Regelmatig is Curaçao het onderwerp van een tv-programma in Nederland. Hier enkele uitzendingen waarin Curaçao centraal staat en waarbij je een aardig beeld krijgt van hoe de verschillende Nederlanders op Curaçao leven.
Jouw emigratie op tv?
Van het tv-programma “Het Roer Om” worden al jarenlang Engelse afleveringen uitgezonden op de Nederlandse televisie, maar nu komt er eindelijk ook een seizoen met Nederlanders die gaan emigreren.
Daarvoor zoeken ze nu enthousiaste Nederlanders die dit jaar nog naar Curaçao verhuizen om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Voorwaarde is dat je op Curaçao gaat ondernemen. Of je nou een bungalow park overneemt, een Bed&Breakfast gaat verbouwen of een stroopwafelwinkel opent, alle soorten verhalen komen aan bod. Wil jij meedoen en zo je nieuwe bedrijf op Curaçao een mooie promotie meegeven? Mail dan snel contact naar Fenna Kaffener van Strix Television.
Ik Vertrek: naar Curaçao
Het populaire programma Ik Vertrek heeft ondertussen al twee keer een uitzending gehad waarin een Nederlands stel naar Curaçao emigreert. Het toont goed aan dat het niet allemaal soepeltjes hoeft te lopen in het paradijs.
Ik Vertrek – Hélène en Paul


Maakt geld gelukkig? Paul van den Boogaard (54) heeft het in overvloed, maar tevreden is hij niet. Na jarenlang keihard te hebben gewerkt in het familiebedrijf krijgt hij een burn-out. Hij besluit het roer drastisch om te gooien en op Curaçao opnieuw te beginnen. Zijn ouders en broers begrijpen niets van deze plotselinge ommezwaai, maar Paul zet door. Op Curaçao wil hij samen met zijn vrouw Hélène (46) het eerste resort op het eiland bouwen, gericht op nudisten. Dat zal uitsluitend op het eigen terrein mogen, want naakt recreëren is verboden op Curaçao. Hun jongste zoon Max (15) gaat met tegenzin mee, terwijl hun oudste zoon Sam (17) in Nederland blijft om zijn studie af te ronden. Hoe reageren de eilandbewoners op de plannen van Paul en Hélène en vindt het gezin het geluk op Curaçao?
Ik Vertrek – Dianne en Frenk


Dianne (51) en Frenk (52) komen vijf jaar geleden voor het eerst op Curaçao en zijn op slag verliefd op het eiland. Bij thuiskomst zetten ze hun huis te koop, omdat ze vastberaden zijn samen met hun twee zoons en dochter naar Curaçao te emigreren. Helaas lukt het ze maar niet om hun huis te verkopen en meer dan overwinteren op het Antilliaanse eiland is voor hen niet mogelijk. Na vijf jaar wordt dan eindelijk het huis verkocht en nog geen maand later hebben ze een huis op Curaçao gevonden waar ze in vier kamers gasten gaan ontvangen. Grote aanpassingen kunnen ze
helaas niet doen, want al het geld zit in de aankoop van het huis. Hun droom komt na vijf jaar eindelijk uit, maar is het hebben van een Bed & Breakfast wel waar ze al die tijd van
gedroomd hebben?
Wij Emigreren – Lianne & Rob


Met ‘Wij Emigreren’ brengt SBS een duidelijke kopie van de succesformule ‘Ik Vertrek’. In aflevering 4 zien we Rob & Lianne tijdens hun emigratie naar Curaçao. Ze hebben enkele woningen gekocht en willen die gaan opknappen om te verhuren, maar (uiteraard…?) gaat niet alles volgens plan. Zeker niet als ook nog de boekingen achter blijven bij de verwachting.
> Bekijk op KIJK
De Gouden Formule
Presentatrices Stephanie Tency en Suus de Brock (SBS6) gaan op op zoek naar ‘De Gouden Formule’ in binnen en buitenland. Ze willen de kijker meenemen op een bijzondere experience, je laten verbazen, aan het lachen maken en doen verwonderen!
Ze hebben 2 afleveringen opgenomen op Curacao.
Aflevering 1: Avonturen op Curacao
In de eerste aflevering van De Gouden Formule op SBS6 nemen Stephanie Tency en Suus de Brock je mee naar Curaçao waar ze logeren bij Kontiki Beach Resort, zwemmen met paarden van Pipi’s opvang, varen ze met het jacht van Miss Ann Boattrips naar Klein Curacao en gaan ze op bezoek Aqualectra.
Aflevering 2: Avonturen op Curacao
Suus en Stephanie nemen je mee naar Curacao en ontdekken het hele eiland. Ze ontdekken Scuba Lodge, een boutique hotel in het oude Pietermaai. Ze gaan op een avontuurlijke jeeptour, zwemmen met dolfijnen, eten een oeroude bananensoep recept bij restaurant De Gouverneur en gaan op zoek naar een waterpunt op een resort.
Andere kijk op Curaçao
Behalve de mooie beelden van de emigratie-programma’s, zijn er ook documentaires gemaakt die een minder positieve kant van Curaçao laten zien:
NPO 2Doc


Documentaire die het collectief verzwegen verleden toont van de Nederlandse oud-kolonie en op een pijnlijke manier laat zien hoe dit de hedendaagse Curaçaose samenleving beïnvloedt.
> Bekijk op 2doc.nl
Onder Elkaar: Curaçao – Hollandse Maatjes
‘De neger komt wel uit het oerwoud maar het oerwoud komt nooit uit de neger.’ Het is één van de uitspraken waar de Nederlandse happy few op Curaçao de hand niet voor omdraaien. De Antilliaan heeft vaak een hekel aan de grote groep die tot de Nederlandse elite behoort. Hun arrogantie, hun eigen gewoontes die zij hebben zonder het te beseffen, het is voor de Antilliaan vaak een doorn in het oog. De Nederlanders, ook wel Makamba’s genoemd, zouden de regels aan hun laars lappen en geen respect voor hen hebben. Dit terwijl sommige Nederlanders juist vinden dat zij worden gediscrimineerd door de Antillianen.
Zembla: Stikken in het paradijs


In 2013 bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is één van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel Nederlandse toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een van de grootste milieuschandalen van het Koninkrijk plaatsvindt. De Isla-olieraffinaderij stoot jaarlijks miljoenen kilo’s zwaveldioxide in de lucht. Dat is meer dan alle Nederlandse raffinaderijen bij elkaar. Omwonenden worden doodziek, scholen moeten dicht door stank en rook. Politiek Den Haag en de regering van Curaçao zijn op de hoogte. Waarom grijpen ze niet in?
> Bekijk op npo.nl
Droomhuis Gezocht: Curaçao – Jannie en Caroline


Jannie is geboren op Curaçao en woonde er tot ze op 12-jarige leeftijd naar Nederland vertrok. Ze heeft sinds die tijd altijd een groot verlangen naar het eiland gehad. Samen met haar dochter Caroline gaat Jannie terug naar haar ‘roots’. Ze zoeken een veilig huis dichtbij de zee. Verder gaan we op bezoek bij Len Spigt. Samen met haar man en kinderen emigreerde zij in 1995 naar Curaçao. Ze vonden op het eiland een landgoed met een vervallen landhuis en gingen de uitdaging aan.
Hollandse Wereldwonderen: Willemstad Curaçao


De historische binnenstad van Willemstad is op de Lijst van Werelderfgoed van Unesco geplaatst als getuigenis van het Nederlands koloniaal verleden. Gedurende 350 jaar heeft hier een interactie op sociaal, economisch, cultureel en bestuurlijk gebied plaatsgevonden, die men nog steeds ervaart in de architectuur van de stad. De oorspronkelijke nederzetting, gelegen aan de St. Annabaai, werd omstreeks 1680 ‘Willemstad’ genoemd. De binnenstad bestaat uit vier wijken, waarvan tientallen monumentale huizen met diverse bouwstijlen behoren tot het Werelderfgoed: Punda, Otrabanda, Scharloo en Pietermaai. Vooral beroemd is de kleurrijke Handelskade, waar toeristen genieten van het zonnige klimaat en de prachtige monumenten.
> Bekijk op npo.nl
Zelf ook emigreren: Vraag een verhuis-offerte aan!
Overweeg je te emigreren naar Curaçao en wil je ongeveer weten wat het kost om (een deel van) je inboedel te verhuizen naar Curaçao, vraag dan een vrijblijvende offerte aan voor enkele kubieke meters tot aan een volle 20″of 40″-container.