Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
Top
NaarCuracao.com / Betalen op Curacao

Eén van de mooie aspecten van het geld op Curaçao is dat ook het geld kleurrijk is; het doet weer denken aan de Nederlandse gulden van ruim 10 jaar geleden! Lees hier alles wat je wilt weten over betalen op Curaçao.

Antilliaanse Gulden

Betalen op Curaçao doe je met de Antilliaanse Gulden, afgekort als ANG of NAF (= Nederlands Antilliaanse Florijn). De NAF is gekoppeld aan de koers van de Amerikaanse dollar, met een vaste koers van NAF 1,79 voor USD 1,-.

Koers NAF-EUR

De koers van de NAF ten opzichte van de Euro schommelt al jaren rond de 2,00. Dat komt neer op EUR 1,00 = NAF 2,13 (koers september 2017). Of andersom, NAF 1,00 = EUR 0,47. Hiermee kun je simpel in de gaten houden wat iets kost: De prijs in NAF delen door 2 (min een klein beetje) en je weet de waarde in Euro’s.

Omrekenen van NAF naar EUR

Heb je een smartphone, dan zijn er gratis apps te downloaden waarmee je snel van NAF naar EUR kunt omrekenen met de actuele koers om goed te weten wat je moet betalen op Curacao. Zelf gebruik ik de app Exchange Rates (Android) hiervoor.

Cash geld op Curaçao

Het zal je niet lukken om voorafgaand aan je vakantie al wat Antilliaanse Guldens te regelen bij je bank. Ook niet bij de bankkantoren op Schiphol. Simpel omdat ze geen Antilliaanse Guldens hebben. Maar geen probleem: In Willemstad zijn zat pin-automaten te vinden waar je kunt pinnen met je reguliere pinpas van je Nederlandse bank (Zoek o.a. de blauwe borden met gele tekst ‘ATM’, of oranje borden met dezelfde tekst in het wit).
Buiten Willemstad kom je in de kleine dorpjes ook nog wel een pin-automaat tegen, maar die kunnen wel eens een tijdje buiten werking zijn.

Creditcard op Curaçao

Visa_160x600Met een creditcard kun je prima betalen op Curaçao, met een Mastercard kun je zeker vrijwel overal terecht. Uiteraard in de toeristische winkels en de horeca, maar ook bij een supermarkt. Een creditcard biedt net even wat meer gemak dan een reguliere pinpas. Denk aan gespreid terugbetalen of de gekochte spullen die tot een half jaar na aankoop verzekerd zijn tegen schade, verlies of diefstal.

Geen fee per transactie

Veel mensen denken dat je met een creditcard per transactie een (klein) bedrag betaalt, maar dat is niet waar! Het gebruiken van een creditcard als betaalmiddel kost niets extra’s, daar betaal je al een jaarbijdrage voor. Ook niet in het buitenland. Ga je er geld mee pinnen uit de muur, dan betaal je wel een toeslag.
Als je de creditcard thuis niet vaak gebruikt (buiten de deur), denk er dan even aan om je pincode op je creditcard te checken voor vertrek!

Geld pinnen op Curaçao

Geld pinnen op Curaçao met een buitenlandse pas kost US$ 3,- aan administratiekosten, ongeacht hoe hoog het bedrag is dat je pint. Je kunt dus bv. beter 1x NAF 500 pinnen, dan 2x NAF 250.
Let op: We krijgen regelmatig signalen van toeristen dat de extra opslag van de lokale bank anders is dan wat er gecommuniceerd wordt. Zo zijn er pin-automaten van Royal Bank of Curaçao (RBC) waarop vermeld staat dat het NAF 4,- kost om met je Nederlandse bankpas te pinnen, maar na het pinnen blijkt dat je ruim NAF 10,- betaalt.

Kosten geldopname Nederlandse bankpas op Curaçao per transactie

In het verleden kon je met een bankpas van bepaalde Nederlandse banken zonder extra kosten pinnen bij bepaalde banken op Curaçao, maar dat is niet meer zo. Sterker nog, sommige banken berekenen bij pinnen in het buitenland (uit de muur en als betaling bij een winkel) wisselkoersopslag:

  • ING = € 2,25 + 1% koersopslag
  • ABN AMRO = € 2,25 + 1,2% koersopslag
  • Rabobank = € 2,- + 1% koersopslag
  • SNS Bank = € 2,25

Alles bij elkaar ben je dus al snel zo’n € 5,- kwijt als je geld uit de muur pint op Curaçao met een Nederlandse bankpas.
Bij de meeste pin-automaten kun je als taal Nederlands kiezen, en ze bieden de mogelijkheid om  naast NAF ook US$ als cash geld op te nemen. Het maximale bedrag dat je kunt opnemen in NAF 500,- (een kleine € 250,-).
Handig: Voor het gemak en voor de veiligheid zijn er diverse “drive-through pin-automaten” op Curacao. Je kunt dan je auto strak voor de pin-automaat neerzetten en vanuit de auto je geld pinnen (vergelijkbaar met het raampje bij een McDrive).

Ter voorkoming van fraude kun je met je Nederlandse pinpas standaard alleen pinnen binnen Europa. Om te kunnen pinnen op Curaçao moet je dit vóór vertrek aangeven bij je bank (kan meestal ook via online bankieren). Bij sommige banken (o.a. Rabobank) kun je het ook zelf regelen in de app, eventueel vanuit Curaçao. Maar zorg dat dit geregeld wordt, anders kun je niet pinnen op Curaçao!

Mocht je het belangrijk vinden om bij aankomst op Curaçao direct cash geld te hebben (b.v. voor de taxi naar je accommodatie): De ABN-AMRO wisselkantoren op Schiphol hebben geen NAF, en op vliegveld Hato is het wisselkantoortje niet 24/7 geopend. Maar er zijn enkele pin-automaten op het vliegveld, zowel voor als achter de douane. Bij aankomst kun je dus gelijk geld uit de muur halen.

Betalen met pinpas op Curaçao

Betalen op Curaçao met je Nederlandse pinpas is vrijwel overal mogelijk. Bij zo’n beetje alle horeca, winkels en supermarkten is het mogelijk om te pinnen met je Nederlandse pinpas. Maar zoals hierboven ook al gezegd, er kan een extra toeslag voor berekend worden door je bank:

Kosten pinbetaling met Nederlandse bankpas op Curaçao per transactie

  • ING = 1% koersopslag
  • ABN AMRO = € 0,15 + 1,2% koersopslag
  • Rabobank = 1% koersopslag
  • SNS Bank = € 0,15

Betalen in Curaçao met Amerikaanse Dollar of Euro’s

Vanwege de koppeling met de Amerikaanse dollar is het bij veel winkels of restaurants op Curaçao ook mogelijk om met US$ te betalen. Vaak wordt dan wel de koers NAF 1,75 = US$ 1,- gehanteerd, en het wisselgeld ontvang je in NAF. Let op: de restaurants waar relatief veel toeristen komen (vooral in Punda en Otrabanda), willen ook nog wel eens een menukaart in US$ hebben. De typische toeristenwinkeltjes (in Punda) accepteren vaak ook Euro’s, maar dat is dan meestal geen gunstige koers.

Antilliaanse Gulden vs. Arubaanse Florin

Met de Antilliaanse Gulden kun je niet alleen betalen op Curaçao, maar ook op St. Maarten, Bonaire, St. Eustatius en Saba. Let op: niet op Aruba! Daar betaal je met de Arubaanse Florin.

Dit moet je ook even lezen:

Curaçao App

Jouw ideale reisgids

Download hem nu op je smartphone en gebruik hem op Curaçao, ook offline!

Dé digitale reisgids

Klein Curaçao

Een dagje paradijs

Boek je excursie naar het mooiste strand van Curaçao en snorkel met schilpadden.

Klein Curaçao excursies

Duiken

De beste duikschool

Je kunt zo mooi duiken op Curaçao, dat moet je ook eens ervaren.

Beste & leukste duikschool

Restaurants

Waar kun je lekker eten

Waar kun je lekker eten op Curaçao? Bekijk onze Top 5 restaurants en meer.

Bekijk de reviews