Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top
NaarCuracao.com / Emigreren naar Curacao – zeker weten?

Emigreren naar Curaçao – zeker weten?

Emigreren naar Curaçao - misschien toch niet?
De argumenten om te emigreren naar Curaçao ken je ondertussen wel; die hebben je ook genoeg getriggerd om dit blog te gaan lezen. Je wilt naar Curaçao emigreren, maar uiteraard is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Om een eerlijk beeld te geven hier een aantal redenen om aan te geven dat Curaçao niet alleen maar positieve aspecten heeft.

Seminar “Emigratie naar Curaçao”

Wil je misschien verhuizen naar Curaçao of zit je al midden in de voorbereiding van de (tijdelijke) emigratie? Kom dan naar het seminar “Emigratie naar Curaçao”, waarbij echt álle relevante info voorbij komt. Ook interessant voor stage en sabbatical!
> Meer info & aanmelden

Politiek op Curaçao

De politiek op Curaçao is een lachertje. Het maakt niet uit welke partij er aan de macht is, men geeft vrijwel continu een ‘brevet van onvermogen’ af. Soms lijkt het er zelfs op dat de politieke top er vooral zit om er zelf beter van te worden en baantjes uit te delen aan hun familie en vrienden. Bij elk gesprek op straat, in de snek of op internet waar de politiek bij ter sprake komt, hoor je steeds hetzelfde geluid: vrijwel iedereen vindt het te zot voor worden dat de politiek nooit eens daadkrachtig optreedt. Af en toe wordt er voor de schone schijn iets gedaan, maar bij de serieuze problemen als criminaliteit, armoede of gezondheidszorg gebeurt er weinig tot niets.
Op zich niet raar als je onder de ruim 150.000 inwoners onvoldoende politiek talent hebt om een land te leiden. Vergelijk het met Apeldoorn waar we in Nederland al onze kabinetsleden vandaan zouden moeten halen, dat zou ook geen algemeen topniveau brengen. Maar doe dan niet zo uit de hoogte dat je er alles aan doet om problemen op te lossen, terwijl iedereen ziet dat het niet zo is. Als een onderzoeksjournalist komt met overtuigende bewijzen over een politiek schandaal, dan gaat de regering niet de discussie aan, maar proberen ze de journalist in diskrediet te brengen, en komen ze met reacties als “wij hoeven niets te bewijzen, want het is gewoon zoals wij zeggen dat het is”. Kortom: Qua politiek is het niet tiptop in orde, los van je persoonlijke politieke voorkeur. Dit blijkt o.a. wel uit het feit dat voormalig premier Gerrit Schotte in het voorjaar 2016 is veroordeeld tot 3 jaar cel omdat hij verdacht wordt van diverse witwas-praktijken en meerdere gevallen van valsheid in geschriften.
De resultaten van een onderzoek (voorjaar 2016) bevestigen de situatie: Ruim 95% heeft geen vertrouwen in het kabinet, het parlement en de politieke partijen. Dus ongeveer alleen de betrokkenen zelf en hun familie en vrienden geeft aan er nog in te geloven. In elk westers land zou dat een opstand onder de bevolking veroorzaken; op Curaçao gaat men gewoon weer door met de dagelijkse dingen.

Criminaliteit op Curaçao

Helaas heeft Curaçao flink te maken met criminaliteit. Je hebt er over de hele wereld last van uiteraard, maar op Curaçao is het regelmatig mis. Niet voor niets heeft vrijwel elke woning wel een bepaalde vorm van bescherming: hoge muren met glasscherven bovenop om het huis, honden, metalen hekken voor alle ramen en deuren of de resorts met bewaking bij de gate. Het aantal moord en doodslag ligt redelijk stabiel op Curaçao: 21 in 2013, 22 in 2014 en 21 in 2015. Op ruim 150.000 inwoners is dat vrij veel. Ter vergelijk: in Nederland ligt het gemiddelde de afgelopen jaren op nog geen 2 moorden per 150.000 inwoners), zijn er gewapende overvallen en auto’s zijn ook vaak een mooi doelwit. De oplossing hiervoor ligt voor een groot deel bij de overheid, die helaas niet of nauwelijks optreedt of structureel preventieve actie onderneemt. Politie zie je te weinig op straat en ze werken op een veel te laag tempo. De verantwoordelijke ministers kondigen bij hun aantreden meestal een nieuwe aanpak aan waarvan “de boeven nu echt bang moeten worden.” Maar de ervaring leert dat het wel meevalt met het harde aanpakken van die boeven.
Aan de andere kant is het zeker niet zo dat je ’s avonds niet meer over straat zou kunnen. Alleen al door de sociale controle van de drukte op straat hebben wij ons hier nog geen moment onveilig gevoeld. Wel moet je uiteraard een beetje opletten welke straten je inloopt, zoals in vrijwel elke stad in deze wereld en ook in Nederland!

Vervuiling op Curaçao

Op Curaçao heb je nog volop mooie ongerepte natuur. Maar helaas lijkt het bij een deel van de bevolking de normaalste zaak van de wereld om je (grof) vuil op straat neer te gooien. Of het nou gaat om een leeg plastic flesje of een kapotte wasmachine, er wordt weinig over nagedacht om het verantwoord weg te gooien. Je ziet dan ook overal zwerfafval liggen, vergane auto’s in tuinen en in de natuurgebieden is het soms helemaal triest met de bergen troep die daar zomaar zijn neergegooid. Het lijkt toch vooral een mentaliteitskwestie, maar ook hier zou de overheid beter kunnen presteren met handhaving.

ISLA

Isla Curaçao emigreren ... zeker weten...?

De vervuiling van de Isla met op de achtergrond de Julianabrug

Een ander aspect qua vervuiling is de raffinaderij ISLA, midden in Willemstad. Onderzoek heeft aangetoond dat er jaarlijks minimaal 18 mensen vroegtijdig overlijden als direct gevolg van de uitstoot en vervuiling die de ISLA veroorzaakt. De wind komt op Curaçao vrijwel altijd uit dezelfde hoek, dus de woonwijken die te noorden en westen van de ISLA liggen, krijgen eigenlijk altijd de vieze luchten over zich heen. Zelf hebben wij een maandje onder de rook van de ISLA gewoond. Vrijwel dagelijks roken we de stank en lag er zwarte stof op de porch. Probleem hierbij is dat er in het verleden is besloten dat de economische voordelen belangrijker zijn dan de problemen die de ISLA veroorzaakt. De ISLA (eigendom van Curaçao maar verhuurd aan Venezuela) is dan ook sterk verouderd, en zorgt er voor dat gerekend per inwoner Curaçao één van de meest vervuilende landen ter wereld is. In 2019 loopt het contract met Venezuela af, maar er is al een deal gemaakt met China die de huur over zal nemen.

Poko poko

Poko poko (= rustig aan) lijkt wel de lijfspreuk voor de commerciële – of overheidsorganisaties. Even iets regelen bij de Belastingdienst, overstappen van internetprovider, een pakketje wegbrengen naar het postkantoor of een nieuwe auto op je naam laten schrijven: Je bent zo een halve dag verder en vaak zonder resultaat. Klantgericht handelen is hier nog niet geïntroduceerd, dus de medewerkers lijken er soms vooral rekening mee te houden dat ze zich niet te moe willen maken of in het zweet willen werken. Aan de ene kant ergert iedereen zich hier aan, aan de andere kant heeft iedereen het geaccepteerd en gaat als mak schaapje in de rij staan (wat moet je anders?). Zie het als één van de charmes van Curaçao dat het niet zo gestresst gaat als in Nederland, maar als je wilt emigreren naar Curaçao moet je hier wel mee om kunnen gaan. Update mei 2016: Er zijn meerdere signalen dat het sinds een jaartje sneller gaat bij de overheid omdat processen geautomatiseerd zijn!

De oppervlakte van Curaçao

Een eiland als Curaçao is niet zo heel groot: ruim 60 km van west naar oost, en tussen de 4 en 15 km van noord naar zuid. En als dan ook nog de meeste activiteiten zich alleen in en rond Willemstad afspelen, dan ben je vrij beperkt in entertainment/uitjes (voor zowel volwassenen als voor kinderen) en lokaal een weekendje weg. De mooie strandjes heb je na een jaar allemaal wel gezien, het Christoffelpark is ook geen park om jaarlijks elk kwartaal te doen, en attracties als Sea Aquarium of Parke Tropikal doe je ook niet elke week. Natuurlijk kun je wel relatief makkelijk het vliegtuig pakken voor een weekendje weg naar Midden-Amerika, Zuid-Amerika of de VS, maar voor de dagelijkse uitjes op Curaçao is niet heel veel keuze.

Ongedierte op Curaçao

In het tropische klimaat (en met de hierboven al genoemde vervuiling) heb je bijna vanzelfsprekend ook te maken met ongedierte. De leguanen in de tuin en de hagedisjes in huis zijn geen probleem: die doen niets en hebben nog wel hun ‘tropische charme’. Maar de kakkerlakken, mieren, muggen, ratten, termieten, vliegen, etc. zijn minder leuk. Vooral de muggen kunnen flink irritant zijn. Als je hier enkele maanden bent, dan heb je geen last meer van enorme muggenbulten, maar tot die tijd zul je met flinke rode bulten rondlopen. Maar dan heb je uiteraard nog wel de gevaarlijke virus-ziektes als Dengue, Zika of Chikungunya, die gemakkelijk en snel via een mug verspreid worden.
Eigenlijk ben je continu “in gevecht” met het ongedierte: geen etensresten laten liggen want in “no time” hebben de mieren het gevonden. Elke ochtend een rondje door de keuken om de dode kakkerlakken weg te halen, bij het eten de vliegen van je boterham wegslaan, etc.
Uiteraard is er wel e.e.a. te doen met bestrijdingsmiddeltjes en goed schoonmaken, maar toch zul je er mee moeten leren leven.

Beperkte mobiliteit in Curaçao

Vrijwel al het vervoer op Curaçao gaat per auto. Soms zie je een scooter (toeristen of studenten) en fietsers zie je alleen als sportieve ontspanning op de racefiets of mountainbike. Lopen is eigenlijk geen optie door de temperatuur en het gebrek aan degelijke voetpaden. Er is wel een vorm van openbaar vervoer met de taxibusjes die rondrijden, maar dan is het maar afwachten wanneer ze langs rijden, of je er nog in past, en welke route hij nog neemt voor hij jou op je bestemming afzet. De uitdaging hierbij is dus dat je je kinderen (ook tieners) altijd met de auto moet wegbrengen en ophalen, totdat ze zelf hun rijbewijs hebben.

Je persoonlijke financiële situatie

Ga niet emigreren naar Curaçao als je niet voldoende geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien totdat je een steady inkomen hebt!! Maak niet de vergissing die veel mensen maken: Curaçao is niet goedkoop! Alles bij elkaar zal de ‘cost of living’ misschien wel iets goedkoper zijn dan in Nederland, maar uiteindelijk heb je toch best wel wat geld nodig om rond te komen. Als je mooie plannen hebt om een eigen bedrijfje te beginnen, bereid je er dan op voor dat het zeker twee keer zo lang zal duren dan je vooraf denkt om je plannen werkelijkheid te laten worden (zie ook de opmerkingen hierboven over het tempo op Curaçao). Met slechts een paar duizend euro spaargeld kun je het dan best zwaar krijgen als je nieuwe werk toch net iets langer op zich laat wachten, of als de klanten van je nieuwe bedrijfje toch allemaal net even later betalen dan je dacht. Zorg dus voor voldoende financiële back-up!

Geen sociale vangnetten

Curaçao is dan wel onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, de sociale vangnetten zijn niet te vergelijken met die in Nederland. Als je je baan kwijt raakt, is het jammer, dan is er geen inkomen. De AOW is erg karig en zal je geen relaxte oude dag brengen als je niet iets extra’s spaart of op familie kan terugvallen. De WAO is veel soberder opgezet dan in Nederland. Kinderopvangtoeslag kennen ze hier niet. En ga zo maar door. Lees je goed in over deze sociale voorzieningen en bekijk in hoeverre dit impact op jouw leven kan gaan krijgen.

Emigreren naar Curaçao is anders dan een vakantie

Waarschijnlijk ben je verliefd geworden op Curaçao tijdens een vakantie op dit heerlijke eiland. Maar ja… als je op Curaçao gaat wonen kun je niet continu vakantie vieren. Er moet gewerkt worden, je gaat gewoon naar de supermarkt voor je boodschappen, je kinderen moeten gewoon naar school, je gaat niet elke avond uit eten en het strand en het zwembad hoef je na een tijdje ook niet meer elke dag te zien. Uiteindelijk blijft er dan weinig over van dat heerlijke vakantiegevoel.
Natuurlijk kun je na het werk en in het weekend nog flink het vakantiegevoel oppoetsen; tenslotte is het altijd zonnig, zie je overal de palmbomen om je heen en is het strand nooit ver weg. Maar het ‘normale leventje’ is natuurlijk niet hetzelfde als vakantie op Curaçao!

Denk na

Laat je niet direct ontmoedigen door deze aspecten van Curaçao die mogelijk je avontuur op Curaçao negatief kunnen beïnvloeden. Maar neem ze wel mee in je overwegingen om je plannen echt uit te voeren, of toch nog even niet te doen. Of als je gaat met misschien wel enige twijfel, maak je vertrek niet direct al helemaal definitief. Verkoop je huis in Nederland niet gelijk (als dat financieel mogelijk is), en verscheep niet direct je complete inboedel.
Staar je niet blind op de witte zandstranden met de palmbomen! En bekijk het positief: Als deze 10 punten jou niet zo veel doen, dan is dat een bevestiging dat je zeker naar Curaçao moet! 🙂 En lees voor ter compensatie de 10 argumenten om juist zeker wél te emigreren naar Curaçao!

Disclaimer: Bovenstaande informatie is gebaseerd op ervaringen van diverse Nederlanders die op Curaçao gewoond hebben of er nog wonen. Niemand van de personen die hiervoor benaderd zijn had alle 10 de argumenten als ervaring benoemd. De informatie is dan ook vooral bedoeld als waarschuwing voor mogelijke tegenvallers omdat de situatie anders is dan in Nederland en wil niet zeggen dat het per definitie slechter is. De eerste gedachten bij Curaçao zijn vooral ‘zon & zee’, en terecht! Maar laat dat niet het enige zijn dat je meeneemt in je overweging om te verhuizen naar Curaçao. Curaçao is echt een heerlijk eiland om te wonen, maar -net zoals overal- kent het ook minpunten.

Waarschijnlijk ook interessant om te lezen

kosten sabbatical curacao cost daily living goedkoop naar curacao curacao op televisie wonen curacao werk curacao nederland op curacao papiaments leren
Of lees het blog over ons sabbatical in Curacao!