reisdocumenten curacao paspoort visum dicard ticket

Reisdocumenten Curacao

Als je als toerist naar Curacao wilt, welke reisdocumenten moet je dan hebben om het land in te mogen?

De eisen die door Curacao gesteld worden aan toeristen (uit Nederland/Europa en Verenigde Staten) zijn zo spannend niet. Je bent al vrij snel welkom op ‘dushi Korsou’ (‘mooi Curacao’ in het Papiaments), maar met letterlijk alleen een paspoort en vliegticket kom je toch net wat te kort. Wat heb je allemaal nodig?

Om naar Curacao te mogen reizen heb je 3 documenten nodig:
1- Een geldig paspoort
2- Een DI Card
3- Een retourticket

1- Paspoort naar Curacao

Als je naar Curacao gaat, moet je uiteraard een geldig paspoort hebben, met extra eis dat deze maximaal 10 jaar oud is. Het paspoort moet nog geldig zijn t/m de datum dat je Curacao weer verlaat. Daarnaast moet je er ook wel op letten dat je paspoort eigenlijk nog één dag langer geldig moet zijn dan de datum van je terugvlucht van Curacao naar Nederland: vlieg je van Curacao naar Nederland dan heb je de nachtvlucht, dus je komt de volgende dag aan op Schiphol. Wil je geen gedoe bij de Nederlandse douane op Schiphol, zorg dan dat je paspoort ook nog geldig is op de datum van aankomst in Nederland. Dus:

Voor het reizen naar Curacao als toerist moet je paspoort geldig zijn tot aan de datum van vertrek van Curacao, plus 1 dag.

Alleen een paspoort wordt geaccepteerd; identificatie via bijvoorbeeld een rijbewijs of ID-kaart is niet toegestaan.

2- DI Card

DI Card Curacao immigratiekaart douane
Website voor aanvragen DI Card

Iedereen die naar Curacao reist en die geen inwoner van Curacao is (of geen VRW heeft), zal een DI Card moeten invullen. Dat is simpel online te regelen, maar doe dit wel van tevoren: Op Schiphol wordt gecontroleerd of je dit document uitgeprint bij je hebt. Doorgaans is het niet voldoende als je de DI Card als digitaal bestandje op je telefoon hebt.
Een DI Card aanvragen duurt ongeveer 10 minuten totdat je hem in je mailbox krijgt. Je kunt dit doen vanaf 7 dagen voor vertrek tot nog op de dag van vertrek.

3- Vliegticket: altijd retour!

Bij een standaard vakantie zal dit wel netjes geregeld zijn, maar wanneer je als toerist aankomt op Curacao dan móet je ook al weer een vliegticket hebben waarmee je weer van het eiland kan vertrekken. Doorgaans is dit gewoon weer je retourticket terug naar huis aan het einde van je vakantie en dat is helemaal prima. Maar er zijn ook toeristen die het wat flexibeler willen houden en bij aankomst op Curacao nog niet weten wanneer ze weer willen vertrekken, of waarheen. Dat kan een probleem worden. Curacao wil namelijk voorkomen dat zij voor jou moeten gaan zorgen als je al je geld opgemaakt hebt, en daarom hebben ze de regel ingesteld dat iedere toerist bij aankomst op Curacao ook al een ticket moet hebben waarmee hij/zij weer van het eiland kan vertrekken. Dat hoeft niet een retourtje te zijn naar het land waar je vandaan komt, het mag ook een ticket zijn voor doorreis naar welk ander land dan ook. Als je maar weer weg kan van Curacao.
Heb je dit niet goed geregeld en bij aankomst op Curacao komt de douane hier achter, dan bestaat de kans dat je -letterlijk- met hetzelfde vliegtuig waarmee je aangekomen bent ook weer weggestuurd wordt. Of je moet ter plekke (dus bij de douane) online een ticket kopen waarmee je van Curaco kunt vertrekken, maar dat kan (lastminute) vrij prijzig zijn. Dat wil je niet op vakantie natuurlijk, dus zorg ervoor dat je een retourtje hebt.
Dit is ook de reden dat het vrij lastig is om bij KLM of TUI een enkele reis naar Curacao te boeken. Het kan wel, maar het vraagt wat extra moeite om het te regelen. En het is vaak ook niet eens zoveel voordeliger dan een retourtje.

