Criminaliteit op Curaçao

Het lijkt er op dat de criminaliteit op Curaçao steeds heviger wordt. Maar is de criminaliteit op Curaçao dan ook een reden om niet naar Curaçao te gaan?

Criminaliteit in het paradijs?

Zoals over in de wereld heb je -helaas- ook de nodige criminaliteit op Curaçao. In eerste instantie lijken de aantallen wel mee te vallen als je het vergelijkt met andere landen. Maar ja… Curaçao heeft rond de 160.000 inwoners. Met een inschatting van 12 schietwapens per 10.000 inwoners zijn er 10x zoveel schietwapens op Curaçao dan in Nederland.

De criminaliteit op Curaçao is in drie groepen in te delen

 1. De dagelijkse criminaliteit als inbraken, overvallen, diefstal, etc. Relatief kleine criminaliteit maar helaas wel steeds vaker met wapens als messen en pistolen. En ook wel de criminaliteit die het meest merkbaar is in het dagelijks leven.
 2. Van een geheel andere orde is het witwassen van zwart of crimineel geld. Iets wat waarschijnlijk in heel de Caribbean voorkomt en Curaçao draagt daar zeker een steentje aan bij.
 3. De derde groep van criminaliteit op Curaçao is de keiharde wereld van de drugssmokkel. Door de ligging (op zo’n 50km van de kust van het vaste land van Zuid-Amerika) is Curaçao een goed bruikbaar doorvoer-land om drugs richting Europa en de VS te smokkelen. De brave burger van Curaçao zal hier gelukkig weinig van meekrijgen; niet meer dan de nieuwsberichten over drugsvangsten of afrekeningen door de lokale drugsbendes.

Oorzaken van criminaliteit op Curaçao

De oorzaken van de criminaliteit zijn clichématig, maar daardoor niet makkelijk oplosbaar. Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen:

 • De ligging van Curaçao. Relatief dicht bij het vaste land van Zuid-Amerika waardoor het erg aantrekkelijk is om drugs per snelle boot naar Curaçao te transporteren, om het daar vandaan verder te smokkelen naar Europa en de VS.
 • De armoede is natuurlijk een sterke voedingsbodem voor criminaliteit. En zeker dan op Curaçao waar redelijk wat illegalen wonen vanuit de omringende (armere) eilanden en sinds enige tijd ook vanuit het straatarme Venezuela.
 • Tekort aan goede scholing. Het begint al op de basisscholen. De scholen die in het Papiaments les geven hebben vanwege die taal maar zeer beperkte keuze in lesmateriaal. Qua middelbare school en vakopleidingen op LBO/MBO-niveau is het aanbod aan onderwijs helaas ook niet in overvloed. En de laatste jaren lijkt er elk jaar wel een probleem te zijn met de lesboeken: Door te weinig subsidie vanuit de overheid is het elk jaar weer een probleem om bij het begin van het schooljaar alle benodigde boeken voor de leerlingen beschikbaar te hebben.
 • Qua belastingklimaat is Curaçao ook aantrekkelijk voor veel bedrijven, maar Curaçao wordt ook vaak misbruikt om grote sommen (drugs)geld wit te wassen.
 • Diverse criminele bendes als No Limit Soldiers en Buena Vista City krijgen teveel de ruimte om in bepaalde wijken de macht te grijpen. Van kleine criminaliteit tot drugssmokkel en moord (op bestelling): de bendes zijn er berucht om.

Kleine criminaliteit met grote impact

Naast de drugs en het witwassen heb je allerlei kleinere vormen van criminaliteit op Curaçao. Denk hierbij aan winkel-overvallen, woninginbraken, e.d. Vandaar dat je ook ziet dat de bewoners van Curaçao zich steeds beter gaan beveiligen. Vrijwel elke woning heeft wel een vorm van extra bescherming om het huis. Of het nou een hoge muur is, een alarmsysteem, honden in de tuin of een resort met bewaking aan de poort: in verschillende vormen kom je de beveiliging overal tegen. Niet voor niets hebben de sneks (de barretjes langs de weg die tot ’s avonds laat open zijn) vrijwel allemaal de bar afgeschermd met een traliewerk er op, zodat de mogelijke overvaller minder makkelijk bij de medewerkers en/of de kassa kan komen.

Enkele cijfers

Om een beeld te krijgen bij de criminaliteit tonen we wat cijfers over 2015:
Berovingen: 641, een daling t.o.v. 2014 (685), maar nog steeds fors boven 2013 (579).
Autodiefstallen: 355, bijna 20% minder dan 2014, maar nog wel flink meer dan de 254 in 2013.
Moord/doodslag: Met 21 gevallen in 2015 ligt dat op hetzelfde niveau als de 22 in 2014. Update maart 2017: 22 moorden in 2016.
bron: Amigoe, 17-mei-2016

Wat doet de overheid tegen criminaliteit op Curaçao?

Je wordt er allemaal niet vrolijk van, maar wat misschien nog het meest storend is, is dat de overheid vrijwel geen actie onderneemt. Dit lijkt voor een groot deel te komen doordat men niet meer weten waar ze moeten beginnen. Er is te weinig politie op straat en het lijkt er sowieso op dat de overheid het allemaal niet belangrijk genoeg vindt om het probleem aan te pakken. Elke nieuwe Minister van Justitie houdt bij zijn aantreden een speech met allerlei toezeggingen over het keihard aanpakken van de criminaliteit, maar tot nu toe zijn die toezeggingen vooral loze beloften gebleken.

Criminaliteit op Curaçao verankert in de maatschappij?

Er zijn diverse experts die beweren dat de criminaliteit op Curaçao dermate groot is, dat het mee helpt aan de totale economische ontwikkeling van Curaçao. Anders gezegd: al het geld dat dagelijks in Curaçao gebruikt wordt, is bij elkaar veel meer dan wat de Centrale Bank van Curacao rapporteert aan beschikbare financiële middelen. Het gaat zelfs zo ver volgens enkelen, dat als je al het criminele geld volledig zou kunnen stoppen, dat dan de economie van Curaçao in elkaar zou storten. Of het zo ver gaat zou ik niet weten, maar op zich zou het me niet verbazen als de werkelijkheid hier niet ver vandaan zou zitten.

Onderhoud politiebureau

Kenmerkend voor de situatie rond ‘boeven vangen’ in Curaçao is dat in 2014 de GGD tijdelijk heeft verboden om nog langer bolletjesslikkers op het hoofdbureau van politie gevangen te zetten. De situatie zou daar te onhygiënisch zijn waardoor de verdachten gezondheidsrisico’s lopen. Als reactie zou de overheid kunnen besluiten om het hoofdbureau eens flink op te knappen, maar nee. Wat is de oplossing die Curaçao bedacht heeft? Er is formeel aangekondigd dat er op Hato geen vertrekkende bolletjesslikkers meer opgepakt zullen worden. Als de douane-medewerkers een vermoeden hebben dat iemand een bolletjesslikker is, dan laten ze hem of haar gewoon vertrekken en wordt de douane in het land van bestemming ingelicht.

Ons kent ons …

Een typisch probleem voor dergelijke kleine eilanden als Curaçao is dat iedereen elkaar wel kent. Als de politie iemand moet natrekken of arresteren, denkt de agent wel even na. Het is al vaak genoeg voorgekomen dat de politie tijdens het werk bedreigingen naar het hoofd kreeg dat de vrienden van de verdachten wel even bij de familie van de agenten langs zouden gaan. Dat is -begrijpelijk- een reden voor de agent om af en toe toch maar even de andere kant op te kijken. Maar ja, uiteindelijk wordt het hierdoor niet veilig in Curaçao…

Kan je nog veilig vakantie vieren op Curaçao?

Is al die criminaliteit een reden om niet meer naar Curaçao te gaan? Nee!! Laat je er niet door tegenhouden om van dit verder prachtige eiland te gaan genieten. Net zoals in veel (vakantie)landen moet je ook op Curaçao alert zijn op criminelen die het op je portemonnee e.d. voorzien hebben en kun je bepaalde wijken beter vermijden. Maar als je tijdens je vakantie alert bent op dergelijke situaties, dan zal het in 99% van de gevallen geen probleem zijn. Natuurlijk wordt er incidenteel wel eens een toerist overvallen, net zoals dat ook gebeurt in welk ander (vakantie)land dan ook, of op toeristische locaties in Nederland.

Tips voor toeristen op Curaçao

Je zult het nooit 100% kunnen voorkomen dat je slachtoffer wordt van enige vorm van criminaliteit op Curaçao, net zoals het ons allemaal kan gebeuren dat we in Amsterdam, Spanje of de plaatselijke markt slachtoffer worden van een zakkenroller. Maar natuurlijk zijn er wel enkele tips om het risico op problemen te verminderen:

 1. Blijf weg uit de minder goede wijken van Willemstad. Het klinkt als een cliché, maar omdat de ene wijk bijna ongemerkt overgaat in de andere wijk (lees: een ‘goede’ wijk gaat ongemerkt over in een ‘slechte’ wijk) moet je hier wel alert op zijn. Voor toeristen is het vooral even opletten als je naar Mambo Beach/Seaquarium Beach gaat. Direct achter de boulevard ligt de wijk Koraal Specht, een wijk die o.a. bekend is doordat er veel leden van de beruchte straatbende No Limit Soldiers wonen. Maar er zijn meer wijken waar je als (blanke) toerist beter niet kunt komen. Gelukkig zijn dergelijke wijken meestal niet direct in de buurt van de toeristische gebieden en kun je het ook aardig aflezen aan de omgeving zoals de staat van de meeste woningen of dat straat een prima asfaltweg is of een zandpad vol met kuilen en afval.
 2. Ga ’s avonds niet met de taxibusjes er op uit. Op zich zijn de busjes zelf wel o.k., maar de route varieert op basis van waar de passagiers naar toe moeten. Hierdoor loop je een risico dat je ongewild op plekken komt waar je als toerist beter niet kunt komen.
 3. Zoek het risico niet op. Zoals je ook in Nederland in sommige steden bepaalde situaties vermijdt, moet je dat ook op Curaçao. Ga bijvoorbeeld niet ’s avonds alleen lopend over straat dwars door allerlei steegjes, let in de toeristische gebieden (o.a. Punda en Otrobanda) een beetje extra op je portemonnee, en zet je auto niet voor de nacht op een verlaten parkeerplaats in een stille wijk.
 4. De meeste stranden zijn redelijk veilig om daar je tas even onbeheerd te laten staan als je even heerlijk wilt afkoelen in de zee. Wil je toch net even de extra zekerheid, ga dan naar de stranden bij Jan Thiel (sociale controle) of bij Mambo Beach waar bewaking rond loopt. Ma

De criminaliteit op Curaçao is in drie groepen in te delen

 1. De dagelijkse criminaliteit als inbraken, overvallen, diefstal, etc. Relatief kleine criminaliteit maar helaas wel steeds vaker met wapens als messen en pistolen. En ook wel de criminaliteit die het meest merkbaar is in het dagelijks leven.
 2. Van een geheel andere orde is het witwassen van zwart of crimineel geld. Iets wat waarschijnlijk in heel de Caribbean voorkomt en Curaçao draagt daar zeker een steentje aan bij.
 3. De derde groep van criminaliteit op Curaçao is de keiharde wereld van de drugssmokkel. Door de ligging (op zo’n 50km van de kust van het vaste land van Zuid-Amerika) is Curaçao een goed bruikbaar doorvoer-land om drugs richting Europa en de VS te smokkelen. De brave burger van Curaçao zal hier gelukkig weinig van meekrijgen; niet meer dan de nieuwsberichten over drugsvangsten of afrekeningen door de lokale drugsbendes.

Oorzaken van criminaliteit op Curaçao

De oorzaken van de criminaliteit zijn clichématig, maar daardoor niet makkelijk oplosbaar. Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen:

 • De ligging van Curaçao. Relatief dicht bij het vaste land van Zuid-Amerika waardoor het erg aantrekkelijk is om drugs per snelle boot naar Curaçao te transporteren, om het daar vandaan verder te smokkelen naar Europa en de VS.
 • De armoede is natuurlijk een sterke voedingsbodem voor criminaliteit. En zeker dan op Curaçao waar redelijk wat illegalen wonen vanuit de omringende (armere) eilanden en sinds enige tijd ook vanuit het straatarme Venezuela.
 • Tekort aan goede scholing. Het begint al op de basisscholen. De scholen die in het Papiaments les geven hebben vanwege die taal maar zeer beperkte keuze in lesmateriaal. Qua middelbare school en vakopleidingen op LBO/MBO-niveau is het aanbod aan onderwijs helaas ook niet in overvloed. En de laatste jaren lijkt er elk jaar wel een probleem te zijn met de lesboeken: Door te weinig subsidie vanuit de overheid is het elk jaar weer een probleem om bij het begin van het schooljaar alle benodigde boeken voor de leerlingen beschikbaar te hebben.
 • Qua belastingklimaat is Curaçao ook aantrekkelijk voor veel bedrijven, maar Curaçao wordt ook vaak misbruikt om grote sommen (drugs)geld wit te wassen.
 • Diverse criminele bendes als No Limit Soldiers en Buena Vista City krijgen teveel de ruimte om in bepaalde wijken de macht te grijpen. Van kleine criminaliteit tot drugssmokkel en moord (op bestelling): de bendes zijn er berucht om.

Kleine criminaliteit met grote impact

Naast de drugs en het witwassen heb je allerlei kleinere vormen van criminaliteit op Curaçao. Denk hierbij aan winkel-overvallen, woninginbraken, e.d. Vandaar dat je ook ziet dat de bewoners van Curaçao zich steeds beter gaan beveiligen. Vrijwel elke woning heeft wel een vorm van extra bescherming om het huis. Of het nou een hoge muur is, een alarmsysteem, honden in de tuin of een resort met bewaking aan de poort: in verschillende vormen kom je de beveiliging overal tegen. Niet voor niets hebben de sneks (de barretjes langs de weg die tot ’s avonds laat open zijn) vrijwel allemaal de bar afgeschermd met een traliewerk er op, zodat de mogelijke overvaller minder makkelijk bij de medewerkers en/of de kassa kan komen.

Enkele cijfers

Om een beeld te krijgen bij de criminaliteit tonen we wat cijfers over 2015:
Berovingen: 641, een daling t.o.v. 2014 (685), maar nog steeds fors boven 2013 (579).
Autodiefstallen: 355, bijna 20% minder dan 2014, maar nog wel flink meer dan de 254 in 2013.
Moord/doodslag: Met 21 gevallen in 2015 ligt dat op hetzelfde niveau als de 22 in 2014. Update maart 2017: 22 moorden in 2016.
bron: Amigoe, 17-mei-2016

Wat doet de overheid tegen criminaliteit op Curaçao?

Je wordt er allemaal niet vrolijk van, maar wat misschien nog het meest storend is, is dat de overheid vrijwel geen actie onderneemt. Dit lijkt voor een groot deel te komen doordat men niet meer weten waar ze moeten beginnen. Er is te weinig politie op straat en het lijkt er sowieso op dat de overheid het allemaal niet belangrijk genoeg vindt om het probleem aan te pakken. Elke nieuwe Minister van Justitie houdt bij zijn aantreden een speech met allerlei toezeggingen over het keihard aanpakken van de criminaliteit, maar tot nu toe zijn die toezeggingen vooral loze beloften gebleken.

Criminaliteit op Curaçao verankert in de maatschappij?

Er zijn diverse experts die beweren dat de criminaliteit op Curaçao dermate groot is, dat het mee helpt aan de totale economische ontwikkeling van Curaçao. Anders gezegd: al het geld dat dagelijks in Curaçao gebruikt wordt, is bij elkaar veel meer dan wat de Centrale Bank van Curacao rapporteert aan beschikbare financiële middelen. Het gaat zelfs zo ver volgens enkelen, dat als je al het criminele geld volledig zou kunnen stoppen, dat dan de economie van Curaçao in elkaar zou storten. Of het zo ver gaat zou ik niet weten, maar op zich zou het me niet verbazen als de werkelijkheid hier niet ver vandaan zou zitten.

Onderhoud politiebureau

Kenmerkend voor de situatie rond ‘boeven vangen’ in Curaçao is dat in 2014 de GGD tijdelijk heeft verboden om nog langer bolletjesslikkers op het hoofdbureau van politie gevangen te zetten. De situatie zou daar te onhygiënisch zijn waardoor de verdachten gezondheidsrisico’s lopen. Als reactie zou de overheid kunnen besluiten om het hoofdbureau eens flink op te knappen, maar nee. Wat is de oplossing die Curaçao bedacht heeft? Er is formeel aangekondigd dat er op Hato geen vertrekkende bolletjesslikkers meer opgepakt zullen worden. Als de douane-medewerkers een vermoeden hebben dat iemand een bolletjesslikker is, dan laten ze hem of haar gewoon vertrekken en wordt de douane in het land van bestemming ingelicht.

Ons kent ons …

Een typisch probleem voor dergelijke kleine eilanden als Curaçao is dat iedereen elkaar wel kent. Als de politie iemand moet natrekken of arresteren, denkt de agent wel even na. Het is al vaak genoeg voorgekomen dat de politie tijdens het werk bedreigingen naar het hoofd kreeg dat de vrienden van de verdachten wel even bij de familie van de agenten langs zouden gaan. Dat is -begrijpelijk- een reden voor de agent om af en toe toch maar even de andere kant op te kijken. Maar ja, uiteindelijk wordt het hierdoor niet veilig in Curaçao…

Kan je nog veilig vakantie vieren op Curaçao?

Is al die criminaliteit een reden om niet meer naar Curaçao te gaan? Nee!! Laat je er niet door tegenhouden om van dit verder prachtige eiland te gaan genieten. Net zoals in veel (vakantie)landen moet je ook op Curaçao alert zijn op criminelen die het op je portemonnee e.d. voorzien hebben en kun je bepaalde wijken beter vermijden. Maar als je tijdens je vakantie alert bent op dergelijke situaties, dan zal het in 99% van de gevallen geen probleem zijn. Natuurlijk wordt er incidenteel wel eens een toerist overvallen, net zoals dat ook gebeurt in welk ander (vakantie)land dan ook, of op toeristische locaties in Nederland.

Tips voor toeristen op Curaçao

Je zult het nooit 100% kunnen voorkomen dat je slachtoffer wordt van enige vorm van criminaliteit op Curaçao, net zoals het ons allemaal kan gebeuren dat we in Amsterdam, Spanje of de plaatselijke markt slachtoffer worden van een zakkenroller. Maar natuurlijk zijn er wel enkele tips om het risico op problemen te verminderen:

 1. Blijf weg uit de minder goede wijken van Willemstad. Het klinkt als een cliché, maar omdat de ene wijk bijna ongemerkt overgaat in de andere wijk (lees: een ‘goede’ wijk gaat ongemerkt over in een ‘slechte’ wijk) moet je hier wel alert op zijn. Voor toeristen is het vooral even opletten als je naar Mambo Beach/Seaquarium Beach gaat. Direct achter de boulevard ligt de wijk Koraal Specht, een wijk die o.a. bekend is doordat er veel leden van de beruchte straatbende No Limit Soldiers wonen. Maar er zijn meer wijken waar je als (blanke) toerist beter niet kunt komen. Gelukkig zijn dergelijke wijken meestal niet direct in de buurt van de toeristische gebieden en kun je het ook aardig aflezen aan de omgeving zoals de staat van de meeste woningen of dat straat een prima asfaltweg is of een zandpad vol met kuilen en afval.
 2. Ga ’s avonds niet met de taxibusjes er op uit. Op zich zijn de busjes zelf wel o.k., maar de route varieert op basis van waar de passagiers naar toe moeten. Hierdoor loop je een risico dat je ongewild op plekken komt waar je als toerist beter niet kunt komen.
 3. Zoek het risico niet op. Zoals je ook in Nederland in sommige steden bepaalde situaties vermijdt, moet je dat ook op Curaçao. Ga bijvoorbeeld niet ’s avonds alleen lopend over straat dwars door allerlei steegjes, let in de toeristische gebieden (o.a. Punda en Otrobanda) een beetje extra op je portemonnee, en zet je auto niet voor de nacht op een verlaten parkeerplaats in een stille wijk.
 4. De meeste stranden zijn redelijk veilig om daar je tas even onbeheerd te laten staan als je even heerlijk wilt afkoelen in de zee. Wil je toch net even de extra zekerheid, ga dan naar de stranden bij Jan Thiel (sociale controle) of bij Mambo Beach waar bewaking rond loopt. Maar hoe dan ook: pas op, ook op het strand wordt je geld gestolen!
 5. Laat je in Punda en Otrobanda niet foppen door de chollers (drugsverslaafde zwervers) die je op de parkeerplaats zullen aanspreken om je auto te wassen en/of te bewaken. Vaak kom je van een koude kermis thuis: ze wassen je auto met zout water, of ze rennen voor je ogen weg zodra je ze betaald hebt.

Laat je niet afschrikken!!

Geniet van Curaçao!! Laat je niet teveel afschrikken dat Curaçao onveilig is. Ja, er zijn incidenten die het nieuws (in Nederland) halen, maar over het algemeen zal een toerist weinig tot niets merken van criminaliteit op Curaçao. In het jaartje die wij zelf op Curaçao gewoond hebben, hebben we ons op geen enkel moment onveilig gevoeld, of hebben we enige vorm van criminaliteit ervaren in onze directe omgeving. Let gewoon een beetje op, denk na over hoe en waar je je begeeft en geniet van het mooie Curaçao!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *