Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Betalen op Curaçao

antiliaanse gulden curacao geld

In het kort

 • Hoe kom je aan cash geld?
 • Is een creditcard handig?
 • Extra kosten bij gebruik pinpas
 • Betalen in EUR of USD mogelijk?
Eén van de mooie aspecten van het geld op Curaçao is dat ook het geld kleurrijk is; het doet weer denken aan de Nederlandse gulden van ruim 10 jaar geleden! Lees hier alles wat je wilt weten over betalen op Curaçao.

Antilliaanse Gulden

Betalen op Curaçao doe je met de Antilliaanse Gulden, afgekort als ANG of NAF (= Nederlands Antilliaanse Florijn). De NAF is gekoppeld aan de koers van de Amerikaanse dollar, met een vaste koers van NAF 1,79 voor USD 1,-.

Koers NAF-EUR

De koers van de NAF ten opzichte van de Euro schommelt al jaren rond de 2,00. Dat komt momenteel op EUR 1,00 = NAF 2,17 (koers december 2020). Of andersom, NAF 1,00 = EUR 0,46. Hiermee kun je simpel in de gaten houden wat iets kost: De prijs in NAF delen door 2, min een beetje (ongeveer 10%), en je weet de waarde in Euro’s.

Omrekenen van NAF naar EUR

Heb je een smartphone, dan zijn er gratis apps te downloaden waarmee je snel van NAF naar EUR kunt omrekenen met de actuele koers om goed te weten wat je moet betalen op Curaçao. Zelf gebruik ik de app Exchange Rates (Android) hiervoor.

Cash geld op Curaçao

Het zal je niet zomaar lukken om voorafgaand aan je vakantie al wat Antilliaanse Guldens te regelen bij je bank. Bij de reguliere banken kun je geen Antilliaanse Guldens halen. Wel kun je ze bestellen bij GWK Travelex, en dan afhalen bij één van de vele vestigingen (o.a. grotere stations en Schiphol).
Maar geen zorgen: In Willemstad zijn zat pin-automaten te vinden waar je kunt pinnen met je reguliere pinpas van je Nederlandse bank (Zoek o.a. de blauwe borden met gele tekst ‘ATM’, of oranje borden met dezelfde tekst in het wit).
Buiten Willemstad kom je in de kleine dorpjes ook nog wel een pin-automaat tegen, maar die kunnen wel eens een tijdje buiten werking zijn.

Creditcard op Curaçao

Een creditcard is op Curaçao een algemeen geaccepteerd betaalmiddel. Met een creditcard kun je prima betalen op Curaçao; met b.v. een Mastercard of Visa kun je zeker vrijwel overal terecht. Uiteraard in de toeristische winkels en de horeca, maar ook bij een supermarkt. Een creditcard biedt net even wat meer gemak dan een reguliere pinpas. Denk aan gespreid terugbetalen of de gekochte spullen die tot een half jaar na aankoop verzekerd zijn tegen schade, verlies of diefstal. Geen gedoe tijdens je vakantie met cash geld of het in je hoofd omrekenen van prijzen, met je creditcard betaal je makkelijk, simpel en veilig.
Let op: American Express wordt minder goed geaccepteerd op Curaçao, m.n. vanwege de relatief hoge kosten voor de verkopende partij bij een transactie. Voor Curaçao adviseren we de Visa World Card.

Voordelen creditcard

Een Visa World Card kun je vooral zien als een ‘betaalmiddel met extra voordelen’.

Aankoopverzekering: je aankopen de eerste periode verzekerd tegen schade/verlies/diefstal

Gespreid betalen: viel de vakantie toch net even duurder uit dan verwacht, dan betaal je in termijnen terug.

Ideaal bij borg autohuur: De borg van je autohuur wordt alleen gereserveerd, je betaalt niets. Na afloop vervalt de reservering of betaal je dan pas als er op de borg een bedrag wordt ingehouden.

Veilig online betalen, 24/7 Service en Fraudepreventie

Meest geaccepteerde creditcard wereldwijd

Meer info over de Visa World Card

Geld pinnen op Curaçao

Geld pinnen op Curaçao met een buitenlandse pas kost US$ 3,- aan administratiekosten, ongeacht hoe hoog het bedrag is dat je pint. Je kunt dus bv. beter 1x NAF 500 pinnen, dan 2x NAF 250.
Let op: We krijgen regelmatig signalen van toeristen dat de extra opslag van de lokale bank anders is dan wat er gecommuniceerd wordt. Zo zijn er pin-automaten van Royal Bank of Curaçao (RBC) waarop vermeld staat dat het NAF 4,- kost om met je Nederlandse bankpas te pinnen, maar na het pinnen blijkt dat je ruim NAF 10,- betaalt.

Kosten geldopname Nederlandse bankpas op Curaçao

In het verleden kon je met een bankpas van bepaalde Nederlandse banken zonder extra kosten pinnen bij bepaalde banken op Curaçao, maar dat is niet meer zo. Sterker nog, sommige banken berekenen bij pinnen in het buitenland (uit de muur en als betaling bij een winkel) wisselkoersopslag:

 • ING = € 2,50 + 1,2% koersopslag. Daglimiet max. € 500
 • ABN AMRO = € 2,25 + 1,2% koersopslag
 • Rabobank = Bij TotaalPakket en RiantPakket alleen 1,2% koersopslag, bij DirectPakket/BasisPakket/StudentenPakket 1,2% + € 3,50, en bij JongerenPakket 1,2% + € 2,00. Weeklimiet € 1.250 (€ 500 bij JongerenPakket)
 • SNS Bank = € 4,00. Daglimiet max. € 750
 • creditcard = 1% met een maximum van € 1,50 bij een positief saldo; 4% bij debetsaldo

Alles bij elkaar ben je dus al snel zo’n € 5,- kwijt als je geld uit de muur pint op Curaçao met een Nederlandse bankpas.
Bij de meeste pin-automaten kun je als taal Nederlands kiezen, en ze bieden de mogelijkheid om  naast NAF ook US$ als cash geld op te nemen. Het maximale bedrag dat je kunt opnemen in NAF 500,- (een kleine € 250,-).
Handig: Voor het gemak en voor de veiligheid zijn er diverse “drive-through pin-automaten” op Curacao. Je kunt dan je auto strak voor de pin-automaat neerzetten en vanuit de auto je geld pinnen (vergelijkbaar met het raampje bij een McDrive).

Ter voorkoming van fraude kun je met je Nederlandse pinpas standaard alleen pinnen binnen Europa. Om te kunnen pinnen op Curaçao moet je dit vóór vertrek aangeven bij je bank (kan meestal ook via online bankieren) dat je met je pas wilt kunnen betalen en pinnen buiten. Bij de meeste banken kun je het ook zelf regelen in de app, eventueel vanuit Curaçao. Maar zorg dat dit geregeld wordt, anders kun je niet pinnen op Curaçao! Het verschilt per bank hoe je dit moet instellen. Zo kun je bij bv. ABN AMRO en ING de pas alleen instellen op ‘betalen en geld opnemen binnen Europa’ of ‘betalen in geld opnemen wereldwijd’, en bij Rabobank kun je specifiek kiezen voor Midden-Amerika.

Mocht je het belangrijk vinden om bij aankomst op Curaçao direct cash geld te hebben (b.v. voor de taxi naar je accommodatie): De ABN-AMRO wisselkantoren op Schiphol hebben geen NAF, en op vliegveld Hato is het wisselkantoortje niet 24/7 geopend. Maar er zijn enkele pin-automaten op het vliegveld, zowel voor als achter de douane. Bij aankomst kun je dus gelijk geld uit de muur halen.

Betalen met pinpas op Curaçao

Betalen op Curaçao met je Nederlandse pinpas is vrijwel overal mogelijk. Bij zo’n beetje alle horeca, winkels en supermarkten is het mogelijk om te pinnen met je Nederlandse pinpas. Maar zoals hierboven ook al gezegd, er kan een extra toeslag voor berekend worden door je bank:

Kosten pinbetaling met Nederlandse bankpas op Curaçao per transactie

 • ING = 1,2% koersopslag
 • ABN AMRO = € 0,15 + 1,2% koersopslag
 • Rabobank = 1,2% koersopslag
 • SNS Bank = € 0,30
 • creditcard = 2% koersopslag

V PAY op Curaçao

V PAY, een product van Visa Card, is nog niet overal op Curaçao te gebruiken. Alleen bij de nieuwere pin-automaten is het mogelijk om via V PAY te betalen. Let op: je betaalt dan wel in US Dollar, waarbij je sowieso enkele procenten extra betaalt voor “wisselkoers-marge”. Locaties waar dit o.a. kan zijn beachbars en Van de Tweel Supermarkt.
Ons advies: Neem altijd naast V PAY nog een andere betaalmethode mee.

Betalen in Curaçao met Amerikaanse Dollar of Euro’s

Vanwege de koppeling met de Amerikaanse dollar is het bij veel winkels of restaurants op Curaçao ook mogelijk om met US$ te betalen. Vaak wordt dan wel de koers NAF 1,75 = US$ 1,- gehanteerd, en het wisselgeld ontvang je in NAF. Let op: de restaurants waar relatief veel toeristen komen (vooral in Punda en Otrabanda), willen ook nog wel eens een menukaart in US$ hebben. De typische toeristenwinkeltjes (in Punda) accepteren vaak ook Euro’s, maar dat is dan meestal geen gunstige koers.

Antilliaanse Gulden vs. Arubaanse Florin

Met de Antilliaanse Gulden kun je niet alleen betalen op Curaçao, maar ook op St. Maarten, Bonaire, St. Eustatius en Saba. Let op: niet op Aruba! Daar betaal je met de Arubaanse Florin.

Comments:

 • Ivo Schaefer
  31 januari 2020 at 13:48

  Ben er van 16-26 jan. 2020, na 29 jaar weer, geweest.

  Naast V Pay voor de gewone bankpas, is het ook vrijwel onmogelijk om met een American Express credit card in de horecagelegenheden te betalen.

  Gelukkig had ik nog een Visa bij me, helaas met een lagere bestedingslimiet dan m’n AmEx

  En ja…
  Zeer genoten van Korsou.
  Volgend jaar zeker weer terug en ik houd een oogje in ‘t zeil voor een baan op Curacao

 • Manon
  24 september 2018 at 14:04

  Hoii even een tip voor mensen met het nieuwe vpay. dat wordt dus niet overal geaccepteerd. Bij de lokale atm’s kan ik niet pinnen!
  Gelukkig heeft vriendlief meastro.

 • Rena Sambo
  5 september 2018 at 00:27

  Hallo Rena,
  Ik heb een vraag ben op Curacao met vakantie.
  Ik wil geld pinnen maar, ik heb abnamro pas.
  Kan met abnamro pas overal pinnen.
  Ik wil cash geld in mijn hand hebben.

  Gr: Rena.

 • Bote de Haan
  8 februari 2018 at 08:45

  Hallo Mark, ik heb net Dushi VIP Card aangeschaft, maar kon nergens je kortingscode invoeren en heb dus gewoon $ 28 betaald. Is dat misschien onlangs veranderd of heb ik er overheen gekeken?
  Groet, nog vanuit koud Nederland, Bote

 • A.J.Hoek
  31 mei 2015 at 16:19

  Heey mark,

  Heel interessant je blog. Wij gaan aanstaande donderdag naar Curaçao en hebben er erg veel zin in. Ik las dat er veel skimmers actief zijn dit maakt me best wel bezorgt. Hoe kan ik voorkomen dat ik geskimmed wordt. En is het bekend waar er het meest geskimmed wordt? Alvast bedankt.

  Mvg A.J.Hoek

 • sanne
  26 februari 2015 at 08:33

  Beste Mark,

  even een hele andere vraag, mag je duiken in curaçao zonder brevet?
  Wij hebben dit namelijk in gran canaria gedaan met een instructeur erbij (mochten ongeveer 5 a 6 meter diep) en dit vonden wij een super ervaring, we gaan binnenkort naar curaçao en daar is het natuurlijk nog veel mooier dus graag willen we weten of het daar ook ergens mogelijk is.

  mvg Sanne

 • Tommy
  1 oktober 2014 at 02:26

  Ik heb een vraagje,

  zijn er ook plaatsen op Curacao waar ik mijn Arubaanse guldens kan omwisselen, ik vond er namelijk nog 200 in een laadje.

  Groet

 • lisa
  15 september 2014 at 20:24

  Goedenavond,

  Binnenkort ga ik op vakantie naar Curaçao en ik vroeg me af of je met een gewone Nederlandse ABN-AMRO pas daar kunt pinnen en betalen. Ik ben me er al van op de hoogte dat je betaalpas moet activeren voor buiten europa.

  Ik heb geen mogelijkheid tot creditcard en cash passport(via GWK) schijnt het daar niet te doen?

  In ieder geval bedankt!

 • Bianca
  28 juli 2014 at 17:06

  Hoi Mark, bedankt voor je snelle reactie. Nog een vraagje: hoe is het met de muggen op curacao in augustus? En wat is het beste remedie hiervoor? Bedankt alvast.

 • Bianca
  27 juli 2014 at 16:27

  Bij welke bank in curacao kam ik de gunstigste omwisselkoers vinden van euro’s naar de antiliaanse gulden

 • ivo brugman
  24 juli 2014 at 04:33

  Hoi, ik heb een vraag. Waarom wordt er naar dollars omgerekend als ik met mastercard bijvoorbeeld in boekhandel mensing betaal..wat ik merk is dat deze omrekening eigenlijk altijd in mijn nadeel is….. Is het zo dat ze het mastercard bedrag in dollars moeten aanbieden en wat is dan formeel gezien de omrekening die ze altijd moeten gebruiken.?

 • Arjen
  18 maart 2014 at 22:07

  Zojuist terug uit Curaçao. Heb gepind bij Banco di Caribe met ING-pas. Check de afrekening en merk dat er gewoon kosten in rekening zijn gebracht. Dus niet wat er staat bij:

  Cash geld in Curacao

  In Willemstad zijn ruim voldoende pin-automaten (…) Geld pinnen in Curacao met een buitenlandse pas kost US$ 3,- aan administratiekosten, ongeacht hoe hoog het bedrag is dat je pint. Je kunt dus bv. beter 1x NAF 600 pinnen, dan 3x NAF 200. Heb je een ING-pas, dan kun je kosteloos pinnen bij Banco di Caribe (de oranje borden).

  Zijn de regels veranderd of klopt deze informatie niet (meer)? Overigens genoten van Curaçao.

  m.v.g.

  Arjen

Leave a Reply:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Kan ik je helpen?