uitgaan curacao feesten

Evenementen Curacao – Top 10

Vrijwel wekelijks worden er leuke evenementen op Curaçao georganiseerd. Ook, of juist, voor toeristen zijn die evenementen en festivals leuk om een beeld te krijgen van wat Curaçao nog meer te bieden heeft behalve strand en zon. Hier een top 10 van de jaarlijks terugkerende festivals en evenementen op Curaçao die zeker de moeite waard zijn.

1. Carnaval Curaçao

Natuurlijk met stip op 1 in de top 10 evenementen op Curaçao is het carnaval (carnival) op Curacao. Carnaval zoals dat in de Caribbean gevierd moet worden! Tijdens de carnavalsdagen is er elke dag een optocht (en ook in de weekends voorafgaand aan carnaval), waarbij je kunt ondergaan wat het is om langs de kant van de weg de mooiste parade-kostuums voorbij de te zien komen swingen. Vrijwel zeker kun je zelf niet stil blijven staan en doe je lekker mee!

Tip 1: Zeker bij de Gran Marcha (Grote Parade) op zondag is het enorm druk en kan de optocht heel lang duren (tot wel 4 uur of langer voor slechts een paar km). Neem voldoende (non-alcoholische) drankjes mee en een petje of andere bescherming tegen de zon.
Tip 2: Tijdens alle optochten is het verkeer in het westelijk deel van Willemstad geblokkeerd op bepaalde (doorgaande) wegen.
Tip 3: Als alternatief voor de Gran Marcha kun je ook naar de Paarden Parade, de Kinder Parade of de Tiener Parade (5 februari)

2. Curaçao North Sea Jazz Festival

Sinds 2010 een mooie kopie van het North Sea Jazz Festival zoals we die al langer in Nederland kennen. Deze kopie van het Nederlandse NSJF is de grootste van de muzikale evenementen op Curaçao en weet elk jaar vol trots weer mooie top-artiesten naar Curaçao te krijgen. Zo hebben o.a. de volgende wereldsterren hier al eens op het podium gestaan: Lionel Richie, John Legend, Usher, Enrique Iglesias, Diana Ross, Prince, Santana, Marc Anthony, Sting, Stevie Wonder, The Isley Brothers, Randy Newman, Wyclef Jean, Tom Jones, Lenny Kravitz, Juan Luis Guerra en The Pointer Sisters.

3. KLM Curacao Marathon

Eind november wordt weer de KLM Curaçao Marathon gelopen. Wat een schitterend evenement is dat en wat mag Curaçao hier trots op zijn. Een uniek parcours over de wereldberoemde Pontjesbrug en de hoge Julianabrug, maar ook langs strand en zee. Doe jij volgende keer ook mee? Naast de marathon kun je je ook inschrijven voor 5K, 10K, 15K Trail, de halve marathon en Duo marathon.

4. Fuikdag

Elke eerste zondag van het jaar is het groot feest op Curaçao voor de jongeren en iedereen die zich jong voelt: Fuikdag! Op het water in Fuikbaai wordt een groot feest gehouden: dance en drank! Je kunt er alleen met de boot komen en het is dan ook erg druk met boten in alle soorten en maten. Soms zelfs een beetje te druk. Wil je feesten op Fuikdag tijdens je vakantie? Er zijn diverse boot-eigenaren die een plekje op hun boot verkopen. Vraag wat rond en ongetwijfeld krijg je wel wat namen en telefoonnummers van boot-eigenaren.

Strengere regels voor Fuikdag!

Omdat voorgaande versies van Fuikdag om verschillende redenen soms wat uit de hand liepen, zijn nieuwe, strengere regels afgekondigd. Je moet met een eigen boot gaan of als bemanningslid van een andere boot meevaren. Het halen en brengen van feestvierders door zogenaamde watertaxi’s is niet meer toegestaan. Ook mogen drijvende vlotten en andere podia niet meer geplaatst worden en is openbare alcohol verkoop niet toegestaan. Ook het gratis uitdelen van drank en reclamemateriaal is niet meer toegestaan. Boten die meedoen aan Fuikdag moeten voor elke passagier een reddingsvest aan boord hebben.

5. Curaçao International Film Festival Rotterdam

Als kleine broertje van het International Film Festival Rotterdam heeft deze versie in Curaçao zeker ook veel mooie films te bieden. Tientallen films die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Waarschijnlijk zul je niet tijdens je vakantie naar tropisch Curaçao 5 dagen lang in de ene bioscoopzaal na de andere willen zitten, maar misschien kun je toch wel één of twee filmpjes meepikken als je begin april in Curaçao bent.

6. Vuurwerk shows

Het vuurwerk met Oud & Nieuw is op Curaçao even wat heftiger dan in Nederland. Het is allemaal net even krachtiger en harder, en vooral de pagara’s (de 100.000 klappers) zijn erg populair in Curaçao. Vanaf drie werkdagen voor Oud & Nieuw kun je echt overal vuurwerk kopen; de containers die tijdelijk als vuurwerk-shops zijn neergezet vind je bijna om de 100 meter langs elke drukke weg. Traditiegetrouw zijn er tussen kerst en Oud & Nieuw diverse vuurwerkshows in Willemstad. O.a. bij Kooijman Zeelandia, bij het hoofdkantoor van Banco di Caribe en bij Suikertuintje. Altijd druk bezocht maar zeker de moeite waard!

7. Curaçao Masters – Pro-Am Golf Tournament

Jaarlijks in april wordt in Curaçao het grootste golftoernooi van de Caribbean gehouden: De MCB Curaçao Master, een Pro-Am toernooi onder de palmbomen! In het luxe resort Blue Bay ligt een mooie tropische golfbaan en er komen elk jaar wel enkele wereldtoppers langs. Naast 4 dagen topniveau golf is er nog meer te doen voor het publiek. Er zijn de nodige activiteiten voor kinderen en als je wilt kijken of golf iets voor jou is kun je wat balletjes slaan op een oefenbaan. Dus zeker leuk om naar toe te gaan, ook als je zelf (nog) geen golf speelt!

8. Curaçao Clean Up

Deze mag zeker niet ontbreken in de top 10 evenementen Curaçao: De Curaçao Clean Up. Een mooi en nobel evenement dat in 2013 voor de eerste keer werd georganiseerd, en daarna elk jaar een steeds grootser vervolg kreeg. Helaas zie je in Curaçao veel zwerfvuil, en zeker in de natuurgebieden buiten de stad kun je op bepaalde plekken verbaasd worden door de hoeveelheid rotzooi die de Curaçaoenaren zelf zo maar neergooien. Witgoed als koelkasten en wasmachines, oude bedden en matrassen, hele of halve auto’s en dode dieren: Het is bij een groot deel van de Curaçaose bevolking heel gewoon om het op straat te gooien. Met het mooie initiatief van de Curaçao Clean Up wordt de lokale bevolking opgeroepen om op één dag in het jaar een enorme schoonmaakactie op het eiland te houden. Gelukkig zijn er veel mensen en bedrijven die dit initiatief enthousiast ondersteunen, en wordt er enorm veel rotzooi opgeruimd. En er zijn ook enkele teams die met duikuitrusting de zee in gaan om ook daar allerlei zwerfvuil weg te halen. Bij de eerste editie in 2013 werd door ruim 1.700 vrijwilligers meer dan 500.000 kg (!!) rommel opgeruimd! Ben je eind september in Curaçao? Doe dan mee!

9. Unox Nieuwjaarsduik

Als laatste nóg een oer-Hollands evenement in Curaçao: De Unox Nieuwjaarsduik! Op 1 januari springen 2.500 mensen in zee bij beachclub Zanzibar (Jan Thiel). Misschien niet zo stoer als in de koude Noordzee, maar wel mét de bekende Unox ijsmutsen. Als je toch rond Oud & Nieuw in Curacao bent, neem dan zeker een duik bij Zanzibar!

10. Nationale feestdagen in Curaçao

Net als bij veel evenementen Curaçao, kent Curaçao ook een grote overeenkomst met de nationale feestdagen zoals we die in Nederland kennen. Toch zijn er ook wel enkele specifieke Curaçaose feestdagen. Hier de kalender van Curaçao met de officiële feestdagen:

Dag van Curaçao – 10 oktober (Sinds 10 oktober 2010 is Curaçao een status aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Deze dag wordt jaarlijks nog uitbundig gevierd.)

Dag van de Arbeid – 1 mei

Dia de bandera/Dag van de vlag – 2 juli (De dag waarop het volkslied en de vlag van het eiland Curaçao wordt gevierd. Er zijn onder andere sportwedstrijden, uitvoeringen en kinderactiviteiten.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *