donkere wolken boven curacao

Emigreren naar Curacao – zeker weten?

Is emigreren naar Curaçao echt alleen maar leuk? Of kunnen er ook nadelen aan zitten? We geven je wat overwegingen mee, om te voorkomen dat je emigratie naar Curaçao eindigt in een tropische storm…

Seminar “Emigreren naar Curaçao”

Wil je misschien verhuizen naar Curacao of zit je al midden in de voorbereiding van de (tijdelijke) emigratie? Dan is het seminar “Emigreren naar Curaçao” interessant voor jou! Echt álle relevante info komt voorbij, ook interessant voor sabbatical, ondernemers en pensionado’s!

Criminaliteit op Curaçao

Helaas heeft Curaçao ook te maken met criminaliteit. Je hebt er over de hele wereld last van uiteraard, dus ook op Curaçao komt het voor. Niet voor niets heeft vrijwel elke woning wel een bepaalde vorm van bescherming: hoge muren met glasscherven bovenop om het huis, honden, metalen hekken de alle ramen en deuren of de resorts met bewaking bij de ingang.
De oorzaak van de criminaliteit is redelijk voor de hand liggend: er is op Curaçao een groot verschil tussen rijk en arm. Omdat Curaçao voor de regio een redelijk ontwikkeld en stabiel land is, is het ook interessant voor vluchtelingen. Vanuit de illegaliteit zijn zij helaas ook voor een deel verantwoordelijk voor de stijgende lijn van criminaliteit op Curaçao met inbraken en gewapende overvallen.
Aan de andere kant is het zeker niet zo dat je ’s avonds niet meer over straat zou kunnen. Alleen al door de sociale controle van de drukte op straat heb je niet snel een onveilig gevoel. Wel moet je uiteraard een beetje opletten welke straten je inloopt, zoals in vrijwel elke stad in deze wereld en ook in Nederland.

Vervuiling op Curaçao

Op Curaçao heb je nog volop mooie ongerepte natuur. Maar helaas lijkt het bij een deel van de bevolking de normaalste zaak van de wereld om je afval op straat te gooien. Of het nou gaat om een leeg plastic flesje of een kapotte wasmachine, er wordt weinig over nagedacht om het verantwoord weg te gooien. Je ziet dan ook overal zwerfafval liggen, vergane auto’s in tuinen en in de natuurgebieden is het soms helemaal triest met de bergen troep die daar zomaar zijn neergegooid. Het lijkt toch vooral een mentaliteitskwestie, maar de overheid zou beter kunnen presteren met handhaving.

ISLA raffinaderij

Een ander aspect qua vervuiling is de raffinaderij ISLA, midden in Willemstad. Onderzoek heeft aangetoond dat er jaarlijks minimaal 18 mensen vroegtijdig overlijden als direct gevolg van de uitstoot en vervuiling die de ISLA veroorzaakt. De wind komt op Curaçao vrijwel altijd uit dezelfde hoek, dus de woonwijken die ten westen van de ISLA liggen, krijgen eigenlijk altijd de vieze en giftige luchten over zich heen. Probleem is ook dat de raffinaderij ondertussen flink verouderd is door achterstallig (of geen?) onderhoud, waardoor de ISLA ruim tekort schiet voor de moderne milieu-eisen. Sinds de jaren ´80 werd de ISLA gebruikt door PdVSA, het staatsbedrijf uit Venezuela. Echter het laatste contract liep tot eind 2019 en door de problemen in Venezuela werd het contract niet verlengd. Sindsdien is de Curaçaose overheid hard op zoek naar een bedrijf dat de exploitatie wil overnemen, maar dat is tot nu toe (2023) nog niet gelukt. Dus vooralsnog is het vooral vervuiling van het uitzicht vanaf de Julianabrug met de vele schoorstenen, maar het kan zomaar zo zijn dat over een paar maanden de raffinaderij toch weer in bedrijf genomen wordt.

Politiek op Curaçao

De politiek op Curaçao is regelmatig niet echt serieus te noemen. Het maakt niet uit welke partij er aan de macht is, men geeft vrijwel continu een ‘brevet van onvermogen’ af. Soms lijkt het er zelfs op dat de politieke top er vooral zit om er zelf beter van te worden en baantjes uit te delen aan hun familie en vrienden. Bij elk gesprek op straat, in de snek of op internet waar de politiek bij ter sprake komt, hoor je steeds hetzelfde geluid: vrijwel iedereen vindt het te zot voor worden dat de politiek nooit eens daadkrachtig optreedt. Af en toe wordt er voor de schone schijn iets gedaan, maar bij de serieuze problemen als criminaliteit, armoede of gezondheidszorg gebeurt er weinig tot niets.
Op zich niet raar als je onder de ruim 150.000 inwoners onvoldoende politiek talent hebt om een land te leiden. Vergelijk het met een stad van een grootte als bv. Den Bosch waar we in Nederland al onze kabinetsleden vandaan zouden moeten halen, dat zou ook geen algemeen topniveau brengen. Maar op Curaçao gaat het nog een stapje verder. In 2023, ruim 12 jaar nadat Curaçao de status van een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden kreeg, zijn er 11 kabinetten geweest van 9 verschillende Minister-Presidenten. Dat geeft al aan dat er eigenlijk geen structureel beleid te voeren is. Tel daarbij op dat er in die 11 jaar (voormalig) diverse ministers zijn veroordeeld voor verduistering, oplichting, tot aan politieke moord en je krijgt een aardig beeld van de situatie. In elk westers land zou dat een opstand onder de bevolking veroorzaken; op Curaçao gaat men gewoon weer door met de dagelijkse dingen.

Dagelijks ritme

Poko poko (= rustig aan) lijkt wel de lijfspreuk voor de commerciële – of overheidsorganisaties. Even iets regelen bij de Belastingdienst, overstappen van internetprovider, een pakketje wegbrengen naar het postkantoor of een nieuwe auto op je naam laten schrijven: Je bent zo een halve dag verder en soms dan ook nog zonder resultaat. Klantgericht handelen is hier nog niet geïntroduceerd, de medewerkers lijken er soms vooral rekening mee te houden dat ze zich niet te moe willen maken of in het zweet willen werken. Aan de ene kant ergert iedereen zich hier aan, aan de andere kant heeft iedereen het geaccepteerd en gaat als mak schaapje in de rij staan (wat moet je anders?). Zie het als één van de charmes van Curaçao dat het niet zo gestresst gaat als in Nederland, maar als je wilt emigreren naar Curaçao moet je hier wel mee om kunnen gaan.

De oppervlakte van Curaçao

Een eiland als Curaçao is niet zo heel groot: ruim 60 km van west naar oost, en tussen de 4 en 15 km van noord naar zuid. En als dan ook nog de meeste activiteiten zich alleen in en rond Willemstad afspelen, dan ben je vrij beperkt in entertainment/uitjes (voor zowel volwassenen als voor kinderen) en lokaal een weekendje weg. De mooie strandjes heb je na een jaar allemaal wel gezien, het Christoffelpark is ook geen park om elk kwartaal te doen, en attracties als Sea Aquarium of Parke Tropikal doe je ook niet elke week. Natuurlijk kun je wel relatief makkelijk het vliegtuig pakken voor een weekendje weg naar Bonaire, Midden-Amerika of de VS, maar voor de dagelijkse uitjes op Curaçao is niet heel veel keuze.

Ongedierte op Curaçao

In het tropische klimaat (en met de hierboven al genoemde vervuiling) heb je bijna vanzelfsprekend ook te maken met ongedierte. De leguanen in de tuin en de hagedisjes in huis zijn geen probleem: die doen niets en hebben nog wel hun ’tropische charme’. Maar de kakkerlakken, mieren, muggen, ratten, termieten, vliegen, etc. zijn minder leuk. Vooral de muggen kunnen flink irritant zijn. Als je hier enkele maanden bent, dan heb je geen last meer van enorme muggenbulten, maar tot die tijd zul je met flinke rode bulten rondlopen. Maar dan heb je uiteraard nog wel de gevaarlijke virus-ziektes als Dengue, Zika of Chikungunya, die gemakkelijk en snel via een mug verspreid worden. Momenteel zijn deze ziektes niet echt aan de orde op Curacao, maar je kan zeker ook niet zeggen dat het helemaal niet meer is (m.n. Dengue).
Eigenlijk ben je continu “in gevecht” met het ongedierte. Geen etensresten laten liggen want in “no time” hebben de mieren het gevonden. Elke ochtend een rondje door de keuken om mogelijke dode kakkerlakken weg te halen, bij het eten de vliegen van je boterham wegslaan, etc. Uiteraard is er wel e.e.a. te doen met bestrijdingsmiddeltjes en goed schoonmaken, maar toch zul je er mee moeten leren leven.

Beperkte mobiliteit in Curaçao

Vrijwel al het vervoer op Curaçao gaat per auto. Soms zie je een scooter (toeristen of studenten) en fietsers zie je alleen als sportieve ontspanning op de racefiets of mountainbike. Lopen is eigenlijk geen optie door de temperatuur en het gebrek aan degelijke voetpaden. Er is wel een vorm van openbaar vervoer met de taxibusjes die rondrijden, maar dan is het maar afwachten wanneer ze langs rijden, of je er nog in past, en welke route hij nog neemt voor hij jou op je bestemming afzet. De uitdaging hierbij is dus dat je je kinderen (ook tieners) altijd met de auto moet wegbrengen en ophalen, totdat ze zelf hun rijbewijs hebben. De grote bussen (‘konvooi’ geheten) zijn op zich o.k., maar rijden beperkt en op zich is wachten op de bus in de volle zon ook geen pretje.

Je persoonlijke financiële situatie

Ga niet emigreren naar Curaçao als je niet voldoende geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien totdat je een steady inkomen hebt!! Maak niet de vergissing die veel mensen maken: Curaçao is niet goedkoop! Alles bij elkaar zal de ‘cost of living’ minimaal net zo hoog zijn als wat je in Nederland gewend bent. Als je mooie plannen hebt om een eigen bedrij te beginnen, bereid je er dan op voor dat het zeker twee keer zo lang zal duren dan je vooraf denkt om je plannen werkelijkheid te laten worden (zie ook de opmerkingen hierboven over het tempo op Curaçao). Met slechts een paar duizend euro spaargeld kun je het dan best zwaar krijgen als je nieuwe werk toch net iets langer op zich laat wachten, of als de klanten van je nieuwe bedrijfje toch allemaal net even later betalen dan je dacht. Zorg dus voor voldoende financiële back-up!

Geen uitkering

Curaçao is dan wel onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, de sociale vangnetten zijn niet te vergelijken met die in Nederland. Als je je baan kwijt raakt, is het jammer, dan is er geen inkomen. De AOW is erg karig en zal je geen relaxte oude dag brengen als je niet iets extra’s spaart of op familie kan terugvallen. De Bijstand (Onderstand, op Curaçao) is veel soberder opgezet dan in Nederland. Kinderopvangtoeslag kennen ze niet. En ga zo maar door. Lees je goed in over deze sociale voorzieningen en bekijk in hoeverre dit impact op jouw leven kan gaan krijgen.

Emigreren naar Curaçao is anders dan een vakantie

Waarschijnlijk ben je verliefd geworden op Curaçao tijdens een vakantie op dit heerlijke eiland. Maar ja… als je op Curaçao gaat wonen kun je niet continu vakantie vieren. Er moet gewerkt worden, je gaat gewoon naar de supermarkt voor je boodschappen, je kinderen moeten gewoon naar school, je gaat niet elke avond uit eten en het strand en het zwembad hoef je na een tijdje ook niet meer elke dag te zien. Uiteindelijk blijft er dan weinig over van dat heerlijke vakantiegevoel.
Natuurlijk kun je na het werk en in het weekend nog flink het vakantiegevoel oppoetsen; tenslotte is het altijd zonnig, zie je overal de palmbomen om je heen en is het strand nooit ver weg. Maar het ‘normale leventje’ is natuurlijk niet hetzelfde als vakantie op Curaçao!

Denk na

Laat je niet direct ontmoedigen door deze aspecten van Curaçao die mogelijk je avontuur op Curaçao negatief kunnen beïnvloeden. Maar neem ze wel mee in je overwegingen om je plannen echt uit te voeren, of toch nog even niet te doen. Of als je gaat met misschien wel enige twijfel, maak je vertrek niet direct al helemaal definitief. Verkoop je huis in Nederland niet gelijk (als dat financieel mogelijk is), en verscheep niet direct je complete inboedel.
Staar je niet blind op de witte zandstranden met de palmbomen! En bekijk het positief: Als deze 10 punten jou niet zo veel doen, dan is dat een bevestiging dat je zeker naar Curaçao moet! 🙂 En lees voor ter compensatie de 10 argumenten om juist zeker wél te emigreren naar Curaçao!

Disclaimer: Bovenstaande informatie is gebaseerd op ervaringen van diverse Nederlanders die op Curaçao gewoond hebben of er nog wonen. Niemand van de personen die hiervoor benaderd zijn had al deze argumenten als negatieve ervaring benoemd. De informatie is dan ook vooral bedoeld als waarschuwing voor mogelijke tegenvallers omdat de situatie anders is dan in Nederland en wil niet zeggen dat het per definitie slechter is. De eerste gedachten bij Curaçao zijn vooral ‘zon & zee’, en terecht! Maar laat dat niet het enige zijn dat je meeneemt in je overweging om te verhuizen naar Curaçao. Curaçao is echt een heerlijk eiland om te wonen, maar -zoals overal- kent het ook minpunten.