curacao lucht klimaat

Weer & klimaat op Curacao

Curacao is een eiland in het Caribisch gebied, dus je gaat er al snel van uit dat het daar altijd mooi weer is en de zon elke dag schijnt. Is dat ook zo?

365 dagen zon

Curacao heeft een tropisch savanneklimaat, wat o.a. betekent dat het heel het jaar door vrijwel even warm is. Je kunt er van uit gaan dat het eigenlijk altijd wel tussen de 27 en 32 graden is, met af en toe een uitschieter(tje) naar boven of beneden. Waar wel door het jaar heen een verschil in te merken is, is de hoeveelheid neerslag die gemiddeld valt. De periode februari t/m juni kun je omschrijven als ‘droog’, met zelden wat neerslag. Augustus en januari zijn iets natter, maar meestal is dat ook niet iets om je druk over te maken. September t/m december wordt gezien als het regenseizoen op Curacao en kan er af en toe een pittige bui vallen. Desondanks kun je wel stellen dat het echt zeer zelden voorkomt dat de zon zich een hele dag niet laat zien op Curacao.

Overzichtelijk klimaat

Eigenlijk is het een vrij makkelijk klimaat op Curacao. Er is weinig verschil tussen de seizoenen wat betreft temperatuur en zon-uren: heel het jaar rond de 30 graden en elke dag 8 tot 9 zon-uren. Ook tijdens het regenseizoen is het echt een uitzondering dat je heel de dag geen zon zult zien.

Gemiddeld weer voor heel het jaar op Curaçao:

 • De gemiddelde dagtemperatuur is 30 tot 33 graden
 • Het aantal zon-uren per dag is 8 in de winter en 9 in de zomer (Let op: ook in de zomer is het uiterlijk 19:00 wel donker!)
 • De zee is in de zomer zo’n 29 graden en in de winter nog altijd een heerlijke 26 graden.
 • Gemiddeld ongeveer 70 dagen per jaar dat er 0,1 mm of meer regen valt
 • De luchtvochtigheid is relatief hoog, 75 tot 80%
 • In de avond en nacht blijft het warm (ook in de winter), gemiddeld zo’n 24 tot 27 graden.

Actuele weer op Curacao:

Is het niet te warm op Curacao?

Sommige mensen denken al gauw dat het te warm is op een Caribisch eiland, maar dat valt wel mee. Uiteraard zul je, zeker de eerste dagen van je vakantie, moeten wennen aan de warmte en zul je bij elk loopje al snel gaan zweten. Maar er is gelukkig veel verkoeling op Curacao door de wind, meestal waait er altijd wel een lekker zeebriesje over Curacao. En natuurlijk is er bij de accommodaties, horeca en op de stranden volop beschutting tegen de zon middels parasols, palapa’s, etc. en is in elk gebouw wel een airco geïnstalleerd. En een tip voor als je echt even de verkoeling op wilt zoeken: duik een shopping mall in (b.v. Sambil), daar is het altijd heerlijk koel!

Temperatuur ’s avonds

Als je wel eens op vakantie bent geweest naar zonnig Zuid-Europa, dan weet je dat er overdag aardig warm kan zijn, maar dat je in de avond soms toch nog wel een truitje nodig hebt. Op Curacao is dat echt niet nodig: heel het jaar door zal het op Curacao ook in de avond een heerlijk temperatuurtje zijn. Een lange broek of lange mouwen is niet nodig om mee te nemen op vakantie naar Curacao! Althans, niet voor de temperatuur. Ook in de avond zul je het nog heerlijk comfortabel hebben in korte zomerse kleding en met blote voeten in je slippertjes. N.b.: ‘lange kleding’ kan wel wenselijk zijn voor bepaalde uitgaansgelegenheden en/of als bescherming tegen muggen. Maar neem dan een dun truitje o.i.d.; een dik vest is echt niet nodig.

Koudste nacht ooit op Curacao

Om aan te geven dat het ook in de avond altijd lekker warm is op Curacao: In januari 2014 is de koudste nacht op Curacao ooit gemeten: met 19,7 graden dook de temperatuur echt nèt onder de 20 graden. Maar voor de duidelijkheid: dat was aan het einde van de nacht, in de winter, gemeten op de open vlaktes bij het vliegveld (dus geen ‘stadswarmte’). Je kunt dus wel stellen dat het op Curacao nooit kouder wordt dan 20 graden ’s nachts en gemiddeld zal het zo’n 24 tot 27 graden zijn.

Vroeg donker

Waar je wel rekening mee moet houden: heel het jaar is het op Curacao vroeg donker. Ga er maar van uit dat het uiterlijk vanaf 19:00 donker is buiten, ook midden in de zomer. Meer over de tijd op Curacao.

Te warm om iets te doen?

Regelmatig krijgen we de vraag of het niet te warm is om activiteiten te ondernemen op Curacao. Zeker niet! Veel activiteiten zijn afgestemd op het zomerse weer, dus volop verkoeling door water en/of schaduw. Zo worden de stadswandelingen  altijd vroeg in de ochtend gehouden, als het zonnetje nog niet vol staat te branden.

Handig: Activiteiten-check

Bij Weerplaza hebben ze een handige activiteiten-check gemaakt, waarbij je voor enkele typische vakantie-activiteiten kunt bekijken of het weer er geschikt voor is. Hierbij wordt o.a. gekeken naar temperatuur, wind, neerslag, etc. Dus wil je golfenvissen, of te voet het eiland verkennen, dan zie je hier of het weer geschikt is voor die activiteit.

Regen op Curacao

Zelfs in het regenseizoen worden de meeste dagen op Curacao nog steeds gezien als ‘zonnig’. Dit omdat de regen meestal in een kort buitje valt. Buiten het regenseizoen kan er uiteraard ook wel eens een buitje vallen, maar vaak is dat ’s nachts of vroeg in de ochtend. Dus als je er dan wat van merkt dan is dat niet veel meer dan dat je na het wakker worden nog wat natte plekken op straat ziet. Maar als je dan omhoog kijkt zie je al weer het zonnetje stralen en vraag je je af waar de regenwolken zijn.

Regenradar

Ga je in het regenseizoen naar Curacao, dan is het handig om de regenradar voor Curacao op je telefoon te hebben, zodat je even kunt checken of het o.k. is om naar het strand te gaan, of dat je beter nog een half uurtje kunt wachten.

Pas op in het verkeer!

Omdat het zelden regent op Curacao, is de infrastructuur hier niet overal goed op ingericht. Op straat kunnen redelijk diepe kuilen en gaten in de weg zitten. Die zie je bij droog weer prima liggen en rij je er zo omheen, maar als het geregend heeft weet je niet of het een een oppervlakkig plasje is of een diepe kuil. Daarbij zal door het droge weer het afvoersysteem langs de weg op sommige plekken vervuild/verstopt zijn door zand en zwerfafval, waardoor de regen niet altijd makkelijk weg kan lopen. Pas op als je kort na een regenbui gaat rijden, de wegen kunnen glad zijn!

Temperatuur zeewater

Als het heel het jaar door lekker zonnig is, kun je er ook van uit gaan dat de zee heel het jaar door heerlijk warm is, zo’n 26 tot 29 graden. Of juist lekker verkoelend natuurlijk bij een luchttemperatuur van ruim 30 graden. Hoe dan ook, de zee is heel het jaar erg prettig om in te liggen. Dat biedt nog een voordeeltje: als je toevallig rond Oud & Nieuw naar Curacao op vakantie gaat, dan kun je om 12:00 ’s middags op 1 januari op Jan Thiel een echte Nieuwjaarsduik maken, inclusief originele oranje wollen Unox-muts en erwtensoep. Dus vind je de nieuwjaarsduik in Nederland echt te koud, dan is dit je kans. 😉

Het weer per maand op Curacao

Maar wat is dan weer-technisch de beste tijd van het jaar om naar Curacao op vakantie te gaan? Een snelle omschrijving van wat je gemiddeld zo door het jaar heen kunt verwachten:

 • januari/februari: de ‘winter’maanden op Curacao. Af en toe kans op een bewolkte en/of stormachtige dag, maar over het algemeen zeker goed te doen en juist ook niet te warm voor de toeristen. Geen zorgen, het blijft lekker op temperatuur, ook in de avond.
 • maart/april: het voorjaar op Curacao is prettig weer, wel wat meer kans dat het flink waait.
 • mei/juni: qua weer misschien wel de lekkerste tijd van het jaar. Niet te warm, een lekker windje maar niet te veel: heerlijk.
 • juli/augustus: doorgaans warmer; ook de lokale bevolking vindt het nu soms te warm.
 • september/oktober/november/december: regentijd op Curacao. Af en toe overdag een meestal korte maar stevige regenbui; een half uurtje later weer een stralend blauwe lucht en vrijwel geen nattigheid meer op straat. Incidenteel ook langdurige flinke buien waardoor sommige straten onder water komen te staan. Maar doorgaans is het nog steeds goed uit te houden, en is zo’n regenbuitje soms ook wel lekker verfrissend.

De beste tijd van het jaar voor vakantie

Hiermee zie je dat eigenlijk heel het jaar wel prima weer is om op vakantie te gaan naar Curacao. Het verschil zit in de details. Wil je écht even zo warm mogelijk dan ga je in augustus. Vind je tussen alle zon door af en toe een buitje wel prettig, dan is oktober/november de betere periode voor jou. Tip: Omdat de kreet ‘regenseizoen’ toch wel wat negatief klinkt, is dat juist de periode dat de tour-operators hun vakanties naar Curacao voordeliger aanbieden. Maak er gebruik van als je een incidentele bui geen probleem vindt. Wegblijven vanwege het weer is heel het jaar door niet aan de orde op Curacao!