werken curacao beroepen

Werken op Curacao

Je overweegt om voor langere tijd op Curacao te gaan wonen, maar er moet uiteraard ook wel geld binnen komen. Wat zijn de mogelijkheden om te werken op Curacao?

Werken op Curacao: Niet alleen toerisme

Als je niet al te beperkt bent in jouw mogelijkheden voor werken op Curacao, is er zeker wel iets te vinden voor je. Uiteraard zijn er veel banen beschikbaar in de toeristische sector, de grootste factor in de economie van Curacao: bij de vele hotels, beachbars of restaurants is altijd wel ergens een baan te vinden. Maar als dat niet is wat je zoekt, zijn er nog voldoende andere mogelijkheden.

Werk op Curacao vinden

Een baan vinden op Curacao vanuit Nederland is best wel een uitdaging. De ‘sollicitatie-cultuur’ is anders dan we in Nederland gewend zijn. Veel online vacatures blijken al vervuld op het moment dat je er op reageert. Als je überhaupt online al vacatures kunt vinden. Je moet in sommige gevallen ook Papiaments kunnen spreken, het liefst ook Spaans. Kortom, je regelt dit niet zo maar even.

Kip & ei-verhaal

Daarbij komt nog dat het grootste probleem vaak zit in de verschillende uitgangspunten van jou t.o.v. je nieuwe werkgever op Curacao. Dat begint al met de situatie dat jij pas je emigratie wilt gaan plannen als je werk hebt, maar de werkgever wil jou pas die baan geven als je emigratie al helemaal geregeld is en hij zeker weet dat je ook echt komt:

Jouw uitgangspunt

 • Zekerheid
  Jij wilt pas écht je emigratie gaan plannen als je zeker bent van werk, eigenlijk pas als je een getekende arbeidsovereenkomst in handen hebt.
 • Planning
  De voorbereiding van heel jouw emigratie zal wel 4 tot 6 maanden minimaal duren.
 • Selectie
  Je verwacht puur op jouw capaciteiten en ervaring beoordeeld te worden in de sollicitatie-procedure.
 • Communicatie
  Jij stuurt een tiptop mail met je c.v. en verwacht een reactie van de werkgever. Je wacht geduldig af en wilt de werkgever niet opjagen.
 • Sollicitatiegesprek
  Jij vond het online sollicitatiegesprek (via Skype of Facetime) prima verlopen; je kon op alle vragen goed en onderbouwd reageren.

Uitgangspunt werkgever

 • Zekerheid
  De werkgever op Curacao wil niet wachten op iemand uit Nederland die vaak uiteindelijk toch niet komt, dus je krijgt de baan pas als het 100% zeker is dat je emigreert.
 • Planning
  De werkgever wil meestal toch wel dat de vacature binnen 2 à 3 maanden (of sneller) weer vervuld is.
 • Selectie
  De werkgever geeft vaak de voorkeur aan iemand uit zijn netwerkje op Curacao, ook al heeft die minder expertise te bieden.

 • Communicatie
  De werkgever denkt dat je toch niet zo geïnteresseerd bent als je verder niets van je lat horen om je sollicitatie op te volgen.
 • Sollicitatiegesprek
  De werkgever heeft onterecht en onbewust een slecht gevoel bij het online gesprek, bv. doordat hij telkens afgeleid werd door de dagelijkse business op het kantoor of omdat jouw microfoon veel ruis liet horen.

Verschillen oplossen of vermijden

Er zijn dus best wel wat verschillen waar je rekening mee moet houden, en -als het even kan- die jij moet oplossen. Om kans te maken op die baan, zul jij al voor je sollicitatie een datum moeten prikken wanneer je naar Curacao vertrekt. Het liefst zelfs ook al een ticket boeken, zodat de werkgever echt zeker weet dat je komt. Jij zult wekelijks een belletje moeten plegen om aan te tonen dat je écht die baan wilt hebben. Etc.: Jij bent grotendeels zelf in controle over hoe groot je kansen zijn op die baan!

Zorg en Onderwijs

In sommige branches zijn vrijwel altijd wel vacatures. Met name in de zorg en zeker in het (basis)onderwijs staan altijd vacatures open.
Voor vacatures in de zorg kun je kijken bij TMI of op de website van het grote ziekehuis, het Curacao Medical Center.
Zoek je een baan in het onderwijs, kijk eens bij NOB, of op de websites van de de overkoepelende schoolorganisaties VPCO en RKCS. O ja, bij die twee schoolorganisaties speelt het geloof mee bij de sollicitatie, dus let daar even op. Er komt regelmatig een afvaardiging van het VPCO (een overkoepelende onderwijs-organisatie) naar Nederland om hun vacatures onder de aandacht te brengen van Nederlands onderwijspersoneel, o.a. bij de Emigratiebeurs.

Ga zelf ondernemen!

Curacao biedt goede mogelijkheden voor als je zelf wilt gaan ondernemen. Of dat nu kleinschalig is met een winkel, een nieuwe vestiging van een al bestaand bedrijf of je wilt de productiefaciliteiten van je bestaande fabriek verhuizen: Curacao wil graag ondernemers naar het eiland lokken en biedt daarom interessante opties. Zo kun je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor interessant lage winstbelasting.

Alleen naar Curacao

Veel (jonge) mensen overwegen in hun eentje te emigreren naar Curacao om daar alleen een nieuw bestaan op te bouwen. Bedenk dat het niet onmogelijk is, maar dat het wel vrij pittig zal zijn. Als relatief jonge werknemer krijg je in vrijwel elke branche een laag salaris. De cost of living op Curacao is vrijwel gelijk aan wat je gewend bent in Nederland, of soms zelfs hoger. Als je dan alleen rond moet komen van een minimaal salaris moet je er wel voor open willen staan om wat ‘rustiger’ te leven dan je waarschijnlijk in Nederland gewend was. Minder vaak uit, minder vaak shoppen, goedkopere spullen in de supermarkt, etc. Aan de andere kant kom je hierdoor ook in aanraking met enkele leuke aspecten van Curacao: met een stel vrienden en een fles wijn & kampvuur op het strand is toch veel beter dan een dure kroeg waar je elkaar bijna niet kunt verstaan? Verse vis op straat kopen is toch veel lekkerder dan die voorverpakte vis uit het vriesvak in de supermarkt? Kortom: Je kunt er zelf echt wel iets moois van maken, maar dat zal niet vanzelf gaan.

Salaris op Curacao

Het salarisniveau op Curacao is lager dan in Nederland. Het scheelt uiteraard per branche en functie, maar ter indicatie kun je aanhouden dat je ongeveer 70% van je salaris in Nederland zult gaan krijgen voor een vergelijkbare baan. Dus per € 1.000 die je in Nederland als salaris ontvangt, krijg je op Curacao rond € 700. Per 1 januari 2023 is het minimumloon op Curacao gesteld op NAF 11,28 (ongeveer € 5,84) voor werknemers van 21 jr. en ouder, wat een maandsalaris bij fulltime dienstverband (40 uur) voor volwassene brengt van NAF 1.950 (net iets meer dan € 1.000). Ter vergelijk: In Nederland staat het minimum loon per maand op € 1.934 dus het minimumloon op Curacao ligt ongeveer op de helft van het minimumloon in Nederland.

Wil je een redelijke indicatie van wat je kunt gaan verdienen op Curacao, dan kun je een mooi idee krijgen via de online Loonwijzer Curacao. Hier krijg je een indicatie van het startsalaris voor een functie. Hierbij kun je voor veel vacatures een indicatie krijgen, o.a. voor medische beroepen, maar ook praktische beroepen of kantoorbanen.

Populair werken op Curacao voor Nederlanders

De grap gaat rond dat Nederlanders die niet meer weten wat ze moeten doen qua werken op Curacao makelaar worden, of een autoverhuur beginnen. Zo extreem is het natuurlijk niet, maar het geeft wel aan dat daar niet meer de grote kansen liggen. Snel groeiende sectoren zijn o.a. online marketing en de zonnepanelen-branche. Daarin zul je dus niet zo makkelijk meer een nieuw bedrijfje kunnen starten, maar wellicht wel als werknemer een baan kunnen vinden omdat steeds meer bedrijven en mensen om deze diensten vragen.
Sowieso gaat nog steeds op: als je er maar keihard voor wilt werken, goede kwaliteit levert en je afspraken nakomt, dan kun je letterlijk in élke branche op Curaçao nog succesvol worden als nieuwe ondernemer.

Werken op Curacao: ook zonder lokaal in te schrijven

Als je als lokale inwoner op Curacao bent ingeschreven, kun je vrij simpel aan het werk op Curacao. Doe je dit niet omdat je als toerist komt (dus meestal ook bij stage!), dan kun je ook aan het werk, maar moet je wel wat documenten regelen. Let op: Je kunt als toerist max. 6 maanden per (rollende) 12 maanden op Curaçao verblijven (meer hierover), dus zonder je in te schrijven. Om dan te mogen werken, moet je wel een Verklaring van Rechtswege aanvragen. Dat kost NAF 615,- p.p., maar is verplicht.

Let op: Als je een Nederlands (of Amerikaans) paspoort hebt, dan mag je direct al werken zodra de aanvraag loopt. Maar… je moet wel kunnen aantonen dat je aanvraag VRW lopende is! Voorheen ging die aanvraag online en kreeg je direct een bevestiging, maar dat is nu niet meer zo. Je moet nu de VRW aanvragen via mail, en je hebt pas bewijs van je inschrijving als dit per mail bevestigd is. Dat kan makkelijk 2 tot 3 weken duren (of langer), dus houd daar rekening mee.
Lees de pagina Verklaring van Rechtswege over het proces om zonder in te schrijven de juiste papieren te krijgen om te kunnen werken op Curacao.

Meer weten?

Voor meer info over werken op Curacao kun je de website van het Kabinet van Curacao doornemen. Voor meer info over de ambtelijke molen waar je doorheen moet, kun je ook onze ervaringen lezen over werken op Curacao.

Belasting en verzekering op Curacao

Omdat je via bovenstaande route gewoon als legale werknemer op Curaçao aan het werk bent, moet je ook op Curacao je Inkomstenbelasting e.d. regelen. Check ook even je verzekering: een reguliere reisverzekering is meestal beperkt tot een reis van max. 30 of 60 dagen en biedt vrijwel zeker alleen dekking bij toeristische activiteiten en helpt je dus niet als je naar Curacao gaat om te werken.

Recruiters, uitzendbureaus & Facebook

Als je niet al concreet een bedrijf hebt waar je wilt solliciteren en je staat open voor diverse functies, dan is het raadzaam om eens contact te zoeken met de diverse recruiters en uitzendbureaus op Curaçao. Hier enkele suggesties:
> Balance Recruitment: Heeft allerlei vacatures voor hoger opgeleiden
> Excellent Uitzendbureau: Uitzendbureau met allerlei banen in diverse branches. Handig: Met Excellent is via Facebook een live chat mogelijk!
> Kadanz: Allerlei kantoorbaantjes, veel ICT en Finance.
> Brum & Keizer: Voornamelijk allerbei voor werken in horeca.
> Deloitte Dutch Caribbean: Voornamelijk vacatures in Finance en Consultancy, van eerste baan tot aan management-niveau.

Sollicitatietips: 10 factoren die je succes bepalen

Solliciteren op Curacao is niet zo eenvoudig vanuit Nederland. Maar het is zeker niet onmogelijk! Om je kansen op succes te vergroten geven we je 10 tips die je zullen helpen jouw perfecte baan op Curacao te krijgen!
> Bekijk de 10 succesfactoren voor solliciteren op Curacao

Hulp bij je vergunningen voor Curacao

Het is echt van belang dat je een Verklaring van Rechtswege (VRW) hebt aangevraagd als je gaat werken op Curacao. Het voordeel is wel dat iedereen met een Nederlands (of Amerikaans) paspoort aan het werk mag zodra de VRW is aangevraagd. Het kan zomaar 4 maanden of langer duren voor de VRW wordt toegekend, maar daar hoef je -met Nederlands paspoort- niet op te wachten. Als je de aanvraag in gang gezet hebt, mag je aan het werk.
Maar let er wel goed op dat de aanvraag goed wordt ingediend! Elk foutje dat gemaakt wordt betekent meestal dat je aanvraag wordt afgekeurd en dat je overnieuw kunt beginnen, en weer moet betalen. We kennen gevallen waarbij letterlijk één vergeten lettertje in de naam bij de aanvraag reden was voor afkeuring van de aanvraag, dus regel het met zorg, b.v. via onze VRW-hulp!

Ziektekostenverzekering op Curacao

Check vooraf ook even goed hoe het zit met je ziektekostenverzekering. Ga je met je partner of gezin voor korte tijd werken op Curacao en besluiten jullie om je niet lokaal in te gaan schrijven, bedenk dan dat alleen degene die werkt (met een VRW maar zonder inschrijving) is verzekerd bij de SVB. De partner en eventuele kinderen kunnen pas verzekerd worden als ze zijn ingeschreven.
Ga uit van de regel dat je een ziektekostenverzekering geregeld moet hebben in het land waar je ingeschreven staat.

23 reviews op “Werken op Curacao”

 1. ha Sanne,

  Leuk dat je mooie plannen hebt om naar Curacao te gaan emigreren, maar een wajong-uitkering lijkt mij geen goed vertrekpunt. Althans, ik ga er vanuit dat je daarmee geen enorm spaarpotje hebt opgebouwd. Ik weet niet in hoeverre het mogelijk is voor je om een fulltime baan te nemen, maar qua sociale regelingen is het op Curacao niet zo ruim als in Nederland. Curacao is gewoon duur om te wonen, dat wil zeggen de kosten voor dagelijks onderhoud zijn vergelijkbaar met of zelfs net iets hoger dan in Nederland.
  Wat je elke maand nodig hebt kan/wil ik geen uitspraak over doen om teleurstelling te voorkomen. Maar maak niet de denkfout dat het allemaal spotgoedkoop is op Curacao. Bepaalde basisbehoefte als stroom en water zijn fors duurder dan in NL, boodschappen over het algemeen vergelijkbaar en misschien in jouw situatie ook nog een factor om rekening mee te houden (zeg ik zonder jouw situatie verder te kennen) is dat de medische zorg op Curacao niet optimaal is.

  Kortom: Als je echt wilt en je daar ook je levensstijl voor wilt aanpassen zal het mogelijk zijn, maar denk goed na voor je alles in NL achter je laat.

  Succes!
  Mark

 2. Hallo mark.

  Ik hoor heel veel verschillende verhalen over hoe het er aan toe gaat als je wilt emigreren.
  Ik ben namelijk van plan naar curacoa te emigreren, maar heb een wajong uitkering.
  Weet u toevallig hier Iets meer over?
  En wat raad je aan om zowiezo qua geld elke maand te hebben als je daar wilt gaan wonen?

 3. Hallo Mark, ik ben op zoek naar meer informatie over de mogelijkheden om als zzp-er (nu in Nederland wonend) door te blijven werken in Curacao, vermoedelijk (hopelijk) dus deels met Nederlandse en andere internationale opdrachten. Is dit mogelijk en hoe zit dit dan met het aanvragen van een SEDULA? Het idee is wel om voor een langere periode dan 6 maanden richting Curacaco te gaan dus langer dan de periode van 8 maanden op toeristen visum.

 4. Beste Mark,

  Wat zijn de voorwaarden om een Sedula te krijgen?? En moet de horecacontract perse voor onbepaalde tijd zijn? Of mag je ook een tijdelijk contract hebben en alsnog een Sedula krijgen zegmaar?

  En daarvoor heb je geen verklaring van rechtswege voor nodig toch??

  Groet, 🙂

 5. Hallo Jos,

  Ik weet te weinig van de stagiaire-wereld op Curacao om iets te kunnen zeggen over de specifieke adressen. Maar als ik even snel op internet check lijkt dit wel o.k.
  Qua locatie is het prima t.o.v. werk op Mambo en stappen in Pietermaai en Punda. De kosten lijken fair voor wat je er voor huurt.
  Let wel op dat de kosten van electra aardig op kunnen lopen omdat electra op Curacao sowieso duur is, maar ook dat een airco -indien aanwezig- veel stroom verbruikt.
  Kortom, ik zou het doen. Prima uitvalsbasis voor ten muinste de eerste weken. En mocht het tegenvallen dan kun je van daar uit wel wat anders zoeken, toch?

  met vriendelijke groet,
  Mark

 6. Jos Schoenmakers

  Hallo Mark,

  Nog even een vraagje. Ik kan voor mijn zoon een kamer huren in de Telamonatraat 43 via kamersopcuracao.com
  Schijnt in een betere buurt te zitten en dicht bij cabana beach. Kosten per maand voor een een peroons kamer naf 750 bijkomend electra en nog wat ko aan ten voor beddegoed. Complex is beveigd en heeft een zwembad.
  Heb je een idee of dit wat zou kunnen zijn. Dank voor je moeite en vriendelijke groeten

  Jos Schoenmakers
  Maarssen
  Nederland

 7. Mobiel bellen: ja, koop inderdaad op Curacao een losse sim. Let op: Koop niet een te groot prepaidtegoed ineens! Prepaidtegoed is beperkt geldig. Dan moet je weer wat beltegoed bijkopen om je originele tegoed weer te activeren. Maar dat soort info zal hij wel van zijn toekomstige huisgenoten/buren/lotgenoten krijgen! 🙂
  Scooter: ok, dan inderdaad geen auto. Op zich is scooter goed te doen hoor, van Pietermaai naar Mambo zal is het één rechte weg, iets van 5 minuten rijden en dat stuk weg is gewoon veilig genoeg. Maar met een scooter kom je bv. niet zo snel de grote Julianabrug over of bij de mooie baaitjes in het westen van Curacao.

  Enjoy! 🙂
  Mark

 8. Jos Schoenmakers

  Hallo Mark,

  Dank voor je snelle antwoord kunnen we verder mee komen. Top dank je.
  Hoe zit het met kosten voor mobiel bellen. Denk dat het vast beter is om een sim kaart in curaçao te kopen en deze daar te gebruiken?
  Een rijbewijs heeft hij helaas nog niet en het is nu te kort voor vertrek om die hier in Nederland nog even snel te halen. Hij gaat een mooie tijd tegemoet. Was zelf in november bij vd valk kontiki. Prachtig eiland. Zullen het dan vast bezoeken komende maanden. Eind juni zijn we zelf in de Dominicaanse Republiek. Wie weet aanvullend langs curaçao.
  Vriendelijke groet
  Jos Schoenmakers

 9. Hallo Jos,

  Dat is inderdaad mooi voor je zoon, die 6 maanden zullen waarschijnlijk omvliegen voor hem! 🙂
  Ik kan wel wat info geven waar jullie hopelijk wat aan hebben.
  Woonruimte: Direct achter Mambo ligt de wijk Koraalspecht. Daar wil je niet wonen, die wijk staat niet goed bekend. Maar daarnaast kun je tot aan Punda prima wonen: Marie Pampoen, Salina, Pietermaai. Alleen Berg Altena overslaan, dat is ook een slechte wijk. Vooral in Pietermaai is veel woonruimte voor stagiairs. Niet altijd de meest nieuwe en luxe panden, maar goed betaalbaar en waarschijnlijk zal hij het alleen maar gebruiken om te slapen en verder vooral buiten leven.

  Vervoer: Als het mogelijk is qua rijbewijs en budget zou een auto altijd 1e keus moeten zijn. Maar als dat geen optie is, dan is een scooter zeker mogelijk. Houd er wel rekening mee dat scooter rijden op Curacao iets minder veilig kan zijn, o.a. omdat het autoverkeer er niet altijd rekening mee houdt. Lees even de pagina scooter huren Curacao. Een scooter kopen zou ik niet doen: Een scooter slijt snel op Curacao, dus een oud scootertje overnemen zal goedkoop zijn, maar ook waarschijnlijk regelmatig pech brengen.

  Salaris: Ja, gewoon een rekening openen bij een lokale bank. Let op: Het kan een paar dagen duren voordat een bankrekening geopend en bruikbaar is (met pinpas en zo). En geld overmaken van NL naar Curacao kan tot 10 werkdagen duren.

  Nog een advies: Ik kan me voorstellen dat je als ouders toch wel wat zorgen maakt of je zoon het (financieel) allemaal wel redt zo in z’n eentje aan de andere kant van de wereld. Uiteraard: ja hoor, hij zal zich wel redden… 😉 Maar eventueel kun je als ‘back-up’ een creditcard meegeven waarbij je als ouders borg staat. Lees hierover meer op Betalen op Curacao

  Als je nog meer vragen hebt dan hoor ik het graag.

  Succes met de voorbereiding!
  Mark

 10. Jos Schoenmakers

  Hallo Mark,

  Mijn zoon gaat 6 maanden werken in de horeca op mambo beach. Hartstikke leuk voor hem natuurlijk. Papieren regelen zijn we mee bezig. Heb je advies over een aantal punten:
  Woonruimte: zijn hier bepaalde mogelijkheden betaalbaar en te vinden in de buurt van mambo beach? Een kamer met gebruik van douche en keuken.
  Vervoer van en naar werk: is een scooter aan te raden? Kan je deze ergens huren of beter kopen?
  Hoe moet hij zijn salaris daar regelen neem aan dat de nl rekening niet werkt andere valuta?
  Hoop dat je ons verder kan helpen.
  Vriendelijke groet

  Jos Schoenmakers

 11. Hallo Roy,
  Er is in het algemeen altijd wel werk te vinden op Curacao voor ervaren managers. HR & Payrolling weet ik als branche onvoldoende van, daar zou je zelf eens meer over uit moeten zoeken. Moeilijk in te vullen functies heb ik zo even geen voorbeeld van, maar dat zou je eens bij de diverse recruiters na kunnen vragen. Voor zover ik weet is er niet één bepaalde bedrijfstak op Curacao waar structureel veel vacatures voor open blijven staan. Daarbij is mijn advies om toch vooral te kiezen voor een functie waar je je happy bij voelt: met de hele emigratie zal het al pittig genoeg zijn om je draai te vinden op Curacao, dus als je dan ook nog een baan hebt die niet helemaal bij je past dan wordt het nog zwaarder.
  Voor je vrouw zou ik willen adviseren om contact op te nemen met een administratiekantoor of fiscaal specialist op Curacao. Om jullie een goed antwoord te geven is meer informatie nodig, bv. alleen al of jullie emigratie tijdelijk is (een paar jaar) of definitief. Jullie zijn niet de eerste met een dergelijke vraag, dus zoek ‘lotgenoten’ op Curaçao!

  Advies 1: Plan een ‘werk-vakantie’ naar Curacao waarbij jullie op zoek kunnen naar werk voor jou en advies voor je vrouw. Solliciteren (zeker op manager-niveau) zal erg moeizaam gaan vanuit NL via mail en Skype.
  Advies 2: De financiële sector op Curacao is vrij groot, dus ga op zoek naar de experts die jullie van de juiste info kunnen voorzien.

  Succes!
  Mark

 12. Mark,

  Momenteel werk ik als HR & Payroll consultant / interim Manager in NL. Wij hebben de intentie om binnen nu en 3 jaar te emigreren naar Curacao. Is er in dit werkveld voldoende werk op Curacao? tevens heb ik het idee om eventueel heel ander werk te gaan doen op Curacao. Wat zijn moeilijk in te vullen functies op curacao waar eventuele kansen liggen voor mij. Mijn vrouw heeft nog haar bedrijf in NL en die blijft ook bestaan en wordt alleen vanaf Curacao geregeld. Is het interessanter om het bedrijf ook over te zetten van NL naar Curacao fiscaal gezien?
  (eigenlijk dus 2 vragen in 1 reactie” :o) )

