Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top
NaarCuracao.com / Werken op Curaçao / Solliciteren op Curacao – 10 tips

Solliciteren op Curaçao

solliciteren curacao
Het lijkt zo mooi, wonen in het paradijs van Curaçao. Maar ja, er moet ook wel geld verdiend worden dus je zult werk moeten vinden. En dan wordt het vaak moeilijk; solliciteren op Curaçao vanuit Nederland blijkt in de praktijk niet zomaar even te doen. We geven je 10 tips om meer kans op succes te hebben bij een sollicitatie op Curaçao.

Seminar “Emigratie naar Curaçao”

Wil je misschien verhuizen naar Curaçao of zit je al midden in de voorbereiding van de (tijdelijke) emigratie? Kom dan naar het seminar “Emigratie naar Curaçao”, waarbij echt álle relevante info voorbij komt. Ook interessant voor stage en sabbatical!
> Meer info & aanmelden

10 tips bij solliciteren op Curacao

Solliciteren in een ander land is sowieso moeilijker. Een andere cultuur, moeilijker contact met elkaar, etc.: het helpt allemaal niet mee. Toch zijn er veel factoren die je succes bepalen bij het solliciteren op Curacao, waar je zelf invloed op hebt. Hoe beter je inspeelt op alle factoren, hoe groter de kans op een succesvolle sollicitatie in Curacao!

1. Plan een oriënterende vakantie

Neem nette kleding mee als je gaat solliciteren op Curacao!Het staat bij meer onderwerpen vermeld op NaarCuracao.com, maar zeker als je werk zoekt op Curacao is het absoluut aan te raden om ter oriëntatie een vakantie naar Curacao te maken. Plan vooraf bezoeken bij recruiters (bv. Balance Recruitment) of uitzendbureaus (bv. Excellent). Dan krijg je een goed beeld van de mogelijkheden, de beschikbare vacatures en -niet onbelangrijk!- zij krijgen door je persoonlijke bezoek goed door dat je echt serieus bent. Het blijkt dat veel mensen die alleen maar via mail werk zoeken uiteindelijk nooit naar Curacao gaan. Laat zien dat jij een serieuze kandidaat bent, ook al kost het extra tijd en geld! O ja, Curacao mag dan wel een vakantie-eiland zijn: neem op deze reis wel zakelijke kleding mee!

2. Bepaal je emigratie-datum

Zorg dat je een concrete datum weet wanneer je ook echt definitief naar Curacao zult vertrekken. Werkgevers houden geen baan vrij voor kandidaten die “misschien komen”. Voor jezelf heeft het ook een voordeel als je redelijk concreet bent in je datum: de vacatures die al (ruim) voor die datum moeten worden ingevuld hoef je geen tijd meer aan te besteden.

3. Het draait om persoonlijk contact!

Persoonlijk solliciteren op Curacao levert zo veel meer op dan alleen een mailtje sturen!De cultuur op Curacao draait om persoonlijk contact. Ben je in Nederland gewend om heel veel via e-mail te communiceren, als je gaat solliciteren op Curacao zul je waarschijnlijk niet eens eens een reactie krijgen als je alleen een e-mail stuurt.
Persoonlijk contact is echt een must. Probeer vooraf al telefonisch contact te krijgen met de betreffende manager, en als je op Curacao bent moet je zeker persoonlijk langs gaan. Dat geeft echt veel meer kans op een vervolg voor je sollicitatie op Curacao dan alleen een mailtje sturen dat je wel interesse hebt. N.B.: Gebruik dit ook in je voordeel! Zodra je een ontmoeting met een leidinggevende hebt gehad, kun je hem of haar makkelijker benaderen voor aanvullende info of om jezelf weer even in beeld te brengen.

4. Werk aan je netwerk

Curacao is echt een eiland van “ons kent ons”. Zeker onder de Nederlanders op het eiland is het een relatief klein wereldje. Niet dat iedereen continu met elkaar contact heeft, maar als je bv. tijdens een Happy Hour een local aanspreekt heb je wel een redelijke kans dat hij of zij je een stapje dichter bij een baan kan brengen.
Sowieso is de zakelijke cultuur op Curacao veel meer van het “elkaar gunnen”, zeker op de functies van hoger niveau. Voor solliciteren op Curacao lijkt het soms echt veel belangrijker wie je kent dan wie je bent!

5. Spread the word

spread the wordPak elke mogelijkheid aan om bij mensen op Curacao duidelijk te maken dat je aan het solliciteren bent. Zie het puntje hierboven: de netwerkjes zijn er wel op Curacao, je moet alleen je eigen kans zo groot mogelijk maken dat iemand uit een interessant netwerkje te horen krijgt van jouw zoektocht!

6. Weet wat je wilt en wat je kan

Veel mensen die naar Curacao willen, geven aan dat het niet uitmaakt welke baan ze kunnen krijgen, ze staan open voor alles. Deze open houding lijkt goed maar kan tegen je gaan werken: Leuk dat jij er voor open staat om in een voor jou compleet nieuwe branche aan de slag te gaan, maar de werkgever heeft toch liever iemand met ervaring, oprechte interesse en/of een opleiding in die richting. Het komt sterker over als je duidelijk aan kunt geven wat je ervaring is en wat voor specifieke wensen/eisen je hebt voor een nieuwe baan.

7. Vergeet de Nederlandse arbeidsvoorwaarden

Realiseer je dat het qua arbeidsvoorwaarden een stuk minder zal zijn dan wat je in Nederland gewend bent. Je salaris zal minder zijn en ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn minimaal op Curacao. En mocht het misgaan met je baan: ook de sociale vangnetten zijn zeer beperkt op Curacao.

8. Wees realistisch over de ‘cost of living’

Veel mensen maken de fout dat ze denken dat wonen op Curacao een stuk goedkoper is dan wonen in Nederland. Helaas blijkt dat de ‘cost of living’ op Curacao vergelijkbaar is met die in Nederland, of zelfs hoger. Dus puntje 7 (lager salaris) en puntje 8 (vergelijkbare cost of living) is echt wel iets om goed over na te denken. Als je voor een vergelijkbare baan gaat als wat je in Nederland hebt, dan zul je waarschijnlijk een tweede baantje er bij moeten nemen of je leven op Curacao wat soberder moeten inrichten.

9. Leer Papiamentu

Ook al is Nederlands nog steeds gewoon een officiële taal op Curacao, als je op Curacao gaat wonen kun je pas echt integreren (zowel sociaal als zakelijk) als je Papiamentu spreekt. Uiteraard kun je al in Nederland beginnen met een cursus Papiaments, en het zal bij een mogelijke werkgever positief opvallen als je een paar woordjes Papiamentu kunt spreken tijdens een sollicitatie.

10. Reageer op concrete vacatures

Losse flodders zullen zelden resultaat opleveren, dat geldt zeker ook voor solliciteren op Curacao. Het sturen van open sollicitaties zal dan meestal succesvol zijn. Je mag al blij zijn als er een reactie komt als je een open sollicitatie hebt gestuurd naar een bedrijf op Curacao. Vacatures kun je online o.a. vinden op de websites van de Curacaose kranten Amigoe en Antilliaans Dagblad.

Actuele vacatures

Op de pagina Vacatures Curacao vind je een actueel aanbod van vacatures op Curacao van Balance Recruitment en Excellent Uitzendbureaus. Het zijn vacatures waar deze bureaus van denken dat deze functies bij uitstek geschikt zijn voor mensen die vanuit Nederland (terug) willen emigreren naar Curacao.
> Bekijk Vacatures Curacao

× Kan ik je helpen?