Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top
NaarCuracao.com / Werken op Curaçao

Werken op Curaçao

Werken Curacao is heerlijk, op het strand met je laptop

Seminar “Emigratie naar Curaçao”

Wil je misschien verhuizen naar Curaçao of zit je al midden in de voorbereiding van de (tijdelijke) emigratie? Kom dan naar het seminar “Emigratie naar Curaçao”, waarbij echt álle relevante info voorbij komt. Ook interessant voor stage en sabbatical!
> Meer info & aanmelden

 

Je overweegt om voor langere tijd op Curaçao te gaan wonen, maar er moet uiteraard ook wel geld binnen komen. Wat zijn de mogelijkheden om te werken op Curaçao?

Werken op Curaçao: Niet alleen toerisme!

Als je niet al te beperkt bent in jouw mogelijkheden voor werken op Curaçao, is er zeker wel iets te vinden voor je. Uiteraard zijn er veel banen beschikbaar in de toeristische sector: bij de vele hotels, beachbars of restaurants is altijd wel ergens een baan te vinden. Maar als dat niet is wat je zoekt, zijn er nog voldoende andere mogelijkheden.

Salaris in Curaçao

Het salarisniveau in Curaçao is lager dan in Nederland. Het scheelt uiteraard per branche en functie, maar ter indicatie kun je aanhouden dat je ongeveer het salaris in Nederland in euro’s keer 1,4 zult krijgen op Curaçao, maar dan in Antilliaanse guldens. Dus verdien je € 1.000 in Nederland, dan zul je uitkomen op ongeveer NAF 1.400 (= € 700; prijspeil nov. 2017).

Alleen naar Curaçao

Veel (jonge) mensen overwegen in hun eentje te emigreren naar Curaçao om daar alleen een nieuw bestaan op te bouwen. Bedenk dat het niet onmogelijk is, maar dat het wel vrij pittig zal zijn. Als relatief jonge werknemer krijg je in vrijwel elke branche een laag salaris. De kosten op Curaçao zijn vrijwel gelijk aan wat je gewend bent in Nederland, of soms zelfs hoger. Als je dan alleen rond moet komen van een minimaal salaris moet je er wel voor open willen staan om wat ‘rustiger’ te leven dan je waarschijnlijk in Nederland gewend was. Minder vaak uit, minder vaak shoppen, goedkopere spullen in de supermarkt, etc. Aan de andere kant kom je hierdoor ook in aanmerking met enkele leuke aspecten van Curaçao: met een stel vrienden en een fles wijn op het strand is toch veel beter dan een dure kroeg waar je elkaar bijna niet kunt verstaan? Verse vis op straat kopen is toch veel lekkerder dan die voorverpakte vis uit de het vriesvak in de supermarkt? Kortom: Je kunt er zelf echt wel iets moois van maken, maar dat zal niet vanzelf gaan.

Inkomens Curaçao 2011

Inkomensniveau Curacao (Census 2011)
Eind 2014 is er een rapport gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek Curaçao, over de inkomens en inkomensverdeling op Curacao. Hierbij worden cijfers gebruikt uit een onderzoek in 2011. Het is een dik rapport van ruim 150 pagina’s, maar het geeft een heel goed beeld van de gemiddelde inkomens per huishouden of per branche waarin je werkzaam bent. Goed om eens door te nemen als je een financieel plaatje gaat maken of het haalbaar is om te emigreren naar Curaçao. Helaas is er geen recenter rapport dan dit beschikbaar.
> Inkomens op Curacao 2011

Populair werken op Curaçao voor Nederlanders

De grap gaat rond dat Nederlanders die niet meer weten wat ze moeten doen qua werken op Curaçao makelaar worden, of een autoverhuur beginnen. Zo extreem is het natuurlijk niet, maar het geeft wel aan dat daar niet meer de grote kansen liggen. Snel groeiende sectoren zijn o.a. online marketing en de zonnepanelen-branche. Daarin zul je dus niet zo makkelijk meer een nieuw bedrijfje kunnen starten, maar wellicht wel als werknemer een baan kunnen vinden omdat steeds meer bedrijven en mensen om deze diensten vragen.

Werken op Curaçao: het kan met of zonder Sedula

Als je een Sedula (= Bewijs van inschrijving in het Bevolkingsregister) hebt, kun je vrij simpel aan het werk op Curaçao. Heb je die niet omdat je hier als toerist komt (dus meestal ook bij stage!), dan kun je ook aan het werk, maar moet je wel wat documenten regelen. Let op: Je kunt als toerist max. 6 maanden per kalenderjaar op Curaçao verblijven (meer hierover), dus zonder je in te schrijven.
Lees de pagina Verklaring van Rechtswege over het proces om zonder Sedula de juiste papieren te krijgen om te kunnen werken op Curaçao.

Meer weten?

Voor meer info over werken op Curaçao kun je de website van het Kabinet van Curaçao doornemen. Voor meer info over de ambtelijke molen waar je doorheen moet, kun je ook onze ervaringen lezen over werken op Curaçao.

Belasting en verzekering op Curaçao

Omdat je via bovenstaande route gewoon als legale werknemer op Curaçao aan het werk bent, moet je ook op Curaçao je Inkomstenbelasting e.d. regelen. Check ook even je verzekering: een reguliere reisverzekering (a) is meestal beperkt tot een reis van max. 30 of 60 dagen en (b) biedt vrijwel zeker alleen dekking voor toeristen, en helpt je dus niet als je naar Curaçao gaat om te werken!

Vacatures op Curaçao

Om je een beetje op weg te helpen, kun je hier op NaarCuracao.com enkele vacatures op Curaçao vinden waarvan de recruiters denken dat die bij uitstek geschikt zijn voor mensen die vanuit Nederland (terug) naar Curaçao willen emigreren.
> Bekijk de actuele vacatures op Curaçao

Recruiters, uitzendbureaus & Facebook

Als je niet al concreet een bedrijf hebt waar je wilt solliciteren en open staat voor diverse functies, is het raadzaam om eens contact te zoeken met de diverse recruiters en uitzendbureaus op Curaçao. Hier enkele suggesties:
> Balance Recruitment: Heeft allerlei vacatures voor hoger opgeleiden
> Excellent Uitzendbureau: Uitzendbureau met allerlei banen in diverse branches. Handig: Met Excellent is via Facebook een live chat mogelijk!
> Kadanz: Allerlei kantoorbaantjes, veel ICT en Finance.
> Deloitte Dutch Caribbean: Voornamelijk vacatures in Finance en Consultancy, van eerste baan tot aan management-niveau.
> Alles op Curacao: Een overzicht van recruiters en uitzendbureaus op Curaçao.

Vacaturesites en Facebook

Naast de recruiters en uitzendbureaus zijn er ook diverse vacaturesites en Facebook-pagina’s m.b.t. vacatures in Curaçao. Dit kan ook een mooi startpunt zijn voor je zoektocht naar een baan in Curaçao, maar let goed op of de vacature nog actueel is: Helaas blijken deze ‘verzamelsites’ niet altijd volledig up-to-date te zijn, en staan er vaak nog vacatures op die ondertussen al lang zijn ingevuld.
> Werk ze!
> I am Recruitment Services & Solutions
> Werken op Curaçao
> LinkedIn Vacatures Curaçao
Of kijk op de website van het Kabinet van Curaçao in Nederland, met een breed overzicht van beschikbare vacatures.

Sollicitatietips: 10 factoren die je succes bepalen

Solliciteren op Curaçao is niet zo eenvoudig vanuit Nederland. Maar het is zeker niet onmogelijk! Om je kansen op succes te vergroten geven we je 10 tips die je zullen helpen jouw perfecte baan op Curaçao te krijgen!
> Bekijk de 10 succesfactoren voor solliciteren op Curaçao

Hulp bij je vergunningen voor Curaçao

Voor de volledigheid wil ik er nog bij vermelden dat bovenstaande info gebaseerd is op het proces zoals wij dat doorlopen hebben en dat dit het reguliere traject betreft. Ongetwijfeld zullen er uitzonderingen zijn waardoor het proces net even anders verloopt of zullen de regeltjes in de loop van de tijd wijzigen. Mocht je nog specifieke vragen hebben over dit onderwerp, adviseer ik je om contact op te nemen met één van de bureaus die je kunnen helpen met het regelen van al het papierwerk. Ik kan Dream Living Curacao aanbevelen.

Dream Living Curacao

Ongeacht of je permanent vertrekt naar Curaçao, voor enkele maanden als stagiar(e) of voor een paar jaar als expat, Dream Living Curacao kan helpen bij allerlei zaken. Dream Living Curacao is het bedrijf van Jacqueline -gevestigd in Nederland- en het mooie van Dream Living Curacao is dat Jacqueline je echt overal mee kan helpen. Jacqueline heeft van 2012 t/m 2016 op Curaçao gewoond, waar ze o.a. Defensie-personeel geholpen heeft bij hun emigratie naar Curaçao. Je kunt bij Dream Living Curacao o.a. terecht voor hulp bij de toelatingsprocedure of bij praktische dagelijkse zaken als het regelen van een mobiele telefoonnummer of een internet-aansluiting. Een voordeel van Dream Living Curacao is dat Jacqueline nu weer in Nederland woont en dus net even makkelijker bereikbaar is dan vergelijkbare bedrijven die op Curaçao gevestigd zijn.
> Naar de website van Dream Living Curacao
Hulp bij Verklaring van Rechtswege
Heb je hulp nodig bij het aanvragen van je Verklaring van Rechtswege (VvR)? Via dit formulier kun je hiervoor onze VvR-Hulp aanvragen.

Niet te lang weg uit Nederland!

Mede omdat handhaving van de regelgeving op Curaçao niet superstreng is, zijn er veel mensen (m.n. bij stage) die voor een aantal maanden op Curaçao komen werken en zich niet inschrijven in het Bevolkingsregister op Curaçao, ook al zullen ze langer dan 4 maanden op Curaçao wonen. Als je al ‘gepakt’ wordt, zal dat waarschijnlijk zijn op vliegveld Hato bij je vertrek uit Curaçao. Ze zullen je dan niet tegenhouden, je kunt gewoon terug naar Nederland. Wel heb je de kans dat je een “kruisje” achter je naam krijgt, en voor een aantal jaar Curaçao niet meer in mag.
Als je dit risico neemt door je niet in te schrijven ook al blijf je langer dan 4 maanden op Curaçao, dan moet je extra op gaan passen dat je dat je niet meer dan 8 maanden over een periode van 12 maanden buiten Nederland bent (totaal, hoeft niet aaneengesloten). Ben je wel meer dan 8 maanden uit Nederland weg, dan kan de Nederlandse overheid je eenzijdig uitschrijven als inwoner van een gemeente in Nederland. Dit kan dan dus weer gevolgen hebben voor je belasting, verzekeringen, subsidies, etc.!
N.B.: Laat duidelijk zijn dat we hier beschrijven wat we incidenteel zien gebeuren. Ons advies is om altijd in te schrijven op Curaçao bij een verblijf van meer dan 4 maanden.

Ziektekostenverzekering op Curaçao

Check vooraf ook even goed hoe het zit met je ziektekostenverzekering. Ga je met je partner of gezin voor korte tijd werken op Curaçao en besluiten jullie om je niet in te schrijven, bedenk dan dat alleen degene die werkt (met een VvR maar zonder inschrijving) is verzekerd bij de SVB. De partner en eventuele kinderen kunnen pas verzekerd worden als ze zijn ingeschreven.
Ga uit van de regel dat je een ziektekostenverzekering geregeld moet hebben in het land waar je ingeschreven staat.

Anderen bekeken ook:

Vacatures Curacao Verklaring van Rechtswege Curacao wonen curacao emigreren naar curacao