huis huren curacao

Huis huren Curacao

Een huis huren op Curacao is goed te doen. Meestal wel redelijk wat aanbod in alle prijsklassen, en doorgaans krijg je een goed huurhuis voor een fair tarief. Toch moet je wel wat details in de gaten houden.

Huis huren op Curacao

Vrijwel iedereen die gaat emigreren naar Curacao zal sowieso voor de eerste periode een huis huren op Curacao. Het houdt je wat flexibeler, ook als je uiteindelijk een huis wilt kopen op Curacao. Met een huurhuis kun je sneller en makkelijker de beslissing nemen om ergens anders te gaan wonen op Curacao, of -als het avontuur toch tegenvalt- terug naar Nederland te gaan.

Voordelen huis huren

Het huren van een huis op Curacao heeft diverse voordelen:

Sneller geregeld

Het huren van een huis op Curacao kan heel snel geregeld worden. Je bereikt een akkoord over de huurprijs en de voorwaarden met de verhuurder, en het is in principe geregeld. Uiteraard adviseren we je om wel een huurcontract op te stellen, maar het kan allemaal binnen een dag voor elkaar zijn en dan kun je er in. Niet zoals bij het kopen van een huis waarbij je meestal nog wel een aantal weken nodig hebt om de financiering te regelen.

Ideaal als ‘opstartwoning’

Als je op gaat wonen op Curacao zul je meestal van tevoren nog niet helemaal 100% helder hebben waar je wilt gaan wonen. Los van dat het huis je uiteraard moet aanspreken, zullen factoren als de wijk, de ligging t.o.v. werk en school, etc. uiteindelijk ook meespelen of een woning je gaat bevallen of niet. Dan is het prettig dat je in je achterhoofd weet dat mócht het huurhuis niet bevallen, dat je er dan meestal met 1 of 2 maanden wel weer van af kunt zijn.
We adviseren dit eigenlijk ook aan iedereen die op Curacao een huis wil gaan kopen. Koop niet vanaf de website terwijl je zelf nog in Nederland woont. Regel voor de eerste paar maanden een huurhuis, zodat je dan zelf kunt gaan kijken of de koopwoning (en omgeving) echt is wat je zoekt.

Flexibel qua inrichting

Ga je voor een bepaalde tijd naar Curacao (bv. tot 3 jaar), dan is het meestal de moeite niet om je volledige inboedel vanuit Nederland naar Curacao te verhuizen. Er is voldoende aanbod van huurhuizen op Curacao die je ook (deels) gemeubileerd kunt huren. Ideaal!

Makelaar

We willen je nog een duidelijk advies meegeven: huur altijd via een makelaar.
Er wordt regelmatig een huurhuis op Curacao aangeboden via bepaalde Facebook-groepen, wat op zich niet direct fout hoeft te zijn. Maar ons advies is wel om alleen te huren via een makelaar. We horen regelmatig dat er problemen ontstaan als je huurt bij een particulier zonder tussenkomst van een Curacaose makelaar. Een goede makelaar kan altijd nog bemiddelen en weet hoe de wet- & regelgeving in elkaar steekt op Curacao.

Commissie verhurende makelaar

Let goed op als je een huurovereenkomst aan gaat: Op Curacao is het verboden dat een makelaar commissie berekent aan de hurende partij. Tot enkele jaren terug was het vrij standaard op Curacao dat er aan de huurder één maand huur als commissie voor de makelaar werd berekend, maar dat mag echt niet meer. De makelaar regelt zijn commissie met de verhuurder, en hij mag letterlijk geen cent doorberekenen aan de huurder.

Makelaar Let’s Go Curacao

Als we je een suggestie mogen doen voor een goede en betrouwbare makelaar op Curacao die goed in de markt zit van de huurhuizen op Curacao, dan willen we je Let’s Go Curaçao adviseren. Dit is het bedrijf van Dineke Jalloh. Zij is enkele jaren terug naar Curacao geëmigreerd en na haar zoektocht naar de ideale huurwoning op Curacao kwam ze tot de conclusie dat dat beter kon. Vooral persoonlijker. Meer aandacht voor de woonwens van de huurder. Ondertussen is Let’s Go Curaçao een gevestigde naam op Curacao in de makelaars-branche. Zeker voor huurhuizen op Curacao biedt Let’s Go Curacao eigenlijk altijd wel een mooi divers aanbod.

huis huren curacao

Hoe hoog is de huur?

