Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Werken vinden op Curaçao

werken op curacao, diverse vacatures
Je overweegt om voor langere tijd op Curaçao te gaan wonen, maar er moet uiteraard ook wel geld binnen komen. Wat zijn de mogelijkheden om te werken op Curaçao?

Seminar “Emigratie naar Curaçao”

Wil je misschien verhuizen naar Curaçao of zit je al midden in de voorbereiding van de (tijdelijke) emigratie? Kom dan naar het seminar “Emigratie naar Curaçao”, waarbij echt álle relevante info voorbij komt. Ook interessant voor stage en sabbatical!
> Meer info & aanmelden

Werken op Curaçao: Niet alleen toerisme

Als je niet al te beperkt bent in jouw mogelijkheden voor werken op Curaçao, is er zeker wel iets te vinden voor je. Uiteraard zijn er veel banen beschikbaar in de toeristische sector, de grootste factor in de economie van Curaçao: bij de vele hotels, beachbars of restaurants is altijd wel ergens een baan te vinden. Maar als dat niet is wat je zoekt, zijn er nog voldoende andere mogelijkheden.

Werk op Curaçao vinden

Een baan vinden op Curaçao is best wel een uitdaging, vanuit Nederland. De ‘sollicitatie-cultuur’ is anders dan we in Nederland gewend zijn. Veel online vacatures blijken al vervuld op het moment dat je er op reageert. Je moet Papiaments kunnen spreken, het liefst ook Spaans. Kortom, je regelt dit niet zo maar even.

Kip & ei-verhaal

Daarbij komt nog dat het grootste probleem vaak zit in de verschillende uitgangspunten van jou t.o.v. je nieuwe werkgever op Curaçao. Dat begint al met de situatie dat jij pas je emigratie wilt gaan plannen als je werk hebt, maar de werkgever wil jou pas die baan geven als je emigratie al helemaal geregeld is en hij zeker weet dat je ook echt komt:

Jouw uitgangspunt

Zekerheid

Jij wilt pas écht je emigratie gaan plannen als je zeker bent van werk, eigenlijk pas als je een getekende arbeidsovereenkomst in handen hebt

Planning

De voorbereiding van heel jouw emigratie zal wel 4 tot 6 maanden minimaal duren.

Selectie

Je verwacht puur op jouw capaciteiten en ervaring beoordeeld te worden in de sollicitatie-procedure.

Communicatie

Jij stuurt een tiptop mail met je c.v. en verwacht een reactie van de werkgever. Je wacht geduldig af en wilt de werkgever niet opjagen.

Sollicitatiegesprek

Jij vond het online sollicitatiegesprek (via Skype of Facetime) prima verlopen; je kon op alle vragen goed en onderbouwd reageren.

Uitgangspunt werkgever

Zekerheid

De werkgever op Curaçao wil niet wachten op iemand uit Nederland die uiteindelijk toch niet komt, dus je krijgt de baan pas als het 100% zeker is dat je emigreert.

Planning

De werkgever wil meestal toch wel dat de vacature binnen 2 à 3 maanden (of sneller) weer vervuld is.

Selectie

De werkgever geeft vaak de voorkeur aan iemand uit zijn netwerkje op Curaçao, ook al heeft die minder expertise te bieden.

Communicatie

De werkgever denkt dat je toch niet zo geïnteresseerd bent als je niet belt om je sollicitatie op te volgen.

Sollicitatiegesprek

De werkgever heeft onterecht en onbewust een slecht gevoel bij het online gesprek, bv. doordat hij telkens afgeleid werd door de dagelijkse business op het kantoor of omdat jouw microfoon veel ruis liet horen.

Verschillen oplossen of vermijden

Er zijn dus best wel wat verschillen waar je rekening mee moet houden, en -als het even kan- die jij moet oplossen. Om kans te maken op die baan, zul jij al voor je sollicitatie een datum moeten prikken wanneer je naar Curaçao vertrekt. Het liefst zelfs ook al een ticket boeken, zodat de werkgever echt zeker weet dat je komt. Jij zult wekelijks een belletje moeten plegen om aan te tonen dat je écht die baan wilt hebben. Etc.: Jij bent grotendeels zelf in controle over hoe groot je kansen zijn op die baan!

Zorg en Onderwijs

In sommige branches zijn vrijwel altijd wel vacatures. Met name in de zorg en zeker in het (basis)onderwijs staan altijd vacatures open. Zo organiseert het VPCO (een overkoepelende onderwijs-organisatie) jaarlijks een tour door Nederland om nieuwe leerkrachten te werven.

Ga zelf ondernemen!

Curaçao biedt goede mogelijkheden voor als je zelf wilt gaan ondernemen. Of dat nu kleinschalig is met een winkel, een nieuwe vestiging van een al bestaand bedrijf of je wilt de productiefaciliteiten van je bestaande fabriek verhuizen: Curaçao wil graag ondernemers naar het eiland lokken en biedt daarom interessante opties. Zo kun je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor 0% winstbelasting.

Ondernemen op Curaçao

Alleen naar Curaçao

Veel (jonge) mensen overwegen in hun eentje te emigreren naar Curaçao om daar alleen een nieuw bestaan op te bouwen. Bedenk dat het niet onmogelijk is, maar dat het wel vrij pittig zal zijn. Als relatief jonge werknemer krijg je in vrijwel elke branche een laag salaris. De kosten op Curaçao zijn vrijwel gelijk aan wat je gewend bent in Nederland, of soms zelfs hoger. Als je dan alleen rond moet komen van een minimaal salaris moet je er wel voor open willen staan om wat ‘rustiger’ te leven dan je waarschijnlijk in Nederland gewend was. Minder vaak uit, minder vaak shoppen, goedkopere spullen in de supermarkt, etc. Aan de andere kant kom je hierdoor ook in aanraking met enkele leuke aspecten van Curaçao: met een stel vrienden en een fles wijn op het strand is toch veel beter dan een dure kroeg waar je elkaar bijna niet kunt verstaan? Verse vis op straat kopen is toch veel lekkerder dan die voorverpakte vis uit het vriesvak in de supermarkt? Kortom: Je kunt er zelf echt wel iets moois van maken, maar dat zal niet vanzelf gaan.

Inkomens op Curaçao

Salaris op Curaçao

Het salarisniveau op Curaçao is lager dan in Nederland. Het scheelt uiteraard per branche en functie, maar ter indicatie kun je aanhouden dat je ongeveer 70% van je salaris in Nederland zult gaan krijgen voor een vergelijkbare baan. Dus per € 1.000 die je in Nederland als salaris ontvangt, krijg je op Curaçao rond de NAF 1.400 (ongeveer € 700). Voor 2022 is het minimumloon op Curaçao gesteld op NAF 9,62 (ongeveer € 4,70) voor werknemers van 21 jr. en ouder. , wat een maandsalaris bij fulltime dienstverband voor volwassene brengt van NAF 1.666 (€ 815). Ter vergelijk: In Nederland staat het minimum loon per maand op € 1.725, dus het minimumloon op Curaçao ligt nog onder de helft van het minimumloon in Nederland.

Wil je een redelijke indicatie van wat je kunt gaan verdienen op Curacao, dan kun je een mooi idee krijgen via de online Loonwijzer Curacao. Hier krijg je een indicatie van het startsalaris voor een functie. Hierbij kun je voor veel vacatures een indicatie krijgen, o.a. voor medische beroepen, maar ook praktische beroepen of kantoorbanen.

Loonwijzer Curacao

Populair werken op Curaçao voor Nederlanders

De grap gaat rond dat Nederlanders die niet meer weten wat ze moeten doen qua werken op Curaçao makelaar worden, of een autoverhuur beginnen. Zo extreem is het natuurlijk niet, maar het geeft wel aan dat daar niet meer de grote kansen liggen. Snel groeiende sectoren zijn o.a. online marketing en de zonnepanelen-branche. Daarin zul je dus niet zo makkelijk meer een nieuw bedrijfje kunnen starten, maar wellicht wel als werknemer een baan kunnen vinden omdat steeds meer bedrijven en mensen om deze diensten vragen.

Werken op Curaçao: ook zonder lokaal in te schrijven

Als je als lokale inwoner op Curaçao bent ingeschreven, kun je vrij simpel aan het werk op Curaçao. Doe je die niet omdat je als toerist komt (dus meestal ook bij stage!), dan kun je ook aan het werk, maar moet je wel wat documenten regelen. Let op: Je kunt als toerist max. 6 maanden per (rollende) 12 maanden op Curaçao verblijven (meer hierover), dus zonder je in te schrijven. Om dan te mogen werken, moet je wel een Verklaring van Rechtswege aanvragen. Dat kost NAF 615,- p.p. (ook voor kinderen), maar is verplicht.

Let op: Als je een Nederlands (of Amerikaans) paspoort hebt, dan mag je direct al werken zodra de aanvraag loopt. Maar… je moet wel kunnen aantonen dat je aanvraag VRW lopende is! Voorheen ging die aanvraag online en kreeg je direct een bevestiging, maar dat is nu niet meer zo. Je moet nu de VRW aanvragen via mail, en je hebt pas bewijs van je inschrijving als dit per mail bevestigd is. Dat kan makkelijk tot een maand of langer duren, dus houd daar rekening mee.
Lees de pagina Verklaring van Rechtswege over het proces om zonder in te schrijven de juiste papieren te krijgen om te kunnen werken op Curaçao.

Meer weten?

Voor meer info over werken op Curaçao kun je de website van het Kabinet van Curaçao doornemen. Voor meer info over de ambtelijke molen waar je doorheen moet, kun je ook onze ervaringen lezen over werken op Curaçao.

Belasting en verzekering op Curaçao

Omdat je via bovenstaande route gewoon als legale werknemer op Curaçao aan het werk bent, moet je ook op Curaçao je Inkomstenbelasting e.d. regelen. Check ook even je verzekering: een reguliere reisverzekering is meestal beperkt tot een reis van max. 30 of 60 dagen en biedt vrijwel zeker alleen dekking bij toeristische activiteiten en helpt je dus niet als je naar Curaçao gaat om te werken.

Recruiters, uitzendbureaus & Facebook

Als je niet al concreet een bedrijf hebt waar je wilt solliciteren en je staat open voor diverse functies, dan is het raadzaam om eens contact te zoeken met de diverse recruiters en uitzendbureaus op Curaçao. Hier enkele suggesties:
> Balance Recruitment: Heeft allerlei vacatures voor hoger opgeleiden
> Excellent Uitzendbureau: Uitzendbureau met allerlei banen in diverse branches. Handig: Met Excellent is via Facebook een live chat mogelijk!
> Kadanz: Allerlei kantoorbaantjes, veel ICT en Finance.
> Deloitte Dutch Caribbean: Voornamelijk vacatures in Finance en Consultancy, van eerste baan tot aan management-niveau.
> Alles op Curacao: Een overzicht van recruiters en uitzendbureaus op Curaçao.

Dushi Jobs Curaçao

Graag willen we Dushi Jobs bij je onder de aandacht brengen. Dushi Jobs is hét online vacature platform voor Curaçao. Het is geen recruiter die de werving & selectie doet voor bedrijven, maar ze koppelen jouw als kandidaat aan een passende vacature. Daarbij heeft Dushi Jobs het grote voordeel dat ze een mooi netwerk hebben op Curaçao en vaak al van een vacature weten voordat een advertentie geplaatst is. Dus mocht jouw droombaan nu niet online te vinden zijn, neem dan contact op met Dushi Jobs en wie weet hebben zij dan tóch die ene top-baan voor jou!

Sollicitatietips: 10 factoren die je succes bepalen

Solliciteren op Curaçao is niet zo eenvoudig vanuit Nederland. Maar het is zeker niet onmogelijk! Om je kansen op succes te vergroten geven we je 10 tips die je zullen helpen jouw perfecte baan op Curaçao te krijgen!
> Bekijk de 10 succesfactoren voor solliciteren op Curaçao

Hulp bij je vergunningen voor Curaçao

Het is echt van belang dat je een Verklaring van Rechtswege (VRW) hebt aangevraagd als je gaat werken op Curaçao. Het voordeel is wel dat iedereen met een Nederlands (of Amerikaans) paspoort aan het werk mag zodra de VRW is aangevraagd. Het kan zomaar 4 maanden of langer duren voor de VRW wordt toegekend, maar daar hoef je -met Nederlands paspoort- niet op te wachten. Als je de aanvraag in gang gezet hebt, mag je aan het werk.
Maar let er wel goed op dat de aanvraag goed wordt ingediend! Elk foutje dat gemaakt wordt betekent meestal dat je aanvraag wordt afgekeurd en dat je overnieuw kunt beginnen, en weer NAF 615,- moet betalen. We kennen gevallen waarbij letterlijk één vergeten lettertje in de naam bij de aanvraag reden was voor afkeuring van de aanvraag, dus regel het met zorg, b.v. via onze VRW-hulp!

Meer over de VRW-Hulp

Ziektekostenverzekering op Curaçao

Check vooraf ook even goed hoe het zit met je ziektekostenverzekering. Ga je met je partner of gezin voor korte tijd werken op Curaçao en besluiten jullie om je niet lokaal in te gaan schrijven, bedenk dan dat alleen degene die werkt (met een VRW maar zonder inschrijving) is verzekerd bij de SVB. De partner en eventuele kinderen kunnen pas verzekerd worden als ze zijn ingeschreven.
Ga uit van de regel dat je een ziektekostenverzekering geregeld moet hebben in het land waar je ingeschreven staat.