auto curacao

Auto op Curacao

Een auto op Curacao is eigenlijk wel noodzakelijk om ergens te komen. Lees hier alles over het verschepen van je auto, het kopen van een auto, de wegenbelasting, je rijbewijs en de autokeuring op Curacao.

Auto mee naar Curacao

Als je voor langere tijd naar Curacao gaat, kun je overwegen om je auto per container naar Curacao te laten verschepen. Maar voor je dat doet, moet je even goed de voor- en nadelen daarvan overwegen. N.b.: dit is ons advies, het zijn geen vereisten van de Curaçaose overheid.

Auto WÉL meenemen

De auto is nog minimaal ongeveer € 7.000 waard

De auto is minder waard, maar je wilt hem oprijden of op Curacao verkopen

Je auto is technisch nog in prima conditie

Auto NIET meenemen

Auto is korter dan 1 jaar in privébezit

Je gaat binnen een jaar of twee weer terug naar NL

Je rijdt een Europees en/of exclusief merk dat geen officiële vertegenwoordiging heeft op Curacao en je kunt niet zelf je auto-onderhoud doen

Binnen je huishouden neem je al een ander voertuig (dus ook evt. een motorfiets) mee die meer geld waard is.

Europese automerken op Curacao

Zoek vooraf uit of het merk van jouw auto een merk-vertegenwoordiging heeft op Curacao. Over het algemeen zijn Europese automerken niet allemaal aanwezig op het eiland. Japanse en Koreaanse auto’s zie je volop op Curaçao, ook Amerikaanse merken (vooral de pick-ups) zijn goed vertegenwoordigd. Na een online zoektocht hebben we deze opsomming van automerken die op Curaçao aanwezig met een officiële garage: AudiSeat, Kia, Peugeot, Great WallRenault, Fiat, Toyota – Lexus, Ford, Hyundai, BMW, Mitsubishi, MercedesVolkswagen en Mazda.

Geen officiële dealer

Van o.a. Citroën, Opel, Volvo en Alfa Romeo hebben we geen officiële dealer op Curaçao kunnen vinden. Dat wil niet zeggen dat er geen service mogelijk is op Curaçao, maar er is geen officiële vertegenwoordiging vanuit het automerk zelf. Zo kun je voor onderhoud prima terecht bij Dario’s On Location Car Service.

Auto mee naar Curacao: wel of geen invoerrechten

Een belangrijke factor om je auto wel of niet mee te nemen naar Curacao is uiteraard of je er dan wel of geen invoerrechten over moet betalen. Een auto mag je vrij van invoerrechten importeren naar Curacao als je voldoet aan deze regels:

  • De auto is minimaal één jaar in jouw privébezit, én
  • je hebt binnen je huishouden niet al een andere auto vrij van invoerrechten geïmporteerd, én
  • de administratie rond het importeren van je auto moet binnen 6 maanden nadat je op Curaçao bent ingeschreven als inwoner.

Alleen als alle drie deze regels gevolgd worden, kun je een auto vrij van invoerrechten importeren op Curaçao. Hier zijn verder geen uitzonderingen op mogelijk. Voldoe je niet aan minimaal één van deze regels, dan zul je 27% invoerrechten moeten betalen, plus nog 9% Omzetbelasting over de CIF-waarde van de auto (= actuele waarde van de auto + kosten verscheping incl. verzekering). De actuele waarde van de auto mag je zelf bepalen, waarbij de douane op Curacao zal beoordelen of dat redelijk is. Let op: een lease-auto telt niet als privébezit.

image 8

Auto registreren op Curacao

Als je je auto door de douane hebt gekregen (met of zonder invoerrechten), dan moet je auto nog op Curacao geregistreerd worden. Hiervoor moet je een aantal stappen doorlopen om je auto correct verzekerd en geregistreerd te krijgen:

Stap 1

Ga met je Nederlandse kentekenbewijs en eventuele BM-verklaring, vanuit Nederland (Ja, je no-claimkorting uit Nederland kun je meenemen!!) naar een verzekeringsmaatschappij. Je verzekert de auto minimaal verplichte WA met een tijdelijke verzekering tot dat de auto geregistreerd is.

Stap 2

Met je verzekeringsbewijs, Nederlandse kentekenbewijs, je eigen identiteitspapieren en het formulier ‘registratie Personenvoertuig verhuisboedel’ (die krijg je van de douane, met stempel) ga je naar het keuringslokaal in Parera. Daar wordt een Curacaos kentekennummer toegekend en maak je gelijk een afspraak voor een keuring. Let op: wel eerst online een afspraak maken!

Stap 3

Vervolgens ga je terug naar je verzekering om je kentekennummer op je verzekeringsbewijs te laten registreren. Let op!! Totdat deze stap is uitgevoerd is je auto nog niet verzekerd en mag je er dus nog niet mee de weg op!

Stap 4

Nadat je auto gekeurd is (kosten NAF 30) krijg je een keuringskaart. Met die keuringskaart én verzekeringsbewijs ga je naar de Eilandsontvanger (Belastingkantoor bij het World Trade Center in Piscadera). Maandag t/m vrijdag van 07:45 tot 15:30). Na betaling van de Wegenbelasting krijg je je kentekenplaat.

Plaats de kentekenplaat op je auto en de auto is volgens het juiste proces geregistreerd, gekeurd en verzekerd. Nu mag je met de auto heerlijk het eiland gaan verkennen!

Aankoopkeuring tweedehandsauto

Als je op Curacao een tweedehands auto koopt, moet je wel heel goed weten wat je koopt. Je hebt bv. geen BOVAG-garantie o.i.d. en garantie vanuit de verkopende partij is beperkt of helemaal niet mogelijk. LET GOED OP: De meeste verkopers van tweedehands auto’s verkopen de auto zoals zij hem gekregen hebben, dus zonder dat schades en gebreken gerepareerd zijn! Krijgt een dealer de auto met 4 lekke banden, dan koop jij de auto ook met 4 lekke banden. Nou zijn die lekke banden nog wel makkelijk herkenbaar, maar de gebreken onder de motorkap zijn vaak wat moeilijker te zijn voor de gemiddelde auto-koper.

Dario’s On Location Car Service

Vandaar dat het heel gebruikelijk is dat de koper van een tweedehands auto de auto vóór aankoop laat keuren door een onafhankelijke partij. Vaak zal de verkoper aanbieden om even langs een keuringsstation te rijden, maar meestal is dat dan een vriendje van hem die de keuring uit zal voeren en al snel zal aangeven dat de auto in prima conditie verkeerd (in ruil voor een ‘gevuld envelopje’). Maar ja, na aankoop blijkt dan toch dat er wel het één en ander niet helemaal in orde is met de auto, maar dan is het al te laat…
Graag willen we je daarom adviseren om je aankoopkeuring uit te laten voeren door Dario’s On Location Car Service. Dario komt naar de verkopende partij (of je maakt tijdens de testrit een geplande tussenstop bij Dario) en hij zal een onafhankelijke keuring uitvoeren. Ongeacht de auto hanteert Dario een vast tarief voor aankoopkeuringen. Als Dario naar een locatie buiten Willemstad moet rijden, dan is het mogelijk dat er voorrijkosten berekend worden. Even ons advies: ongetwijfeld zul je “via via” van iemand horen die de keuring voordeliger kan uitvoeren, maar bij Dario ben je er zeker van dat de keuring ook echt degelijk, grondig en eerlijk uitgevoerd zal worden.
Twee dingen waar je even aan moet denken: om zijn drukke planning waar te kunnen maken werkt Dario alleen op afspraak (maandag t/m vrijdag, van 09:00 tot 17:00), dus ‘even tussendoor’ iets regelen gaat niet. En Dario is alleen via Whatsapp bereikbaar; als hij net onder een auto ligt te sleutelen kan hij niet even de telefoon opnemen. Je kunt Dario een Whatsapp bericht sturen, of stuur een berichtje via Facebook. En nog een tip: Dario kun je eigenlijk gewoon altijd een appje sturen om problemen met je auto op te lossen. Dario is echt een begrip aan het worden op het eiland door zijn professionele aanpak, de kwaliteit die hij levert en omdat hij gewoon zijn afspraken nakomt.

Auto huren of kopen?

Als je tijdelijk naar Curacao gaat (bv. voor een stage of sabbatical) zul je waarschijnlijk twijfelen of je een auto moet kopen of huren. Het is een beetje afhankelijk van je situatie en wat voor auto je zoekt, maar zowel huren als kopen van een auto op Curacao kan interessant zijn.

Auto kopen op Curacao

Als je een auto wilt kopen op Curacao, kun je terecht bij de diverse automerken die nieuwe auto’s en occasions aanbieden. Voor een tweedehands auto kun je ook terecht bij diverse autohandelaren of particulieren via internet. Check bv. eens AutoCuracao en 2ehandscuracao op Facebook. Wil je bij een handelaar kopen, dan zijn er -net als in Nederland- ook minder betrouwbare verkopers.

Koopproces bij een occasion op Curacao

Koop je een tweedehands auto op Curacao, dan heb je ook weer een aantal deuren af te lopen voor je lekker in je nieuw aangeschafte auto kunt rijden:

  1. Koper én verkoper moeten samen naar de Belastingdienst (Belastingkantoor bij het World Trade Center in Piscadera. Maandag t/m vrijdag van 07:45 tot 15:30) om een Tegenaangifte formulier (roze formuliertje) in te vullen en in te leveren. Kan of wil de verkoper niet mee, dan is het meestal ook voldoende om een kwitantie van de aankoop mee te nemen plus een kopietje van het id-bewijs van de verkoper.
  2. Als koper ga je met jouw kopie van dat Tegenaangifte formulier naar het Keuringslokaal in Parera om de auto over te schrijven en de keuringskaart op jouw naam te laten zetten.
  3. Vervolgens ga je als nieuwe eigenaar de autoverzekering regelen, …
  4. … en daarna weer met het verzekeringsbewijs naar de Belastingdienst om de motorrijtuigenbelasting op naam van de koper te laten zetten (geel formuliertje).

Benodigde documenten bij dit traject:

  • Een Sedula of rijbewijs (Je kunt dus ook een auto kopen ook als je je niet in laat schrijven op Curacao!) van de koper
  • Kopie identiteitsbewijs (Sedula of paspoort) van de verkoper
  • Kopie van het Tegenaangifte formulier (roze formuliertje)
  • Kwitantie van de koop van de auto (koopcontract, door beide ondertekend), met handtekening van de verkoper dat betaling volledig is gedaan.
  • De oude keuringskaart van de auto (van de verkoper dus)

Als je je auto koopt via een dealer of handelaar, is het waarschijnlijk ook mogelijk dat zij dit hele traject voor je afhandelen.

APK op Curacao

Ook op Curacao kent men een autokeuring, vergelijkbaar met de APK in Nederland. De auto moet eens per twee jaar gekeurd worden. Zo’n keuring gaat wat anders dan je wellicht in Nederland gewend bent. Wordt in Nederland gekeken naar allerlei mogelijke risico’s van de auto, op Curacao is dat wat eenvoudiger: Ze controleren de lichten en je toeter, er wordt een minimale remproef gedaan (2 mtr. rijden en hard op de rem trappen), ze kijken snel even in de motorkap en dan is het al gauw klaar… :-). Qua keuring op zich ben je er dus met een paar minuten vanaf, maar het hele proces er omheen kan zal je ongeveer een uur kosten of langer:

  1. Eerst moet je een afspraak maken. Dat kun je prima via e-mail regelen: mailen naar sita@gobiernu.cw en meestal nog dezelfde dag heb je een mail terug met een datum en tijd voor je keuring. Omdat iedereen zich steeds beter aan de afgesproken tijd houdt, gaat de hele keuring tegenwoordig een stuk sneller dan voorheen, toen je makkelijk een halve dag hiermee kwijt kon zijn.
  2. Op de dag van de keuring ga je naar het terrein van DOW (Dienst Openbare Werken) op Parera (Abattoirweg). Als je langs de portier rijdt direct links af, en na ong. 200 mtr. links het parkeerterreintje oprijden.
  3. Voor je zie je een paar lage gebouwtjes. Loop door het hek rechts zodat je bij het derde gebouwtje van links komt. Hier moet je betalen. Waarschijnlijk moet je een nummertje vragen en eventjes wachten.
  4. Als je aan de beurt bent om te betalen (NAF 30 voor de keuring, plus eventueel nog NAF 30 als je oude keuringskaart al verlopen is) moet je je oude keuringskaart overhandigen. Je krijgt na de betaling een geel A4-tje retour: het keuringsformulier.
  5. Stap weer in de auto en rij naar de overkant. Rij de parkeerplaats over richting de hoek rechts achterin. Daarbij zie je al de drie garageboxen waar gekeurd wordt. Waarschijnlijk staat er al een rij auto’s te wachten voor een keuring. Afspraak op tijd o.i.d. geldt hierbij verder niet, gewoon achteraan aansluiten.
  6. Na de keuring je auto op het parkeerterreintje naast de garageboxen zetten, en naar het kantoortje lopen dat rechts van de keuringsgarages. Hier wordt je naam afgeroepen en krijg je je nieuwe keuringskaart (of de formele melding van afkeuring).

Helaas kan je de pech hebben dat op de datum en tijd van jouw afspraak ook flink wat mensen komen die geen afspraak voor die tijd hebben. Dan heb je echt gewoon pech en moet ik in de rij wachten. Je krijgt geen voorrang omdat jij wel een afspraak had op die tijd en de anderen niet.

‘Mannetjes’ voor de autokeuring

Mocht je geen tijd of geen zin hebben om eens per twee jaar een paar uur kwijt te zijn aan de autokeuring, dan kun je hiervoor ook wel een ‘mannetje’ (of ‘vrouwtje’) regelen die dit traject voor je afloopt. Kost meestal iets van NAF 75, maar dan hoef je dus niet zelf in de rij te gaan staan. Wat ook wel gebeurt is dat bedrijven dit regelen voor hun werknemers, zodat je geen halve werkdag kwijt bent aan de autokeuring.

Ik geef geen garantie dat dit nog de juiste personen en/of telefoonnummers zijn, maar dit zijn de namen die ik op internet terug kon vinden voor je om de autokeuring voor je te laten doen:

  • Kenneth, telnr. 528 5104
  • Benny, telnr. 562 9202
  • Ilse, telnr. 667 2127
  • Sharin, telnr. 563 9169
  • Tico, telnr. 520 5555
  • Jonathan, telnr. 525 4358

Motorrijtuigenbelasting

De wegenbelasting op Curacao wordt gebaseerd op de leeftijd en de brandstof van je auto. Het gewicht van je auto speelt niet mee (zoals in Nederland). Je betaalt de wegenbelasting per jaar of per half jaar vooruit, en als bewijs krijg je een sticker die je zichtbaar op je voorruit moet plakken.

  • Bij betaling moet je de volgende documenten meenemen:
    • Een geldige keuringskaart
    • Een geldig verzekeringsbewijs
    • Een betalingsbewijs van de Motorrijtuigenbelasting over het voorgaande jaar
  • Elk jaar worden twee kleuren stickers uitgegeven: Een kleur voor als je een half jaar betaald hebt en een andere kleur als je direct voor een heel jaar betaald hebt.
  • Je kunt gaan betalen op enkele locaties:
    1. Spaar-en Kredietcoöperatie ACU, vanaf 8:00 uur t/m 15:30 uur non-stop te Jan Noorduynweg en Zuikertuin Mall.
    2. Nieuwe Post N.V. te Paseata Sta Rosa, Punda, Otrobanda en Groot Kwartier vanaf 7.30 uur t/m 17.00 uur non-stop van maandag t/m donderdag, vrijdag 7.30 uur t/m 16.30 uur non-stop.

Let op: Zeker als net de nieuwe stickers net beschikbaar zijn (meestal half januari), kan het vrij druk zijn op de populaire locaties. Voor je het weet sta je zo maar een half uur of langer in de rij. Tip: Vermijd de locaties die redelijk centraal in Willemstad liggen.

Tariefen Motorrijtuigenbelasting Curacao

De tarieven worden jaarlijks aangepast. Hieronder de tarieven voor 2024, gelukkig in de meeste gevallen een stuk lager dan we in Nederland gewend zijn.

  • Reguliere auto, op benzine, bouwjaar 2015 of eerder: NAF 145 voor een half jaar, NAF 271 voor een heel jaar.
  • Reguliere auto, op benzine, bouwjaar 2016 of later: NAF 206,50 voor een half jaar, NAF 394 voor een heel jaar.
  • Reguliere auto, op diesel (ongeacht leeftijd): NAF 585,50 voor een half jaar, NAF 1.152 voor een heel jaar.

Of kijk op de site van de Belastingdienst voor een actueel en compleet overzicht van Motorrijtuigenbelasting op Curacao.

Bij een nieuwe toekenning wordt NAF 25 gerekend voor de kentekenplaten.

Rijbewijs op Curacao

Je kunt op Curacao gewoon met je Nederlandse rijbewijs rijden, maar als je je in laat schrijven in Curacao moet je wel je rijbewijs laten registreren. Hiervoor moet je met je Nederlandse rijbewijs, je paspoort en je Sedula naar Kranshi. Let er wel op dat je de bevestiging van je registratie altijd(!) bij je moet hebben. Heb je die niet bij je als je gecontroleerd wordt, dan kun je een bekeuring verwachten.

Nederlandse rijbewijs verlopen

Zodra je Nederlandse rijbewijs is verlopen (als je bent ingeschreven op Curacao), kun je twee dingen doen:

  1. Je Nederlandse rijbewijs verlengen bij de RDW in Nederland. Let op dat je dit doet vóórdat je rijbewijs verlopen is!
  2. Een Curacaos rijbewijs aanvragen. Als je Nederlandse rijbewijs maximaal 6 maanden verlopen is, kun je een Curacaos rijbewijs aanvragen. Ga hiervoor met je paspoort en Sedula, je Nederlandse rijbewijs én een doktersverklaring naar de Gezaghebber. De doktersverklaring haal je eerst bij de Eilandsontvanger (kost NAF 10,-) en daarna ga je er mee naar een huisarts.

Autoverzekering

Uiteraard moet je ook je auto wel verzekeren op Curacao. Hierbij de tip: neem, als het qua budget even kan, een all-risk verzekering. Uit onderzoek (eind 2023) bleek dat 1 op de 4 auto’s op Curacao onverzekerd rondrijdt. Als je dan een aanrijding krijgt waarbij de andere partij schuldig is maar geen verzekering (en waarschijnlijk ook geen geld) heeft om jouw kosten te vergoeden, dan zit jij met de gebakken peren.

4 reviews op “Auto op Curacao”

  1. Ha Willem,

    De gemiddelde garagekosten zijn redelijk vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend bent. Althans, dat is onze ervaring, hoewel het moeilijk is om de ene reparatie in Nederland te vergelijken met een andere reparatie op Curacao. Sowieso scheelt het of je naar een officiële dealer gaat of een lokale werkplaats. Het uurtarief op zich is waarschijnlijk wel goedkoper, maar het werktempo (en mogelijk ook de expertise) zijn over het algemeen wat lager dus als de klus klaar is ben je ongeveer evenveel kwijt.

    Je lamp bij de APK: Sowieso natuurlijk is de APK er voor de verkeersveiligheid van jezelf en mede-weggebruikers, dus het vervangen van de kap van je lamp is eigenlijk iets wat je gewoon zou moeten doen. Dat gezegd hebbende….: Ik ken niet exact de regels, maar formeel zou dit wel eens een afkeuring kunnen zijn. Maar je hebt kans dat je met een beetje geluk en onoplettendheid van de keuringsmeester dat je er doorheen rolt.

    succes,
    Mark

  2. Willem Kleywegt

    Hoi, inderdaad een handige site, klasse. Mijn vraag is: weet je ook wat de gemiddelde garagekosten zijn voor reparaties aan een auto – ik bedoel: het uurtarief enz.
    En wat betreft de APK keuring: ik heb begrepen dat die eens per 2 jaar is. Maar nu heb ik schade gereden en het ruitje van de rechterkoplamp (richtingaanwijzer gedeelte) is gebarsten. Alle stukken zijn er nog en het geheel is dus goed waterdicht te lijmen en ook de verlichting incl. het knipperlicht functioneert naar behoren. Denk je dat ze de auto daarop toch gaan afkeuren ? Alvast bedankt voor je reactie, groetjes, Willem

  3. hi Krista,

    Wat mooi dat jullie voor een jaar van Curacao gaan genieten! Dat moet heerlijk voor jullie zijn om deze week naar buiten te kijken met de gedachte dat jullie volgend jaar de winter lekker overslaan! 🙂

    Voor de auto zou ik zeggen koop er eentje. Er is een vrij levendige handel van 2e hands auto’s op Curacao, o.a. door alle Nederlanders die jaarlijks komen en gaan. Er zijn diverse sites en Facebook-pagina’s waar je occasions kunt vinden. Ter indicatie: Wij hebben een Kia Sportage gereden. Gekocht voor NAF 16.500, na 9 maanden verkocht voor NAF 14.500. Uiteraard heb je wel je motorrijtuigenbelasting en je verzekering, maar als je niet enorm veel onderhoudskosten krijgt dan is dit voordeliger dan huren. Met huren zou je goedkoper uit kunnen zijn, maar rij je wel een kleinere/oudere auto.
    Tip: Huur eerst een auto voor de eerste twee weken (Bekijk de pagina Auto huren Curacao), zodat je op je gemak kunt rondkijken voor een auto om te kopen. Je kunt bij datzelfde huurbedrijf ook informatief een offerte opvragen om een auto voor een jaar te huren (met lange termijn-korting).

    Veel plezier in dushi Korsou!
    Mark

  4. Wat een geweldig handige site is dit.
    Wij gaan eind mei emigreren naar Curacao en hebben bijna alles al geregeld.
    Echter ben ik nog aan het uitzoeken hoe en wat met een auto.
    Omdat wij voor een jaar gaan vraag ik me af of kopen of huren goedkoper is, kan iemand mij daar een antwoord op geven?
    Het gaat dus om een auto voor een jaar

Reacties zijn gesloten.