vakantie Curacao checlist paklijst

Checklist vakantie Curacao

Heerlijk, je hebt een vakantie naar Curacao voor de boeg. Maar vaak begint je vakantie met ‘inpak-stress’. Heb je alles geregeld?

1- Relaxed vertrekken

Geen zin om op Schiphol je vakantie onrustig te beginnen? Bekijk even deze twee tips:

Veilig & voordelig parkeren

Voordelig en veilig parkeren doe je bij de officiële Schiphol Parking. Snel, makkelijk en betrouwbaar:

  • Altijd open. 24 uur per dag en 365 dagen per jaar kun je met de auto het terrein op- of af rijden.
  • Elke 10 minuten gratis bus die je in enkele minuten naar de Vertrekhal brengt (of juist terug vanaf de Aankomsthal). Ook midden in de nacht.
  • Op piekmomenten voor Schiphol (zoals zomer- en kerstvakantie) kun je al op P3 inchecken en je bagage inleveren.

Snel door Schiphol

Ga je naar Curacao op vakantie dan is het vrijwel zeker dat je op Schiphol flink in de rij komt te staan. Voor het inchecken, de Security Check of de paspoortcontrole. Maar dat kan sneller! Lees hier de tips hoe je vliegensvlug door alle checks op Schiphol komt als je dit thuis vooraf een beetje voorbereid.

2- Pinpas activeren voor buitenland

Wil je op Curacao betalen met je pinpas, dan moet je je pinpas instellen op ‘betalen buiten Europa’. Doe je dit niet, dan kun je niet pinnen op Curacao! Je kunt dit eenvoudig zelf doen in de Mijn-omgeving op de website van je bank of in de app van de bank.
Als back-up kun je een creditcard aanvragen, die wordt vrijwel overal op Curacao geaccepteerd dus geen zorgen of je kunt betalen. Extra voordeel is dat je hiermee de borg van je huurauto alleen als reservering op je saldo kunt zetten, je betaalt het niet echt.

Betalen op Curacao

Je kunt op Curaçao prima terecht met alle reguliere betaalmiddelen. Pinnen kan volop, creditcards worden overal geaccepteerd en contant geld uit de muur halen kan ook bij de vele pinmachines die je door heel Willemstad tegenkomt. Meer over betalen op Curacao

3- DI Card

Om naar Curacao te reizen moet je vooraf online de Digital Immigration Card regelen. Als je dit niet gedaan hebt kom je op Curacao niet door de douane op Curacao dus vergeet dit niet. Bij het inchecken op Schiphol zal hierop al gecontroleerd worden door de medewerkers van de luchtvaartmaatschappij.

DI Card (Digital Immigration Card)

De Digital Immigration Card (DI Card) is vooral voor de statistieken, zodat Curacao weet hoeveel mensen er als toerist naar het eiland komen, hoe land en waar ze verblijven. Spelregels bij de DI Card:
1- Het online invullen/aanvragen van de DI Card kan niet eerder dan 7 dagen voor vertrek, maar doe het uiterlijk 24 uur voor vertrek.
2- Formeel moet je de DI Card als printje op papier bij je hebben. We horen regelmatig ervaringen van toeristen die de DI Card alleen digitaal op hun telefoon kunnen laten zien en dat wordt in praktijk meestal ook wel geaccepteerd. Maar dat is niet de officiële regel. Bespaar jezelf de mogelijke discussie na een vliegreis van 10 uur en doe gewoon een printje op papier voor de zekerheid.

eGates op Hato

Het invullen van het digitale immigratieformulier heeft nóg een voordeel: Op Curaçao kun je op vliegveld Hato gebruik maken van de eGates bij de douane, de digitale controle van je paspoort. Je hoeft niet meer lang in de rij te wachten om langs het traditionele douane-hokje te mogen waar een douanier je papieren checkt, maar je kunt via de eGates veel sneller alles elektronisch afhandelen. Bekijk de video met de instructies hoe zo snel mogelijk door de eGates te gaan.

Heb je kinderen jonger dan 18 jaar oud in je reisgezelschap, dan kun je geen gebruik maken van de eGates en moet je in de rij voor de ‘ouderwetse’ check door een douanebeambte. Op zich ook geen drama: begroet de beambte met een lachende “bontardi” (goedemiddag) of “bonochi” (goedenavond), dat scheelt al de helft. En je krijgt hierbij nog een mooie stempel in je paspoort ook!

4- Activiteiten & excursies

Er is van alles te doen op Curacao kunt doen, maar niet alles is onbeperkt mogelijk. Denk bv. aan een “must do” als een dagtocht naar Klein Curacao waarbij de boten vaak een paar dagen van tevoren al volgeboekt zijn. Of wil je met dolfijnen zwemmen? De groepjes hiervoor worden bewust klein gehouden en zitten zo vol, zeker als er een cruiseschip in de St. Annabaai ligt. Vandaar het dringende advies om teleurstelling te voorkomen: Boek ruim op tijd! Bij voorkeur al voordat je naar Curacao vertrekt zodat je nog vrij zeker kunt bepalen wanneer je welke excursie wilt doen.

Bekijk vooraf alvast wat de mogelijkheden zijn en zorg dat jij niet achter het net vist: boek nu al je excursie, het is in veel gevallen nog goedkoper ook dan wanneer je het pas op Curacao boekt.

excursies curacao: klein curacao met catamaran

5- Reisgids Curacao

Er zijn diverse reisgidsen voor Curacao, maar eentje springt er duidelijk bovenuit: Dit is Curacao. Sowieso al omdat elk jaar een bijgewerkte versie uitkomt, zodat je ook op de hoogte bent van de nieuwste accommodaties, restaurantjes en attracties. Maar daarnaast krijg je er ook een gratis online video bij en een duidelijke wegenkaart om op Curacao zelf de weg te kunnen vinden.

6- Auto huren

Als je een beetje de vrijheid wilt hebben om te gaan en staan waar je wilt, ontkom je er niet aan om een auto te huren op Curaçao. Het Openbaar Vervoer rijdt niet zo efficiënt als in Nederland, taxi’s zijn erg prijzig en lopen is geen optie door de warmte. Een auto huur je op Curaçao al vanaf een paar tientjes (euro’s) per dag, en daarmee kun je nog meer van Curaçao gaan genieten. Wat dacht je van de kleine baaitjes ten westen van Willemstad? De Christoffelberg? Leguaan eten bij Jaanchies? Je komt er eigenlijk niet zonder een huurauto.

Let op!

Door de corona-lockdown waren diverse (grotere) car rentals genoodzaakt om een deel van hun wagenpark te verkopen. Daardoor is er nu een structureel te kort aan huurauto’s op Curacao. Regel je huurauto op tijd!
> Meer over auto huren op Curacao

Offline navigatie

Om goed de weg te kunnen vinden mer je huurauto op Curaçao hoef je geen TomTom te huren (op Curaçao heet dit trouwens een Wara Wara). Je kunt veel eenvoudiger en gratis een offline navigatie-app op je smartphone zetten. Die kun je gebruiken zonder wifi of mobiele data-verbinding, alleen wel je gps aanzetten. Je moet de app vooraf op je smartphone geladen hebben. De meeste toeristen zijn erg tevreden met de app Maps.me, beschikbaar voor zowel Android als iPhone. Let op: Thuis moet je de app downloaden, maar ook de relevante data voor Curaçao! Vooral die laatste kan flink wat data zijn, dus doe dat lekker thuis op je wifi.

offline navigatie Curacao Mapfactor Navigator

7- Inkopen doen

Bij een vakantie op Curaçao verwacht je dat je -bij wijze van spreken- niet veel meer nodig hebt dan zwemkleding en een tandenborstel, maar uiteindelijk kun je toch nog wel een leuke shopping list maken: spullen om de vliegreis aangenamer te maken, een nieuwe fles zonnebrandcrème, een snorkel-set, een Go Pro om onder water te filmen, en uiteraard nieuwe zwemkleding en een hippe zonnebril. We geven je zomaar wat suggesties om je koffer mee te vullen.

8- Weersverwachting

Eén van de redenen dat je op vakantie gaat naar Curaçao is natuurlijk het weer: je wilt gewoon elke dag een heerlijk zonnetje! Maar ja, hoe zonnig het meestal ook wel is op Curaçao, het is niet 365 dagen per jaar alleen maar stralend blauwe lucht met een aangenaam zeebriesje. Zeker in de regentijd (half september tot begin januari) kan er af en toe een flink buitje vallen. En ook in de rest van het jaar kan het toch wel handig zijn om even te checken waar je aan toe bent, bv. of het prettig is om een shirtje met lange mouwen mee te nemen omdat het ’s avonds wat afkoelt door de wind.
Bekijk daarom de Regenradar voor Curacao! Of als je het weer continu wilt kunnen volgen, download dan de app van Weerplaza. Die ziet automatisch dat je op Curaçao bent en geeft je vanzelf updates over het lokale weer!

9- Uit eten

Uit eten op Curacao is volop mogelijk. Maar de restaurants liggen nogal verspreid door Willemstad, dus als je alleen maar in de nabijheid van je accommodatie kijkt dan mis je zoveel goede restaurants! Check nu al een beetje bij welke restaurants je graag zou willen eten, zodat je tijdens je vakantie elke avond weer aangenaam verrast kunt worden in een ander restaurant.

10- Nagenieten in Nederland

Tsja… voor je het weet zit je vakantie er al weer op en sta je al weer op Schiphol. En natuurlijk wil je nog zo lang mogelijk nagenieten van je tijd op Curaçao. Dan kun je gaan mijmeren bij je mooie zelfgemaakte foto-album van je vakantie op Curaçao, maar daar hoort wel wat bij natuurlijk. Je Curaçao-vakantie herbeleef je veel beter met dit typisch Curaçaose biertje dat je ook gewoon in Nederland kunt kopen. Tip: Bestel Brasa Bier vóór je vakantie, zodat ze bij terugkomst uit Curaçao al heerlijk koud in je koelkast liggen.

brasa bier curacao

Tip – doorlopende reisverzekering

Tot slot nog een snelle tip: Heb je al een doorlopende reisverzekering afgesloten? Voor de kosten hoef je het niet te laten, en áls er wat gebeurt is het zeer prettig om goed gedekt te zijn.