zeeziekte klein curacao

Klein Curacao & Zeeziekte

De meest populaire excursie van Curacao is zonder twijfel een dagtrip naar Klein Curacao. Een heerlijke excursie naar een onbewoond eiland met prachtig wit strand en kraakheldere zee. Alleen… voor sommigen is de boottrip wat minder plezierig omdat ze last kunnen krijgen van zeeziekte. Wat doe je er tegen?

Wat is zeeziekte

Zeeziekte valt onder de algemene noemer van reisziekte. Het is b.v. hetzelfde als bij autoziekte. Je evenwichtsorgaan raakt verstoord omdat jij stil staat, maar alles om je heen beweegt. Je ogen registreren dat van alles beweegt, maar je evenwichtsorgaan krijgt andere signalen en raakt daardoor van slag. Wat zijn de verschijnselen die bij zeeziekte horen?
– je voelt je licht in je hoofd, je wordt wat duizelig. Soms ook hoofdpijn.
– je gezicht trekt bleek weg
– veel transpireren
– je wordt misselijk en moet overgeven

Kans op zeeziekte naar Klein Curacao

Hoe groot is de kans om zeeziek te worden als je naar Klein Curacao gaat? Nou, dat valt gelukkig wel mee. Ja, het gebeurt, maar zeker niet elke dag en op elke boot. Sowieso speelt het probleem alleen ’s ochtends op de heenreis. Om van Curacao naar Klein Curacao te komen moet de boot vrijwel altijd recht tegen de stroming in varen, en dat zorgt ervoor dat bij een bepaalde wind en een bepaalde golfslag de boot net teveel schommelt en het voor een aantal gasten onprettig wordt. De terugreis van Klein Curacao naar Curacao is 100% zeeziek-vrij. Dan vaar je heerlijk met de stroming mee de zon tegemoet en is er vrijwel geen schommeling in de boot merkbaar. Maar ja, inderdaad: op de heenweg kan het gebeuren.

Met welke boot de minste kans

Heb je nog niet geboekt en wil je met de keuze van de boot al rekening houden met de kans op zeeziekte, dan hierbij globaal de indicatie. De meeste kans op zeeziekte heb je met de catamarans. Maar laat je niet misleiden door de term ‘meeste kans’, dat zou wellicht een een indicatie zijn dat de kans groot is en dat valt reuze mee. Maar ben je gevoelig voor zeeziekte, dan kun je wellicht beter niet met de grote catamaran mee. Wil je een vrijwel zeker 100% zeeziekte-vrij naar Klein Curacao? Dan moet je mee met de Powerboat. Door de grootte van de boot en vooral ook de snelheid vaart de Powerboat redelijk stabiel en heb je eigenlijk gewoon geen kans om zeeziek te worden. Is een trip met de Powerboat niets voor jou, dan kun je het beste mee met het motorjacht van Miss Ann.

Powerboat Klein Curacao
Zonder zeeziekte naar Klein Curaçao met de Powerboat

Zeeziekte voorkomen

Gelukkig zijn er wel wat tips om de kans op zeeziekte aanzienlijk kleiner te maken en daarmee voor de meeste toeristen zeeziekte te voorkomen.

Drink voldoende en zorg voor een gevulde maag

Zorg dat je goed drinkt vooraf en tijdens de boottocht. En dan vooral geen alcohol (maar ja, dat ben je waarschijnlijk toch al niet van plan ’s ochtends rond 08:00….), maar als het even kan ook geen koffie of koolzuurhoudende dranken. Daarbij is het goed om met een gevulde maag de boot op te stappen. Enkele boottrips bieden ook een ontbijt aan, maar dat is mogelijk niet voldoende of pas op Klein Curacao. Ontbijt voldoende maar niet te zwaar, niet te vet en geen zuur fruit. Neem ook iets te knabbelen mee voor onderweg.

Zorg voor de juiste plek op de boot

Zoek op de boot de meest stabiele plek; daar waar je de minste deining voelt. De meest ideale plek is achterop de boot, in het midden (tussen links en rechts). Zorg er sowieso voor dat je goed recht vooruit kunt kijken in de vaarrichting. Kijk naar een stabiel punt in de verte (tijdens deze trip de horizon). Vermijd ‘star’ zicht dus ga niet iets lezen en ook niet op je telefoon kijken.

Neem een pilletje

Bij de botica (de apotheek/drogisterij op Curacao) kun je voor een paar gulden pilletjes halen tegen zeeziekte (reisziekte). Kijk hier voor een overzicht van alle botica’s op Curacao. Even opletten als je zwanger bent, dan mag je niet zomaar elk pilletje tegen reisziekte slikken. Kijk ook ruim van tevoren de gebruiksaanwijzing na, dat kan per merk pilletje anders zijn. Doorgaans moet je minimaal een uur van tevoren een pil innemen, soms ook al de avond van tevoren. We krijgen vaak de vraag of deze pillen op de boot verkrijgbaar zijn, maar dat zijn ze niet. De gedachte hierachter is simpel: omdat je het pilletje minimaal een uur van tevoren in moet nemen heeft het geen zin om een pilletje tegen zeeziekte op de boot in te nemen, dan ga je er pas wat van merken tegen de tijd dat je al op Klein Curacao bent aangekomen.

Doe een polsbandje om

Het klinkt misschien wat vreemd, maar het helpt echt: doe een Sea Band polsband om. Het is uiteraard niet zomaar een gemiddeld polsbandje, het bevat een drukpunt en als je dat op de juiste plek op je pols doet, dan kun je dat zien als een vorm van acupressuur waardoor je de misselijkheid en reisziekte voorkomt.

Gember

Wil je wat hulp van Moeder Natuur, neem dan wat gemberpoeder, zo’n 12 tot 14 uur voor vertrek.

Wat verder nog kan helpen

Met bovenstaande tips en hulpmiddelen zal de zeeziekte voor 98% van de mensen voorkomen worden. Verder geldt sowieso als algemene regels: zorg dat je goed uitgeslapen bent, een vermoeid lichaam zal sneller vatbaar zijn voor zeeziekte. Wat ook echt helpt is ‘positief denken’: overtuig jezelf ervan dat je niet zeeziek wordt. En waar veel mensen ook baat bij hebben is een watje in je oor. Ben je rechtshandig, dan doe je het watje in je linkeroor en andersom.

En als je dan tóch zeeziek wordt

Tsja…. en ook als je alle voorzorgmaatregelen genomen hebt (of niet) kan het toch nog gebeuren dat je zeeziek wordt. Wat dan? Ook hiervoor enkele tips:
1- Meld het bij de crew zodra je merkt dat je zeeziek wordt. Ze kunnen je nog wat tips geven en ze zullen je goed in de gaten houden.
2- Moet je overgeven, dan kun je van de crew hier een bak of zakje voor krijgen. Zit je aan de reling dan kan het uiteraard ook overboord. Maar let dan wel even op hoe het zit met de wind, dat niet alles weer terug de boot op waait.
3- Eet een zoute snack, bv. Tuc-koekjes zijn ideaal
4- Kauw op een stuk gember
5- Weet dat je je snel een stuk beter zult gaan voelen zodra je bent aangekomen op Klein Curacao en op het strand staat. Al binnen enkele minuten zal het misselijke gevoel verdwijnen en kun je heerlijk van de dag gaan genieten.
6- Geen zorgen, op de terugweg zul je echt geen last van zeeziekte krijgen. Ga lekker genieten van deze mooie dag op Klein Curacao!