criminaliteit curacao

Criminaliteit op Curacao

In Nederland hoor je vaak dat de criminaliteit op Curacao de laatste jaren steeds erger wordt. Maar is dat ook zo, en vooral: is de criminaliteit dan ook een reden om niet naar Curacao te gaan?

Criminaliteit in het paradijs?

Zoals over in de wereld heb je -helaas- ook de nodige criminaliteit op Curacao. In eerste instantie lijken de aantallen wel mee te vallen als je het vergelijkt met andere landen. Maar ja… Curacao heeft 153.000 inwoners.

Drie groepen criminaliteit op Curaçao

De criminaliteit op Curacao is eigenlijk in drie groepen te verdelen:
– De dagelijkse criminaliteit als inbraken, overvallen, diefstal, etc. Relatief kleine criminaliteit maar helaas wel steeds vaker met wapens als messen en pistolen. En ook wel de criminaliteit die het meest merkbaar is in het dagelijks leven.
– Van een geheel andere orde is het witwassen van zwart of crimineel geld. Iets wat waarschijnlijk in heel de Caribbean voorkomt en Curacao draagt daar zeker een steentje aan bij.
– De derde groep van criminaliteit op Curacao is de keiharde wereld van de drugssmokkel. Door de ligging (op zo’n 50km van de kust van het vaste land van Zuid-Amerika) is Curacao een goed bruikbaar doorvoer-land om drugs richting Europa en de VS te smokkelen. De brave burger van Curacao zal hier gelukkig weinig van meekrijgen; niet meer dan de nieuwsberichten over drugsvangsten of afrekeningen door de lokale drugsbendes.

Oorzaken van criminaliteit op Curacao

De oorzaken van de criminaliteit zijn clichématig, maar daardoor niet makkelijk oplosbaar. Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen:

De ligging

Curacao ligt relatief dichtbij het vaste land van Zuid-Amerika. Hierdoor is het een aantrekkelijk doorvoerland voor drugssmokkel naar Europa en VS, mede ook door de relatief goede infrastructuur van een druk vliegveld en grote haven.

Armoede

Ook al is Curacao voor de regio meer dan gemiddeld ontwikkeld, er is ook echt nog wel de nodige armoede op het eiland. En dan dus de armoede waarbij je echt ’s ochtends niet weet of je ’s avonds wat te eten hebt.

Illegalen

Curacao heeft volgens diverse schattingen zo’n 15.000 tot 20.000 illegalen op het eiland. Met name vanuit Venezuela, Dominicaanse Republiek en Haïti komen de mensen naar Curacao in de hoop op een beter leven.

Belastingklimaat

Qua belastingklimaat is Curaçao ook aantrekkelijk voor veel bedrijven om op een legale manier minder belasting te betalen dan in de meeste andere landen. Maar Curacao wordt ook vaak misbruikt om grote sommen (drugs)geld wit te wassen. Zo is er de laatste jaren ook veel gedoe over de bedrijfstak van online gokbedrijven waarbij de wereldwijd grotere spelers in die branche vaak een (fictief) hoofdkantoor op Curacao hebben.

Kleine criminaliteit met grote impact

Naast de drugs en het witwassen heb je allerlei kleinere vormen van criminaliteit op Curacao. Denk hierbij aan winkel-overvallen, woninginbraken, e.d. Vandaar dat je ook ziet dat de bewoners van Curacao zich steeds beter gaan beveiligen. Vrijwel elke woning heeft wel een vorm van extra bescherming om het huis. Of het nou een hoge muur is, een alarmsysteem, honden in de tuin of een resort met bewaking aan de poort: in verschillende vormen kom je de beveiliging overal tegen. Niet voor niets hebben de sneks (de barretjes langs de weg die tot ’s avonds laat open zijn) vrijwel allemaal de bar afgeschermd met een traliewerk er op, zodat de mogelijke overvaller minder makkelijk bij de medewerkers en/of de kassa kan komen.

Cijfers 2022

Om een beetje een beeld te krijgen bij de criminaliteit: in 2022 was gemiddeld 40x per week een melding van diefstal, inbraak of overval. Ter vergelijk: dat is 2x zoveel als een stad als Den Bosch dat ongeveer evenveel inwoners heeft als Curacao.

Wat doet de overheid tegen criminaliteit op Curacao?

De overheid van Curacao lijkt op lager niveau (politie) te doen wat mogelijk is, maar de ‘hoge bazen’ tot aan de ministers lijken het allemaal niet belangrijk genoeg te vinden om er écht voor in actie te komen. Elke nieuwe Minister van Justitie houdt bij zijn aantreden een speech met allerlei toezeggingen over het keihard aanpakken van de criminaliteit, maar tot nu toe zijn die toezeggingen vooral loze beloften gebleken.

Criminaliteit op Curacao verankert in de maatschappij?

Er zijn diverse experts die beweren dat de criminaliteit op Curacao dermate groot is, dat het mee helpt aan de totale economische ontwikkeling van het eiland. Anders gezegd: al het geld dat dagelijks op Curacao gebruikt wordt, is bij elkaar veel meer dan wat de Centrale Bank van Curacao rapporteert aan beschikbare financiële middelen. Het gaat zelfs zo ver volgens enkelen, dat als je al het criminele geld volledig zou kunnen stoppen, dat dan de economie van Curacao in elkaar zou storten. Of het zo ver gaat zou ik niet weten, maar op zich zou het me niet verbazen als de werkelijkheid hier niet ver vandaan zou zitten.

Ons kent ons …

Een typisch probleem voor kleine eilanden als Curacao is dat iedereen elkaar wel kent. Als de politie iemand moet natrekken of arresteren, denkt de agent wel even na. Het is al vaak genoeg voorgekomen dat de politie tijdens het werk bedreigingen naar het hoofd kreeg dat de vrienden van de verdachten wel even bij de familie van de agenten langs zouden gaan. Dat is -begrijpelijk- een reden voor de agent om af en toe toch maar even de andere kant op te kijken. Maar ja, uiteindelijk wordt het hierdoor niet veilig in Curaçao.

Kan je nog veilig vakantie vieren op Curacao?

Is al die criminaliteit een reden om niet meer naar Curacao te gaan? Nee!! Laat je er niet door tegenhouden om van dit verder prachtige eiland te gaan genieten. Net zoals in veel (vakantie)landen moet je ook op Curacao alert zijn op criminelen die het op je portemonnee e.d. voorzien hebben en kun je bepaalde wijken beter vermijden (m.n. Koraal Specht, Souax en Seru Fortuna, maar ook arme wijken als Berg Altena/Steenrijk kun je beter maar niet in je eentje in het donker in verdwalen). Maar als je tijdens je vakantie alert bent op dergelijke situaties, dan zal het in 99% van de gevallen geen probleem zijn. Natuurlijk wordt er incidenteel wel eens een toerist overvallen, net zoals dat ook gebeurt in welk ander (vakantie)land dan ook, of op toeristische locaties in Nederland. Maar laat dat zeker niet de maatstaf zijn dat ‘alle toeristen’ doelwit zijn.

Tips voor toeristen op Curacao

Je zult het nooit 100% kunnen voorkomen dat je slachtoffer wordt van enige vorm van criminaliteit op Curacao, net zoals het ons allemaal kan gebeuren dat we in Amsterdam, Spanje of de plaatselijke markt slachtoffer worden van een zakkenroller. Maar natuurlijk zijn er wel enkele tips om het risico op problemen te verminderen:

  1. Blijf weg uit de minder goede wijken van Willemstad. Het klinkt als een cliché, maar omdat de ene wijk bijna ongemerkt overgaat in de andere wijk (lees: een ‘goede’ wijk gaat ongemerkt over in een ‘slechte’ wijk) moet je hier wel alert op zijn. Voor toeristen is het o.a. even opletten als je bij Mambo Beach bent geweest. Vlak achter Mambo ligt de wijk Koraal Specht, een minder goede wijk. Neem je na het wegrijden net een verkeerde afslag dan kun je opeens midden in de wijk terecht komen. Niet direct grote paniek natuurlijk, maar probeer het te voorkomen. Maar er zijn meer wijken waar je als (blanke) toerist beter niet kunt komen. Gelukkig zijn dergelijke wijken meestal niet direct in de buurt van de toeristische gebieden en kun je het ook aardig aflezen aan de omgeving zoals de staat van de meeste woningen of dat straat een prima asfaltweg is of een zandpad vol met kuilen en afval.
  2. Ga ’s avonds niet met het semi-openbaar vervoer met de taxibusjes er op uit. Op zich zijn de busjes zelf wel o.k., maar de route varieert op basis van waar de passagiers naar toe moeten. Hierdoor loop je een risico dat je ongewild op plekken komt waar je als toerist beter niet kunt komen.
  3. Zoek het risico niet op. Zoals je ook in Nederland in sommige steden bepaalde situaties vermijdt, moet je dat ook op Curacao. Ga bijvoorbeeld niet ’s avonds alleen lopend over straat dwars door allerlei steegjes, let in de toeristische gebieden (o.a. Punda en Otrobanda) een beetje extra op je portemonnee, en zet je auto niet voor de nacht op een verlaten parkeerplaats in een stille wijk.
  4. De meeste stranden zijn redelijk veilig om daar je tas even onbeheerd te laten staan als je even heerlijk wilt afkoelen in de zee. Wil je toch net even de extra zekerheid, ga dan naar de stranden bij Jan Thiel (sociale controle) of bij Mambo Beach waar bewaking rond loopt.
  5. Lees dit blog met enkele locaties waar je mogelijk wat meer risico loopt.

Laat je niet afschrikken!!

Geniet van Curacao!! Laat je niet teveel afschrikken dat Curacao onveilig is. Ja, er zijn incidenten die het nieuws (in Nederland) halen, maar over het algemeen zal een toerist weinig tot niets merken van criminaliteit op Curacao. Let gewoon een beetje op, denk na over hoe en waar je je begeeft en geniet van het mooie Curacao.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *