Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Betalen op Curacao

antiliaanse gulden curacao geld
Eén van de mooie aspecten van het geld op Curacao is dat ook het geld kleurrijk is; het doet weer denken aan de Nederlandse gulden van voor de Euro! Lees hier alles wat je wilt weten over betalen op Curacao.

Antilliaanse Gulden

Betalen op Curacao doe je met de Antilliaanse Gulden, afgekort als ANG of NAF (= Nederlands Antilliaanse Florijn). De NAF is gekoppeld aan de koers van de Amerikaanse dollar, met een vaste koers van NAF 1,79 voor USD 1,-. Je kunt op Curacao vaak ook wel met US Dollar betalen, maar dat is door een extra opslag minder gunstig.

Koers NAF-EUR

De koers van de NAF ten opzichte van de Euro schommelt al jaren rond de 2: voor 1 Euro heb je ongeveer 2 Antillliaanse Gulden. Echter vanaf het voorjaar 2022 is de koers gaan zakken: Je krijgt nu voor 1 Euro ongeveer 1,75 Antilliaanse Gulden. Wil je even snel uit je hoofd uitrekenen hoeveel een NAF prijs in Euro is: De NAF-prijs delen door 2, en dan plus 10%. voor een goede indicatie van de Euro-prijs. Klik hier voor de actuele wisselkoers.

Omrekenen van NAF naar EUR

Heb je een smartphone, dan zijn er gratis apps te downloaden waarmee je snel van NAF naar EUR kunt omrekenen met de actuele koers om goed te weten wat je moet betalen op Curacao. Zelf gebruik ik de app Exchange Rates (Android) hiervoor.

?c=3186&m=1376369&a=182094&r=betalen banner&t=html

Tip: Vóór vertrek cash geld regelen

Wil je bij aankomst op Curacao direct al wat cash geld op zak hebben (bv. voor de taxi om je op Curacao naar je accommodatie te brengen of voor een fooitje voor de bellboy die bij het resort de koffers naar de kamer brengt), dan zul je merken dat het vrij lastig is om in Nederland al Antilliaanse Guldens te bestellen. De reguliere Nederlandse banken hebben het sowieso niet, de enige mogelijke plek is GWK Travelex, en dan afhalen bij hun vestigingen op Schiphol. Maar helaas heeft zelfs GWK niet altijd guldens op voorraad.

US Dollars

De oplossing is dan om US Dollars te regelen. US Dollar zijn formeel geen wettig betaalmiddel op Curacao, maar het wordt op veel plekken wel geaccepteerd als cash geld. Zeker ook in de taxi, als fooi in de horeca, etc.
Je hebt US Dollars snel online geregeld bij GWK Travelex, met diverse afhaalbalies op Schiphol. Snel geregeld en op Schiphol loop je er toch langs onderweg naar de gate, dus ideaal! Daarnaast is het grote voordeel van GWK Travelex dat ze altijd een scherpe wisselkoers hanteren en met 0% provisie werken: dit is de voordeligste manier (in Nederland en op Curacao) om cash geld voor Curacao te krijgen!

Schiphol locaties GWK Travelex

GWK Travelex heeft 3 vestigingen op Schiphol:
Schiphol Plaza (centrale hal voor de douane)
Airside (achter de douane)
F-pier

Cash geld voor Curacao bestellen

Geld pinnen op Curacao

Wil je op Curacao cash geld pinnen dan is dat zeker mogelijk, maar je hebt wel altijd extra kosten en dat kan aardig oplopen.
Voor geld uit de muur pinnen op Curacao met een buitenlandse worden kosten berekend door de Curacaose bank en door jouw eigen Nederlandse bank.

Kosten Curacaose bank bij pinnen uit de muur

De baken op Curacao berekenen hierbij doorgaans een vast bedrag per transactie, ongeacht de hoogte van het bedrag dat je pint. We kennen verhalen dat er (omgerekend) zo’n € 15 extra kosten worden berekend bij het pinnen van zo’n € 25. Omdat het een vast bedrag is aan extra kosten, kun je beter ook 1x een groot bedrag pinnen, dan meerdere keren een klein bedrag.
Let op: De extra kosten van de Curaçaose bank zijn per bank verschillend, maar ook tussen verschillende pin-automaten van dezelfde bank kan er nog verschil zitten in de extra kosten. Daarbij komt ook nog dat soms wordt vermeld wat de extra kosten zijn, maar in praktijk blijkt dan dat de kosten hoger uitvallen. Ga er van uit dat er per transactie minimaal NAF 10 aan kosten zal worden berekend door de Curaçaose bank.