Belangrijk is uiteraard hoeveel huur je maandelijks moet gaan betalen. Er zijn wel wat factoren die je goed in de gaten moet houden omdat ze de huurprijs flink kunnen beïnvloeden.

In de huurprijs of niet

Er zijn een aantal factoren die je standaard even moet checken als je interesse hebt in een bepaalde huurwoning. Dit zijn factoren waarbij de eigenaar van het huis zelf bepaald of het inbegrepen is in de huurprijs of er nog bovenop komt. En dergelijke kosten inclusief of exclusief kan al snel een verschil maken van enkele honderden guldens per maand aan vaste kosten. Goed checken dus!

Wel of niet gemeubileerd huren

Let goed op als je een huis gaat huren op Curacao: De ene woning wordt volledig gemeubileerd verhuurd, de andere woning wordt geheel ‘leeg’ opgeleverd. Een tussen-variant als “deels gemeubileerd” is ook mogelijk, maar dan moet je helemaal goed checken wat wel of niet in de woning voor je beschikbaar zal zijn. Gemeubileerd huren is uiteraard vooral handig als je tijdelijk op Curacao gaat wonen en je geen spullen mee wilt verhuizen. Of als je definitief naar Curacao emigreert, maar je inboedel is nog onderweg naar Curacao.

Resort-fee

Ga je op een resort/park wonen, dan wordt daar vaak ook wel een bijdrage in de kosten voor berekend. Extra, bovenop de huurprijs. Van dat geld wordt o.a. de beveiliging/bewaking betaald, het groen-onderhoud, en de algemene voorzieningen. Dit is al snel een paar honderd gulden per maand dat je extra moet betalen, dus check dit goed als je een huis gaat huren op een resort.

Zwembad- & tuinonderhoud

Ook bij een privéhuis op Curacao is het vrij normaal dat onderhoud van tuin en zwembad wordt uitbesteed. Periodiek (meestal 1 of 2x per maand, soms wekelijks) komt er iemand langs om je tuin en/of zwembad er weer netjes uit te laten zien. Bij sommige huurhuizen zit dit onderhoud bij de huurprijs inbegrepen, maar lang niet altijd.

Elektra en Waterkosten

Meestal zijn de kosten van elektra en water niet meegenomen binnen de huurprijs. Reden hiervoor is dat elektra en water op Curacao fors duurder is dan in Nederland. Elektra kost ongeveer het dubbele, en drinkwater kost zelfs tot 8x zoveel als in Nederland. En het gebruik kan aardig oplopen. Een airco kost gemiddeld zo’n € 5 per nacht.
Gas is voordelig op Curacao en je gebruikt ook fors minder dan in Nederland. Je hebt (uiteraard…) op Curacao geen verwarming en op Curacao is het ook heel gewoon om met alleen koud water te douchen; in de meeste huishoudens wordt gas alleen gebruikt voor het koken. Gas wordt op Curacao per grote gasfles geleverd, niet via een ondergrond netwerk zoals in Nederland. Vaak is het gebruik van gas inclusief in de huurprijs.

Pagatinu: Elektra kan op Curacao ook Prepaid geleverd worden. Dat gaat via het systeem Pagatinu. Dat werkt heel eenvoudig: Bij vrijwel elk benzinestation of supermarkt kun je Pagatinu kopen (in de supermarkt bij de service-balie). Je kiest zelf een bedrag en dan krijg je, na betaling uiteraard, een bonnetje mee met een code. Die code kun je thuis intoetsen op het Pagatinu-apparaatje. En direct is jouw “voorra

pagatinu curacao

Liever kopen?

Wil je liever een huis kopen op Curacao? Dat kan uiteraard ook. Ook aan koophuizen heeft Curacao volop keuze. En ook bij het kopen van een huis op Curacao zijn er wel wat zaken waar je goed op moet letten, zeker als ‘onwetende’ nieuwe koper vanuit Nederland.