auto curacao kopen of huren

Auto op Curaçao huren of kopen?

Binnenkort ga je een mooi avontuur aan: je gaat voor een tijdje naar Curaçao! Je bent je al goed aan het voorbereiden, maar één ding ben je nog niet uit. Je weet dat je op Curaçao echt wel een eigen auto moet hebben, maar je twijfelt enorm: ga je op Curaçao een auto huren of kopen?

Auto op Curaçao: anders dan in Nederland

Sowieso is het goed om te weten dat het autogebruik op Curaçao voor de meesten net even anders zal zijn dan in Nederland. Je rijdt voornamelijk kortere ritjes, heel simpel omdat je in ongeveer een uur al het hele eiland van oost naar west rijdt. Je zult ook relaxter rijden. Sowieso is het verkeer op Curaçao minder gehaast, maar de rondweg rond Willemstad is met 2 rijbanen per rijrichting de grootste weg en daar mag je niet harder dan 80 km/u.

Slijtage aan de auto

Je auto slijt wel wat sneller op Curaçao dan in Nederland. Door de kortere ritjes zal je auto vaak niet lang genoeg rijden om lekker opgewarmd te raken. Ook het klimaat (heet weer, zand en zeezout in de lucht, etc.) is minder goed voor je auto en dan heb je ook nog de wegen die op veel plekken minder goed onderhouden zijn en daardoor je auto af en toe even door elkaar rammelen. Dus als je gaat voor een tweedehandsje, neem hem dan niet te oud. Is in Nederland een auto van 5 jaar oud geen probleem om aan te schaffen, op Curaçao wordt dat toch wel al een beetje tricky.

Auto huren of kopen

Bij een tijdelijk verblijf op Curaçao kan het voor de één beter zijn om een auto te kopen, terwijl het voor de ander beter is om te huren. Dit hangt o.a. af van de volgende factoren:

  1. Wat is je budget voor een auto?
  2. Ben je zelf handig genoeg om kleine ongemakken te repareren?
  3. Hoe lang ga je naar Curaçao?
  4. Ga je voor gemak of ‘zelf doen’
  5. Hoe luxe wil je rijden?
nieuwe auto

1- Budget voor je auto op Curaçao

Wat wil je of kun je uitgeven aan je auto op Curaçao? Als je weinig tot geen spaargeld hebt zal het sowieso al moeilijk worden om een auto te kopen. Koop je een auto voor minder dan NAF 7.000, omgerekend zo’n € 3.500, dan is het vaak ‘vragen om problemen’. Wil je een redelijke betrouwbare tweedehands auto rijden, dan moet je eigenlijk wel uitgaan van minimaal zo’n NAF 10.000 (€ 5.000) als budget.
Overige kosten
Uiteraard ben je er nog niet met alleen de aanschaf van de auto. Denk er aan dat je ook een autoverzekering moet afsluiten, dat je de auto moet laten keuren (ook op Curaçao elke 2 jaar een APK) en de motorrijtuigenbelasting.
Ga je een auto voor lange termijn huren op Curaçao, dan betaal je rond de NAF 1.000 (€ 500) per maand. Elke maand weer, dus dat kan op gaan lopen. Maar dan heb je vaak wel een auto in prima conditie (vaak nog redelijk nieuw) en uiteraard zit alles in die maandelijkse huurtermijn: verzekering, wegenbelasting, keuringen, reparaties en meestal ook wel pechhulp. Het enige dat je zelf nog moet betalen is de brandstof, maar die is gelukkig bijna de helft goedkoper dan in Nederland.

2- Reparaties aan je auto

Ben je zelf een beetje handig om een auto te kunnen repareren? Weet dat op Curaçao auto’s wat sneller een reparatie nodig hebben, dus als je dat zelf kunt doen, of je kent iemand die dit gratis voor je kan doen, dan scheelt dat weer in de kosten. Denk er wel aan dat lang niet alle auto-onderdelen zo maar op voorraad zijn op Curaçao. Check eerst of er lokale garages zijn van het automerk dat je wilt kopen als je er zelf aan wilt sleutelen. Je zult niet de eerste zijn die langer dan een maand moet wachten op een specifiek auto-onderdeel.

Geen garantie!

Waar je ook wel op moet letten als je een tweedehands auto koopt op Curaçao bij een handelaar, dat hij de auto’s niet opknapt en er ook geen garantie op geeft. Het is dus goed mogelijk dat je een auto koopt die direct al niet door de APK keuring zou komen of die binnen 50 km al toe is aan een grote beurt. Waar je goed op moet letten zijn o.a. de staat van de banden (autobanden slijten snel op Curaçao) en controleer of de airco het nog goed doet. Dit kun je uiteraard ook in je voordeel gebruiken: Elk mankement is weer een argument om de prijs lager te krijgen.

3- Hoe lang ben je op Curaçao

Uiteraard speelt de tijd die je op Curaçao bent ook mee in de afweging om een auto te kopen of voor lange termijn te huren. Sowieso geldt: hoe langer je op Curaçao bent, hoe interessanter het is om een auto te kopen. Of beter gezegd, hoe minder interessant het wordt om lange termijn te huren
Ga je voor minder dan een maand of vier, dan is huren waarschijnlijk de beste optie. Misschien nog niet eens qua kosten, maar wel qua ‘gedoe’ dat je er mee hebt. Voordat je een auto hebt gekocht en er ook echt in kan rijden ben je minimaal al twee weken verder. En de verkoop wil je ook niet tot de laatste dag laten wachten, dus daar ben je de laatste maand ook al mee bezig. En als de koper van jouw auto de wagen snel nodig heeft, dan moet je misschien de laatste week/weken alsnog een auto huren. Dus houdt er rekening mee dat je in het begin en einde van je periode op Curaçao bij elkaar minimaal een week of drie niet kunt genieten van je gekochte auto.

Administratie

Heel de administratie om een auto op je naam te zetten is op zich niet heel spannend, maar alles bij elkaar gaat er wel wat tijd in zitten. Het begint al met de koop zelf, dat je zo’n NAF 10.000 of meer moet regelen. Spaargeld overboeken vanuit Nederland en dat dan weer cash ophalen bij een bank als je niet via overboeking kan of wil betalen. Maar ook het overschrijven van de auto op zich is nog een leuke bezigheid waar je al snel minimaal ochtendje mee kwijt bent. En als je gaat verkopen gaat daar ook weer wat tijd in zitten. Een koper zoeken via de lokale Facebook-groepen en Marktplaats, een paar mogelijke kopers die een proefritje willen maken maar dan toch afhaken, etc. En als er dan een deal is, moet de auto nog overgeschreven worden uiteraard. Dus dan doorloop je nogmaals dat proces, maar nu als verkoper.

Kantelpunt

Het kantelpunt wanneer het voordeliger is om een auto te kopen i.p.v. te huren is moeilijk aan te geven. Wat hierbij de belangrijkste factor is, is de kwaliteit van de auto die je koopt. Voor die paar maanden (tot max. een jaar) zal er niet veel verschil zitten tussen de prijs waarvoor je de auto koopt en waarvoor je hem ook weer verkoopt, ongeacht of je een goedkope of een dure auto koopt. Maar als de kwaliteit van de auto tegenvalt, heb je (a) de nodige reparaties te betalen en (b) mogelijk ook teveel betaald bij aankoop, waardoor je verkoopprijs toch opeens wél fors lager uit kan vallen.

4- Gemak of zelf doen?

Eigenlijk is dit bij de bovenstaande punten ook al vermeld: Als je puur voor gemak wilt gaan, dan moet je een auto huren. Dan heb je geen gedoe met het vinden van de juiste auto, het risico op reparatiekosten, het regelen van APK of Wegenbelasting, het kiezen van de juiste autoverzekering en zeker ook geen gedoe om van je auto af te komen voordat je weer terug gaat naar Nederland. De huurauto haal je op op de dag dat je aankomt op Curaçao en kort voordat je naar vliegveld Hato gaat met je koffers (of misschien zelfs op de rit naar) lever je de auto weer in. Dus met een lange termijn huurauto voorkom je dat je de eerste en laatste paar dagen nog een korte termijn huurauto moet regelen. Maar vind je het niet erg als je zelf e.e.a. moet regelen en dat je risico loopt op meer kosten voor reparaties, dan zou het kopen van een auto bij je kunnen passen.

5- Hoe luxe wil je rijden

Als we even de aanname doen dat je geen budget hebt om een nieuwe auto te kopen, hoe luxe wil je dan rijden? Bij een goedkopere koop-auto kun je er vanuit gaan dat waarschijnlijk niet alle luxe nog naar behoren werkt. Denk aan een accu (belangrijk!), een radio/cd/mp3-speler, onbeschadigde bekleding, etc. Uiteraard geldt hierbij, hoe meer goed werkende luxe je wilt, hoe duurder de auto wordt. Zeker bij de wat oudere auto’s die vaak als ‘stage auto’ bestempeld worden doordat ze elke zoveel maanden doorverkocht worden in het continu roulerende circuit van stagiairs op Curaçao weet je eigenlijk van te voren wel dat het een ‘uitgeleefde rammelbak’ is. Hoeft geen probleem te zijn, hij kan technisch nog prima in orde zijn. Maar je hebt zomaar kans dat bv. het rechterraampje niet meer open kan of dat de buitenspiegel met tape vast zit.
De meeste lange termijn huurauto’s zijn nieuwere modellen (soms zelfs echt gloednieuw) en daarmee dus ook wat de nodige actuele luxe voorzien. Geen twijfel of de airco werkt, dat er alarm op zit, etc. => Alles picobello in orde. Maar ja, daar mag je natuurlijk ook wel van uit gaan als je zo’n NAF 1.000 per maand betaald, toch?

Huren of Kopen: de keuze is aan jou!

Hopelijk heb je met bovenstaande argumenten een beter beeld gekregen wat voor jou de beste constructie is: een auto kopen en weer verkopen. Vraag het aan 10 personen en je krijgt 5x het advies om te kopen en 5x het advies om te huren. Neem de bovenstaande factoren mee in je afweging en kies voor de oplossing die het beste past bij jou en bij je budget.