vog verklaring omtrent gedrag

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Je gaat op Curacao wonen, en eventueel ook werken. Dat gaat niet zomaar, daarvoor moet uiteraard ook wel e.e.a. formeel geregeld worden qua inschrijving op Curaçao. Eén van de documenten die je moet regelen om op Curacao te mogen wonen en werken is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

VOG: wat is het

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een document waarmee de overheid aangeeft dat ze een controle hebben gedaan of jij geen (strafbare) feiten hebt gepleegd waardoor het niet veilig is om jou te laten doen wat je wilt gaan doen. Bv. heb je geen strafblad als je bij de politie wilt gaan werken. Er kan ook op andere criteria getoetst worden als je voor verschillende doelen een VOG nodig hebt. Als je bv. met kinderen wilt gaan werken of in de beveiliging, dan zal o.b.v. een ander (strenger) profiel getoetst worden dan wanneer je een VOG aanvraagt voor een algemeen doel als Emigratie.

VOG spelregels

Vandaar dat er enkele spelregels gelden rond een VOG:

Per doel opnieuw een VOG aanvragen
Wil je gaan emigreren en hebt je nog een recente VOG liggen van je werkgever in Nederland, dan moet je toch een nieuwe VOG aanvragen. Dit is m.n. omdat per keer op andere criteria getoetst kan worden.

Na doorgaans 3 maanden is een VOG niet meer geldig
Omdat er in de tussentijd van alles kan gebeuren, moet een VOG altijd zo recent mogelijk zijn. Doorgaans wordt een VOG niet meer geaccepteerd als deze ouder is dan 3 maanden.

De aanvraag van een VOG kan via een organisatie/bedrijf gestart worden, maar dat is geen verplichting,
Het aanvragen van de VOG wordt vaak opgestart via de organisatie waar de VOG voor nodig is, doorgaans de nieuwe werkgever. Maar je kunt het ook zelf aanvragen. Er zijn vier mogelijkheden om een VOG te regelen:
1) De VOG aanvragen via je nieuwe werkgever op Curacao. Uiteraard is dit alleen mogelijk als je gaat werken op Curacao en je werkgever is al bekend op het moment dat je de VOG gaat regelen. Is dit niet bij jou aan de orde, dan kun je één van de twee volgende opties doen. …
2) De VOG aanvragen via het Kabinet van Curacao (Curacaohuis) in Den Haag.
3) De VOG zelf aanvragen.
4) De VOG laten regelen via een online bureau.

1- VOG aanvragen via nieuwe werkgever

De aanvraag van een VOG kan via een organisatie aangevraagd worden waar de VOG voor nodig is. Het bedrijf kan dit online regelen. Is dat niet mogelijk, dan kun je het ook nog via een papieren formulier aanvragen.

VOG digitaal aanvragen

Het wordt algemeen aangeraden om een VOG digitaal aan te vragen, o.a. omdat het voor zowel de aanvrager als de overheid eenvoudiger en sneller is.

Voorwaarden aanvragen VOG via nieuwe werkgever

 • Het bedrijf dat de VOG voor je aanvraagt, moet dit digitaal opstarten. Hiervoor moet het bedrijf wel kunnen inloggen met e-herkenning.
 • Je staat nog ingeschreven in een gemeente in Nederland
 • Je hebt een BSN en een gebruikersnaam + wachtwoord voor je DigiD
 • Je kunt betalingen via iDEAL doen

Het bedrijf bereidt de aanvraag digitaal voor. Als resultaat daarvan krijg jij een e-mail dat er een VOG-aanvraag voor jou gedaan is. Door in te loggen in je DigiD kun je die aanvraag bekijken en aanvullen of corrigeren waar nodig. Zodra je bevestigt dat de aanvraag correct is, zal de aanvraag door Justis (= Ministerie van Veiligheid & Justitie) in behandeling genomen worden. Na enkele weken zal de VOG per post worden toegestuurd naar je woonadres in Nederland.

VOG aanvragen via papieren formulier

Je kunt de VOG ook via een papieren formulier aanvragen, maar in de praktijk is dat doorgaans vrij lastig (niet mogelijk) met een werkgever op Curacao en een formulier dat jij bij je gemeente in Nederland moet indienen. Zie je hiervoor toch mogelijkheden, dan kun je dat als volgt regelen:

Voorwaarden VOG aanvragen via papieren formulier

 • Download het formulier: Aanvraagformulier VOG NP
 • Je hebt een volledig ingevuld aanvraagformulier, ook inclusief de door je nieuwe werkgever op Curacao in te vullen gegevens
 • Daarmee ga je naar de gemeente waar je (in Nederland) staat ingeschreven in het Bevolkingsregister
 • Als je naar de gemeente gaat om je aanvraag in te dienen neem je een geldig identiteitsbewijs mee
Aanvraagformulier VOG bij emigratie naar Curacao

Invullen door werkgever niet mogelijk?

In de praktijk blijkt het vaak lastig om een VOG te laten aanvragen door je nieuwe werkgever op Curacao, al is het alleen al omdat de nieuwe werkgever op Curacao niet kan inloggen met e-herkenning. In dat geval mag je ook zelf de aanvraag doen, namens de werkgever. Daarbij dan wel de voorwaarde dat er een bevestiging/document bij moet van de nieuwe werkgever op Curacao waarin het bedrijf aangeeft een VOG te willen van jou. Dat kan al vrij eenvoudig via een printje van een email van de werkgever of een screenshot van een pagina op de website van het bedrijf waar dit vermeld wordt.

2- VOG aanvragen: zelf regelen

Hoef je de VOG niet voor een werkgever aan te vragen en heb je de VOG puur nodig met als doel ‘emigratie’, dan kun je het ook zelf aanvragen. Vul gewoon het formulier in. Als doel van de aanvraag geef je “emigratie” aan.

Gegevens organisatie

Op het formulier moet je dan alsnog ‘Gegevens organisatie’ invullen. Als naam geef je gewoon “Curaçao” aan. Bij ‘Naam vertegenwoordiger’ kun je de gegevens van de Toelatings Organisatie invullen, dat is de organisatie op Curacao waar je de VRW moet aanvragen (waarvoor de VOG nodig is):
Toelatingsorganisatie Curaçao
Prinsenstraat 90
Willemstad
Curaçao

3- VOG aanvragen via Kabinet van Curacao

Is er geen nieuwe werkgever en twijfel je of je de VOG-aanvraag correct doet, dan kun je de VOG ook aanvragen met het Kabinet van Curacao (Curacaohuis) als aanvragende organisatie. Dit is zeg maar de ambassade van Curacao in Nederland. Het is gevestigd in Den Haag, aan de Prinsegracht.

 • Vul het aanvraagformulier VOG np Curacao in voor zover mogelijk,
 • Stuur dit op naar (of ga persoonlijk langs bij) het Kabinet van Curaçao. Het Curaçaohuis berekent € 24,95 voor de verwerking hiervan, dat komt dus nog bovenop de aanvraagkosten van de VOG,
 • Als je het aanvraagformulier retour hebt ga je er mee naar je gemeente.

Opsturen naar Kabinet van Curacao in Den Haag:

 • Vóóraf (!) € 24,95 overmaken op NL46 ABNA 0529 3754 86 t.n.v. de Gevolmachtigde Minister van Curaçao te Den Haag met vermelding van je naam
 • Het ingevulde aanvraagformulier opsturen naar Kabinet van Curacao, postbus 90706, 2509 LS, Den Haag (Let op: Dit is een nieuw postadres)
 • Kopie legitimatiebewijs bijvoegen en kopie van bewijs van de betaling.

Persoonlijk naar het Kabinet van Curaçao in Den Haag:

 • Dit kan alleen op afspraak, hiervoor kun je via de website een afspraak maken.
 • Bezoekadres: Kabinet van Curacao, Prinsegracht 63-65, Den Haag (Nieuw bezoekadres!)
 • Neem geldig legitimatiebewijs mee
 • Je moet ter plekke € 24,95 betalen, dit kan alleen met je pinpas. Contant betalen is niet mogelijk.
 • Het werktempo is Curacaos ;-), dus denk niet dat je met 10 minuten weer buiten staat

Lastig contact te krijgen

We horen regelmatig dat het Curacaohuis moeilijk of soms zelf niet te contacten is. Telefoon wordt niet opgenomen, mails naar het algemene mailadres wordt niet op gereageerd. Zelf hebben we dit ook een paar keer geprobeerd en met vergelijkbare ervaringen. Advies: Uiteindelijk kregen we contact en werd gemeld dat je het beste per email contact op kunt nemen via ajz@kgmc.nl. Alternatief: zoek het KGMC op via Facebook en stuur een chatbericht.

4- VOG aanvragen via online bureau

Als je via Google zoekt op VOG aanvragen dan komen er allerlei online bureaus als zoekresultaat naar voren die je kunnen helpen bij het aanvragen van een VOG. Prima dat die bedrijfjes er zijn want soms kan een VOG aanvragen best ingewikkeld zijn. Echter m.b.t. emigreren naar Curacao is de procedure van het aanvragen van VOG redelijk eenvoudig. Het tarief dat dergelijke bureaus vragen (we zien tarieven van € 12,50 tot € 34,95) verklapt ook al dat het voor hen geen enorme klus is. Vandaar dat we adviseren om hierbij geen gebruik te maken van zo’n bureau en de aanvraag zelf te doen met de stappen die hierboven beschreven staan.

Wat kost het aanvragen van een VOG?

De prijs is afhankelijk van hoe je de VOG aanvraagt:

 • VOG aanvragen bij je gemeente (papieren versie) kost € 41,35. Te betalen als je de aanvraag gaat indienen bij de gemeente.
 • VOG digitaal aanvragen kost € 33,85. Te betalen via iDEAL vóór de behandeling van je aanvraag.
 • Vraag je de VOG aan via Justis omdat je niet meer in Nederland staat ingeschreven, ook dan betaal je € 41,35, plus kosten voor betaling vanuit het buitenland.

VOG aanvragen als je niet meer in NL ingeschreven staat

Woon je al op Curacao en sta je ook niet meer als inwoner van een Nederlandse gemeente ingeschreven, dan kun je een VOG aanvragen bij Justis (= Ministerie van Veiligheid & Justitie), via e-mail naar vog.np.rni@justis.nl.
Voorwaarden voor aanvraag via e-mail bij Justis:

 • Je verstuurt een e-mail voor elke VOG-aanvraag die je wilt doen. Samenvoegen van het aanvragen van meerdere VOG’s in één e-mail is niet toegestaan.
 • Het aanvraagformulier is volledig ingevuld en wordt als pdf (4 pagina’s) bijgevoegd in de e-mail
 • Deel 2 is ingevuld door je nieuwe werkgever op Curacao. Indien deel 2 van het aanvraagformulier niet is ondertekend, moet er een document worden bijgevoegd dat aangeeft waarvoor de VOG nodig is. Vul zelf deel 2.1, 2.2 en deel 2.4A OF deel 2.4B in op het aanvraagformulier.
 • Je stuurt een kopie van je paspoort of ID-kaart mee als bijlage in de e-mail
 • Een digitale afbeelding (hoeft geen pdf te zijn) van bv. een bankafschrift om aan te tonen dat je de betaling gedaan hebt.
 • De aanvraag + alle benodigde documenten zitten in één e-mailbericht van max. 10MB groot

Betaalgegevens van Justis: Maak € 41,35 over op Rekeningnummer NL31 INGB 0705 0054 53 t.n.v. Justis/COVOG te Den Haag, onder vermelding van de naam van de aanvrager. Voor een overboeking vanuit Curacao heb je ook deze info nodig: BIC-code INGBNL2A, ING Bank. Adres: ING Bank N.V., Foreign Operations, postbus 1800, 1000 BV Amsterdam. Let hierbij goed op dat je mogelijke transactiekosten voor de betaling vanuit Curacao naar Nederland ook zelf moet betalen, bovenop die € 41,35. De aanvraag zal pas worden opgepakt zodra de volledige € 41,35 door Justis is ontvangen.

Misverstanden rond een VOG

Er gaan nogal wat misverstanden rond over een VOG m.b.t. een verblijf op Curacao:

 • Je kunt de VOG pas aanvragen als je uitgeschreven bent uit Nederland.
  NIET WAAR. Het is juist makkelijker om de VOG nog aan te vragen zolang je nog wel bent ingeschreven als inwoner van een Nederlandse gemeente.
 • Als je een VOG hebt, mag je op Curacao werken.
  NIET WAAR. Je VOG is een voorwaarde (vereist document) om een Verklaring van Rechtswege (= werkvergunning) aan te kunnen vragen op Curaçao.
 • Ik heb nog een VOG van mijn werkgever in Nederland, die is nog geldig.
  NIET WAAR. Voor elk nieuw doel (= nieuwe baan) moet een nieuwe VOG worden aangevraagd, ook al is je nieuwe baan in dezelfde branche als waarvoor je al een VOG hebt.
 • De VOG is 4 maanden oud, maar die accepteren ze nog wel.
  NIET WAAR. Hoe makkelijk men op Curacao soms met de regeltjes om kan gaan, hier zijn ze heel strikt op: Een VOG mag max. 3 maanden oud zijn. Is de VOG ouder, dan vervalt sowieso de geldigheid. Let op: het ‘meetmoment’ is wanneer je de VRW aanvraagt, niet wanneer je hem ophaalt.

Disclaimer: alle vermelde tarieven worden regelmatig gecontroleerd, maar het kan zijn dat een tarief tussentijds gewijzigd is en dat het tarief nog niet is aangepast op deze pagina. Uiteraard gelden de tarieven zoals die door de betreffende instanties aan jou gemeld worden en is NaarCuracao.com op geen enkele wijze aansprakelijk te stellen voor de vermelde tarieven.