Verklaring van Rechtswege

Deze regel van verplicht een retourticket te hebben om weer van Curaçao weg te kunnen is soms verwarrend voor mensen die gaan emigreren naar Curacao. Dan heb je vaak de gedachte “ik koop een enkele reis want ik kom nooit meer terug“, maar dat gaat dus niet goed. Voor de emigratie moet je namelijk een Verklaring van Rechtswege (VRW) hebben, en dat kan al vanuit Nederland. Soms krijg je dan al vóór vertrek naar Curacao te horen dat je de VRW toegekend hebt gekregen. En de regel is inderdaad dat je ook met alleen een VRW met een enkele reis naar Curacao mag reizen. Maar…. De melding dat je de VRW toegekend hebt gekregen betekent nog niet dat je de VRW hebt! Je moet echt de VRW-stempel in je paspoort hebben staan, pas dan mag je met een enkele reis naar Curacao. Zolang je de VRW-stempel niet in je paspoort hebt, ben je voor de douane ‘gewoon’ een toerist en moet je een retourticket hebben. Dat je dan een mail kunt laten zien dat je de VRW toegekend hebt gekregen maakt daarbij geen verschil.

Overige reisdocumenten

Af en toe hoor je ook nog dat je een (toeristen)visum o.i.d. nodig zou hebben voor Curacao. Dat is niet nodig! Althans, voor heel veel nationaliteiten is dit niet nodig. Heb je een Nederlands paspoort, dan is het helemaal eenvoudig. Omdat Curacao binnen het Koninkrijk der Nederlanden valt, kun je eigenlijk heel simpel naar Curacao reizen met een Nederlands paspoort en mag je ook tot 6 maanden per ‘rollende’ 12 maanden als toerist op Curacao blijven.

Landen zonder visumplicht

De nationaliteiten waarbij geen visumplicht geldt om naar Curacao te mogen:
Albanië, Andorra, Antigua & Barbuda, Argentinië, Australië, Bahamas, Barbados, België, Belize, , Bosnie Herzegovina, Brazilië, Brunei, Bulgarije, , Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Cyprus, Duitsland, , Denemarken, Dominica, Duitsland, Ecuador, El Salvador, Estland, Finland, Frankrijk, Grenada, Griekenland, Guatemala, Guyana, Honduras, Hongarije, Hong Kong (houders van Britse National Overzees Paspoort), Hong Kong (houders van Speciale Administratieve Regionale , aspoort), IJsland, Ierland, Israël, Italië, , Jamaica, Japan, Korea (Zuid), Kroatië, Letland, Liechtenstein, Lithouwen, Luxemburg, Macao (houders van Special Administrative Region Paspoort), Macedonie, Maleisië, Malta, Mauritius, Mexico, Moldavië, Monaco, Nederland, Nicaragua, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Oekraïne – houders van een biometrisch paspoort, Oostenrijk, Panama, Paraguay, Peru, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Servie, Seychelles, Singapore, St. Christopher (St. Kitts) & Nevis, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Slowakije, Slovenië, Spanje, Suriname, Taiwan, Trinidad & Tobago, Tsjechische Republiek, Uruguay, Vaticaan Stad, Zuid Korea (zie Korea), Zweden, Zwitserland, Verenigde , rabische Emiraten, Verenigde Koninkrijk (VK), Verenigde Staten van Amerika (VS).

Verder nog…

Er zijn nog enkele formele regels waar je aan moet voldoen. Doorgaans zal dat geen probleem zijn bij de gemiddelde toerist die op vakantie gaat naar Curacao, dus er wordt ook weinig tot nooit een check op gedaan. Maar voor de volledigheid hier die extra regels:

  • Je kan de reden van je verblijf aantonen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de reispapieren/hotelreservering te laten zien.
  • Je hebt voldoende geld om te kunnen voorzien in je dagelijkse eten/drinken/accommodatie. Uitgangspunt hierbij is ongeveer US$ 150 per dag.
  • Je hebt een verzekering voor de dekking van medische kosten. Dit kan zijn een reguliere zorgverzekering en/of een reisverzekering. Je moet dit kunnen aantonen, en de dekking moet minimaal voldoen voor de medische kosten van ziekenhuis-opname, spoedeisende hulp en repatriëring. De repatriëring moet ook gedekt zijn in geval van overlijden.
  • Je bent niet geregistreerd (in je thuisland) als een gevaar voor de volksgezondheid, de openbare orde, nationale veiligheid of internationale betrekkingen.

Makkelijk aan te reizen

Het is dus eigenlijk vrij eenvoudig om vanuit Nederland op vakantie te gaan naar Curacao. Dus… waar wacht je nog op?

De leukste excursies op Curacao

Wil je wat leuks gaan doen op Curacao, bekijk hier dan alvast wat de leukste tours zijn.

Of bekijk alle excursies op Curacao