NAF Antilliaanse Guldens geld Curacao betalen

Betalen op Curacao

Eén van de mooie aspecten van het geld op Curacao is dat ook het geld kleurrijk is; het doet weer denken aan de Nederlandse gulden van voor de Euro! Lees hier alles wat je wilt weten over betalen op Curacao.

Antilliaanse Gulden

Betalen op Curacao doe je met de Antilliaanse Gulden, afgekort als ANG of NAF (= Nederlands Antilliaanse Florijn). De NAF is gekoppeld aan de koers van de Amerikaanse dollar, met een vaste koers van NAF 1,79 voor USD 1,-. Je kunt op Curacao vaak ook wel met US Dollar betalen, maar dat is door een extra opslag minder gunstig.

Koers NAF-EUR

De koers van de NAF ten opzichte van de Euro schommelde jaren rond de 2: EUR 1 = NAF 2 (ongeveer). Voorjaar 2024 zit de koers er net wat onder, gemiddeld zo’n NAF 1,92 Antilliaanse Gulden voor een Euro. Wil je even grofweg uit je hoofd uitrekenen hoeveel een NAF prijs in Euro is: De NAF-prijs delen door 2, en dan plus een klein beetje voor een goede indicatie van de Euro-prijs. Klik hier voor de actuele wisselkoers.

Omrekenen van NAF naar EUR

Heb je een smartphone, dan zijn er gratis apps te downloaden waarmee je snel van NAF naar EUR kunt omrekenen met de actuele koers om goed te weten wat je moet betalen op Curacao. Zelf gebruik ik de app Exchange Rates (Android) hiervoor.

Caribische Gulden?

De regeringen van Curacao en Sint-Maarten zijn zomer 2022 akkoord gegaan met het voorzetten door de Centrale Bank Curacao en Sint-Maarten (CBCS) van het project ¨Introductie Caribische Gulden¨. De introductie staat voorlopig gepland voor de 31 maart 2025.
bron: curacao.nu, 5 jan. 2024

Hoe betalen op Curacao: pin, cash, creditcard?

Je kunt op Curacao doorgaans goed terecht met je Nederlandse pinpas. In vrijwel alle winkels, restaurants. etc. kun je wel pinnen. Let er wel op dat je hier wat extra kosten bij hebt (zie verderop op deze pagina).
Creditcard kan ook, alhoewel American Express wat minder geaccepteerd wordt dan Visa of Mastercard. Houd er wel rekening mee dat je doorgaans zo’n 5% extra betaald met een creditcard: een creditcard-transactie kan op Curacao alleen in US Dollar, en als wisselkoers-opslag wordt doorgaans zo’n 5% extra berekend. Dus het kan wel en soms is het zeker ook handig, maar je betaalt daardoor wel iets meer.
Cash betalen kan overal, in NAF of in veel gevallen ook in US Dollar. En zeker bij de kleinere (mobiele) zelfstandigen zoals taxi’s, toeristische activiteiten als een stadswandeling, etc. is cash de enige manier om te betalen.
Uiteindelijk zal in de meeste gevallen betalen met je pinpas het voordeligste zijn. Maar in sommige gevallen is een creditcard of cash handiger.

Met Euro betalen op Curacao

We krijgen regelmatig de vraag of je ook cash met Euro’s kunt betalen op Curacao. Dat is (vrijwel) niet mogelijk. De Euro is heel simpel geen officiële valuta op Curacao. Daarbij zijn de banken op Curacao vrij streng zijn bij de aanname van Euro’s. Een klein scheurtje of een beetje verfrommeld euro-biljet zal al geweigerd worden door de bank. Dat risico willen verkopende partijen niet lopen, dus accepteren ze geen cash Euro’s. Er zijn enkele uitzonderingen, bv. de toeristische winkeltjes in de stad. Maar dan wordt een zeer ongunstige koers gerekend.
Wil je toch Euro’s meenemen naar Curacao en ter plekke omwisselen naar Antilliaanse Guldens of US Dollar, dan kun je daarvoor alleen terecht bij de banken op Curacao. Er zijn geen wisselkantoortjes o.i.d. waar je makkelijk even langs loopt. Je kunt max. € 300 per dag inwisselen en denk eraan om je paspoort en vliegticket mee te nemen. Hiervoor zal de bank zo’n NAF 15 tot 25 aan kosten berekenen.

Tip: Vóór vertrek cash geld regelen

Wil je bij aankomst op Curacao direct al wat cash geld op zak hebben, bv. voor de taxi om je op Curacao naar je accommodatie te brengen of voor een fooitje voor de bellboy die bij het resort de koffers naar de kamer brengt. Dan zul je merken dat het vrij lastig is om in Nederland al Antilliaanse Guldens te bestellen. De reguliere Nederlandse banken hebben het sowieso niet, de enige mogelijke plek is GWK Travelex, en dan afhalen bij hun vestigingen op Schiphol. Maar helaas heeft zelfs GWK niet altijd Antilliaanse Guldens op voorraad. Er is een pinautomaat op Hato Airport (in de Aankomsthal, naast de toiletten), maar de ervaring leert dat die vaak buiten gebruik is.

?c=3186&m=1376369&a=182094&r=betalen banner&t=html

US Dollars

De oplossing is om vooraf US Dollars te regelen. US Dollar zijn formeel geen wettig betaalmiddel op Curacao, maar het wordt op heel veel plekken wel geaccepteerd als cash geld. Zeker ook in de taxi, als fooi in de horeca, etc.
Je hebt US Dollars snel online geregeld bij GWK Travelex, met diverse afhaalbalies op Schiphol. Snel geregeld en op Schiphol loop je er toch langs onderweg naar de gate, dus ideaal! Daarnaast is het grote voordeel van GWK Travelex dat ze altijd een scherpe wisselkoers hanteren en met 0% provisie werken: dit is de voordeligste manier (in Nederland en op Curacao) om cash geld voor Curacao te krijgen!

Schiphol locaties GWK Travelex

GWK Travelex heeft 3 vestigingen op Schiphol:

GWK Travelex Schiphol geld wisselen 960x540 1

Geld pinnen op Curacao

Wil je op Curacao cash geld pinnen dan is dat zeker mogelijk, maar je hebt wel altijd extra kosten en dat kan aardig oplopen. Voor geld uit de muur pinnen op Curacao met een buitenlandse worden kosten berekend door de Curacaose bank en door jouw eigen Nederlandse bank.

Kosten Curacaose bank bij pinnen uit de muur

De banken op Curacao berekenen hierbij doorgaans een vast bedrag per transactie, ongeacht de hoogte van het bedrag dat je pint. We kennen verhalen dat er (omgerekend) zo’n € 15 extra kosten worden berekend bij het pinnen van zo’n € 25. Omdat het een vast bedrag is aan extra kosten, kun je beter ook 1x een groot bedrag pinnen, dan meerdere keren een klein bedrag.

Let op: De extra kosten van de Curaçaose bank zijn per bank verschillend, maar ook tussen verschillende pin-automaten van dezelfde bank kan er nog verschil zitten in de extra kosten. Daarbij komt ook nog dat soms wordt vermeld wat de extra kosten zijn, maar in praktijk blijkt dan dat de kosten hoger uitvallen. Ga er van uit dat er per transactie minimaal NAF 10 aan kosten zal worden berekend door de Curaçaose bank.

Kosten Nederlandse bank bij pinnen uit de muur

In het verleden kon je met een bankpas van bepaalde Nederlandse banken zonder extra kosten pinnen bij bepaalde banken op Curacao, maar dat is niet meer zo. De Nederlandse banken berekenen bij pinnen buiten Europa (uit de muur) een wisselkoersopslag:
ING = € 3,50 + 1,4% koersopslag. Daglimiet max. € 500.
ABN AMRO = € 2,25 + 1,2% koersopslag.
Rabobank = Bij TotaalPakket en RiantPakket alleen 1,4% koersopslag, bij DirectPakket/BasisPakket/StudentenPakket 1,2% + € 3,50, en bij JongerenPakket 1,2% + € 2,00. Weeklimiet € 1.250 (€ 500 bij JongerenPakket).
SNS Bank = € 3,50 + 1,2% koersopslag, daglimiet max. € 500
creditcard = 1% met een maximum van € 1,50 bij een positief saldo; 4% bij debetsaldo

Alles bij elkaar heb je al snel zo’n € 10,- extra kosten per pintransactie als je geld uit de muur pint op Curacao met een Nederlandse bankpas, ongeachte hoeveel je pint.

Bij de meeste pin-automaten kun je als taal Nederlands kiezen, en ze bieden de mogelijkheid om naast NAF ook US$ als cash geld op te nemen.
Handig: Voor het gemak en voor de veiligheid zijn er enkele “drive-through pin-automaten” op Curacao. Je kunt dan je auto strak voor de pin-automaat neerzetten en vanuit de auto je geld pinnen (vergelijkbaar met het raampje bij een McDrive).

Stel je pinpas in en denk aan je Reader!

Ter voorkoming van fraude kun je met je Nederlandse pinpas standaard alleen pinnen binnen Europa. Om te kunnen pinnen op Curacao moet je dit aangeven bij je bank dat je met je pas wilt kunnen betalen en pinnen buiten. Bij de meeste banken kun je dit zelf regelen in de app, ook nog vanuit Curacao. Maar zorg dat dit geregeld wordt, anders kun je niet pinnen op Curacao! Het verschilt per bank hoe je dit moet instellen. Zo kun je bij bv. ABN AMRO en ING de pas alleen instellen op ‘betalen en geld opnemen binnen Europa’ of ‘betalen in geld opnemen wereldwijd’, en bij Rabobank kun je specifiek kiezen voor Midden-Amerika.

Rabobank Scanner

Zit je bij de Rabobank, dan moet je even extra opletten dat je online betalingen kunt doen zonder de Rabobank Scanner (of neem het apparaatje mee!). M.n. voor excursies is het steeds gebruikelijker (of verplicht) om vooraf online de betaling te regelen. We merken dat dit m.n. voor Rabobank-klanten soms een uitdaging is.

Betalen met pinpas op Curacao

Betalen op Curacao met je Nederlandse pinpas is vrijwel overal mogelijk. Bij zo’n beetje alle horeca, winkels en supermarkten is het mogelijk om te pinnen met je Nederlandse pinpas. Maar zoals hierboven ook al gezegd, er kan een extra toeslag voor berekend worden door je bank:

Kosten pinbetaling met Nederlandse bankpas op Curacao per transactie:

ING = 1,4% koersopslag
ABN AMRO = € 0,15 + 1,2% koersopslag
Rabobank = 1,4% koersopslag
SNS Bank = 1,2% koersopslag, daglimiet € 750
creditcard = 2% koersopslag

V PAY op Curacao

V PAY Curacao

V PAY, een product van Visa Card, is nog niet overal op Curacao te gebruiken. Alleen bij de nieuwere pin-automaten is het mogelijk om via V PAY te betalen. Locaties waar dit o.a. kan zijn beachbars en Van de Tweel Supermarkt. Ons advies: Neem altijd naast V PAY nog een andere betaalmethode mee bv. een reguliere creditcard.
Let op: om met V PAY te kunnen betalen moet de verkoper sowieso de transactie in US Dollar afhandelen op de pin-automaat!

Nieuwe pas

Wil je geen risico lopen op gedoe omdat je niet met V PAY kunt betalen, dan kun je een nieuwe bankpas aanvragen met een Maestro logo. Daarmee kun je wel gewoon overal betalen op Curacao. Zo’n nieuwe pas kan redelijk snel geregeld worden, maar regel dit toch zeker een week of 3 voor vertrek naar Curacao.

Creditcard op Curacao

Een creditcard is op Curacao een algemeen geaccepteerd betaalmiddel. Met een creditcard kun je prima betalen op Curacao; met b.v. een Mastercard of Visa kun je zeker vrijwel overal terecht. Uiteraard in de toeristische winkels en de horeca, maar ook bij een supermarkt. Een creditcard biedt net even wat meer gemak dan een reguliere pinpas. Denk aan gespreid terugbetalen of de gekochte spullen die tot een half jaar na aankoop verzekerd zijn tegen schade, verlies of diefstal. Geen gedoe tijdens je vakantie met cash geld of het in je hoofd omrekenen van prijzen, met je creditcard betaal je makkelijk, simpel en veilig.
Let op: American Express wordt minder goed geaccepteerd op Curacao, m.n. vanwege de relatief hoge kosten voor de verkopende partij bij een transactie. Voor Curacao adviseren we de Visa World Card.

Prepaid Creditcard

Wil je niet gelijk ‘voor altijd’ een creditcard, maar zie je er wel de voordelen van om een tijdelijk een creditcard te hebben voor je vakantie? Dan is een Prepaid Creditcard wellicht iets voor jou. Daarmee heb je de voordelen van een creditcard, maar je blijft zelf volledig in controle over de hoogte van het tegoed op de Prepaid Creditcard. Je hebt gelijk ook een mooie manier voor het betalen van de borg van je huurauto op Curacao.

Voordelen creditcard

Een Visa World Card kun je vooral zien als een ‘betaalmiddel met extra voordelen’.-

 • Aankoopverzekering: je aankopen zijn de eerste periode verzekerd tegen schade, verlies en diefstal.
 • Borg bij autohuur: Bij het afhalen van je huurauto wordt de borg alleen gereserveerd op je card, je betaalt niets.
 • Gespreid betalen: viel de vakantie toch net even duurder uit dan verwacht, dan betaal je in termijn terug.
 • Meest geaccepteerde creditcard, wereldwijd. Ook op Curacao.
 • Veilig online betalen, 24/7 Service en Fraudepreventie.

Betalen op Curacao met US Dollar

Vanwege de koppeling met de Amerikaanse dollar is het bij veel winkels of restaurants op Curacao ook mogelijk om cash met US$ te betalen. Vaak wordt dan wel de koers NAF 1,75 = US$ 1,- gehanteerd, en het wisselgeld ontvang je in NAF. Let op: de restaurants waar relatief veel toeristen komen (vooral in Punda en Otrobanda), willen ook nog wel eens een menukaart in US$ hebben. Let dus even goed op, er kan een mooi prijsverschil in de menukaart zitten als je de verkeerde valuta er aan koppelt.

Antilliaanse Gulden vs. Arubaanse Florin

Met de Antilliaanse Gulden kun je niet alleen betalen op Curacao, maar ook op St. Maarten, Bonaire, St. Eustatius en Saba. Let op: niet op Aruba! Daar betaal je met de Arubaanse Florin

Verder alles geregeld?

Verder alles geregeld? Neem voor de zekerheid nog even de speciale Curacao Vakantie Checklist door, dan moet het zeker goed komen!

12 reviews op “Betalen op Curacao”

 1. Het klopt dat de MCB bank belachelijk veel rekent. Ik stond er vandaag en per transactie rekenen ze nu 10 dollar. Daar komen de kosten van je NL’se bank nog bij, wat bij mij 4 euro is.
  Mijn pinpas wordt op de meeste plekken geweigerd (Vpay) dus ik moet wel met contant geld op stap.
  Dan kan je ook nog eens geen groot bedrag pinnen want omdat het een buitenland transactie is zit er een beperking aan de hoogte van het bedrag (bij mij 500euro per dag)

  Later probeerde ik het opnieuw bij banco di caribe en daar waren de transactiekosten 10 NAF. In totaal rond de 9 euro voor geld uit de muur trekken is nog steeds veel te veel, maar al beter dan bij MCB.

 2. @ Rudolf dd 3-2-21. “op het scherm staat aangegeven 7.50” Dat klopt Rudolf, maar er staat ook bij dat het US$ zijn en GEEN NAF. Je moet wel opletten als je leest.

 3. Mensen, vermijd MCB bank, deze jongens schrijven dubbel zo veel bankkosten af dan aangegeven op het scherm. Had NAF 200 gepind (bijna geen contant geld nodig) maar de extra kosten van MCB bank zijn bijna NAF 15. Op het scherm aangegeven staat 7,50. En dit komt dus nog bovenop de commissie van je eigen bank.,

  Inmiddels via mijn eigen bank een procedure gestart. Iemand moet het doen, anders blijven ze dit bij iedereen doen.

  Hoe dan ook: vermijd MCB bank tenzij je het prima vindt dat er zo’n kleine NAF 15 aan “servicekosten” wordt afgeschreven bovenop het pinbedrag.

 4. Hi,

  Ik ga voor een langere periode naar Curaçao voor stage. Wat is aan te raden om als geld mee te nemen? Cash om daar bij wisselkantoren te wisselen of toch gewoon met de creditcard/pin? Ik moest namelijk een bedrag betalen aan de overheid voor papieren en merkte dat mijn bank toch wel veel geld inhield hierop dat ik denk als ik mijn huur etc. moet betalen waarbij ik geld overzet op mijn rekening in Curacao elke maand, dan is dat erg duur. Is het dan slimmer en vooral voordeliger om dan contant mee te nemen, daar bij een kantoor te wisselen en op de rekening daarginds te zetten?

  Hoor graag tips!

  Groet,
  JB

 5. Ben er van 16-26 jan. 2020, na 29 jaar weer, geweest.

  Naast V Pay voor de gewone bankpas, is het ook vrijwel onmogelijk om met een American Express credit card in de horecagelegenheden te betalen.

  Gelukkig had ik nog een Visa bij me, helaas met een lagere bestedingslimiet dan m’n AmEx

  En ja…
  Zeer genoten van Korsou.
  Volgend jaar zeker weer terug en ik houd een oogje in ‘t zeil voor een baan op Curacao

 6. Hoii even een tip voor mensen met het nieuwe vpay. dat wordt dus niet overal geaccepteerd. Bij de lokale atm’s kan ik niet pinnen!
  Gelukkig heeft vriendlief meastro.

 7. Hallo Rena,
  In principe kun je bij (vrijwel) alle ATM’s op het eiland pinnen met je ABNAMRO-pas, maar je moet de pas wel hebben ingesteld op pinnen buiten Europa. Dat kun je regelen in de ABNAMRO-app, via ‘instellingen’ => ‘betaalpassen’ => ‘instellingen betaalpassen’ => ‘betalen/opnemen buitenland’. Als dit niet de oorzaak van het probleem is dan kan ik je niet verder helpen en moet je contact opnemen met de ABNAMRO.
  Succes, fijne vakantie verder,
  Mark/NaarCuracao.com

 8. Hallo Rena,
  Ik heb een vraag ben op Curacao met vakantie.
  Ik wil geld pinnen maar, ik heb abnamro pas.
  Kan met abnamro pas overal pinnen.
  Ik wil cash geld in mijn hand hebben.

  Gr: Rena.

 9. Hallo Aldert-Jan,

  Helaas is het nog niet duidelijk welke pin-automaten allemaal ‘besmet’ zijn en welke niet. De eerste (logische) gedachte was dat het alleen pin-automaten buiten waren, maar ik heb ook al verhalen gehoord over pin-automaten die binnen binnen staan bij hotels en winkels dat die ook niet allemaal meer veilig zijn.
  Volledig voorkomen dat je geskimmed wordt kan maar op 1 manier: je pinpas niet gebruiken. Maar ja, dat schiet ook niet op. Mijn advies: Neem wat extra cash mee (bij voorkeur in US Dollar, haal ze op Schiphol), neem een creditcard mee (die wordt niet massaal preventief geblokkeerd) en als je cash gaat pinnen, pin dan niet een klein bedrag maar pin zoveel cash wat je denkt nodig te hebben de komende dagen. Je hebt namelijk kans dat je pinpas preventief geblokkeerd wordt als je pint bij een pin-automaat waar recent mogelijk skim-activiteiten zijn gesignaleerd. En als je pinpas geblokkeerd is, zul je pas terug in NL weer een nieuwe pas kunnen ontvangen.
  En natuurlijk bij het pinnen heel goed je pincode afgeschermd intikken, ook voor mogelijke kleine cameraatjes die ergens in het frame van de pin-automaat verborgen kunnen zitten!

  Kortom: neem alternatieve betaalmanieren mee en beperk het pinnen zoveel mogelijk. Verder gewoon lekker genieten van het mooie Curacao!

  ayo!
  Mark

 10. Heey mark,

  Heel interessant je blog. Wij gaan aanstaande donderdag naar Curaçao en hebben er erg veel zin in. Ik las dat er veel skimmers actief zijn dit maakt me best wel bezorgt. Hoe kan ik voorkomen dat ik geskimmed wordt. En is het bekend waar er het meest geskimmed wordt? Alvast bedankt.

  Mvg A.J.Hoek

 11. hoi Sanne,

  Ik ben geen ingewijde van alle duikregeltjes, maar is het niet zo dat PADI hiervoor wereldwijd ‘spelregels’ bepaalt? Ik gok dat dit ook mogelijk is op Curacao. Onder het mom van een ‘proefduik’ ga je dan tot enkele meters diepte. Maar nogmaals, ik weet niet wat alle mogelijkheden zijn. Check even de pagina ‘Duiken op Curacao‘.
  Prettige vakantie op Curacao!
  Mark

 12. Beste Mark,

  even een hele andere vraag, mag je duiken in curaçao zonder brevet?
  Wij hebben dit namelijk in gran canaria gedaan met een instructeur erbij (mochten ongeveer 5 a 6 meter diep) en dit vonden wij een super ervaring, we gaan binnenkort naar curaçao en daar is het natuurlijk nog veel mooier dus graag willen we weten of het daar ook ergens mogelijk is.

  mvg Sanne

Reacties zijn gesloten.