hockey curacao

Hockey Curacao

Op Curacao kun je vele sporten beoefenen. Door het tropische klimaat kent Curacao ruim 3.000 zonuren per jaar; het zal niemand verbazen dat de buitensporten erg populair zijn. Zo wordt op Curacao ook hockey gespeeld.

Hockey Bond Curacao

HBC (Hockey Bond Curacao) is de hockeybond op het eiland. Onder HBC kent men 5 clubs die in competitieverband wekelijks strijden om het kampioenschap. Hockey Bond Curaçao heeft als doel het hockey op Curaçao te promoten en faciliteren. HBC heeft een coördinerende rol om zodoende zoveel mogelijk hockeyers op een leuke manier deel te laten nemen aan de hockey sport op Curaçao.

Hockeyclubs op Curaçao

Curaçao kent vijf hockeyverenigingen verdeeld over het eiland

CHC

Opgericht in 1953 door medewerkers van Shell. En daarmee de oudste hockeyvereniging van Curaçao. Een gezellige club voor jong & oud!

VRO

Lang geleden opgericht vanuit twee Officieren-verenigingen, is dit nu een vereniging waar iedereen welkom is, zonder ballotage. Ook studenten die tijdelijk op het eiland zijn voor een stage of tussenjaartje kunnen hier een balletje mee komen slaan. VRO neemt deel aan de Mixed competitie en samen met CHC aan de heren competitie.

HC De Warriors

De jongste hockeyclub van Curaçao. De Warriors is opgericht in 2016, maar bestaat voornamelijk uit zeer ervaren hockeyspelers. De Warriors spelen tot nu toe alleen in de Heren competitie, maar dat doen ze dan wel goed: afgelopen seizoen werd het kampioenschap behaald.

De Jeugd

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. En dat geldt zeker ook voor hockey op Curaçao. Vandaar dat de beste spelers van De Jeugd ook al deelnemen aan de Mixed – en de Heren-competitie. Afgelopen seizoen keurig een tweede plek behaald in de Mixed-competitie, dus dat belooft wat voor dit seizoen!

HC De Vrienden

Deze hockeyvereniging is opgericht in 1996 en de naam geeft het al aan: het leuke, sociale aspect is bij deze hockeyclub heel belangrijk. Een leuke pot hockey met vrienden die elkaar ook buiten het veld regelmatig zien, dat is waar HC de Vrienden voor staat. Afgelopen seizoen kampioen van de mixed competitie en tweede bij de Heren. Het bewijs dat goed hockey samen gaat met een leuke derde helft!

Drie competities, één veld

Curaçao kent drie hockey competities: de jeugd-competitie (vanaf 6 jaar), een Heren-competitie en de Mixed-competitie. In de mixed-competitie moet je met minimaal 6 vrouwen in je team spelen. Omdat er maar vijf verenigingen zijn en er dus geen grote competitie zoals in Nederland mogelijk is, spelen veel heren ook mee in de Mix. Het leuke daarvan is dat je uiteindelijk toch vrijwel wekelijks een balletje kunt slaan in wedstrijd-verband.

De indeling van de wedstrijden is elke zondag hetzelfde: De jeugd speelt zondagochtend en de senioren spelen zondagmiddag/zondagavond. De senioren spelen altijd twee wedstrijden (eentje om 16:30 en eentje om 18:00). Daarbij speel je een twee-wekelijkse competitie: de ene week spelen de Heren, de andere week speelt het Mixed-team. Met maar 4 andere hockeyverenigingen kom je regelmatig dezelfde tegenstander tegen, zeker als je én bij de Heren speelt en in het Mixed-team.

Trainen gebeurt met alle verenigingen tegelijk en door elkaar: elke dinsdagavond van 20:30 tot 22:00 trainen de senioren.

Kunstgrasveld

Alle wedstrijden (en ook de trainingen) van alle vijf de hockeyverenigingen op Curaçao spelen zich af op één en hetzelfde veld. Dit veld, in een zijstraat van de Dr. Maalweg in Saliña, is een kunstgrasveld dat eigenlijk bedoeld is voor voetbal. Maar je kunt er zeker ook prima op hockey-en!

Hockey in de warmte

Hockeyen op Curaçao brengt vanzelfsprekend een extra uitdaging met zich mee: Je speelt bij temperaturen van meestal boven de 30 graden. Gelukkig is de 2e senioren-wedstrijd (en ook de training) na zonsondergang, dus dan heb je er wat minder last van, maar het blijft wel warm. Uiteraard wordt hier wel rekening mee gehouden. Er liggen altijd wel flessen water naast het veld, zodat de spelers tussendoor even snel wat kunnen drinken.
En voor als je pas kort op het eiland bent: smeer je goed in! Zonder dat je het door hebt kun je flink verbranden.

Alle niveaus door elkaar

Omdat er niet heel veel hockeyspelers op Curaçao zijn (in totaal net meer dan 200 spelers) is het niet mogelijk om verschillende competities te maken op basis van hoe goed een team is: iedereen speelt in één competitie. Dat betekent dat de zeer ervaren spelers in het veld staan met mensen die pas voor het eerst een stick vasthouden. Beide niveaus zijn bij elk van de vijf verenigingen aanwezig. En omdat niet iedereen elke zondag aanwezig is voor de wedstrijd, kan het gebeuren dat je de ene keer dik verliest van een vereniging, maar de volgende keer win je met gemak van dezelfde hockeyclub.

De derde helft

Natuurlijk is lekker sportief bezig zijn het voornaamste doel, maar de gezelligheid is zeker ook belangrijk bij de hockey op Curaçao. De “derde helft” is zeker ook een belangrijk element van de hockey-zondag: na de wedstrijd gaan al snel de eerste biertjes open. En ondanks dat er de dag erna weer gewerkt moet worden voor de meesten, kan het tot laat zeer gezellig zijn bij de hockey!

Internationaal spelen

Eén van de activiteiten die meehelpen aan een sociaal en gezellig verenigingsleven is het spelen tegen hockeyverenigingen van buiten Curaçao. Elk jaar wordt er wel geprobeerd om een toernooi te organiseren in het buitenland, of worden buitenlandse teams uitgenodigd om op Curaçao te komen hockeyen.

Interesse?

Lijkt het je wel wat om hockey te gaan spelen op Curaçao dan ben je altijd welkom om op de training van dinsdagavond een paar keer vrijblijvend mee te doen en sfeer te proeven. Omdat alle teams samen trainen maak je al snel kennis met mensen van diverse verenigingen en zul je al snel een beeld hebben bij welke vereniging jij zou willen spelen.

Begin wanneer je wilt

Omdat het heel het jaar een komen en gaan is van Nederlanders op Curaçao, is het mogelijk om gedurende het jaar in te stappen (en ook te vertrekken als je het eiland gaat verlaten). Er is zelfs een speciaal lidmaatschap zodat je niet voor een heel jaar hoeft te betalen. Uiteraard geldt dit niet voor vakantiegangers; je kunt alleen lid worden als je er minimaal een paar maanden bent (b.v. voor stage).

Neem je spullen mee!

Als je in Nederland al hockey speelt en je wilt dit op Curaçao ook weer gaan doen, neem dan zeker ook je hockeyspullen mee! Eigenlijk zijn hockeyspullen niet te koop op het eiland, dus die zou je dan vanuit Nederland moeten laten overkomen. Als je net begint kun je altijd wel een stick lenen, dat is geen probleem. Je wedstrijdtenue wordt gesponsord dus dat is ook geregeld, maar als je schoenen moet kopen op Curaçao dan kun je eigenlijk alleen universele kunstgrasschoenen kopen. Óf dus uit Nederland laten overkomen, b.v. met Shop & Ship.

Hockey Bond Curaçao

Wil je meer weten over hockey op Curaçao of een keertje meetrainen, neem dan contact op met de Hockey Bond Curaçao. Dan kunnen ze je alle info geven die je wilt weten en je wordt dan ook uitgenodigd om eens langs te komen op dinsdagavond.
Hockey op Curaçao, altijd gezellig!