money

Cost of living Curaçao

Je wilt een tijdje op Curaçao gaan wonen, maar graag wil je van tevoren ook wel een beetje inschatten hoe je het financieel allemaal gaat doen. Wat kost het om op Curaçao te wonen, de Cost of Living? Het is uiteraard anders voor elk huishouden, maar om je een beeld te geven zetten we de kosten op een rijtje van het jaartje dat wij op Curaçao gewoond hebben.

Cost of living: Uitgangssituatie

De kosten die je maakt kunnen uiteraard enorm variëren per huishouden. Vandaar even kort onze uitgangssituatie:

 • Een 5-persoons huishouden: de ouders plus drie kleine kinderen (2, 3 en 6 jr. oud).
 • We hebben in 2013/2014 een jaartje op Curaçao gewoond.
 • We hebben alleen één koffer per persoon met kleding meegenomen, verder geen inboedel in laten vliegen of varen.
 • Er was vooraf voldoende geld beschikbaar zodat we niet heel krap hoefden te leven. Aan de andere kant wilde we het geld ook weer niet onbeperkt over de balk gooien natuurlijk.
 • In onderstaand overzicht is niets meegenomen van de doorlopende kosten in Nederland (denk aan hypotheek/huur, verzekeringen, etc.)
 • Alle kosten die we tijdens onze tijd op Curaçao gemaakt hebben zijn meegenomen, behalve de aanschaf van een auto. Die eenmalige uitgave kan liggen tussen een paar duizend euro en meer dan NAF 100.000. Deze kosten meerekenen zou het hele beeld scheef trekken. Ook zijn niet de kosten meegenomen voor inschrijving op Curaçao, Verklaring van Rechtswege, Sedula, etc. Die kosten moet iedereen maken en zijn p.p. gelijk.
 • Omdat de bedragen puur indicatief zijn en de werkelijke kosten niet op de cent nauwkeurig vermeld hoeven worden, hanteren we de ‘snelle formule’ van NAF 10 = € 5,00. Bedragen zijn afgerond.

Cost of living per maand

De kosten per maand verschilden uiteindelijk niet zo heel veel van elkaar. Onze goedkoopste maand kostte NAF 8.500 (€ 4.250) en in de duurste maand waren we NAF 12.000 (€ 6.000) kwijt. Maar de meeste maanden lagen in de buurt van het gemiddelde van NAF 10.500 (€ 5.250) per maand. Hieronder een indicatie van de details onze maandelijkse uitgaven.

Top 5 maandelijkse uitgaven op Curaçao

Elke maand was het beeld vrijwel constant qua grote uitgave-posten. Onze Top 5:

 1. Huurwoning – NAF 4.000 per maand (€ 2.000)
 2. Boodschappen bij de supermarkt – NAF 1.500 per maand (€ 750)
 3. Cash pinnen – NAF 1.300 per maand (€ 650)
 4. School – NAF 750 per maand (€ 375)
 5. Uit eten – NAF 650 per maand (€ 325)

Huurwoning Curacao

Toen we op Curacao aankwamen hadden we alleen een vakantiewoning gehuurd voor de eerste maand, met de gedachte dat we in die maand onze definitieve huurwoning zouden vinden. De vakantiewoning op Piscadera Bay Resort had 2 slaapkamers + 1 slaapkamer + badkamer in de hoofdwoning, met in de tuin een privé-zwembad en een klein gastenverblijf met 1 slaapkamer + badkamer. Dit kostte ons ongeveer NAF 3.000 (€ 1.500) voor ruim 3 weken (excl. kosten water en electra). De overige 8 maanden woonden we in een resort in het oosten van Willemstad (Recompensa Park), een grote vrijstaande woning met 4 slaapkamers + 2 badkamers. De huur was inclusief de faciliteiten op het park: ’s nachts bewaking, tennisbaan, zwembad, speeltuin, mini-golfbaantje. Dit kostte ons NAF 4.000 (€ 2.000) per maand.
> Meer over huurwoning op Curacao

Boodschappen doen op Curaçao

Voor de boodschappen gingen we 2x per week naar de Mangusa Hypermarket en wat we vergeten waren haalden we tussendoor bij Albert Heijn (dit is de Van den Tweel geworden). Beide een wat grotere en duurdere supermarkt. Als je er de tijd voor wilt vrijmaken, kun je het eiland rondrijden om o.a. ook bij de supermarkten Centrum en Vreugdenhil langs te gaan, elke supermarkt is wel ergens goedkoop in. Groente en brood kochten we dagvers, vlees vaak uit de diepvries. De meeste spullen in potjes en pakjes kochten we het (Nederlandse) huismerk. Hiermee kwamen we op gemiddeld NAF 1.500 (€ 750) per maand, wat zo’n 15% meer is dan wij gemiddeld in Nederland per maand aan boodschappen uitgeven. N.B.: Als het moet kan dit best wel goedkoper, maar boodschappen op Curaçao blijven duur!
> Meer over Cost of living op Curacao

Contant geld pinnen op Curacao

Hoewel je bij de meeste winkels en overige verkooppunten met je pinpas kunt betalen, ging er bij ons toch nog wel redelijk wat cash doorheen. Een groot deel daarvan zal opgegaan zijn aan benzine wat we altijd cash betaalden, maar verder gaat het geld ook sneller met een ijsje hier, een happy hour daar en af en toe een lunch op een zonnig terras. En NAF 200 per maand voor de schoonmaakster. Alles bij elkaar ging er bij ons zo’n NAF 1.300 (€ 650) per maand contant doorheen.
> Meer over Betalen op Curaçao

School op Curaçao

Omdat een reguliere (gratis) Nederlandstalige school voor ons helaas geen optie was gezien de wachtlijst, moesten we uitwijken naar een privé-school. Het ging hierbij alleen om onze oudste zoon die naar Groep 3 moest; de andere twee waren nog te klein en hielden we thuis (ook geen kinderopvang). Het bleek dat de 3 privé-scholen op Curaçao ook niet onbeperkt plek hadden, dus toen we een plekje kregen aangeboden op Klein College hebben we gelijk toegehapt. Dat betekende wel NAF 750 (€ 375) per maand aan schoolkosten. N.b.: Voor het schooljaar 2019/2020 is dit ondertussen al gestegen naar NAF 950 (€ 475) per maand voor Groep 1 t/m 8.
> Meer over de basisscholen op Curaçao

Uit eten op Curaçao

Omdat het uiteindelijk toch wel een soort van (hele lange) vakantie was, zijn we op Curaçao vaker uit eten gegaan dan we in Nederland gewend zijn. Nou is het uit eten gaan op Curaçao ook wel goedkoper dan in Nederland, dus dat maakt het sowieso ook wel wat toegankelijker. Gemiddeld zullen we ongeveer 5 à 6x per maand uit eten zijn geweest. Dat varieerde van fastfood met de kids tot aan een romantisch diner voor twee of met een groep uit eten als er bezoek uit NL was. Alles bij elkaar gaven we hierdoor gemiddeld NAF 650 (€ 325) per maand uit aan uit eten gaan (excl. de oppas van NAF 35 per avond).
> Meer over Restaurants op Curaçao

Overige structurele uitgaven

Naast deze top 5 waren er nog wel wat meer maandelijkse kosten die een vermelding waard zijn.

Electra

De stroom op Curaçao is relatief duur. En omdat je er eigenlijk niet aan ontkomt om de airco’s op de slaapkamer ’s nachts aan te zetten (minimaal het eerste deel van de nacht) liep de meter -letterlijk- aardig door. Met 3 slaapkamers voor ons gezin + 1 slaapkamer incidenteel bij bezoek uit NL kwamen we op zo’n NAF 450 (€ 225) gemiddeld per maand. Maar je merkt wel dat de airco’s hier flink bepalend in zijn: in januari/februari was het relatief koeler ’s nachts en kon de airco minder aan wat gelijk merkbaar was in het totale stroomverbruik (16 à 17 KWh per dag). Maar ook de andere kant op: als er bezoek was uit NL en er de vierde airco ’s nachts aan stond ging het een flink stuk harder (tot aan een gemiddelde van 32 KWh per dag). Wat naast de airco’s ook een groot stroomverbruiker was, was de waterheater voor het warme water onder de douche.

Water

Ook het water uit de kraan is vrij duur in Curacao, bijna twee keer zo duur als in Nederland. Ook al wordt er alleen koud water geleverd en heb je een electrische waterheater voor de douche (maar vaak was een koud water-douche heerlijk verfrissend!). Verreweg het meeste water ging op aan het douchen, waardoor we maandelijks op ongeveer NAF 150 (€ 75) aan waterkosten zaten. De kosten voor water en electra kunnen wel flink schommelen dus bekijk de site van Aqualectra voor de actuele prijzen.

Honden

We hebben twee honden vanuit Curaçao meegenomen. De laatste maanden van onze tijd op Curaçao hadden we wel al de kosten voor deze twee (voeding, dierenarts, speeltjes, etc.), ook al woonden ze nog niet bij ons. Dit kwam op ongeveer NAF 200 (€ 100) per maand, dus zeg maar dat een hond op Curaçao je ongeveer NAF 100 (€ 50) per maand kost.
> Alles over honden op Curaçao

Zwemles

Met de zee vlakbij én een zwembad op het resort was het voor ons natuurlijk een prima kans voor zwemles voor onze kids. De oudste had nog net in NL zijn A-diploma gehaald, dus ging hij in Curacao op voor B. En omdat dat zo snel ging na een paar maanden ook nog C. Hij kreeg 1x per week les (in zee!), wat op basis van een 10-ritten kaart zeer vriendelijk geprijsd was.
Voor de 2 kleintjes hadden we privé-les in het zwembad op het resort geregeld, een uurtje per week voor hun samen. Hierdoor kwamen we maandelijks op gemiddeld NAF 250 (€ 125) aan zwemkosten.

Incidentele kosten

Aan incidentele (eenmalige) kosten hebben we in totaal zo’n NAF 4.000 (€ 2.000) opgemaakt in de 9 maanden op Curaçao. Bij deze uitgaven moet je o.a. denken aan nieuwe zwemkleding of slippers tot aan uitjes met het gezin als zwemmen met dolfijnen of een dagje Klein Curaçao.

Conclusie Cost of Living Curaçao

Uiteraard staat onze situatie helemaal op zichzelf en zullen jouw kosten anders uitvallen als je op Curaçao gaat wonen. Maar hopelijk heb je hiermee wel een indicatie waarmee je voor jezelf een inschatting kunt maken wat de kosten voor jou zullen gaan worden. En hopelijk geeft het je ook het inzicht dat Curaçao niet goedkoop is!

1 reviews op “Cost of living Curaçao”

 1. enno van tulder

  Heel fijn om zo uitgebreid informatie over het leven op Curacao te krijgen!
  Hartelijk dank,
  Enno van Tulder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *