San Juan Curacao | Playa Largu

Stranden: San Juan

Heb je zin om erop uit te gaan en wil je nieuwe plekjes ontdekken? Ben je toe aan een klein avontuur en heb je behoefte aan wat rust en privacy? Dan zou ik zeker naar Landhuis San Juan gaan en de strandjes op de voormalige plantage bezoeken.

San Juan

San Juan is een groot landgoed op Banda Abou, het ‘platteland’ van Curaçao. Als je via Fontein naar Westpunt rijdt, heb je San Juan net voor Soto aan je linkerhand (Google Maps). Het landgoed is in 1662 als plantage gebouwd en kent een rijke geschiedenis met verbouwing van o.a. maïs, suikerriet, katoen en indigo. Ook was het een vruchtbaar stuk land, waardoor er ook aan veeteelt is gedaan. Uiteraard (helaas) kent San Juan ook een donkere kant van de slavernij. Ook uit die tijd is nog redelijk wat te lezen omdat de geschiedenis relatief goed gedocumenteerd is.

san juan curacao

San Juan is een privéterrein, maar voor NAF 10 (ongeveer € 5) per auto kun je tussen 09:00 en 18:00 (in het weekend al vanaf 08:00) genieten van de mooie en rustige baaitjes. Wel moet je er rekening mee houden dat dit ongerepte natuur is. Er zijn dus geen restaurantjes, wc’s of andere faciliteiten zoals bv. palapa’s, ligbedden of Wi-Fi. Daarentegen heb je vaak het geluk dat je een strand helemaal voor jezelf hebt (of bijna helemaal voor jezelf). Dus neem zelf wat spullen mee (koelbox, stoeltjes, bbq, etc.) en geniet van alle rust midden in de natuur.

Ruige route

De weggetjes op het terrein van San Juan zijn onverhard, hobbelig en af en toe best stijl. Maar niks wat een typische toeristen huurauto als een Hyundai I10 of Kia Picanto niet aankan. maar denk wel even na: Omdat de wegen onverhard zijn kun je beter, met een klein toeristenautootje, niet naar San Juan gaan als het recent flink geregend heeft want dan kom je mogelijk flinke plassen tegen waar je liever niet met je huurauto doorheen rijdt.
De auto kun je makkelijk bij ieder strand kwijt. Er zijn geen echte parkeerplaatsen, maar je kunt je auto altijd direct aan het strand parkeren, ideaal dus ook om al je meegenomen spullen makkelijk en snel het strand op te brengen. Je vindt nergens trappen of moeilijk begaanbare paden, maar er zijn op de stranden geen paden of vlonders aanwezig. Het is dus wel belangrijk dat je goed genoeg ter been bent om door het zand te lopen.

De stranden van San Juan

Op het terrein van San Juan zijn meerdere strandjes, en elk in de moeite waard om te bezoeken. Als je van rechts naar links kijkt zit Playa Chiki het meest rechts, daarnaast zit Playa Manzaliña, iets verder naar links ligt Playa Shon Mosa en Playa Largu vind je aan de meest linkerkant van de plantage.

Playa Chiki

Laten we beginnen bij Playa Chiki, dit betekent letterlijk klein strand in het Papiaments. En dat is het ook. Het is een klein strandje met fijn zand. Je kunt makkelijk de zee inlopen en de zee is super helder., Er is niet veel schaduw te vinden, maar je zou wel een eigen parasol mee kunnen nemen. Er staan namelijk geen bomen waaronder je verkoeling kunt vinden.

Playa Manzaliña

Playa Manzaliña is groter dan Playa Chiki. Dit is echt een mooi zandstrand waar je ook wat meer schaduw kunt vinden. Het strand staat bekend om de Manzanillabomen die er staan. Kijk wel uit, want deze zijn giftig. Aan de rechterkant heb je een grote rots waar je genoeg schaduw kunt vinden. Playa Manzaliña is een fijn strand om een middag op te barbecueën. Er staan prullenbakken, dus je kunt je afval hier weggooien. Je mag overigens op alle stranden op de San Juan plantage barbecueën. 

Playa Shon Mosa

Shon Mosa is kleiner dan Manzaliña, maar groter dan Playa Chiki. Dit is meer een strandje waar je lekker kunt vissen of op de rotsen kunt relaxen. Echt liggen is hier niet aan te raden. Het is een zandstrand, maar er liggen voornamelijk aangespoelde stenen. Het uitzicht is wel echt adembenemend en net als op al deze stranden is het water ontzettend blauw en helder.

Playa Largu

Playa Largu, het grote strand, is volgens de bezoekers het beste strand van San Juan om te snorkelen. Er ligt geen zand, alleen maar stenen, dus dit is het perfecte strand om te starten en direct een duik te nemen. Kun je goed zwemmen? Dan is dit the place to be. Het strand loopt wat steiler af en het is aan te raden om waterschoenen te dragen. Ook de golven zijn hier wat ruiger omdat de kust bij playa Largu wat rechter loopt. De andere strandjes zijn wat meer gevormd als inham/ baai. Het is onwijs leuk om bij Playa Largu langs het water te rijden met de auto. Als je je wat verder terugtrekt van het water kun je op meerdere plekken in de schaduw zitten onder de bomen. Er zijn prullenbakken aanwezig op Playa Largu.

San Juan, de moeite waard!

Als je het leuk vindt om strandjes te ontdekken, houdt van rust en natuur om je heen en je een eigen koelbox en parasol hebt, zou ik zeker de San Juan plantage bezoeken. Je kunt hier makkelijk een dag besteden en alle strandjes ontdekken. Ik zou aanraden om de route van links naar rechts te rijden. Als je er vroeg bent en op ieder strand een uur of 2 doorbrengt, ben je op het warmste moment van de dag op Playa Manzaliña en heb je voldoende schaduwplek. Bereid jezelf voor, neem eten en drinken mee en vergeet vooral je snorkelspullen niet. Het heldere blauwe water leent zich voor prachtige snorkelavonturen.
En we lezen graag in de reacties hieronder wat jij van de San Juan stranden vindt. Veel plezier!

Toch liever een ander strand? Dat kan, bekijk hier de andere stranden van Curacao.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *