Heb je heel de site doorgenomen maar vind je niet de info die je zoekt? Laat het weten! Neem gerust contact met ons op (zie gegevens hieronder)
Latest Posts
+31(0)6 4085 4095
info@naarcuracao.com
|
|
Top

Je gaat (tijdelijk) op Curaçao wonen, en eventueel ook werken. Dat gaat niet zomaar, daarvoor moet uiteraard ook wel e.e.a. formeel geregeld worden qua inschrijving op Curaçao. Eén van de documenten die je waarschijnlijk zult moeten regelen om op Curaçao te mogen wonen en werken is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Verklaring Onbesproken Gedrag (VOG)

Wat is het?

  Een VOG is een bewijs dat je geen strafrechtelijk verleden hebt met het oog op het doel waarvoor je het document aanvraagt. Omdat dit een check is van je verleden, vraag je deze aan bij de gemeente in Nederland waar je ingeschreven staat. Op basis van het in de aanvraag vermelde doel voor dit document, wordt er in Nederland een controle uitgevoerd of je geen justitieel verleden hebt, wat een bezwaar kan vormen voor het doel waarvoor de VOG wordt aangevraagd. Die controle is sowieso een standaard check op algemene aspecten van een mogelijk strafrechtelijk verleden, maar afhankelijk van het doel van de VOG (= je nieuwe baan op Curaçao) kunnen daar nog enkele specifieke checks aan worden toegevoegd, bv. als je in een werk-omgeving komt met relatief veel contact met mensen (denk aan kinderopvang of taxi). Hierbij gaat het dus om grotere zaken (misdrijf waar gevangenisstraf voor gegeven kan worden), en wordt hierbij niet gekeken naar kleinere overtredingen als te hard rijden of je Belastingaangifte te laat inleveren.

Waar heb je een VOG voor nodig?

  • De VOG is een vereiste om je op Curaçao in te kunnen schrijven. Want uiteraard wil Curaçao zo goed mogelijk voorkomen om de kans op problemen/gevaar te laten toenemen door een nieuwe (tijdelijke) immigrant tijdelijk toe te laten op het eiland.

 

  • Daarbij is ook het doel van belang. Ga je bv. met kinderen werken, dan wordt er specifiek naar gekeken of dat geen potentieel probleem kan zijn. Of anders gesteld: Heb je een bepaalde veroordeling te pakken, dan is het theoretisch nog steeds mogelijk dat je hem wel krijgt zolang die veroordeling niet direct gerelateerd is aan je nieuwe werk op Curaçao. Ben je bv. veroordeeld voor mishandeling van senioren in een bejaardentehuis waar je hebt gewerkt, dan zou je nog wel in aanmerking kunnen komen voor een VOG met het oog op een kantoorbaan op Curaçao. Let op: Een VOG op zich geeft nergens recht op! Het document is een voorwaarde om bepaalde formaliteiten te regelen op Curaçao, bv. inschrijven als inwoner van Curaçao of het regelen van een

Verklaring van Rechtswege

  (= werkvergunning).

Hoe vraag je een VOG aan?

  • Het aanvragen kan op drie manieren:

   1. digitaal
   2. via de gemeente in NL waar je staat ingeschreven
   3. via Justis (alleen als je niet meer in NL ingeschreven staat)

1. VOG digitaal aanvragen

Het wordt algemeen aangeraden om een VOG digitaal aan te vragen, o.a. omdat het voor zowel de aanvrager als de overheid eenvoudiger en sneller is.
Voorwaarden voor digitaal aanvragen VOG:

   • De organisatie die de VOG voor je aanvraagt, moet dit al digitaal doen. Voor emigratie naar Curaçao zal die organisatie je nieuwe werkgever op Curaçao zijn, of -als die nog niet bekend is- het Kabinet van Curaçao (= de officiële vertegenwoordiging in Nederland van Curaçao)
   • Je staat nog ingeschreven in een gemeente in Nederland
   • Je hebt een BSN en een gebruikersnaam + wachtwoord voor je DigiD
   • Je kunt betalingen via iDEAL maken

De organisatie bereidt de aanvraag digitaal voor. Als resultaat daarvan krijg jij een e-mail dat er een VOG-aanvraag voor jou gedaan is. Door in te loggen in je DigiD kun je die aanvraag bekijken en aanvullen of corrigeren waar nodig. Zodra je bevestigt dat de aanvraag correct is, zal de aanvraag door Justis (= Ministerie van Veiligheid & Justitie) in behandeling genomen worden.

2. VOG aanvragen via je gemeente

Is het niet mogelijk om je VOG digitaal aan te vragen (bv. omdat je geen user-id hebt voor je DigiD), dan kun je hem ook aanvragen door langs te gaan bij je gemeente.
Voorwaarden voor VOG aanvragen bij je gemeente:

   • Je hebt een volledig ingevuld aanvraagformulier
   • Daarmee ga je naar de gemeente waar je (in Nederland) staat ingeschreven in het Bevolkingsregister
   • Als je naar de gemeente gaat om je aanvraag in te dienen neem je een geldig identiteitsbewijs mee

Je krijgt het aanvraagformulier aangeleverd door de organisatie die de aanvraag voor je in gang zet. In de praktijk zal dit vrijwel altijd je nieuwe werkgever (op Curaçao) zijn, of -als die nog niet bekend is- het Kabinet van Curaçao (= de officiële vertegenwoordiging in Nederland van Curaçao).
Moet je het formulier zelf nog printen om in te laten vullen, dan kun je het hier downloaden: Aanvraagformulier VOG NP

3. VOG aanvragen als je niet meer in NL ingeschreven staat

Woon je al op Curaçao en sta je ook niet meer als inwoner van een Nederlandse gemeente ingeschreven, dan kun je een VOG aanvragen bij Justis (= Ministerie van Veiligheid & Justitie), via e-mail naar vog.np.rni@minvenj.nl.
Voorwaarden voor aanvraag via e-mail bij Justis:

   • Je verstuurt een e-mail voor elke VOG-aanvraag die je wilt doen. Samenvoegen van het aanvragen van meerdere VOG’s in één e-mail is niet toegestaan.
   • Het aanvraagformulier is volledig ingevuld en wordt als pdf bijgevoegd in de e-mail
   • Deel 2 is ingevuld door je nieuwe werkgever op Curaçao, of -als die nog niet bekend is- de overheid van Curaçao.
   • Je stuurt een kopie van je paspoort of ID-kaart mee als bijlage in de e-mail
   • Een digitale afbeelding (hoeft geen pdf te zijn) van bv. een bankafschrift om aan te tonen dat je de betaling gedaan hebt.
   • De aanvraag + alle benodigde documenten zitten in één e-mailbericht van max. 10MB groot

Betaalgegevens van Justis: Maak € 41,35 over op Rekeningnummer NL31 INGB 0705 0054 53 t.n.v. Justis/COVOG te Den Haag, onder vermelding van de naam van de aanvrager. Voor een overboeking uit Curaçao heb je ook deze info nodig: BIC-code INGBNL2A, ING Bank. Adres: ING Bank N.V., Foreign Operations, postbus 1800, 1000 BV Amsterdam. Let hierbij goed op dat je mogelijke transactiekosten voor de betaling vanuit Curaçao naar Nederland ook zelf moet betalen, bovenop die € 41,35. De aanvraag zal pas worden opgepakt zodra de volledige € 41,35 door Justis is ontvangen.

Wat kost het aanvragen van een VOG?

  • De prijs is afhankelijk van hoe je de VOG aanvraagt:

 

  • VOG digitaal aanvragen kost € 33,85 (te betalen via iDEAL vóór de behandeling van je aanvraag).

 

  • VOG aanvragen bij je gemeente kost meer, namelijk € 41,35 (te betalen als je de aanvraag gaat indienen bij de gemeente).

 

  Vraag je de VOG aan via Justis omdat je niet meer in Nederland staat ingeschreven, ook dan betaal je € 41,35 (+ kosten voor betaling vanuit het buitenland).

Wanneer vraag je je VOG aan?

  Er zit gemiddeld een week of 3 tussen het moment van het indienen van de aanvraag van je VOG, en het moment dat de VOG op je postadres in je brievenbus valt. Neem wat extra marge, dus regel dit minimaal een week of 5 voor je vertrek naar Curaçao. Doe het ook weer niet te lang van tevoren, want een VOG is maximaal drie maanden geldig.

Aanvragen VOG via Kabinet van Curaçao

  • Als er nog geen nieuwe werkgever bekend is op het moment dat je de VOG wilt gaan aanvragen, dan kun je hem aanvragen met het Kabinet van Curaçao als aanvragende organisatie.

   1. Vul het aanvraagformulier VOG np Curacao in voor zover mogelijk,
   2. Stuur dit op naar (of ga persoonlijk langs bij) het Kabinet van Curaçao (kost € 24,95),
   3. Als je het aanvraagformulier retour hebt ga je er mee naar je gemeente (kost € 41,35).

Opsturen naar Kabinet van Curaçao in Den Haag:

    • Vóóraf (!) € 24,95 overmaken op NL46 ABNA 0529 3754 86 t.n.v. de Gevolmachtigde Minister van Curaçao te Den Haag met vermelding van je naam
    • Het ingevulde aanvraagformulier opsturen naar Kabinet van Curaçao, postbus 90706, 2509 LS, Den Haag (Let op: Dit is een nieuw postadres)
    • Kopie legitimatiebewijs bijvoegen en kopie van bewijs van de betaling.

Persoonlijk langs gaan bij Kabinet van Curaçao in Den Haag:

    • Dit kan alleen op afspraak, hiervoor kun je via de website een afspraak maken.
    • Bezoekadres: Kabinet van Curaçao, Prinsegracht 63-65, Den Haag (Nieuw bezoekadres!)
    • Neem geldig legitimatiebewijs mee
    • Je moet ter plekke € 24,95 betalen, dit kan alleen met je pinpas. Contant betalen is niet mogelijk.
    • Het werktempo is Curaçaos ;-), dus denk niet dat je met 10 minuten weer buiten staat

Misverstanden rond een VOG

  Er gaan nogal wat misverstanden rond over een VOG m.b.t. een verblijf op Curaçao:

  1. Je kunt de VOG pas aanvragen als je uitgeschreven bent uit Nederland.
   NIET WAAR. Het is juist makkelijker om de VOG nog aan te vragen zolang je nog wel bent ingeschreven als inwoner van een Nederlandse gemeente.
  2. Als je een VOG hebt, mag je op Curaçao werken.
   NIET WAAR. Je VOG is een voorwaarde (vereist document) om een Verklaring van Rechtswege (= werkvergunning) aan te kunnen vragen op Curaçao.
  3. Ik heb nog een VOG van mijn werkgever in Nederland, die is nog geldig.
   NIET WAAR. Voor elk nieuw doel (= nieuwe baan) moet een nieuwe VOG worden aangevraagd, ook al is je nieuwe baan in dezelfde branche als waarvoor je al een VOG hebt.
  4. De VOG is 4 maanden oud, maar die accepteren ze nog wel.
   NIET WAAR. Hoe makkelijk men op Curaçao soms met de regeltjes om kan gaan, hier zijn ze heel strikt op: Een VOG mag max. 3 maanden oud zijn. Is de VOG ouder, dan vervalt sowieso de geldigheid. Let op: het ‘meetmoment’ is wanneer je de VRW aanvraagt, niet wanneer je hem ophaalt.