat opgeschaald worden voor controle op naleving van de regels, er wordt ‘zero tolerance beleid’ aangekondigd.
Avondklok blijft va 03:00 tot 04:30.
Alle landen worden gezien als Hoog Risicoland (Code Rood). Dit heeft geen gevolgen voor reizigers vanuit Nederland, Nederland was al Code Rood voor Curacao.
Deze aanpassing van de regels gaat in per zaterdag 25 december 2021.

Curaçao & corona

De corona-aantallen blijven oplopen op Curacao. Vandaag zijn er 181 nieuwe positieve testresultaten gerapporteerd. Er zijn 22 personen hersteld verklaard. Hiermee stijgt het aantal actieve cases met ruim 50% t.o.v. een dag eerder tot 462 actieve besmettingen. Dit aantal positieve tests is het resultaat van 2.911 uitgevoerde tests, wat een testratio is van ruim 6% (het hoogste testratio van de afgelopen 4 maanden). Er liggen 11 personen in het ziekenhuis, waarvan 5 op de IC. Er zijn 2 personen overleden aan de gevolgen van corona, totaal komt het aantal corona-doden op Curacao daarmee op 186.

21 dec. 2021 - Nieuwe testverplichting NIET NODIG voor reizigers vanuit Curacao

Er is eindelijk duidelijkheid over de nieuwe corona-regel, dat elke reiziger die van buiten de EU naar Nederland komt voor vertrek een corona-test moet doen. Die regel is niet van toepassing voor reizigers vanuit Curacao. Ben je volledig gevaccineerd, dan kun je reizen o.b.v. je QR-code. Ben je nog niet volledig gevaccineerd, dan zul je alsnog een corona-test moeten doen voor vertrek vanuit Curacao naar Nederland.
Meer info op rijksoverheid.nl

19 dec. 2021 - Testen weer verplicht voor (terug)reizen naar Nederland?

Er gelden mogelijk nieuwe regels voor het (terug)reizen naar Nederland per 22 december: iedereen moet een corona-test doen, ook als je gevaccineerd bent. Echter de regels worden wat onduidelijk gesteld: deze regel gaat gelden voor ‘reizigers van buiten de EU/Schengen‘.
Het is onduidelijk of in dit geval Curacao gezien wordt als onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden (en daarmee als onderdeel van Nederland valt onder de regels voor EU/Schengen), of dat Curacao toch echt als land van buiten de EU gezien wordt. Met eerdere corona-regels zijn beide situaties voorgekomen.
De nieuwe regel wordt hier gecommuniceerd op rijksoverheid.nl. Echter de Check mijn Reis-tool op reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl geeft hier niets over aan.
Verwarring dus. We werken er aan om hier z.s.m. duidelijkheid over te krijgen. We adviseren iedereen die komende week van Curacao naar Nederland reist om goed de nieuwsberichten in de gaten te houden.

16 dec. 2021 - Persconferentie | Besmettingen lopen op

Vanwege de oplopende aantallen met corona-besmettingen op Curacao en het risico van de nieuwe Omicron-variant heeft Curacao een extra persconferentie georganiseerd om “mogelijke nieuwe maatregelen” aan te kondigen.
Uiteindelijk blijkt de persconferentie vooral een duidelijke waarschuwing dat de cijfers al weer oplopen, o.a. door relatief veel besmettingen uit Nederland. Er zijn géén nieuwe maatregelen aangekondigd.

Curaçao & corona

Gisteren (woensdag 15 december) zijn 41 nieuwe positieve test-resultaten gerapporteerd. Dit is voor het eerst sinds ruim 2 maanden (1 oktober) dat dit aantal boven de 40 ligt. Opvallend hierbij, en wellicht ook tegen de verwachting in, is dat het hierbij in “slechts” 2 gevallen gaat om een geïmporteerde besmetting, dus naar alle waarschijnlijkheid van toeristen. De afgelopen week was dat dagelijks ongeveer 1/3e van de totale nieuwe cases, nu dus maar 5%. Die totaal 41 nieuwe positieve tests zijn nog geen directe reden voor grote zorg, op een totaal van bijna 2.000 tests was dit 2% dat positief bleek.
Het totale aantal actieve corona gevallen op Curacao komt hiermee op 165.
In het Curacao Medical Center is 1 persoon overleden, waarmee het totale aantal corona-patiënten in het ziekenhuis op 6 staat (waarvan 1 op IC). Het totale aantal sterfgevallen gerelateerd aan corona op Curacao komt hiermee op 183.

16 dec. 2021 - Besmettingen lopen op

Gisteren (woensdag 15 december) zijn 41 nieuwe positieve test-resultaten gerapporteerd. Dit is voor het eerst sinds ruim 2 maanden (1 oktober) dat dit aantal boven de 40 ligt. Opvallend hierbij, en wellicht ook tegen de verwachting in, is dat het hierbij in “slechts” 2 gevallen gaat om een geïmporteerde besmetting, dus naar alle waarschijnlijkheid van toeristen. De afgelopen week was dat dagelijks ongeveer 1/3e van de totale nieuwe cases, nu dus maar 5%. Die totaal 41 nieuwe positieve tests zijn nog geen directe reden voor grote zorg, op een totaal van bijna 2.000 tests was dit 2% dat positief bleek.
Het totale aantal actieve corona gevallen op Curacao komt hiermee op 165.
In het Curacao Medical Center is 1 persoon overleden, waarmee het totale aantal corona-patiënten in het ziekenhuis op 6 staat (waarvan 1 op IC). Het totale aantal sterfgevallen gerelateerd aan corona op Curacao komt hiermee op 183.

Curaçao & corona

Ik hoop je via deze dagelijkse updates over corona op Curacao een correct, compleet en actueel beeld te geven van de huidige situatie op Curacao. Kun je deze updates waarderen? Geef dan een positieve review!
bedankt,
Mark/NaarCuracao.com

Review NaarCuracao.com

Curaçao & corona

Blijf je gezond verstand gebruiken, volg het Reisadvies Curacao. Kom je op een locatie waar veel andere mensen zijn (op Schiphol of op Curacao), zorg er echt voor dat je afstand houdt tot anderen. Wordt dat moeilijk, draag dan een mondkapje. Was regelmatig je handen, minimaal 20 seconden.

13 dec. 2021 - Besmettingen lopen iets op; een derde is geïmporteerd

De corona-besmettingen op Curacao lopen weer wat op. Leek het er op dat we eind november een mooie daling in hadden gezet van 120 actieve besmettingen naar onder de 100, vanaf begin december is het weer wat opgelopen naar 130 actieve besmettingen op 12 december.
Opvallend is dat de afgelopen week elke dag het aandeel nieuwe besmettingen dat geïmporteerd is (=> vooral toeristen die recent zijn aangekomen op Curacao) op zo’n 35% ligt van de totale nieuwe positieve testresultaten per dag. Dus van elke 3 nieuwe besmettingen is één persoon afkomstig uit het buitenland. Zonder hier een wetenschappelijk onderbouwde data voor te hebben, is het wel waarschijnlijk dat een groot deel van deze geïmporteerde besmettingen uit Nederland afkomstig is.

6 dec. 2021 - PLC ook voor kinderen

Hoe zit het nu met kinderen en de PCR-test en PLC? Moeten ze die wel of niet doen?
– Kinderen t/m 11 jr. hoeven niet te voldoen aan de testverplichting om naar Curacao te kunnen reizen. Zowel de PCR-test vóór vertrek als de 3e dag Antigeentest is niet nodig voor kinderen onder de 12 jr. Voorwaarde is wel dat ze geen corona-symptomen vertonen en dat de ouder(s) een negatieve test hebben.
-Iedereen, dus óók kinderen, moet een PLC (Passenger Locator Card) hebben.
– Voor de reis (terug) van Curacao naar Nederland geldt dat iedereen van 12 jr. en ouder en coronabewijs moet hebben.

2 dec. 2021 - ``Curacao lijkt bestand tegen Nederlandse corona-piek``

Het lijkt erop dat Curaçao geen grote gevolgen ondervindt van de huidige Nederlandse coronapiek. Dat zei Izzy Gerstenbluth vanmorgen op Paradise FM. “Die piek is al een aantal weken bezig, en dan hadden we de gevolgen nu wel gemerkt,” aldus de epidemioloog.
Nederland heeft momenteel zo’n 22.000 positieve coronatests per dag, Curacao gemiddeld tussen de 10 en 20 per dag.
bron: Paradise FM, 1 december 2021

november 2021:
30 nov. 2021 - Curaçao start in december met boosterprik | verhouding geïmporteerde besmettingen loopt op

Sharon Melfor, Secretaris-generaal van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft bevestigd dat Curacao begin december zal starten met de boosterprik voor personen met ernstige medische klachten. Of ook gestart wordt met een boosterprik voor de ‘overige’ bevolking (te beginnen met de 80-plussers) is nog niet bekend.
Personen met ernstige medische klachten die voor de boosterprik in aanmerking willen komen, moeten zich melden bij de huisarts.
bron: nu.cw, 29 november 2021

Curaçao & corona

Het aantal geïmporteerde besmettingen ( = personen afkomstig uit het buitenland die voor of kort na aankomst op Curacao besmet zijn geraakt) loopt op. Was dit de eerste 14 dagen van november nog 20% (29 geïmporteerd op totaal van 147 nieuwe besmettingen), over de 14 dagen daarna is de verhouding opgelopen tot 32% (60 geïmporteerd op totaal van 185 nieuwe besmettingen).
Goed nieuws is wel dat het totale aantal actieve besmettingen gisteren (maandag 29 nov.) voor de derde dag op rij is gedaald. Was dat vrijdag 26 nov. nog 120 actieve besmettingen, maandag waren dat er 104. Er liggen nog ‘slechts’ 4 personen daarvan in het ziekenhuis, waarvan 3 op de IC.
Zeker nu het dus op Curacao relatief goed gaat qua corona, zal men er erg scherp op zijn om het aantal geïmporteerde besmettingen niet teveel te laten oplopen.

29 nov. 2021 - Inreisverbod i.v.m. Omicron-variant

Curacao pakt stevig door m.b.t. de nieuwe Omicron-variant. Zaterdag werden enkele Afrikaanse landen al ingedeeld in de hoogste categorie ‘Zeer Hoog Risicoland’, gisteren (zondag) werd voor die 7 landen de status verhoogd tot een inreisverbod voor iedereen die de afgelopen 14 dagen in één van die landen is geweest.
Dit geldt voor de landen:
Botswana
Lesotho
Mozambique
Namibië
Swaziland (Eswatini)
Zimbabwe
Zuid-Afrika

omicron corona curacao inreisverbod
21 nov. 2021 - Cijfers lopen iets op

Voor het eerst deze maand wordt met 21 nieuwe positieve tests op één dag de grens van 20 gepasseerd. Omdat er 10 personen hersteld zijn verklaard, loopt het totale aantal actieve corona-cases op Curacao op tot 114. In het ziekenhuis is nog geen toename merkbaar: 8 personen door corona in het Curacao Medial Center, waarvan 4 op de IC. Helaas is er ook weer 1 persoon overleden door de gevolgen van corona, totaal zijn er daarmee 176 corona-doden op Curacao.
Hiermee lijken de corona-cijfers op Curacao weer iets toe te nemen. De afgelopen week waren er gemiddeld 104 actieve corona-besmettingen per dag, de week daarvoor lag dat op gemiddeld 94. De groei wordt mede veroorzaakt door een kleine stijging in het aantal geïmporteerde besmettingen (vooral toeristen). Afgelopen week totaal 28 nieuwe besmettingen van personen afkomstig uit het buitenland (32% van totaal nieuwe positieve tests). Ter vergelijk: in de eerste 7 dagen van november waren er 13 nieuwe besmettingen geïmporteerd (22% van totaal nieuwe positieve tests die week).

19 nov. 2021 - Avondklok aangepast

Per vandaag, vrijdag 19 november 2021, heeft Curacao de Avondklok aangepast. De Avondklok gaat in om 03:00 en duurt tot 04:30. Het is niet helemaal duidelijk met welk doel deze Avondklok nog anderhalf uur gehandhaafd blijft, maar er staat flinke boete op overtreding, ook al geldt het dus maar voor een zeer beperkte tijd.

12 nov. 2021 - NEDERLAND CODE ROOD

Curacao heeft gisteravond bekend gemaakt dat Nederland per maandag 15 november gezien wordt als Land met Zeer Hoog Risico, een Code Rood-land. Gezien de corona-stijging in Nederland de laatste tijd geen verrassing dat de status ‘laag risico’ zou vervallen, opvallend is wel dat de status ‘hoog risico’ wordt overgeslagen en direct ‘zeer hoog risico’ van toepassing is.
Dit betekent dat:
– alle reizigers die vanaf maandag 15 november naar Curacao reizen vanuit Nederland verplicht een PCR-test moeten doen binnen 48 uur voor vertrek. Let op: dit moet een PCR-test zijn, een Antigeentest wordt niet geaccepteerd.
– alle reizigers die vanaf maandag 15 november naar Curacao reizen vanuit Nederland moeten ook 3e dag Antigeentest laten afnemen. Dit moet geboekt wordt vóór vertrek, je moet bewijs daarvan tonen bij inchecken. Voor de volledigheid: het is niet zo dat het testen begint per 15 november. Ben je op 12, 13 of 14 november aangekomen op Curacao dan hoef je deze 3e dag test dus nog niet te doen.
Deze twee testverplichtingen gelden voor ALLE REIZIGERS (van 12 jr. en ouder) van Nederland naar Curacao. Voor inwoners van Curacao en toeristen, en het maakt ook geen verschil of je wel of niet volledige gevaccineerd bent.

9 nov. 2021 - update ziekenhuis-cijfers

In een nieuwe update vanuit het Curacao Medical Center (CMC) over de personen die vanwege corona op Curacao in het ziekenhuis zijn terecht gekomen komt nog steeds de duidelijke trend naar voren dat verreweg het grootste deel van de patiënten niet gevaccineerd is: 202 van de 218 (94%) sinds 20 juli (t/m gisteren 8 november).
Vandaar ook dat de overheid van Curacao het belang van vaccineren blijft benadrukken.

Curaçao & corona

De corona-cijfers blijven dalen voor Curacao; gisteren (maandag 8 november) werden er ‘nog maar’ 93 actieve besmettingen gerapporteerd; een daling van 18% t.o.v. een week geleden. Los van dat dit op zichzelf voor Curacao een hele goede ontwikkeling is, is het ook prettig om te zien dat de nieuwe richtlijnen (per 27 oktober naar Curacao reizen o.b.v. QR-code) niet lijken te zorgen voor een toename van corona op Curacao.
Hiermee lijkt er dan voor nu ook geen aanleiding voor Curacao om de status van Nederland aan te passen, Nederland wordt door Curacao nog steeds gezien als Laag Risicoland, ondanks de hard oplopende corona-cijfers in Nederland.

3 nov. 2021 - aantallen blijven dalen

Het totale aantal actieve corona-besmettingen op Curacao blijft dalen. Gisteren (dinsdag 2 nov.) was dit gedaald tot 100 personen, een daling van 34% t.o.v. een week ervoor en is sinds midden juli niet zo laag geweest. Helaas wel één persoon overleden, waardoor het totale aantal corona-sterfgevallen op Curacao komt op 175 personen. Er liggen nu nog 11 personen in het ziekenhuis a.g.v. corona, waarvan 3 op de IC.