 13. Hallo Joke en Dick,

  Uiteraard is alles mogelijk, maar houd er rekening mee dat je met een gemiddelde aow en pensioen-uitkering niet ruim zult kunnen leven op Curacao. Het is natuurlijk ook helemaal afhankelijk van jullie gewenste levensstandaard en als jullie bereid zijn rustig aan te doen zal het zeker mogelijk zijn.
  Er zijn touringcars op Curacao, maar ook weer niet in overvloed. Er zijn namelijk relatief weinig georganiseerde excursies/rondreizen over Curacao. Een baantje voor 20 uur in de week in die branche lijkt me niet zomaar te vinden, maar dat wil niet zeggen dat het er geheel niet is.

  Conclusie: ik zou jullie willen adviseren om niet zomaar de boel in Nederland achter te laten en naar Curacao te vertrekken. Is het (financieel) een optie om eens een aantal maanden te gaan overwinteren en het eiland echt te leren kennen? Kun je ook gelijk op zoek naar touringcar-bedrijven.

  Succes!
  Mark

 14. ons plan is om volgend jaar definitief naar curacao te gaan om daar van mijn pension te gaan genieten.kan ik daar met mijn aow en pensioentje daar rond komen en is daar eventueel voor 20 uur in de week nog werk te vinden.ik ben touringcar chauffeur.

  groetjes joke en dick

 15. Denk ook aan een reis- en zorgverzekering! De meeste reisverzekeringen dekken alleen vakantie (dus niet werken) en voor maximale duur van een maand. Lokale zorgverzekering (in Curacao dus) is alleen mogelijk als je je in Curacao inschrijft. Dus je moet particulier gaan verzekeren (dat kan in Curacao of in Nederland). Je zou eens kunnen checken bij OOM Verzekeringen, die zijn gespecialiseerd in verzekeringen bij tijdelijke emigratie. Of vraag het na bij je eigen verzekering/verzekeringsagent.

 16. Bedankt voor de reactie!
  Dan ga ik morgen meteen de VOG nog aanvragen, dan is dat in ieder geval geregeld en als ik het goed begrijp is dat het enige wat ik hier in NL hoef te regelen voor de VVR?

  Groetjes!

 17. hi Lynn,

  Mooie plannen! Je hebt voor die 4 maanden alleen een VVR nodig. De VOG kun je ook op Curacao regelen, maar het is handiger om het hier zelf te doen. Wil je het vanuit Curacao doen, dan moet je o.a. iemand hier in NL machtigen om namens jou een VOG aan te vragen bij je gemeente.
  Volgens mij moet het nog wel lukken om je VOG hier zelf te regelen. Het zou kunnen dat je hem nog niet in je brievenbus hebt ontvangen voor je weggaat, maar dan kan het thuisfront hem doorsturen (zou ik dan niet per gewone post doen, te groot risico dat het document te lang onderweg is of niet aankomt).
  Dus zo kort voor je vertrek zijn er voor- en nadelen aan het aanvragen in NL maar ook aan het aanvragen in Curacao. Moet je toch echt zelf inschatten wat in jouw geval het handigste is.

  Succes en veel plezier! Enne…. je zou niet de eerste zijn die na die 4 maanden niet terug naar Nederland wil… 😉
  Mark

 18. Hallo!

  Ik heb 3 weekjes geleden besloten voor bijna 4 maanden naar Curacao te gaan om daar te wonen en werken en vertrek ook over 3 weken al :). Tickets en verblijf is al allemaal geregeld en ben aan het solliciteren. Het is mij alleen nog niet helemaal duidelijk wat ik moet regelen voor de verklaring van rechtswege, met de VOG enz en of ik dat allemaal van te voren moet regelen of dat dat daar ook kan, aangezien ik ook al vrij snel wegga!

  Groetjes Lynn

 19. hoi Geneve,

  Elke buitenlander die op Curacao wil gaan werken moet een VVR aanvragen. Met een beetje pech zit je stage-periode van 8 weken er al weer op voordat je de VVR uiteindelijk hebt, maar toch moet je de procedure in. Gelukkig hebben Nederlanders het voordeel dat ze al op de werkvloer mogen zodra de aanvraag is ingediend. Overige buitenlanders moeten eerst de VVR binnen hebben voordat ze op Curacao aan het werk mogen.

  Inderdaad zijn er pas sinds midden 2014 kosten verbonden aan een VVR-aanvraag. Waarom dat gelijk zoveel is durf ik niet te zeggen. Het is trouwens niet alleen de VVR die opeens (fors) geld kost, eigenlijk kosten alle vergelijkbare overheids-documenten en procedures opeens flink geld terwijl ze voorheen nog gratis waren.

  Conclusie: Je ontkomt er niet aan om een VVR aan te vragen. Misschien kun je de kosten (deels) door je werkgever laten betalen? Met acht weken stage heb je verder wel het voordeel dat je geen Sedula nodig hebt. Let er dan wel op dat je qua reis- en zorgverzekering goed gedekt bent: de meeste reisverzekeringen dekken alleen een vakantie (dus niet werken!) en voor maximaal 30 dagen achtereenvolgend.

  Succes, enne…. veel plezier in Curacao!

 20. Geneve Franken

  Hoi Mark,

  Volgende maand gaan een klasgenoot en ik stage lopen in Curacao voor acht weken en ik vraag mij af of wij dan ook een VvR moeten aanvragen. Weet je misschien ook waarom de kosten zo hoog zijn voor deze verklaring, omdat ik eerder op je blog las dat dit voorheen gratis was? :-0

  Groeten!

 21. Heey Mark!

  Daar ben ik weer. 😀 En ik heb een paar vraagjes, en dat is:

  Stel je voor als ik vanaf mijn 18de permanent in Curacao ga wonen en werken. Zijn er mogelijkheden om een vrijwillige pensioenverzekering te nemen?? En zijn er ook mogelijkheden om op het eiland een hypotheek te kunnen regelen voor een simpel appartement? (Zonder luxe en zwembad)

  Ik dacht eraan om in de bediening te werken in de horeca.

  Daarnaast vroeg ik mij ook af hoeveel euro ik maandelijks ga verdienen in de horeca?? Ik kan in ieder geval rustig leven. Ook kan ik zonder luxe en zwembad leven.

  Groet 🙂

 22. Ook ik zit er aan te denken om naar Curacao te emigreren. Op het moment heb ik een eenmanszaak in Nederland en zou dit graag willen voortzetten of opnieuw willen starten in Curacao. Hiervoor zijn vrijwel geen investeringen nodig en heb ik weinig vaste lasten binnen mijn eenmanszaak.

  Op meerdere websites heb ik gelezen over het feit dat men dan moet kunnen aantonen dat hij/zij over voldoende geld beschikt. Echter wordt nergens duidelijk aangegeven wat dan ‘ voldoende’ is?

  Weet jij misschien wat er wordt beschouwd als voldoende? Over welke bedragen praten we dan?

 23. Hallo Mark!

  Ik ben van plan om naar curacao te gaan om te wonen en werken, heb een sollicitatie gedaan, maar eigenlijk vinden ze het makkelijker dat ik zelf de verklaring van rechtswege regel.

  De uitleg die je geeft is heel behulpzaam, maar wou toch nog even alles goed op een rijtje hebben welke stappen ik precies moet nemen en wanneer.

  Klopt het dat ik eerst bij het kabinet een VOG krijg en dan naar de gemeente. Daarna dat weer doorspeel voor de verklaring van rechtswege.

  Ik wil mijn kansen wat spreiden m.b.t. werk. ben uitstekend voor het management van een restaurant, bar etc maar ook in het bedrijfsleven (op dit moment Sales/marketing manager van een bedrijf en general manager van een restaurant)
  heb je hier nog tips voor mij voor bijvoorbeeld een goede website etc. Het maakt mij persoonlijke niet heel veel uit in welke richting.

  alvast bedankt

  cheers
  Martin

Reacties zijn gesloten.