Webshop op Curacao met belastingvoordeel

Webshops – Belastingvoordeel op Curaçao

Voor een webshop, of bedrijf dat op andere wijze voornamelijk online actief is, kan het zeer interessant zijn om een (hoofd)vestiging op Curaçao op te richten en van daaruit de online activiteiten te exploiteren.

Belastingvoordeel voor webshop of internetbedrijf

Heeft u een online bedrijf dat vooral handelt via een webshop of op een andere manier voornamelijk online business maakt, dan kan het zeer interessant zijn om een vestiging op Curaçao op te richten. Dit kan veel belastingvoordeel opleveren. De winstbelasting die op Curaçao betaald moet worden kan betrekkelijk laag uitvallen, in sommige gevallen zelfs 5% of nog minder.
Het is hierbij niet noodzakelijk dat de via de Curaçaose webshop verkochte producten fysiek vanuit/via Curaçao geleverd moeten worden. Dit kan b.v. rechtstreeks van China (of welk land dan ook) naar Nederland (of welk land dan ook).

Andere voordelen

Een vestiging op Curaçao kan mogelijk nog andere voordelen bieden voor uw organisatie:

1- Infrastructuur Curaçao

Curaçao kent, zeker voor de Caribbean, een goed opgezette infrastructuur. Een grote haven, een modern vliegveld en een uitgebreid wegennetwerk. Vrijwel dagelijks is het een komen en gaan van grote containerschepen van en naar Europa of de Verenigde Staten waardoor import en export van producten vrij soepel verloopt. Ook het internetverkeer op Curaçao kun je prima noemen. De meeste kantoren zijn aangesloten op een degelijk glasvezel-netwerk en ook buiten het kantoor is het mobiele netwerk goed te noemen.

2- Tijdverschil Curaçao – Nederland (Europa)

Curaçao heeft een interessant tijdsverschil met Nederland (Europa). In de winter is dat 5 uur en omdat Curaçao niet aan de zomertijd meedoet is het tijdsverschil in de zomer 6 uur. Curaçao loopt hierbij dan 5 (of 6) uur achter op Nederland. Dus als het in Nederland 15:00 in de middag is, zit Curaçao nog aan het begin van de ochtend. Dit kan vooral interessant zijn in combinatie met de lage loonkosten. Bijvoorbeeld voor call centers of klantenservices die juist hun piekmomenten in de middag en vooral avond hebben. Via een vrij eenvoudige Voip-oplossing kun je een call center opzetten op Curaçao waar de medewerkers voor een relatief laag loon (en dus geen extra avond-toeslag!) prima de klanten in Nederland te woord kunnen staan. Uiteraard is het ook hierbij wel prettig dat de meeste geschoolde werknemers op Curaçao Nederlands spreken, dus het is mogelijk om “gewoon” met lokale werknemers te werken.

klantenservice vanaf Curacao
Klantenservice vanaf Curaçao

3- Taal

Voor Nederlandse bedrijven is het sowieso al prettig dat op Curaçao het Nederlands een officiële taal is. Je kunt er wel van uit gaan dat iedere werknemer die minimaal een HAVO-diploma heeft gehaald, dat hij/zij keurig Nederlands spreekt. En heeft uw bedrijf meer internationale klanten: heel veel jongeren op Curaçao spreken Nederlands, Engels én Spaans.

4- Lage loonkosten op Curaçao

De loonkosten op Curaçao zijn fors lager dan in Nederland (Europa). Met een minimumloon van NAF 10,70 in 2023 (ongeveer € 5,50) is dat minder dan de helft van het minimumloon in Nederland bij minimaal 36-urige werkweek voor werknemers van 21 jr. en ouder.

5- Hub naar Zuid-Amerika

Curacao, hub naar Noord- en Zuid-Amerika

Curaçao is een ideale hub voor bedrijven die de Noord- of Zuid Amerikaanse markt willen gaan verkennen. Alle hierboven genoemde voordelen maken het makkelijk en interessant om op Curaçao voor de regio een vestiging op te richten. En qua ligging ligt Curaçao er perfect tussen in: zuidelijk Zuid-Amerika en het bewoonde Noordwesten van Canada liggen ongeveer even ver van Curaçao.

Venezuela ligt op ongeveer 70 km van Curaçao, Bogota (hoofdstad Colombia) is nog geen 2 uur vliegen. Met 3 uur vliegen ben je al in Miami om de markt in de Verenigde Staten te betreden, of in nog geen 5 uur vliegen zit je in New York.
Curaçao, het middelpunt van “Las Americas”!

Voorbeeld: webshop op Curaçao

Peter de Boer is, in Nederland, eigenaar van De Boer Online B.V., een organisatie die zich bezig houdt met dienstverlening via internet. De Boer Online B.V. opent een vestiging op Curaçao en maakt daar het hoofdkantoor van, van waaruit de online dienstverlening wordt geregeld. De klanten van De Boer Online B.V. zitten m.n. in Nederland, maar ook in de Verenigde Staten en België. Een groot deel van de kosten die De Boer Online B.V. maakt, wordt gemaakt buiten Curaçao. Denk hierbij o.a. aan marketingkosten en reiskosten. Er wordt een winst van € 100.000 gemaakt. In de situatie dat de organisatie in Nederland gevestigd is, zou dat €19.000 aan Vennootschapsbelasting betekenen. Op Curaçao kan De Boer Online B.V. in dit voorbeeld optimaal profiteren van de regeling voor een lagere winstbelasting, waardoor over die € 100.000 winst slechts € 5.000 winstbelasting berekend zal worden.
De Boer Online B.V. gaat tegelijkertijd ook op Curaçao klanten werven. Zolang die ‘lokale winst’ onder de NAF 500.000 is, wordt hier 15% winstbelasting over geheven. Bij de winst boven de NAF 500.000 geldt (over de winst boven NAF 500.000) een tarief van 22%.

Ook uw webshop op Curaçao?

Er zijn al veel (Nederlandse) webshops die naar Curaçao verplaatst zijn om te kunnen profiteren van de gunstige winstbelasting op Curaçao. Wilt u weten of het ook voor uw bedrijf interessant is om de webshop op Curaçao te vestigen? Vul dan, geheel vrijblijvend, het contactformulier in. Het eerste contact is sowieso gratis.

Vraag geheel vrijblijvend meer informatie aan over het starten van een onderneming op Curaçao via onderstaand formulier.

Ondernemen op Curaçao

"*" geeft vereiste velden aan

Contactpersoon*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bovenstaande informatie is tot stand gekomen met medewerking van experts op dit gebied: SmitsVandenBroek Adviseurs | Accountants, IQ-EQ en WB-Accountants | Belastingadviseurs. Zij kunnen u helpen als u wilt ondernemen en/of investeren op Curaçao. Met vestigingen op Curaçao en in Nederland kunnen zijn u bij het gehele traject op basis van persoonlijk contact begeleiden.

Smitsvandenbroek accountants adviseurs
IQ EQ
WB Accountants Belastingadviseurs Curacao