vog verklaring omtrent gedrag

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Je gaat (tijdelijk) op Curaçao wonen, en eventueel ook werken. Dat gaat niet zomaar, daarvoor moet uiteraard ook wel e.e.a. formeel geregeld worden qua inschrijving op Curaçao. Eén van de documenten die je moet regelen om op Curaçao te mogen wonen en werken is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

VOG: wat is het

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een document waarmee de overheid aangeeft dat ze een controle hebben gedaan of jij geen (strafbare) feiten hebt gepleegd waardoor het niet veilig is om jou te laten doen wat je wilt gaan doen. Bv. heb je geen strafblad als je bij de politie wilt gaan werken. Er kan ook op andere criteria getoetst worden als je voor verschillende doelen een VOG nodig hebt. Als je bv. met kinderen wilt gaan werken of in de beveiliging, dan zal o.b.v. een ander (strenger) profiel getoetst worden dan wanneer je een VOG aanvraagt voor een algemeen doel als ‘emigreren’.

VOG ‘spelregels’

Vandaar dat er enkele ‘spelregels’ gelden rond een VOG:

1- Per doel opnieuw een VOG aanvragen
Wil je gaan emigreren en hebt je nog een recente VOG liggen van je werkgever in Nederland, dan moet je toch een nieuwe VOG aanvragen. Dit is m.n. omdat per keer op andere criteria getoetst kan worden.

2- Na doorgaans 3 maanden is een VOG niet meer geldig
Omdat er in de tussentijd van alles kan gebeuren, moet een VOG altijd zo recent mogelijk zijn. Doorgaans wordt een VOG niet meer geaccepteerd als deze ouder is dan 3 maanden.

3- De aanvraag van een VOG moet altijd via een organisatie/bedrijf gestart worden
Het aanvragen van de VOG moet altijd opgestart worden een organisatie/bedrijf waar de VOG voor nodig is. Hiervoor heb je m.b.t. emigreren naar Curaçao twee mogelijkheden:
a) De VOG wordt aangevraagd via je nieuwe werkgever op Curaçao. Uiteraard is dit alleen mogelijk als je gaat werken op Curaçao en je werkgever is al bekend op het moment dat je de VOG gaat regelen. Is dat niet bij jou aan de orde, dan geldt dat …
b) De VOG wordt aangevraagd via het Kabinet van Curaçao (Curaçaohuis) in Den Haag.

VOG aanvragen

De aanvraag van een VOG moet dus altijd via een organisatie aangevraagd worden waar de VOG voor nodig is. Of dat nou een werkgever is, de lokale sportvereniging, of wellicht in dit geval het Curaçaohuis. Je kunt het proces niet zelfstandig opstarten. De organisatie kan dit online regelen. Is dat niet mogelijk, dan kun je het ook nog via een papieren formulier aanvragen.

VOG digitaal aanvragen

Het wordt algemeen aangeraden om een VOG digitaal aan te vragen, o.a. omdat het voor zowel de aanvrager als de overheid eenvoudiger en sneller is.
Voorwaarden voor digitaal aanvragen VOG:

 • De organisatie die de VOG voor je aanvraagt, moet dit digitaal opstarten. Voor emigratie naar Curaçao zal die organisatie je nieuwe werkgever op Curaçao zijn, of -als die nog niet bekend is- het Kabinet van Curaçao (= de officiële vertegenwoordiging in Nederland van Curaçao)
 • Je staat nog ingeschreven in een gemeente in Nederland
 • Je hebt een BSN en een gebruikersnaam + wachtwoord voor je DigiD
 • Je kunt betalingen via iDEAL maken

De organisatie/het bedrijf bereidt de aanvraag digitaal voor. Als resultaat daarvan krijg jij een e-mail dat er een VOG-aanvraag voor jou gedaan is. Door in te loggen in je DigiD kun je die aanvraag bekijken en aanvullen of corrigeren waar nodig. Zodra je bevestigt dat de aanvraag correct is, zal de aanvraag door Justis (= Ministerie van Veiligheid & Justitie) in behandeling genomen worden. Na enkele weken zal de VOG per post worden toegestuurd naar je woonadres in Nederland.

VOG aanvragen via papieren formulier

Is het niet mogelijk om je VOG digitaal aan te vragen (bv. omdat je geen user-id hebt voor je DigiD), dan kun je hem ook aanvragen door langs te gaan bij je gemeente.
Voorwaarden voor VOG aanvragen bij je gemeente:

 • Je hebt een volledig ingevuld aanvraagformulier
 • Daarmee ga je naar de gemeente waar je (in Nederland) staat ingeschreven in het Bevolkingsregister
 • Als je naar de gemeente gaat om je aanvraag in te dienen neem je een geldig identiteitsbewijs mee

Moet je het formulier zelf nog printen om in te laten vullen, dan kun je het hier downloaden: Aanvraagformulier VOG NP

VOG aanvragen als je niet meer in NL ingeschreven staat

Woon je al op Curaçao en sta je ook niet meer als inwoner van een Nederlandse gemeente ingeschreven, dan kun je een VOG aanvragen bij Justis (= Ministerie van Veiligheid & Justitie), via e-mail naar vog.np.rni@minvenj.nl.
Voorwaarden voor aanvraag via e-mail bij Justis:

 • Je verstuurt een e-mail voor elke VOG-aanvraag die je wilt doen. Samenvoegen van het aanvragen van meerdere VOG’s in één e-mail is niet toegestaan.
 • Het aanvraagformulier is volledig ingevuld en wordt als pdf bijgevoegd in de e-mail
 • Deel 2 is ingevuld door je nieuwe werkgever op Curaçao, of -als die nog niet bekend is- de overheid van Curaçao.
 • Je stuurt een kopie van je paspoort of ID-kaart mee als bijlage in de e-mail
 • Een digitale afbeelding (hoeft geen pdf te zijn) van bv. een bankafschrift om aan te tonen dat je de betaling gedaan hebt.
 • De aanvraag + alle benodigde documenten zitten in één e-mailbericht van max. 10MB groot

Betaalgegevens van Justis: Maak € 41,35 over op Rekeningnummer NL31 INGB 0705 0054 53 t.n.v. Justis/COVOG te Den Haag, onder vermelding van de naam van de aanvrager. Voor een overboeking uit Curaçao heb je ook deze info nodig: BIC-code INGBNL2A, ING Bank. Adres: ING Bank N.V., Foreign Operations, postbus 1800, 1000 BV Amsterdam. Let hierbij goed op dat je mogelijke transactiekosten voor de betaling vanuit Curaçao naar Nederland ook zelf moet betalen, bovenop die € 41,35. De aanvraag zal pas worden opgepakt zodra de volledige € 41,35 door Justis is ontvangen.

Wat kost het aanvragen van een VOG?

De prijs is afhankelijk van hoe je de VOG aanvraagt:

 • VOG aanvragen bij je gemeente kost € 41,35 (te betalen als je de aanvraag gaat indienen bij de gemeente).
 • VOG digitaal aanvragen kost € 33,85 (te betalen via iDEAL vóór de behandeling van je aanvraag).
 • Vraag je de VOG aan via Justis omdat je niet meer in Nederland staat ingeschreven, ook dan betaal je € 41,35 (+ kosten voor betaling vanuit het buitenland).

Aanvragen VOG via Kabinet van Curaçao

Als er nog geen nieuwe werkgever bekend is op het moment dat je de VOG wilt gaan aanvragen, dan kun je hem aanvragen met het Kabinet van Curaçao (Curaçaohuis) als aanvragende organisatie. Dit is zeg maar de ambassade van Curaçao in Nederland. Het is gevestigd in Den Haag, aan de Prinsegracht.

 • Vul het aanvraagformulier VOG np Curacao
  icon fill
   in voor zover mogelijk,
 • Stuur dit op naar (of ga persoonlijk langs bij) het Kabinet van Curaçao. Het Curaçaohuis berekent € 24,95 voor de verwerking hiervan, dat komt dus nog bovenop de aanvraagkosten van de VOG,
 • Als je het aanvraagformulier retour hebt ga je er mee naar je gemeente.

Opsturen naar Kabinet van Curaçao in Den Haag:

 • Vóóraf (!) € 24,95 overmaken op NL46 ABNA 0529 3754 86 t.n.v. de Gevolmachtigde Minister van Curaçao te Den Haag met vermelding van je naam
 • Het ingevulde aanvraagformulier opsturen naar Kabinet van Curaçao, postbus 90706, 2509 LS, Den Haag (Let op: Dit is een nieuw postadres)
 • Kopie legitimatiebewijs bijvoegen en kopie van bewijs van de betaling.

Persoonlijk naar het Kabinet van Curaçao in Den Haag:

 • Dit kan alleen op afspraak, hiervoor kun je via de website een afspraak maken.
 • Bezoekadres: Kabinet van Curaçao, Prinsegracht 63-65, Den Haag (Nieuw bezoekadres!)
 • Neem geldig legitimatiebewijs mee
 • Je moet ter plekke € 24,95 betalen, dit kan alleen met je pinpas. Contant betalen is niet mogelijk.
 • Het werktempo is Curaçaos ;-), dus denk niet dat je met 10 minuten weer buiten staat

Lastig contact te krijgen

De laatste tijd krijgen we regelmatig bericht dat het Curaçaohuis moeilijk (niet) te contacten is. Telefoon wordt niet opgenomen, mails naar het algemene mailadres wordt niet op gereageerd. Zelf hebben we dit ook een paar keer geprobeerd en met vergelijkbare ervaringen. Advies: Uiteindelijk kregen we contact en werd gemeld dat je het beste per email contact op kunt nemen via ajz@kgmc.nl. Alternatief: zoek het KGMC op via Facebook en stuur een chatbericht.

Misverstanden rond een VOG

Er gaan nogal wat misverstanden rond over een VOG m.b.t. een verblijf op Curaçao:

 • Je kunt de VOG pas aanvragen als je uitgeschreven bent uit Nederland.
  NIET WAAR. Het is juist makkelijker om de VOG nog aan te vragen zolang je nog wel bent ingeschreven als inwoner van een Nederlandse gemeente.
 • Als je een VOG hebt, mag je op Curaçao werken.
  NIET WAAR. Je VOG is een voorwaarde (vereist document) om een Verklaring van Rechtswege (= werkvergunning) aan te kunnen vragen op Curaçao.
 • Ik heb nog een VOG van mijn werkgever in Nederland, die is nog geldig.
  NIET WAAR. Voor elk nieuw doel (= nieuwe baan) moet een nieuwe VOG worden aangevraagd, ook al is je nieuwe baan in dezelfde branche als waarvoor je al een VOG hebt.
 • De VOG is 4 maanden oud, maar die accepteren ze nog wel.
  NIET WAAR. Hoe makkelijk men op Curaçao soms met de regeltjes om kan gaan, hier zijn ze heel strikt op: Een VOG mag max. 3 maanden oud zijn. Is de VOG ouder, dan vervalt sowieso de geldigheid. Let op: het ‘meetmoment’ is wanneer je de VRW aanvraagt, niet wanneer je hem ophaalt.

Disclaimer: alle vermelde tarieven worden regelmatig gecontroleerd, maar het kan zijn dat een tarief tussentijds gewijzigd is en dat het tarief nog niet is aangepast op deze pagina. Uiteraard gelden de tarieven zoals die door de betreffende instanties aan jou gemeld worden en is NaarCuracao.com op geen enkele wijze aansprakelijk te stellen voor de vermelde tarieven.