Kosten Nederlandse bank bij pinnen uit de muur

In het verleden kon je met een bankpas van bepaalde Nederlandse banken zonder extra kosten pinnen bij bepaalde banken op Curacao, maar dat is niet meer zo. Sterker nog, sommige banken berekenen bij pinnen in het buitenland (uit de muur) een wisselkoersopslag:
ING = € 3,50 + 1,4% koersopslag. Daglimiet max. € 500.
ABN AMRO = € 2,25 + 1,2% koersopslag.
Rabobank = Bij TotaalPakket en RiantPakket alleen 1,2% koersopslag, bij DirectPakket/BasisPakket/StudentenPakket 1,2% + € 3,50, en bij JongerenPakket 1,2% + € 2,00. Weeklimiet € 1.250 (€ 500 bij JongerenPakket).
SNS Bank = € 4,00. Daglimiet max. € 500.
creditcard = 1% met een maximum van € 1,50 bij een positief saldo; 4% bij debetsaldo

Alles bij elkaar heb je al snel zo’n € 10,- extra kosten per pintransactie als je geld uit de muur pint op Curacao met een Nederlandse bankpas.

Bij de meeste pin-automaten kun je als taal Nederlands kiezen, en ze bieden de mogelijkheid om naast NAF ook US$ als cash geld op te nemen.
Handig: Voor het gemak en voor de veiligheid zijn er diverse “drive-through pin-automaten” op Curacao. Je kunt dan je auto strak voor de pin-automaat neerzetten en vanuit de auto je geld pinnen (vergelijkbaar met het raampje bij een McDrive).

Stel je pinpas in!

Ter voorkoming van fraude kun je met je Nederlandse pinpas standaard alleen pinnen binnen Europa. Om te kunnen pinnen op Curacao moet je dit vóór vertrek aangeven bij je bank dat je met je pas wilt kunnen betalen en pinnen buiten. Bij de meeste banken kun je dit zelf regelen in de app, ook nog vanuit Curacao. Maar zorg dat dit geregeld wordt, anders kun je niet pinnen op Curacao! Het verschilt per bank hoe je dit moet instellen. Zo kun je bij bv. ABN AMRO en ING de pas alleen instellen op ‘betalen en geld opnemen binnen Europa’ of ‘betalen in geld opnemen wereldwijd’, en bij Rabobank kun je specifiek kiezen voor Midden-Amerika.

Betalen met pinpas op Curacao

Betalen op Curacao met je Nederlandse pinpas is vrijwel overal mogelijk. Bij zo’n beetje alle horeca, winkels en supermarkten is het mogelijk om te pinnen met je Nederlandse pinpas. Maar zoals hierboven ook al gezegd, er kan een extra toeslag voor berekend worden door je bank:

Kosten pinbetaling met Nederlandse bankpas op Curacao per transactie:

ING = 1,4% koersopslag  |  ABN AMRO = € 0,15 + 1,2% koersopslag  |  Rabobank = 1,2% koersopslag  |  SNS Bank = € 0,30  |  creditcard = 2% koersopslag

V PAY op Curacao

V PAY, een product van Visa Card, is nog niet overal op Curacao te gebruiken. Alleen bij de nieuwere pin-automaten is het mogelijk om via V PAY te betalen. Locaties waar dit o.a. kan zijn beachbars en Van de Tweel Supermarkt. Ons advies: Neem altijd naast V PAY nog een andere betaalmethode mee bv. een reguliere creditcard.

Nieuwe pas

Wil je sowieso geen risico lopen op gedoe omdat je niet met V PAY kunt betalen, dan kun je een nieuwe bankpas aanvragen met een Maestro logo. Daarmee kun je wel gewoon overal betalen op Curacao. Zo’n nieuwe pas kan redelijk snel geregeld worden, maar regel dit toch zeker een week of 3 voor vertrek naar Curacao.

Creditcard op Curacao

Een creditcard is op Curacao een algemeen geaccepteerd betaalmiddel. Met een creditcard kun je prima betalen op Curacao; met b.v. een Mastercard of Visa kun je zeker vrijwel overal terecht. Uiteraard in de toeristische winkels en de horeca, maar ook bij een supermarkt. Een creditcard biedt net even wat meer gemak dan een reguliere pinpas. Denk aan gespreid terugbetalen of de gekochte spullen die tot een half jaar na aankoop verzekerd zijn tegen schade, verlies of diefstal. Geen gedoe tijdens je vakantie met cash geld of het in je hoofd omrekenen van prijzen, met je creditcard betaal je makkelijk, simpel en veilig.
Let op: American Express wordt minder goed geaccepteerd op Curacao, m.n. vanwege de relatief hoge kosten voor de verkopende partij bij een transactie. Voor Curacao adviseren we de Visa World Card.

Prepaid Creditcard

Wil je niet gelijk ‘voor altijd’ een creditcard, maar zie je er wel de voordelen van om een tijdelijk een creditcard te hebben voor je vakantie? Dan is een Prepaid Creditcard van Mastercard wellicht iets voor jou. Daarmee heb je de voordelen van een creditcard, maar je blijft zelf volledig in controle over de hoogte van het tegoed op de Prepaid Creditcard. Je hebt gelijk ook een mooie manier voor het betalen van de borg van je huurauto op Curacao.

Meer over Prepaid Creditcard

Voordelen creditcard

Een Visa World Card kun je vooral zien als een ‘betaalmiddel met extra voordelen’.

- Aankoopverzekering: je aankopen zijn de eerste periode verzekerd tegen schade, verlies en diefstal.
- Borg bij autohuur: Bij het afhalen van je huurauto wordt de borg alleen gereserveerd op je card, je betaalt niets.
- Gespreid betalen: viel de vakantie toch net even duurder uit dan verwacht, dan betaal je in termijn terug.
- Meest geaccepteerde creditcard, wereldwijd. Ook op Curacao.
- Veilig online betalen, 24/7 Service en Fraudepreventie.
Meer over Visa World Card

Betalen op Curacao met euro of dollar

Vanwege de koppeling met de Amerikaanse dollar is het bij veel winkels of restaurants op Curacao ook mogelijk om met US$ te betalen. Vaak wordt dan wel de koers NAF 1,75 = US$ 1,- gehanteerd, en het wisselgeld ontvang je in NAF. Let op: de restaurants waar relatief veel toeristen komen (vooral in Punda en Otrabanda), willen ook nog wel eens een menukaart in US$ hebben. De typische toeristenwinkeltjes (in Punda) accepteren vaak ook Euro’s, maar dat is dan meestal geen gunstige koers.

Antilliaanse Gulden vs. Arubaanse Florin

Met de Antilliaanse Gulden kun je niet alleen betalen op Curacao, maar ook op St. Maarten, Bonaire, St. Eustatius en Saba. Let op: niet op Aruba! Daar betaal je met de Arubaanse Florin.

Comments:

 • Claudia
  11 februari 2022 at 21:17

  Het klopt dat de MCB bank belachelijk veel rekent. Ik stond er vandaag en per transactie rekenen ze nu 10 dollar. Daar komen de kosten van je NL’se bank nog bij, wat bij mij 4 euro is.
  Mijn pinpas wordt op de meeste plekken geweigerd (Vpay) dus ik moet wel met contant geld op stap.
  Dan kan je ook nog eens geen groot bedrag pinnen want omdat het een buitenland transactie is zit er een beperking aan de hoogte van het bedrag (bij mij 500euro per dag)

  Later probeerde ik het opnieuw bij banco di caribe en daar waren de transactiekosten 10 NAF. In totaal rond de 9 euro voor geld uit de muur trekken is nog steeds veel te veel, maar al beter dan bij MCB.

 • Gerrit
  6 december 2021 at 21:56

  @ Rudolf dd 3-2-21. “op het scherm staat aangegeven 7.50” Dat klopt Rudolf, maar er staat ook bij dat het US$ zijn en GEEN NAF. Je moet wel opletten als je leest.

 • Rudolf
  3 februari 2021 at 22:35

  Mensen, vermijd MCB bank, deze jongens schrijven dubbel zo veel bankkosten af dan aangegeven op het scherm. Had NAF 200 gepind (bijna geen contant geld nodig) maar de extra kosten van MCB bank zijn bijna NAF 15. Op het scherm aangegeven staat 7,50. En dit komt dus nog bovenop de commissie van je eigen bank.,

  Inmiddels via mijn eigen bank een procedure gestart. Iemand moet het doen, anders blijven ze dit bij iedereen doen.

  Hoe dan ook: vermijd MCB bank tenzij je het prima vindt dat er zo’n kleine NAF 15 aan “servicekosten” wordt afgeschreven bovenop het pinbedrag.

 • Jan-Berend
  17 januari 2021 at 18:26

  Hi,

  Ik ga voor een langere periode naar Curaçao voor stage. Wat is aan te raden om als geld mee te nemen? Cash om daar bij wisselkantoren te wisselen of toch gewoon met de creditcard/pin? Ik moest namelijk een bedrag betalen aan de overheid voor papieren en merkte dat mijn bank toch wel veel geld inhield hierop dat ik denk als ik mijn huur etc. moet betalen waarbij ik geld overzet op mijn rekening in Curacao elke maand, dan is dat erg duur. Is het dan slimmer en vooral voordeliger om dan contant mee te nemen, daar bij een kantoor te wisselen en op de rekening daarginds te zetten?

  Hoor graag tips!

  Groet,
  JB

 • Ivo Schaefer
  31 januari 2020 at 13:48

  Ben er van 16-26 jan. 2020, na 29 jaar weer, geweest.

  Naast V Pay voor de gewone bankpas, is het ook vrijwel onmogelijk om met een American Express credit card in de horecagelegenheden te betalen.

  Gelukkig had ik nog een Visa bij me, helaas met een lagere bestedingslimiet dan m’n AmEx

  En ja…
  Zeer genoten van Korsou.
  Volgend jaar zeker weer terug en ik houd een oogje in ‘t zeil voor een baan op Curacao

 • Manon
  24 september 2018 at 14:04

  Hoii even een tip voor mensen met het nieuwe vpay. dat wordt dus niet overal geaccepteerd. Bij de lokale atm’s kan ik niet pinnen!
  Gelukkig heeft vriendlief meastro.

 • Rena Sambo
  5 september 2018 at 00:27

  Hallo Rena,
  Ik heb een vraag ben op Curacao met vakantie.
  Ik wil geld pinnen maar, ik heb abnamro pas.
  Kan met abnamro pas overal pinnen.
  Ik wil cash geld in mijn hand hebben.

  Gr: Rena.

 • Bote de Haan
  8 februari 2018 at 08:45

  Hallo Mark, ik heb net Dushi VIP Card aangeschaft, maar kon nergens je kortingscode invoeren en heb dus gewoon $ 28 betaald. Is dat misschien onlangs veranderd of heb ik er overheen gekeken?
  Groet, nog vanuit koud Nederland, Bote

 • A.J.Hoek
  31 mei 2015 at 16:19

  Heey mark,

  Heel interessant je blog. Wij gaan aanstaande donderdag naar Curaçao en hebben er erg veel zin in. Ik las dat er veel skimmers actief zijn dit maakt me best wel bezorgt. Hoe kan ik voorkomen dat ik geskimmed wordt. En is het bekend waar er het meest geskimmed wordt? Alvast bedankt.

  Mvg A.J.Hoek

 • sanne
  26 februari 2015 at 08:33

  Beste Mark,

  even een hele andere vraag, mag je duiken in curaçao zonder brevet?
  Wij hebben dit namelijk in gran canaria gedaan met een instructeur erbij (mochten ongeveer 5 a 6 meter diep) en dit vonden wij een super ervaring, we gaan binnenkort naar curaçao en daar is het natuurlijk nog veel mooier dus graag willen we weten of het daar ook ergens mogelijk is.

  mvg Sanne

 • Tommy
  1 oktober 2014 at 02:26

  Ik heb een vraagje,

  zijn er ook plaatsen op Curacao waar ik mijn Arubaanse guldens kan omwisselen, ik vond er namelijk nog 200 in een laadje.

  Groet

 • lisa
  15 september 2014 at 20:24

  Goedenavond,

  Binnenkort ga ik op vakantie naar Curaçao en ik vroeg me af of je met een gewone Nederlandse ABN-AMRO pas daar kunt pinnen en betalen. Ik ben me er al van op de hoogte dat je betaalpas moet activeren voor buiten europa.

  Ik heb geen mogelijkheid tot creditcard en cash passport(via GWK) schijnt het daar niet te doen?

  In ieder geval bedankt!

 • Bianca
  28 juli 2014 at 17:06

  Hoi Mark, bedankt voor je snelle reactie. Nog een vraagje: hoe is het met de muggen op curacao in augustus? En wat is het beste remedie hiervoor? Bedankt alvast.

 • Bianca
  27 juli 2014 at 16:27

  Bij welke bank in curacao kam ik de gunstigste omwisselkoers vinden van euro’s naar de antiliaanse gulden

 • ivo brugman
  24 juli 2014 at 04:33

  Hoi, ik heb een vraag. Waarom wordt er naar dollars omgerekend als ik met mastercard bijvoorbeeld in boekhandel mensing betaal..wat ik merk is dat deze omrekening eigenlijk altijd in mijn nadeel is….. Is het zo dat ze het mastercard bedrag in dollars moeten aanbieden en wat is dan formeel gezien de omrekening die ze altijd moeten gebruiken.?

 • Arjen
  18 maart 2014 at 22:07

  Zojuist terug uit Curaçao. Heb gepind bij Banco di Caribe met ING-pas. Check de afrekening en merk dat er gewoon kosten in rekening zijn gebracht. Dus niet wat er staat bij:

  Cash geld in Curacao

  In Willemstad zijn ruim voldoende pin-automaten (…) Geld pinnen in Curacao met een buitenlandse pas kost US$ 3,- aan administratiekosten, ongeacht hoe hoog het bedrag is dat je pint. Je kunt dus bv. beter 1x NAF 600 pinnen, dan 3x NAF 200. Heb je een ING-pas, dan kun je kosteloos pinnen bij Banco di Caribe (de oranje borden).

  Zijn de regels veranderd of klopt deze informatie niet (meer)? Overigens genoten van Curaçao.

  m.v.g.

  Arjen

Leave a Reply:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.