Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top
At Home In Curacao

Hoe lang naar Curacao?

Hoe lang als toerist naar Curaçao

In februari 2021 heeft Curaçao een nieuwe regeling geïntroduceerd om het makkelijker maken om voor max. een jaar op Curaçao te verblijven. Dat klinkt heerlijk, maar als je niet oppast dan kan dit je een groot probleem opleveren.

6 maanden als toerist

De standaard regel op Curaçao is:

Als toerist uit Nederland mag je max. 6 maanden per 12 ``rollende`` maanden op Curaçao verblijven.

Hierbij hoef je je dus niet lokaal op Curaçao in te schrijven. Je mag alles doen: een huis kopen, een auto kopen, etc. Eén extra regel: als je wilt gaan werken voor een lokale werkgever, dan moet je een Verklaring van Rechtswege (VRW) aanvragen.

Langer kan ook

Curaçao is de campagne @HOME in Curaçao gestart. Een nieuwe regeling om het mensen van buiten Curaçao mogelijk te maken langer op Curaçao te verblijven, zonder op Curaçao als inwoner in te schrijven. Gewoon als toerist dus. Hierbij zijn drie doelgroepen aangegeven:

Remote workers

Kun je werken vanaf vrijwel elke locatie (… zolang je maar wifi hebt!), dan kan dat uiteraard ook vanaf een zonnig eiland in de Caribbean. Er zijn al veel Nederlanders die op deze manier werken op Curaçao: In de ochtend aan het werk (want in Nederland is het middag en zijn de bedrijven nog open), en in de Curaçaose middag ga je heerlijk relaxen op het strand. Of nog mooier: je klapt gewoon ’s ochtends al je laptop open bij één van de vele beachclubs op Curaçao die gratis prima wifi aanbieden.
Met deze nieuwe regeling kun je daar nog eens 6 maanden aan vastplakken. Hiermee ben je als toerist tot een totaal van 12 maanden welkom op Curaçao.
Bekijk de voorwaarden om als Remote worker langer tijd op Curaçao te verblijven

remote workers Curacao

Overwinteraars

Heb je het wel gezien met de regen en kou in Nederland, maar wil je vanwege de (klein)kinderen, het sociale leven, de zorg-mogelijkheden of wat dan ook niet volledig weg uit Nederland? Dan kun je, zoals zovelen, heerlijk overwinteren op Curaçao. Maar wil je nog wat langer blijven dan de natte en koude maanden (wellicht vanwege corona), dan is dat nu mogelijk. Je bent welkom op Curaçao!
Bekijk de voorwaarden om als overwinteraar langere tijd op Curaçao te verblijven

Investeerders

Heb je de financiële ruimte om investeringen te doen als en mooie mogelijkheid zich voordoet? Ook dan is Curaçao zeker de moeite waard. Veel economische kansen, al is het alleen al vanwege de ligging vlakbij Zuid-Amerika of juist de grote aantallen Nederlanders die naar Curaçao komen. Curaçao geeft je nu de mogelijkheid om zonder tijdsdruk de mogelijkheden op Curaçao te onderzoeken.
Bekijk de voorwaarden om als investeerder langere tijd op Curaçao te verblijven

Pas op!

Het klinkt allemaal heerlijk om via deze regeling voor langere tijd op Curaçao te gaan wonen, maar pas op! De regeling geldt alleen voor een toeristisch verblijf, dus je mag niet werken voor een lokale werkgever. Op zich kan dat wel, maar dan moet je een Verklaring van Rechtswege (VRW) aanvragen. En als je zo’n VRW hebt, dan is deze nieuwe regeling niet meer nodig. N.b.: Op Curaçao werken op je laptop voor een Nederlandse werkgever is wel toegestaan, zonder VRW.

Maar wellicht nog belangrijker om rekening mee te houden:

Als inwoner van Nederland word je geacht niet meer dan 8 maanden per 12 maanden weg te zijn uit Nederland.

Wil je maximaal gebruik maken van de nieuwe @HOME in Curaçao-regeling door 12 maanden op Curaçao te gaan wonen (als toerist), dan is dat in strijd met de wetgeving waar je je als inwoner van Nederland aan dient te houden.

Het gaat om “rollende” 12 maanden (dus niet per kalenderjaar), waarbij elk verblijf in het buitenland binnen die 12 maanden meetelt.

Langer weg uit Nederland – consequenties

Wat is precies de wetgeving in Nederland over uitschrijven als inwoner van Nederland? “U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft.“.

Als je, bewust of onbewust, toch langer dan 8 maanden weggaat uit Nederland zonder uit te schrijven, dan kan er door de gemeente waar je ingeschreven staat een onderzoek worden gestart. Als daaruit blijkt dat je te lang weg bent, kun je uitgeschreven worden als inwoner van Nederland.
Wat kunnen zoal de gevolgen zijn als je (ongemerkt) uitgeschreven wordt als inwoner van Nederland?

Te lang weg uit Nederland – privépersoon

Ben je langer dan 8 maanden weg uit Nederland en de overheid komt daar achter, dan kun je uitgeschreven worden als inwoner van Nederland. Dit kan direct enorme gevolgen hebben. Denk o.a. aan: subsidies vervallen (kinderopvangtoeslag, huursubsidie, etc. vervalt allemaal per direct), de opbouw van en aanspraak maken op je sociale verzekeringen valt stil (denk aan WAO, WW, opbouw pensioen, etc.), geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, en zo zullen er nog wel meer consequenties zijn. En ga er maar van uit dat alle onterecht verstrekte uitkeringen e.d. (dus vanaf 8 maanden en 1 dag) terugbetaald moeten worden.

Te lang weg uit Nederland – werknemer

Stel dat je in overleg met je werkgever besluit om tijdelijk op Curaçao te gaan wonen en daar vandaan op je laptop gewoon je kantoorbaan te blijven doen. De technische mogelijkheden zijn er prima voor om dit goed in te regelen, maar let op: als dit langer dan 6 maanden de situatie is, dan kan dit gevolgen hebben voor je werkgever. Zo kan het een verplichting worden voor je werkgever om een CRIB-nr. (Belastingnummer) op Curaçao te regelen.
Voor meer informatie hierover kun je terecht bij dé specialist op dit vlak in Nederland: SmitsVandenBroek Adviseurs & Accountants.

Hoe groot is het risico?

Formeel is het dus wetgeving dat je je dient uit te schrijven als inwoner van Nederland als je langer dan 8 maanden per 12 maanden weg bent uit Nederland. Maar dat betekent echt niet dat er bij de Nederlandse overheid direct allerlei alarmbellen afgaan als jij 8 maanden en 1 dag weg bent. Sterker nog, in veel gevallen zal de Nederlandse overheid er niet snel achter komen. Maar het kan wel! In de meeste gevallen komt men er achter doordat er schriftelijke communicatie vanuit de overheid (de gemeente, de Belastingdienst, etc.) gestuurd wordt waarop geen reactie komt. In dat geval kan de gemeente een onderzoek starten.
Hoe groot het risico voor jou persoonlijk is, is een afweging die je zelf moet maken.

Advies: regel een VRW!

Eigenlijk is ons advies als je, als Nederlandse toerist, langer dan 6 maanden op Curaçao wilt verblijven: regel een Verklaring van Rechtswege. Daarmee is het probleem van ‘max. 8 maanden weg uit Nederland’ nog steeds niet opgelost (!!), maar met een VRW kun je, ook als toerist, voor onbepaalde tijd op Curaçao verblijven. Je betaalt ongeveer NAF 100 meer dan bij het aanvragen via de @HOME in Curaçao-regeling, maar hebt daarmee wel je verblijf op Curaçao voor onbepaalde tijd mogelijk gemaakt binnen de Curaçaose regelgeving.
Hiermee is ons advies dan ook dat de nieuwe @HOME In Curaçao-regeling NIET ZINVOL is voor Nederlanders. Sterker nog: het kan je in flinke problemen brengen als je daardoor te lang weg bent uit Nederland.

Samenvatting & conclusie

Goed, bij deze weet je dus dat je niet ‘zomaar’ 12 maanden op Curaçao kunt gaan wonen als toerist uit Nederland. In het kort:

Verblijf max. 6 maanden

Geen probleem, je hoeft niets te regelen. Als Remote Worker (dus op je laptop werken voor jezelf of een werkgever buiten Curaçao) kun je gewoon aan de slag. Wil je werken voor een lokale werkgever op Curaçao dan mag dat ook zonder inschrijven als inwoner van Curaçao, maar dan moet je wel een Verklaring van Rechtswege regelen.

Toeristisch verblijf Curaçao

Verblijf 6 tot 8 maanden

Dit is te lang voor ‘gewoon’ toeristisch verblijf op Curaçao. Regel een Verklaring van Rechtswege, daarmee kun je onbeperkt op Curaçao verblijven en mag je ook werken voor een lokale werkgever. Ga je op Curaçao werken voor een werkgever van buiten Curaçao, dan is dat mogelijk. Let er dan wel op dat dit mogelijk gevolgen/verplichtingen geeft op Curaçao voor je Nederlandse werkgever.

Toeristisch verblijf Curaçao

Verblijf langer dan 8 maanden

Als je een VRW hebt zit je goed qua Curaçaose regelgeving, maar vanuit de Nederlandse regelgeving wordt je geacht je uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Daarmee ben je dus geen inwoner van Nederland meer. Doe je dit niet zelf, dan kan de Nederlandse overheid dit doen als ze er achter komen dat je te lang weg bent uit Nederland. Met de VRW kun je je wel vrij eenvoudig inschrijven als inwoner van Curaçao.

Toeristisch verblijf Curaçao

We adviseren je om, als Nederlander, géén gebruik te maken van deze nieuwe @HOME In Curaçao-regeling, maar te kiezen voor één van bovenstaande oplossingen.

Comments:

 • Ronald Baan
  1 mei 2022 at 12:10

  Wanneer in geval van samenwonenden 1 persoon op Curacao gaat werken voor een jaar en een verklaring van rechtswege heeft, kan/mag de partner dan ook een jaar mee/verblijven

 • Eveline
  17 januari 2022 at 14:35

  Ik heb een vraag over het stuk “Ga je op Curaçao werken voor een werkgever van buiten Curaçao, dan is dat mogelijk. Let er dan wel op dat dit mogelijk gevolgen/verplichtingen geeft op Curaçao voor je Nederlandse werkgever.” .. kan ik die regels ergens vinden? Wij willen graag emigreren naar Curacao en in eerste instantie wil ik dan ook zeker voor mijn Nederlandse werkgever remote blijven werken. De vraag is even wat zij dan moeten regelen, wat dat kost en waar ik dat kan vinden e.d.. En of het überhaupt mag..

 • Puck al
  19 september 2021 at 18:09

  Goedendsg, het is mij nog niet duidelijk hoe de 6 maanden per rollend jaar worden berekend. Wij zijn begin nov 2020 tot eind mei 2021 n curacao geweest. Wij denken erover om eind nov 2021 voor 2 maanden weer te komen.

 • Jos Brugman
  26 mei 2021 at 12:39

  Dank voor deze info!!!

Leave a Reply:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.