Dagelijks leven op Curaçao

Hoe is het dagelijks leven op Curaçao? Een heerlijk vakantieland, maar hoe is de dagelijkse praktijk als je er voor langere tijd woont?

Poko poko!

Het grootste verschil met het leven in Nederland is het tempo. Het gehaaste ritme dat veel van ons hebben in ons dagelijkse leven in Nederland moet je hier echt laten schieten. Ten eerste omdat niemand hier ooit haast lijkt te hebben, maar ten tweede toch ook echt door het klimaat. Als je de hele dag gaat rennen en vliegen ga je binnen een uur al scheel kijken van de hitte in je lijf.Vandaar dat “Poko poko” (= rustig aan) voor velen hier de lijfspreuk is. Wij hadden van tevoren ingeschat dat dit voor ons (twee drukke yuppen uit de Randstad met 3 kleine drukke kids) een moeilijk ding zou worden, maar eigenlijk ging het heel makkelijk omdat je door de temperatuur echt wel gedwongen wordt rustig aan te doen.

Afspraak is afspraak?

Als je net op het eiland komt wonen zul je waarschijnlijk nog wel van alles moeten regelen. Er zelf op uit naar diverse instanties als een bank of de immigratiedienst, of je moet bv. de monteur langs laten komen om je internet-aansluiting te laten regelen. Neem hier de tijd voor! Denk niet ‘ik ga even snel langs de bank, en dan stop ik ook nog even bij de Belastingdienst’, want je moet echt geduld hebben. Reken op max. één instantie per dagdeel om je doorheen te worstelen. Bij sommige instanties kun je vooraf een afspraak maken, maar reken je daarmee niet rijk: dan maak je een afspraak om alsnog in de rij te moeten staan. En voor de monteurs/klusjesmannen/etc. die bij je thuis langs komen geldt ongeveer hetzelfde: Als je een afspraak hebt voor donderdagochtend, kan dat ook gemakkelijk pas donderdagmiddag of vrijdag worden, of gewoon pas na het weekend. En verwacht niet een belletje om je te informeren over de vertraging. Maar één ding is zeker: ze komen vroeg of laat echt bij je langs, ze zijn je niet vergeten! 🙂

Cost of living Curaçao

Veel mensen in Nederland met wie wij spraken over onze plannen en die Curaçao niet goed kennen, dachten dat het leven op Curaçao wel goedkoper dan in Nederland zou zijn. Nou, nee dus… De verklaring hiervoor is eigenlijk heel simpel: Curaçao heeft eigenlijk geen eigen productie, en alles moet dus ingevlogen of ingevaren worden.

Structurele kosten

Hier een indicatie van enkele kosten die continu betaald moeten worden:
Benzine: NAF 1,91 per liter (Diesel NAF 1,42)
Water: ongeveer NAF 12,00 per m³
Electriciteit: ongeveer NAF 0,60 per kWh (zowel prepaid als postpaid)
Let op: de tarieven van water en electriciteit gaan in staffels, de hier vermelde tarieven zijn grofweg voor het gebruik van een gemiddeld huishouden.
prijspeil feb. 2021. Voor actuele prijzen bekijk de tarieven van Aqualectra deze maand
Wil je meer weten over de kosten op Curaçao, lees dan ter indicatie de kosten die wij gemaakt hebben tijdens ons sabbatical.

De supermarkt op Curaçao

Het ligt er een beetje aan naar welke supermarkt je gaat, maar gemiddeld kosten de dagelijkse boodschappen hier meer dan in NL. Het is wel zo dat bepaalde artikelen bij de ene supermarkt veel goedkoper zijn dan bij de andere, wat vooral opgaat bij dagelijkse voeding als groente & fruit, vlees en zuivel. Wij deden onze boodschappen bijna altijd bij de Mangusa Hypermarkt aan de Cas Coraweg. Een heerlijk grote winkel met een breed assortiment dat misschien een beetje doet denken aan de Franse supermarché als je wel eens in Frankrijk op vakantie bent geweest.
Bij vrijwel alle supermarkten geldt:

  • Het prijsverschil tussen A-merken en huismerken is vaak groot, dus vergelijk heel goed de prijzen en gooi niet zomaar je boodschappenkar vol.
  • Vlees is een stuk goedkoper dan je in Nederland gewend bent. Groente en fruit is juist weer (flink) duurder en soms daarbij ook nog veel slechter van kwaliteit.
  • Let ook heel goed op de houdbaarheidsdatum, daar zijn ze op Curaçao iets minder moeilijk mee. Wij hebben het regelmatig gezien dat melk al een paar dagen over de datum was en nog gewoon in het schap stond. Let vooral ook op met vlees: dat ligt soms heel lang (te lang!) onderin het vriesvak.
  • Ook bij lokale supermarkten als Centrum of Mangusa vind je huismerken van Nederlandse supermarktketens. Zo zijn de huismerken Markant, Perfekt en Jumbo makkelijk verkrijgbaar op Curaçao.

Energiekosten in Curaçao

De kosten voor energie kunnen aardig oplopen, vooral door het gebruik van de airco. Vanwege onze tijdelijke verblijf hadden wij prepaid stroom (Pagatinu), waarbij we ongeveer NAF 0,75 per KWh betaalden (prijspeil eind 2013/begin 2014). Met een gezin met 3 kids en af en toe bezoek uit Nederland zaten wij op een gemiddeld stroomverbruik van zo’n 25KWh per dag, omgerekend zo’n €8,-. Afhankelijk van de temperatuur in de wintermaanden zul je dan waarschijnlijk minder vaak de airco aan hebben staan, waardoor de kosten flink zullen dalen.

Autokosten op Curaçao

Een andere kostenpost is de auto. Qua aanschaf (zowel nieuw als 2e hands) ligt het prijsniveau op of net onder dat in Nederland. Maar het klimaat (hitte en regenseizoen) en het af en toe beschadigde wegdek zorgt er voor dat de auto sneller oud wordt dan in Nederland. Een auto vanaf 6 jaar oud wordt als ‘risicovol’ gezien voor allerlei kleinere en grotere reparaties en vervangingen. Je ziet hier vooral Japanse, Koreaanse en Amerikaanse automerken op straat. Neem je je auto mee uit Nederland en is het een Europees merk, houdt er dan rekening mee dat nieuwe onderdelen soms moeilijk uit voorraad leverbaar zijn (lange levertijden!), en dat je auto dan sowieso erg duur is in onderhoud. De autoverzekering kost minder dan in Nederland. Let op: Je kunt je No Claim-korting vanuit Nederland hier ook gebruiken! Ook op Curaçao doen ze aan een 2-jaarlijkse APK-keuring, en uiteraard moet je wegenbelasting betalen. Kortom, alles bij elkaar kan je auto flink wat geld kosten. Lees hier alles over je auto op Curaçao.

Goedkoop rijden op Curaçao

Gelukkig zijn er ook enkele aspecten rond een auto die autorijden op Curaçao goedkoper maken dan in Nederland. Om te beginnen is het hier niet zo belangrijk om elk klein deukje gelijk op te laten knappen. Vrijwel elke auto heeft wel één of meerdere schades, maar dat wordt wat makkelijker geaccepteerd. Met een eiland van 60 km breed zul je geen honderden kilometers op een dag rijden, dus je totale aantal km per jaar zal ook lager liggen dan in Nederland. Het belangrijkste voordeel van autorijden op Curaçao: de benzine is veel goedkoper! Een liter Super (Euro 95 o.i.d. kennen ze hier niet) kost omgerekend ongeveer €0,90 per liter! -Prijspeil feb. 2021-

Schoolkosten op Curaçao

Een mogelijke kostenpost kan de school voor je kinderen zijn (als je nog schoolgaande kinderen hebt). Er zijn enkele reguliere scholen die volledig Nederlandstalig les geven (goed lesniveau), maar bij die scholen is vaak een flinke wachtlijst. Een alternatief is dan één van de drie privéscholen op Curaçao. Maar dan betaal je wel minimaal NAF 700 (bijna €300) per maand. Voor meer info zie ook school op Curaçao.

Werken op Curaçao

Uiteraard moet er ook gewerkt worden als je wilt wonen op Curaçao. En dat valt niet altijd mee. Werk je op een kantoor of in een winkel dan heb je vaak wel airco erbij, maar als je dat niet hebt dan zul je flink moeten wennen aan de hitte tijdens het werk. Doorgaans begint men ’s ochtends niet al te laat (rond 08:00) tot een uur of 17:00 à 17:30. Curaçao kent wel een relatief lange lunchbreak van gemiddeld zo’n anderhalf uur. Dit o.a. voor alle ouders om hun kinderen op te halen van school (op Curaçao alleen ’s ochtends school) en naar de opvang te brengen.

Inkomen

Denk er goed aan dat je inkomen op Curaçao een stuk lager zal liggen dan wat je in Nederland gewend bent! Er is geen algemene formule op los te laten, het scheelt per branche. Maar ga er maar van uit dat je het salaris in NL in Euro’s ongeveer maal 1,4 als bedrag in Antilliaanse Guldens kunt verwachten voor een vergelijkbare functie op Curaçao. Dus kort door de bocht: Minder inkomen, maar de kosten zullen niet veel lager zijn.

Wat ga je doen?

Veel beroepen zijn al aardig oververtegenwoordigd op Curaçao, vooral de beroepen waarbij je met (beperkte) kennis en een eigen netwerkje al snel aan de slag kan als zelfstandige. Zo zijn er ruim 80 (!) makelaars op Curaçao, en ook de car rentals zijn al zwaar oververtegenwoordigd. In de relatief laag geschoolde beroepen (timmerman, loodgieter, winkelpersoneel, etc.) zijn ook al veel Nederlanders actief én heb je uiteraard ook de nodige concurrentie van de ‘originele’ Curaçaose bevolking.

Maak het verschil!

Toch is er in vrijwel elke branche nog wel ruimte voor nieuwkomers. Maar veel zal afhangen van:

  • Je netwerk: Het “ons kent ons” is echt van groot belang op Curaçao. Opdrachten worden vooral vergeven op basis van het ‘gunnen’. Netwerkborrels en happy hours zijn dus zeker van groot belang om af te lopen en mensen te leren kennen!
  • Je kwaliteit: Je kwaliteit ‘maakt of kraakt’ je bedrijf. Dat geldt overal natuurlijk, maar zeker op een klein eiland als Curaçao. Gaat het in een netwerkje rondzingen dat je slecht werk aflevert, dan zal dat snel veel klanten schelen.
  • Je werkhouding: Op een vakantie-eiland is de verleiding soms (vaak?) groot om net even wat rustiger aan te doen. Hier kun je het verschil maken om snel een goede naam te maken op het eiland. Kom je afspraken na (op de afgesproken tijd!), doe wat je belooft te doen en wees netjes naar al je klanten.

Het klinkt allemaal vanzelfsprekend, maar op dit vlak laten veel bedrijven op Curaçao het nog liggen. N.B.: Dit geldt voor als je een eigen bedrijf wilt beginnen, maar ook als je in loondienst wil gaan werken. Als je maar duidelijk laat blijken dat je wilt en kunt waar je voor betaald wordt, dan zijn er kansen zat!
> Meer over werken op Curaçao

Je huis op Curaçao

Het zal je niet verbazen dat het leven op Curaçao zich vooral buiten afspeelt. Bij veel huishoudens kom je eigenlijk alleen binnen om te slapen en je eten klaar te maken. Vandaar dat veel woningen op Curaçao dan ook wel een ‘buiten’ hebben. Variërend van een balkon (hopelijk in de schaduw) tot een grote tuin met zwembad en overdekte zithoek. Eten doe je buiten, bezoek ontvang je buiten, etc. Denk er dus vooral ook aan dat de inrichting van je ‘buiten’ minimaal net zo belangrijk is als de inrichting binnen in je woning.
> Meer over wonen op Curaçao

Verkeer in Curaçao

Het verkeer op Curaçao is vrij relaxed. Vrijwel alleen de ring van Willemstad (Schottegatweg) is 2 baans per rijrichting, waar normaal gesproken niet harder gereden wordt dan rond de 80 km/u. Verder zijn er nog een paar belangrijke (drukke) wegen, zoals de Caracasbaaiweg of de Santa Rosa weg. Over het algemeen rijdt men hier op het gemakkie. Straten die uitkomen op een doorgaande weg moeten vrijwel altijd voorrang geven, maar in tegenstelling tot in Nederland wordt je er hier al snel even tussen gelaten. Je ziet hier relatief veel SUV’s, pick-ups en terreinwagens: auto’s die een wat hogere wielbasis hebben waardoor je wat makkelijker door de hobbels van de onverharde wegen kunt rijden, en tijdens het regenseizoen iets makkelijker door de ondergelopen straten komt. Het wegennet buiten de wijken is vrij overzichtelijk. De straatnamen geven vaak al aan waar de weg naartoe leidt. Wil je bv. naar de wijk Fuik, dan neem je (hoe bedenken ze het … :-)) de Weg naar Fuik. Drukte in het verkeer merk je eigenlijk alleen in oost en zuid-oost Willemstad op bepaalde tijden: ’s ochtends tussen 07:00 en 08:30 vanwege de drukte naar school en werk, tussen 12:00 en 13:30 ivm. lunchtijd en uitgaande scholen, en vanaf 17:00 weer de avondspits als iedereen weer naar huis gaat. Maar je zult al snel weten waar de knelpunten zijn, en waarschijnlijk daar ook wel een binnendoor weggetje voor vinden.
> Meer over het verkeer op Curaçao

Sport op Curaçao

Veel sporten (vanuit Nederland) kun je op Curaçao ook beoefenen, maar er zijn ook enkele sporten (zoals schaatsen, roeien) die simpelweg niet mogelijk zijn op Curaçao. Nadeel is wel dat met ongeveer 160.000 inwoners (ter vergelijk: dat is ongeveer net zoveel als Apeldoorn) geen grote competitie hoeft te verwachten. De meest populaire sport op Curaçao is honkbal, waar vooral de locals dol op zijn. Voetbal is daarnaast ook nog redelijk groot, maar dan houdt het wel een beetje op. Zo heb je bv. voor dames basketbal slechts twee clubs/teams op het eiland, dus de deelnemers aan de play offs zijn geen verassing meer. Maar voor veel sporten geldt: je kunt het doen in clubverband op Curacao.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *