Verklaring van Rechtswege Curaçao

Toch werken op Curaçao

Het besluit om niet te gaan werken op Curaçao (o.a. vanwege de administratieve rompslomp) gaf ons wel wat rust om ons te richten op zaken als een huis en een auto. Maar toen kwam daar opeens een aanbod voor een part-time baan uit de lucht vallen voor Miranda. Via een ex-collega op het eiland, die een bedrijf wist waar ze een tijdelijke part-time Controller zoeken per 15 augustus.
Perfecte baan, maar al dat papierwerk dan?

Eerst maar eens kijken welke documenten er allemaal nodig zijn om als Nederlandse voor circa 8 maanden te mogen wonen en werken op Curaçao.Nou, dat uitzoeken op zich was al een hele klus…

Help!!

Sedula

Allereerst staat overal dat je zonder Sedula (verblijfsvergunning) niet langer dan 6 maanden per jaar op het eiland mag blijven. Maar is dat een kalenderjaar of betekent dat een aaneengesloten periode? Op internet is het niet duidelijk te vinden.

Een telefoontje naar het Kabinet van Curaçao (= de vertegenwoordiging van Curaçao in Nederland) biedt uitkomst: Het gaat om 6 maanden per kalenderjaar. Dus in ons geval (de laatste 5 maanden van 2013 en de eerste 4 van 2014) is er geen probleem; we mogen zonder Sedula de hele periode op het eiland blijven. Het geplande tripje naar Disneyland Florida halverwege ons avontuur is dus niet meer nodig! 🙁

Verklaring van Rechtswege

Dan maar uitzoeken of we zonder Sedula een Verklaring van Rechtswege kunnen krijgen. Dat is een stage- en werkvergunning voor Curaçao, en zonder dit papiertje mag je echt niet aan het werk. Gelukkig is het voor Nederlanders iets makkelijker gemaakt: met alleen al een bewijs van aanvraag van een Verklaring van Rechtswege mogen wij ook al aan het werk. Dat het daadwerkelijk afgeven van dit document nog maanden op zich laat wachten maakt dan niet uit.

Sollicitatiegesprek

Eerst maar eens solliciteren dan, voordat we de moeizame trajecten ingaan. Gezien de afstand was even langs gaan geen optie, maar met Skype kom je er ook! Best raar om dat zo via de webcam de doen. Maar door de goede referentie van mijn lieve ex-collegaatje (dank je, Saskia!) was het snel rond: 12 augustus beginnen! Voor 20 uur per week, in de ochtenden. Precies onder schooltijd van Max. Heel handig, want het kantoor zit vrij dicht bij zijn school Klein College. En dan elke middag lekker met z’n allen vrij!

En heel sympathiek van mijn nieuwe werkgever: Ze schakelen Dos Mundos in, een bedrijf op Curaçao dat helpt bij het regelen van de papieren rompslomp.

Dos Mundos

Dos Mundos mailt me het volgende lijstje documenten dat ik nodig heb voor de Verklaring van Rechtswege:

  • Verklaring Omtrent Gedrag
  • Recente geboorteakte, òf oude geboorteakte met bewijs van aanvraag nieuwe geboorteakte
  • Kopie legitimatiebewijs
  • 2 pasfoto’s
  • Ingevulde formulieren

Verklaring Omtrent Gedrag

Om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen, moet ik eerst met een formulier naar het Kabinet van Curaçao. Daar krijg ik 5 stempels op mijn formulier en mag ik € 10 betalen. Met dat formulier ga ik vervolgens naar het stadskantoor om de VOG aan te vragen. VOG kost € 30,05 en duurt max. 4 weken. Check; so far, so good!

Geboorteakte

Ik heb een Afschrift Geboorteakte nodig, niet ouder dan 12 maanden. Slik! Dat is een onhaalbare uitdaging als je zoals ik in Zuid-Afrika geboren bent. De doorlooptijd van zo’n document via de ambassade is namelijk 7 maanden, weten we uit een eerdere ervaring toen we wilden gaan trouwen en alles wel even binnen vier maanden dachten te regelen.

Ik maak plan A en plan B.
Plan A: Het aanvragen van een nieuwe geboorteakte bij de Zuid-afrikaanse ambassade. Van hen moet ik een bewijs krijgen dat de procedure loopt en 7 maanden gaat duren.

Plan B: Na nog wat gegoogle kom ik erachter dat je een officieel en origineel buitenlandse geboorteakte met een apostille (rode lakstempel) in Nederland kan laten registreren. En die heb ik nog i.v.m. ons huwelijk 3 jaar terug! Als dat is geregistreerd kan je daarna gewoon in Nederland bij het stadskantoor een Afschift Geboorteakte aanvragen.
Deze procedure duurt 3 maanden en er is een huwelijksakte (<6 maanden) van je ouders bij nodig. Maar mijn ouders zijn in datzelfde Zuid-Afrika getrouwd, dus een recente huwelijksakte is geen optie.

Dienst Landelijke Taken

Dan maar even bellen met de gemeente Den Haag, Dienst Landelijke Taken, waar ik een zeer aardige dame te spreken krijg. Huwelijksakte van mijn ouders is geen must, maar een kopietje (dat we nog gevonden hebben) zal wel helpen. Ze kan met het originele Afschrift Geboorteakte dat ik nog heb van ons huwelijk een spoedprocedure opstarten. Morgen de documenten even persoonlijk bij haar afgeven, en volgende week heb ik een Nederlandse afschrift van mijn geboorteakte.
Wow, het gaat allemaal toch lukken: Ik kan 12 augustus gewoon aan het werk op Curaçao!

Nog geen uur na dit positieve bericht kwam nog de hoopvolle e-mail dat Max is geselecteerd om mee te mogen naar het afzwem-zwembad om daar een keertje te trainen. Dat is nog geen garantie dat hij mag afzwemmen, maar we zijn weer hoopvol dat hij toch nog mét zwemdiploma naar Curaçao kan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *