curahousecare slide1 min 1 1

Huis kopen Curacao

Ga je een huis kopen op Curacao dan stel je andere eisen dan aan je huis in Nederland. Maar waar moet je op letten, en hoe vind je jouw ideale huis op Curacao?

Huis kopen Curacao

Als je naar Curacao gaat emigreren en je had in Nederland een koopwoning, dan zul je ook wel een huis willen kopen op Curacao. Maar dat is best lastig om vanuit Nederland al te regelen. Toch kan het interessant zijn om al in Nederland een zoektocht te beginnen. Zeker als je al een beetje bekend bent op het eiland en al redelijk weet waar je wilt gaan wonen op Curacao.

Voordelen huis kopen

Een huis kopen op Curacao kan zeer interessant zijn. We geven je enkele argumenten om een huis te kopen op Curacao:

Kopen altijd beter dan huren

De algemene wijsheid dat het kopen van een huis financieel gezien altijd beter is dan het huren van een huis gaat ook op voor Curacao. In plaats van elke maand geld ‘weg te gooien’ aan weer een maand huurtermijn, wordt je koophuis op Curacao elke maand weer een klein beetje meer van jezelf als je weer een stukje van de hypotheek hebt afgelost.

Verhuurmarkt is goed

Weet je nog niet zeker of je heel de tijd in je huis op Curacao zult wonen, dan kun je er van uit gaan dat je op Curacao ook prima je huis kunt verhuren. Zowel voor de korte als voor de lange termijn huur is er eigenlijk altijd wel volop vraag naar mooie huizen. En ook financieel kan dit natuurlijk interessant zijn, om je huis te verhuren op Curacao.

Zelf bepalen

Bij een koophuis op Curacao kun je makkelijker zelf bepalen om iets aan te passen. Zeker als je nog maar net op Curacao woont, is wellicht nog niet helemaal duidelijk wat belangrijk is in je huis. Zo zul je de eerste niet zijn die voor de bezoekende familie en vrienden uit Nederland toch maar een aparte slaapkamer met eigen badkamer laat plaatsen. Dat is dan wel een voordeel van een koophuis: als jij iets wilt aanpassen in de woning dan kan dat. Zou je het huis huren dan is de kans groot dat de huisbaas geen verbouwing toestaat uiteraard.

Meer keuze

Als je een huis gaat kopen op Curacao, dan heb je meer keuze dan wanneer je een huis gaat huren op Curacao. Het aanbod aan koopwoningen op Curacao is doorgaans vrij ruim, met huizen beschikbaar in alle prijscategorieën.

Makelaar

Ongetwijfeld heb je al online de nodige huizen bekeken die te koop staan op Curacao. Er is meer dan genoeg aanbod. Ter indicatie: er zijn op Curacao zo’n 80 tot 100 makelaarsbedrijven actief. Dat is enorm veel voor een eiland als Curacao. Let dus goed op dat je een betrouwbare makelaar kiest. Eentje die ook echt met jou mee denkt en verder kijkt dan alleen zo snel mogelijk het aanbod uit zijn eigen portefeuille verkopen.

Top Makelaar Curacao

Eén van de betere makelaars voor koophuizen op Curacao is toch wel Top Makelaar Curacao. De eigenaresse van dit makelaarskantoor, Henny de Beer, heeft dit kantoor opgezet nadat ze al jarenlang ervaring had opgedaan in de huizenmarkt van Curacao. Bij Top Makelaar wordt je nog echt persoonlijk geholpen en zal men alles doen wat mogelijk is om jou het meest geschikte huis te laten kopen op Curacao. Omdat Henny zoveel ervaring heeft kent ze veel andere makelaars en is ze heel goed op de hoogte van de beschikbare huizen op Curacao. Het is bij Top Makelaar dan ook geen enkel probleem om jou een huis te verkopen uit de portefeuille van een andere makelaar. Maar uiteraard heeft Top Makelaar zelf ook altijd een heel mooi aanbod voor wie een huis wil kopen op Curacao.

Top Makelaar Curacao

Hypotheek

Uiteraard een belangrijke factor: wat is je budget? Hoeveel eigen geld heb je en hoeveel kun je als hypotheek krijgen? Het is al lekker als je een woning in Nederland verkoopt met overwaarde, dan heb je al een mooi begin te pakken. Maar waarschijnlijk zul je ook wel een hypotheek er bij nodig hebben. En dan is het verstandig om je goed te laten voorlichten/begeleiden, want er zijn nog wel wat verschillen tussen een hypotheek in Nederland en een hypotheek op Curacao.

Verschil hypotheek: Curacao vs. Nederland

– Je hebt altijd eigen geld nodig als je een huis wilt kopen op Curacao. Ben je inwoner van Curacao, dan kun je max. zo’n 90% financieren via een hypotheek. Ben je niet-ingezetene en wil je een (vakantie)huis kopen op Curacao, dan kun je ongeveer 65% lenen via een hypotheek.
– Standaard is de looptijd korter van een hypotheek op Curacao. In Nederland worden de meeste hypotheken afgesloten voor een periode van 30 jaar; op Curacao is dat doorgaans 20 jaar (of zelfs 15 jaar). Uiteraard heeft dit impact op de maandelijkse termijn/aflossing die je betaalt.
– Momenteel geldt op Curacao een hogere hypotheekrente dan in Nederland. De rente staat nu op zo’n 6% (voorjaar 2021).
– Op Curacao zijn de meeste hypotheken als annuïteitenhypotheek verstrekt. Dat houdt in dat je gedurende heel de looptijd elke maand hetzelfde bedrag betaalt. Binnen dat bedrag wijzigt de verhouding tussen het rentedeel en het aflossingsdeel: eerst betaal je veel rente en weinig aflossing, maar dit verschuift elke maand en op het laatst bestaat het maandelijkse bedrag nog maar voor een klein deel uit rente en is een groot deel aflossing.
– Zodra je als hypotheeknemer 65 jaar oud wordt, moet de hypotheek volledig afgelost zijn. Of anders gesteld, ben je 65 jr. of ouder, dan is een hypotheek niet mogelijk.

Kosten overdracht

Naast de koopprijs van het huis heb je ook op Curacao nog wel extra kosten als je een huis gaat kopen.
Zo heb je een overdrachtsbelasting van 4%. Het inschrijven van het koophuis op jouw naam in het kadaster (en zegels) zal gemiddeld een kleine NAF 1.000 kosten. En ook op Curacao heb je een notaris nodig voor de koopakte. De notariskosten zijn 8,5% (excl. 6% OB), wat een algemeen geldend tarief is (dus rondshoppen zal geen kostenvoordeel opleveren).

Caribbean Credit Bureau

Curacao kent ook een financiële toetsing zoals we in Nederland de BKR-toetsing hebben. Op Curacao is dat de CCB-toetsing, van het Caribbean Credit Bureau.

Hypotheek adviseur

Wil je een hypotheek afsluiten op Curacao, dan is het verstandig om een onafhankelijke hypotheek-adviseur op Curacao in te schakelen. Hierboven hebben we heel summier wat informatie gegeven, maar uiteraard is er veel meer wat van belang is om te weten als je op Curacao een hypotheek wilt gaan afsluiten. Je kunt ook zelf langs de banken gaan en daar de informatie ophalen, maar vaak is die informatie dan toch wel een beetje gekleurd in een poging om toch vooral bij die bank je hypotheek af te sluiten. Het inschakelen van een hypotheek-adviseur zal je al snel tot duizenden guldens per jaar kunnen schelen.

Liever huren?

Wil je toch liever (eerst) een huis huren op Curacao? Dat kan uiteraard ook! Curacao kent doorgaans een ruim aanbod aan huurhuizen. Let daarbij wel op of je bv. gemeubileerd huurt en of kosten als resort-fee inbegrepen zijn of niet.
Meer tips voor huis huren op Curacao